Hyvä abi,      Saat tämän kirjeen kokonaisarvostelun mukana.      Kokonaisarvostelu on tilannekatsaus, missä m...
Suomi toisena kielenä   1.3. suoritukset jätettävä opettajalle     Reaali (PS, FI jne.)    5.3.     Pitkä ...
HUOMIO! Ylioppilastutkintolautakunta on erityisesti ilmoittanut, ettei      3.5. jälkeen toimitettuja suorituksia ote...
Koululounas vain valmennuspäivinä     Vantaan kaupungin päätöksen mukaisesti abiturienteilla on oikeus     nautt...
- Fysiikan kokeessa oleellista on mainita mihin fysiikan lainalaisuuksiin      ratkaisu perustuu. Suureyhtälöitä voi...
oma selusta asiantuntijan avulla. Netissä       www.kela.fi/henkilöasiakkaat/työttömät/työmarkkinatuki.Huomaavaisuu...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Kirje abeille 2822013

279 views
177 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
279
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kirje abeille 2822013

 1. 1. Hyvä abi, Saat tämän kirjeen kokonaisarvostelun mukana. Kokonaisarvostelu on tilannekatsaus, missä mennään keväällä tavoiteltavan päättötodistuksen suhteen. Kokonaisarvostelussa on otettu huomioon opettajien päättämät harkinnanvaraiset korotukset. Soveltavien kurssien arvosanat ovat vaikuttaneet aineen loppuarvosanaan vain korottavasti. Katso opinto-opas, s. 58-62.Kokonaisarvostelussa Oppimäärän loppuarvosanaksi on merkitty hylätty (4), jos opiskelijalla on liikaa hylättyjä kurssiarvosanoja pakollisista ja syventävistä kursseista, jos opiskelijalta puuttuu tai on keskeneräisiä pakollisten kurssien suorituksia. Kokonaisarvostelusta ei ole vielä poistettu kaikkia soveltavista kursseista saatuja hylättyjä (4 tai H) arvosanoja. Ne tullaan poistamaan päättötodistuksesta, ellei niitä ole suoritettu hyväksytysti. Ota huomioon, että niiden poistaminen voi laskea kokonaiskurssimäärääsi. HUOMIO! Opiskelijalla on useimmiten uusintaoikeus hylätystä soveltavasta kurssista. Ota yhteyttä kurssin opettajaan!Ylioppilaskirjoituksiin osallistumisoikeus Kokelas voi osallistua kirjalliseen ylioppilaskokeeseen vain, jos hänellä on numeroarvosanat kaikista ko. oppiaineen pakollisista kursseista. Rehtori tekee mahdollisen mitätöimispäätöksen ko. oppiaineen koepäivää edeltävänä työpäivänä (esim. maanantaina olevan kokeen osalta edellisenä perjantaina). Tuolloin kurssien arvosanat pitää olla kanslian tiedossa ennen klo 12. Koska rehtori tekee kirjallisen mitätöimispäätöksen vasta koetta edeltävänä arkipäivänä, kokelas ei ehdi saada siitä postitse tietoa. Rehtori lähettää päätöksestä tiedon kokelaalle teksti- tai Wilma- viestillä. Jos kokelas on epätietoinen osallistumisoikeudestaan, hän voi kysyä asiasta lukion kansliasta, puh. 09 8393 5193 tai rehtorilta, puh. 040 507 3493. Kurssiin vaadittavat suoritukset on jätettävä ko. aineen opettajalle vähintään viikkoa ennen arvostelua:
 2. 2. Suomi toisena kielenä 1.3. suoritukset jätettävä opettajalle Reaali (PS, FI jne.) 5.3. Pitkä vieras kieli 7.3. Ruotsi 8.3. Matematiikka 12.3. Reaali (UE, UO, ET jne.) 14.3. Lyhyet vieraat kielet 15.3. Huomio! - Z-merkintä ei ole kurssin suoritus. - Itsenäisesti opiskelluista kursseista lasketaan kurssikertymään vain hyväksytysti suoritetut kurssit. (Opinto-oppaan s. 49) - Hylättyjä soveltavia kursseja ei lasketa kurssimäärään, ne poistetaan päättötodistuksesta.Kokonaisarvostelusta päättötodistukseen Nyt saamassanne kokonaisarvostelussa on numeroarvostelu, myös - yhden kurssin käsittävistä pakollisista oppiaineista - vain soveltavia kursseja sisältävistä oppiaineista - liikunnasta sekä - kahden kurssin vieraiden kielten oppimääristä. Mikäli opiskelija erikseen pyytää 3.5. klo 15 mennessä, näistä oppiaineista voidaan päättötodistukseen antaa suoritusmerkinnät. Lomakkeita on saatavilla kansliasta. Huomio! Jos olet ilmoittanut yhteishaussa arvostelusi numeroarvosteluna, et saa jälkikäteen muuttaa valintaasi suoritusmerkinnäksi. Päättötodistuksessasi on oltava arvostelut samalla tavalla, kuin ilmoitit ne yhteishaussa.Suorita hylätyt oppimäärät ennen yhteishakua Pyri suorittamaan hylätyt oppimäärät ennen yhteishakua. Ole heti maaliskuun alussa yhteydessä aineenopettajaan. II asteen yhteishaku päättyy 15.3. ja ammattikorkeakoulujen 3.4. Katso ohjeet todistusarvosanojen merkitsemisestä ja korotettujen arvosanojen ilmoittamisesta II asteen haussa ja amk-haussa sivuilta 6 ja 8 vihkosesta "Opas kevään 2013 ylioppilaskirjoituksiin".Hakeminen jatko-opintoihin Hakuinformaatiota yliopistoihin, ammattikorkeakouluihin ja II asteen ammatillisiin perustutkintoihin löytyy Oppaasta kevään 2013 ylioppilaskirjoituksiin.Paljon vielä paikattavaa Osalla teistä on vielä paikattavaa päättötodistukseen mennessä, liikaa nelosia, keskeneräisiä suorituksia, puuttuvia kursseja jne. Älkää jättäkö suoritusten hoitamista liian myöhään. Kaikki rästit, muutokset jne. pitää olla arvosteltuina ehdottomasti 3.5. (Opettajille puuttuvat suoritukset on jätettävä viikkoa ennen arvostelua!)
 3. 3. HUOMIO! Ylioppilastutkintolautakunta on erityisesti ilmoittanut, ettei 3.5. jälkeen toimitettuja suorituksia oteta enää huomioon. Jos päättötodistus ei ole kunnossa 3.5., ei tänä keväänä voi saada ylioppilastutkintotodistusta, vaikka olisit saanut yo-kirjoituksista hyväksytyn suorituksen! Hylättyjä kurssiarvosanoja voi suorittaa uusintakuulusteluissa ja IV jakson koeviikolla 28.3. - 9.4. Uusintakuulustelut ovat ti 12.3. (ilmoittautuminen viimeistään ke 6.3.) ti 16.4. (ilmoittautuminen ke 10.4.) Päättöarvosanan korottaminen erillisessä kuulustelussa ylioppilaskirjoitusten jälkeen Opiskelijalla, joka ei ole tullut hyväksytyksi (= liikaa nelosia) tai joka haluaa yrittää korottaa saamaansa päättöarvosanaa jossakin oppiaineessa, on mahdollisuus erillisessä kuulustelussa eli korotustentissä yrittää korottaa saamaansa arvosanaa missä tahansa oppiaineessa. Kuulustelussa ei voi suorittaa puuttuvia kurssiarvosanoja. (Hylätyn päättöarvosanan voi korottaa myös suorittamalla yksittäisten kurssien hylättyjä arvosanoja uusintakuulusteluissa, mikäli opiskelijalla on vielä uusintaoikeus hylättyyn arvosanaan.) Päättöarvosanan korotustenttiin ilmoittaudutaan suoraan opettajalle viimeistään ke 10.4. klo 15 mennessä. Opiskelijan tulee hakea ohjeet korotustenttiin opettajalta viimeistään ke 3.4. Kevään 2013 abien erillinen kuulustelu järjestetään ma 15.4.2013 klo 14.45 - 17.45. Olet saanut kirjasen Opas kevään 2013 ylioppilaskirjoituksiin. Siinä on kerrottu päättötodistuksen saamisen ehdoista, ylioppilaskirjoituksiin valmentavista tilaisuuksista, päättöarvosanan korottamisesta yms.Lukion kanslia on avoinna klo 9.00 - 14.00 Jos kokonaisarvostelussasi on virheitä, ota mahdollisimman pian yhteyttä lukion kansliaan.Seuraa päivittäin Wilman viestejä ja säännöllisesti abi-infoaFronterista! Kevään aikana abeille tärkeät tiedotukset on luettavissa Wilmasta ja Fronterista. Ota tavaksesi niiden seuraaminen.Poissaolot yo-valmennuksista ja ylioppilaskirjoituksista Mikäli et osallistu yo-valmennukseen, vaikka siihen ilmoittauduit, ilmoita poisjäämisestäsi ao. opettajalle. Jos et osallistu ylioppilaskirjoitukseen, ilmoita siitä lukion kansliaan etukäteen. Jos sairastut ennen kirjoituksia ja tarvitset ehkä jotain erityisjärjestelyjä, ota yhteyttä niin aikaisin kuin mahdollista rehtoriin tai apulaisrehtoriin.
 4. 4. Koululounas vain valmennuspäivinä Vantaan kaupungin päätöksen mukaisesti abiturienteilla on oikeus nauttia koululounas 15.2. lähtien vain niinä päivinä, kun ylioppilaskokelas osallistuu yo-kirjoituksiin valmentaviin tilaisuuksiin. Lounastarjoilu päättyy klo 12.30.Opinto-ohjaajat palvelevat Kaikissa opiskeluun ja jatko-opiskeluun hakeutumiseen liittyvissä ongelmissa abeja palvelevat opinto-ohjaajat: Leeni Karosto, puh. 050 314 6309 Tellervo Knuuttila, puh. 0400 703 678 Noora Ranta, puh. 040 832 2724 Ilari Valtonen, puh. (09) 8393 5699 Sähköposti: etunimi.sukunimi@vantaa.fi tai Wilman kauttaPysäköinnissä ongelmia kirjoituspäivinä Koulun pihalla on aloitettu salaojien uusimistyöt. Työt keskeytetään kirjoituspäiviksi, mutta pysäköintipaikkoja on erittäin vähän käytössä. Huomioikaa tämä kirjoitusaamuina! Kirjoituspäivinä olisi hyvä tulla kouluun ilman autoa. Pysäköintipaikoista tulee varmasti pulaa, joten niiden löytäminen tuo turhaa murhetta kirjoitusaamuun.Ylioppilastutkintolautakunta on julkaissut seuraavat tarkennuksetlaskinohjeeseen Matematiikka ja fysiikka Laskin on kokeen apuväline, jonka rooli arvioidaan tehtäväkohtaisesti. Jos ratkaisussa on käytetty symbolista laskinta, sen on käytävä ilmi suorituksesta. Analysointia vaativien tehtävien ratkaisemisessa pelkkä laskimella saatu vastaus ei riitä ilman muita perusteluja. Sen sijaan laskimesta saatu tulos yleensä riittää rutiinitehtävissä ja laajempien tehtävien rutiiniosissa. Tällaisia ovat esimerkiksi lausekkeiden muokkaaminen, yhtälöiden ratkaiseminen sekä funktioiden derivointi ja integrointi. Kemia Kemian kokeessa kaikki funktio-, graafiset ja symboliset laskimet ovat sallittuja. Symbolisen laskimen avulla tehdyt ratkaisut hyväksytään, kunhan ratkaisusta käy ilmi, mihin reaktioyhtälöön symboleineen se perustuu. Myös toisen asteen yhtälön ratkaisun voi suorittaa laskimella. Lukuarvojen sijoittamista ratkaisukaavaan ei tarvitse merkitä näkyviin. Clasin ja Markun tulkinta tämän lisäohjeen vaikutuksesta: - Yhtälöiden ratkaisu, derivointi ja integrointi voidaan suorittaa laskimella, mutta tällöin on syytä mainita laskimen käytöstä. - Lähtökohtaisesti on suositeltavaa laskea "käsin" ja suorittaa tarkistaminen sitten symbolista laskinta käyttäen. Laskimeen ei pidä sokeasti luottaa!
 5. 5. - Fysiikan kokeessa oleellista on mainita mihin fysiikan lainalaisuuksiin ratkaisu perustuu. Suureyhtälöitä voi ratkaista myös laskimella, mutta tällöin pitää myös mainita laskimen käyttö. Ratkaistuun yhtälöön sijoitetaan paperilla suureiden arvot yksiköineen. Lisätietoja voi kysyä opettajilta!Opinto-ohjaajien tärkeä tiedotus:Työmarkkinatukisäädöksien muutos Työmarkkinatuella tarkoitetaan abiturientin näkökulmasta lähinnä ensi kertaa työmarkkinoille tuleville tarkoitettua taloudellista tukea (aiemmin puhuttiin työttömyyskorvauksesta). Huom! Uusi laki tuo muutoksia siihen informaatioon, joka on kirjoitettu kevään 2013 ylioppilaskirjoittajan oppaaseen s. 9. Laki on muuttunut seuraavasti: - työttömyysetuutta saadakseen alle 25-vuotiaan nuoren tulee hakea jo abikeväänä vähintään kahta opiskelupaikkaa, joiden opiskelijaksi ottamisen perusteet hän täyttää - koulutuksen ei tarvitse olla yhteishaun piiriin kuuluvaa, vaan se voi olla myös muuta tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa, esimerkiksi yliopisto-opintoja - hakuvelvollisuus koskee vain kevättä (näin myös jatkossa) - säädökset eivät koske syksyllä hakemista - kevään abiturientin tulee siis hakea abikeväänä syksyllä alkaviin koulutuksiin - jos nuori valmistuu lukiosta syksyllä, hänen tulee hakea seuraavana keväänä - jos nuori ilman pätevää syytä ei edellä kuvatusti hae koulutuksiin tai omalla menettelyllään aiheuttaa, ettei häntä valita koulutukseen tai kieltäytyy koulutuksesta, menettää hän oikeuden työmarkkinatukeen Työmarkkinatuen voi saada takaisin 21 viikon työssäolon, erilaisten työvoimapalvelujen, päätoimisen opiskelun, ammattiin valmistumisen tai 25 vuotta täyttämisen myötä. Jos menetät työmarkkinatukioikeuden tai epäilet sellaista, käy kotikuntasi TE-toimistossa (”työvoimatoimisto”) tai KELAssa selvittämässä asiaa. Nuoren elämäntilanteeseen voi liittyä jokin sellainen pätevä syy, joka mahdollistaa hänelle poikkeamisen hakemisesta tämän uuden lain kuvaamalla tavalla. Tälläisiä syitä voivat olla esim. terveydentilaan tai oppimisvaikeuksiin liittyvät syyt tai kokoaikainen työssäolo. Asevelvollisuuden tai siviilipalveluksen suorittaminen ei lähtökohtaisesti ole pätevä syy olla hakematta koulutukseen. Jos sinua askarruttavat nämä kysymykset oman tilanteesi näkökulmasta, käänny rohkeasti kotikuntasi TE-toimiston tai KELAn puoleen. Tilanteet voivat olla hyvinkin yksilöllisiä, joten kannattaa varmistaa
 6. 6. oma selusta asiantuntijan avulla. Netissä www.kela.fi/henkilöasiakkaat/työttömät/työmarkkinatuki.Huomaavaisuus liikenteessä-luento Luento on tiistaina 26.3. klo 15.15-16.15 auditoriossa, poliisi Kari Hänninen tulee pitämään.Toivottavasti tapaamme iloisissa merkeissä lakkiaisharjoituksissa Energia Areenallape 31.5. klo 18 ja seuraavana päivänä la 1.6. klo 11 lakkiaisissa.Ahkeruutta ja lukuintoa toivottaaEira KasperRehtoriP.S.Älä sotke biologista kelloasi lukulomalla. Herää ajoissa, työskentele ja syösäännöllisesti, ulkoile ja nuku riittävästi.

×