Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
Televízió
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply
Published

 

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
1,055
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
7
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Készítette Kővári Viktor SzakInformatikus könyvtáros I. évfolyam
 • 2.  A televízió, röviden tévé vagy betűszóval tv, képek és hangok távoli helyen való együttes vételére szolgáló készülék.
 • 3.  Az első lépések a televízió megszületéséhez, Paul Nipkow nevéhez köthetőek, hiszen Németországban már 1884-ben feltalálta a képfelbontás elvét.
 • 4.  Majd Karl Ferdinand Braun 1897-ben kifejleszti a katódsugárcsövet, aminek a lényege, hogy elektronok csapódnak össze, amik képpontokat gerjesztve, felvillanást hoznak létre. Ezek a felvillanások alkotják a képet.
 • 5.  Tihanyi Kálmán nevéhez fűződik a teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televíziós rendszer feltalálása. 1924-ben jött rá a megoldásra, majd 1926-ban történt meg a magyar szabadalmi bejelentés. Végül Telefunken néven indult meg először a rendszeres adás 1935-ben, Németországban.
 • 6.  Másik úton indult el Mihály Dénes, aki 1933- ban E. H. Traub nevezetű fizikussal együttműködve már egy olyan televíziós készüléket mutathatott be, ami a képet 240 sorra bontotta fel, ez Mihály– Traub féle forgótükrös vevőkészülék, amelynek képét akár 2,5×3 méteres felületre is ki lehetett vetíteni. 1936 őszén történt meg az első zárt láncú televíziós közvetítés, ahol mintegy 30 méteres távolságra közvetítettek televíziós képet.
 • 7.  Anglia már 1929-ben elkezdte a kísérleti műsorszolgáltatást a BBC fennhatósága alatt. 1936-ig John Logie Baird készülékével, majd később az EMI által kifejlesztett elektronikus képátviteli rendszerrel. Az Amerikai Egyesült Államokban viszont az NBC csak 1939-ben sugározta az első televíziós adását.
 • 8.  1929-ben a Bell laboratórium már bemutatta a színes televíziót, viszont Peter C. Goldmark nevéhez fűzhető az első használható színes televízió szabvány kidolgozása 1940-ben. A 20. század végére a televízió a legnagyobb hatású tömegmédiummá vált világszerte.
 • 9.  1953. január 23-án döntés született a hazai televíziózás megindításáról. A döntés értelmében a közben Újpestről Kőbányára települt Orion gyárat bízta meg a Minisztertanács, hogy haladéktalanul kezdje meg televízió vevőkészülékek gyártásának technikai előkészületeit. Eleinte egy 14 x 18 cm-es képméretű vevőkészüléket fejlesztettek ki, úgyhogy az 1954. január 20-án meginduló első próbaadások már ezeken a készülékeken voltak láthatóak. A nagy tömegeket vonzó őszi mezőgazdasági vásár egyik kiemelt látványossága is ez a tévékészülék típus volt.
 • 10.  1955. augusztusára megszületett a szériagyártásra szánt tévékészülék első prototípusa, az Orion AT-501.
 • 11.  1956. tavaszától kerültek az első készülékek forgalomba, kezdetben csak Budapesten, 5500 Ft/db áron. (akkoriban egy mérnök fizetése átlag 550-650-Ft volt) 1957. májusában hivatalosan megindul az Magyar Rádió és Televízió műsoradása. 1958 második felében a székesfehérvári Videoton gyár is megkezdte a tévékészülékek fejlesztését és gyártását a növekvő népszerűség kielégítése céljából, hiszen ekkoriban „hiánygazdaság” működött, vagyis nincs annyi készülék a piacon, amennyire igény lett volna.
 • 12.  1960-ban a Videoton gyár bemutatta első önálló fejlesztésű, Tavasz típusú készülékét.
 • 13.  1969. április 5-én sugározták az első színes adást hazánkban. Ekkor kezdődtek meg az első francia importból származó színes készülékek forgalmazása is, bár az ára visszatartó erővel bírt, emiatt az akkori státuszszimbólum egyik tárgyává lett. Az első színes adásokat is ezeken az akkor az országban működő 200-300 francia kísérleti készüléken lehetett fogni. 1970-ben az első színes helyszíni közvetítés az április 4-ei díszszemle. Az előfizetők száma ekkorra már elérte az 1 millió 700 ezer főt.
 • 14.  Az 1980-as évek második felére a két nagy hazai gyártó technológiai lemaradása a külföldi éllovasoktól szembetűnővé vált. Idővel összeszerelő üzemekké alakultak át, majd 1990 után, a beáramló sokkal korszerűbb készülékek özöne mindkét nagy gyár elhalását eredményezte. Az ötvenes évek külföldtől elhatárolódó, önállóságra törekvő gazdaságpolitikai szemlélete miatt kényszer-szülte hazai elektronika-ipar két nagy oszlopa ledőlt.
 • 15.  A televíziózás elve hasonló a rádióhoz. A kamera az általa felvett képi és hangjeleket elektromos jelekké alakítja. Ezeket az elektromos jeleket vagy rögtön, vagy rögzítés és utólagos műsorrá alakítás után továbbítják a televízió-vevőkészülék felé. A távolsági jeltovábbítás általában elektromágneses sugárzással történik, de történhet kábelen keresztül is. A vevőkészülék azután visszaalakítja képpé és hanggá az elektromos jeleket.
 • 16.  Katódsugárcsöves (CRT) Folyadékkristályos (LCD) Plazma (PDP) OLED
 • 17.  Analóg képnormák  PAL  SECAM  NTSC Digitális képnormák  HDTV
 • 18.  A műsorok terjesztési módja szerint a televíziózás lehet:  Földi sugárzású - hagyományos /analóg vagy digitális jelátvitelű  Műholdas sugárzású /analóg vagy digitális jelátvitelű  Kábeles, zárt láncú terjesztésű – kábeltelevízió /analóg vagy digitális jelátvitelű  Interneten keresztüli /csak digitális jelátvitelű. Az analóg rendszerrel szemben a digitális jelátvitel esetén átviteli torzítások nem lépnek fel.