Web Wijzer Worden Door: Ineke van Engelen www.engelenbestaan.nl Oktober 2010
De wereld aan je voeten!
Hoe ik Web Wijzer werd.
 
Kent u deze? <ul><li>W8ff
AFK
LOL
BRB
BIW
;-)
XD
<3 </li></ul>
Kent u deze? <ul><li>Kom je naar mij om 8 uur </li></ul><ul><li>[email_address] </li></ul><ul><li>Let op! Mijn ouders kij...
PAW
Veel liefs en kusjes
Vlekjes
Ik zie je
Cu </li></ul>
Chatwoordenboek.nl
Is er een digitale kloof? Kleine kinderen worden groot!
Waar is Chris?
Web Wijzer Worden Wat doen volwassenen vooral op Internet? <ul><li>Informatie zoeken
Weblogs bijhouden
Internetbankieren
Winkelen
Vakantie boeken
Communiceren (e-mailen/skypen)
Gelijkgestemden / lotgenotencontact zoeken </li></ul>
Web Wijzer Worden Wat vinden uw kinderen leuk aan internet? <ul><li>Spelletjes
YouTube
MSN/Hyves
Neopets/gosupermodel </li></ul>
Favorieten van kinderen: <ul><li>Spelletjessites/games
YouTube
Virtuele wereld als Habbo
MSN/chatten
Profielsites als Hyves/Kindertent </li></ul>
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Ouderavond web wijzer worden bso kanteel Den Bosch

968
-1

Published on

Ouderavond Web Wijzer Worden BSO Kanteel 12 oktober 2010 door Ineke van Engelen

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
968
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Internet is geweldig medium waar voor ieder wat wils is te vinden Van jong tot oud online Deze presentatie gaat niet over virussen, firwalls of over nsoertjes en stekkertjes maar over het webwijzer worden van kinderen en hoe u als ouder en opvoeder en leerkracht uw kinderen daarin kan volgen en voorgaan. We gaan kijken wat kinderen doen op internet, wat doen volwassenen en U krijgt een aantal handreikingen voor als er zich probelemen voordoen.
 • &amp;quot;Mediawijsheid duidt op het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld.&amp;quot; Raad voor Cultuur in 2005 Hoe mediawijzer kinderen zijn en hoe bewuster ze zijn van manipulties van beelden en hoe tevredener ze met zichzelf zijn.
 • Laten we eens kijken of u iets weet van chattaal Er is geen universele chattaal Elke groep kinderen kan een eigen chattaal ontwikkelen Dit zijn algemene voorbeelden U mag raden wat de chatwoorden betekenen
 • Nu omgekeerd Een zin of woord en u moet bedenken hoe dat er in chattaal uit zou kunnen zien Tip: Chattaal is vaak een combinatie van engels/nederlands en letters/tekens
 • Kinderen groeien met internet op Het is vanzelfsprekend voor kinderen Volwassenen moeten er vaak nog mee leren omgaan Volwassenen zijn niet opgegroeid met internet en zien het niet altijd als vanzelfsprekend Is er een digitale kloof? Als je naar de chattaal kijkt misschien wel. Maar is het niet zo dat elke generatie weer andere woorden / uitdrukkingen verzint? Uit onderzoek blijkt dat jongeren op technisch gebied verder zijn dan volwassenen (snelheid van klikken, downloaden, installeren e.d.) Kanttekening is dat jongeren niet de levenservaring hebben die volwassenen hebben (hierin hebben volwassenen een voorsprong) Moet je als ouder net zo snel en handig zijn met de pc om je kind te kunnen begeleiden? Nee, dat hoeft zeker niet. Goed om te weten wat internet / msn / profielen / games zijn, wat er kan Ouder hoeft niet tot in detail te weten hoe het allemaal kan Normen en waarden overdragen is onderdeel van opvoeding en dus ook van internetopvoeding Wat je niet doet op straat, ook niet online Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen die thuis open met hun ouders kunnen praten over internet, maar ook andere onderwerpen veel minder narigheid tegenkomen op internet of dat beter weten op te lossen. Het open staan voor uw kind is dus het belangrijkste, niet het leren van alle ins en outs van internet
 • Een vraag aan u: Wat vinden volwassenen de voordelen van Internet? Of leuk aan internet? Reacties uit de zaal opsommen Meest gegeven reacties zijn: informatie, internetbankieren, communicatie (e-mail e.d.) en praktisch gericht Een vraag aan u: Wat vinden kinderen leuk aan internet? (voorbeelden spelsites zijn habbohotel en runescape) Reacties uit de zaal opsommen Het lijstje op de sheets opsommen Een vraag aan u: Wat is het verschil? Verschillen: volwassenen met name informatie en praktisch, kinderen gericht op vermaak en communicatie
 • de favoriete sites/bezigheden van kinderen Favoriete websites kunnen per school verschillen, soms zie je dat in 1 klas een bepaalde website heel populair is. Maar diezelfde website is op een andere school in een andere stad nog helemaal niet populair. In deze lijst staan de favoriete sites/bezigheden van kinderen in het algemeen (enquete onder 1600 kinderen van basisschool) Waarom staat e-mail er niet bij? Veel kinderen vinden e-mail veel te traag. Ze zitten liever op MSN.
 • Verschillen tussen MSN en Chatten. Waarom dit uitleggen? Tijdens de avond zullen MSN en Chatten regelmatig terugkeren, het is goed om te weten waar we het over hebben. Msn is een programma wat je op je computer moet installeren. Er moet een account aangemaakt worden met een e-mailadres. Dit hoeft niet persé een hotmail-adres te zijn. Chatten doe je via een website op internet. Iedereen kan inloggen en meechatten. Op de volgende sheets staan voorbeelden van een chatbox. Daarna gaan we verder in op MSN.
 • Voor een kind is nog weinig privé. Een kind heeft in feite nog weinig van zichzelf en zal vaak niet precies weten wat verstaan wordt onder persoonlijke gegevens. Persoonlijke gegevens: alle gegevens of combinatie van gegevens waarmee iemand te traceren is Gegevens waarmee je te veel over jezelf verteld (wat heb je aan, wat ben je aan het doen, webcam, foto’s e.d. ) Aan wie geef je gegevens: Dat is een lastige. Aan ouders, familie, vrienden/vriendinnen vertel je meer dan aan een wildvreemde. Mensen die al weten waar je woont, naar school gaat e.d. (zoals ouders, vrienden/vriendinnen) kun je daarover vertellen bijvoorbeeld op de MSN. Maar iemand die jou niet in het ‘echt’ kent hoeft dat niet te weten. Op profielwebsites staan soms uitgebreide persoonlijke gegevens van kinderen. Tot telefoonnummers aan toe. Kinderen moeten weten dat deze webpagina’s door iedereen met internetaansluiting te bezoeken zijn. Bedenk als je iets online zet: Zou ik dit vertellen tegen een vreemde die me er op straat om vraagt? Nee? Dan ook niet online. Doorgeven gegevens op websites: aanmelden nieuwsbrieven Aanmaken accounts Altijd eerst ouders om toestemming vragen. Maak eventueel een tweede emailadres aan om door te geven. Als je daarop veel spam krijgt, kun je het emailadres makkelijk verwijderen. Bij het doorgeven van gegevens, altijd bedenken waarom de ander het wil weten. En wat de ander er aan heeft om het te weten! Het voorbeeld: profiel op kindertent. Heel goed! Het meisje geeft haar msn-account niet door!
 • Wat kan er met MSN. Heel erg veel. Te veel om te behandelen. Eerste rij zijn een aantal functies van MSN chatten met mensen die je toestemming hebt gegeven om in jou contactpersonenlijst te mogen staan Chatten met 1 of meerdere personen uit de contactpersonenlijst Ook anderen kunnen mensen uit hun lijst uitnodigen in een gesprek Via webcam kun je iemand zien Valkuilen en oplossingen: het aantal contactpersonen in een lijst geeft status. Hoe meer hoe beter. Daarom voegen kinderen vaak onbekenden toe. De lijst met contactpersonen moet gewoon langer. Voor kinderen is iemand al een bekende als ze er twee keer mee gechat hebben. Vraag een kind niet of hij/zij de mensen uit de lijst allemaal kent, want het kind zegt steevast: ja. Vraag of hij/zij de mensen ook in het dagelijks leven kent, van school, sportclub, vakantie e.d. Haal onbekenden regelmatig uit de lijst. Het is niet nodig om die te laten staan. Maak daar afspraken over. Je weet niet wie de onbekenden zijn en vaak zijn mensen op internet niet wie ze zeggen dat ze zijn. In msn kan een berichtengeschiedenis bijgehouden worden. Spreek met de kinderen af dat dit gebeurt. Een ouder moet de berichtengeschiedenis zien als een dagboek van het kind. Daar kijk je dus niet zomaar in. Maar mocht er iets mis gaan, dan kan het kind samen met de ouder de berichtengeschiedenis nakijken en stappen ondernemen. Druk het kind op het hart om de webcam alleen te gebruiken met mensen die hij/zij ook uit het dagelijks leven kent. Klasgenoten, familie, vakantievrienden e.d. Let er ook op dat het kapje voor de cam zit als het niet meer gebruikt wordt. U zult niet de eerste zijn die te volgen is via internet omdat de webcam niet uitstaat.
 • Korte uitleg over MSN. Een voorbeeld van een MSN-account van Sacha, werkzaam bij Technika 10 Groene poppetjes zijn mensen die ook online zijn Rode poppetjes zijn mensen die niet online zijn (offline) Achter de naam kan de status staan. Bijvoorbeeld: Yvonne is afwezig (is langer dan bijv. 5 minuten niet aan het toetsenbord geweest) Achter Sander staat geblokkeerd. Deze persoon is op dit moment dus geblokkeerd en er kan geen contact mee opgenomen worden Via ‘Een contactpersoon toevoegen’ kan iemand toegevoegd worden. De ander krijgt een bericht of hij/zij akkoord gaat met het toevoegen aan de lijst.
 • Een chatsessie tussen twee personen; Yvonne en Sacha In dit venster kun je met elkaar chatten / kletsen. Onderin kun je berichten typen. In het voorbeeld zie je dat Yvonne op dat moment een bericht aan het typen is. In MSN worden veel emoticons gebruikt. Dat zijn bijvoorbeeld de oogjes en het poppetje. Aan de rechterkant staan foto’s van de gebruiker. Hier kunnen allerlei foto’s in gezet worden. Onder de foto van Sacha (het konijntje Mimihops) staat een webcam. Als daarop geklikt wordt en de webcam staat aan, dan kan er ook beeld meegestuurd worden met msn. De ander ziet dat beeld dan in het venstertje van de bovenste foto in dit voorbeeld.
 • Wat zijn de valkuilen waar volwassenen als eerste aan denken? Meestal zijn dit de ongewenste sites zoals geweld of porno. Bent u zelf wel eens onbedoeld op een ‘verkeerde’ site terecht gekomen? Hoe kwam u daar? Bent u zelf wel eens ongewenste pop-ups tegen gekomen? Wat doet u dan? Kinderen vinden de sex websites en pop-ups niet leuk. (nr 1. Op lijst van niet leuke dingen op internet, enquete onder 1600 leerlingen). Reden is dat ze het wel moeten klikken om te kunnen doen waar ze voor kwamen (bijvoorbeeld een spelletje spelen). Oudere kinderen, met name jongens in begin puberteit, gaan heus wel op zoek naar sexsites. Dat hoort bij de ontwikkeling. Of u het moet verbieden, ligt aan de manier waarop u sexuele voorlichting thuis aanpakt. Voorbeeld verkeerde site met geweld: www.rotten.com Andere onsmakelijke sites voor kinderen: www.onzin.nl Valkuilen: Banners en reclame. Niet op klikken, het laat vaak kleine bestandjes op de computer achter. Geen gegevens prijs geven, je weet niet waar het voor gebruikt wordt. Betaalde spelletjes: Pas op als u met telefoonmodem internet. Er kan ongewild een duur 0900 gebeld worden. Leest u hierover de folder over Dialers &lt;surfopsafe-folder&gt; Met name jonge kinderen zien niet dat een spelletje daadwerkelijk geld kost als ze het 0900 gaan bellen. Kan hoog oplopen. Van 80 ct tot 150 ct per minuut.
 • Pesten een groot probleem. Uit onderzoek blijkt 1 op de 5 kinderen van basisschool en 1 op de 3 jongeren regelmatig serieus gepest te worden via internet / e-mail / msn. Op een klas van 30 kinderen, zijn dat dus 6 kinderen die regelmatig slachtoffer zijn. Omdat de leeftijd waarop kinderen veelvuldig met internet te maken krijgen steeds jonger wordt, zal ook het pestgedrag op internet toe blijven nemen. Er zijn scholen die de noodklok luiden, omdat ruzies via msn behoorlijk impact hebben op sfeer in de klas. Hoe wordt gepest: Een paar voorbeelden. vervelende e-mails, soms gaat het tot bedreiging aan toe &lt;helaas geen uitzondering meer onder de kinderen&gt; Via msn, iemand lastig vallen via msn, anderen via msn oproepen om 1 persoon te pesten Kraken van elkaars e-mail / msn e.d. Wachtwoord kraken en dan op de naam van een ander gaan mailen of msn-en. De ander weet daar niets van en kan voor verrassingen komen te staan als vrienden en vriendinnen ineens heel vreemd tegen hem/haar doen. Zij denken dat hij/zij degene is geweest die hen allerlei rare berichten heeft gestuurd. Via websites als Habbohotel, iemands account kraken, meubeltjes van elkaar afpakken of elkaar oproepen om 1 persoon te pesten Wat is impact van pesten: impact is soms groter dan pesten op het schoolplein Dit komt omdat de gepeste vaak al slachtoffer is op het schoolplein, en thuis (de veilige haven) ook niet meer veilig is Pesten kan anoniem. Stelt u zich voor dat u bedreigd wordt, u fietst naar school en iedereen die u tegenkomt kan de pester zijn &lt;heel beangstigend voor kinderen&gt; Pester heeft groter bereik, bijv. iedereen oproepen om 1 persoon op msn of per mail te pesten. E-mail / msn of andere middelen zijn berichten die je steeds weer kunt lezen. Kinderen gooien de berichten vaak niet weg. Hoe te handelen: sta altijd open voor verhalen van uw kind over internet / msn e.d. Als uw kind / leerling verteld dat hij/zij gepest wordt, neem het serieus en ga samen kijken naar de berichten Bewaar de berichten / print ze uit Ga samen met het kind na wie de pester zou kunnen zijn (heel vaak is het een bekende uit de eigen omgeving) Vertel er over op school, de leerkracht kan er een groepsgesprek over houden in de klas (kan daarbij vertellen dat ze wel achter de afzender kunnen komen. Dit kan tot effect hebben dat het pesten stopt of zelfs dat de dader naar voren komt) Neemt het pesten enorme vormen aan, dan kan er aangifte gedaan worden bij de politie. (de grens is voor iedereen anders. Kinderen gaan verschillend om met pestgedrag. Durft uw kind niet meer naar school, veel huilen, angstig e.d. dan is het tijd om er echt iets aan te doen en naar de politie te stappen.) Belangrijkste is: Er over praten met het kind. Ze kunnen het niet alleen oplossen. Ze hebben u daarbij nodig.
 • Pesten een groot probleem. Uit onderzoek blijkt 1 op de 5 kinderen van basisschool en 1 op de 3 jongeren regelmatig serieus gepest te worden via internet / e-mail / msn. Op een klas van 30 kinderen, zijn dat dus 6 kinderen die regelmatig slachtoffer zijn. Omdat de leeftijd waarop kinderen veelvuldig met internet te maken krijgen steeds jonger wordt, zal ook het pestgedrag op internet toe blijven nemen. Er zijn scholen die de noodklok luiden, omdat ruzies via msn behoorlijk impact hebben op sfeer in de klas. Hoe wordt gepest: Een paar voorbeelden. vervelende e-mails, soms gaat het tot bedreiging aan toe &lt;helaas geen uitzondering meer onder de kinderen&gt; Via msn, iemand lastig vallen via msn, anderen via msn oproepen om 1 persoon te pesten Kraken van elkaars e-mail / msn e.d. Wachtwoord kraken en dan op de naam van een ander gaan mailen of msn-en. De ander weet daar niets van en kan voor verrassingen komen te staan als vrienden en vriendinnen ineens heel vreemd tegen hem/haar doen. Zij denken dat hij/zij degene is geweest die hen allerlei rare berichten heeft gestuurd. Via websites als Habbohotel, iemands account kraken, meubeltjes van elkaar afpakken of elkaar oproepen om 1 persoon te pesten Wat is impact van pesten: impact is soms groter dan pesten op het schoolplein Dit komt omdat de gepeste vaak al slachtoffer is op het schoolplein, en thuis (de veilige haven) ook niet meer veilig is Pesten kan anoniem. Stelt u zich voor dat u bedreigd wordt, u fietst naar school en iedereen die u tegenkomt kan de pester zijn &lt;heel beangstigend voor kinderen&gt; Pester heeft groter bereik, bijv. iedereen oproepen om 1 persoon op msn of per mail te pesten. E-mail / msn of andere middelen zijn berichten die je steeds weer kunt lezen. Kinderen gooien de berichten vaak niet weg. Hoe te handelen: sta altijd open voor verhalen van uw kind over internet / msn e.d. Als uw kind / leerling verteld dat hij/zij gepest wordt, neem het serieus en ga samen kijken naar de berichten Bewaar de berichten / print ze uit Ga samen met het kind na wie de pester zou kunnen zijn (heel vaak is het een bekende uit de eigen omgeving) Vertel er over op school, de leerkracht kan er een groepsgesprek over houden in de klas (kan daarbij vertellen dat ze wel achter de afzender kunnen komen. Dit kan tot effect hebben dat het pesten stopt of zelfs dat de dader naar voren komt) Neemt het pesten enorme vormen aan, dan kan er aangifte gedaan worden bij de politie. (de grens is voor iedereen anders. Kinderen gaan verschillend om met pestgedrag. Durft uw kind niet meer naar school, veel huilen, angstig e.d. dan is het tijd om er echt iets aan te doen en naar de politie te stappen.) Belangrijkste is: Er over praten met het kind. Ze kunnen het niet alleen oplossen. Ze hebben u daarbij nodig.
 • Eigen foto’s online zetten. Vooral meisjes, beginnende pubers, vinden het leuk om spannende foto’s van zichzelf op profielwebsites te plaatsen. Meisjes van 10, 11 jaar in uitdagende poses op hun bed is geen uitzondering. Ze realiseren zich niet dat iedereen de webpagina kan bezoeken en oudere jongens en mannen op een andere manier naar de foto’s kijken dan hun bedoeling is. Staat ook nog hun e-mailadres in het profiel, dan kunnen ze sexueel getinte mailtjes verwachten. Foto’s op internet blijven soms jaren rond circuleren. Een foto die 8 jaar geleden online stond en ondertussen door anderen verspreidt, kan iemand jarenlang achtervolgen. School Veel scholen hebben een website, bijgehouden door enthousiaste leerkracht of ouder. Het is zo leuk om daar foto’s van leerlingen op te plaatsen, zodat ouders de foto’s kunnen downloaden. Ook hier geldt dat iedereen met een internet aansluiting de foto’s kan downloaden. Foto’s kunnen in verkeerde handen vallen. Steeds vaker komt het voor dat leerlingen uit de bovenbouw en jongeren foto’s van websites gebruiken om anderen te pesten. De foto wordt bewerkt en online geplaatst. Voorbeeld: Foto van meisje (van schoolwebsite) werd bewerkt door klasgenoten. Ze plakten een aantal soldaten met geweer op haar gericht in de foto en maakten er een profielpagina van met heel veel kwetsende teksten erop. De vader van het meisje heeft de pagina uiteindelijk (via de eigenaar van de website) van internet kunnen laten verwijderen. Helaas ging daar een paar dagen overheen en ondertussen wist iedereen op de school en in het dorp van de foto en was het meisje nog meer slachtoffer van pesterijen. Scholen zijn verplicht om toestemming aan ouders te vragen voor het online plaatsen van foto’s. Strikt gezien moeten alle ouders daar zelfs voor tekenen. (wet op privacy) Tips voor school website: hou foto’s klein Geen foto’s van 1 of 2 kinderen Altijd foto’s van groepen kinderen Foto’s van werkstukken ipv 1 kind met een werkstuk Waar kunnen de foto’s voor gebruikt worden? Bijvoorbeeld door klasgenoten om elkaar te pesten. Dit is helaas aan de orde van de dag en de leeftijden waarop dit gebeurd wordt steeds lager Een voorbeeld wat iemand met een foto kan doen! &lt;volgende sheet&gt;
 • praten, praten, praten. Praat met het kind over wat het doet op internet, zoals u ook wilt weten wat het kind bijv. op school of buiten doet. Niet controlerend, maar belangstellend. Ga zelf eens met het kind internetten en laat het kind vertellen wat hij/zij doet op internet en hoe het werkt. Het kind is even de juf of meester en verteld u wat er allemaal te vinden is op internet. U zult versteld staan. Maak zelf ook gebruik van internet / e-mail of MSN. Volwassenen gebruiken MSN steeds vaker om contacten te houden met vrienden of bijv. familie in buitenland. Als u weet wat internet – email – msn is, dan kunt u zich beter voorstellen wat u kind bedoeld. Neem pesten altijd serieus. Dat geldt voor pesten op het schoolplein en ook voor digitaal pesten. Maak duidelijke afspraken met de kinderen over internetgebruik. Zowel thuis als op school. Kinderen moeten weten waar ze aan toe zijn. Wat wel of niet mag en natuurlijk waarom. Het waarom, kunnen ze vaak zelf ook heel goed uitleggen. Belangrijk! U bent en blijft de opvoeder! U stelt de grenzen en niet de kinderen!
 • Ouderavond web wijzer worden bso kanteel Den Bosch

  1. 1. Web Wijzer Worden Door: Ineke van Engelen www.engelenbestaan.nl Oktober 2010
  2. 2. De wereld aan je voeten!
  3. 3. Hoe ik Web Wijzer werd.
  4. 5. Kent u deze? <ul><li>W8ff
  5. 6. AFK
  6. 7. LOL
  7. 8. BRB
  8. 9. BIW
  9. 10. ;-)
  10. 11. XD
  11. 12. <3 </li></ul>
  12. 13. Kent u deze? <ul><li>Kom je naar mij om 8 uur </li></ul><ul><li>[email_address] </li></ul><ul><li>Let op! Mijn ouders kijken mee
  13. 14. PAW
  14. 15. Veel liefs en kusjes
  15. 16. Vlekjes
  16. 17. Ik zie je
  17. 18. Cu </li></ul>
  18. 19. Chatwoordenboek.nl
  19. 20. Is er een digitale kloof? Kleine kinderen worden groot!
  20. 21. Waar is Chris?
  21. 22. Web Wijzer Worden Wat doen volwassenen vooral op Internet? <ul><li>Informatie zoeken
  22. 23. Weblogs bijhouden
  23. 24. Internetbankieren
  24. 25. Winkelen
  25. 26. Vakantie boeken
  26. 27. Communiceren (e-mailen/skypen)
  27. 28. Gelijkgestemden / lotgenotencontact zoeken </li></ul>
  28. 29. Web Wijzer Worden Wat vinden uw kinderen leuk aan internet? <ul><li>Spelletjes
  29. 30. YouTube
  30. 31. MSN/Hyves
  31. 32. Neopets/gosupermodel </li></ul>
  32. 33. Favorieten van kinderen: <ul><li>Spelletjessites/games
  33. 34. YouTube
  34. 35. Virtuele wereld als Habbo
  35. 36. MSN/chatten
  36. 37. Profielsites als Hyves/Kindertent </li></ul>
  37. 38. Voordelen van internet: <ul><li>Communicatie
  38. 39. Informatie
  39. 40. Ontspanning
  40. 41. Ontwikkeling
  41. 42. 'Positief online imago' – goed voor zelfvertrouwen </li></ul>
  42. 43. Virtuele werelden sociale netwerksites <ul>Valkuilen: <li>Persoonlijke gegevens?
  43. 44. Bekende/onbekende?
  44. 45. Wachtwoord
  45. 46. Grooming
  46. 47. Beelden kunnen opgenomen worden </li></ul>
  47. 48. Virtuele werelden sociale netwerksites Tips: <ul><li>Berichtgeschiedenis aan
  48. 49. Webcam alleen bij ‘bekenden’ gebruiken
  49. 50. Bewust zijn dat ander berichten kan opslaan
  50. 51. Bij narigheid; schermafdrukken maken/bewaren
  51. 52. en waarschuw moderator
  52. 53. Gebruik nickname
  53. 54. Wachtwoord is geheim
  54. 55. Alleen bekenden toevoegen
  55. 56. Geen foto’s of bestanden doorsturen </li></ul>
  56. 57. Wachtwoorden zijn geheim! <ul>V1RZ&0D1eL! Tip: V erzin 1 R aar Z innetje & 0 nthoud D e 1 e L etter ! </ul>
  57. 61. MSN/Hyves tips: <ul><li>Alleen bekenden toevoegen
  58. 62. Profiel afschermen alleen voor vrienden
  59. 63. Berichtgeschiedenis aan
  60. 64. Geen foto’s of bestanden doorsturen
  61. 65. Webcam alleen bij bekenden
  62. 66. Realiseren dat alles door de ander opgeslagen/opgenomen kan worden </li></ul>
  63. 67. Nadelen van internet <ul><li>Ongewenste sites (alt-F4) </li></ul><ul><ul><li>Geweld en Sex
  64. 68. Onjuiste informatie (Wat is waar?) </li></ul></ul><ul><li>Banners / Reclame (alt-F4)
  65. 69. Betaalde spelletjes (nooit bellen)
  66. 70. Hackers
  67. 71. Digitaal pesten </li></ul>
  68. 72. Nieuwe media nieuwe pestmiddelen
  69. 73. Digitaal pesten Digitaal pesten in relatie tot ‘gewoon’ pesten <ul><li>Impact digitaal pesten </li><ul><li>Veilige omgeving
  70. 74. Hoeveelheid
  71. 75. Herhaling
  72. 76. Geen weerwoord kunnen geven
  73. 77. Anoniem
  74. 78. Onbegrip </li></ul></ul>
  75. 79. Digitaal pesten; hoe wordt er gepest? <ul><li>Flooden (steeds zelfde bericht sturen)
  76. 80. Roddelen en doorgeven roddel
  77. 81. Oproepen tot pesten
  78. 82. Profiel voor ander maken
  79. 83. Accounts hacken (wachtwoord kraken)
  80. 84. In MSN naam vervelende dingen zetten </li></ul>
  81. 85. Digitaal pesten; wat te doen? <ul><li>Neem pesten altijd serieus!
  82. 86. Waarschuw moderator
  83. 87. Zet berichtgeschiedenis aan, bewaar e-mail maak screenprints.
  84. 88. Bij ernstig pesten; doe aangifte!
  85. 89. MSN/hyves; pester blocken </li></ul>
  86. 90. Thuis afspraken maken over: <ul><ul><li>Wat wel/niet doorgeven online
  87. 91. Berichtgeschiedenis aan
  88. 92. Geen foto’s zonder toestemming plaatsen
  89. 93. Geen 0900-nummers bellen zonder toestemming
  90. 94. Tijdsduur
  91. 95. Praten </li></ul></ul>
  92. 96. Op school/BSO afspraken maken over: <ul><li>Digitaal pesten pestprotocol
  93. 97. Internetprotocol
  94. 98. Beleid op het plaatsen van foto’s op schoolwebsite
  95. 99. Beleid op contact leerkracht / leerling op Hyves en MSN </li></ul>
  96. 100. Foto's op internet: <ul>Tips: </ul><ul><li>Foto’s in klein formaat
  97. 101. Foto’s van groepen
  98. 102. Foto’s op schoolwebsite beveiligen </li></ul>
  99. 103. Screenprint maken: <ul><li>Open Paint of Word
  100. 104. dmv CTRL V wordt de schermafbeelding geplakt.
  101. 105. Alles bewaren in speciaal mapje. </li></ul>
  102. 106. Ergonomie Advies ergonomen: <ul><li>Zorg voor goede stoel / tafel / monitor
  103. 107. Spreek tijdslimiet af (ook consequentie bij overtreden - TimeSlot of ouderlijk toezicht instellen)
  104. 108. Zorg voor voldoende andere activiteiten en/of sport </li></ul>
  105. 109. Ouderlijk Toezicht
  106. 110. Wat kunnen ouders doen? <ul><li>Praat met uw kind over internet, sta open voor verhalen van uw kind.
  107. 111. Zet pc in huiskamer
  108. 112. Maak zelf gebruik van internet.
  109. 113. Neem pesten serieus en zoek de dader.
  110. 114. Maak afspraken met uw kind over: </li></ul><ul><ul><li>Wat zijn persoonlijke gegevens
  111. 115. Tijdsduur
  112. 116. Bij ontmoetingen irl (=in real life) toestemming vragen!
  113. 117. Wat te doen als iets mis gaat? </li></ul></ul>
  114. 118. Web Wijzer Worden is niet moeilijk. Internet is een geweldig medium! Door mee te doen, erover te praten en interesse te tonen word je vanzelf 'webwijzer' !
  115. 119. <ul>Zijn er nog vragen? </ul>
  116. 120. “ Wie niet wil delen zal ook niet kunnen vermenigvuldigen”
  117. 121. Bedankt voor uw aandacht! ;-)

  ×