031808 obama speech (bulgarian)

134 views

Published on

Published in: News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
134
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

031808 obama speech (bulgarian)

 1. 1. Барак Обама 18 март, 2008 RACE Реч: http://www.slideshare.net/VogelDenise/031808-obama-race-speech"Ние, хората, за да се формират по-съвършен съюз".Двеста двадесет и един преди години, в една зала, която все още стои на отсрещната страна наулицата, група мъже се събраха и с тези прости думи, стартира невероятно експеримент надемокрацията в Америка. Земеделските производители и учени, държавници и патриоти, коитоса пътували през океана, за да избягат тирания и преследване най-накрая истинското сидекларация за независимост на конвенция Филаделфия, която е продължила през пролетта на1787.
 2. 2. Те произвеждат документ е в крайна сметка подписан, но в крайна сметка недовършена. Тя еоцветени от оригиналния грях на тази нация на робството, един въпрос, който разделяколониите и донесе конвенцията до задънена улица, докато основателите избраха да позволитърговията с роби да продължи за най-малко двадесет повече години и да напусне всякаокончателната резолюция за бъдещите поколения.Разбира се, отговорът на робството въпрос вече е бил вграден в нашата Конституция -Конституцията, които са имали в самата сърцевина т и на идеала за равно гражданство посилата на закона, Конституцията, който обеща на хората свобода и справедливост, и наСъюза, че може и трябва да се усъвършенства с течение на времето.И все пак думите на пергамент не би да бъде достатъчно, за да достави на роби отробството, или да предоставят мъже и жени от всеки цвят и вяра техните пълни права изадължения като граждани на Съединените щати Какво ще бъде необходимо американците вследващите поколения, които са готови да свършат своята част - чрез протести и борба, поулиците и в дворовете, през гражданска война и гражданско неподчинение и винаги най-голям риск - да се стесни, че разликата между обещанието на нашите идеали и реалност насвоето време.Това е една от задачите, които ние си поставихме в началото на тази кампания - да продължи подългия път на тези, които са били преди нас, поход за едно по-справедливо, по-равни, по-свободно, . по-грижовен и по-просперираща Америка аз избрах да работи за президентскияпост в този момент в историята, защото аз вярвам дълбоко, че не можем да решимпредизвикателствата на нашето време, освен ако ние ги решим заедно - освен ако ниеусъвършенстваме нашия съюз от разбирането, че ние може да има различна истории, но ниедържим общи надежди, че ние не може да изглежда по същия начин и ние не може да идват отедно и също място, но всички ние искаме да се движат в една и съща посока - към по-добробъдеще на децата и внуците си.
 3. 3. Тази вяра идва от непреклонна вярата си в добротата и щедростта на американския народ. Но тясъщо така идва от собствената си американска мечта.Аз съм с черен мъж от Кения и на бял жена от Канзас син. Съм бе повдигнат с помощта набял дядо, които са оцелели на депресия да служат в армията на Патън по време на световнавойна II и на бял баба, който е работил на един бомбардировач монтаж линия във ФортЛивънуърт, докато той е в чужбина. Съм отишъл на някои от най-добрите училища в Америка иживее в една от най-бедните нации в света. Аз съм омъжена за американски черен , койтоноси в себе си кръвта на роби и slaveowners - наследство , което предаваме на нашите двескъпоценни дъщери имам братя, сестри, племеннички, племенници, чичовци и братовчеди, отвсяка раса и всеки нюанс, разпръснати на три континента, и докато съм жив, аз никога няма дазабравя, че в никоя друга страна на Земята е моята история дори е възможно.Това е една история, която не ме направи най-конвенционален кандидат. Но това е история,която е обгорена в генетичния грим идеята, че този народ е повече от сбор от частите си, че намного хора, ние сме наистина един.През първата година на тази кампания срещу всички прогнози за обратното, видяхме гладенамериканския народ за това послание за единство. Въпреки изкушението да видите моятакандидатура чрез чисто расова обектив, ние спечелихме командващ победи в държави снякои от най-бялото население в страната. В Южна Каролина, където на Конфедерациятафлаг все още лети, ние изградихме мощна коалиция от афро-американци и бели американци.
 4. 4. Това не е да се каже, че етническата принадлежност не е било проблем в кампанията. Наразлични етапи в кампанията, някои коментатори да ме считат за "твърде черна" или "не ечерна достатъчно." Видяхме расовите напрежения балон на повърхността по време на седмицапреди първичните Южна Каролина. Пресата изварени всеки изход анкета за най-новите даннина расова поляризация, не само по отношение на бяло и черно, но черно и кафяво, както и.И все пак, тя е само през последните няколко седмици, че обсъждането на състезанието в тазикампания е взела особено разделение ред.В единия край на спектъра, ние съм чувал извода, че кандидатурата ми е някак си по едноупражнение по утвърдително действие, се основава единствено на желанието на широкоотворени очи либерали за закупуване на расовото помирение на безценица На другия край, ние."съм чувал моят бивш пастор, преподобния Джеремая Райт, използвайте запалително език,да изразяват мнението си, че имат потенциал не само за разширяване на расова разделение, новъзгледи, които опетняват величието и добротата на нашия народ, че правилно обиждат бялои черно, така .Вече съм осъден, еднозначно, изявленията на преподобния Райт, които са причинили таковапротиворечие. За някои заядливи въпроси остават. Знаеш ли, че той да бъде понякога яростенкритик на американската вътрешна и външна политика? Разбира се. Казвал ли съм го чуете даправи бележки, които могат да бъдат считани спорен, докато седях в църквата? Да. Ликатегорично не са съгласни с много от неговите политически възгледи? Абсолютно - точно кактоаз съм сигурен, че много от вас са чували забележки от вашите пастори, свещеници или равини,с които категорично не се съгласи.Но забележките, които са причинили тази скорошна буря, не са просто спорен. Те не са просторелигиозен лидер усилия, за да говорят срещу възприема несправедливост Вместо това, теизразиха дълбоко изкривена представа за тази страна - цел, която вижда бял расизъмендемични, и че повишава какво не е наред с Америка по-горе, всичко, което знаем еправ с Америка; мнение, че вижда конфликтите в Близкия изток, като се коренят именнов действията на як съюзници като Израел, вместо излъчвана от извратени и омразниидеологии на радикалния ислям.Като такива, коментарите на преподобния Райт, не само погрешно, но разногласия, разделениепо време, когато ние трябва единство; расистки обвинен в момент, когато ние трябва да сесъберат да се реши с набор на монументални проблеми - две войни, терористична заплаха,падаща икономика, хронична криза в здравеопазването и потенциално опустошителни
 5. 5. изменението на климата; проблеми, които са нито черни или бели, или латино или азиатски, нопо-скоро проблеми, пред които са изправени всички нас.Като се има предвид миналото ми, моите политиката, и моите които изповядват ценностии идеали, ще има без съмнение са тези, за които моите отчети на осъждане не са достатъчни.Защо се асоциирам с преподобния Райт, на първо място, те могат да поискат? Защо не сеприсъедините към друга църква? И аз признавам, че ако всичко, което знаех, че на преподобнияРайт бяха откъси на тези проповеди, които се показват в безкраен цикъл потелевизията и You Tube, или ако Троица Обединената църква на Христос, съобразени скарикатурите се peddled от някои коментатори, има никакво съмнение, че ще реагира по същияначин,Но истината е, че не е всичко, което знам на човека. Мъж, когото срещнах преди повече отдвадесет години, е един човек, който ми помогна да се запозная с Християнската вяра, единчовек, който ми говореше за нашите задължения, за да се обичаме един друг, да се грижат заболните и издигне бедните. Той е един човек, който служи, че страната му като американскипехотинец;, който е учил и лекции в някои от на най-добрите университети и семинарии встраната, и които за повече от тридесет години доведе на църквата, които служат наобщността като прави Божието дело тук на Земята - от жилища на бездомните, служенена нуждаещите се, предоставяне на дневни грижи и стипендии и затворническиминистерства, както и да достигне до тези, които страдат от ХИВ / СПИН.В първата ми книга, Мечти от баща ми, аз описах опита на първата ми служба в Тринити:"Хората започнаха да викат, да се повиши от местата си и пляскат и викат, силен вятър, преносна глас на преподобния в ребрата .... И в този единствен бележка - надежда - Чух нещо друго; вподножието на този кръст, вътре в хиляди църкви из целия град, си представях историите наобикновените черни хора, които се сливат с историите на Давид и Голиат, Мойсей иФараона, християните в бърлогата на лъва, Областта на Езекиил на сухите кости Тезиистории - за оцеляване, и свободата, и надеждата - стана нашата история, моята история;. Накръв, че е пролята кръвта ни, на сълзи нашите сълзи; до този черен църквата, на този светъл ден,сякаш още веднъж кораб, превозващ историята на един народ, в бъдещите поколения и в по-голям свят. Нашите проучвания и триумфи стана веднъж уникални и универсални, черно иповече от черна хроника нашето пътуване, истории и песни ни даде средства, за да възстановятспомена, че ние не трябва да се чувстват срам ... спомени, че всички хора може да учи и да сегрижиш и с които бихме могли да започнем да се възстанови ".Това е моя опит в Тринити. Подобно на други предимно черни църкви в цялата страна, Trinityвъплъщава на чернокожата общност в своята цялост - на лекар и на майка благосъстоянието,на студент модел и на бившия банда-пушка Подобно на други черни църкви, услуги Тринити сапълен на дрезгав смях и понякога мръсен. хумор. Те са пълни с танци, пляскане, крещи ивика, че може да изглежда шокиращ за нетренираното ухо. Църквата се съдържа в изцялодоброта и жестокост, яростна интелигентност и шокиращо невежество, борбите и
 6. 6. успехите, любовта и отговорът е "да", горчивина и пристрастие , които правят черен опитв Америка.И това помага да се обясни, може би, отношенията ми с преподобния Райт. Колкото инесъвършена, тъй като той може да бъде, той е като семейство за мен. Той укрепи вярата ми,съдия моята сватба, и кръстени децата ми. Нито веднъж в моите разговори с него съм го чул даговори за всяка етническа група по унизителен начин, или лечение на бялото, с които тойвзаимодейства с всичко друго, но не и уважение. Той съдържа в себе си противоречия - добри илоши - на общността, че той е служил усърдно в продължение на толкова много години.Не мога да му се отречеш, отколкото мога да отрека и на чернокожата общност. Не мога да гоотрека и от мен моята бяла баба - една жена, която ми помогна да се повиши, една жена, коитоса пожертвали отново и отново за мен, жена, която ме обича толкова, колкото тя обича всичко втози свят, но една жена, които някога призна страха си от черните мъже, които сапреминали от нея на улицата, и които на повече от един път изрече расови илиетнически стереотипи, които ме накараха да се свият.Тези хора са част от мен. И те са част от Америка, тази страна, която обичам.Някои от тях ще видите това като опит да се оправдае или да се извините коментари, които сапросто непростимо. Мога да ви уверя, че не е. Предполагам, че политически безопасно би било дасе премине от този епизод и само надеждата, че тя избледнява в дограмата. Ние можем даотхвърли преподобния Райт като манивела или демагог, като някои от тях са уволнениДжералдин Фераро, в резултат на последните си отчети, тъй като укриването на някаква дълбокарасова пристрастия.Но надпреварата е въпрос, който смятам, че този народ не може да си позволи дапренебрегне точно сега ще се прави същата грешка, че преподобният Райт в неговитенарушители проповеди за Америка - да се опрости и стереотип и усилване на отрицателен доточката, че изкривява реалността.
 7. 7. Факт е, че коментари, които са направени, както и проблемите, които се появиха презпоследните няколко седмици отразяват сложността на състезанието в тази страна, коятоникога не сме наистина работи през част от нашия съюз, че ние все още трябва да сеусъвършенства. И ако ходим сега, ако ние просто се оттеглят в нашите краища, ние никога нямада бъде в състояние да се обединят и решаване на предизвикателства като здравеопазване,образование, или на необходимостта да се намерят добри работни места за всекиамериканец.Разбирането на тази реалност изисква напомняне за това как стигнахме до този момент. Кактопише Уилям Фокнър, "Миналото не е мъртъв и погребан. В действителност, тя дори не е минало."Ние не трябва да рецитира тук историята на расовата несправедливост в тази страна, ноние трябва да си припомним , че толкова много от различията, които съществуват днес вафро-американската общност може директно да бъде проследено до неравнопоставеност,предавани от по-ранното поколение, която пострада при бруталното наследство наробството и Джим Кроу.Сегрегирани училища и са низши училища, все още не сме ги оправите, петдесет години следБраун срещу Съвета по образование и ниско образование, представена от тях, тогава и сега,помага да се обясни на всепроникващата постигането на разликата между черно и бяло студенти. Легализиран дискриминация - когато са били възпрепятствани черни, често чрез насилие, от притежаването на собственост, или кредити, които не са били предоставени на афро- американските собственици на бизнес, или черни собственици на жилища не могат да имат достъп FHA ипотеки, или черни, са били изключени от страна на синдикатите, или полицията, или службите за пожарна - означава, че черните семейства, които не могат да натрупат някакво значимо богатство да можем да завещаем на бъдещите поколения. история помага да се обясни богатството и разликата в доходите между черно и бяло, както и концентрирани джобовете на бедността, която продължава да съществува в толкова много от градските и селските общности днес. Липсата на икономическа възможност сред черните мъже, и на срам и чувство на неудовлетвореност, не е в състояние да осигури за семейството си, са допринесли ерозията на черни
 8. 8. семейства - един проблем, че за хуманно отношение към политиките в продължение намного години може да влоши И липсата на. помогна за създаването на основни услуги втолкова много градски черни квартали - паркове за децата да играят, полицията ходене наритъм, редовно боклук пикап и изграждане на изпълнение на код - всички цикъл на насилие,бич и пренебрежение, че продължават да ни преследват.
 9. 9. Това е реалността, в която преподобният Райт и други афро-американци от неговото поколениеизраства. Те дойдоха в края на петдесетте и началото на шейсетте години на възрастта, навреме, когато сегрегацията бе все още на земя и възможност право систематично се свиват.Какво е забележителен е не колко не успя в лицето на дискриминация, но по-скоро как многомъже и жени преодоляха коефициентите, колко са били в състояние да направи път от никакъвначин не е за такива като мен, които ще дойдат след тях.Но за всички онези, които са надраскани и нокти си проправят път да получи парче наамериканската мечта, имаше много хора, които не го правят - тези, които в крайнасметка са били победени, по един или друг начин, от дискриминация, че наследството напоражението е приет. на бъдещите поколения - тези млади мъже и все по-млади жени, коитовиждаме по уличните ъгли или гният в нашите затвори, без надежда и перспективи за бъдещето.Дори и за тези черни, които направихме го направи, въпроси, свързани с раса, и расизма,продължи да се определи техния мироглед в основните начини на мъжете и жените напоколението на преподобния Райт,, спомените на унижение и съмнение и страх не са отишлидалеч;. Нито има гнева и горчивината на тези години, че гневът не може да се изразявапублично, в предната част на бял колеги или бели приятели. Но тя не намери глас вбръснарница или около кухненската маса. От време на време, че гневът се експлоатира отполитиците, да джин гласовете по расов признак или за да компенсирате собственитенедостатъци на политик.И от време на време го намира глас в църквата в неделя сутрин, в амвона и пейките. Фактът, четолкова много хора са изненадани да чуят, че гневът в някои от проповеди на преподобния Райтпросто ни напомня на стария баналност, че най-сегрегирано часа в американския живот сеслучва в неделя сутринта. Този гняв не винаги е продуктивно, наистина, твърде често отвличавниманието от решаването на реални проблеми и ни предпазва от категорично пред собственотони съучастничество в нашето състояние, и пречи на афро-американската общност от изгражданена съюзите, тя трябва да доведе до реални промени, но гневът е реално. Той е много мощен ипросто да го пожелая далеч, за да го осъдят, без да разбират своите корени, служи самода се разшири пропастта на недоразумение, което съществува между расите.В действителност, съществува подобен гняв в рамките на сегмента на бялата общност. Най-работническата и средната класа бели американци не смятат, че те са особено привилегированот тяхната раса. Техният опит е имигрант опит - дотолкова, доколкото те са, никой не ги подаденещо, те го изградена от нулата. Работихме усилено през целия си живот, много пъти, само за давиди изпращат работните си места в чужбина или пенсията си, изхвърлени след живота си натруда. Те са загрижени за бъдещето си, и се чувстват техните мечти се изплъзва в ерата назастой заплатите и конкуренцията в световен мащаб, се появи възможност да се разглежда катоигра с нулев резултат, в която мечтите си за моя сметка Така че, когато им се каже да.автобус децата си на училище в другия край на града, когато чуят, че афроамериканец сепредимство при кацане добра работа или място в добър колеж, защото на еднанесправедливост, че те никога не са се ангажирали, когато им е казано, че страховете имза престъпността в градските квартали по някакъв начин са нарушени, негодуваниеизгражда с течение на времето.Като гнева на чернокожата общност, тези негодувание не са винаги се изразява в учтивикомпания. Но те са помогнали за оформянето на политическия пейзаж в продължение на понеедно поколение. Гняв заради хуманното отношение към тях и спомогна за постигането наположителни действия Коалиция Рейгън. Политиците, които рутинно са експлоатиранистраховете на престъпления за собствените си изборни цели. Токшоу домакините иконсервативни коментатори, построени цели кариери разобличаването на фалшивитвърдения на расизъм, докато отхвърля законните обсъждане на расоватанесправедливост и неравенство само като политическа коректност или обратен расизъм.Просто като черни гняв често се оказа обратен ефект, така че тези бели негодувание разсейвавниманието от истинските виновници за свиване на средната класа - корпоративна култура,изпълнена с вътре справяне съмнителни счетоводни практики, и краткосрочни алчност,Вашингтон, доминирана от лобисти и специални интереси, икономически политики,които са в полза на малцина над мнозинството. И все пак, да пожелая на гнева на белите
 10. 10. американци, за да ги обозначават като заблудени или дори расистки, без да признава, че саоснователни, в основателните опасения - това също разширява расова разделение и блокира пътяза разбирането.Това е мястото, където сме сега. Това е расова застой, ние сме били остана в продължение нагодини. Противно на твърденията на някои от моите критици, черно и бяло, аз никога не са билитолкова наивни да вярваме, че можем да вземем отвъд расовите разделения в един изборенцикъл, или с една-единствена кандидатура - особено кандидатура като несъвършен като моясобствени.Но твърдят, твърдото убеждение - убеждението корени в моята вяра в Бога и вярата си вамериканския народ, че работим заедно, можем да преминем отвъд някои от нашите старирасови рани, и че в действителност ние нямаме друг избор, е, че ние трябва да да продължи попътя на по-съвършен съюз.За афро-американската общност, този път означава възприемане на тежести от нашетоминало, без да се превърнат в жертви на нашето минало. Това означава, че продължавада настоява за пълната мярка на справедливост във всеки аспект от живота в Америка, нотя също така означава свързване на нашите конкретни оплаквания - за по-добро здравеопазванеи по-добри училища, както и по-добри работни места към по-големите стремежи на всичкиамериканци бяла жена борят, за да счупят стъклото таван, бял мъж, чиято били уволнени,имигрант се опитва да изхранва семейството си. А това означава поемане на пълна отговорностза собствения си живот - като изискват все повече от нашите бащи, и да прекарва повечевреме с децата си и чете за тях, и като ги учите, че докато те могат да се изправят предпредизвикателства и дискриминацията в собствения си живот, те никога не трябва да сеподдаваме до отчаяние или цинизъм; те трябва винаги да вярват, че те могат да пишатсобствената си съдба.По ирония на съдбата, този типично американски - и да, консервативно - понятие за самопомощчесто израз в проповедите на преподобния Райт. Но това, което ми бивш пастор, твърде често неуспяват да разберат е, че качването на програма за самопомощ също изисква вярата, чеобществото може да се промени.
 11. 11. В дълбока грешка на проповеди преподобният Райт, не е, че той говори за расизъм в нашетообщество, че той говори като ако нашето общество е статичен; като ако няма напредък ебил направен;. Като ако тази държава - страна, че е направено възможно за един отсвоите членове, за да се кандидатира за най-високия пост в земята и изграждане накоалиция от бяло и черно, латино и азиатски, бедни и богати, млади и стари - все още ебезвъзвратно обвързани с трагично минало, но това, което знаем. - това, което видяхме е, чеАмерика може да се промени. Това е истински гений на този народ. Това, което вече смепостигнали ни дава надежда - дързостта да се надяваме - за това, което можем и трябва дапостигнем утре.В бялата общност, път към един по-съвършен съюз означава признава, че това, коеторазболява афро-американската общност не съществува само в съзнанието на чернитехора, че наследството на дискриминация и настоящи случаи на дискриминация, а по-малко явна, отколкото в миналото - са реални и трябва да се обърне внимание не само сдуми, а с. дела - чрез инвестиране в нашите училища и нашите общности, чрез прилагане нанашите граждански закони на правата на човека и гарантиране на справедливостта внаказателното нашата съдебна система, чрез предоставяне на това поколение със стълби навъзможностите, които са били недостъпни за предишните поколения. Тя изисква всичкиамериканци да осъзнаят, че вашите мечти не трябва да идват за сметка на моите мечти, чеинвестирането в за здравето, благоденствието и образованието на черни и кафяви и бели деца, вкрайна сметка ще помогне на цяла Америка просперира.
 12. 12. В крайна сметка, това, което се нарича за е нищо повече, и нищо по-малко, от това, коетовсички в света голямо търсене религии -., Че ние правим това на другите като ние ще трябваго правят на нас Нека ни бъде нашия брат пазач, Писанието казва нас. Нека бъде нашатасестра си. Нека да разберете, че общата залог, всички ние имаме един в друг, и нека нашатаполитика отразяват този дух, както и.Защото имаме избор в тази страна. Ние може да приеме политика, която породиразделение и конфликти, и цинизъм. Ние можем да се справим раса само като спектакъл- както направихме в процеса ОВ - или в резултат на трагедията, както направихме след"Катрина" - или като фураж за вечерните новини. Можем да играем проповеди преподобниятРайт, на всеки канал, всеки ден и говори за тях от сега до изборите, и на само въпрос в тазикампания или не на американския народ, че, че аз някак си вярвам или Съчувствам му най-обидни думи. Ние може да се хване за някакъв гаф от поддръжниците на Хилъри катодоказателство, че тя играе на състезанието карта, или можем да се спекулира дали белимъже, всички ще се роят Джон Маккейн в общите избори, независимо от неговатаполитика.Ние можем да направим това.Но ако го направим, мога да ви кажа, че на следващите избори ще се говори за някаква другаразсейване. И после още един. И после още един. И нищо няма да се промени.Това е една от възможностите. Или, в този момент, в тези избори, можем да се обединят и дакаже: "Не и този път." Този път искаме да говорим за рушащите се училищата, които се крадатбъдещето на деца на черни и бели деца и азиатски деца и Испанци деца и индиански деца. Тозипът искаме да отхвърли цинизъм, който ни казва, че тези деца не могат да се научат, че тезидеца, които не приличат на нас някой друг проблем. Децата на Америка не са тези деца, те санашите деца, и ние няма да ги изостават в икономика на 21-ви век. Не и този път.Този път искаме да говорим за това как линиите в спешното отделение са пълни с белите ичернокожите и испаноговорящите, които нямат здравни грижи;, които нямат силата сами посебе си за преодоляване на специални интереси във Вашингтон, но кой може ги взема, ако ние гонаправим заедно.Този път искаме да говорим за спрените мелници, които някога са предвидени достоен живот замъжете и жените от всяка раса, както и на домове за продажба, принадлежала някога наамериканците от всяка религия, всеки регион, всяка пеша от живота. Този път искаме даговорим за факта, че истинският проблем не е, че някой, който не изглежда като теб може даотнеме работата си, то е, че корпорацията, за която работите, ще ги изпрати в чужбина за нищоповече от печалбата.
 13. 13. Този път искаме да говорим за мъже и жени от всеки цвят и вяра, които служат заедно, и да себорят заедно, и да кървят заедно в същата горда флаг. Ние искаме да разговаряме за това какда ги върне в къщи от една война, която никога не трябва да съм бил разрешен и никогане трябва да сме се водили, и искаме да говорим за това, как ние ще покажем нашатапатриотизъм, като се грижат за тях и техните семейства, и ползите, които те са спечелили.Аз няма да се кандидатира за президент, ако аз не вярвам с цялото си сърце, че това е, което по-голямата част от американците искат за тази страна. Този съюз никога не може да бъдесъвършен, но поколение след поколение показа, че може винаги да се усъвършенства. И днес,когато аз намеря себе си усещане за съмнително или циничен за тази възможност, това, което мидава най-много надежда е следващото поколение - младите хора, чиито нагласи и убеждения иготовността за промяна, вече са в историята на тези избори.Има една история в особено, че бих искал да ви оставя с днес - история, казах, когато имахголямата чест да говори на рождения ден на д-р Кинг в дома си църква, Ebenezer Кръстител, вАтланта.Налице е млада, двадесет и три година старата бяла жена на име Ашли Baia, които саорганизирани за нашата кампания във Флоренция, Южна Каролина. Тя била да организиратпредимно афро-американската общност от началото на тази кампания, и един ден тя беше вкръгла маса, където всеки обиколи разказва тяхната история и защо те са били там.И Ашли каза, че когато тя е на девет години, майка си, се разболява от рак. И тъй като тятрябвало да пропусне ден на работа, тя е да отида и губи здравеопазването. Те трябваше даподаде документи за фалит и това е, когато Ашли реши, че трябва да направим нещо, за дапомогне на майка си.Тя знаеше, че храната е един от най-скъпите им разходи, и така Ашли убеди майка си, че това,което тя наистина харесва и наистина искаше да яде повече от всичко друго горчица и сандвичинаслада. Защото това е най-евтиният начин да се яде.Тя направи това в продължение на една година до майка си, има по-добри, и тя каза на всичкина кръглата маса, че причината тя да се присъедини към нашата кампания, така че тя може дапомогне на милиони други деца в страната, които искат и се нуждаят, за да помогнат на своитеродители.Сега Ашли може да са направили различен избор. Може би някой я разказа по протежение напътя, че източникът на проблемите на майка си са били чернокожи, които са на социални
 14. 14. помощи и твърде мързеливи, за да работят, или латиноамериканците, които идват в странатанелегално. Но тя не го направи. Тя потърси съюзници в борбата си срещу несправедливостта.Както и да е, Ашли завършва историята си и след това обикаля стаята и пита всички останализащо те са в подкрепа на кампанията. Те всички имат различни истории и причините. Многодоведе до конкретен проблем. И накрая те идват да възрастния чернокож мъж, който е седял тамтихо през цялото време. И Ашли го пита защо е там. И той не доведе до конкретен проблем. Тойне казва, здравеопазването или икономиката. Той не казва, образование или войната. Той неказва, че той е там, защото на Барак Обама. Той просто казва на всички в залата: "Тук съм,защото на Ашли"."Аз съм тук, защото на Ашли." Сама по себе си, че един момент на признаване между това младобяло момиче и този стар негър не е достатъчно. Това не е достатъчно, за да се грижи за здраветона болен или работни места за безработни, или образование на нашите деца.Но това е мястото, където ние започваме. Това е мястото, където нашия съюз става по-силен. Икато толкова много поколения са дошли да се реализира в течение на 2-100 и двадесет и еднагодини, тъй като групата на патриотите е подписала този документ във Филаделфия, че емястото, където започва съвършенството.

×