Refit brief Premier Rutte

930 views

Published on

Europa moet vasthouden aan regels voor veiligheid en gezond werken. Minder afspraken betekenen namelijk minder bescherming voor werknemers. Deze oproep doen vakcentrales CNV, FNV en MHP aan het Europees Parlement en premier Rutte.

Published in: News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
930
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Refit brief Premier Rutte

  1. 1. FNV Houttuinlaan 3 Postbus 520 3440 AM Woerden T 020 58 16 300 F 020 68 44 541 Postadres Postbus 520, 3440 AM Woerden CNV Tiberdreef 4 Postbus 2475 3500 GL Utrecht Ministerie van Algemene Zaken T.a.v. de heer M. Rutte, Minister President Postbus 20001 2500 EA Den haag T 030 751 11 00 F 030 751 11 09 MHP Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90525 2509 LM ’s-Gravenhage T 070 349 97 40 Datum Uw kenmerk 5 december 2013 Ons kenmerk Telefoonnr. 10/49/15 020 58 16 371 Onderwerp E-mail REFIT Marjolijn.Bulk@vc.fnv.nl M.Bouwknegt@cnv.nl ccjmuller@kpnmail.nl Geachte heer Rutte, Op 2 oktober 2013 verscheen de REFIT mededeling van de Europese Commissie. Een exercitie die door de Nederlandse overheid positief ontvangen werd, “aangezien Nederland al langere tijd aandacht vraagt voor vermindering van regeldruk”. Op Nederlands verzoek is aandacht voor de begrippen subsidiariteit en proportionaliteit toegevoegd aan de Raadsconclusies over REFIT. 1 De 3 vakcentrales FNV, CNV en MHP maken zich grote zorgen over de inhoud van de REFIT mededeling en de insteek van de Nederlandse overheid dienaangaande. FNV, CNV en MHP ontkennen niet dat bureaucratische rompslomp een last voor het bedrijfsleven kan vormen, die –waar mogelijk en mits verantwoord- vermeden moet worden, maar FNV, CNV en MHP vinden dat de sociale rechten, gezondheid en veiligheid van werknemers alsmede de sociale dialoog daarbij absoluut niet het onderspit mogen delven. En dat is wat met de REFIT exercitie wel dreigt te gebeuren. Onder het mom van ‘administratieve lastenverlichting’ kondigt de REFIT mededeling namelijk een bevriezing van regelgeving ter bescherming van de gezondheid en veiligheid van werknemers en een herziening van de bescherming van de arbeidsvoorwaarden en rechten op informatie en consultatie van werknemers aan. 1 Zie Verslag van de Europese Raad van 24 en 25 oktober 2013.
  2. 2. Datum 5 december 2013 Ons kenmerk 10/49/15 Pagina('s) 2 van 3 REFIT stelt dat de huidige Commissie geen nieuwe regels meer invoert rond arbeidsveiligheid. De tekst vermeldt met zoveel woorden het kappersakkoord, maar ook het vergevorderde voorstel om de regeling op kankerverwekkende stoffen te verbeteren, het voorstel om de oude beeldschermrichtlijn te moderniseren, en de bescherming van de meest voorkomende oorzaak van beroepsziekten: overbelastingletsels van spieren, pezen, rug of botten door te zwaar, repetitief werk, komen op een laag pitje te staan. Geen nieuwe Europese regels voor dodehoekspiegels op oudere vrachtwagens, noch voor tabaksrook in de werkomgeving en bodemvervuiling. De visserijsector had net als de kappers een akkoord rond veiligheidsmaatregelen: ook dit initiatief is gestopt. REFIT kondigt tevens aan dat alle bestaande Europese Arbowetgeving doorgelicht wordt. De Commissie kondigt initiatieven aan om Europese regels af te bouwen of in te trekken rond gelijke behandeling van uitzendkrachten, rond de publicatie van jaarrekeningen, rond informatie en consultatie van werknemers bij collectieve ontslagen, en rond de verplichting voor werkgevers om hun werknemers voorafgaandelijk te informeren en te consulteren bij belangrijke wijzigingen in de arbeidsorganisatie. REFIT klinkt gezonder dan het is. Onder het mom van administratieve lastenverlichting wil de Europese Commissie cruciale onderdelen van de Europese sociale dimensie terugdraaien. Als de REFIT plannen doorgaan zullen werknemers van honderden bedrijven geen recht meer hebben op essentiële economische en sociale informatie over hun bedrijf. Exit betrokkenheid van werknemers. Wetgeving over kankerverwekkende stoffen en over musculoskeletale aandoeningen, de meest voorkomende beroepsziekten, gaan in de koelkast. Exit gezondheid op het werk. Overeenkomsten uit de Europese sectorale sociale dialoog, zoals die voor kappers en zeevissers, worden niet algemeen bindend verklaard. Exit Europese sociale dialoog. FNV, CNV en MHP stellen vast dat dit REFIT bepaald geen “nieuwe belangrijke stap voorwaarts” is “ om ervoor te zorgen dat EU-wetgeving geschikt is voor het beoogde doel”, maar dat REFIT een aankondiging is van de afbraak van de bescherming van werknemers rechten, de gezondheid en veiligheid op het werk en de sociale dialoog. Een afschrift van dit schrijven wordt gezonden aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Minister van Buitenlandse Zaken, alsmede aan de Commissie Europese Zaken en de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer der Staten Generaal.
  3. 3. Datum 5 december 2013 Ons kenmerk 10/49/15 Pagina('s) 3 van 3 FNV, CNV en MHP vragen u daarom de eerste inbreng van Nederland in de Raad van 24 en 25 oktober te nuanceren in die zin dat de bescherming van werknemersrechten, de veiligheid en gezondheid op het werk en de Europese sociale dialoog, belangrijke onderdelen van het Europees sociaal acquis zijn die niet zomaar terzijde geschoven kunnen worden ter vermindering van de algemene regeldruk. 2 Hoogachtend, Catelene Passchier, Vicevoorzitter FNV. Maurice Limmen, Vicevoorzitter CNV. Bob van der Wal, Voorzitter MHP. 2 Overeenkomstig de kabinetsinzet sociale dimensie van de EMU (2013-0000063379) waarin benadrukt wordt dat “versterking van de Europese concurrentiekracht gepaard zal moeten gaan met blijvende evenwichtige sociale grond- en werknemersrechten”. Een afschrift van dit schrijven wordt gezonden aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Minister van Buitenlandse Zaken, alsmede aan de Commissie Europese Zaken en de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer der Staten Generaal.

×