• Like
Rptbm sk th1
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

Rptbm sk th1

 • 824 views
Published

 

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
824
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
62
Comments
0
Likes
1

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN SK BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 2013 TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN (Beri TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN kenyataan sekiranya lewat)MINGGU MINGGU TRANSISI1,2DAN ,32 – 18 JAN TEMA: KELUARGA 1.1 Asas mendengar dan memberikan respons dengan 1.1.1 Mengecam pelbagai bunyi dalam UNIT 1 betul terhadap pelbagai bunyi dalam persekitaran persekitaran dengan teliti dan betul. TAJUK: Cerita Huda 1.1.2 Mengecam dan mengajuk pelbagai bunyi dalam persekitaran yang didengar dengan EMK: Kreativiti dan inovasi,TMK betul. 1.1.3 Mendengar dan menentukan arah bunyi dalam Pengisian Kurikulum:MINGGU 4 Nilai: Kasih sayang, tolong menolong persekitaran dengan betul21 – 25 JAN Ilmu: Pendidikan Moral KBT: KB (Menjana idea, mencirikan), 1.1.1 Mendengar, mengecam dan menyebut KP (kinestetik). 1.2 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi bahasa, nama abjad dengan betul dan tepat. Media: Buku teks, komputer,radio iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa dan ayat dengan Sistem Bahasa: 1.2.1 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan betul. Tatabahasa: Kata nama am, kata kerja, kata arah membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang betul. 2.1 Asas membaca dengan sebutan yang betul. Kosa Kata: bulat, segi tiga, rumah, sekolah, kucing, gelas, 2.1.1 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan loceng membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang Kereta, bas, lori, motosikal, basikal betul. 3.1 Asas menulis dengan cara yang betul. 3.1.1 Melakar pelbagai bentuk atau corak dengan kemas dan jelas. 3.1.2 Membentuk garisan yang menyerupai bentuk huruf dengan kemas dan jelas 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur. 4.1.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian secara didik hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.1 Memahami dan menggunakan kata nama am yang mudah dengan betul mengikut konteks. UNIT 1 - PKJR: 1.1 Jalan Raya dan Kenderaan 1.1.1 Jenis-jenis jalan raya Memahami bahawa jalan raya adalah tempat yang TAJUK 1: kompleks dan berbahaya. Kenderaan dan keadaan lalu lintas 1.1.2 Mendefinisikan lalulintas dalam bahasa mereka sendiri.
 • 2. TARIKHMINGGU / TARIKH DISEMPURNAKAN (Beri TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN kenyataan sekiranya lewat) TEMA: KELUARGA 1.3 Asas mendengar dan memberikan respons dengan 1.1.4 Mengecam pelbagai bunyi dalam UNIT 1 betul terhadap pelbagai bunyi dalam persekitaran persekitaran dengan teliti dan betul. TAJUK: Cerita Huda 1.1.5 Mengecam dan mengajuk pelbagai bunyi dalam persekitaran yang didengar denganMINGGU 5 EMK: Kreativiti dan inovasi,TMK betul. 1.1.6 Mendengar dan menentukan arah bunyi dalam28 JAN – 1 FEB Pengisian Kurikulum: Nilai: Kasih sayang, tolong menolong persekitaran dengan betul Ilmu: Pendidikan Moral KBT: KB (Menjana idea, mencirikan), 1.1.2 Mendengar, mengecam dan menyebut KP (kinestetik). 1.4 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi bahasa, nama abjad dengan betul dan tepat. Media: Buku teks, komputer,radio iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa dan ayat dengan Sistem Bahasa: 1.2.1 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan betul. Tatabahasa: Kata nama am, kata kerja, kata arah membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang betul. 2.2 Asas membaca dengan sebutan yang betul. Kosa Kata: bulat, segi tiga, rumah, sekolah, kucing, gelas, 2.1.2 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan loceng membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang Kereta, bas, lori, motosikal, basikal betul. 3.2 Asas menulis dengan cara yang betul. 3.2.1 Melakar pelbagai bentuk atau corak dengan kemas dan jelas. 3.2.2 Membentuk garisan yang menyerupai bentuk 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam huruf dengan kemas dan jelas lagu melalui nyanyian secara didik hibur. 4.1.2 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian 5.2 Memahami dan menggunakan golongan kata secara didik hibur. 5.1.1 Memahami dan menggunakan kata nama am yang mudah dengan betul mengikut konteks. UNIT 1 - PKJR: 1.1 Jalan Raya dan Kenderaan Jenis-jenis jalan raya 1.1.1 Memahami bahawa jalan raya adalah tempat yang TAJUK 1: kompleks dan berbahaya. Kenderaan dan keadaan lalu lintas 1.1.2 Mendefinisikan lalulintas dalam bahasa mereka sendiri.
 • 3. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: KELUARGA 1.2 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi 1.2.1 Mendengar, mengecam dan menyebut UNIT 2 bahasa, iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa nama abjad dengan betul dan tepat. TAJUK: Keluarga Huda dan ayat dengan betul. 1.2.2 Mendengar dan menyebut bunyi vokal dan suku kata terbuka dengan betul dan tepat.MINGGU 6 EMK: TMK,Keusahawanan 2.2 Asas membaca dengan sebutan yang betul. 2.2.1 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan4 -8 FEB Pengisian Kurikulum: membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang Nilai: Kasih sayang, kerjasama betul. Ilmu: Pend. Muzik, P. Moral 2.2.2 Mengeja dan membatang suku kata terbuka KBT: KB (Menjana idea, mengecam, dengan sebutan yang betul. menghubungkait) BCB: Belajar cara belajar: mengingat, 3.1 Asas menulis dengan cara yang betul. 3.1.1 Melakar pelbagai bentuk atau corak dengan mendengar dengan berkesan. Media: Buku teks, buku aktiviti. kemas dan jelas. Sistem Bahasa: 3.1.2 Membentuk garisan yang menyerupai Tatabahasa: Kata nama am, kata nama khas. bentuk huruf dengan kemas dan jelas Kosa Kata: 3.1.3 Menulis dan membentuk huruf besar dan huruf Adik,anak,bapa,keluarga,ayah, emak, ibu, kakak. kecil dengan cara yang betul serta tulisan yang Laluan kaki, Bebendul jalan, Jejambat 3.3 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang kemas Bonggol jalan, Hentian bas diberi dengan betul dan kemas. 3.2.4 Menulis perkataan yang mengandungi dua atau tiga suku kata, diftong , vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan betul dan tulisan yang kemas. 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu 4.1.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian melalui nyanyian secara didik hibur. secara didik hibur 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan 5.2.1 Memahami dan menggunakan kata nama am betul ,mengikut konteks. yang mudah dengan betul mengikut konteks. UNIT 1 - PKJR: Jalan raya dan Kenderaan 1.2.1 1.2 Mengenal pasti bahagian tertentu jalan raya yang TAJUK 2: Bahagian-bahagian jalan raya boleh meningkatkan keselamatan mereka sebagai - Bahagian-bahagian jalan raya pejalan kaki dan penunggang basikal. 1.2.2 Mengenal pasti bahagian jalan raya yang boleh meningkatkan keselamatan mereka sebagai pejalan kaki dan penunggang basikal. CUTI TAHUN BARU CINA (11 – 15 FEB)
 • 4. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: KELUARGA 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan tentang 1.4.2 Berbual tentang sesuatu perkara UNIT 3 sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam menggunakan kata panggilan dengan tepatMINGGU 8 TAJUK: KASIH IBU situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. bagi ahli keluarga asas dalam situasi tidak formal secara bertatasusila.bercerita.18 – 22 FEB 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula EMK: Kreatif dan inovatif, dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan intonasi yang betul. tepat, sebutan yang jelas dan intonasi yang Pengisian Kurikulum: betul menggunakan ayat tunggal. Nilai: Kasih sayang, hormat-menghormati, 2.1 Asas membaca dengan sebutan yang betul. bersyukur, tolong-menolong 2.1.1 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan Ilmu:P. Moral membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang KBT: BCB: Belajar cara belajar: mengingat. betul. KB: Mencirikan, mengecam 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang 2.1.2 Mengeja dan membatang suku kata terbuka KP: Verbal linguistik Media: Buku teks dan BLA diberi dengan betul dan kemas. dengan sebutan yang betul. Sistem Bahasa: 3.2.1 Menulis dan membentuk huruf besar dan huruf Tatabahasa: Kata nam am, kata nama khas, kata kecil dengan cara yang betul serta tulisan yang ganti nama diri kemas Kosa Kata: 4.1 Menyebut dan memahami unsur lagu melalui 3.2.2 Menulis suku kata terbuka dengan cara yang dadu, paku, labu, guli nyanyian secara didik hibur. betul dan tulisan yang kemas. cili, nona, guni Lorong basikal, Lntasan pejalan kaki 4.1.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian Lintasan belang, Penghadang dan pagar jalan 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata secara didik hibur jejambat dengan betul mengikut konteks. 5.1.1 Memahami dan menggunakan kata nama am yang mudah dengan betul mengikut konteks 5.1.2 Memahami dan menggunakan kata nama khas yang mudah dengan betul mengikut konteks. 5.1.3Memahami dan menggunakan kata ganti nama diri pertama dan kedua dalam pelbagai konteks dengan betul. UNIT 1 - PKJR: 1.2 Jalan raya dan Kenderaan: Bahagian-bahagian jalan raya 1.2.3 Menerangkan bagaimana bahagian tertentu jalan TAJUK 3: untuk pejalan kaki dan penunggang basikal -Bahagian-bahagian jalan raya digunakan untuk meningkatkan keselamatan.
 • 5. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) Tema : KELUARGA 1.2 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi 1.2.3 Mendengar dan menyebut bunyi vokal dan UNIT 4 bahasa,iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa suku kata tertutup dengan betul dan tepat. Tajuk : Sayang Ayah dan ayat dengan betul. EMK: Kreativiti dan Inovatif,TMKMINGGU 9 PK : 2.1 Asas membaca dengan sebutan yang betul. 2.1.3 Mengeja dan membatang suku kata tertutup Nilai : Kasih sayang dengan sebutan yang betul.25 FEB – 1 MAC Hormat- menghormat Bersyukur Ilmu : Pendidikan Moral 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan yang Pendidikan Islam ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan mengandungi dua atau tiga suku kata, Pendidikan Muzik yang betul. diftong, vokal berganding, digraf dan KBT: konsonan bergabung dengan sebutan yang KB : Menghubungkait/ betul Mencirikan. Mengecam 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang 3.2.3 Menulis suku kata tertutup dengan cara Membuat gambaran mental diberi dengan betul dan kemas. yang betul dan tulisan yang kemas. BCB: Mendengar dengan berkesan / Bacaan Intensif 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang Konstruktivisme: Meneroka mengandungi suku kata terbuka dan suku KP: Muzik kata Naturalis 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu 4.1.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian Media : Buku Teks melalui nyanyian secara didik hibur. secara didik hibur. Kad Perkataan Benda Maujud 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.1 Memahami dan menggunakan kata nama Kad gambar dengan betul mengikut konteks. am yang mudah dengan betul mengikut Lembaran kerja konteks. SB: TB : Kata nama am KK datuk, nenek, rak, zoo, jip, belon, dompet, tebu LRT, Motosikal, Ambulans Kereta polis. Kereta bomba, basikal UNIT 1 - PKJR: 2.1 2.1.1. Jalan raya dan kenderaan: Jenis dan ciri-ciri kenderaan Mengenal pasti jenis kenderaan yang berbeza-beza. TAJUK 4: 2.1.2 - Jalan raya dan kenderaan Mengenal pasti kenderaan yang laju, perlahan, jauh dan dekat..
 • 6. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat)MINGGU 10 Tema :KELUARGA 1.2 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi 1.2.4 Mendengar, memahami, menyebut, dan UNIT 5 bahasa, iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa mengeja perkataan yang mengandungi4 – 8 MAC Tajuk :Saudara mara Huda dan ayat dengan betul. suku kata terbuka dan tertutup dengan EMK : Kreatif dan betul dan tepat. Inovatif 1.2.6 Mendengar, memahami, dan menyebut PENGISIAN KURIKULUM frasa dan ayat tunggal dengan betul dan Nilai : Kasih saying Hormat tepat. Menghormati Sopan santun 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan yang Ilmu : Pendidikan Moral ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan mengandungi dua atau tiga suku kata, Pendidikan Muzik yang betul. diftong, vokal berganding, digraf dan Kemahiran Bernilai Tambah konsonan bergabung dengan sebutan yang KB : Menghubungkait betul. Menjana Ide Mengecam merekacipta menyusun Mengumpul dan Mengelaskan 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang 3.2.4 Menulis perkataan yang mengandungi dua BCB : Mendengar diberi dengan betul dan kemas. atau tiga suku kata, diftong , vokal Bacaan Intensif bergading, digraf dan konsonan bergabung KP : Verbal Linguistik dengan betul dan tulisan yang kemas. MEDIA : 3.2.6 Menulis ayat tunggal dengan betul dan Buku teks ,Buku Aktiviti tulisan yang kemas. Lembaran kerja Kad gambar 4.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi 4.4.1 Melafazkan pantun dua kerat dengan Kad perkataan yang betul menggunakan bahasa yang indah intonasi yang betul secara didik hibur. SISTEM BAHASA secara didik hibur. Kata nama am Kata ganti nama diri 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.2 Memahami dan menggunakan kata nama Kata nama khas dengan betul mengikut konteks. khas yang mudah dengan betul mengikut KOSA KATA konteks. pak cik , sepupu, mak cik, datuk, nenek, Proton Saga, bela Berbahaya, Kompleks, Kasih sayang Tanggungjawab, Melintas, dewasa UNIT 2 - PKJR: 1.1 1.1.1 Melintas jalan dengan orang dewasa Jenis-jenis jalan raya Memahami bahawa jalan raya adalah tempat yang kompleks dan berbahaya. TAJUK 1: -Jalan raya merupakan tempat yang berbahaya
 • 7. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat)MINGGU 11 TEMA : Bersih dan Sihat 1.2 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi 1.2.5 Mendengar, memahami, menyebut, dan UNIT 6 bahasa, iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa mengeja perkataan yang mengandungi dua11 – 15 MAC Tajuk : Bersihkan Diri dan ayat dengan betul. atau tiga suku kata, diftong, vokal EMK: Kreativiti dan Inovatif,TMK berganding, digraf dan konsonan PK : bergabung dengan betul dan tepat. Nilai : Kebersihan 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan 1.4.3 Berbual tentang sesuatu perkara Tanggungjawab tentang sesuatu perkara daripada pelbagai menggunakan kata ganti nama diri pertama Menghargai sumber dalam situasi formal dan tidak formal dan kedua dengan betul dalam situasi tidak Bersyukur secara bertatasusila. formal secara bertatasusila. Ilmu : Pendidikan Kesihatan Pendidikan Moral 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan yang Pendidikan Muzik ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan mengandungi dua atau tiga suku kata, KBT: yang betul. diftong, vokal berganding, digraf dan KB : Menghubungkait/ konsonan bergabung dengan sebutan yang Menjana Idea betul. Memadankan 2.2.2 Membaca dan memahami frasa yang BCB: Mendengar dengan mengandungi perkataan dua atau tiga suku berkesan / Bacaan Intensif kata, diftong, vokal berganding, digraf dan KP: Verbal linguistik konsonan bergabung dengan sebutan Media : Buku Teks,komputer Kad Perkataan 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang 3.2.5 Menulis frasa yang mengandungi perkataan Benda Maujud diberi dengan betul dan kemas. dua atau tiga suku kata, diftong, vokal Kad gambar berganding, digraf dan konsonan Lembaran kerja bergabung dengan betul dan tulisan yang SB: kemas. TB : Kata Ganti Nama Diri 4.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi 4.4.1 Melafazkan pantun dua kerat dengan Pertama dan kedua yang betul menggunakan bahasa yang indah intonasi yang betul secara didik hibur. Kata adjektif secara didik hibur. Kata Kerja KK : paip, , buih, daun, tuala, seluar, tupai, 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.3 Memahami dan menggunakan kata ganti kaloi lantai, murai, sungai, harum, dengan betul mengikut konteks. nama diri pertama dan kedua. sekoi Pegang,Berpimpin tangan, Melintas Menghadap, Lalu lintas 4.1 4.1.1. UNIT 2 - PKJR: Sokongan daripada orang dewasa dan lebih tua Menerangkan bahawa berjalan di atau berdekatan jalan raya adalah lebih selamat apabila bersama- Melintas jalan dengan orang dewasa. sama orang dewasa atau yang lebih tua. TAJUK 2: 4.2.1. Berpimpin tangan semasa berada dekat dengan Menerangkan kanapa berjalan menghadap lalu jalan raya lintas adalah lebih selamat daripada berjalan mengikut arah yang sama dengan kenderaan
 • 8. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) 1.2 Mendengar, mengecam dan menyebut bunyi 1.2.5 Mendengar, memahami, menyebut, dan TEMA: Bersih dan Sihat bahasa iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa, mengeja perkataan yang mengandungi dua dan ayat dengan betul. atau tiga suku kata, diftong, vokal UNIT 7 berganding, digraf, dan konsonanMINGGU 12 TAJUK: bergabung dengan betul dan tepat.18 – 22 MAC Rumah Bersih 1.4 Bertutur, berbual, dan menyatakan permintaan 1.4.2 Berbual tentang sesuatu perkara Keluarga Kok Meng tentang sesuatu perkara daripada pelbagai menggunakan kata panggilan dengan tepat Keluarga Devi sumber dalam situasi formal dan tidak formal bagi ahli keluarga asas dalam situasi tidak secara bertatasusila. formal secara bertatasusila. EMK: Keusahawanan, 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa, dan 2.2.2 Membaca dan memahami frasa yang TMK ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan mengandungi perkataan dua atau tiga suku PK: yang betul. kata, diftong, vokal berganding, digraph, Nilai: Kasih sayang, dan konsonan bergabung dengan sebutan hormat menghormati yang betul. Ilmu : Pendidikan Moral 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang 3.2.5 Menulis frasa yang mengandungi perkataan diberi dengan betul dan kemas. dua atau tiga suku kata, diftong, vokal KBT: berganding, digraf, dan konsonan Menghubungkait, bergabung, dengan betul dan tulisan yang mengecam, memadan, menjana idea kemas. Media: Gambar tunggal, kad perkataan 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat dengan betul. 3.3.2 Membina dan menulis perkataan yang BCB : Mendengar dengan berkesan mengandungi diftong, vokal berganding, digraf, dan konsonan bergabung dengan KP : Verbal-linguistik betul. SB: 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan Tatabahasa menggunakan bahasa badan dengan kreatif 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan Kata nama am melalui lakonan secara didik hibur. intonasi yang betul dan jelas tentang Kosa kata: sesuatu perkara melalui lakonan secara dulang, , bangku, nyiru, penyu, zink, cerek, didik hibur. tanglung, langsir, anggerik, syiling 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja dengan betul mengikut konteks.golongan 7.1 kata dengan betul mengikut konteks. Memilih tempat yang selamat untuk melintas 7.1.1. PKJR Memahami bahawa jalan raya adalah berbahaya, UNIT 2 PKJR: melintas jalan adalah kompleks dan orang dewasa Melintas jalan dengan orang dewasa boleh membantu kanak-kanak untuk melintas jalan dengan selamat. TAJUK 3: 7.2.1 Melintas jalan dengan orang dewasa Memahami bahawa melintas jalan adalah lebih selamat apabila langkah tertentu diambil untuk menyempurnakan langkah tersebut. CUTI PERTENGAHAN SEMESTER SATU (23 – 31 MAC)
 • 9. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) UNIT 8 1.2 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi 1.2.6 Mendengar, memahami, dan menyebut TEMA: Bersih dan Sihat bahasa, iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa frasa dan ayat tunggal dengan betul dan dan ayat dengan betul. tepat.MINGGU 14 TAJUK : Kelas Ceria 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan 2.2.3 Membaca dan memahami ayat tunggal1- 5 APRIL Jaga Kebersihan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan daripada pelbagai bahan bacaan dengan Menghias Kelas yang betul. sebutan yang betul. EMK: ICT 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.1 Membaca kuat ayat tunggal dengan lancar, PK: lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang sebutan yang jelas dan intonasi yang Nilai : bertanggungjawab, tolong menolong, betul. betul. bekerjasama 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang 3.2.6 Menulis ayat tunggal dengan betul dan Ilmu : PJK, diberi dengan betul dan kemas. tulisan yang kemas. Pendidikan Moral 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan KBT : Menghubungkait, menggunakan imaginasi menggunakan bahasa badan dengan kreatif intonasi yang betul dan jelas tentang dan kreativiti, verbal-linguistik melalui lakonan secara didik hibur. sesuatu perkara melalui lakonan secara didik hibur. BCB : Bacaan intensif, mendengar dengan berkesan 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja dengan betul mengikut konteks. dengan betul mengikut konteks SB : Tatabahasa Kata nama khas, kata nama am, kata kerja Kosa kata Susun, kemas kekal, johan, ceria, lap, hias dewasa, pimpin, pegang, melintas pejalan, selamat 7.1 Memilih tempat yang selamat untuk melintas. UNIT 2 - PKJR: 7.1.1. Melintas jalan dengan orang dewasa Memahami bahawa jalan raya adalah berbahaya, melintas jalan adalah kompleks dan orang dewasa TAJUK 4: boleh membantu kanak-kanak untuk melintas jalan Melintas dengan selamat dengan selamat. 7.2.1 Memahami bahawa melintas jalan adalah lebih selamat apabila langkah tertentu diambil untuk menyempurnakan langkah tersebut.
 • 10. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: Bersih dan Sihat 1.3 Mendengar, memahami dan memberi respons 1.3.1 Mendengar, memahami dan memberikan UNIT 9 terhadap sesuatu arahan, soalan dan pesanan respons terhadap sesuatu arahan secara yang didengar dengan betul. lisan atau gerak laku dengan betul.MINGGU 15 TAJUK: Badan Cergas 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan 2.2.3 Membaca dan memahami ayat tunggal8 - 12 APRIL Mari Bersenam ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan daripada pelbagai bahan bacaan dengan Bermain di Taman yang betul. sebutan yang betul. Permainan 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.1 Membaca kuat ayat tunggal dengan lancar, EMK: lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. betul. PK: Nilai: Berhati-hati, bertanggungjawab, semangat 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang 3.2.6 Menulis ayat tunggal dengan betul dan kesukanan diberi dengan betul dan kemas. tulisan yang kemas. Ilmu: PJK KBT: Menghubungkait, menjana idea, 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.1 Membina dan menulis perkataan yang memadankan dengan betul. mengandungi suku kata terbuka dan KP: Kinestatik tertutup dengan betul dan kemas Media: Kad perkataan, kad gambar, lembaran kerja 3.3.3 Membina dan menulis frasa dengan betul. SB: 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu 4.1.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian Tatabahasa melalui nyanyian secara didik hibur. secara didik hibur. Kata kerja, ayat tunggal, ayat frasa, imbuhan ‘ber’. 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja Kosa kata: dengan betul mengikut konteks. dengan betul mengikut konteks. sentuh, depang, pingpong, bola tampar, bersenam Bentuk, Bulat, Merah, Kuning, Hijau Bersedia, Berhenti, Bergerak 1.4 UNIT 3 - PKJR: Sokongan daripada orang dewasa dan yang lebih tua 1.4.1 Lampu isyarat dan tanda jalan raya Memahami bahawa isyarat jalan raya, tanda jalan dan isyarat trafik digunakan untuk mengawal lalu TAJUK 1: lintas dan mesti dipatuhi untuk meningkatkan -Mengenal lampu isyarat keselamatan. 1.4.2 Mengenal pasti isyarat jalan asas yang menggalakkan keselamatan pejalan kaki dan penunggang basikal.
 • 11. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: Bersih Dan Sihat 1.3 Mendengar, memahami dan memberi respons 1.3.1 Mendengar, memahami dan memberikan UNIT 10 terhadap sesuatu arahan, soalan dan pesanan respons terhadap sesuatu arahanMINGGU 16 TAJUK: Makanan Berzat yang didengar dengan betul. secara lisan atau gerak laku dengan betul.15 – 19 APRIL EMK: Keusahawanan 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan yang ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan mengandungi dua atau tiga suku kata, PK: yang betul. diftong, vokal berganding, digraf dan Nilai: Kebersihan konsonan bergabung dengan sebutan yang Ilmu: Sains , PJK betul. KBT: 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.1 Membaca kuat ayat tunggal dengan lancar, KB- Menghubungkait lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang sebutan yang jelas dan intonasi yang BCB: Bacaan Intensif, Mendengar dengan betul. betul. berkesan. Media: Gambar, kad perkataan. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.1 Membina dan menulis perkataan yang dengan betul. mengandungi suku kata terbuka dan SB: tertutup dengan betul dan kemas. Tata bahasa Kata Nama Am, Kata Adjektif, Kata Kerja, 3.4 Menulis imlak dengan tepat 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan suku Kosa kata : kata. minyak masak, emping jagung cergas, enak, mahkota, 4.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.2.1 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang Papan tanda, Berhenti, Hentian bas menggunakan bahasa badan secara kreatif betul dan jelas tentang sesuatu Lorong basikal, Lorong pejalan kaki, Lampu semasa bercerita secara didik hibur. perkara melalui penceritaan secara didik isyarat hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja dengan betul mengikut konteks. dengan betul mengikut konteks. UNIT 3 - PKJR: 1.4 1.4.3 Lampu isyarat dan tanda jalan raya Sokongan daripada orang dewasa dan yang lebih tua Mengenal pasti tanda jalan asas yang menggalakkan keselamatan pejalan kaki dan penunggang basikal. TAJUK 2: -Mengenal pasti tanda isyarat jalan raya 1.4.4 Menerangkan ciri-ciri isyarat trafik seperti lampu isyarat.
 • 12. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: Hidup Selamat 1.3 Mendengar, memahami dan memberi respons 1.3.1 Mendengar, memahami dan memberikan UNIT 11 terhadap sesuatu arahan, soalan dan pesanan yang respons terhadap sesuatu arahan secara TAJUK: Simpan dengan Selamat didengar dengan betul. lisan atau gerak laku dengan betul.MINGGU 17 EMK: ICT, Inovasi, Kreativiti 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan PK: semula dengan tepat menggunakan sebutan yang tepat, sebutan yang jelas dan intonasi22 – 26 APRIL Nilai: Keselamatan, Berhati-hati jelas dan intonasi yang betul. yang betul menggunakan ayat tunggal. Ilmu: Kemahiran Hidup, PJK, Sains 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.1 Membaca kuat ayat tunggal dengan lancar, KBT: lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang sebutan yang jelas dan intonasi yang KB : Menjana Idea, Mengecam, betul. betul. Menghubungkait.. KP : Verbal linguistik 2.5.1 Membaca dan memahami maklumat dalam Media: Kad Gambar, ICT 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. bahan grafik dengan betul. SB: Tatabahasa 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.1 Membina dan menulis perkataan yang Ayat Tunggal, Kata Nama Am. dengan betul. mengandungi suku kata terbuka dan Kosa kata : tertutup dengan betul dan kemas. Kabinet, bekas, kutip, uncang, congkak, stor, 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan sabit, gergaji, cangkul, peti ubat, seterika ayat majmuk dengan betul. Awas, Kanan, Kiri, Berhenti, Bergerak 4.4 Melafazdan memahami puisi dengan intonasi 4.4.1Melafazkan pantun dua kerat dengan yang betul menggunakan bahasa yang indah intonasi yang betul secara didik hibur. secara didik hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja dengan betul mengikut konteks. dengan betul mengikut konteks. UNIT 3 - PKJR: Lampu isyarat dan tanda jalan raya 1.4 1.4.5 Sokongan daripada orang dewasa dan yang lebih tua Menerangkan urutan isyarat trafik dan tingah laku TAJUK 3: yang bagaimana diperlukan oleh pengguna jalan -Permainan raya “Mari jalan-jalan”
 • 13. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: Hidup Selamat 1.3 Mendengar, memahami dan memberi respons 1.3.2 Mendengar, memahami dan memberikan UNIT 12 terhadap sesuatu arahan, soalan dan pesanan respons dengan betul secara lisan TAJUK: Pastikan Selamat yang didengar dengan betul. terhadap pelbagai soalan bertumpu. EMK: ICT, Inovasi, Kreativiti 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayatMINGGU 18 lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas PK: betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda29 APRIL – 3 MEI Nilai: Berhati-hati, Sayang-menyayangi baca. Ilmu: Kemahiran Hidup, Sains 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.2 Membina dan menulis perkataan yang KBT: dengan betul. mengandungi diftong, vokal berganding, KB: Menjana Idea, digraf dan konsonan bergabung dengan KP: Verbal Linguistik betul. BCB: Bacaan Intensif 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan Media: Kad Gambar, ICT, Kad Perkataan. ayat majmuk dengan betul. SB Tatabahasa 4.2.2 Mengujarkan ayat dengan sebutan dan kata hubung 4.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan intonasi yang betul dan jelas tentang menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa sesuatu perkara serta menggunakan bahasa Kosa kata bercerita secara didik hibur badan yang kreatif melalui penceritaan periuk nasi, kunci pagar, alat tulis secara didik hibur. suis, tetapi, atau, dan Berhenti, Bersedia, Bergerak, Awas 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.6 Memahami dan menggunakan kata hubung Lampu isyarat, Kiri, Kanan dengan betul mengikut konteks. yang mudah dengan betul mengikut konteks. UNIT 3 - PKJR: 1.4 4.2 Lampu isyarat dan tanda jalan raya Sokongan daripada orang dewasa dan yang lebih tua Mengenal pasti isyarat jalan asas yang menggalakkan keselamatan pejalan kaki dan TAJUK 4: penunggang basikal. -Tanda jalan raya dan lampu isyarat 1.4.3 Mengenal pasti tanda jalan asas yang menggalakkan keselamatan pejalan kaki dan penunggang basikal
 • 14. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: 1.3 Mendengar, memahami dan memberi respons 1.3.2 Mendengar, memahami dan memberikan Hidup Selamat terhadap sesuatu arahan, soalan dan pesanan yang respons dengan betul secara lisan terhadap UNIT 13 didengar dengan betul. pelbagai soalan bertumpu. 1.3.3 Mendengar, memahami pesanan dan TAJUK: memberikan respons secara gerak laku Berhati-hati Kawan yang betul. EMK: Keusahawanan, kreativiti & inovasi 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat PK : lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas Nilai : Berjimat-cermat, berdisiplin, kebersihan betul. dan intonasi yang betul mengikut tandaMINGGU 19 Ilmu : PJK, P.Moral,Sains baca. KBT :6 - 10 MEI 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat 2.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk mengenal pasti idea utama dalam pelbagai KB : Menjana idea, mengecam, memberi respons dengan betul. bahan dengan tepat. kontekstual-menghubungkaitkan BCB-mendengar dengan 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.2 Membina dan menulis perkataan yang -bacaan intensif dengan betul. mengandungi diftong, vokal berganding, KP : Verbal linguistik digraf dan konsonan bergabung dengan Media : Buku teks, BLA, p.point, gamba kad betul. 3.3.3 Membina dan menulis frasa dengan betul. perkataan, lembaran kerja SB : Tatabahasa : Kata hubung, kata nama am, kata 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu 4.1.2 Menyebut dengan jelas dan memahami kerja melalui nyanyian secara didik hibur. seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak Kosa kata : Kantin,berhati-hati, laku secara didik hibur. tertib, bahaya, kerana, menegur Berhenti,Melihat, 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.6 Memahami dan menggunakan kata hubung Mendengar, Berfikir, Berwaspada dengan betul mengikut konteks. yang mudah dengan betul mengikut konteks. UNIT 4 - PKJR: 7.2 7.2.1 Lima langkah melintas dengan selamat Prosedur yang selamat untuk melintas Memahami bahawa melintas jalan adalah lebih • Berhenti selamat apabila langkah tertentu diambil untuk TAJUK 1: • Lihat menyempurnkan tugas tersebut. -Melintas dengan selamat • Dengar 7.2.2 • Fikir Mengetahui terdapat lima langkah untuk berwaspada menyempurnakan tugas melintas jalan dengan selamat.
 • 15. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan 1.4.1 Bertutur menggunakan diksi yang betul Hidup Selamat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai secara bertatasusila. UNIT 14 sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. Tajuk: 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayatMINGGU 20 Saya Selamat di Sini 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas EMK: Kreativiti & inovasi lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang dan intonasi yang betul mengikut tanda13 - 17 MEI PK : betul. baca. Nilai : Patuh, berwaspada, berdisiplin, Ilmu : PJK, P.Moral, P.Muzik, 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang 2.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk KBT : tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan mengenal pasti idea utama dalam pelbagai KB : Menjana idea, memadankan, untuk memberi respons dengan betul. bahan dengan tepat. mengecam, kontekstual-mengalami, BCB- mendengar dengan berkesan -bacaan intensif KP : Muzik 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan Media : Buku teks, BLA, p.point, gambar, dengan betul. ayat majmuk dengan betul. kad perkataan, lembaran kerja SB : 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada Tatabahasa : Kata nama am, kata kerja, imbuhan perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. Kosa kata : Buaian, tangga gelongsor, haus, bersiar-siar, tama permainan, menunggang, basikal, topi keledar, pelindung siku, pelindung 3.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang 3.6.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat lutut. sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang betul berdasarkan bahan yang diberi Berhenti, Melihat, Mendengar,Berfikir, yang santun. dengan menggunakan bahasa yang santun. Berwaspada 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu 4.1.2 Menyebut dengan jelas dan memahami seni melalui nyanyian secara didik hibur. kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja UNIT 4 - PKJR: dengan betul mengikut konteks. dengan betul mengikut konteks. Lima langkah melintas dengan selamat 7.2 TAJUK 1: Prosedur yang selamat untuk melintas 7.2.1 -Melintas dengan selamat • Berhenti Memahami bahawa melintas jalan adalah lebih • Lihat selamat apabila langkah tertentu diambil untuk • Dengar menyempurnkan tugas tersebut. • Fikir 7.2.2 berwaspada Mengetahui terdapat lima langkah untuk menyempurnakan tugas melintas jalan dengan selamat.
 • 16. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan 1.4.1 Bertutur menggunakan diksi yang betul Hidup Selamat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai secara bertatasusila UNIT 15 sumber dalam situasi formal dan tidak formalMINGGU 21 TAJUK secara bertatasusila. Berhati-hati di Jalan Raya20 – 24 MEI 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat 2.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk EMK: Kreativiti & inovasi dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk mengenal pasti idea utama dalam pelbagai memberi respons dengan betul. bahan dengan tepat. PK : Nilai : Berwaspada, berdisiplin 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan 2.6.1 Membaca dan memahami pelbagai bahan Ilmu : PJK, P.Moral sastera yang sesuai bagi memupuk minat bacaan secara didik hibur untuk membaca. memperkaya kosa kata KBT : KB : Menjana idea,mengecam, 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan menghubungkaitkan dengan betul. ayat majmuk dengan betul. BCB-mencatat nota -bacaan intensif 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan suku KP : Verbal linguistik kata tertutup dengan tepat. Media : Buku teks, BLA, kad perkataan, 3.4.2 Menulis imlak frasa yang mengandungi kad gambar, poster perkataan suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat. SB : Tatabahasa : Kata hubung,kata adjektif 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. Kosa kata : Kenderaan, warna, lintasan belang, 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan hentian, lasak, lampu isyarat, topi keledar, menggunakan bahasa badan dengan kreatif intonasi yang betul dan jelas tentang berwaspada melalui lakonan secara didik hibur. sesuatu perkara melalui lakonan secara Berhenti, Melihat, Mendengar, Berfikir didik hibur. Berwaspada 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. 5.1.5 Memahami dan menggunakan kata adjektif warna dengan betul mengikut konteks. 5.1.6 Memahami dan menggunakan kata hubung yang mudah dengan betul mengikut konteks. UNIT 4 - PKJR: 7.2 Lima langkah melintas dengan selamat Prosedur yang selamat untuk melintas 7.2..3 • Berhenti Menggambarkan prosedur melintas dan TAJUK 2: • Lihat menerangkan setiap langkah. -Menyanyikan lagu • Dengar “Kanan dan kiri” • Fikir
 • 17. • berwaspada CUTI SEMESTER SATU (25 MEI – 9 JUN) TARIKHMINGGU / DISEMPURNAKANTARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat)
 • 18. TEMA : HIDUP BAHAGIA 1.3 Mendengar, memahami dan memberi respons 1.3.2 Mendengar,memahami dan memberikan UNIT : 16 terhadap sesuatu arahan, soalan dan pesanan respons dengan betul terhadap pelbagai TEMA : HIDUP BAHAGIA yang didengar dengan betul. soalan bertumpu. TAJUK : Taman Kita 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan 1.4.1 Bertutur menggunakan diksi yang betulMINGGU 24 EMK: Elemen Teknologi Maklumat dan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai secara bertatasusila Komunikasi sumber dalam situasi formal dan tidak formal10 – 14 JUN secara bertatasusila. PK : 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan 2.2.2 Membaca dan memahami frasa yang Nilai : ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan mengandungi perkataan dua atau tiga suku • Kerjasama yang betul. kata, diftong, vokal berganding, digraf dan • Bertanggung jawab konsonan bergabung dengan sebutan yang • Tolong-menolong betul. • Kesopanan 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas Ilmu : Kesihatan, PSV, Dunia Sains dan betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda Teknologi baca. KBT : 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang 2.4.2 Membaca dan memahami maklumat KB- tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan daripada pelbagai bahan bacaan untuk • Menjanakan idea untuk memberi respons dengan betul. membuat klasifikasi dengan betul. • Mengumpul dan mengkelaskan • Mengesan kecondongan pendapat 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan 2.6.1 Membaca dan memahami pelbagai bahan KP- sastera yang sesuai bagi memupuk minat bacaan secara didik hibur untuk • Interpersonal membaca. memperkaya kosa kata. • Naturalis • Verbal-linguistik 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang Media : Kad perkataan, carta, buku teks, buku mengandungi suku kata terbuka dan suku aktiviti kata tertutup dengan tepat. SB : 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu 3.5.2 Mencatat maklumat yang betul untuk Tatabahasa: kata tanya, kata nama, kata adjektif perkara daripada pelbagai sumber. diklasifikasikan daripada pelbagai sumber. Kosa Kata: 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.2 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan Taman, gotong-royong, pemilik, bersih, menarik, menggunakan bahasa badan dengan kreatif intonasi yang betul dan jelastentangsesuatu ceria, hias,angkuh, harum, bergaduh, menang melalui lakonan secara didik hibur. perkara serta menggunakan bahasa badan Melintas, Selamat, Berhenti, Lihat dengan kreatif melalui lakonan secara didik Dengar, Fikir, Berhati-hati hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.7 Memahami dan menggunakan kata tanya dengan betul mengikut konteks. merujuk manusia dan benda dengan betul. UNIT 4 - PKJR: Lima melangkah melintas dengan selamat 7.2 7.2.3 Prosedur yang selamat untuk melintas Menggambarkan prosedur melintas dan TAJUK 4: • Berhenti menerangkan setiap langkah. -Lima langkah melintas dengan selamat • Lihat • Dengar 7.2.4 Menunjukkan pengetahuan dan kemahiran lima • Fikir langkah yang terlibat dalam melintasjalan dengan selamat. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat)
 • 19. 4.2 Berbual tentang sesuatu perkara 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan menggunakan kata penggilan dengan tepat UNIT : 17 tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber bagi ahli keluarga asas dalam situasi tidak dalam situasi formal dan tidak formal secara formal secara bertatasusila. TEMA : bertatasusila. HIDUP BAHAGIA 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayatMINGGU 25 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas TAJUK : lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang dan intonasi yang betul mengikut tanda17 – 21 JUN RAKAN KARIB betul. baca. 2.4.2 Membaca dan memahami maklumat 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat daripada pelbagai bahan bacaan untuk EMK: Kreativiti dan Inovatif dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk membuat klasifikas dengan betul. PK : memberi respons dengan betul. Nilai : Tolong-menolong, Bersopan santun, 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan Sayangi alam sekitar 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat ayat majmuk dengan betul. Ilmu :K. Tempatan, P. Moral dengan betul KBT : Mengumpul dan mengelaskan 3.4.2 Menulis imlak frasa yang mengandungi KP : Interpersonal 3.4 Menulis imlak dengan tepat. perkataan suku kata terbuka dan suku kata Media : tertutup dengan tepat. SB : Tatabahasa: Imbuhan awalan, Kata ganda, Kata 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada Nama Am, Kata Perintah, Simpulan bahasa 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu pelbagai sumber. perkara daripada pelbagai sumber. 3.5.2 Mencatat maklumat yang betul untuk Kosa Kata: tose, kencang, rakan karib, ditambat, diklasifikasikan daripada pelbagai sumber. menghulur, poskad Berhenti, 4.2.2 Mengujarkan ayat dengan sebutan dan Selamat 4.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan intonasi yang betul dan jelas tentang Langkah menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa sesuatu perkara serta menggunakan bahasa Undur bercerita secara didik hibur. badan yang kreatif melalui penceritaan Bebendul secara didik hibur. 4.4.1 Melafazkan pantun dua kerat dengan 4.4 Melafaz dan memahami puis idengan intonasi intonasi yang betul secara didik hibur. yang betul menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur. 5.2.1 Memahami dan menggunakan imbuhan awalan dan akhiran dengan betul dalam 5.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata pelbagai konteks. yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul. UNIT 5 - PKJR: 1.2.2 Berhenti sebelum melintas jalan raya 1.2 Mengenal pasti bahagian jalan raya yang boleh Bahagian-bahagian jalan raya. meningkatkan keselamatan mereka sebagai pejalan TAJUK 1: kaki atau penunggang basikal. -Berhenti sebelum melintas 7.1 7.1.2 Memilih tempat yang selamat untuk melintas. Mengenal pasti dan menerangkan bahagian- bahagian persekitaran jalan raya yang dapat meningkatkan keselamatan sewaktu melintas. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat)
 • 20. TEMA: 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan 1.4.1 Bertutur menggunakan diksi yang betul HIDUP BAHAGIA tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila UNIT 18 dalam situasi formal dan tidak formal. TAJUK: 1.4.2 Berbual tentang sesuatu perkaraMINGGU 26 JIRAN HUDA menggunakan kata panggilan dengan tepat bagi ahli keluarga asas dalam situasi tidak EMK: Keusahawanan, kreativiti, teknologi formal dan formal. maklumat dan komunikasi.24 – 28 JUN PK : 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan Nilai : tolongmenolong, bekerjasama semula dengan tepat menggunakan sebutan yang tepat, sebutan yang jelas dan intonasi Ilmu : PSK,P.Moral jelas dan intonasi yang betul yang betul menggunakan ayat tunggal. KBT : KB : Mencirikan 1.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang 1.6.3 Berbicara untuk menyampaikan maklumat BCB-mendengar dengan berkesan. sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan dengan tepat tentang sesuatu perkara KP : Verbal linguistik tepat secara bertatasusila. dengan menggunakan perkataan yang Media : Buku teks, BLA, p.point, gambar kad sesuai secara bertatasusila. perkataan, lembaran kerja SB : 2.4.3 Membaca dan memahami maklumat yang Tatabahasa : imbuhan awalan 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada pelbagai ber,men tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan bahan. Kosa Kata untuk member ucapan dengan betul. Kak long, alang, memetik, telefon bimbit, 3.4.2 Menulis imlak frasa yang mengandungi penjirus, berkunjung 3.4 Menulis imlak dengan tepat. perkataan suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat. 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada perkara daripada pelbagai sumber pelbagai sumber. 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan 4.3 Mengujarkan bahan yang indah dan intonasi yang betul dan jelas tentang menggunakan bahasa badan dengan kreatif sesuatu perkara melalui lakonan secara melalui lakonan secara didik hibur. didik hibur. 5.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata 5.2.1 Memahami dan menggunakan imbuhan yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul. awalan dan akhiran dengan betul dalam pelbagai konteks 1.2 1.2.2 UNIT 5 - PKJR: Bahagian-bahagian jalan raya. Mengenal pasti bahagian jalan raya yang boleh Berhenti sebelum melintas jalan raya meningkatkan keselamatan mereka sebagai pejalan kaki atau penunggang basikal. TAJUK 2: 7.1.2 -Tempat berhenti yang selamat 7.1 Mengenal pasti dan menerangkan bahagian- Memilih tempat yang selamat untuk melintas. bahagian persekitaran jalan raya yang dapat meningkatkan keselamatan sewaktu melintas. 7.1.3 Mengenal pasti tempat yang paling selamat untuk melintas jalan. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat)
 • 21. Tema: 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan 1.4.3 Berbual tentang sesuatu perkara tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber menggunakan kata nama diri pertama dan HidupBahagia dalam situasi formal dan tidak formal. kedua dengan betul dalam situasi tidakMINGGU 27 formal secara bertatasusila. 1.4.4 Bertutur dan menyatakan permintaan untuk UNIT 191 – 5 JULAI melakukan sesuatu perkara dalam situasi tidak formal secara bertatasusila. Tajuk: 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan Hidup Saling Membantu semula dengan tepat menggunakan sebutan yang tepat, sebutan yang jelas dan intonasi jelas dan intonasi yang betul yang betul menggunakan ayat tunggal. 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat 2.4.3 Membaca dan memahami maklumat yang EMK: Kreativiti&inovasi dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk tersurat dengan tepat daripada pelbagai PK : memberi ucapan dengan betul. bahan. Nilai : tolongmenolong, bekerjasama.berdisiplin Ilmu : PSK, P.Moral. 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada KBT : perkara daripada pelbagai sumber pelbagai sumber. KB : Menghubungkaitkan.BCB : Bacaanimbuhan 4.3 Mengujarkan bahan yang indah dan 4.3.2 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan KP : Verbal,linguistic. menggunakan bahasa badan dengan kreatif intonasi yang betul dan jelas tentang Media : Gambar,topeng melalui lakonan secara didik hibur. sesuatu perkara serta menggunakan bahasa lembarankerja badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur. SB : Tatabahasa : Kata nama ganti diri pertama dan 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.3 Memahami dan menggunakan kata ganti kedua, imbuhan dengan betul mengikut konteks. nama diri pertama dan kedua dalam Kosa kata : tahniah, sejahtera, buah tangan, pelbagai konteks dengan betul derma, baik hati, menyesal, perigi Berhenti, Undur, Langkah Pembahagi jalan,Lintasan belang, bebendul 7.1 7.1.3 UNIT 5 - PKJR: Memilih tempat yang selamat untuk melintas. Mengenal pasti tempat yang paling selamat untuk Berhenti sebelum melintas jalan raya melintas jalan. TAJUK 3: 7.1.4 -Berlatih untuk berhenti Mengenal pasti tempat yang berbahaya untuk melintas. TARIKH
 • 22. MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: HIDUP BAHAGIA 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan 1.4.4 Bertutur dan menyatakan permintaan untuk tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber melakukan sesuatu perkara dalam situasi Unit 20 dalam situasi formal dan tidak formal secara tidak formal secara bertatasusila. bertatasusila. Tajuk: MeriahnyaMINGGU 28 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat EMK: lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas8 – 12 JULAI TMK, Kreatif dan inovasi betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda PK : baca. Nilai : Kerjasama Ilmu : Sivik dan Ketatanegaraan 2.5.1 Membaca dan memahami maklumat dalam 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. bahan grafik dengan betul. KBT : KB: Menghubungkaitkan, menjana idea, mentafsir, mengumpul dan mengelaskan 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu 3.5.2 Mencatat maklumat yang betul untuk KP: Verbal-linguistik, interpersonal, perkara daripada pelbagai sumber. diklasifikasikan daripada pelbagai sumber. BCB: Bacaan intensif Media : 4.3 Mengujarkan bahan yang indah dan 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan Kad gambar, buku teks, buku aktiviti menggunakan bahasa badan dengan kreatif intonasi yang betul dan jelas tentang SB : melalui lakonan secara didik hibur. sesuatu perkara melalui lakonan secara Tatabahasa: Kata Perintah, Kata Kerja didik hibur. Kosa Kata: izinkan, tolong, sila, minta, samfu, sari, kolum, terompah gergasi, menuai padi, istimewa 5.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam 5.3.1 Memahami dan membina ayat dasar Berhenti, Selamat pelbagai situasi menggunakan pola ayat FN + FN, FN + FK Langkah, Undur, Bebendul dengan betul dalam pelbagai situasi. UNIT 5 - PKJR: Berhenti sebelum melintas jalan raya 1.2 1.2.2 Bahagian-bahagian jalan raya. Mengenal pasti bahagian jalan raya yang boleh TAJUK 4: meningkatkan keselamatan mereka sebagai pejalan -Berhenti untuk keselamatan kaki atau penunggang basikal. 7.1 Memilih tempat yang selamat untuk melintas. 7.1.2 Mengenal pasti dan menerangkan bahagian- bahagian persekitaran jalan raya yang dapat meningkatkan keselamatan sewaktu melintas TARIKH
 • 23. MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: MARI BERTANI 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan semula dengan tepat menggunakan sebutan yang tepat, sebutan yang jelas dan intonasi yang Unit 21 jelas dan intonasi yang betul. betul menggunakan ayat tunggal. Tajuk: Kebun Datuk Anas 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.1 Membaca kuat ayat tunggal dengan lancar,MINGGU 29 lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. EMK: Keusahawanan betul.15 -19 JULAI PK : 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat 2.4.2 Membaca dan memahami maklumat Nilai : Kerajinan dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk daripada pelbagai bahan bacaan untuk memberi respons dengan betul. membuat klasifikasi dengan betul. Ilmu : Matematik, Sains 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan 2.5.1 Membaca dan memahami maklumat dalam KBT : maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan bahan grafik dengan betul. KB: Mengumpul dan mengelaskan, membanding dan membeza, mengitlak, menjana idea 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada KP: Logik-matematik perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. BCB: Bacaan intensif, mencatat nota 3.5.2 Mencatat maklumat yang betul untuk Media : diklasifikasikan daripada pelbagai sumber. Kad gambar, kad perkataan buku teks, buku 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu aktiviti, ICT melalui nyanyian secara didik hibur. 4.1.2 Menyebut dengan jelas dan memahami seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku SB : secara didik hibur. Tatabahasa: Kata nama am 5.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi. 5.3.1 Memahami dan membina ayat dasar Kosa Kata: cangkul, pencakar, sarung tangan, menggunakan pola ayat FN + FN, FN + FK baldi, penyiram, terung, petola, sawi dengan betul dalam pelbagai situasi. Jauh, dekat, Laju, Perlahan Mengundur, Membelok UNIT 6 - PKJR: Melihat Kenderaan 2.1 2.1.1 Jenis dan cirri-ciri kenderaan Mengenal pasti jenis kenderaan yang berbeza. TAJUK 1: -Melihat kenderaan 2.1.2 Mengenal pasti kenderaan sebagai laju, perlahan, jauh dan dekat 2.1.3 Menyenaraikan bahaya oleh kenderaan kepad a pejalan kaki dan penunggang basikal. TARIKH
 • 24. MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang dengan tepat, sebutanyang jelas dan MARI BERTANI jelas dan intonasi yang betul. intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal.MINGGU 30 UNIT 22 TAJUK: 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat 2.4.3 Membaca dan memahami maklumat yang22 – 26 Buah-buahan Tempatan dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk tersurat dengan tepat daripada pelbagaiJULAI memberi respons dengan betul. bahan. EMK: Keusahawanan, TMK, kreativiti dan inovasi PK : 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan 2.5.1 Membaca dan memahami maklumat dalam Nilai : Bersyukur, tolong menolong, Kebersihan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. bahan grafik dengan betul. Ilmu : Kesihatan KBT : 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan KB: Menjana idea, Menaakul dengan betul. ayat majmuk dengan betul. KP: Verbal linguistik, interpersonal, Muzik Kontekstual: Mengaplikasi 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang Media : Buku teks, BLA, Gambar tunggal, Kad mengandungi suku kata terbuka dan suku Perkataan, Bahan Maujud, Seni kata lagu, kata tertutup dengan tepat. Lembaran Kerja SB : 3.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang 3.6.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat Tatabahasa: Kata Nama am, Kata Kerja, Ayat sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang betul berdasarkan bahan yang diberi tunggal, Ayat Majmuk yang santun. dengan menggunakan bahasa yang santun. Kosa Kata: dusun, memotong, mengisar, menapis, menuang, khasiatnya, kerabu, lepat, 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu 4.1.2 Menyebut dengan jelas dan memahami seni pengat, mengeram, pinggir melalui nyanyian secara didik hibur. kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku Jauh secara didik hibur. dekat Laju 5.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam 5.3.1 Memahami dan membina ayat dasar Perlahan pelbagai situasi. menggunakan pola ayat FN + FN, FN + FK Mengundur dengan betul dalam pelbagai situasi. Membelok Menghampiri 1.2 1.2.3 Bahagian-bahagian jalanraya. Menerangkan bagaimana bahagian tertentu jalan UNIT 6 - PKJR: untuk pejalan kaki dan penunggang basikal Melihat Kenderaan digunakan bagi meningkatkan keselamatan. TAJUK 2: 1.5 1.5.1 -Tempat selamat melihat kenderaan Aliran lalu lintas – arah lalu lintas Kenal pasti arah dari mana datangnya lalu lintas
 • 25. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan 1.4.4 Bertutur dan menyatakan permintaan untuk MARI BERTANI tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber melakukan sesuatu perkara dalam situasi dalam situasi formal dan tidak formal secara tidak formal secara bertatasusila. UNIT 23 bertatasusila. TAJUK:MINGGU 31 Ternakan Ayam 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara 1.5.2 Menceritakan sesuatu perkara yang semula dengan tepat menggunakan sebutan yang didengar dengan betul menggunakan ayat29 JULAI – 2 jelas dan intonasi yang betul tunggal.OGOS EMK: Keusahawanan, kreativiti & inovasi PK : 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan 2.5.2 Membaca,memahami dan menaakul Nilai : Kerajinan, kasih sayang, kebersihan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. maklumat dalam bahan grafik dengan Ilmu : P.Moral,Sains betul. KBT : . KB : Menjana idea, menyusun maklumat 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan BCB-bacaan mekanis dengan betul. ayat majmuk dengan betul. KP : Verbal linguistik Media : Buku teks, BLA, p.point, gambar, kad 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang perkataan, lembaran kerja mengandungi suku kata terbuka dan suku SB : kata tertutup dengan tepat Tatabahasa : Kata nama khas, kata nama am, kata kerja ,ayat tunggal, ayat tanya 3.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang 3.6.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat Kosa kata : menetas, ,dedak,reban, mengeram, sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang betul berdasarkan bahan yang diberi memelihara, hampas, ladang, yang santun. dengan menggunakan bahasa yang santun. mudah alih Jauh, dekat, Laju, Perlahan, Mengundur, 4.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.2.1 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang Membelok, menghampiri menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa betul dan jelas tentang sesuatu perkara bercerita secara didik hibur. melalui penceritaan secara didik hibur. UNIT 6 - PKJR: 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja Melihat Kenderaan dengan betul mengikut konteks. dengan betul mengikut konteks. TAJUK 3: -Melihat lalu lintas berdekatan dengan sekolah 1.5 1.5.1 Aliran lalu lintas – arah lalu lintas Kenal pasti arah dari mana datangnya lalu lintas. 2.1 2.1.3 Jenis dan ciri-ciri kenderaan Menyenaraikan bahaya oleh kenderaan kepada pejalan kaki dan penunggang basikal. 2.1.4 Menceritakan faktor yang menghalang pandangan pemandu ke jalan dan pejalan kaki.
 • 26. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan 1.4.1 Bertutur menggunakan diksi yang betul MARI BERTANI tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. UNIT 24 dalam situasi formal dan tidak formal secara TAJUK: bertatasusila. Ternakan Ikan 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara 1.5.2 menceritakan sesuatu perkara yang EMK: semula dengan tepat menggunakan sebutan yang didengar dengan betul menggunakanMINGGU 32 Keusahawanan jelas dan intonasi yang betul. ayat tunggal.5 – 9 OGOS PENGISIAN KURIKULUM: 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat Nilai: berdikari, rajin, lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas berusaha betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. Ilmu: Sains, Muzik, Pendidikan Seni 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan 2.5.2 Membaca, memahami dan menaakul Visual maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. maklumat dalam bahan grafik dengan KBT: betul. KB- menaakul, menjana idea, konstruktivis menghubungkait 3.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang 3.6.2 Menulis untuk menyampaikan maklumat KP- menulis nota,verbal linguistik sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang pelbagai dengan betul menggunakan yang santun. bahasa yang santun. BCB- mendengar dengan berkesan KMD- meramal 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan Media: buku aktiviti, gambar, petikan teks, menggunakan bahasa badan dengan kreatif intonasi yang betul dan jelas tentang TMK, lembaran kerja melalui lakonan secara didik hibur. sesuatu perkara melalui lakonan secara didik hibur. SISTEM BAHASA: Tatabahasa: 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.1 Memahami dan menggunakan kata Kata Nama Am, Kata Kerja, Ayat Tunggal dengan betul mengikut konteks. nama am yang mudah dengan betul Kosa Kata: mengikut konteks. joran, jala, penyauk, serkap, pukat Jauh, dekat, Laju, Perlahan 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata Mengundur, Membelok, menghampiri kerja dengan betul mengikut konteks. UNIT 6 - PKJR: 1.5 1.5.1 Melihat Kenderaan Aliran lalu lintas – arah lalu lintas Kenal pasti arah dari mana datangnya lalu lintas. TAJUK 4: 1.5.2 -Melihat lalu lintas Memberkan penerangan ringkas tentang bagaimana isyarat dan tanda jalan raya yang berlainan mengawal aliran lalu lintas, termasuk pejalan kaki dan penunggang basikal. 1.5.3 Menerangkan bagaimana waktu/masa boleh mempengaruhi kesesakan trafik dan keselamatan pejalan kaki. CUTI PERTENGAHAN SEMESTER KEDUA ( 7 – 18 OGOS)
 • 27. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKAN TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara MARI BERTANI semula dengan tepat menggunakan sebutan yang dengan tepat, sebutanyang jelas dan jelas dan intonasi yang betul. intonasi yang betul menggunakan ayat UNIT 25 tunggal. TAJUKMINGGU 34 SERONOKNYA BERCUCUK TANAM 1.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang 1.6.1 Berbicara untuk mendapat maklumat sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan dengan tepat daripada pebagai sumber19 – 23 OGOS EMK:Kreatif dan Inovasi, TMK tepat secara bertatasusila. PK : Nilai : rajin, usaha, bersyukur 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas Ilmu : Sains, Kemahiran Hidup dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. KBT : 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan KB – Menjana idea, mentafsir, mengecam, 2.5.3 Membaca dan menaakul untuk maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. menaakul, hubungkait memindahkan maklumat daripada bahan grafik kepada bentuk bukan grafik dengan KP – Verbal linguistik, visual ruang, betul. interpersonal 3.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang 3.6.2 Menulis untuk menyampaikan maklumat BCB – bacaan imbasan sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang pelbagai dengan betul menggunakan Media : Buku teks, komputer, radio, bahan yang santun. bahasa yang santun. maujud SB : Tatabahasa: Imbuhan awalan ber-, ayat tunggal 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.2 Mengujarkan dialog dengan sebutan menggunakan bahasa badan dengan dan intonasi yang betul dan jelas tentang Kosa Kata: baja, Kristal, rendam, siram, bertunas, kreatif melalui lakonan secara didik hibur. sesuatu perkara serta menggunakan bahasa bercucuk tanam, cendawan, serai, badan dengan kreatif melalui lakonan rezeki secara didik hibur. Ambulans, Motosikal, Kereta api Basikal, lori 5.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata 5.2.1 Memahami dan menggunakan imbuhan yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul. awalan dan akhiran dengan betul dalam pelbagai konteks. 2.1 2.1.1 UNIT 7 - PKJR: Jenis dan ciri-ciri kenderaan Mengenal pasti jenis kenderaan yang berbeza. Mengesan Arah Bunyi Kenderaan 2.1.3 Mengenal pasti kenderaan sebagai laju, perlahan, TAJUK 1: jauh dan dekat -Bunyi kenderaan 7.1 Memilih tempat yang selamat untuk melintas. 7.2.6 Menggunakan pelbagai kemahiran pancaindera mereka untuk mengumpul maklumat mengenai lalu lintas
 • 28. TARIKH DISEMPURNAKA MINGGU / TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN N (Beri kenyataan TARIKH sekiranya lewat) UNIT 26 1.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang 1.6.1 Berbicara untuk mendapatkan maklumat TEMA: sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan dengan tepat daripada pelbagai sumber Alam Indah dan selamat tepat secara bertatasusila. secara bertatasusila. TAJUK:MINGGU 35 Sungai Kita 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas26 – 30 OGOS EMK: dan intonasi yang betul mengikut tanda -Elemen Kreativiti dan inovatif baca. -Elemen Teknologi Maklumat dan Komunikasi -Elemen Keusahawanan 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan 2.5.3 Membaca dan menaakul untuk PK : maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. memindahkan maklumat daripada bahan Nilai : grafik kepada bentuk bukan grafik dengan -Cintai Alam Sekitar betul. -Kebersihan -Bertanggungjawab 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan 2.6.1 Membaca dan memahami pelbagai bahan -Bekerjasama sastera yang sesuai bagi memupuk minat bacaan secara didik hibur untuk membaca. memperkaya kosa kata. Ilmu : -Alam Sekitar 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan -Sains dengan betul. ayat majmuk dengan betul. KBT : -Kemahiran berfikir 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada -kecerdasan Pelbagai perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. -Belajar Cara Belajar Media : 3.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai 3.7.1 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif -Video -Carta gambar genre dengan betul. secara terkawal dengan betul. SB : 4.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi 4.4.1 Melafazkan pantun dua kerat dengan Tatabahasa: yang betul menggunakan bahasa yang indah intonasi yang betul secara didik hibur. secara didik hibur. -Kata kerja -Kata Seru -Imbuhan awalan -Kata Sendi 5.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata 5.2.1 Memahami dan menggunakan imbuhan yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul. awalan dan akhiran dengan betul dalam Kosa Kata: pelbagai konteks. -Mencintai,mencacak,mengutip-cetek. bercambah, rezeki -sumber, tersepit 2.1 2.1.3 Jauh, Dekat, Perlahan, Laju, Hadapan Jenis dan ciri-ciri kenderaan Mengenal pasti kenderaan sebagai laju, perlahan, Belakang, Kiri, Kanan jauh dan dekat 7.2 UNIT 7 - PKJR: Prosedur yang selamat untuk melintas 7.2.6 Mengesan Arah Bunyi Kenderaan Menggunakan pelbagai kemahiran pancaindera • Berhenti mereka untuk mengumpul maklumat mengenai lalu TAJUK 2: • Lihat lintas -Menentukan jarak kenderaan (jauh/dekat) • Dengar • Fikir • Berwaspada
 • 29. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKA TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN N (Beri kenyataan sekiranya lewat) UNIT : 27 1.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat 1.6.2 Berbicara untuk menyampaikan maklumat TEMA : tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat daripada pelbagai sumber ALAM INDAH DAN SELAMAT dengan tepat secara bertatasusila. secara bertatasusila. TAJUK :MINGGU 36 Mari Berkelah 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas2 – 6 SEPT EMK: betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda Kreativiti dan inovatif baca. Keusahawanan PK : 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat 2.4.3 Membaca dan memahami maklumat yang Nilai : dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk tersurat dengan tepat daripada pelbagai kebersihan memberi respons dengan betul. bahan. bekerjasama tolong menolong 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan 2.5.1 Membaca dan memahami maklumat dalam cintakan alam sekitar maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. bahan grafik dengan betul. Ilmu : Pendidikan Islam 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan 2.6.1 Membaca dan memahami pelbagai bahan Pendidikan Moral sastera yang sesuai bagi memupuk minat bacaan secara didik hibur untuk Kajian Tempatan membaca. memperkaya kosa kata. Sivik dan Kewarganegaraan KBT : 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan Kemahiran Berfikir dengan betul. ayat majmuk dengan betul. Kecerdasan Pelbagai Belajar Cara Belajar 3.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai 3.7.2 Menghasilkan penulisan naratif dan bukan MEDIA : genre dengan betul naratif secara terkawal dengan betul. Carta Kad Imbasan 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan Slaid menggunakan bahasa badan dengan kreatif intonasi yang betul dan jelas tentang Gambar Bersiri melalui lakonan secara didik hibur. sesuatu perkara melalui lakonan secara Audio Visual didik hibur. SB : Tatabahasa: 4.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi 4.4.2 Melafazkan pantun dua kerat dengan Kata Nama Am,Kata Nama Khas, Kata Kerja, yang betul menggunakan bahasa yang indah intonasi yang betul serta memahami Imbuhan Akhiran secara didik hibur. maksud pantun yang dilafaz menggunakan Kosa Kata: bahasa yang indah secara didik hibur. Berkhemah, berkelah, calet, cetek, Hotel, nyaman, pelampung, Restoran,Udara, 5.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata 5.2.1 Memahami dan menggunakan imbuhan Kiri , Kanan, Hadapan, Belakang yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul. awalan dan akhiran dengan betul dalam Kuat , Perlahan, Laju pelbagai konteks. 2.1 2.1.3 UNIT 7 - PKJR: Jenis dan ciri-ciri kenderaan Mengenal pasti kenderaan sebagai laju, perlahan, Mengesan Arah Bunyi Kenderaan jauh dan dekat 7.2 TAJUK 3: Prosedur yang selamat untuk melintas 7.2.6 -Berhati-hati di jalan raya • Berhenti Menggunakan pelbagai kemahiran pancaindera • Lihat mereka untuk mengumpul maklumat mengenai lalu • Dengar lintas • Fikir • berwaspada
 • 30. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAK TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN AN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA : 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan 1.4.4 Bertutur dan menyatakan permintaan untuk Alam Indah dan Selamat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber melakukan sesuatu perkara dalam situasi UNIT : 28 dalam situasi formal dan tidak formal secara tidak formal secara bertatasusila. TAJUK bertatasusila.MINGGU 37 Fikir Dahulu Sebelum Buan 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara 1.5.2 Menceritakan sesuatu perkara yang9 – 13 SEPT EMK: -Keusahawanan semula dengan tepat menggunakan sebutan yang didengar dengan betul menggunakan ayat Kreativiti dan Inovatif jelas dan intonasi yang betul. tunggal. PK : 1.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat 1.6.2 Berbicara untuk menyampaikan maklumat Nilai : Rajin, berhati-hati, kemas, menjaga tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat daripada pelbagai sumber kebersihan, sayangi alam sekitar. dengan tepat secara bertatasusila. secara bertatasusila. Ilmu : Pend Moral, Pend Seni dan PSK 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan 2.6.1 Membaca dan memahami pelbagai bahan sastera yang sesuai bagi memupuk minat bacaan secara didik hibur untuk KBT : membaca. memperkaya kosa kata. KB- (Membuat inferens, menghubungkait, membanding dan membezakan, menjana idea) 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan Kontekstual- mengalami dengan betul. ayat majmuk dengan betul. KP – Intrapersonal, naturalis. BCB – Bacaan intensif 3.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang 3.6.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang betul berdasarkan bahan yang diberi Media : yang santun. dengan menggunakan bahasa yang santun. SB : 3.8 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan. 3.8.1 Mengedit hasil penulisan daripada aspek Tatabahasa: Kata Nama Am, Ejaan, Imbuhan ejaan. Akhiran 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan Kosa Kata: menggunakan bahasa badan dengan kreatif intonasi yang betul dan jelas tentang Kotak, straw, tabung, tin minuman, reben, melalui lakonan secara didik hibur. sesuatu perkara melalui lakonan secara plastik, balang, bakat, kitar semula, reka cipta, didik hibur. akhbar Lambat, Perlahan, Belakang, Kiri 5.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata 5.2.1 Memahami dan menggunakan imbuhan Kanan, Jauh, dekat yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul awalan dan akhiran dengan betul dalam pelbagai konteks UNIT 7 - PKJR: 2.1 Mengesan Arah Bunyi Kenderaan Jenis dan ciri-ciri kenderaan 2.1.3 Mengenal pasti kenderaan sebagai laju, perlahan, TAJUK 4: 7.2 jauh dan dekat -Latihan mendengar Prosedur yang selamat untuk melintas • Berhenti 7.2.8 • Lihat Menggunakan pelbagai kemahiran pancaindera • Dengar mereka untuk mengumpul maklumat mengenai lalu lintas • Fikir • Berwaspada •
 • 31. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAK TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN AN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan Alam Indah dan Selamat semula dengan tepat menggunakan sebutan yang tepat, sebutan yang jelas dan intonasi yang UNIT 29 jelas dan intonasi yang betul. betul menggunakan ayat tunggal.MINGGU 38 TAJUK Cekap dan Jimat 1.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat 1.6.3 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat tentang sesuatu perkara16 – 20 SEPT EMK: dengan tepat secara bertatasusila. dengan menggunakan perkataan yang Kreativiti dan Inovatif sesuai secara bertatasusila. TMK 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat 2.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk Keusahawanan dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk mengenal pasti idea utama dalam pelbagai memberi respons dengan betul. bahan dengan tepat. PK : Nilai : Berjimat cermat, bersyukur, 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan 2.5.1 Membaca dan memahami maklumat dalam berhati-hati, bertatasusila, kerjasama, kasih maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. bahan grafik dengan betul. sayang. 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan 2.6.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan Ilmu : Dunia Sains dan Teknologi, PKJR, sastera yang sesuai bagi memupuk minat bacaan secara didik hibur untuk Kemahiran Hidup, Pend Moral, Pend Islam. membaca. menambahkan pengetahuan. KBT : KB- (Membuat inferens, menghubungkait, 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan menjana idea, mencirikan, mengenalpasti) dengan betul. ayat majmuk dengan betul. KP – Naturalis, kinestetik, verbal linguistik. BCB – Bacaan intensif 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada KMD – perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. Meramal dan menganalisis Media : gambar 3.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai 3.7.1 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif SB : genre dengan betul. secara terkawal dengan betul. Tatabahasa: 3.8.1 Mengedit hasil penulisan daripada aspek Ejaan, kata nama, kata kerja 3.8 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan. ejaan. Kosa Kata: 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan lampu kalimantang, cahaya, mentol, asap, 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan intonasi yang betul dan jelas tentang mempelam, indah, teks menggunakan bahasa badan dengan kreatif sesuatu perkara melalui lakonan secara Selamat, Bahaya, Melintas melalui lakonan secara didik hibur. didik hibur. Lintasan belang, Berfikir, Waspada 5.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam 5.3.1 Memahami dan membina ayat dasar pelbagai situasi. menggunakan pola ayat FN + FN, UNIT 8 - PKJR: FN + FK dengan betul dalam pelbagai Berfikir Sebelum Melintas 4.1 situasi. Sokongan daripada orang dewasa dan lebih tua 4.1.1 TAJUK 1: 7.1 Menerangkan bahawa berjalan di atau berdekatan -Fikir sebelum melintas Memilih tempat yang selamat untuk melintas. jalan raya adalah lebih selamat apabila bersam 7.2 orang dewasa atau yang lebih tua. Prosedur yang selamat untuk melintas 7.1.3 • Berhenti Mengenal pasti tempat yang paling selamat untuk • Lihat melintas jalan. • Dengar 7.2.2 Mengetahui terdapat lima langkah untuk • Fikir menyempurnakan tugas melintas jalan dengan • berwaspada selamat
 • 32. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAK TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN AN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA 1.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat 1.6.3 Berbicara untuk menyampaikan maklumatMINGGU 39 ALAM INDAH DAN SELAMAT tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat tentang sesuatu perkara TAJUK dengan tepat secara bertatasusila. dengan menggunakan perkataan yang23 – 27 SEPT UNIT : 30 sesuai secara bertatasusila BERCUTI DI KAMPUNG 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.1 Membaca kuat ayat tunggal dengan lancar, EMK: Keusahawanan, lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. TMK betul. PK : 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan 2.6.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan Nilai : Hormat-menghormati, cintai alam sekitar sastera yang sesuai bagi memupuk minat bacaan secara didik hibur untuk Ilmu : Muzik, Pendidikan Moral, Pendidikan membaca menambahkan pengetahuan. Islam KBT : KB( menjana idea, Kontekstual 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada Media : Gambar, Radio, Kad imbasan, buku perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. teks,buku aktiviti,lembaran kerja 3.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang 3.6.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat SB : sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang betul berdasarkan bahan yang diberi Tatabahasa:Kata Tanya yang santun. dengan menggunakan bahasa yang santun. Kosa Kata: pengalaman,gunung, 3.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai 3.7.2 Menghasilkan penulisan naratif dan bukan rimba,memelihara,menjual,hasil, genre dengan betul. n naratif secara terkawal dengan betul. nyaman,keindahan Selamat 3.8 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan. 3.8.2 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan Bahaya daripada aspek ejaan Melintas Lintasan belang 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu 4.1.2 Menyebut dengan jelas dan memahami Berfikir melalui nyanyian secara didik hibur. seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak Waspada laku secara didik hibur. Jejantas 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.7 Memahami dan menggunakan kata dengan betul mengikut tanya merujuk manusia dan benda konteks. dengan betul UNIT 8 - PKJR: Berfikir Sebelum Melintas 4.1 4.1.1 Sokongan daripada orang dewasa dan lebih tua Menerangkan bahawa berjalan di atau berdekatan TAJUK 1: jalan raya adalah lebih selamat apabila bersam -Fikir sebelum melintas 7.1 orang dewasa atau yang lebih tua. Memilih tempat yang selamat untuk melintas. 7.1.3 7.2 Mengenal pasti tempat yang paling selamat untuk Prosedur yang selamat untuk melintas melintas jalan. • Berhenti • Lihat 7.2.2 • Dengar Mengetahui terdapat lima langkah untuk menyempurnakan tugas melintas jalan dengan • Fikir selamat. • berwaspada
 • 33. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAK TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN AN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: HIDUP BAHAGIA 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan 1.4.4 Bertutur dan menyatakan permintaan untuk tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber melakukan sesuatu perkara dalam situasi Unit 20 dalam situasi formal dan tidak formal secara tidak formal secara bertatasusila.MINGGU 40 bertatasusila. Tajuk: Meriahnya30 SEPT – 4 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayatOKT EMK: lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas TMK, Kreatif dan inovasi betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda PK : baca. Nilai : Kerjasama Ilmu : Sivik dan Ketatanegaraan 2.5.1 Membaca dan memahami maklumat dalam 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. bahan grafik dengan betul. KBT : KB: Menghubungkaitkan, menjana idea, mentafsir, mengumpul dan mengelaskan 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu 3.5.2 Mencatat maklumat yang betul untuk KP: Verbal-linguistik, interpersonal, perkara daripada pelbagai sumber. diklasifikasikan daripada pelbagai sumber. BCB: Bacaan intensif Media : 4.3 Mengujarkan bahan yang indah dan 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan Kad gambar, buku teks, buku aktiviti menggunakan bahasa badan dengan kreatif intonasi yang betul dan jelas tentang SB : melalui lakonan secara didik hibur. sesuatu perkara melalui lakonan secara Tatabahasa: Kata Perintah, Kata Kerja didik hibur. Kosa Kata: izinkan, tolong, sila, minta, samfu, sari, kolum, terompah gergasi, menuai padi, istimewa 5.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam 5.3.1 Memahami dan membina ayat dasar Selamat, Bahaya, Melintas pelbagai situasi menggunakan pola ayat FN + FN, FN + FK Lintasan belang, Berfikir, Waspada dengan betul dalam pelbagai situasi. 4.1 4.1.1 UNIT 8 - PKJR: Sokongan daripada orang dewasa dan lebih tua Menerangkan bahawa berjalan di atau berdekatan Berfikir Sebelum Melintas jalan raya adalah lebih selamat apabila bersam 7.1 orang dewasa atau yang lebih tua. TAJUK 2: Memilih tempat yang selamat untuk melintas. -Melintas dengan berwaspada 7.1.3 7.2 Mengenal pasti tempat yang paling selamat untuk Prosedur yang selamat untuk melintas melintas jalan. TAJUK 3: • Berhenti -Enam situasi melintas jalan raya 7.2.2 • Lihat Mengetahui terdapat lima langkah untuk • Dengar menyempurnakan tugas melintas jalan dengan • Fikir selamat • berwaspada
 • 34. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAK TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN AN (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: 1.3 Mendengar, memahami dan memberi respons 1.3.2 Mendengar, memahami dan memberikan Hidup Selamat terhadap sesuatu arahan, soalan dan pesanan yang respons dengan betul secara lisan terhadap UNIT 13 didengar dengan betul. pelbagai soalan bertumpu.MINGGU 41 1.3.3 Mendengar, memahami pesanan dan TAJUK: memberikan respons secara gerak laku7 – 11 OKT Berhati-hati Kawan yang betul. EMK: Keusahawanan, kreativiti & inovasi 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat PK : lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas Nilai : Berjimat-cermat, berdisiplin, kebersihan betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda Ilmu : PJK, P.Moral,Sains baca. KBT : 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat 2.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk mengenal pasti idea utama dalam pelbagai KB : Menjana idea, mengecam, memberi respons dengan betul. bahan dengan tepat. kontekstual-menghubungkaitkan BCB-mendengar dengan 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.2 Membina dan menulis perkataan yang -bacaan intensif dengan betul. mengandungi diftong, vokal berganding, KP : Verbal linguistik digraf dan konsonan bergabung dengan Media : Buku teks, BLA, p.point, gamba kad betul. 3.3.3 Membina dan menulis frasa dengan betul. perkataan, lembaran kerja SB : Tatabahasa : Kata hubung, kata nama am, kata 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu 4.1.2 Menyebut dengan jelas dan memahami kerja melalui nyanyian secara didik hibur. seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak Kosa kata : Kantin,berhati-hati, laku secara didik hibur. tertib, bahaya, kerana, menegur 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.6 Memahami dan menggunakan kata hubung dengan betul mengikut konteks. yang mudah dengan betul mengikut konteks. UNIT 8 - PKJR: 4.1 Berfikir Sebelum Melintas Sokongan daripada orang dewasa dan lebih tua 4.1.1 Menerangkan bahawa berjalan di atau berdekatan TAJUK 4: 7.1 jalan raya adalah lebih selamat apabila bersam -Melintas jalan raya yang sibuk Memilih tempat yang selamat untuk melintas. orang dewasa atau yang lebih tua. 7.2 7.1.3 Prosedur yang selamat untuk melintas Mengenal pasti tempat yang paling selamat untuk • Berhenti melintas jalan. • Lihat • Dengar 7.2.2 Mengetahui terdapat lima langkah untuk • Fikir menyempurnakan tugas melintas jalan dengan • berwaspada selamat
 • 35. TARIKH MINGGU / DISEMPURNAKA TARIKH TEMA / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN N (Beri kenyataan sekiranya lewat) TEMA: 1.3 Mendengar, memahami dan memberi respons 1.3.2 Mendengar, memahami dan memberikan Hidup Selamat terhadap sesuatu arahan, soalan dan pesanan yang respons dengan betul secara lisan terhadap UNIT 13 didengar dengan betul. pelbagai soalan bertumpu.MINGGU 42 1.3.3 Mendengar, memahami pesanan dan TAJUK: memberikan respons secara gerak laku14-19 OKT Berhati-hati Kawan yang betul. EMK: Keusahawanan, kreativiti & inovasi 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat PK : lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas Nilai : Berjimat-cermat, berdisiplin, kebersihan betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda Ilmu : PJK, P.Moral,Sains baca. KBT : 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat 2.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk mengenal pasti idea utama dalam pelbagai KB : Menjana idea, mengecam, memberi respons dengan betul. bahan dengan tepat. kontekstual-menghubungkaitkan BCB-mendengar dengan 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat 3.3.2 Membina dan menulis perkataan yang -bacaan intensif dengan betul. mengandungi diftong, vokal berganding, KP : Verbal linguistik digraf dan konsonan bergabung dengan Media : Buku teks, BLA, p.point, gamba kad betul. 3.3.3 Membina dan menulis frasa dengan betul. perkataan, lembaran kerja SB : Tatabahasa : Kata hubung, kata nama am, kata 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu 4.1.2 Menyebut dengan jelas dan memahami kerja melalui nyanyian secara didik hibur. seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak Kosa kata : Kantin,berhati-hati, laku secara didik hibur. tertib, bahaya, kerana, menegur 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata 5.1.6 Memahami dan menggunakan kata hubung dengan betul mengikut konteks. yang mudah dengan betul mengikut konteks. UNIT 8 - PKJR: 4.1 Berfikir Sebelum Melintas Sokongan daripada orang dewasa dan lebih tua 4.1.1 Menerangkan bahawa berjalan di atau berdekatan TAJUK 4: 7.1 jalan raya adalah lebih selamat apabila bersam -Melintas jalan raya yang sibuk Memilih tempat yang selamat untuk melintas. orang dewasa atau yang lebih tua. 7.2 7.1.3 Prosedur yang selamat untuk melintas Mengenal pasti tempat yang paling selamat untuk • Berhenti melintas jalan. • Lihat • Dengar 7.2.2 Mengetahui terdapat lima langkah untuk • Fikir menyempurnakan tugas melintas jalan dengan • berwaspada selamat