sessie 16 ppt overtuigd? nu de anderen nog!

378 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
378
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

sessie 16 ppt overtuigd? nu de anderen nog!

 1. 1. 3 daagse Overtuigen
 2. 2. Waarom onthouden, hangen, plakken van een idee?
 3. 3. Alvorens je iemand kan overtuigen…
 4. 4. Eenvoudig Schrappen, schrappen en nog eens schrappen. Kern moet overblijven. Prioriteiten stellen. 1 zin, die diep genoeg gaat = ideaal.
 5. 5. Onverwacht Probeer iemand zijn verwachtingspatroon te doorbreken door tegen intuïtie in te gaan. Nieuwsgierigheid opwekken. Leemten laten om dan later op te vullen.
 6. 6. Concreet Maak het visueel  zintuiglijk. Leg uit in menselijke handelen. Wat doe je wanneer. Concreet is nodig om ervoor te zorgen dat alle zaken hetzelfde betekenen voor iedereen.
 7. 7. Geloofwaardig Ofwel boodschap ofwel persoon Argumenteren hoeft niet met harde cijfers Afvragen, met welk voorstel ben je beter af en waarom is het belangrijkste.
 8. 8. Met gevoel Zoek de juiste emotie Ken je (tegen)partij en de gevoeligheden We zijn geprogrammeerd om te voelen voor mensen, en niet voor abstracte zaken
 9. 9. Met een verhaal Een verhaal maakt rijker Als je het al eens gehoord hebt, is het makkelijker om het zelf te doen. Luisteren naar verhalen, maakt je doeltreffender.
 10. 10. Kloppen en luisteren
 11. 11. Vloek van kennis Kennis is macht, maar kennis delen is kracht (bond zonder naam)
 12. 12. Succes Eenvoudig Simple Onverwacht Unexcpeted Concreet Concrete Geloofwaardig Credible Met gevoel Emotional Verhaal Story
 13. 13. Overtuigen Gelijk hebben is vaak het probleem niet. Gelijk krijgen, dát is de kunst. Hoe overtuig je de ander van je gelijk? Inhoud vermenigvuldigd met verpakking is succes!
 14. 14. Overtuigen Overtuigen kun je niet leren, maar argumenteren, presenteren en debatteren gelukkig wel.
 15. 15. Overtuigen Overtuigen is niets anders dan het beïnvloeden van mensen.
 16. 16. Overtuigen start met de basis van communicatie
 17. 17. Wat is dan zeker belangrijk? Wees zelf overtuigd van het idee of standpunt dat je uitdraagt Zorg voor een helder verhaal, geen wirwar van feitjes Breng je idee op een positieve en opgewekte manier Zorg dat je verhaal afgestemd is op degene die luistert Begin klein, stap voor stap is de boodschap
 18. 18. Hoe kan je zelf meer overtuigd geraken? Formuleer eerst voor jezelf je mening, stel jezelf kritische vragen en ga de diepte in: • Waarom wil ik dit zo? Waarom vind ik dit? • Hoe belangrijk is het voor me? • Wat voel ik erbij? Als je laat zien dat je bewogen bent door je eigen idee, kun je anderen ook in beweging krijgen. • Wat zijn de argumenten voor en tegen mijn mening? • Wat zijn de voordelen van mijn mening? • Wat zijn de nadelen? • Maak ik aannames om mijn mening te onderbouwen? Een aanname is iets waar je van uit gaat, maar waar nog over te twisten valt. Voorbeeld: je gaat er in je mening over je programmatie van uit dat er meer kinderen en jongeren gaan deelnemen zonder dat je dat kunt bewijzen. • Kan ik mijn aannames onderbouwen? Waarom verwacht ik dan dat de deelname gaat stijgen? • Heb ik voorbeelden die mijn mening ondersteunen? • Zijn er andere conclusies mogelijk met mijn argumenten? • ….
 19. 19. En nu de andere???? Voorbereiding is belangrijk.
 20. 20. De 3 H’s van overtuiging
 21. 21. Nog niet overtuigd? Doe alsof het idee van de tegenpartij komt Stel nieuwe ideeën op een specifieke manier voor zodat de tegenpartij ervan wordt overtuigd dat het idee in feite van haar komt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit de meest performante manier is om je ideeën ingang te doen vinden.
 22. 22. Nog niet overtuigd? Focus op wat anderen denken Wie anderen wil overtuigen moet het standpunt van zijn gesprekspartner begrijpen en zich er kunnen in inleven. Dat laat je toe zijn signalen te begrijpen en te weten wat de andere wil. Gebruik dus je hoofd en niet je hart om na te gaan wat de andere persoon denkt (en dus niet wat hij voelt). Als je dat doet, is de kans veel groter dat je voorstel beide partijen bevredigt.
 23. 23. Nog niet overtuigd? De lichaamstaal van de andere (subtiel) nadoen Strategische nabootsing is bewust het gedrag, de lichaamstaal of zelfs de spreekstijl van je gesprekspartner nadoen. Dankzij deze methode zal je makkelijker een ‘klik’ hebben met iemand, maar enkel als je subtiel genoeg bent om niet opgemerkt te worden. Mensen nadoen (zonder dat ze het in de gaten krijgen), maakt dat ze je aardig vinden en vriendelijker tegen je zijn.
 24. 24. Nog niet overtuigd? Wees niet extravert De beste verkopers zijn niet noodzakelijk diegenen die denken dat ze betaald worden per woord dat ze uitspreken. Onderzoek toont zelfs aan dat effectiviteit eerder correleert met een gemiddelde score op extravert en introvert. Stille waters, diepe gronden dus.
 25. 25. Nog niet overtuigd? Stel jezelf vragen Iedereen heeft een routine om zich voor te bereiden op een belangrijke meeting of onderhandeling. Positief denken is echter niet genoeg. Jezelf motiveren kan best door jezelf vragen te stellen en strategisch met jezelf te overleggen.
 26. 26. Nog niet overtuigd? Bereid je voor op wat er fout kan gaan Zorg ervoor dat je alles wat in de rand fout kan gaan in de hand houdt. Ga na waar je precies gaat overleggen (aan het bureau van je collega, in een vergaderzaal, in het gebouw van de tegenpartij …). Hoelang? Uit hoeveel volk bestaat de tegenpartij? Ga je rondwandelen tijdens je uitleg of zit je neer? Staat de eventuele presentatie op je laptop of op je memory stick? Als je even op voorhand aanwezig bent kan je dat allemaal checken, zodat je je kan focussen op waar het écht om draait, namelijk de ander overtuigen.
 27. 27. Nog niet overtuigd? Zoek een goede ijsbreker Begin met een opener die de tegenpartij aanspreekt. Dat kan een statement zijn, een vraag, een anekdote, een grap, een vaststelling of een beeld. Bedoeling is dat de anderen zin krijgen om verder naar je uitleg te luisteren.
 28. 28. Eigen stijl ontdekken
 29. 29. Welke stijl heb jij?
 30. 30. Kies een overtuiging met 3 argumenten
 31. 31. Neem de tijd en schrijf nu nog eens 3 nieuwe overtuigingen die je zou willen hebben in plaats van de drie oude overtuigingen/argumenten hierboven. Mijn drie nieuwe overtuigingen: _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________
 32. 32. 3 +3 = meer dan 6? SUCCES

×