Jocs didàctics

435 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
435
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
20
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Jocs didàctics

  1. 1. Jocs didàctics La consola Wii ofereix molts tipus de joc en la seva llista però en aquest treballnomés ens centrarem en els videojocs que poden ser aplicats en l’àmbit educatiu, dinsi fora de l’aula.Els videojocs, poden ser utilitzats de forma positiva en leducació. Existeixen formatsmultimèdia educatius amb un alt component lúdic en els quals làmbit dincidència secentra:• A nivell conceptual, sorienten a la transmissió de coneixements, informació, dades…• A nivell procedimental, en el saber fer alguna cosa, la enunciació de les pautes per aportar a terme determinades tasques, la formulació dels passos i procediments per aassolir un procés concret…• Àmbit actitudinal, de la transmissió de valors, modificació de conductes, assolimentde determinats comportaments dels subjectes…• També es poden trobar videojocs educatius que fan convergir diferents àmbitsdincidència, facilitant als subjectes conceptes, procediments i actituds. Perquèexisteixi una veritable interacció constructiva que afavoreixi lactivitat lúdica i aquestaadquireixi una finalitat educativa, els dissenys dels videojocs han de facilitar elpensament crític-reflexiu, i no propiciar conductes irracionals i alienants. “Seria interessant dotar-los dun vocabulari ric i ampli que potenciï la creativitat, lobertura al món dels diversos camps del saber, i que, en definitiva, permeti retrobo entre cultures i no lexclusió” A primera vista, la diferència entre els videojocs educatius i els comercials radicaen lexistència delements gràfics, la inclusió de textos intermitents, la recreació desimulacions i animacions amb una funcionalitat clarament didàctica en els primers,mentre que els segons tendeixen a recórrer a les simulacions, els efectes 3D per adonar un major realisme a lacció i generar entorns fantàstics.
  2. 2. “Lexcessiu didactisme dalguns jocs multimèdia cauen en un gran error a lintentar reproduir situacions daprenentatge vàlides per a altres contextos, tals com laberints, càlculs delements, trencaclosques… doncs no deixen de ser exercicis monòtons, de previsibles respostes” Alguns videojocs lúdics presenten grans possibilitats didàctiques que, perdesconeixement, no són recuperats pel professorat, desaprofitant daquesta manerales oportunitats daprenentatge que, inserides en un entorn lúdic, bé podrienreconduir-se i aprofitar la motivació inherent que impliquen. No es pot perdre de vistaque aquests peculiars entorns de joc exerceixen una influència cognitiva superior a latelevisió, i constituïxen una font dexperiències intervingudes de valor incalculable,especialment per al desenvolupament de la conceptualització simbòlica i lapresentació de sistemes interactius i dinàmics.Des d’un punt de vista educatiu Seria interessant apostar per models acords amb una educació no sexista, querespecti les diferències enfront la diversitat. Els personatges que intervinguin en lesnarracions, tot i que puguin ser personatges de ficció, les seves activitats han de serversemblants, de fàcil identificació amb la realitat que viuen els jugadors, que adoptinconductes i comportaments no reprovables, ja que missatges carregats de contravalors poden convertir-se en repertoris inconscients que generen conductes nodesitjades. Els rols socials que sidentifiquen a través dels personatges haurien dintentar noreproduir estereotips sexistes, en els quals els personatges femenins no siguin objectede vexacions, violència física o psicològica. Haurien de manifestar respecte per tottipus de minories, evitant la ridiculització de valors. Shauria dapostar per la creació depersonatges no encasellats a ocupar papers simplistes i per trencar amb esquemescarregats de tòpics racistes, sexistes, etc. Shaurien dincorporar continguts, activitats, on es potenciessin els valorsíntimament relacionats amb els temes transversals del currículum escolar, tals comeducació per al respecte del medi ambient, per a la igualtat doportunitats, educació
  3. 3. per a la salut, educació multicultural, educació vial… Els videojocs són un excel·lentmecanisme per a la formació en habilitats espacials. Es destaca la simulació de la tridimensionalitat com un aspecte tambéfonamental de la visualització espacial. Diversos autors han demostrat que els usuarisde videojocs presenten una coordinació visual manual superior als no usuaris.Daquesta forma, podrien utilitzar-se certs videojocs per a desenvolupar habilitatspsicomotrius, per exemple per a nens amb problemes de dèficit datenció. El sentit dús daquests videojocs no és desenvolupar les destreses per a jugar,sinó reflexionar sobre el contingut les decisions preses, contrastar-les amb altresjugadors, analitzar els aprenentatges generats… Un clar exemple ho trobem en el videojoc “NationalGeographic Challenge” , aquest joc permet als jugadors explorartot el planeta a través de la geografia i la historia. Al llarg de lesdiferents èpoques i continents del món, els usuaris podran sertestimonis de fins a on poden arribar els éssers humans mitjançantels seus esforços. És una producció per a tota la família quepromociona l’aprenentatge interactiu, la competició per equips i la superació dedesafiaments, una eina molt útil per a l’aula. Alguns dels beneficis educatius que els videojocs poden proporcionar en làmbitde programes instructius són:• Poden ser utilitzats per a estimular el sentit dalerta dels jugadors i millorar les seveshabilitats de pensament.• Poden simular una experiència o situació de la vida real.• Poden incrementar lespai datenció daquells jugadors que presenten dificultats enla realització duna tasca individual després dun temps.• Poden ajudar en el desenvolupament dhabilitats per a la identificació i assimilació deconceptes numèrics, reconeixement de paraules, identificació dobjectes i colors,increment de la taxa de lectura o millora de la comprensió.
  4. 4. • Poden ser especialment adequats per a plantar cara a problemes daprenentatgerelacionats amb lacceleració i el retard. Una de les consoles actuals, la Wii, pot ser utilitzada dintre les aules i a la vegada,ser molt enriquidora pel procés d’ensenyament-aprenentatge perquè els infantsaprenen jugant i per ells, com ja s’ha dit anteriorment, aquesta metodologia pot sermolt motivant. Per aquest motiu, les escoles podrien aprofitar les noves tecnologiesque ens aporta la societat actual, actualitzar aquest procés d’ensenyament-aprenentatge i aconseguir un desenvolupament integral de l’infant. Pensem que Nintendo anirà innovant per aconseguir que aquesta, tingui unaversió cada vegada més educativa i així, pugui ser utilitzada en molt més àmbits i nonomés en el familiar. Tot i així, després d’investigar sobre les seves funcions, hemdescobert que molts jocs poden ser utilitzats per treballar continguts escolars com lesciències, les matemàtiques, la llengua, el medi, etc. Algun d’ells són:EDUCACIÓ FÍSICA - Wii Fit: Aquesta nova eina s’utilitza per aconseguir que els infants realitzin activitats físiques, gaudint de la diversió. També és utilitzada intentar millorar els problemes de sedentarisme o obesitat que presenten molts infants en l’actualitat. Algunes escoles com l’ escola Nova Scotia de Canadà, ja ha començat a utilitzar aquest sistema. - Wii Sports: A través d’aquest joc es pot aprendre un esport sense haver de tenir els recursos necessaris. Aquest és un mètode d’introduir els diversos esports als infants i fomentar la pràctica d’aquests. A més a més, s’utilitza per fomentar la coordinació óculo-manual, ja que els moviments del practicant van lligats amb el que succeeix a la pantalla.
  5. 5. CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL - Endless Ocean: Mitjançant aquest joc els infants podran aprendre el món submarí des de l’aula i de la manera més real possible. - Wild Earth American Safari: Amb aquest joc de la Wii es pot treballar la fauna animal de l’Àfrica i el seu habitat.- World of Zoo: L’ informació d’aquest joc ve donada pelNational Geographic. A través d’aquest, els infants podran ampliarels seus coneixements sobre la diversitat d’animals del món ipodran aprendre a tenir cura d’ells.CIÈNCIA - Science papa: El joc consta de diversos experiments en l’àmbit de química, física, biologia o paleontologia (fòssils) per poder iniciar-se en les matèries o bé ampliar els seus coneixementsAGILITAT MENTAL
  6. 6. - Big Brain Academy will degree: Aquest joc agilita la ment mitjançant activitats dememòria, de càlcul mental i de reconeixement visual.LLENGUA - My word coach: Ajuda a millorar el teu vocabulari, aprenent noves paraules i el seu significat. - Storybook Workshop: Permet llegir comptes tradicionals com l’Aneguet lleig, La Caputxeta vermella, etc. d’una manera interactiva i dinàmica.MATEMÀTIQUES - Wii Sports: A través del joc de bitlles per exemple, es pot treballar el càlcul amb els infants restant o sumant les bitlles que s’han enderrocat. - Big Brain Academy will degree: Permet resoldre problemes matemàtics.

×