Од 1995 кон 2011 О нлајн новинарството и онлајн медиумите во Македонија : состојби и предизвици Зоран Ричлиев [email_addre...
Позитивни услови <ul><li>Развиена интернет инфраструктура </li></ul><ul><li>Повеќе од половината Македонци се на интернет ...
Негативни услови <ul><li>Реално мал пазар </li></ul><ul><li>Лоша финансиска ситуација на медиумите воопшто </li></ul><ul><...
Ставови на новинарите <ul><li>Генерациска и технолошка поделеност </li></ul><ul><li>Неподготвеност на традиционалната нови...
(не)Професионални стандарди <ul><li>Отсуство на оригинална содржина во медиумите воопшто </li></ul><ul><li>Квантитет намес...
Опасности <ul><li>Евтина редакција, лесна за востановување или за потпаѓање под влијание на политички и бизнис групи </li>...
Перспективи <ul><li>Истражувачко новинарство на веб </li></ul><ul><li>Третирање на реални теми, кои другите медиуми не ги ...
Онлајн изданија на весници <ul><li>Стар модел на едноставна копија на содржината од печатеното издание </li></ul><ul><li>С...
Онлајн изданија на телевизии <ul><li>Комбиниран модел на веб страници составени од вести и информации за програмата </li><...
Онлајн изданија на радио станици <ul><li>Лоша финансиска состојба на базичниот медиум - радиото </li></ul><ul><li>Не посто...
Тематски информативни веб страници <ul><li>Мал број вработени </li></ul><ul><li>Немаат професионални новинари, фотографи и...
Информативни веб страници за вести <ul><li>Често започнуваат со идеја за новинска агенција, но остануваат отворени за чита...
Забавни информативни веб страници <ul><li>Отсуствува оригинална содржина </li></ul><ul><li>Бесправно преведена содржина </...
<ul><li>Благодарам </li></ul>Зоран Ричлиев [email_address] http://twitter.com/xorran http://www.linkedin.com/in/ricliev
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Онлајн медиумите и онлајн новинарството во Македонија 2010

880 views

Published on

Резиме на инстражувањето на онлајн медиумите и онлајнновинарството во Македонија 2010

Published in: Education, News & Politics
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
880
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Онлајн медиумите и онлајн новинарството во Македонија 2010

 1. 1. Од 1995 кон 2011 О нлајн новинарството и онлајн медиумите во Македонија : состојби и предизвици Зоран Ричлиев [email_address] http://twitter.com/xorran http://www.linkedin.com/in/ricliev
 2. 2. Позитивни услови <ul><li>Развиена интернет инфраструктура </li></ul><ul><li>Повеќе од половината Македонци се на интернет </li></ul><ul><li>Поевтинување на мобилниот интернет </li></ul><ul><li>Релативно бројна и активна дијаспора </li></ul>Раст на интернет пенетрацијата од 1995 до 2010 година
 3. 3. Негативни услови <ul><li>Реално мал пазар </li></ul><ul><li>Лоша финансиска ситуација на медиумите воопшто </li></ul><ul><li>Рудиментиран и неинвентивен веб маркетинг </li></ul><ul><li>Пасивност на маркетинг агенциите и огласувачите кон рекламирање на веб </li></ul><ul><li>Недостаток на интернет трговија и услуги на веб </li></ul><ul><li>Немање на соодветно едуциран новинарски кадар </li></ul>
 4. 4. Ставови на новинарите <ul><li>Генерациска и технолошка поделеност </li></ul><ul><li>Неподготвеност на традиционалната новинарска фела и на менаџерите да се адаптираат </li></ul><ul><li>„ Сон“ за наплата на содржините </li></ul><ul><li>За новинарите интернетот е добар слуга и лош господар </li></ul><ul><li>Онлајн новинарството се уште се сфаќа како „техничка“ дисциплина </li></ul>
 5. 5. (не)Професионални стандарди <ul><li>Отсуство на оригинална содржина во медиумите воопшто </li></ul><ul><li>Квантитет наместо квалитет </li></ul><ul><li>Отсуство на содржина специјализирана за веб </li></ul><ul><li>Бесправни преводи и плагијаторство </li></ul><ul><li>Просто п ренесување на агенциски вести </li></ul><ul><li>Ретко кој функционира надвор од работно време </li></ul><ul><li>Немање импресум и непочитување на основните новинарски принципи </li></ul>
 6. 6. Опасности <ul><li>Евтина редакција, лесна за востановување или за потпаѓање под влијание на политички и бизнис групи </li></ul><ul><li>Доминација на евтин непрофесионален труд </li></ul><ul><li>Импровизации и дилетантизам </li></ul><ul><li>Претворање на медиумите во евтини, забавни и жолти </li></ul>
 7. 7. Перспективи <ul><li>Истражувачко новинарство на веб </li></ul><ul><li>Третирање на реални теми, кои другите медиуми не ги третираат </li></ul><ul><li>Мултимедијално и интерактивно новинарство, можно само на веб </li></ul><ul><li>Развивање на хиперлокални и хипер тематски концепти </li></ul><ul><li>Нови платформи како „АјПад“ </li></ul><ul><li>Спојување на медиумите според дигитален клуч </li></ul><ul><li>Иновативни маркетинг концепти </li></ul>
 8. 8. Онлајн изданија на весници <ul><li>Стар модел на едноставна копија на содржината од печатеното издание </li></ul><ul><li>Скромни нефункционални дополнувања со најнови вести </li></ul><ul><li>Страв од веб изданијата поради нивното влијание врз тиражот </li></ul><ul><li>Нема креативни деловни модели и маркетинг концепти </li></ul><ul><li>Некомпатибилност на новинарскиот кадар </li></ul><ul><li>Отпори кон развојот на нивните веб платформи </li></ul>
 9. 9. Онлајн изданија на телевизии <ul><li>Комбиниран модел на веб страници составени од вести и информации за програмата </li></ul><ul><li>Најсоодветна содржина за конверзија и адаптација за на веб </li></ul><ul><li>Новинарите и репортерите имаат динамично работно време </li></ul><ul><li>Финансиски успех и моќ на традиционалниот медиум кој е база за онлајн редакцијата </li></ul><ul><li>Покрај претходното, финансиска неуспешност на веб изданијата </li></ul>
 10. 10. Онлајн изданија на радио станици <ul><li>Лоша финансиска состојба на базичниот медиум - радиото </li></ul><ul><li>Не постои информативна содржина. Голем дел од радиостаниците се концентрирани на музика и контактни програми, без присуство на говорни содржини </li></ul><ul><li>Недостиг од креативни концепти на синергија на двете платформи </li></ul>
 11. 11. Тематски информативни веб страници <ul><li>Мал број вработени </li></ul><ul><li>Немаат професионални новинари, фотографи и сниматели </li></ul><ul><li>Голем дел од објавените содржини се бесправно преведени </li></ul><ul><li>Ангажирана и корисна содржина </li></ul><ul><li>Ефикасен однос на вложен труд и број на посети </li></ul><ul><li>Мала конкуренција </li></ul>
 12. 12. Информативни веб страници за вести <ul><li>Често започнуваат со идеја за новинска агенција, но остануваат отворени за читатели </li></ul><ul><li>Најчесто пласираат само кратки агенциски вести </li></ul><ul><li>Недостасуваат фотографи, сниматели, продуценти... </li></ul><ul><li>Немаат аналитички содржини </li></ul><ul><li>Не се активни 24 часа </li></ul><ul><li>Зависност од клиентите и донаторите </li></ul><ul><li>Отсуствува оригинална содржина </li></ul><ul><li>Бесправни преводи и чести грешки </li></ul>
 13. 13. Забавни информативни веб страници <ul><li>Отсуствува оригинална содржина </li></ul><ul><li>Бесправно преведена содржина </li></ul><ul><li>Голем број на слични ентитети </li></ul><ul><li>Мал број вработени </li></ul><ul><li>Немаат фоторепортери или сниматели </li></ul><ul><li>Новинарите се без новинарско образование </li></ul><ul><li>Инвестицијата за нивното отворање е помала од 10.000 евра </li></ul>
 14. 14. <ul><li>Благодарам </li></ul>Зоран Ричлиев [email_address] http://twitter.com/xorran http://www.linkedin.com/in/ricliev

×