Rptbm sk th1

974 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
974
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
65
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rptbm sk th1

 1. 1. RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN SK BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 2013 TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN (Beri TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN kenyataan sekiranya lewat)MINGGU MINGGU TRANSISI1,2DAN ,32 – 18 JAN TEMA: KELUARGA 1.1 Asas mendengar dan memberikan respons dengan 1.1.1 Mengecam pelbagai bunyi dalam UNIT 1 betul terhadap pelbagai bunyi dalam persekitaran persekitaran dengan teliti dan betul. TAJUK: Cerita Huda 1.1.2 Mengecam dan mengajuk pelbagai bunyi dalam persekitaran yang didengar dengan EMK: Kreativiti dan inovasi,TMK betul. 1.1.3 Mendengar dan menentukan arah bunyi dalam Pengisian Kurikulum:MINGGU 4 Nilai: Kasih sayang, tolong menolong persekitaran dengan betul21 – 25 JAN Ilmu: Pendidikan Moral KBT: KB (Menjana idea, mencirikan), 1.1.1 Mendengar, mengecam dan menyebut KP (kinestetik). 1.2 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi bahasa, nama abjad dengan betul dan tepat. Media: Buku teks, komputer,radio iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa dan ayat dengan Sistem Bahasa: 1.2.1 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan betul. Tatabahasa: Kata nama am, kata kerja, kata arah membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang betul. 2.1 Asas membaca dengan sebutan yang betul. Kosa Kata: bulat, segi tiga, rumah, sekolah, kucing, gelas, 2.1.1 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan loceng membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang Kereta, bas, lori, motosikal, basikal betul. 3.1 Asas menulis dengan cara yang betul. 3.1.1 Melakar pelbagai bentuk atau corak dengan kemas dan jelas. 3.1.2 Membentuk garisan yang menyerupai bentuk huruf dengan kemas dan jelas 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur. 4.1.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian secara didik hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.1 Memahami dan menggunakan kata nama am yang mudah dengan betul mengikut konteks. UNIT 1 - PKJR: 1.1 Jalan Raya dan Kenderaan 1.1.1 Jenis-jenis jalan raya Memahami bahawa jalan raya adalah tempat yang TAJUK 1: kompleks dan berbahaya. Kenderaan dan keadaan lalu lintas 1.1.2 Mendefinisikan lalulintas dalam bahasa mereka sendiri.
 2. 2. TARIKHMINGGU / TARIKH DISEMPURNAKAN (Beri TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN kenyataan sekiranya lewat) TEMA: KELUARGA 1.3 Asas mendengar dan memberikan respons dengan 1.1.4 Mengecam pelbagai bunyi dalam UNIT 1 betul terhadap pelbagai bunyi dalam persekitaran persekitaran dengan teliti dan betul. TAJUK: Cerita Huda 1.1.5 Mengecam dan mengajuk pelbagai bunyi dalam persekitaran yang didengar denganMINGGU 5 EMK: Kreativiti dan inovasi,TMK betul. 1.1.6 Mendengar dan menentukan arah bunyi dalam28 JAN – 1 FEB Pengisian Kurikulum: Nilai: Kasih sayang, tolong menolong persekitaran dengan betul Ilmu: Pendidikan Moral KBT: KB (Menjana idea, mencirikan), 1.1.2 Mendengar, mengecam dan menyebut KP (kinestetik). 1.4 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi bahasa, nama abjad dengan betul dan tepat. Media: Buku teks, komputer,radio iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa dan ayat dengan Sistem Bahasa: 1.2.1 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan betul. Tatabahasa: Kata nama am, kata kerja, kata arah membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang betul. 2.2 Asas membaca dengan sebutan yang betul. Kosa Kata: bulat, segi tiga, rumah, sekolah, kucing, gelas, 2.1.2 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan loceng membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang Kereta, bas, lori, motosikal, basikal betul. 3.2 Asas menulis dengan cara yang betul. 3.2.1 Melakar pelbagai bentuk atau corak dengan kemas dan jelas. 3.2.2 Membentuk garisan yang menyerupai bentuk 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam huruf dengan kemas dan jelas lagu melalui nyanyian secara didik hibur. 4.1.2 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian 5.2 Memahami dan menggunakan golongan kata secara didik hibur. 5.1.1 Memahami dan menggunakan kata nama am yang mudah dengan betul mengikut konteks. UNIT 1 - PKJR: 1.1 Jalan Raya dan Kenderaan Jenis-jenis jalan raya 1.1.1 Memahami bahawa jalan raya adalah tempat yang TAJUK 1: kompleks dan berbahaya. Kenderaan dan keadaan lalu lintas 1.1.2 Mendefinisikan lalulintas dalam bahasa mereka sendiri.
 3. 3. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: KELUARGA 1.2 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi 1.2.1 Mendengar, mengecam dan menyebut UNIT 2 bahasa, iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa nama abjad dengan betul dan tepat. TAJUK: Keluarga Huda dan ayat dengan betul. 1.2.2 Mendengar dan menyebut bunyi vokal dan suku kata terbuka dengan betul dan tepat.MINGGU 6 EMK: TMK,Keusahawanan 2.2 Asas membaca dengan sebutan yang betul. 2.2.1 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan4 -8 FEB Pengisian Kurikulum: membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang Nilai: Kasih sayang, kerjasama betul. Ilmu: Pend. Muzik, P. Moral 2.2.2 Mengeja dan membatang suku kata terbuka KBT: KB (Menjana idea, mengecam, dengan sebutan yang betul. menghubungkait) BCB: Belajar cara belajar: mengingat, 3.1 Asas menulis dengan cara yang betul. 3.1.1 Melakar pelbagai bentuk atau corak dengan mendengar dengan berkesan. Media: Buku teks, buku aktiviti. kemas dan jelas. Sistem Bahasa: 3.1.2 Membentuk garisan yang menyerupai Tatabahasa: Kata nama am, kata nama khas. bentuk huruf dengan kemas dan jelas Kosa Kata: 3.1.3 Menulis dan membentuk huruf besar dan huruf Adik,anak,bapa,keluarga,ayah, emak, ibu, kakak. kecil dengan cara yang betul serta tulisan yang Laluan kaki, Bebendul jalan, Jejambat 3.3 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang kemas Bonggol jalan, Hentian bas diberi dengan betul dan kemas. 3.2.4 Menulis perkataan yang mengandungi dua atau tiga suku kata, diftong , vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan betul dan tulisan yang kemas. 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu 4.1.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian melalui nyanyian secara didik hibur. secara didik hibur 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan 5.2.1 Memahami dan menggunakan kata nama am betul ,mengikut konteks. yang mudah dengan betul mengikut konteks. UNIT 1 - PKJR: Jalan raya dan Kenderaan 1.2.1 1.2 Mengenal pasti bahagian tertentu jalan raya yang TAJUK 2: Bahagian-bahagian jalan raya boleh meningkatkan keselamatan mereka sebagai - Bahagian-bahagian jalan raya pejalan kaki dan penunggang basikal. 1.2.2 Mengenal pasti bahagian jalan raya yang boleh meningkatkan keselamatan mereka sebagai pejalan kaki dan penunggang basikal. CUTI TAHUN BARU CINA (11 – 15 FEB)
 4. 4. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: KELUARGA 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan tentang 1.4.2 Berbual tentang sesuatu perkara UNIT 3 sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam menggunakan kata panggilan dengan tepatMINGGU 8 TAJUK: KASIH IBU situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. bagi ahli keluarga asas dalam situasi tidak formal secara bertatasusila.bercerita.18 – 22 FEB 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula EMK: Kreatif dan inovatif, dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan intonasi yang betul. tepat, sebutan yang jelas dan intonasi yang Pengisian Kurikulum: betul menggunakan ayat tunggal. Nilai: Kasih sayang, hormat-menghormati, 2.1 Asas membaca dengan sebutan yang betul. bersyukur, tolong-menolong 2.1.1 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan Ilmu:P. Moral membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang KBT: BCB: Belajar cara belajar: mengingat. betul. KB: Mencirikan, mengecam 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang 2.1.2 Mengeja dan membatang suku kata terbuka KP: Verbal linguistik Media: Buku teks dan BLA diberi dengan betul dan kemas. dengan sebutan yang betul. Sistem Bahasa: 3.2.1 Menulis dan membentuk huruf besar dan huruf Tatabahasa: Kata nam am, kata nama khas, kata kecil dengan cara yang betul serta tulisan yang ganti nama diri kemas Kosa Kata: 4.1 Menyebut dan memahami unsur lagu melalui 3.2.2 Menulis suku kata terbuka dengan cara yang dadu, paku, labu, guli nyanyian secara didik hibur. betul dan tulisan yang kemas. cili, nona, guni Lorong basikal, Lntasan pejalan kaki 4.1.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian Lintasan belang, Penghadang dan pagar jalan 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata secara didik hibur jejambat dengan betul mengikut konteks. 5.1.1 Memahami dan menggunakan kata nama am yang mudah dengan betul mengikut konteks 5.1.2 Memahami dan menggunakan kata nama khas yang mudah dengan betul mengikut konteks. 5.1.3Memahami dan menggunakan kata ganti nama diri pertama dan kedua dalam pelbagai konteks dengan betul. UNIT 1 - PKJR: 1.2 Jalan raya dan Kenderaan: Bahagian-bahagian jalan raya 1.2.3 Menerangkan bagaimana bahagian tertentu jalan TAJUK 3: untuk pejalan kaki dan penunggang basikal -Bahagian-bahagian jalan raya digunakan untuk meningkatkan keselamatan.
 5. 5. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) Tema : KELUARGA 1.2 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi 1.2.3 Mendengar dan menyebut bunyi vokal dan UNIT 4 bahasa,iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa suku kata tertutup dengan betul dan tepat. Tajuk : Sayang Ayah dan ayat dengan betul. EMK: Kreativiti dan Inovatif,TMKMINGGU 9 PK : 2.1 Asas membaca dengan sebutan yang betul. 2.1.3 Mengeja dan membatang suku kata tertutup Nilai : Kasih sayang dengan sebutan yang betul.25 FEB – 1 MAC Hormat- menghormat Bersyukur Ilmu : Pendidikan Moral 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan yang Pendidikan Islam ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan mengandungi dua atau tiga suku kata, Pendidikan Muzik yang betul. diftong, vokal berganding, digraf dan KBT: konsonan bergabung dengan sebutan yang KB : Menghubungkait/ betul Mencirikan. Mengecam 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang 3.2.3 Menulis suku kata tertutup dengan cara Membuat gambaran mental diberi dengan betul dan kemas. yang betul dan tulisan yang kemas. BCB: Mendengar dengan berkesan / Bacaan Intensif 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang Konstruktivisme: Meneroka mengandungi suku kata terbuka dan suku KP: Muzik kata Naturalis 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu 4.1.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian Media : Buku Teks melalui nyanyian secara didik hibur. secara didik hibur. Kad Perkataan Benda Maujud 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.1 Memahami dan menggunakan kata nama Kad gambar dengan betul mengikut konteks. am yang mudah dengan betul mengikut Lembaran kerja konteks. SB: TB : Kata nama am KK datuk, nenek, rak, zoo, jip, belon, dompet, tebu LRT, Motosikal, Ambulans Kereta polis. Kereta bomba, basikal UNIT 1 - PKJR: 2.1 2.1.1. Jalan raya dan kenderaan: Jenis dan ciri-ciri kenderaan Mengenal pasti jenis kenderaan yang berbeza-beza. TAJUK 4: 2.1.2 - Jalan raya dan kenderaan Mengenal pasti kenderaan yang laju, perlahan, jauh dan dekat..
 6. 6. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat)MINGGU 10 Tema :KELUARGA 1.2 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi 1.2.4 Mendengar, memahami, menyebut, dan UNIT 5 bahasa, iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa mengeja perkataan yang mengandungi4 – 8 MAC Tajuk :Saudara mara Huda dan ayat dengan betul. suku kata terbuka dan tertutup dengan EMK : Kreatif dan betul dan tepat. Inovatif 1.2.6 Mendengar, memahami, dan menyebut PENGISIAN KURIKULUM frasa dan ayat tunggal dengan betul dan Nilai : Kasih saying Hormat tepat. Menghormati Sopan santun 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan yang Ilmu : Pendidikan Moral ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan mengandungi dua atau tiga suku kata, Pendidikan Muzik yang betul. diftong, vokal berganding, digraf dan Kemahiran Bernilai Tambah konsonan bergabung dengan sebutan yang KB : Menghubungkait betul. Menjana Ide Mengecam merekacipta menyusun Mengumpul dan Mengelaskan 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang 3.2.4 Menulis perkataan yang mengandungi dua BCB : Mendengar diberi dengan betul dan kemas. atau tiga suku kata, diftong , vokal Bacaan Intensif bergading, digraf dan konsonan bergabung KP : Verbal Linguistik dengan betul dan tulisan yang kemas. MEDIA : 3.2.6 Menulis ayat tunggal dengan betul dan Buku teks ,Buku Aktiviti tulisan yang kemas. Lembaran kerja Kad gambar 4.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi 4.4.1 Melafazkan pantun dua kerat dengan Kad perkataan yang betul menggunakan bahasa yang indah intonasi yang betul secara didik hibur. SISTEM BAHASA secara didik hibur. Kata nama am Kata ganti nama diri 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.2 Memahami dan menggunakan kata nama Kata nama khas dengan betul mengikut konteks. khas yang mudah dengan betul mengikut KOSA KATA konteks. pak cik , sepupu, mak cik, datuk, nenek, Proton Saga, bela Berbahaya, Kompleks, Kasih sayang Tanggungjawab, Melintas, dewasa UNIT 2 - PKJR: 1.1 1.1.1 Melintas jalan dengan orang dewasa Jenis-jenis jalan raya Memahami bahawa jalan raya adalah tempat yang kompleks dan berbahaya. TAJUK 1: -Jalan raya merupakan tempat yang berbahaya
 7. 7. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat)MINGGU 11 TEMA : Bersih dan Sihat 1.2 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi 1.2.5 Mendengar, memahami, menyebut, dan UNIT 6 bahasa, iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa mengeja perkataan yang mengandungi dua11 – 15 MAC Tajuk : Bersihkan Diri dan ayat dengan betul. atau tiga suku kata, diftong, vokal EMK: Kreativiti dan Inovatif,TMK berganding, digraf dan konsonan PK : bergabung dengan betul dan tepat. Nilai : Kebersihan 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan 1.4.3 Berbual tentang sesuatu perkara Tanggungjawab tentang sesuatu perkara daripada pelbagai menggunakan kata ganti nama diri pertama Menghargai sumber dalam situasi formal dan tidak formal dan kedua dengan betul dalam situasi tidak Bersyukur secara bertatasusila. formal secara bertatasusila. Ilmu : Pendidikan Kesihatan Pendidikan Moral 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan yang Pendidikan Muzik ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan mengandungi dua atau tiga suku kata, KBT: yang betul. diftong, vokal berganding, digraf dan KB : Menghubungkait/ konsonan bergabung dengan sebutan yang Menjana Idea betul. Memadankan 2.2.2 Membaca dan memahami frasa yang BCB: Mendengar dengan mengandungi perkataan dua atau tiga suku berkesan / Bacaan Intensif kata, diftong, vokal berganding, digraf dan KP: Verbal linguistik konsonan bergabung dengan sebutan Media : Buku Teks,komputer Kad Perkataan 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang 3.2.5 Menulis frasa yang mengandungi perkataan Benda Maujud diberi dengan betul dan kemas. dua atau tiga suku kata, diftong, vokal Kad gambar berganding, digraf dan konsonan Lembaran kerja bergabung dengan betul dan tulisan yang SB: kemas. TB : Kata Ganti Nama Diri 4.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi 4.4.1 Melafazkan pantun dua kerat dengan Pertama dan kedua yang betul menggunakan bahasa yang indah intonasi yang betul secara didik hibur. Kata adjektif secara didik hibur. Kata Kerja KK : paip, , buih, daun, tuala, seluar, tupai, 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.3 Memahami dan menggunakan kata ganti kaloi lantai, murai, sungai, harum, dengan betul mengikut konteks. nama diri pertama dan kedua. sekoi Pegang,Berpimpin tangan, Melintas Menghadap, Lalu lintas 4.1 4.1.1. UNIT 2 - PKJR: Sokongan daripada orang dewasa dan lebih tua Menerangkan bahawa berjalan di atau berdekatan jalan raya adalah lebih selamat apabila bersama- Melintas jalan dengan orang dewasa. sama orang dewasa atau yang lebih tua. TAJUK 2: 4.2.1. Berpimpin tangan semasa berada dekat dengan Menerangkan kanapa berjalan menghadap lalu jalan raya lintas adalah lebih selamat daripada berjalan mengikut arah yang sama dengan kenderaan
 8. 8. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) 1.2 Mendengar, mengecam dan menyebut bunyi 1.2.5 Mendengar, memahami, menyebut, dan TEMA: Bersih dan Sihat bahasa iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa, mengeja perkataan yang mengandungi dua dan ayat dengan betul. atau tiga suku kata, diftong, vokal UNIT 7 berganding, digraf, dan konsonanMINGGU 12 TAJUK: bergabung dengan betul dan tepat.18 – 22 MAC Rumah Bersih 1.4 Bertutur, berbual, dan menyatakan permintaan 1.4.2 Berbual tentang sesuatu perkara Keluarga Kok Meng tentang sesuatu perkara daripada pelbagai menggunakan kata panggilan dengan tepat Keluarga Devi sumber dalam situasi formal dan tidak formal bagi ahli keluarga asas dalam situasi tidak secara bertatasusila. formal secara bertatasusila. EMK: Keusahawanan, 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa, dan 2.2.2 Membaca dan memahami frasa yang TMK ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan mengandungi perkataan dua atau tiga suku PK: yang betul. kata, diftong, vokal berganding, digraph, Nilai: Kasih sayang, dan konsonan bergabung dengan sebutan hormat menghormati yang betul. Ilmu : Pendidikan Moral 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang 3.2.5 Menulis frasa yang mengandungi perkataan diberi dengan betul dan kemas. dua atau tiga suku kata, diftong, vokal KBT: berganding, digraf, dan konsonan Menghubungkait, bergabung, dengan betul dan tulisan yang mengecam, memadan, menjana idea kemas. Media: Gambar tunggal, kad perkataan 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat dengan betul. 3.3.2 Membina dan menulis perkataan yang BCB : Mendengar dengan berkesan mengandungi diftong, vokal berganding, digraf, dan konsonan bergabung dengan KP : Verbal-linguistik betul. SB: 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan Tatabahasa menggunakan bahasa badan dengan kreatif 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan Kata nama am melalui lakonan secara didik hibur. intonasi yang betul dan jelas tentang Kosa kata: sesuatu perkara melalui lakonan secara dulang, , bangku, nyiru, penyu, zink, cerek, didik hibur. tanglung, langsir, anggerik, syiling 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja dengan betul mengikut konteks.golongan 7.1 kata dengan betul mengikut konteks. Memilih tempat yang selamat untuk melintas 7.1.1. PKJR Memahami bahawa jalan raya adalah berbahaya, UNIT 2 PKJR: melintas jalan adalah kompleks dan orang dewasa Melintas jalan dengan orang dewasa boleh membantu kanak-kanak untuk melintas jalan dengan selamat. TAJUK 3: 7.2.1 Melintas jalan dengan orang dewasa Memahami bahawa melintas jalan adalah lebih selamat apabila langkah tertentu diambil untuk menyempurnakan langkah tersebut. CUTI PERTENGAHAN SEMESTER SATU (23 – 31 MAC)
 9. 9. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) UNIT 8 1.2 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi 1.2.6 Mendengar, memahami, dan menyebut TEMA: Bersih dan Sihat bahasa, iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa frasa dan ayat tunggal dengan betul dan dan ayat dengan betul. tepat.MINGGU 14 TAJUK : Kelas Ceria 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan 2.2.3 Membaca dan memahami ayat tunggal1- 5 APRIL Jaga Kebersihan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan daripada pelbagai bahan bacaan dengan Menghias Kelas yang betul. sebutan yang betul. EMK: ICT 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.1 Membaca kuat ayat tunggal dengan lancar, PK: lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang sebutan yang jelas dan intonasi yang Nilai : bertanggungjawab, tolong menolong, betul. betul. bekerjasama 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang 3.2.6 Menulis ayat tunggal dengan betul dan Ilmu : PJK, diberi dengan betul dan kemas. tulisan yang kemas. Pendidikan Moral 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan KBT : Menghubungkait, menggunakan imaginasi menggunakan bahasa badan dengan kreatif intonasi yang betul dan jelas tentang dan kreativiti, verbal-linguistik melalui lakonan secara didik hibur. sesuatu perkara melalui lakonan secara didik hibur. BCB : Bacaan intensif, mendengar dengan berkesan 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja dengan betul mengikut konteks. dengan betul mengikut konteks SB : Tatabahasa Kata nama khas, kata nama am, kata kerja Kosa kata Susun, kemas kekal, johan, ceria, lap, hias dewasa, pimpin, pegang, melintas pejalan, selamat 7.1 Memilih tempat yang selamat untuk melintas. UNIT 2 - PKJR: 7.1.1. Melintas jalan dengan orang dewasa Memahami bahawa jalan raya adalah berbahaya, melintas jalan adalah kompleks dan orang dewasa TAJUK 4: boleh membantu kanak-kanak untuk melintas jalan Melintas dengan selamat dengan selamat. 7.2.1 Memahami bahawa melintas jalan adalah lebih selamat apabila langkah tertentu diambil untuk menyempurnakan langkah tersebut.
 10. 10. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: Bersih dan Sihat 1.3 Mendengar, memahami dan memberi respons 1.3.1 Mendengar, memahami dan memberikan UNIT 9 terhadap sesuatu arahan, soalan dan pesanan respons terhadap sesuatu arahan secara yang didengar dengan betul. lisan atau gerak laku dengan betul.MINGGU 15 TAJUK: Badan Cergas 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan 2.2.3 Membaca dan memahami ayat tunggal8 - 12 APRIL Mari Bersenam ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan daripada pelbagai bahan bacaan dengan Bermain di Taman yang betul. sebutan yang betul. Permainan 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.1 Membaca kuat ayat tunggal dengan lancar, EMK: lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. betul. PK: Nilai: Berhati-hati, bertanggungjawab, semangat 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang 3.2.6 Menulis ayat tunggal dengan betul dan kesukanan diberi dengan betul dan kemas. tulisan yang kemas. Ilmu: PJK KBT: Menghubungkait, menjana idea, 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.1 Membina dan menulis perkataan yang memadankan dengan betul. mengandungi suku kata terbuka dan KP: Kinestatik tertutup dengan betul dan kemas Media: Kad perkataan, kad gambar, lembaran kerja 3.3.3 Membina dan menulis frasa dengan betul. SB: 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu 4.1.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian Tatabahasa melalui nyanyian secara didik hibur. secara didik hibur. Kata kerja, ayat tunggal, ayat frasa, imbuhan ‘ber’. 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja Kosa kata: dengan betul mengikut konteks. dengan betul mengikut konteks. sentuh, depang, pingpong, bola tampar, bersenam Bentuk, Bulat, Merah, Kuning, Hijau Bersedia, Berhenti, Bergerak 1.4 UNIT 3 - PKJR: Sokongan daripada orang dewasa dan yang lebih tua 1.4.1 Lampu isyarat dan tanda jalan raya Memahami bahawa isyarat jalan raya, tanda jalan dan isyarat trafik digunakan untuk mengawal lalu TAJUK 1: lintas dan mesti dipatuhi untuk meningkatkan -Mengenal lampu isyarat keselamatan. 1.4.2 Mengenal pasti isyarat jalan asas yang menggalakkan keselamatan pejalan kaki dan penunggang basikal.
 11. 11. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: Bersih Dan Sihat 1.3 Mendengar, memahami dan memberi respons 1.3.1 Mendengar, memahami dan memberikan UNIT 10 terhadap sesuatu arahan, soalan dan pesanan respons terhadap sesuatu arahanMINGGU 16 TAJUK: Makanan Berzat yang didengar dengan betul. secara lisan atau gerak laku dengan betul.15 – 19 APRIL EMK: Keusahawanan 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan yang ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan mengandungi dua atau tiga suku kata, PK: yang betul. diftong, vokal berganding, digraf dan Nilai: Kebersihan konsonan bergabung dengan sebutan yang Ilmu: Sains , PJK betul. KBT: 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.1 Membaca kuat ayat tunggal dengan lancar, KB- Menghubungkait lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang sebutan yang jelas dan intonasi yang BCB: Bacaan Intensif, Mendengar dengan betul. betul. berkesan. Media: Gambar, kad perkataan. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.1 Membina dan menulis perkataan yang dengan betul. mengandungi suku kata terbuka dan SB: tertutup dengan betul dan kemas. Tata bahasa Kata Nama Am, Kata Adjektif, Kata Kerja, 3.4 Menulis imlak dengan tepat 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan suku Kosa kata : kata. minyak masak, emping jagung cergas, enak, mahkota, 4.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.2.1 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang Papan tanda, Berhenti, Hentian bas menggunakan bahasa badan secara kreatif betul dan jelas tentang sesuatu Lorong basikal, Lorong pejalan kaki, Lampu semasa bercerita secara didik hibur. perkara melalui penceritaan secara didik isyarat hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja dengan betul mengikut konteks. dengan betul mengikut konteks. UNIT 3 - PKJR: 1.4 1.4.3 Lampu isyarat dan tanda jalan raya Sokongan daripada orang dewasa dan yang lebih tua Mengenal pasti tanda jalan asas yang menggalakkan keselamatan pejalan kaki dan penunggang basikal. TAJUK 2: -Mengenal pasti tanda isyarat jalan raya 1.4.4 Menerangkan ciri-ciri isyarat trafik seperti lampu isyarat.
 12. 12. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: Hidup Selamat 1.3 Mendengar, memahami dan memberi respons 1.3.1 Mendengar, memahami dan memberikan UNIT 11 terhadap sesuatu arahan, soalan dan pesanan yang respons terhadap sesuatu arahan secara TAJUK: Simpan dengan Selamat didengar dengan betul. lisan atau gerak laku dengan betul.MINGGU 17 EMK: ICT, Inovasi, Kreativiti 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan PK: semula dengan tepat menggunakan sebutan yang tepat, sebutan yang jelas dan intonasi22 – 26 APRIL Nilai: Keselamatan, Berhati-hati jelas dan intonasi yang betul. yang betul menggunakan ayat tunggal. Ilmu: Kemahiran Hidup, PJK, Sains 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.1 Membaca kuat ayat tunggal dengan lancar, KBT: lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang sebutan yang jelas dan intonasi yang KB : Menjana Idea, Mengecam, betul. betul. Menghubungkait.. KP : Verbal linguistik 2.5.1 Membaca dan memahami maklumat dalam Media: Kad Gambar, ICT 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. bahan grafik dengan betul. SB: Tatabahasa 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.1 Membina dan menulis perkataan yang Ayat Tunggal, Kata Nama Am. dengan betul. mengandungi suku kata terbuka dan Kosa kata : tertutup dengan betul dan kemas. Kabinet, bekas, kutip, uncang, congkak, stor, 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan sabit, gergaji, cangkul, peti ubat, seterika ayat majmuk dengan betul. Awas, Kanan, Kiri, Berhenti, Bergerak 4.4 Melafazdan memahami puisi dengan intonasi 4.4.1Melafazkan pantun dua kerat dengan yang betul menggunakan bahasa yang indah intonasi yang betul secara didik hibur. secara didik hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja dengan betul mengikut konteks. dengan betul mengikut konteks. UNIT 3 - PKJR: Lampu isyarat dan tanda jalan raya 1.4 1.4.5 Sokongan daripada orang dewasa dan yang lebih tua Menerangkan urutan isyarat trafik dan tingah laku TAJUK 3: yang bagaimana diperlukan oleh pengguna jalan -Permainan raya “Mari jalan-jalan”
 13. 13. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: Hidup Selamat 1.3 Mendengar, memahami dan memberi respons 1.3.2 Mendengar, memahami dan memberikan UNIT 12 terhadap sesuatu arahan, soalan dan pesanan respons dengan betul secara lisan TAJUK: Pastikan Selamat yang didengar dengan betul. terhadap pelbagai soalan bertumpu. EMK: ICT, Inovasi, Kreativiti 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayatMINGGU 18 lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas PK: betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda29 APRIL – 3 MEI Nilai: Berhati-hati, Sayang-menyayangi baca. Ilmu: Kemahiran Hidup, Sains 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.2 Membina dan menulis perkataan yang KBT: dengan betul. mengandungi diftong, vokal berganding, KB: Menjana Idea, digraf dan konsonan bergabung dengan KP: Verbal Linguistik betul. BCB: Bacaan Intensif 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan Media: Kad Gambar, ICT, Kad Perkataan. ayat majmuk dengan betul. SB Tatabahasa 4.2.2 Mengujarkan ayat dengan sebutan dan kata hubung 4.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan intonasi yang betul dan jelas tentang menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa sesuatu perkara serta menggunakan bahasa Kosa kata bercerita secara didik hibur badan yang kreatif melalui penceritaan periuk nasi, kunci pagar, alat tulis secara didik hibur. suis, tetapi, atau, dan Berhenti, Bersedia, Bergerak, Awas 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.6 Memahami dan menggunakan kata hubung Lampu isyarat, Kiri, Kanan dengan betul mengikut konteks. yang mudah dengan betul mengikut konteks. UNIT 3 - PKJR: 1.4 4.2 Lampu isyarat dan tanda jalan raya Sokongan daripada orang dewasa dan yang lebih tua Mengenal pasti isyarat jalan asas yang menggalakkan keselamatan pejalan kaki dan TAJUK 4: penunggang basikal. -Tanda jalan raya dan lampu isyarat 1.4.3 Mengenal pasti tanda jalan asas yang menggalakkan keselamatan pejalan kaki dan penunggang basikal
 14. 14. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: 1.3 Mendengar, memahami dan memberi respons 1.3.2 Mendengar, memahami dan memberikan Hidup Selamat terhadap sesuatu arahan, soalan dan pesanan yang respons dengan betul secara lisan terhadap UNIT 13 didengar dengan betul. pelbagai soalan bertumpu. 1.3.3 Mendengar, memahami pesanan dan TAJUK: memberikan respons secara gerak laku Berhati-hati Kawan yang betul. EMK: Keusahawanan, kreativiti & inovasi 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat PK : lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas Nilai : Berjimat-cermat, berdisiplin, kebersihan betul. dan intonasi yang betul mengikut tandaMINGGU 19 Ilmu : PJK, P.Moral,Sains baca. KBT :6 - 10 MEI 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat 2.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk mengenal pasti idea utama dalam pelbagai KB : Menjana idea, mengecam, memberi respons dengan betul. bahan dengan tepat. kontekstual-menghubungkaitkan BCB-mendengar dengan 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.2 Membina dan menulis perkataan yang -bacaan intensif dengan betul. mengandungi diftong, vokal berganding, KP : Verbal linguistik digraf dan konsonan bergabung dengan Media : Buku teks, BLA, p.point, gamba kad betul. 3.3.3 Membina dan menulis frasa dengan betul. perkataan, lembaran kerja SB : Tatabahasa : Kata hubung, kata nama am, kata 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu 4.1.2 Menyebut dengan jelas dan memahami kerja melalui nyanyian secara didik hibur. seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak Kosa kata : Kantin,berhati-hati, laku secara didik hibur. tertib, bahaya, kerana, menegur Berhenti,Melihat, 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.6 Memahami dan menggunakan kata hubung Mendengar, Berfikir, Berwaspada dengan betul mengikut konteks. yang mudah dengan betul mengikut konteks. UNIT 4 - PKJR: 7.2 7.2.1 Lima langkah melintas dengan selamat Prosedur yang selamat untuk melintas Memahami bahawa melintas jalan adalah lebih • Berhenti selamat apabila langkah tertentu diambil untuk TAJUK 1: • Lihat menyempurnkan tugas tersebut. -Melintas dengan selamat • Dengar 7.2.2 • Fikir Mengetahui terdapat lima langkah untuk berwaspada menyempurnakan tugas melintas jalan dengan selamat.
 15. 15. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan 1.4.1 Bertutur menggunakan diksi yang betul Hidup Selamat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai secara bertatasusila. UNIT 14 sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. Tajuk: 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayatMINGGU 20 Saya Selamat di Sini 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas EMK: Kreativiti & inovasi lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang dan intonasi yang betul mengikut tanda13 - 17 MEI PK : betul. baca. Nilai : Patuh, berwaspada, berdisiplin, Ilmu : PJK, P.Moral, P.Muzik, 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang 2.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk KBT : tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan mengenal pasti idea utama dalam pelbagai KB : Menjana idea, memadankan, untuk memberi respons dengan betul. bahan dengan tepat. mengecam, kontekstual-mengalami, BCB- mendengar dengan berkesan -bacaan intensif KP : Muzik 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan Media : Buku teks, BLA, p.point, gambar, dengan betul. ayat majmuk dengan betul. kad perkataan, lembaran kerja SB : 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada Tatabahasa : Kata nama am, kata kerja, imbuhan perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. Kosa kata : Buaian, tangga gelongsor, haus, bersiar-siar, tama permainan, menunggang, basikal, topi keledar, pelindung siku, pelindung 3.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang 3.6.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat lutut. sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang betul berdasarkan bahan yang diberi Berhenti, Melihat, Mendengar,Berfikir, yang santun. dengan menggunakan bahasa yang santun. Berwaspada 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu 4.1.2 Menyebut dengan jelas dan memahami seni melalui nyanyian secara didik hibur. kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja UNIT 4 - PKJR: dengan betul mengikut konteks. dengan betul mengikut konteks. Lima langkah melintas dengan selamat 7.2 TAJUK 1: Prosedur yang selamat untuk melintas 7.2.1 -Melintas dengan selamat • Berhenti Memahami bahawa melintas jalan adalah lebih • Lihat selamat apabila langkah tertentu diambil untuk • Dengar menyempurnkan tugas tersebut. • Fikir 7.2.2 berwaspada Mengetahui terdapat lima langkah untuk menyempurnakan tugas melintas jalan dengan selamat.
 16. 16. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan 1.4.1 Bertutur menggunakan diksi yang betul Hidup Selamat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai secara bertatasusila UNIT 15 sumber dalam situasi formal dan tidak formalMINGGU 21 TAJUK secara bertatasusila. Berhati-hati di Jalan Raya20 – 24 MEI 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat 2.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk EMK: Kreativiti & inovasi dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk mengenal pasti idea utama dalam pelbagai memberi respons dengan betul. bahan dengan tepat. PK : Nilai : Berwaspada, berdisiplin 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan 2.6.1 Membaca dan memahami pelbagai bahan Ilmu : PJK, P.Moral sastera yang sesuai bagi memupuk minat bacaan secara didik hibur untuk membaca. memperkaya kosa kata KBT : KB : Menjana idea,mengecam, 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan menghubungkaitkan dengan betul. ayat majmuk dengan betul. BCB-mencatat nota -bacaan intensif 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan suku KP : Verbal linguistik kata tertutup dengan tepat. Media : Buku teks, BLA, kad perkataan, 3.4.2 Menulis imlak frasa yang mengandungi kad gambar, poster perkataan suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat. SB : Tatabahasa : Kata hubung,kata adjektif 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. Kosa kata : Kenderaan, warna, lintasan belang, 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan hentian, lasak, lampu isyarat, topi keledar, menggunakan bahasa badan dengan kreatif intonasi yang betul dan jelas tentang berwaspada melalui lakonan secara didik hibur. sesuatu perkara melalui lakonan secara Berhenti, Melihat, Mendengar, Berfikir didik hibur. Berwaspada 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. 5.1.5 Memahami dan menggunakan kata adjektif warna dengan betul mengikut konteks. 5.1.6 Memahami dan menggunakan kata hubung yang mudah dengan betul mengikut konteks. UNIT 4 - PKJR: 7.2 Lima langkah melintas dengan selamat Prosedur yang selamat untuk melintas 7.2..3 • Berhenti Menggambarkan prosedur melintas dan TAJUK 2: • Lihat menerangkan setiap langkah. -Menyanyikan lagu • Dengar “Kanan dan kiri” • Fikir
 17. 17. • berwaspada CUTI SEMESTER SATU (25 MEI – 9 JUN) TARIKHMINGGU / DISEMPURNAKANTARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat)

×