Vihreää energiaa tankkiin:Nils-Olof Nylund
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Vihreää energiaa tankkiin:Nils-Olof Nylund

on

 • 378 views

UPM, VTT ja VV-Auto Group aloittavat kotimaisen uusiutuvan dieselin ensimmäiset koeajot liikenteessä. Biopolttoaineen jalostaa UPM, koeajoista vastaa VTT ja autot toimittaa VV-Auto Group. Koeajot ...

UPM, VTT ja VV-Auto Group aloittavat kotimaisen uusiutuvan dieselin ensimmäiset koeajot liikenteessä. Biopolttoaineen jalostaa UPM, koeajoista vastaa VTT ja autot toimittaa VV-Auto Group. Koeajot UPM BioVernolla aloitetaan toukokuussa ja ne kestävät usean kuukauden ajan. Koeajot ovat osa VTT:n koordinoimaa laajempaa hanketta, jolla kannustetaan yrityksiä kaupallistamaan liikenteen uusiutuvan energian ratkaisuja.

Edistykselliset, kestävän kehityksen mukaiset biopolttoaineet ovat Suomelle merkittävä mahdollisuus. Komissio tullee rajoittamaan ruokakelpoiseen raaka-aineeseen perustuvien biopolttoaineiden käyttöä, ja niinpä esimerkiksi metsäteollisuuden tähteisiin perustuvien vaihtoehtojen arvo tulee kohoamaan.

Statistics

Views

Total Views
378
Views on SlideShare
378
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Vihreää energiaa tankkiin:Nils-Olof Nylund Vihreää energiaa tankkiin:Nils-Olof Nylund Presentation Transcript

 • Vihreää energiaa tankkiin Nils-Olof Nylund, VTT 26.4.2013
 • 226.04.2013 Tieliikenteen sopeuttaminen kestävään kehitykseenLiikenteen sopeuttaminen kestävään kehitykseen IEA Renewable Energy Technology Deployment 2010  Liikennesektorin kasvihuonekaasupäästöjen ja öljyriippuvuuden vähentämiseksi liikennesektorilla ja sen energiajärjestelmissä tarvitaan todellinen muutos. Muutoksen pääelementit ovat: 1. Ajoneuvojen energiantarpeen vähentäminen 2. Siirtyminen vähähiilisiin tai hiilineutraaleihin energiamuotoihin 3. Siirtyminen energiatehokkaampiin tai vähähiilisiin kuljetusmuotoihin 4. Liikenteen kysynnän kasvun taittaminen
 • 3 http://ec.europa.eu/transport/strategies/2011_white_paper_en.htm
 • 4 Liikenteen valkoinen kirja  Öljy käy tulevina vuosikymmeninä niukemmaksi, ja sitä hankitaan yhä useammin epävarmoista lähteistä. EU:lle vuonna 2010 öljyn tuonnista aiheutunut lasku oli noin 210 miljardia euroa.  Liikkuvuuden rajoittaminen ei ole vaihtoehto.  On kehitettävä uusia liikennemalleja, joissa suurempia tavara- ja matkustajamääriä kuljetetaan yhdessä määräpaikkaansa tehokkaimpien liikennemuotojen (yhdistelmien) avulla.  Yksilöliikennettä on mieluiten käytettävä vain matkan viimeisillä kilometreillä ja harjoitettava puhtailla ajoneuvoilla.  Tietotekniikka mahdollistaa aiempaa yksinkertaisemmat ja luotettavammat siirtymiset.
 • 5 Liikenteen valkoinen kirja  Tulevan kehityksen on perustuttava seuraaviin lähtökohtiin:  Ajoneuvojen energiatehokkuuden parantaminen kaikissa liikennemuodoissa.  Kestävien polttoaineiden ja voimalaitejärjestelmien kehittäminen ja käyttöönotto.  Multimodaalisten logistiikkaketjujen suorituskyvyn optimointi.  Liikenteen ja infrastruktuurin tehokkaampi käyttö hyödyntämällä parannettuja liikenteenhallinta- ja tietojärjestelmiä.
 • 6 EU-direktiivit  Uusiutuvaa energiaa koskeva direktiivi (RES), 2009/28/EY  uusiutuvan energian (biopolttoaineet + sähkö) osuus liikenteessä 10 % vuonna 2020  direktiivi sisältää lisäksi mm. yleisiä kestävyyskriteerejä  Rinnakkainen polttoaineiden laatudirektiivi 2009/30/EY  mm. enimmäisrajat etanolipitoisuudelle ja perinteiselle biodieselille (FAME)  Ehdotus direktiivien 2009/28/EY ja 2009/30/EY muuttamisesta (COM(2012) 595)  biopolttoaineiden epäsuorien maankäytön muutosten huomioiminen  rajoitetaan ruokakelpoiseen raaka-aineeseen pohjautuvien biopolttoaineiden osuutta  ”Laskettaessa biopolttoaineiden osuutta viljakasveista ja muista paljon tärkkelystä sisältävistä viljelykasveista, sokerikasveista ja öljykasveista tuotetuista biopolttoaineista peräisin oleva energia saa muodostaa enintään 5 prosenttia liikenteen energian loppukulutuksesta vuonna 2020”
 • 7 Suomen linjaukset  Biopolttoaineiden jakeluvelvoitelaki (1420/2010)  tavoite 20 % biopolttoaineita vuonna 2020  Uudistettu polttoaineverotus (1399/2010)  kannustava edistyksellisille biopolttoaineille  Kansallinen energia- ja ilmastostrategia 2013, mm.:  ”Lisätään biopolttoaineiden ja -nesteiden tuotantoa. Edistetään niiden käytön testausta ja käyttöönottoa mm. laiva- ja lentoliikenteessä IMO:n, ICAO:n ja EU:n määräyksiin ja päästökauppajärjestelmän haasteisiin vastaamiseksi.”  ”Edistetään toisen sukupolven biopolttoaineiden tuotantoteknologioiden demonstrointia ja kaupallisen tuotannon käynnistymistä.”
 • 826.04.2013
 • 926.04.2013 Pilotointien tavoite  Käyttökokemusten kerääminen vaihtoehtoisista konsepteista  tekninen toimivuus, käytön kustannukset  Tuottaa pohjatietoa tuotekehitykseen ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen  polttoaineiden tuottajille  ajoneuvojen operaattoreille  Tuottaa tietopohjaa valtion tason päätöksentekoon
 • 1026.04.2013 UPM:n osahanke
 • 1126.04.2013 UPM:n osahanke  Vaihe 1(2013): Henkilöautokokeet  Vaihe 2 (2014-2015): Bussikokeet VTT vastaa autokokeiden suunnittelusta, laboratoriomittauksista, kenttäkokeiden seurannasta, materiaalikokeista ja kokonaisraportoinnista
 • 1226.04.2013 VTT luo teknologiasta liiketoimintaa