Your SlideShare is downloading. ×
0
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Televízió
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Televízió

1,158

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,158
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Készítette Kővári Viktor SzakInformatikus könyvtáros I. évfolyam
 • 2.  A televízió, röviden tévé vagy betűszóval tv, képek és hangok távoli helyen való együttes vételére szolgáló készülék.
 • 3.  Az első lépések a televízió megszületéséhez, Paul Nipkow nevéhez köthetőek, hiszen Németországban már 1884-ben feltalálta a képfelbontás elvét.
 • 4.  Majd Karl Ferdinand Braun 1897-ben kifejleszti a katódsugárcsövet, aminek a lényege, hogy elektronok csapódnak össze, amik képpontokat gerjesztve, felvillanást hoznak létre. Ezek a felvillanások alkotják a képet.
 • 5.  Tihanyi Kálmán nevéhez fűződik a teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televíziós rendszer feltalálása. 1924-ben jött rá a megoldásra, majd 1926-ban történt meg a magyar szabadalmi bejelentés. Végül Telefunken néven indult meg először a rendszeres adás 1935-ben, Németországban.
 • 6.  Másik úton indult el Mihály Dénes, aki 1933- ban E. H. Traub nevezetű fizikussal együttműködve már egy olyan televíziós készüléket mutathatott be, ami a képet 240 sorra bontotta fel, ez Mihály– Traub féle forgótükrös vevőkészülék, amelynek képét akár 2,5×3 méteres felületre is ki lehetett vetíteni. 1936 őszén történt meg az első zárt láncú televíziós közvetítés, ahol mintegy 30 méteres távolságra közvetítettek televíziós képet.
 • 7.  Anglia már 1929-ben elkezdte a kísérleti műsorszolgáltatást a BBC fennhatósága alatt. 1936-ig John Logie Baird készülékével, majd később az EMI által kifejlesztett elektronikus képátviteli rendszerrel. Az Amerikai Egyesült Államokban viszont az NBC csak 1939-ben sugározta az első televíziós adását.
 • 8.  1929-ben a Bell laboratórium már bemutatta a színes televíziót, viszont Peter C. Goldmark nevéhez fűzhető az első használható színes televízió szabvány kidolgozása 1940-ben. A 20. század végére a televízió a legnagyobb hatású tömegmédiummá vált világszerte.
 • 9.  1953. január 23-án döntés született a hazai televíziózás megindításáról. A döntés értelmében a közben Újpestről Kőbányára települt Orion gyárat bízta meg a Minisztertanács, hogy haladéktalanul kezdje meg televízió vevőkészülékek gyártásának technikai előkészületeit. Eleinte egy 14 x 18 cm-es képméretű vevőkészüléket fejlesztettek ki, úgyhogy az 1954. január 20-án meginduló első próbaadások már ezeken a készülékeken voltak láthatóak. A nagy tömegeket vonzó őszi mezőgazdasági vásár egyik kiemelt látványossága is ez a tévékészülék típus volt.
 • 10.  1955. augusztusára megszületett a szériagyártásra szánt tévékészülék első prototípusa, az Orion AT-501.
 • 11.  1956. tavaszától kerültek az első készülékek forgalomba, kezdetben csak Budapesten, 5500 Ft/db áron. (akkoriban egy mérnök fizetése átlag 550-650-Ft volt) 1957. májusában hivatalosan megindul az Magyar Rádió és Televízió műsoradása. 1958 második felében a székesfehérvári Videoton gyár is megkezdte a tévékészülékek fejlesztését és gyártását a növekvő népszerűség kielégítése céljából, hiszen ekkoriban „hiánygazdaság” működött, vagyis nincs annyi készülék a piacon, amennyire igény lett volna.
 • 12.  1960-ban a Videoton gyár bemutatta első önálló fejlesztésű, Tavasz típusú készülékét.
 • 13.  1969. április 5-én sugározták az első színes adást hazánkban. Ekkor kezdődtek meg az első francia importból származó színes készülékek forgalmazása is, bár az ára visszatartó erővel bírt, emiatt az akkori státuszszimbólum egyik tárgyává lett. Az első színes adásokat is ezeken az akkor az országban működő 200-300 francia kísérleti készüléken lehetett fogni. 1970-ben az első színes helyszíni közvetítés az április 4-ei díszszemle. Az előfizetők száma ekkorra már elérte az 1 millió 700 ezer főt.
 • 14.  Az 1980-as évek második felére a két nagy hazai gyártó technológiai lemaradása a külföldi éllovasoktól szembetűnővé vált. Idővel összeszerelő üzemekké alakultak át, majd 1990 után, a beáramló sokkal korszerűbb készülékek özöne mindkét nagy gyár elhalását eredményezte. Az ötvenes évek külföldtől elhatárolódó, önállóságra törekvő gazdaságpolitikai szemlélete miatt kényszer-szülte hazai elektronika-ipar két nagy oszlopa ledőlt.
 • 15.  A televíziózás elve hasonló a rádióhoz. A kamera az általa felvett képi és hangjeleket elektromos jelekké alakítja. Ezeket az elektromos jeleket vagy rögtön, vagy rögzítés és utólagos műsorrá alakítás után továbbítják a televízió-vevőkészülék felé. A távolsági jeltovábbítás általában elektromágneses sugárzással történik, de történhet kábelen keresztül is. A vevőkészülék azután visszaalakítja képpé és hanggá az elektromos jeleket.
 • 16.  Katódsugárcsöves (CRT) Folyadékkristályos (LCD) Plazma (PDP) OLED
 • 17.  Analóg képnormák  PAL  SECAM  NTSC Digitális képnormák  HDTV
 • 18.  A műsorok terjesztési módja szerint a televíziózás lehet:  Földi sugárzású - hagyományos /analóg vagy digitális jelátvitelű  Műholdas sugárzású /analóg vagy digitális jelátvitelű  Kábeles, zárt láncú terjesztésű – kábeltelevízió /analóg vagy digitális jelátvitelű  Interneten keresztüli /csak digitális jelátvitelű. Az analóg rendszerrel szemben a digitális jelátvitel esetén átviteli torzítások nem lépnek fel.

×