sessie 49 doc trendgevoeligheid en groeikansen voor jeugddiensten

286 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
286
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

sessie 49 doc trendgevoeligheid en groeikansen voor jeugddiensten

  1. 1. Sessie 49: Trendgevoeligheid en groeikansen voor de jeugddienst De leefwereld van kinderen en jongeren is niet statisch. De samenleving evolueert en technologische, ecologische, sociaal- culturele veranderingen en trends volgen elkaar in snel tempo op. Dat maakt het voor een jeugddienst niet makkelijk om mee te zijn en in te spelen op trends. Hoe trendgevoelig is jouw jeugddienst? Hoe ‘spot’ en ‘scan’ je deze op relevantie en kansen? In deze sessie gaan we ook met trends aan de slag. We zoeken vanuit trends naar kansen om te innoveren, dynamiek te vergroten, leefwereld te begrijpen. Doelstelling van de sessie:  kansen zien voor innovatie vanuit trends  met enkele concrete kansen naar huis vertrekken Competenties:  persoonlijke trendgevoeligheid verhogen | trendgevoeligheid je dienst verhogen  trends spotten en scannen op relevantie  van trends naar kansen naar toepassing (producten, diensten, communicatie, innovatie)
  2. 2. Trends Trends = ruim begrip / veel interpretatie We gaan ons niet verliezen in het correct definiëren Trends niet verwarren met…  Hype: opgeklopt nieuws of overdreven reclame  Rage: tijdelijke hoge populariteit, laat vaak geen sporen na  Mode: heersende smaak, tijdelijk  Hip: modern, modieus, cool, blits, jeugdig :-)  Trendy: eigentijds, hedendaags, hip Trends zijn…  Niet vluchtig maar langere termijn beweging  Fundamenteel en breed maatschappelijk  Effect: geven richting aan de samenleving  Indicatoren voor verandering in de samenleving  Zeggen veel over wat mensen fundamenteel belangrijk vinden  Veelal belangrijke menselijke waarden aan de basis Hypes, mode, rages kunnen wel indicatoren zijn voor brede maatschappelijke trends: bv. selfies “We zijn niet bezig met de hypes voor de volgende zomer, we willen de grotere stromingen detecteren.” (Tom Palmaerts - Trendwolves)
  3. 3. Waarom zou je inspelen op trends? Werken aan je trendgevoeligheid is geen opsmukoperatie om de uitstraling van je jeugddienst te verbeteren. Door je trendgevoeligheid te verhogen zal je jeugddienst niet hipper of jeugdiger worden! Trendgevoeligheid kan je professionaliteit verhogen. Trends zijn de barometer in de samenleving. Trends geven aan waar mensen mee bezig zijn of belangrijk vinden.  Trends begrijpen helpt je om je omgevingsbewustzijn te verhogen. Het helpt je om de leefwereld van jongeren nog beter te begrijpen.  Trends begrijpen en vanuit je jeugddeskundigheid juist interpreteren. Dit kan je helpen om de kwaliteit van je aanbod, diensten, producten en communicatie te verbeteren. En je ‘klantgerichtheid’ te verhogen  Beter inspelen op de effectieve noden en behoeften van jongeren. Beter inspelen op wat zij als waardevol ervaren. Dat ruilt naar beter lokaal jeugdbeleid
  4. 4. Uitnodiging 1 Tot aan de koffiepauze krijg je de tijd om trends te verkennen.  Op vier tafels liggen een pak trend door ons geselecteerd.  Selectie op basis van ons aanvoelen en bruikbaarheid  Bron: trendspotters en organisaties met naam  voorspellingen en effectieve trends  Mix: jongeren, maatschappelijk, organisatie, marketing… Zoek de klik !  Lees en verken  Stel vragen (voorbeelden, verduidelijking…)  Zoek 1 of 2 trends die je persoonlijk aanspreken of prikkelen Na de pauze gaan we met je persoonlijke keuze verder aan de slag!
  5. 5. Spanningsveld ! Werkcontext: een lokaal bestuur is niet altijd de beste kweekvijver trendgevoeligheid. Niet altijd de beste potgrond voor verandering en innovatie. Doelgroep: Onze doelgroep is trendgevoelig en permanent in beweging. Nieuwe ideeën genereren uit trends is niet moeilijk! Waardevolle en haalbare manieren zoeken om een trend te implementeren is pak moeilijker!  Zonder je authenticiteit te verliezen  Met duidelijke meerwaarde  Haalbaar maar experimenteel en met lef  Medestanders en partners Enkele fijne voorbeelden:
  6. 6. Uitnodiging 2 Trendcanvas: creatief gepikt van trendwatching.com Methodiek om een trend dieper te verkennen en te begrijpen. Methodiek om te zoeken naar kansen voor toepassingen. De trend begrijpen 1. Welke waarden, noden en behoeften van mensen liggen aan de basis van deze trend? 2. Welke kleine of grote veranderingen in de samenleving liggen aan de basis van deze trend? 3. Welke nieuwe behoeften of verwachtingen kunnen er vanuit die veranderingen ontstaan? Of, wat is het gat in de markt? 4. Hoe gaan anderen met deze trend om? Wie kan je inspireren? De trend toepassen 5. Wat is het potentieel van deze trend voor je eigen lokale situatie? 6. Wie kan je helpen bij het implementeren van deze trend? Jouw voorstellen Hoe?  Per 4 aan een tafel  Individueel werk  Denkwerk in groep  Vragen stellen  1 slide om voor te stellen
  7. 7. Het schijnt de trend te zijn om te roepen dat trends uit zijn. Een trends is een self fulfilling prophecy. Iedere trend roept zichzelf op!

×