ICT:n seuraava murros
Mediatilaisuus 3.10.2012, Oulu
Tutkimusprofessori Heikki Ailisto, VTT
227.9.2012
Tietotekniikan murrokset eivät ole ohi
327.9.2012
Seuraava murros: Esineiden ja asioiden internet (IoT)
Määritelmä:
”Esineiden ja asioiden internet on reaalisten...
427.9.2012
Kolme esineiden ja asioiden internetin eli
IoT:n osa-aluetta
1. RFID-maailma: esineiden tunnistaminen.
Arkipäiv...
527.9.2012
Esineiden ja asioiden Internet – liiketoimintamahdollisuudet
 IoT, esineiden ja asioiden internet aiheuttaa mu...
627.9.2012
Tilaisuus Suomelle
 Vahva ICT-osaaminen
 Vahva kone- ja laitetoimiala
 Tarve löytää uusia markkinoita
tilais...
727.9.2012
Avoimet teknologiaratkaisut älytiloihin
Haaste:
 Ns. älytiloissa laitteiden pitäisi pystyä jakamaan
tietoa kes...
827.9.2012
Esineiden tunnistaminen ja seuranta läpi elinkaaren
Haaste:
 Kuinka nimetä ja tunnistaa suuri määrä esineitä, ...
927.9.2012
Langaton lataus laitteissa olevaa NFC-antennia käyttäen
Haaste:
 Pienten laitteiden lataaminen tavallisella jo...
1027.9.2012
Ihmisten ja tavaroiden kulun seuranta
Haaste:
 Ihmisten ja tavaravirtojen seuranta on olennainen kysymys turv...
1127.9.2012
Työntekijän tai työkoneen tilanteen tunnistus automaattisesti
Haaste:
 Yksin työskentelevät henkilöt voivat j...
1227.9.2012
1327.9.2012
VTT – 70 vuotta
teknologiaa yhteiskunnan ja
elinkeinoelämän hyväksi
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

ICT:n seuraava murros

276 views
207 views

Published on

VTT:n mukaan ICT:n seuraava murros muuttaa suuresti taloutta ja elämäämme. Jokapaikan tietotekniikka ja esineiden ja asioiden internet ovat voimakkaassa kasvussa. Tämän vaikutuksia on nähtävissä yhä enemmän kaikkialla, niin asumisessa, liikenteessä, terveydenhuollossa, vähittäiskaupassa kuin turvallisuus- ja energia-aloilla.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
276
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

ICT:n seuraava murros

 1. 1. ICT:n seuraava murros Mediatilaisuus 3.10.2012, Oulu Tutkimusprofessori Heikki Ailisto, VTT
 2. 2. 227.9.2012 Tietotekniikan murrokset eivät ole ohi
 3. 3. 327.9.2012 Seuraava murros: Esineiden ja asioiden internet (IoT) Määritelmä: ”Esineiden ja asioiden internet on reaalisten esineiden kommunikaatioverkko. Esineissä on sulautettua tietotekniikkaa, joka antaa niille kyvyn kommunikoida muiden esineiden kanssa ja mitata oma tai ympäristön tilaa tai vaikuttaa siihen.”
 4. 4. 427.9.2012 Kolme esineiden ja asioiden internetin eli IoT:n osa-aluetta 1. RFID-maailma: esineiden tunnistaminen. Arkipäiväisimmätkin esineet voidaan merkitä ja tunnistaa. Niitä voidaan seurata läpi elinkaaren ja niillä on vastine ”digitaalimaailmassa”. 2. Anturimaailma: ilmiöiden havaitseminen ja mittaaminen. Kaikkea voidaan ja kannattaa mitata, koska se on halpaa. Sää, liikennevirrat, ilman laatu. Tieto on saatavissa toisella puolella maailmaa – jos halutaan. Tiedon yhdistämisestä syntyy uutta arvoa ja liiketoimintaa. 3. Toimilaitteiden maailma: ympäröivään maailmaan vaikuttaminen. Mitattua tietoa käytetään ympäristön tilan ohjaamiseen. Esimerkiksi moottorien, venttiilien, lämmityksen ja lukkojen etäohjaus.
 5. 5. 527.9.2012 Esineiden ja asioiden Internet – liiketoimintamahdollisuudet  IoT, esineiden ja asioiden internet aiheuttaa murroksen, joka on verrattavissa webin tuloon 15 v sitten – nyt kuitenkin ihmisten lisäksi koneet ja laitteet alkavat keskustella netin yli. Tämä on merkittävä teollinen murros. • 15 miljardia kytkettyä laitetta 2015 (Alcatel) • 50 miljardia kytkettyä laitetta 2020 (Ericsson) • SIM-kortit laitteissa yleistyvät nopeammin kuin matkapuhelimissa, KDDI-yhtiöllä jo yli puolet ”tilaajista” on laitteita  Markkinan koko • Harbour Research: M2M, machine to machine -palvelujen arvo on 300 miljardia euroa 2013, kasvaa 33 %: suurimmat rakennusautomaatio 60 miljardia, teollisuus 40, turvallisuusala 38, kuljetus 34, energia 24, vähittäiskauppa 22 ja terveydenhoito 12 miljardia. • IoT:n vaatimat verkkoinvestoinnit ym. vuonna 2020 ovat 200 miljardia euroa (EPOSS) • IoT:n teolliset sovellukset 40 miljardia euroa, kasvu 40 % • Älykäs valaisu, mm. led-valot: n. 100 miljardia euroa vuodessa
 6. 6. 627.9.2012 Tilaisuus Suomelle  Vahva ICT-osaaminen  Vahva kone- ja laitetoimiala  Tarve löytää uusia markkinoita tilaisuus, johon kannattaa tarttua  VTT on päättänyt olla omalta osaltaan mukana suomalaisten yritysten pyrkimyksessä saada osansa liiketoiminnasta.  Tutkimus suuntautuu vahvana erityisesti esineiden ja asioiden internetiin (IoT).
 7. 7. 727.9.2012 Avoimet teknologiaratkaisut älytiloihin Haaste:  Ns. älytiloissa laitteiden pitäisi pystyä jakamaan tietoa keskenään eli “puhumaan keskenään”. Ratkaisu:  Yhteentoimivuusalusta M3 tarjoaa laitteille yhteisen kielen, eli määrittelee miten tieto talletetaan, jaetaan ja esitetään.  Tietoliikenteessä käytetään normaaleja ratkaisuja: Bluetoothia ja WLANia. Hyödyt:  Eri valmistajilta ostetut laitteet voivat jakaa informaatiota.  Matkaviestin, medialaitteet ja taloautomaatio. Lisätietoja: Juha-Pekka Soininen, Eila Ovaska Product and service development Käyttöesimerkki: Rakennuksessa on eri valmistajien toimittamia turvalaitteita: palohälyttimiä, ovisensoreita, valvontakameroita ja lukkoja. M3:n avulla ne voivat jakaa tietoa ja toimia yhteen järkevällä tavalla.
 8. 8. 827.9.2012 Esineiden tunnistaminen ja seuranta läpi elinkaaren Haaste:  Kuinka nimetä ja tunnistaa suuri määrä esineitä, jotta niitä voidaan seurata läpi elinkaaren.  Esineeseen pitää voida liittää erilaisia tietoja digitaalimaailmassa. Ratkaisu:  uID-tunnisteella ja sitä tukevalla uEasy-sovelluksella voi: • luoda mille tahansa esineelle oman ja ainutkertaisen ucode-tunnisteen ja kirjoittaa sen NFC-RFID-tarraan tai matriisikoodiin, joka kiinnitetään esineeseen, • liittää esineen tunnisteeseen kuvia, paikkatietoa, huoltotietoa tai tuoteselosteen digimaailmassa, • tieto on saatavissa lukemalla kohteen NFC-tarra tai matriisikoodi matkapuhelimella ja hakemalla sen avulla webistä esineeseen liittyvä tieto. Hyödyt:  Helppokäyttöinen menetelmä luoda mille tahansa tuotteelle tai esineelle ainutkertainen tunniste, jonka avulla esineeseen liittyvä tieto on ajantasaista ja aina helposti saatavissa. Lisätietoja: Janne Takalo Product and service development Käyttöesimerkki: Rakennusliikkeellä on arvokkaita työkaluja. Työkaluja lainattaessa, palautettaessa ja huollettaessa tieto päivitetään ucoden avulla. Laitteen sijainti ja käyttöhistoria ovat aina ajan tasalla.
 9. 9. 927.9.2012 Langaton lataus laitteissa olevaa NFC-antennia käyttäen Haaste:  Pienten laitteiden lataaminen tavallisella johdollisella muuntajalla on vaivalloista. Kun lataaminen unohtuu, laite ei toimi. Ratkaisu:  VTT kehitti ratkaisun, jolla kommunikointiin tarkoitettua NFC:tä (Near Field Communication) voidaan käyttää latauksessa.  Latausominaisuus lisätään NFC-teknologiaan.  Sähkö menee langattomasti pieneen laitteeseen. Hyödyt:  Vaivattomuus käyttäjälle.  Yhteensopivuus NFC-standardin kanssa.  Ei erillistä antennia ja muita komponentteja pieneen laitteeseen – kilpailevat teknologiat vaativat erillisen antennin. Lisätietoja: Esko Strömmer Product and service development Käyttöesimerkki: Kotona pienet laitteet asetetaan latausalustalle ja niiden akku täyttyy parissa tunnissa. Samalla voidaan ladata ohjelmapäivitykset NFC-yhteydellä.
 10. 10. 1027.9.2012 Ihmisten ja tavaroiden kulun seuranta Haaste:  Ihmisten ja tavaravirtojen seuranta on olennainen kysymys turva-, logistiikka- ja tuotantosovelluksissa.  Tavalliset videokamerat kärsivät heijastuksista, muuttuvasta valaistuksesta ja varjostumista. Ratkaisu:  Edullisia 3D-kameroita voidaan käyttää sovelluksissa datan lähteenä.  VTT on kehittänyt laskentamenetelmiä ja ohjelmistopaketin ihmisvirtojen ja tavaroiden seurantaan. Hyödyt:  Saadaan tarkkaa tietoa ihmisten ja muiden liikkuvien kohteiden liikkeestä: mitä, mihin, koska, miten?  3D-kamera tuottaa luotettavampaa tietoa kuin videokamera.  Toimivat, edulliset ja luotettavat ratkaisut.  Käyttökohteet: logistiikka, terveydenhuolto, ikääntyvät, liikenne, turvallisuus ja käyttöliittymät. Lisätietoja: Otto Korkalo Product and service development Käyttöesimerkki: Myymälän näyteikkuna somistetaan uudelleen. Halutaan tietää, moniko ihminen pysähtyy katsomaan, kuinka pitkäksi aikaa ja tulevatko he liikkeeseen. Tämän ratkaisun avulla tämä on tehtävissä.
 11. 11. 1127.9.2012 Työntekijän tai työkoneen tilanteen tunnistus automaattisesti Haaste:  Yksin työskentelevät henkilöt voivat joutua vaaratilanteisiin, jotka pitäisi tunnistaa automaattisesti avun saamiseksi – vartija tai metsäkoneen kuljettaja.  Nykyiset ratkaisut tarjoavat vain raakadataa, esim. henkilön tai koneen paikan tai kiihtyvyystiedon. Ratkaisu:  VTT tarjoaa kontekstintunnistukseen kokonaisratkaisun, jossa ovat sekä anturit, prosessori, radio että ohjelmisto.  Ohjelmisto tunnistaa henkilön toiminnan: istuu, juoksee, kaatuu, on paikallaan; vastaavasti työkoneille. Hyödyt:  Pieni laite tunnistaa tilanteen automaattisesti; vaaratilanteesta saadaan tieto esim. valvomoon.  Kulkee käyttäjän tai ajoneuvon mukana, sisältää oman radion.  Perusratkaisu räätälöitävissä asiakkaan tarpeeseen. Lisätietoja: Arttu Lämsä Product and service development Käyttöesimerkki: Vartijan havaitaan juoksevan ja pysähtyvän. Koska kyseessä on todennäköisesti kiinniottotilanne, paikalle lähetetään apuvoimia.
 12. 12. 1227.9.2012
 13. 13. 1327.9.2012 VTT – 70 vuotta teknologiaa yhteiskunnan ja elinkeinoelämän hyväksi

×