Pengurusan kos & kewangan

1,054 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,054
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
32
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pengurusan kos & kewangan

 1. 1. Bengkel Memperkasakan Sistem Pengurusan dan PengeluaranBumiputera di dalam Sektor Pembuatan Pengurusan Kos & Kewangan Oleh: Md Silmi Abd Rahman MATRADE 21 Julai 2009
 2. 2. Pengurusan KosPengurusan Kos adalah suatu proses di mana organisasi menggunakanperakaunan kos (cost accounting) bagi melaporkan atau mengawal kos-kos yangterlibat dalam menjalankan perniagaan.Pengurusan Kos pada amnya menerangkan halatuju serta aktiviti pengurusandalam perancangan jangka masa pendek serta panjang, yang dapat meningkatkannilai kepada pelanggan dan menurunkan kos produk atau perkhidmatan. Cth: - Menentukan jumlah dan jenis bahan dalam produk - Mengubah proses-proses dalam pembuatan - Perubahan pada rekabentuk produk Kata Kunci = Kawalan kos yang berterusanWalaubagaimanapun, satu faktor yang tak dapat dipisahkan dari kawalan kosialah; untuk meningkatkan perolehan serta keuntungan, pengurusan akan secarasengaja berbelanja dengan lebih, justeru akan menambahkan lagi kos. Antaranyaialah kos promosi dan pengubahsuaian produk.
 3. 3. PROSES PERNIAGAAN JUALAN UNTUNGFAKTOR PROSESINPUT TAMBAH NILAI OUTPUT (PROSES PENGELUARAN)
 4. 4. Pengurusan Kos bukanlah satu konsep yang asing, tetapi menjadi implimentasipenting dalam strategi asas pengurusan perniagaanBanyak konsep Pengurusan Kos telah sebati dengan konsep-konsep pembuatandan pengeluaran seperti lean accounting, value chain analysis, throughputaccounting, theory of constraints dan juga BPI.Fungsi - fungsi Perniagaan a) Pengeluaran b) Pemasaran c) Kewangan d) Sumber ManusiaAsas-asas Pengurusan Kos yang baik• Kenalpasti kos-kos dalam setiap projek• Pastikan setiap pembelian/perbelanjaan mendapat kelulusan• Simpan segala rekod berhubung kos
 5. 5. Pengurusan Kos mengikut aktiviti perniagaan
 6. 6.  Aktiviti utama mendapatkan bahan mentah ( input ), tukarkan kepada barang siap ( proses pengeluaran ) dan menghasilkan barang siap (output) Proses Input Output Pengeluaran Input :- Mendapatkan bahan mentah untuk menjalankan aktiviti pemprosesan - Ianya terdiri daripada tanah, buruh, modal, usahawan dan lain-lain. Proses Pengeluaran :- Tukar bahan mentah kepada barangan siap - Gabungjalinkan mesin, kemahiran pekerja, bahan mentah dan sbgnya. Output :- Hasil terakhir dari aktiviti pemprosesan samaada dalam bentuk produk atau perkidmatan dan dinilai dlm bentuk kuantiti,berat dan sbgnya.
 7. 7. Jualan :- Output / produk yang telah siap akan dijual kepadapelanggan dan pengusaha atau peniaga bagi mendapatkan hasil dankeuntungan dari jualan produk tersebut . Pertukaran nilai akanberlaku setelah jualan dibuat di mana penjual memperolehi wangmanakala pelanggan atau pengusaha memperolehi produk.Untung:- Perbezaan diantara hasil yang diperolehi denganperbelanjaan yang telah dikeluarkan. Keuntungan yang diperolehiakan digunakan untuk membeli bahan mentah / input dan jugapembayaran hal – hal yang berkaitan gaji, utiliti , sewa dansebagainya.
 8. 8. Barang Niaga dan Perkhidmatana) Barang Niaga - Produk fizikal yang boleh disentuh, dipegang dapat dilihat dan boleh dinikmati. - Dihasilkan bagi bertujuan untuk dijual kepada pelanggan bagi memenuhi keperluan dan kehendak serta citarasa pelanggan; contohnya bas, pakaian, makanan, minuman.b) Perkhidmatan - Sesuatu produk yang tidak boleh dilihat atau disentuh secara fizikal tetapi boleh dirasai bila menggunakannya - Menawarkan faedah dan kemudahan kepada pelanggan contohnya; perkhidmatan hospital, salun kecantikan
 9. 9. c) Konsep Keuntungan - Matlamat utama perniagaan - Diperolehi setelah hasil tolak belanja - Kayu pengukur dalam perniagaan dan mampu bersaing dalam pasaran ; Untung = jumlah hasil - jumlah kos/belanja (Harga x Kuantiti) – ( Kos tetap + kos berubah) - Sumber hasil meliputi jualan, hasil sewa, faedah simpanan, dividen saham. - Sumber kos/belanja meliputi belian bahan, bayaran sewa, eletrik, air.
 10. 10. Keuntungan dapat dilihat daripada pelbagai perspektif yang berbeza. Antaranya adalah : Keuntungan Perniagaan : Untung = Hasil - Belanja Keuntungan Ekonomi : Untung = Hasil – Belanja – Kos Lepasd) Konsep Faedah dan Kepuasan Faedah : - Manfaat yang diperolehi dari pengunaan sesuatu barangan atau perkhidmatan. - Pengguna akan memperolehi faedah bila membeli dan mengguna produk atau perkhidmatan tersebut contohnya; membeli motosikal dapat memudahkan pergerakan. Kepuasan; - Tercapai apabila prestasi barangan memenuhi jangkaan /persepsi pengguna. - Ianya memberi penilaian berbeza oleh individu bagi menilai tahap kepuasan contohnya; Kereta kancil ada pelanggan rasa selesa bila menggunakannya dan sebaliknya.
 11. 11. Keuntungan dapat dilihat daripada pelbagai perspektif yang berbeza. Antaranya adalah : Keuntungan Perniagaan : Untung = Hasil - Belanja Keuntungan Ekonomi : Untung = Hasil – Belanja – Kos Lepasd) Konsep Faedah dan Kepuasan Faedah : - Manfaat yang diperolehi dari pengunaan sesuatu barangan atau perkhidmatan. - Pengguna akan memperolehi faedah bila membeli dan mengguna produk atau perkhidmatan tersebut contohnya; membeli motosikal dapat memudahkan pergerakan. Kepuasan; - Tercapai apabila prestasi barangan memenuhi jangkaan /persepsi pengguna. - Ianya memberi penilaian berbeza oleh individu bagi menilai tahap kepuasan contohnya; Kereta kancil ada pelanggan rasa selesa bila menggunakannya dan sebaliknya.
 12. 12. Umumnya konsep faedah dan kepuasan adalah : - pengguna mempunyai keperluan semulajadi terhadap keperluan harian dan kehendaknya adalah berbeza. - kehendak pelanggan tiada had kerana perubahan persekitaran - pengeluar perlu memastikan dapat memenuhi keperluan dan kehendak pengguna dengan pengeluaran pelbagai barangan dan perkhidmatan
 13. 13. Kepentingan Perniagaan Kepada Pihak Berkepentingan Penuhi Keperluan Meningkatkan peluang masyarakat pekerjaan Kepentingan PerniagaanMemenuhi kehendak Tingkatkan Pembangunan Peluang global Ekonomi & Negara
 14. 14. Fungsi-fungsi Perniagaan a) Pengeluaran - satu proses transformasi input kepada output yang lebih bernilai. - Dikenali sebagai pengurusan operasi. - Melibatkan aktiviti perancangan, penyusunan, pengstafan, pengarahan dan pengawalan dalam menguruskan operasi pengeluaran produk. - Pengeluar harus memastikan produk yang dikeluarkan memenuhi kehendak dan citarasa pengguna.
 15. 15. b) Pemasaran - Meliputi aktiviti yang luas seperti penyelidikan pemasaran, produk, harga, pengedaran dll. - Ianya merupakan satu bidang yang berkembang pesat dan mesti seiring dengan teknologi terkini. - Melalui aktiviti pemasaran, produk yang ditawarkan oleh pengeluar kepada pengguna akan dinikmati oleh pengguna.
 16. 16. c) Kewangan - Melibatkan aktiviti menguruskan sumber dana seperti mendapatkan sumber dana dan perancangan kewangan yang lain. - Jika kewangan tidak diuruskan dengan baik, matlamat kewangan perniagaan tidak dapat dicapai.d) Sumber Manusia - Menguruskan sumber manusia (pekerja) organisasi bagi menggerak jentera operasi pengeluaran, pemasaran dan kewangan. - Contoh pampasan, latihan, pemilihan pekerja dan sebagainya .

×