Zakelijk Twitter voor ZZP en MKB door Saskia de Laat

1,658 views
1,600 views

Published on

Presentatie bij workshop Twitter voor zelfstandige ondernemers en het Midden Klein Bedrijf. Over het nut van twitter, wie er twittert, waarom men twittert. hoe Twitter precies werkt, hoe je het gebruik kunt optimaliseren en hoe je aan meer volgers komt. Meer informatie via www.twitter.com/writeaholic_nl.

Published in: Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,658
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
25
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Win een mini-home make-over twv. 1000 euro. Bijv.
 • TIJD: Je moet inderdaad investeren. Als je het eenmaal beheerst, helpen de tools je ook om tijd te besparen. Twitter/Yammer vervangt een telefoontje of e-mail. Het maakt het werk ook leuker! Doe vooral alleen dingen die jou wat opleveren, volg alleen mensen die je interessant vindt, richt het in naar jouw smaak. Niets moet; (bijna) alles mag!
  Information Overload: juist je relaties weten wat voor jou interessant is. Maak het daarnaast overzichtelijk door ‘lijstjes’ te maken of speciale software te gebruiken. Je hoeft geen honderd mensen te volgen. Het is geen wedstrijd. Bovendien hoef je ook niet alles te lezen. Kijk wanneer je wil kijken, als je niet wil, doe je het niet. Privacy: Daar moet je goed bij stilstaan. Als je online actief bent, laat je een ‘digitale voetafdruk’ achter die nog lang is op te sporen. En iedereen kan zien wat je in de openbaarheid zegt en laat zien. Soms kan dat grote gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld onlangs met Cornald Maas, die door de TROS werd ontslagen om een tweet over het Songfestival. Steeds meer organisaties hanteren daarom een gedragscode voor social media. Denk na voordat je tweet. Use your head. ROI: Wat levert dat Twitteren en Yammeren nu eigenlijk op? Zeker als het gaat om marketing zijn de resultaten vaak nauwelijks meetbaar. Het belangrijkste in deze discussie is dat je binnen je er bij stilstaat waarom je Twitter (of andere sociale media) wilt inzetten. Niet beginnen bij het middel, maar bij het doel. Stop middelendenken!! En door het doen van kwantitatief en kwalitatief onderzoek willen leren of en hoe de middelen bijdragen aan het realiseren van je doel.
  Onbeheersbaarheid: De tijd van zenden en regie is al een hele tijd voorbij. De functie van een communicatieafdeling verandert; van gatekeeper steeds meer naar gatewatcher. De focus ligt op begeleiden, reageren, faciliteren. Mensen (en werknemers) praten over de organisatie. En online doen ze dat niet netjes tussen 9 en 5. Met Twitter en allerhande applicaties die rondom het medium gebouwd zijn kun je de discussie volgen en daarop inspelen.
  Oninteressante informatie: “ik heb net boodschappen gedaan” wie zit daar op te wachten? Waarom zouden mensen dat over mij willen lezen en waarom moet ik dat van anderen lezen? 1. Je moet niet. 2. Als mensen je niet interessant vinden, dan kunnen ze je unfollowen of blokkeren. Andersom geldt hetzelfde. 3. Wil je invloed hebben op wie je volgt op Twitter; kies dan voor een ‘slotje’ mensen moeten toestemmnig vragen. Je bent niet ‘verplicht’ om er gebruik van te maken en je kunt er ook zo gebruik van maken als jij zelf wil. De inhoud moet toegevoegde waarde hebben, zo niet: niet gebruiken! Maar de enige manier om daarachter te komen is experimenteren.
 • Twitterhuwelijk: hebben alles gesponsord gekregen via Twitter, in ruil voor reclame en publiciteit.

  HP: 3 verschillende programma’s
  Support Experience Ambassadors are focused on helping disgruntled customers who complain about their support experience online.
  Technical Ambassadors go online to answer customers’ questions and solve their problems
  en marketing mensen. Support Experience zijn op twitter; @hp_listens of @hpsupport/ Marketing: @angelaathp of @lizathp

  Disney: deal met eigenaresse website voor tantes die zelf geen kinderen hebben. Tips over kado’s enzo, die is gaan twitteren over disneys nieuwe film et voila!


 • Hi Saskia,
  Mijn boek (zie hieronder) is ontstaan doordat ik Twitter. Ik heb voor PureHuman een bedrijf samen met een compagnon gehad, het ZZP Adviescafé en daardoor kreeg ik eens de vraag op Twitter of ik niet een advies voor zzp-ers had, niet echt onlogisch.

  Dat ben ik gaan geven, eerst mondjesmaat en daarna dagelijks. Die vonden gretig aftrek (RT's) en ik kreeg daar veel positieve reacties op. Op enig moment vroeg een klant me of ik ze ging bundelen als kado-boekje. Dat vond ik een waanzinnig idee, maar het was toen november 2009. Dus niet handig als je dat voor de feestdagen in de winkels wil hebben liggen (leek me handig).

  Dat idee ging dus even op de plank, maar kwam er in het voorjaar weer af, toen ik in de Bijenkorf kwam en daar bij de kassa een boek zag liggen van een mede twitteraar. Dat gaf mij een gevoel van: 'dat kan ik ook'!

  Ik heb de vraag 'hoe geef ik een boek uit?' op Twitter gezet en werd overspoeld door reacties, hulp, mensen die zich aanboden en ook een uitgeefster die interesse had. De week erna zaten we om tafel, ik had toen alleen maar wat adviezen die ik had gegeven mee. Er zat nog geen structuur of logica in op dat moment.

  En we sloten de deal. Inmiddels komt ie bijna uit en ben ik oa via Twitter veel reuring aan het maken (dat is niet persé vernieuwend, maar wel gaaf). Hierdoor staat het boek nu al op managementboek.nl in de Top 3 van Most Wanted. AHHHHH geweldig toch?

  Nou dat was mijn verhaal, als je nog vragen hebt, be my guest! En ik zou het natuurlijk erg leuk vinden als je ergens m'n naam of website wilt opnemen, dan werkt het wellicht ook nog weer voor me om dit te delen.

  Ben heel benieuwd naar je training!
  Met pure groet,  Judith Webber 
 • Zakelijk Twitter voor ZZP en MKB door Saskia de Laat

  1. 1. Door Saskia de Laat Twitter voor ZZP & MKB
  2. 2. Inhoud training  Twitter  Twitter: wie & wat  Het nut van Twitter  Aan de slag met Twitter  Twitter Do’s & Don’ts  Twitter: de risico’s  Twitter & reclame  Succesvoorbeelden & inspiratie  Een paar laatste tips
  3. 3. Microblogging TWITTER
  4. 4. Twitter: Wat is het?
  5. 5. Twitter: Wat is het?  Twitter = Microblogging.  voegt functionaliteiten van e-mail, chat, sms, blogging samen.  Principe zit ook in Social Networks (Hyves www, Facebook Wall etc.) en Social Networking Software  “What’s happening?”  Waar ben je mee bezig?
  6. 6. Wie gebruikt Twitter? In tegendeel tot wat wordt gedacht, wordt Twitter in Nederland niet het meest door jongeren, maar door de leeftijdsgroep 26 t/m 45 jaar gebruikt. Bron: Twitteronderzoek 2010, Contentgirls.nl
  7. 7. Wat is het nut van Twitter? Bron: Twitteronderzoek 2010, Contentgirls.nl
  8. 8. Wat is het nut van Twitter?  Persoonlijk  Vermaak!  Personal branding, zelfpromotie  Bron van inspiratie  Vragen stellen en anderen helpen: #durftevragen  Snel online (of intern) netwerk opbouwen  Alternatief voor RSS-feeds: makkelijk nieuws volgen  Reageren op, delen en doorsturen van tekst/foto’s/film/bestanden  Weten waar collega’s, vakgenoten en vrienden mee bezig zijn (en andersom)  Op de hoogte blijven van het laatste vak- of branchegerelateerde nieuws
  9. 9. Wat is het nut van Twitter?  Zakelijk  Communicatiekanaal  Bedrijf promoten  Betere vindbaarheid bedrijf(snaam) via Google  (potentiële) klanten vinden  Daar zijn waar je doelgroep is  Snel communiceren binnen je doelgroep  Dichtbij het nieuws: real-time nieuws delen en inspelen op actuele ontwikkelingen  Doelgroep/klanten betrekken bij beslissingen  Gezicht geven aan het bedrijf  Scala aan mogelijkheden op het gebied van marketing/branding  Webcare
  10. 10. Wat is het nut van Twitter?  Meest gehoorde tegenargumenten  Ik heb geen tijd  Information overload  Privacy  ROI & accountability is onbekend  Onbeheersbaarheid  Oninteressante informatie Bron: Twitteronderzoek 2010, Contentgirls.nl
  11. 11. Wat is het nut van Twitter? Belangrijk! Begin alleen met Twitter als het je leuk en nuttig lijkt en als je er gedurende een paar maanden flink wat tijd in wil steken! Dat geldt overigens voor alle sociale media.
  12. 12. Aan de slag met Twitter. Aan de slag met Twitter in 5 stappen  Stap 1. Account aanmaken  Stap 2. Mensen volgen  Stap 3. Twitter gebruiken  Stap 4. Gevolgd worden  Stap 5. Gebruik optimaliseren
  13. 13. Aan de slag met Twitter. Stap 1. Stap 1. Account aanmaken 1. Naam kiezen; max. 15 tekens 2. Wachtwoord kiezen liefst met letters, hoofdletters & tekens 3. Vindbaarheid via e-mailadres ja of nee 4. Updates via mail ja of nee 5. Kies voor open of gesloten (slotje) 6. Profiel opmaken. Kleur/achtergrond etc.
  14. 14. Aan de slag met Twitter. Stap 1. 3 Tips voor het kiezen van een goede twitter- naam:  Merk of bedrijfsaccount vs. persoonlijk account. Overweeg goed.  Kies een naam die omschrijft wat je verkoopt. Bijv. “aannemer” of je productnaam.  Kies een naam die makkelijk te onthouden en te spellen is.
  15. 15. Aan de slag met Twitter. Stap 2. Stap 2. Mensen volgen 1. Zoeken op interesse 2. Adresboek G-mail of LinkedIN inlezen 3. Zoeken op naam
  16. 16. Aan de slag met Twitter. Stap 3. Stap 3. Twitter gebruiken 1. Updaten  Update (tweet) intypen: What’s happening? Max. 140 tekens  In je timeline zie je je eigen updates en die van mensen die je volgt  Op avatar of (@)‘naam’ klikken geeft profiel van die persoon & overzicht updates
  17. 17. Aan de slag met Twitter. Stap 3. Wil je meer weten over de tweet of bijvoorbeeld een attachment bekijken? Selecteer de tweet en klik op het pijltje >
  18. 18. Aan de slag met Twitter. Stap 3. 2. Interactie  Reageren met Reply. Doorsturen met ReTweet (RT).  Verschil tussen AutoReTweet (met retweetknop) en handmatige ReTweet  Iemand (ver)noemen in een tweet: Mention (@writeaholic_nl)  @‘naam’ aan begin tweet: zien alleen mensen die jou én @‘naam’ volgen  @‘naam’ ergens anders in de tweet: zien al je followers in hun timeline  Meerdere @‘namen’ in 1 tweet: zien al je followers in hun timeline  DM = (Direct) Message = privé bericht. Kan alleen als de ander jou volgt.  Bekijk je @mentions om (real time) te zien waar je wordt vermeld in een tweet. Ook van mensen die je niet volgt.
  19. 19. Aan de slag met Twitter. Stap 3. 3. Haal meer uit je tweets  URL’s toevoegen.  Verwijs zo veel mogelijk naar bronnen (artikel, plaatje, video)  Gebruik een url shortener zoals www.bit.ly zodat je verwijzing binnen de 140 tekens past  Video en foto embedden.  Flickr, Plixi, TwitPic, TwitVid, Vimeo, yfrog en YouTube.  Onderwerp aan je tweets toekennen.  Gebruik #tags (hashtags) zoals: #socialmedia #nos
  20. 20. Aan de slag met Twitter. Stap 4. Stap 4. Gevolgd worden Aantal followers is geen doel op zich! Belangrijker is:  Type followers (bedrijven, klanten, collega’s, familie)  Relatie met je followers (interactie, doelgroep)
  21. 21. Aan de slag met Twitter. Stap 4. Tips om aantal followers te vergroten.  Ben snel, up-to-date, uniek en interessant. Meer Retweets. Meer followers.  Communiceer je Twitteraccount!  Persoonlijk: op je blog, Facebook, LinkedIn.  Zakelijk: in reclame-uitingen, andere social media, integreer in je website etc.  Ben interactief. Alleen zenden = niet interessant om te volgen. Vraag, help, antwoord, bedank.  Volgen leidt (soms) tot Refollow.  Zorg voor toegevoegde waarde. Zeker als bedrijf/merk. ReTweet acties, aanbiedingen, waardebonnen, klantenservice etc.  FollowFriday #FF
  22. 22. Aan de slag met Twitter. Stap 5. Stap 5. Gebruik optimaliseren o Zoeken met TwitterSearch en op #hashtags
  23. 23. Aan de slag met Twitter. Stap 5. o Shortkeys gebruiken met ?
  24. 24. Aan de slag met Twitter. Stap 5. o Apps gebruiken (mobile)  Er zijn diverse apps voor BlackBerry, Symbian, Android & iPhone  Mobile twitter voor overige telefoons o Lists maken  Real time updates van tweeps in de lijst
  25. 25. Aan de slag met Twitter. Stap 5. o Software gebruiken. Bijv. CoTweet & Hootsuite  meerdere accounts tegelijk managen  filteren op onderwerp of #tag bijvoorbeeld ‘aannemer’ of ‘menstruatie’  followers categoriseren  automatisch URLs inkorten  tweets inplannen (scheduling)  tweets doorverwijzen  analytics
  26. 26. Aan de slag met Twitter. Stap 5. o Koppelingen met andere sociale media  Twitter en Facebook (via applicatie)  Twitter en Hyves (www)  Twitter en LinkedIn (instellen op LinkedIn, #in of #li) o Natuurlijk ook embedden in homepagina van je website: “Softcup op Twitter”
  27. 27. Twitter. Do’s & Don’ts. Do’s Don’ts Gebruik twitternaam + eigen naam Te veel/vaak tweeten Volg gericht Schreeuwen, capitalen gebruiken Niet negatief zijn: opbouwend kritisch Aantal followers = geen wedstrijd Interactie is een must! Automatische DM/reply Vergeet de persoonlijke noot niet Bedrijfsgevoelige informatie tweeten Laat zien wie je bent, ben oprecht en blijf authentiek Niet reageren, alleen push Update regelmatig. Inactieve accounts zijn niet interessant. Reclame maken. Zo af en toe is oké, op regelmatige basis is not done. Bedank en geef credits Vage, nietszeggende tweets Waarde: tweet to the point, nuttig en duidelijk. Timelinevervuiling Kijk regelmatig bij je @mentions Geen (correcte) bronvermelding (bij RT)
  28. 28. Twitter: de risico’s Safe Tweeting  Denk na voordat je tweet, deleten is soms te laat  Iedereen kan jou en je tweets (tot in de eeuwigheid) vinden  Niet alle informatie op Twitter is te vertrouwen (hoaxes ING en #carglasszuigt)  Wees voorzichtig met openen van verkorte URL’s  Niet iedereen is wie hij zegt te zijn  Als je laat weten waar je bent (foursquare): inbrekers! www.pleaserobme.com  Tweet geen (e-mail)adres of telefoonnummer  Tweets over vrienden/familie, willen ze dat wel?  Spam. Vertrouw niet alle DM’s. Check altijd de afzender.  Hackers: kies een sterk wachtwoord  Pas op voor phishing websites: log alleen in op Twitter.com of betrouwbare apps.
  29. 29. Twitter & Reclame Op dit moment mag alles (nog), maar: Twitter is een sociaal medium!  Communicatie = direct tussen mensen. Wees dus ook persoonlijk. Gebruik ‘wij, ik, onze’ en noem je naam.  Ga na waarom mensen twitteren; sluit aan bij die behoefte.  Added value = key. What’s in it for me? Shareability.  Vraag je af ‘zou ik dit interessant vinden?’  Pas tone of voice aan. Niet te wervend.  Niet te vaak. Niet te veel.
  30. 30. Twitter. Inspiratie.  Twedding. Het eerste Twitterhuwelijk  HP Twitter ambassadors program.  Politie Brabant Zuid-Oost: twitterende journalisten  Disney vs. Melanie Notkin www.savvyauntie.com  @weekendjeweg  Illustratie afstudeerscriptie Saskia de Laat
  31. 31. Twitter. Inspiratie.
  32. 32. Twitter. Nog een paar laatste tips.  Bepaal eerst of Twitter het juiste kanaal is. Waar is je doelgroep?  Besef dat het om mensen gaat!  Durft te vragen en te leren. Twitter is een sociale community, men is bereid te helpen. #durftevragen  Wees netjes, typ correct Nederlands en ben positief.  Neem de tijd!
  33. 33. Questions ? Voor meer informatie over de workshops & trainingen van Saskia de Laat, stuur een mail naar sdelaat@gmail.com of tweet via @writeaholic_nl.

  ×