Lectuurtaak Nederlands: De witte tijger

392 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
392
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Lectuurtaak Nederlands: De witte tijger

  1. 1. De witte tijger – Aravind Adiga Verwerkingsmethode III: Affectieve en creatieve lezer
  2. 2. Hoe komt het dat de Hanenren werkt? Hoe kan die zo veel miljoenen mannen en vrouwen zodoeltreffend klemzetten? En ten tweede: kan iemand uit de ren ontsnappen? Stel dat een chauffeur erbijvoorbeeld op een dag met het geld van zijn baas vandoor gaat? Hoe zou zijn leven dan verlopen? Ikzal beide vragen beantwoorden, meneer. Het antwoord op de eerste vraag luidt: de trots en glorie vanons land, de bron van al onze liefde en opofferingsgezindheid, en ongetwijfeld het onderwerp van eenaanzienlijk deel van het pamflet dat de eerste minister u zal geven, is de Indiase familie, en die is dereden dat wij in de ren gevangenzitten. Het antwoord op de tweede vraag luidt: alleen een man diebereid is zijn familie kapot te laten maken – opgejaagd, geslagen en levend verbrand door zijn bazen –kan uit de ren ontsnappen. Geen normaal mens zou dat kunnen, alleen een gek, een door en doorontaard wezen. In feite zou alleen een Witte Tijger dat kunnen. (p.155-156)
  3. 3. De inspecteur wees met zijn wandelstok recht naar mij. ‘Jij, jongeman, bent een intelligent, eerlijk, levendigkereltje tussen een stel boeven en idioten. Wat is in elk oerwoud het allerzeldzaamste dier, het schepsel datmaar één keer per generatie verschijnt?’ Ik dacht even na en zei: ‘De witte tijger.’ ‘Dat ben jij in dit oerwoud.’(p.36)
  4. 4. Maar ik denk veel aan hem – en, geloof het of niet, ik mis hem. Dit lot had hij niet verdiend. Ik had de Makiz’n keel moeten afsnijden. (p.275)
  5. 5. Maar ligt het niet voor de hand dat iedereen die ertoe doet in deze wereld, ook onze eerste minister (ookú, meneer Jiabao), de een of ander gedood heeft op zijn weg naar de top? Maak genoeg mensen dood en zerichten bronzen standbeelden voor je op bij het parlementsgebouw in Delhi – maar dat is glorie, en daar benik niet op uit. Het enige wat ik wilde was de kans om een mens te zijn, en daarvoor was één moord genoeg.(p.276-277)
  6. 6. Ik heb het gemaakt! Ik ben uit de ren gebroken!(p.278)

×