PENDEKATANKEPEDULIAN (CARINGAPPROACH)
  berasaskan kepada kritikan pendekatan yang  memberi   tumpuan    kepada  konsep   saling  pergantungan da...
Cara  melaksanakan  pendekatan  penyayang  ialah  melalui empat aspek yang berikut.  (a) Modeling  -  tumpuan h...
  (b) Dialog - diadakan dengan pelajar tentang  konsep penyayang dengan membimbing pelajar  membuat   refleksi  ...
  (c)  Amali / Praktis -  mengadakan amali dalam menjalankan  usaha  penyayang  bersama  dengan  model  dewasa...
  Pendekatan  penyayang  ini  mengembangkan  tingkah  laku  moral  yang   mengekalkan  prihatin/penyayang ...
Pendekatan penyayang (caring approach)
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Pendekatan penyayang (caring approach)

768 views
686 views

Published on

Published in: Spiritual, Travel
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
768
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
17
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pendekatan penyayang (caring approach)

 1. 1. PENDEKATANKEPEDULIAN (CARINGAPPROACH)
 2. 2.  berasaskan kepada kritikan pendekatan yang memberi tumpuan kepada konsep saling pergantungan dan prihatin dalam sesuatu perhubungan dan pertalian dengan orang lain. bertujuan untuk mengekal dan mengukuhkan amalan penyayang di dalam diri sendiri dan sesiapa sahaja seorang individu itu mempunyai perhubungan. Ini bermaksud bahawa perkembangan penyayang seorang individu adalah sesuatu yang dalaman.
 3. 3. Cara melaksanakan pendekatan penyayang ialah melalui empat aspek yang berikut. (a) Modeling - tumpuan harus diberikan kepada perkembangan pelajar sebagai seorang yang memberi sayang ( carer) dan menerima sayang ( cared for ). Melalui teladan, maka konsep penyayang dapat ditunjukkan dalam tingkah laku yang mereka boleh memerhati dan mengikuti.CARA PELAKSANAAN
 4. 4.  (b) Dialog - diadakan dengan pelajar tentang konsep penyayang dengan membimbing pelajar membuat refleksi dan menganalisis perlakuan dan reaksinya sebagai seorang yang dapat memberi sayang (carer) dan perhubungannya dengan orang yang memberikan sayang (cared for).
 5. 5.  (c) Amali / Praktis - mengadakan amali dalam menjalankan usaha penyayang bersama dengan model dewasa seperti melibatkan dalam khidmat sosial atau komuniti. (d) Pengesahan / Kepastian- Komponen ini boleh didefinisikan sebagai perlakuan yang menggalakkan sesuatu yang terbaik daripada orang lain (Martin Buber, 1965).mengesah dan menggalakkan “the best in others ” dalam perhubungan antara individu.
 6. 6.  Pendekatan penyayang ini mengembangkan tingkah laku moral yang mengekalkan prihatin/penyayang dalam masyarakat dengan cara caregiving bukan caretaking. Oleh kerana pendekatan ini lebih mengutamakan prinsip penyayang (care), maka guru disarankan supaya menggabungkan pendekatan yang mengembangkan prinsip keadilan dalam pengajaran dan pembelajaran pendidian moral.

×