sessie 49 trendoverzicht

601 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
601
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

sessie 49 trendoverzicht

 1. 1. KLANTVRIENDELIJKHEID GEMAK | COMFORT Elke klant, wil naast een goede prijs-kwaliteitverhouding ook ‘gemak’. Hij wil begeleid/geadviseerd worden bij zijn keuzes die leiden naar ‘zijn’ op maat gemaakte product of dienst. Hij wil geen administratieve rompslomp. Een klant is trouwens vaak niet enkel meer op zoek naar een product maar ook naar een dienst gekoppeld aan het product. Een dienst die hem het leven makkelijker maakt. Een ‘all-in’ pakket. Welke diensten zou u kunnen aan- bieden om de klanten meer ‘gemak’ te geven? Welke producten zouden meer comfort kunnen geven? Hoe zou u het nog makkelijker kunnen maken voor de klanten om met u zaken te doen? BELEVINGSECONOMIE Mensen gaan op zoek naar het meer-dan-het-alledaagse. Naar bijzondere ervaringen die hen langer bijblijven, die toevoegen aan de kwaliteit van hun bestaan. Belevingseconomie is gericht op het vervullen van emotionele behoeftes van mensen. Consumeren moet ‘fun’ zijn. Als bedrijf of dienstenorganisatie geef je mensen een verhaal dat ze aan hun vrienden kunnen vertellen. Belevingseconomie is een totaalpakket waarin je een product of dienst niet aan de man brengt aan de hand van alleen maar de goede eigenschappen, maar aan de hand van een met het product of dienst geassocieerd gevoel of beleving. Je verkoopt iets aan de hand van de associaties die iets oproept. Creëren van een beleving (die liefst redelijk exclusief is) is de norm. (voorbeelden: Tomorrowland | Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen | VIP beleving Kinepolis | Club 69 Stubru).
 2. 2. ETHISCH ONDERNEMEN DUURZAAMHEID Voor consumenten vandaag is niet alleen het eindproduct belangrijk maar ook wat het ‘bedrijf’ bijdraagt aan de samenleving en de levensweg van het product: komt het tot stand met respect voor wie er aan werkte en respect voor het milieu en oog voor duurzaamheid? Hoe speelt u hier op in? Hoe kan u duurzamer werken? En hoe laat u dit aan iedereen weten? VAN CONSUMER NAAR PROSUMER Iedereen is journalist, drukker, uitgever… Blogs, images en video’s gaan de wereld rond. Muziek wordt in de slaapkamper opgenomen en geproduceerd om vervolgens direct gedeeld te worden met een breed publiek. Foto’s worden thuis in kleur afgedrukt… De bak-zelf-brood sectie bij Aveve wordt steeds groter. Webwinkeltjes nemen een steeds groter marktaandeel in. En gaat open source in de ICT-sector straks toelaten dat iedereen zelf aan de slag zal gaan? Welke mogelijkheden zie u voor uw organisatie om deze prosumers van dienst te zijn?
 3. 3. (ON)VEILIGHEID | RISICOBEHEERSING Hoewel we ons eigenlijk weinig zorgen hoeven te maken - we wonen in een relatief welvarende samenleving - groeit de perceptie van onveiligheid. Mensen ervaren risico’s waar ze weinig of geen invloed op uit kunnen oefenen. Overal waar veel mensen zijn, staat veiligheid als eerste en als laatste op de agenda. Hoe meer informatie er beschikbaar is, hoe onduidelijker het wordt wat veilig is en wat niet, wat gezond is en wat niet, wat risicovol is en wat niet. Het onveiligheidgevoel, al dan niet onterecht, tiert welig en bepaalt ook hoe er naar jongeren wordt gekeken. Hoe moeten overheden omgaan met onveiligheidsgevoelens bij hun burgers? Veiligheid als safety: producten en diensten moeten bovenal veilig zijn. Veilig speelgoed, veilige speelterreinen maar ook bijvoorbeeld lawaaihinder en het instellen van een avondklok… Het idee dat je risico’s kan bestieren met regels. CITYBRANDING CITYMARKETING Steden en gemeenten zijn in toenemende mate bezig met imago, uitstraling en profilering. Citymarketing, regiomarketing heeft tot doel de aantrekkelijkheid van een plaats of regio te verhogen om er te wonen, werken of recreëren. Lokale overheden werken minder strak op hun eigen eilandje, maar gluren steeds meer bij de buren, op zoek naar innovatie en andere aanpak.
 4. 4. ONDERHANDELINGSHUISHOUDEN De jongeren van vandaag groeiden op in onderhandelingshuishoudens. Een opvoedingsstijl op basis van gelijkwaardigheid, waarbinnen kinderen en jongeren ruimte krijgen om mee te beslissen over; reisbestemming, zakgeld, belangrijke aankopen, uitstappen, kledij, studierichting, huisinrichting, hobby’s… Voor de jongeren van vandaag is deze onderhandelruimte vanzelfsprekend. Ze zijn er aan gewend dat ze van jongs af aan mogen meepraten over alle belangrijke beslissingen. In hun omgang met anderen (school, leeftijdsgenoten, werk, verenigingen, overheid…) verwachten ze dezelfde onderhandruimte. DEMATERIALISERING De kenniseconomie kenmerkt zich door een verschuiving van hardware naar software, van kwantiteit naar kwaliteit, van materieel naar immaterieel. Tastbare en uiterlijke kenmerken worden ondergeschikt aan ontastbare en ‘innerlijke’ eigenschappen. Het gaat het niet meer om maten, hoeveelheden en uren, maar om kennis, ideeën, talent, ervaring en visie. In een maatschappij waar alles altijd en overal te koop is, zijn niet producten maar ervaringen schaars. Bij bedrijven staat niet langer het maken van producten centraal, maar het creëren van mogelijkheden.
 5. 5. CO- Als je diensten of producten wil ontwikkelen of innoveren, denk dan CO. Co-mission: betrek je stakeholders bij het vastleggen van je opdracht. De visie/opdrachten/waarden vanuit een ivoren toren vastleggen, ver van alle kritiek, moet zo snel mogelijk tot het verleden behoren. Co- creation: betrek je klanten bij het vastleggen van je procedures, diensten. Co-production: betrek je klanten bij het creëren van toegevoegde waarde (bepaalde rollen toevertrouwen aan leaders, ESS/MSS in het kader van een informatiesysteem, …). Co-working: stel je werkomgeving open voor mensen van buiten je dienst (ja, ja, ook de o zo vertrouwelijke HR-materie), werk in goed overleg samen, en wissel (uiteraard niet-gevoelige) informatie uit. GRENSVERVAGING Geografische en conceptmatige grenzen vervagen. Mensen reizen over de hele wereld en komen daar in contact met andere culturen producten. Winkel- en dienstenconcepten worden steeds sneller uit het buitenland geïmporteerd en geaccepteerd (de consument kent ze immers). In het online koopgedrag vervagen alle grenzen. Mensen kopen met toenemende snelheid producten en diensten uit ander werelddelen. Jongeren denken niet meer in termen van Vlaanderen en België. Hun publiek, en gelijkgestemde leeftijdsgenoten vinden ze online en over heel de wereld.
 6. 6. INTERNET UNIVERSITY Wie heeft de universiteit nog nodig? Steeds meer jongeren leren vaardigheden zoals lastige wiskunde- formules, spellingsregels, kunstgeschiedenis of een lesje Spaans online. Internet is de school en YouTube, Facebook Timeline en Pinterest de nieuwe klaslokalen. Jongeren raken op deze manier ook buiten de reguliere schoolvakken steeds vaardiger. Ook in de vrijetijdssfeer is het internet de manier om vaardigheden te etaleren en door te geven. Waarom zouden studenten nog duizenden euro’s schoolgeld betalen als ze ook gratis onderwijs kunnen volgen, bijvoorbeeld via de online universiteit Udacity? Ze schrijven zich hier in voor vakken als zoekmachinebouwer of webontwikkelaar. Al ruim 160.000 studenten uit 190 verschillende landen volgden college via Udacity en leerden vakken die in de toekomst steeds vaker nodig zijn. PARTYCIPATIE Jongeren trekken niet alleen hun feestoutfit, maar ook hun creativiteit uit de kast. Jongeren zijn gewend aan meer inspraak. Waar in 2012 de feestjes vooral vóór het publiek werden georganiseerd, nemen jongeren nu het heft in eigen handen om een geweldig feest te bouwen. Met het motto ‘je bent wat je maakt’ van het Solar Weekend Festival bouwt iedereen tijdens dit festival mee aan het decor. Met DJ Roulette bepalen jongeren welke muziek er op het festival wordt gedraaid of staan ze via livestream als dj in contact met festivalbezoekers elders in het land. De festivalgangers bepalen welke dj goed is en welke niet. Bij het Magneet Festival bepalen bezoekers zelfs de hele line-up door te stemmen op projecten en ideeën van anderen. Jongeren die goed kunnen koken, cocktails maken of fotograferen maken het feest tot een succes bij EdelWise.
 7. 7. SHARIFICATION / SWAPPING De jongere van vandaag heeft niet zozeer de behoefte om iets te bezitten, wel om iets te kunnen gebruiken als dat nodig is. Daardoor neemt het belang toe van platformen waar zaken een tweede leven krijgen. Het komt erop aan om een netwerk van kopers op te zetten Delen is het nieuwe bezitten in de jongerenwereld. Op muziekgebied schoven we afgelopen jaren al op van cd’s kopen naar downloaden en online streamen. Ook bij andere producten en diensten is het ‘deelvirus’ toegeslagen. Op zoek naar een backpack of vierpersoons tent? Op Peerby.nl lenen jongeren deze en vele andere spullen bij een (on)bekende uit de buurt. Jonge meiden lenen voor speciale gelegenheden een designerjurk voor maximaal acht dagen via Rent the Runway. Zo besparen ze geld voor een dure jurk en verkleinen ze bovendien het risico iemand anders in dezelfde jurk tegen te komen. Nieuw is ook het modeabonnement van Le Tote. Voor 49 dollar ontvang je elke maand een tas met kleding. Wanneer je die beu bent, stuur je de kleding terug en krijg je een nieuwe collectie opgestuurd. Liever iets ruilen of schenken? Met de Swap-O-Matic schenk of ruil je schoenen, briefkaarten en andere producten die in de verkoopmachine passen, simpel op straat. YOLO In de subcategorie ‘Jongerentaal’ werd ‘YOLO’ (You Only Live Once) eind 2012 verkozen tot woord van het jaar in de jaarlijkse Van Dale-verkiezing. Maar wat betekent dit nu concreet voor de Vlaamse jongeren? De jongeren geven immers in het onderzoek aan dat de zoektocht naar hun identiteit meer dan ooit een uitdaging is geworden in 2013, door de toenemende onzekerheden en het wegvallen van geloofwaardige autoriteiten. De Vlaamse jongeren blijken zich hierdoor meer dan ooit vast te klampen aan een levensmotto, dat uitdrukking geeft aan de manier waarop ze in het leven staan. Maar liefst 1 op de 3 (34%) van de jongeren heeft een levensmotto, bij meisjes loopt dit zelfs op naar 4 op de 10 (39%).
 8. 8. IMAGE GALORE Nieuws in beeld en statusupdates in foto’s: in 2013 is het image galore in de jongerenwereld. Afgelopen jaar nam Instagram een grote vlucht onder jonge gebruikers. In het nieuwe jaar verwachten we dat jongeren Pinterest volledig omarmen. De nieuwssite Now This News speciaal op jongeren gericht, baseert het laatste (wereld)nieuws puur en alleen op beeld. Vanuit het Trendteam horen we dat steeds meer jongeren tekstuele statusupdates op Facebook achterwege laten en hun leven delen via een foto. Met de integratie van foto-apps in bestaande online sociale netwerken is dat nu nog gemakkelijker. DIE ONCE LIVE TWICE De 24-uursmentaliteit viert hoogtij in het toch al drukke leven van jongeren. De smartphone is gepromoveerd van het nachtkastje naar het hoofdkussen en Whatsapp-groepen verstoren continu de nachtrust. Sluitingstijden zijn taboe. Jongeren gaan overdag uit of op dinsdagavond, bijvoorbeeld naar het Dagverblijf festival waar ze buiten de reguliere uitgaanstijden een feestje vieren: van 14:00 tot 00:00 uur. Daarna kunnen ze gelijk door naar de sportschool, die steeds vaker 24 uur per dag open is. Shoppen na sluitingstijd kan in de 9 straatjes in Amsterdam door met je smartphone de QR-code in de etalage te scannen. Ook winkels gaan zo mee in het ritme van de 24uurs-economie en via internet is alles sowieso 24 uur per dag beschikbaar. Om dat te kunnen betalen nemen jongeren steeds meer verschillende bijbaantjes tegelijkertijd. Tussen colleges door bijles geven aan statistiekstudenten, een app bouwen tijdens het avondeten en ’s avonds werken in de kroeg.
 9. 9. VLAAMSE JONGEREN WILLEN BELEVEN Bij 6 op de 10 jongeren (58%) blijken belevenissen, dingen die ze hebben meegemaakt, de belangrijkste inspiratie- bron om een levensmotto te ontwikkelen. Jongeren vinden hun grootste beleving in reizen (89%), een nieuwe liefde (86%) en festivals (78%), waarbij plezier en fun (69%) het voornaamste zijn. Ook het samen beleven met anderen (62%) en een vorm van escapisme (61%): het vergeten van het negatieve rondom hen, is belangrijk. Wat maakt een belevenis voor hen onvergetelijk? De aanwezigheid van vrienden of familie om dit samen te beleven (46%), het feit dat de beleving de eerste keer is dat ze zoiets meemaken (40%) en als de jongere er een speciaal gevoel door heeft, een soort ‘I was part of it’- gedachte (39%). UNIEKCHIC Je onderscheiden van de massa met een uitnodiging voor een exclusief feestje? In 2012 was exclusiviteit in het uitgaansleven erg belangrijk. Een codewoord opent voor jou de deuren van een geheime ruimte achter deButcher burgerbar tot aan de Diesel Island Party waar maar 1000 kaartjes op persoonlijke uitnodiging beschikbaar zijn. Die exclusiviteit zet door in 2013. In Singapore is het koffiehuis Liberty Coffee alleen open indien er een nieuwe lading koffie is gearriveerd. Muziek luisteren van je favoriete artiest? Dit kan alleen na het installeren van een bijbehorende app waarbij je óf in de wachtrij moet staan voor het luisteren naar Adam Tensta óf je dansmoves moet showen in ruil voor het album van Calvin Harris. In 2013 gaan jongeren steeds meer op zoek naar exclusieve producten om zich te onderscheiden van de massa en wordt schaars een USP.
 10. 10. S L O W S H O P P I N G Jongeren houden niet van opgedrongen verkopen. Een trend waarbij consumenten op hun gemak rondlopen in de winkel en vragen kunnen stellen aan het personeel. Winkels zouden zich dan ook minder moeten richten op het zo snel mogelijk realiseren van verkopen. Advies geven en de klant helpen, wordt veel belangrijker. De jonge consument houdt niet van autoritaire figuren en opgedrongen verkopen. Ook overdreven en gemaakte vriendelijkheid wordt niet meer vertrouwd. FOODLOVE: VAN #SELFIES NAAR #HEALTHIES Je lichaam is een tempel. Vereren die hap! In 2014 wordt er vooral gezond en bewust gegeten. Bezig zijn met pure, gezonde voeding is goed voor je imago. Het plaatsen van #healthies is de kers op je bewuste levensstijl. Foodlove is the new religion: food is genieten, delen en ontmoeten. Jongeren ruilen een overschot aan groenten via www.Groenteruilen.nl en gaan via www.Kromkommer.com de verspilling van misvormd eten te lijf. Echt bewuste jongeren zoeken elkaar op en bundelen hun krachten in the Youth Food Movement. De aandacht voor bewuste voeding betekent echter niet dat jongeren daadwerkelijk als heiligen leven. ’s Ochtends een spinaziewortelgembersapje bij het ontbijt, ’s nachts een chemisch middeltje in de club. Als het (niet) uitkomt, laten ze hun principes varen. Slow Food is letterlijk een reactie op Fast Food. De trend zou fastfood afwijzen en de traditionele keuken weer rehabiliteren.
 11. 11. MINDFULL ME Geluk zit voor jongeren steeds minder in materiële zaken. Ze streven naar intrinsiek geluk. Zo zijn ze opgevoed. Maar hoe doe je dat, gelukkig zijn? Ieder zichzelf respecterend studentenmeisje zit tegenwoordig op yoga en sleept haar vriendje ook mee (bro-ga). Het belang van bezinning blijkt ook uit de lancering van het eerste mindstyle magazine voor jongeren (15+): Moodiez. En uit de enorme populariteit van Casella: een religieuze gemeenschap in Hilversum met ruimte voor ‘ontmoeting, stilte en bezinning’ voor jongeren. Als geestelijk leider kiezen jongeren in 2014 de profeet van het nieuwe denken: Jason Silva. Een jonge techno-filosoof die populaire filmpjes, televisieprogamma’s en soepele praatjes maakt DIY-EDUCATION Jongeren van nu, opgevoed in een onderhandelingshuis- houden, zijn gewend overal over mee te praten. Deze behoefte sijpelt ook steeds verder door in het klaslokaal: jongeren willen zelf bepalen wat ze leren. Luister bijvoorbeeld naar de 13-jarige Logan Laplante die ons vertelt over zijn visie op “Hackscholing”: zijn manier om ook geluk en gezondheid een plek te geven binnen educatie. Onderwijs moet op maat zijn en aansluiten bij eigen interesses en leerbehoeften. Het onderwijs begint hier langzaam maar zeker gehoor aan te geven. Zo kunnen leerlingen op het Grafisch Lyceum Rotterdam zelf bepalen welke lessen zij wel of niet willen volgen. In Brabant is sinds dit jaar zelfs een basisschool waar leerlingen zelf hun rooster en lessen kunnen maken.
 12. 12. THE EMOTIONAL WEB Social media zijn voor jou misschien niet direct de plek om je hart te luchten, maar voor jongeren is dit een ander verhaal. Net als in muziek, films en boeken zoeken jongeren ook online naar content die aansluit bij hun sterke emoties. Zie daar de populariteit van gevoels- content. Populaire voorbeelden zijn de LiefdesPrins op Twitter of Inspirational Images op Tumblr. Emotie krijgt sowieso een steeds grotere rol binnen digitale toepassingen. Zo wordt er nu gewerkt aan een app voor Google Glass om emoties te herkennen en bestaat er al een smartphone die emoties in iemands stem kan herkennen. Wanneer het (nog) makkelijker wordt om emoties online een plek te geven zullen jongeren dit snel oppikken en dankbaar gebruiken. Zet je dus maar schrap voor behoorlijke digitale moodswings! DANSEN MET NIETZSCHE Uitgaan moet een beleving zijn voor jongeren. Als je dan toch entree betaalt mag je minimaal een trapezeshow en een dansende kameel verwachten, toch? Binnen de hoger opgeleide kringen zien we een aanvullende uitgaansbehoefte: intellectuele diepgang. Kroegbezoek wordt steeds vaker gecombineerd met een bloemlezing of filosofische uiteenzetting. Bij initiatieven als ‘Literaturfest’, ‘De avondcursus’ en ’Notes of a dirty old man’ dompelen Randstedelijke jongeren zich onder in intellectuele prikkels ter voorbereiding op het aansluitende feestje. Of ze dansen de hele avond tussen de kunst bij ‘Nachtsalon’-feestjes en ‘Nuit Blanche’. De initiatieven sluiten goed aan bij hun stijgende behoefte aan diepgang en zingeving. Bijkomend voordeel: het legt hun zorgvuldig gemanagede online imago geen windeieren om op Facebook te laten zien dat ze ook in de avonduren over meer nadenken dan alleen hun outfit.
 13. 13. DE IDEALISTISCHE LIKE Idealisme hoort bij de jeugd zoals Bert hoort bij Ernie. Jongeren zijn zich bewust van hun impact en liken & sharen goede doelen die zij een warm hart toedragen. Op deze manier helpen ze de zichtbaarheid en populariteit te vergroten en levert hun like ook nog wat op. Maar Slacktivism ligt op de loer: uit onderzoek blijkt dat likers van goede doelen in werkelijkheid juist minder doneren. Wat levert zo’n like dan wel op? Nou, status bijvoorbeeld. Het liken van een goed doel is een geschikte tool om je online imago verder vorm te geven. Neem bijvoorbeeld de populariteit van de viral “extreme homeless makeover”. Door dit te delen tonen jongeren hun geloof in het goede in de wereld, maar zelf zoiets organiseren? Nee dat niet. Gelukkig kan het online idealisme van jongeren ook waardevol zijn. Zie bijvoorbeeld Avaaz.org: jongeren committeren zich met plezier aan hun acties, juist omdat ze vragen om een like in plaats van een donatie. WEGNOLOGIE De eerste wet in de psychologie is ook de eerste wet in de biologie en de economie: wat schaars wordt, krijgt waarde. In een wereld van steeds meer heersende bits en bytes neemt de belangstelling voor het weglopen van technologie gelijkevenredig toe. Opvallend—bij monde van HR managers— is het groot aantal verzoeken van twintigers en dertigers in kennisbedrijven om een log-off friday afternoon, waarbij op een vrijdagnamiddag computers en smartphones worden uitgezet of afgekoppeld en een pint of bloementhee wordt gedronken in een hotspot. Dat het detech-moment bijzonder wordt gewaardeerd blijkt uit de vele reacties op Twitter en Facebook nadien . . . Natuurlijk is een massale migratie naar Bokrijk niet aan de orde, maar we willen allemaal—dus niet enkel de digitale immigranten van 40 jaar en ouder—ook blijven genieten van het analoge leven.
 14. 14. MERKEN MET EEN MENSELIJKER  Het klinkt eigenaardig om in een tijd van meer digitali- sering de toekomst van menselijker merken en een menselijker aanpak te voorspellen. Het een staat natuurlijk draadloos los van het andere, maar mensen, en dan vooral de aanstormende generaties, weten als geen een de combinatie te ‘eisen’ tussen een moeiteloos goochelen met digitale apparatuur en de menselijke waarden van een merk. Men verwacht dus meer dan een fantastische online waw-looking site. Men wilt weten en zelfs voelen waarvoor een merk staat. Onbewust stelt men zich zelfs de vraag of wat je voorschotelt ook wel echt is en wie er achter zit. De toekomst is er voor merken die rekening houden met een groot menselijk karakter en weten hoe daar efficiënt, on- en offline, mee om te gaan. GENERATIE JOBLESS & THE SLASHIES De huidige arbeidsmarkt stelt jongeren voor een behoorlijke uitdaging. Generatie jobless gaat echter niet bij de pakken neerzitten! Zie daar de opkomst van de slashies: jongeren die 1001 projecten en baantjes tegelijk hebben om hun droom te verwezenlijken én brood op de plank te brengen. Type: Roy Donders. Kiezen hoeft niet meer. En werken voor een baas ook niet: de concurrentie is (te) moordend. Bij Young Professionals staat een eigen bedrijf met stip op nummer één van populairste banen. Ook de ambachten herleven: te allen tijde je eigen boontjes kunnen doppen levert status op in onzekere tijden. Succesvolle voorbeelden zijn de succesvolle barbieren van Schorem, de lokale bierbrouwers van Oedipus en de worstenmakers van Brandt en Levie.
 15. 15. KLAAR VOOR DE 'SLOW REVOLUTION'? De wereld draait steeds sneller, zo hoor je links, rechts, voor en achter. Watch your six en stort jezelf op sociale media en snelle itteraties en steeds meer en rush! Rush! We leven in een tijd waar snelheid centraal staat. Snelheid en kwantiteit. Geen tijd om alle marketingboeken te lezen? Beperk je tot de samenvatting. Dat je de details daarmee over het hoofd ziet is geen bezwaar, mensen die de boeken wel gelezen hebben waren aan het snellezen zonder de finesses van die kunst te kennen.Zoals dat gaat met trends worden ze afgewisseld met tegentrends. Een slinger van Foucault die de wereld door de jaren heen verandert. Kondratieff op speed. De tegentrend voor snel is dan uiteraard traag. Die trend zie je meer en meer opduiken. De trend die je ziet opkomen is meer dan zomaar trager. Het is vals trager om het maar eens met een sportterm te zeggen. Mensen gaan meer tijd nemen om dingen beter te doen. Pauzes maken je creatiever. Rust zet tot nadenken aan. Idee nodig? Neem een douche maar ga niet als een gek de bibliotheek aflopen. Ben jij voorbereid om naast 'snel en meer' ook eens aan 'traag en beter' te denken? Extern én intern? Of leef jij nog volledig in de waan van de dag en kan er altijd nog wel een mailtje bij, is een snelle hap de enig denkbare hap en is genoeg voor jou niet genoeg? Misschien word je straks wel ingehaald door de trage revolutie. SOCIAL MEDIA WORDT DE BASIS VAN MARKETING De afgelopen jaren zijn er natuurlijk steeds meer organisaties en merken geweest die “iets met social media” doen. Maar daar wordt nog te vaak alleen gefocust op het genereren van followers en fans. Tel voor de grap maar eens het aantal “Like & Win”-acties die je in een week voorbij ziet komen op Facebook. En vervolgens worden de social media profielen voornamelijk gebruikt om (commerciële) boodschappen te zenden. Old school marketingretoriek met het idee dat de doelgroep voortaan vaker en goedkoper bereikt kan worden. Dat is niet genoeg, sterker nog, dat werkt averechts. In het verlengde hiervan kan ook een duidelijke shift in de interne infra- en communicatiestructuren verwacht worden. Interne communicatie moet ingericht worden op organisatiebrede kennisdeling. Los van functiegebieden of afdelingen, maar op basis van het idee dat iedereen binnen de organisatie bijdraagt aan het creëren van nieuwe en positieve ervaringen. En met enkel nieuwe communicatiestructuren ben je er natuurlijk nog niet, ook de cultuur zal moeten veranderen in een cultuur waarin kennisdeling oprecht centraal staat. Alleen de bedrijven die begrijpen dat kennisdeling centraal moet staan, zijn innovatief genoeg om te zorgen dat fans en klanten hen continu positief ervaren. En we hebben al gezien dat dat de sleutel is om succesvol te zijn.
 16. 16. ONLINE CLUBBIN Clubhoppen zonder dat je de deur uit moet? Ga een keer online op stap. Met de Facebook applicatie Shaker kunnen jongeren virtueel uitgaan of hun dj-skills laten zien. Ze kunnen online vrienden ontmoeten of nieuwe mensen leren kennen. Daarnaast zien we ook dat artiesten steeds vaker de online wereld opzoeken om hun concerten ten gehore te brengen. Hoewel een smartphone-concert de beleving van een ‘offline’ concert niet snel zal vervangen, geeft het jongeren wel het gevoel dat ze meer in contact staan met de artiest. Voor de kleine medemens is het natuurlijk ook prettig om nu echt eens wat te zien tijdens een concert. Jongeren kunnen in 2012 dus lekker relaxt op de bank met hun laptop luisteren naar hun favoriete artiest of film of online uitgaan met vrienden. DE FUNFACTOR VAN GEZOND ZIJN We verwachten steeds meer apps waarin jongeren, door de funfactor aan vervelende dingen toe te voegen, gestimuleerd worden gezond gedrag en sporten vol te houden. Met apps als Nexercise of Fitocracy kun je bijvoorbeeld kortingen en prijzen krijgen naarmate je meer beweegt. Voor de wat gevorderde sporters is er de zogenaamde Zombie-run. Hier ervaren hardlopers een extra spanningselement door achterna gezeten te worden door zombies en moeten ze ongedeerd de eindstreep halen. Ook gaan we de draadloze armband zien, waarmee jongeren in contact staan met hun telefoon. Die armband meet hoe gezond ze bezig zijn.
 17. 17. SOCIAL SURFING Nu al zeer populair bij bepaalde groepen is het social surfing, het met een hele groep tweeps, Facebook-ers en andere social media-gebruikers online kijken (en becommentariëren) van live events, YouTube-video’s, live TV, Uitzending Gemist, radio, etc. Iets wat het midden houdt tussen nieuwerwetse huiselijkheid (met zijn allen tv-kijken, ook al zit je alleen achter je pc) en inhoudelijke community building. Waarbij, door gebruik van het splitscreen en het second screen, een veelvoud van schermen ontstaat. ZELFORGANISERENDE ZELFREDZAAMHEID Met een terugtrekkende, kosten-reducerende overheid kunnen burgers weinig anders dan zelf het heft en hun bestaan in handen nemen. Sinds enige jaren zien we allerhande nieuwe burgerinitiatieven ontstaan waarin de participanten samen werken aan de kwaliteit van hun leven, van hun buurt, van hun samenleving. Noodzaak en satisfactie gaan hier samen op. Het Sociale Web maakt deze vormen van organisatie beter mogelijk dan ooit voorheen. Noem het online gefaciliteerde Zelforganiserende Zelfredzaamheid. Noem het online gefacilieerde gemeenschapszin.
 18. 18. THE RISE OF… THE SHARING ECONOMY Waarom zouden we alles zelf 24/7/365 in eigen bezit moeten hebben? Onze auto’s, trapladders, onze sofa’s waar ’s nachts niemand op slaapt, Kunnen we die niet: delen? Zolang wij er maar gebruik van kunnen maken precies op het moment dat we dat willen. Dat is the Rise of the Sharing Economy. Ook deze trend wordt door de opkomst van het Sociale Web innovatief gefaciliteerd. Ook deze trend groeit en toont ieder jaar nieuwe manifestaties ZELFBEWUSTZIJN, EIGENZINNIGHEID EN AUTHENTICITEIT Zelfbewustzijn, eigenzinnigheid en authenticiteit zijn de nieuwe statussymbolen onder jongeren. Ze vervangen oude symbolen als geld en macht.
 19. 19. NO MORE BUSINESS AS USUAL De hoge snelheid waarmee veranderingen hun intrede doen in de context van organisaties vraagt om maatregelen. Organisaties moeten snel kunnen inspelen op hun bewegende omgeving en gaan op zoek naar nieuwe, innoverende business modellen die aan deze eis kunnen voldoen. Hieronder volgen enkele business modellen die de potentie hebben merken en markten te transformeren, omdat ze maatschappelijke betekenis hebben en meerwaarde voor de consument creëren:  Peer-to-peer: Er is geen organisatie meer nodig. Mensen doen zaken met mensen en delen producten en infrastructuur met elkaar. Een voorbeeld is Peerby, een organisatie die een online platform beheert waar mensen producten kunnen (uit)lenen.  Acces over Ownership: Mensen hoeven een product niet meer te bezitten, maar willen gebruik maken van. Delen vormt hierbij de essentie. Een voorbeeld is Greenwheels, een autodeelconcept.  Closed loop: Dit nieuwe model speelt in op de circulaire economie. Ketens zijn uit en circles zijn in. Tegenwoordig gaat het om het cradle-to-cradle principe: alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Daarmee wordt de productieketen een cirkel. Een voorbeeld is TerraCycle, een bedrijf dat moeilijk recyclebare verpakkingen en producten verwerkt tot innovatieve producten en nieuwe grondstoffen.  Radical Transparancy: Organisaties maken hun concepten transparant. Alles moet zichtbaar en naar de oorsprong te herleiden zijn. Zo heeft Eosta, een internationale handelaar in biologische groente en fruit, het programma ‘Nature & More’ ontwikkeld, waarmee ze de klant inzicht geven in de herkomst van hun producten.  Shorter supply chains: Met het idee dat de kwaliteit van producten toeneemt door kortere ketens, wordt de afstand tussen product en consument verkleint. Lokaal wordt een steeds belangrijk begrip. Een voorbeeld is Willem&Drees, een bedrijf dat lokale groenten en fruit op het bord brengt van de consument. (The wisdom of the Crowd, The Crowd, UK). PERFECT IMPERFECTION We willen weer echte mensen. De allergie voor fake groeit en we beginnen imperfectie weer meer te waarderen. We willen bloed, zweet en tranen in plaats van een onoprecht verhaal. We willen echte gezichten zien en laten zien dat het doel wat we bereiken moeite kost. Imperfectie is niet meer slecht, imperfectie is juist mooi, eerlijk en geeft kracht.
 20. 20. T O G E T H E R N E S S Mensen verlangen naar ‘co-creatie.’ Er is niet meer één zender en een ontvanger, resultaten boek je door het proces van interactie. Organisaties betrekken hun klanten bij de ontwikkeling van nieuwe producten en zo ontstaan er innoverende ideeën. Gelijkwaardigheid is hierbij een sleutelbegrip, een basis voor een waardevolle samenwerking. Dit idee van ‘samen doen’ leidt tot crowdsourcing en crowdfunding, zoals het initiatief van Kromkommer. Zij vragen fi nanciële hulp aan zowel individuen als bedrijven, en geven er een soeplijn van afgekeurde groente voor terug. Grote bedrijven vragen hun klanten om nieuwe recepten. Starre processen moeten plaatsmaken voor input van alle betrokken partijen. Marketing wordt op deze manier niet alleen van de hele organisatie, maar ook van alle klanten. Niet alleen het eindproduct wordt hierin meegenomen, maar de hele keten speelt een rol. NO TIME TO COMPLAIN In een snel veranderende wereld ligt het tempo hoog en heeft de consument geen ruimte meer om feedback te geven. De veeleisende klant wil niet meer wachten op een antwoord en heeft weinig geduld. Als er niet aan zijn eisen wordt voldaan, wordt er steeds sneller afgehaakt en zoekt zijn weg naar de concurrent. Organisaties overleven als ze een persoonlijke, snelle en een voor de klant relevante benadering kiezen. Alleen op deze manier teisteren ze het geduld van de klant niet en houden ze zijn aandacht vast.
 21. 21. VERDIEPING VAN EMOTIES Opnieuw komt de trend naar het pure en eerlijke terug. We houden niet meer van fake, we willen meer voelen. Daarvoor richten we onze blik meer naar binnen. We schakelen onze rationele rechterhersenhelft even uit en willen onze linkerhersenhelft meer gebruiken. We willen er bovendien meer op worden aangesproken. Yoga en mindfullness zijn trends waardoor mensen uiting geven aan deze verdieping van emoties. Maar deze verdieping kent een belangrijke voorwaarde: we willen er niet al teveel moeite in steken. In communicatie vertaalt zich dat door een enorme toename in het gebruik van beeld. POP-UP
 22. 22. Duurzaam omgaan met RUIMTE Samen gebruik van ruimte Tijdelijk gebruik van ruimte Ouders en kinderen beleven samen…
 23. 23. de ultieme luxe is luiheid soberheid: Kiezen en meer doen met minder
 24. 24. Toenemend verlangen bij jongeren naar ervaring, expressie en betovering YOGA

×