Michel Wiegandt; Visie van de auteur

1,003 views
881 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,003
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
394
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Michel Wiegandt; Visie van de auteur

  1. 1. Problematiek van auteursrechten bij het beschikbaar stellen van digitaal archief. Volgens de wet moet je altijd toestemming vragen aan de auteur versus fotograafom zijn beeld te mogen publiceren.Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen wie het auteursrecht bezit en wiehet vaderschap heeft.Zelfs indien een fotograaf zijn auteursrechten heeft afgestaan, zal hij nog steedsinspraak hebben over zijn vaderschap. Het vaderschap kan tot 70 jaar na zijndood worden overgedragen aan zijn erfgenamen.Het gaat hier niet enkel om het uitbetalen van een vergoeding maar ook om hetvrijwaren van de creatieve integriteit van de auteur fotograaf.Door het plaatsen van een foto buiten zijn context kan je de goede naam van eenfotograaf schaden. Dit kan meer schade toebrengen dan het eventueel nietuitbetalen van een vergoeding. 1. Hoe zoek je de auteur op?1.1. zoeken via de IPTC-gegevensWat is iptc ? http://nl.wikipedia.org/wiki/IPTC
  2. 2. - bv IPTC raadplegen via Photoshop - Later kan je de gegevens van de fotograaf via het internet, Sabam of SOFAM opzoeken.1.2. Zoeken via de opdrachtgever of de uitgeverij.Meestal bezitten zij de gegevens van de fotograaf.Werden de facturen opgesteld met afstand van auteursrechten? Wat zijn deverkoopsvoorwaarden? Werden er auteurscontracten opgesteld?Maw werkte de fotograaf in opdracht van een agenschap, als freelancer ofwerden zijn diensten betaald met afstand van auteursrechten?2. Omzeilen?- Indien je “beschermde “ werken opslaat in een database en wenst op te stellenvoor een publiek zal je altijd om een geschreven toestemming moeten vragen.Dit moet niet als je werkt met een hyperlink. Hierbij maak je automatisch een linkdie doorverwijst naar een andere site.Qua content ben je dan steeds afhankelijke van derden en zal je regelmatigmoeten updaten.
  3. 3. 3. Digitaal archief op een veilige manier toegankelijk maken en beschikbaarstellen voor een zo breed mogelijk publiek.- Met een gepersonaliseerde inlog die je op regelmatige tijdstippen vernieuwt,ben je al een heel stuk geholpen- Met de nodige software kan je vermijden dan men beelden of data zomaarafhaalt of doorstuurt. Enkel via een screenshot kan men een illegale kopieaanmaken.Hoge resolutie bestanden of beelden downloaden zonder toestemming wordtdan onmogelijk.- Extra beveiligen kan via speciale inplugs waarmee illegale downloads alscorrupt worden opgeslagen of waarmee je IP-adres kan traceren. (Later kan jede toegang tot de datebase voor bepaald IP-adressen afschermen. )- Het meest sluitende is de database enkel toegankelijk te maken via een lokalepc in een leeszaal.4. Vergoeding ter beschikking stellen in een archiefdienst?- Je kan enkel over een vergoeding spreken indien je overgaat tot publicatie. Hetter beschikking stellen met een beperkte toegang of binnen een beperkte kringgeldt als privégebruik en niet als een publicatie.- Bij beschermde werken, of waar er geen spake is van afstand vanauteursrechten aan derden dien je een vergoeding af te spreken bij elke keer datje de beelden via een archiefdienst ter beschikking stelt voor een breed publiek.Deze vergoeding kan je dan later terug vorderen van de uitgever of de persoondie het beeld wenst te gebruiken voor commerciële doeleinden. Ter info: hetpubliceren van een foto op bv facebook wordt aanzien als een commerciëlepublicatie. Doordat de persoon de beelden op facebook plaatst, draagt hijautomatisch de rechten over aan facebook. Wat je niet bezit, kan je nietoverdragen.- Bij twijfel kan je steeds terecht bij SOFAM of SABAM. Zij kunnen steeds eenbillijke vergoeding voorstellen en dan deze doorstorten aan hun leden.5. Een soort algemene regeling of vind je dat de rechten steeds rechtstreeks metde fotograaf moeten worden geklaard?- Om zeker te zijn kan je best met de fotograaf afspreken, zelf als hij enkel hetvaderschap bezit en niet de auteursrechten.- Een algemene regeling kan alleen als je iedereen op dezelfde lijn krijgt en je inorde bent met de wetgeving.- Je kan niets afdwingen omdat je geen werkgever of opdrachtergever bent. Jehangt af van de goodwill van de fotograaf.
  4. 4. 6. Is er voor een auteur-fotograaf een verschil tussen het beschikbaar stellen vanfotoʼs in fysieke vorm in de leeszaal van een archiefdienst of in digitale vorm?- In een leeszaal kan je de beelden moeilijk kopiëren en direct verspreiden. Jehebt dus meer controle over eventuele publicaties. Alleen is een leeszaal nietaltijd even toegankelijk. De lezer zal zich fysiek moeten verplaatsen binnenwelbepaalde uren. Iets wat niet meer van onze tijd is.- Via een digitale weg is een datebase of leeszaal steeds bereikbaar voor eenheel groot publiek.Maar met twee muisklikken kan je beelden of andere data de ganse wereld latenrond gaan. Je bent de controle van het beeld kwijt. Waarbij derden geen weetheeft of de beelden al dan niet auteursrechtelijk beschermd zijn. Hij kan ze daneventueel uit hun contest halen of ze commercieel uitbuiten.

×