Aan de slag met
slim parkeren
De VNM Slimmer-op-wegwijzer
U wilt aan de slag met de parkeerproblemen bij uw organisatie. M...
- 2 -
De voordelen
Slim parkeren helpt u om uw parkeerprobleem te verminderen of op te lossen.
En dat kan u nog een aantal...
- 3 -
Checklist voor slim parkeren
Organisatie
	 Bepaal uw visie op mobiliteit (1.1)
	 Maak één persoon verantwoordelijk (...
- 4 -
Organisatie
1.1	 Bepaal uw visie op mobiliteit
De ervaring leert dat bedrijven met een heldere visie vaak de beste r...
- 5 -
1.2	 Maak één persoon verantwoordelijk
Het is goed als één persoon verantwoordelijk is voor alles rondom parkeren. B...
- 6 -
Analyseer het probleem
en kies uw maatregelen
De aanpak van parkeerproblemen vraagt om een goede
analyse. Dit kost t...
- 7 -
3. Benut uw
parkeerterrein beter
Heeft u alleen op een aantal piekmomenten te
weinig parkeerplekken, bekijk dan of u...
- 8 -
3.3	 Slimme planning van spreekuren en/of bezoekuren
Vooral dienstverlenende bedrijven die veel bezoekers, cliënten ...
- 9 -
Verminder de vraag
naar parkeerplaatsen
Wordt uw parkeerprobleem vooral veroorzaakt door uw
eigen medewerkers? Vaak ...
- 10 -
4.2	 Beloon medewerkers voor niet-parkeren
Naast het stimuleren van alternatieven, kunt u medewerkers een beloning ...
- 11 -
U kunt denken aan de volgende selectiecriteria:
-•	De reisafstand. Medewerkers die bijvoorbeeld minder dan tien kil...
- 12 -
Vergroot de
parkeercapaciteit
Benut u uw huidige parkeerruimte al optimaal en kunt
of wilt u de vraag naar parkeerp...
- 13 -
Gedragsbeïnvloeding; wat komt er bij kijken?
Gedrag is grotendeels automatisch
Een belangrijk deel van ons gedrag i...
- 14 -
Interne communicatie
Interne communicatie is belangrijk voor het succes:
tips en trucs!
Welke maatregelen u ook kie...
- 15 -
6.1	 Wat wilt u bereiken?
Wat u wilt bereiken met uw communicatie, hangt sterk af van de maatregelen
die u kiest.
B...
- 16 -
6.3 Management
Waarom?
Steek veel energie in het management van uw organisatie. De (afdelings/team)managers
spelen ...
- 17 -
Hoe?
-•	Presentatie in OR-overleg
-•	Zo nodig 1-op-1 gesprekken met OR-leden om weerstanden weg te nemen
-•	Brainst...
- 18 -
Hoe?
-•	1-op-1-gesprekken met deze medewerkers
-•	Vrijwel alle acties die ook bij 6.7 zijn beschreven
6.7 Medewerke...
- 19 -
-•	Kaartje met route naar/van andere parkeerplaats
-•	Helder overzicht met regels rondom parkeren
	 Lijncommunicati...
- 20 -
Boodschap
Zie ook 6.7. Voor deze specifieke groep is het extra belangrijk dat zij weten waar zij
terecht kunnen voo...
- 21 -
Wie kan u
verder helpen?
Heeft u nog specifieke vragen over slim parkeren?
Zoekt u hierbij professionele begeleidin...
- 22 -
Masters in parking
Valet parking, shuttle service, chauffeursdiensten, multi-user parkeersysteem
Michiel Schat	 040...
Colofon
Deze Slimmer-op-wegwijzer is een uitgave van VNM
– slimmer op weg. Kopieer, download en verspreid de inhoud
gerust...
Slimmer op wegwijzer slim parkeren
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Slimmer op wegwijzer slim parkeren

492 views

Published on

De Slimmer-op-wegwijzer is een brochure met uitgebreide informatie over stimulering van slim parkeren, overzichtelijk gerangschikt in een stappenplan.

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
492
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Slimmer op wegwijzer slim parkeren

 1. 1. Aan de slag met slim parkeren De VNM Slimmer-op-wegwijzer U wilt aan de slag met de parkeerproblemen bij uw organisatie. Moet u dan het aantal parkeerplaatsen uitbreiden of kunt u het autoverkeer naar uw organisatie ­beperken? Wat is voor uw organisatie mogelijk en wenselijk, ook op de lange termijn? Deze Slimmer-op-wegwijzer helpt u om uw parkeerprobleem gestructureerd aan te pakken.
 2. 2. - 2 - De voordelen Slim parkeren helpt u om uw parkeerprobleem te verminderen of op te lossen. En dat kan u nog een aantal voordelen opleveren: -• Betere bereikbaarheid van de organisatie -• Kostenbesparing -• Meer tevreden medewerkers en bezoekers
 3. 3. - 3 - Checklist voor slim parkeren Organisatie Bepaal uw visie op mobiliteit (1.1) Maak één persoon verantwoordelijk (1.2) Stel een actieplan, communicatieplan en planning op (1.3) Slim parkeren Analyseer het probleem en kies uw maatregelen (2) Benut uw parkeerterrein beter (3) -• Slimme planning van bijeenkomsten (3.1) -• Slimme inzet van medewerkers (3.2) -• Slimme planning van bezoek- en spreekuren (3.3) Verminder de vraag naar parkeerplaatsen (4) -• Bied en stimuleer alternatieven voor de (lease)auto (4.1) -• Beloon medewerkers voor niet-parkeren (4.2) -• Stel een parkeerregime in (4.3) Vergroot de parkeercapaciteit (5) -• Vergroot uw huidige parkeerterrein (5.1) -• Laat uw medewerkers parkeren op afstand (5.2) Interne communicatie Zorg voor een structurele communicatieaanpak. Besteed aandacht aan: Doelen en doelgroep (6.1 en 6.2) Rol en draagvlak management (6.3) Ondernemingsraad (6.4) Manager PO (6.5) Medewerkers die al anders omgaan met parkeren (6.6) Medewerkers die met de auto naar het werk komen (6.7) Medewerkers die straks geen parkeerplaats meer krijgen (6.8) Nieuwe medewerkers (6.9)
 4. 4. - 4 - Organisatie 1.1 Bepaal uw visie op mobiliteit De ervaring leert dat bedrijven met een heldere visie vaak de beste resultaten behalen. Een heldere visie helpt u bij het maken van de juiste en consistente keuzes, het creëren van draagvlak en bij uw interne communicatie. Werkgevers met een visie die ook nog eens breed verankerd is in de organisatie, scoren nog beter. Een brede aanpak van parkeerproblemen zal vaak de centrale visie zijn. Uw overvolle parkeerterrein zorgt immers voor onvrede onder uw medewerkers en klanten. Ook kostenbesparing kan centraal staan. Vaak zoeken werkgevers naar besparing op het gebied van inkoop, personeelskosten of zakelijke ritten. Het ligt voor de hand om dan ook de kosten voor parkeerruimte terug te dringen en uw medewerkers minder (of slimmer) te laten parkeren. Voor andere werkgevers is goed werkgeverschap een belangrijke drijfveer om hiermee aan de slag te gaan. Deze werkgevers hebben veel oog voor de tevredenheid en de ­ontwikkeling van medewerkers. Verbreding hiervan naar parkeren is een logische stap; u wilt immers niet dat uw medewerkers last hebben van een overvolle parkeerplaats. Maar ook andere visies kunnen ten grondslag liggen aan uw mobiliteits- en parkeer­ beleid: denk aan bereikbaarheid van de organisatie of kwaliteit van de werkomgeving. In onze andere Slimmer-op-wegwijzers leest u wat u hiervoor nog meer kunt doen. 1.
 5. 5. - 5 - 1.2 Maak één persoon verantwoordelijk Het is goed als één persoon verantwoordelijk is voor alles rondom parkeren. Binnen veel organisaties is dit een facilitair manager. Deze projectleider betrekt hierbij andere collega’s die noodzakelijk zijn voor de voortgang. Denk aan de HR-manager (voor aan­ passing van bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden) en de communicatieadviseur (voor interne communicatie). Belangrijk is dat het parkeerbeleid volledig gedragen wordt de directie. Zeker als u kiest voor een maatregel waarbij niet meer iedere medewerker een parkeerplek heeft of uw medewerkers tegen betaling gaan parkeren. 1.3 Stel een actieplan, communicatieplan en planning op Maak een actieplan, een communicatieplan en een bijbehorende tijdsplanning. In het actieplan neemt u ondermeer de acties en maatregelen op die u in deze handleiding vindt. In hoofdstuk 6 vindt u een handleiding voor de interne communicatie. Bekijk verder goed over welke maatregelen besluitvorming nodig is en door wie. Een traject met de ondernemingsraad duurt al snel enkele maanden. Waarschijnlijk gaat u ook met andere mobiliteitsoplossingen aan de slag. Leg de ­verschillende actieplannen naast elkaar en stem ze goed op elkaar af. Zeker op het gebied van interne communicatie is dit erg belangrijk. De verschillende projecten kunnen elkaar dan immers versterken.
 6. 6. - 6 - Analyseer het probleem en kies uw maatregelen De aanpak van parkeerproblemen vraagt om een goede analyse. Dit kost tijd, maar het helpt u om passende en structurele oplossingen voor uw problemen te vinden. Neem in uw analyse mee: -• Uw huidige parkeercapaciteit op eigen terrein -• Uw huidige parkeercapaciteit op eventuele andere plekken (als u bijvoorbeeld ­ elders plekken huurt) -• Het gebruik van de parkeerplaatsen: hoeveel auto’s staan er geparkeerd op welke dagen en tijden? -• De gebruikers van uw parkeerplekken: medewerkers, bezoekers? Mogelijk mensen die bij andere bedrijven in de buurt moeten zijn? -• Waar komen uw parkerende medewerkers vandaan? Bekijk ook de toekomstige ontwikkelingen. Verwacht u de komende tijd sterk te groeien? Of verwacht u juist krimp? En wat zal dit betekenen voor de parkeerdruk? Inventariseer ook de parkeermogelijkheden in de omgeving, bijvoorbeeld bij buurbedrijven, sportverenigingen of P+R-terreinen. Uw analyse helpt u om de juiste oplossingsrichting te kiezen: -• Benut uw huidige parkeerterreinbeter (3) -• Verminder de vraag naar parkeerplaatsen (4) -• Vergroot de parkeercapaciteit (5) 2.
 7. 7. - 7 - 3. Benut uw parkeerterrein beter Heeft u alleen op een aantal piekmomenten te weinig parkeerplekken, bekijk dan of u uw parkeerterrein slimmer kunt benutten. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren: 3.1 Slimme planning van bijeenkomsten Veel bedrijven hebben op vaste momenten in de week vergaderingen en besprekingen. Zorgen deze voor een piekbelasting van uw parkeerterrein, spreid de bijeenkomsten dan beter over de week. U kunt hierover afspraken maken met uw managers en afdelingen. 3.2 Slimme inzet van medewerkers De woensdag en vrijdag zijn bij veel bedrijven rustige dagen: op die dagen zijn bijvoor- beeld veel parttimers vrij. Werkt u met parttimers, dan kunt u de aanwezigheid van deze medewerkers beter over de week verspreiden. Ook kunt u uw medewerkers de gelegenheid geven langere werkdagen te maken; zij kunnen daardoor bijvoorbeeld een dag minder naar kantoor komen. Multi-user: deel parkeerplaatsen met de buren U benut uw parkeerruimte echt optimaal, als u het parkeren organiseert samen met andere bedrijven op uw bedrijventerrein. Met een multi-user parkeersysteem kunnen medewerkers bij alle deelnemende bedrijven parkeren. Dit leidt tot efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte en is heel geschikt om piekperioden mee op te vangen. U kunt dit prima combineren met een parkeerregime, waarbij u voorwaarden stelt aan het gebruik van de parkeerruimte. Lees hierover meer in 4.3.
 8. 8. - 8 - 3.3 Slimme planning van spreekuren en/of bezoekuren Vooral dienstverlenende bedrijven die veel bezoekers, cliënten of patiënten ontvangen, hebben vaste spreek- en bezoekuren. Kijk of u deze uren beter kunt spreiden, zodat een gelijkmatiger parkeervraag ontstaat. “Deze maatregelen zijn vaak zonder grote kosten in te voeren. Wellicht heeft u zelf ideeën hoe uw terrein nog beter benut kan worden. VNM hoort ze graag!” Marion Patist • adviseur en specialist slim parkeren, VNM
 9. 9. - 9 - Verminder de vraag naar parkeerplaatsen Wordt uw parkeerprobleem vooral veroorzaakt door uw eigen medewerkers? Vaak komen medewerkers met de auto, omdat de alternatieven onbekend of niet interessant genoeg zijn. U kunt als werkgever een belangrijke rol spelen in het verminderen van de parkeervraag. Zeker als duurzaamheid en kwaliteit van de omgeving belangrijk voor u zijn, ligt het voor de hand om hieraan te werken. 4.1 Bied en stimuleer alternatieven voor de (lease)auto Voor medewerkers die minder dan vijftien kilometer van het werk wonen, is de ­(elektrische) fiets vaak een prima alternatief. Ook kunt u op allerlei manieren het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren. En denk ook aan carpool en vanpool; iedere automobilist die met een collega samen reist, levert u ruimte op de parkeerplaats op. Zorg ook voor alternatieven voor zakelijke ritten; veel medewerkers komen immers met de auto omdat ze die nodig hebben om naar afspraken te gaan. Het stimuleren van telewerken is ook zeer effectief om de parkeerdruk te verminderen. U leest hoe u dit kunt aanpakken in onze volgende Slimmer-op-wegwijzers: -• Fietsen -• Openbaar vervoer -• Flexibel reizen -• Samen reizen -• Het nieuwe werken 4.
 10. 10. - 10 - 4.2 Beloon medewerkers voor niet-parkeren Naast het stimuleren van alternatieven, kunt u medewerkers een beloning geven als zij niet meer parkeren. Hiermee laat u de keuze voor wel/niet parkeren bij uw medewerkers liggen, maar u voert de ‘druk’ wel op. U kunt dan denken aan een beloning voor mede- werkers die hun parkeerplaats/parkeerpas inleveren. Dit kan een bedrag zijn, maar ook een beloning die in de lijn ligt van het stimuleren van alternatieven. Zoals een fiets/vouwfiets of een laptop om onderweg te werken. Een andere mogelijkheid is om uw mede­werkers een ‘parkeerbudget’ te geven (eventueel als onderdeel van een persoonlijk mobiliteits- budget). Iedere keer parkeren wordt in mindering gebracht op het budget. Parkeert de medewerker niet of weinig, dan krijgt hij het overgebleven bedrag uitgekeerd. 4.3 Stel een parkeerregime in Behaalt u (nog) te weinig resultaat met het stimuleren van alternatieven voor de auto (4.1) of met het belonen (4.2)? Met een parkeerregime stapt u van het vrijblijvende karakter af. U bepaalt zelf óf en welke medewerkers (en eventueel bezoekers) gebruik kunnen maken van de parkeerplaats. Weeg heel goed af wie u wel - en wie u geen – toestemming wilt geven om te parkeren. Het is belangrijk om hierbij ook de ondernemingsraad te betrekken. Bij uw afwegingen gaat u uiteraard uit van het aantal parkeerplaatsen dat u beschikbaar heeft, maar ook van uw visie op mobiliteit. Definieer de verschillende groepen zo helder mogelijk; hiermee voorkomt u onduidelijkheid en onrust onder uw medewerkers.
 11. 11. - 11 - U kunt denken aan de volgende selectiecriteria: -• De reisafstand. Medewerkers die bijvoorbeeld minder dan tien kilometer van het werk wonen, geeft u geen toegang tot de parkeerplaats. -• De reistijd. U kunt als regel stellen dat mensen alleen een parkeerplaats krijgen als de woon/werkreis met het openbaar vervoer bijvoorbeeld anderhalf keer zo groot is als de reis met de auto. -• Reist de medewerker alleen of samen? U kunt ervoor kiezen carpoolers en vanpoolers altijd een parkeerplaats te geven. Een andere manier om het parkeerregime in te vullen, is de invoering van betaald parkeren. Hiermee geeft u alle medewerkers de vrijheid om te parkeren bij uw organisatie. Iedere medewerker (of bezoeker) maakt een individuele afweging of hij hiervoor geld over heeft. Deze maatregel is uitstekend te combineren met een persoonlijk mobiliteits- budget. Lees hierover meer in de Slimmer-op-wegwijzer flexibel reizen. Een parkeerregime is erg effectief. Het is belangrijk dat u ook de alternatieven voor het gebruik van de auto goed onder de aandacht brengt. Maak de alternatieven aantrekkelijk, bijvoorbeeld met (tijdelijke) beloningsmaatregelen. Zie ook 4.1 en 4.2. “Bereid de interne communicatie rondom uw ­nieuwe parkeeraanpak goed voor. Dit is belangrijk om onrust en weerstand onder uw medewerkers te begeleiden of te voorkomen. Ook al zijn er steeds minder bedrijven waar medewerkers vrijblijvend en zonder kosten kunnen parkeren, veel medewer- kers ervaren een parkeerplaats als een verworven recht. In hoofdstuk 6 vindt u tips en ideeën.” Sandra de Geeter • communicatieadviseur VNM
 12. 12. - 12 - Vergroot de parkeercapaciteit Benut u uw huidige parkeerruimte al optimaal en kunt of wilt u de vraag naar parkeerplaatsen niet (verder) terugdringen? Dan zult u uw parkeercapaciteit moeten vergroten. Dit kan op verschillende manieren, zowel voor een korte als voor een langere periode. 5.1 Vergroot uw huidige parkeerterrein Wellicht kunt u uw huidige parkeerterrein efficiënter inrichten of vergroten en daar­ door meer parkeerplaatsen creëren. Een verkeerskundig bureau kan u hierbij helpen. VNM brengt u graag in contact met een organisatie die u kan helpen. Houd er rekening mee dat u hiervoor een vergunning nodig hebt. 5.2 Laat uw medewerkers parkeren op afstand Heeft u op uw eigen terrein (of vlakbij het bedrijf) geen mogelijkheden de capaciteit te vergroten, dan kunt u faciliteren dat uw medewerkers op afstand kunnen parkeren. Dit kan bijvoorbeeld op bestaande P+R terreinen. Ook kunt u op een andere locatie parkeerruimte huren of kopen. Aandachtspunt bij parkeren op afstand is het vervoer tussen de parkeerplaats en uw organisatie. Op veel P+R terreinen zijn mogelijkheden beschikbaar, zoals busverbindingen of OV-fietsen. Zijn er geen – of onvoldoende – mogelijkheden aanwezig, dan kunt u hiervoor als werkgever zelf zorgen. Doet u dit samen met buurbedrijven, dan heeft u meer mogelijkheden en kunt u de kosten delen. U kunt denken aan fietsen (die gestald staan bij de parkeerplaats) en een shuttleservice/busje, dat geregeld pendelt tussen de parkeerplaats en uw bedrijf. U kunt uw medewerkers ook een vouwfiets lenen of geven. Het voordeel hiervan is dat deze gewoon in de auto mee kan. 5.
 13. 13. - 13 - Gedragsbeïnvloeding; wat komt er bij kijken? Gedrag is grotendeels automatisch Een belangrijk deel van ons gedrag is min of meer automatisch. Deskundigen denken dat dit voor meer dan 95% van ons gedrag het geval is. Het menselijk brein kan het ook helemaal niet aan om steeds weer over iedere handeling na te denken en voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Ook het reisgedrag van de meeste van uw medewerkers is geautomatiseerd, men denkt er niet meer over na. Gepland en beredeneerd gedrag is vooral te beïnvloeden met argumenten. Bij geautomatiseerd gedrag werkt dit echter amper; u zult vooral subtiele beïnvloedingstechnieken moeten inzetten. Gedrag is grotendeels irrationeel En om er nog een schepje bovenop te doen: de mens blijkt helemaal niet zo rationeel te zijn. We weten dat parkeren bij het bedrijf erg lastig is, toch komen we met de auto naar het werk en parkeren de auto desnoods in de woonwijk vlakbij. Mensen maken veelal keuzes op basis van sentimenten. Vraagt u uw medewerkers naar de redenen waarom ze bepaald (reis) gedrag vertonen, houd er dan reke­ning mee dat de uitkomsten niet altijd betrouwbaar zijn. Het is immers vaak geen weloverwogen gedrag. Bovendien hebben we de neiging achteraf ons gedrag ‘goed te praten’ . Gedrag is ‘besmettelijk’ We hebben de neiging ons gedrag aan te passen aan het gedrag van ‘de massa’. Dit gebeurt vrijwel onbewust. Gedrag blijkt steeds weer besmettelijk. Dit is een belangrijk principe om rekening mee te houden. Sociale druk en de sociale norm spelen een grote rol bij het veranderen van gedrag. Ons brein is selectief Het is u vast wel eens opgevallen. Bent u aan het verbouwen, dan ziet u plots overal adver­ tenties en folders van de bouwmarkt. Ons brein registreert heel selectief. En dat moet ook wel, want de hedendaagse mens wordt bestookt met informatie. We hebben de neiging vooral informatie op te nemen die we verwachten én die onze eigen patronen en over­ tuigingen bevestigt. Dit geldt ook voor uw medewerkers. Veel communicatieboodschappen die u als werkgever over hen ‘uitstort’ worden niet (of beperkt) opgevangen. Én door uw mede­werkers ‘ingekleurd’, zodat ze het kloppend krijgen met hun verwachtingen of patronen. Wilt u meer weten over de achtergronden van gedragsbeïnvloeding? Kom dan naar een van de VNM-themabijeenkomsten over dit onderwerp. Er zijn ook adviesbureaus die u kunnen helpen, zie hoofdstuk 7.
 14. 14. - 14 - Interne communicatie Interne communicatie is belangrijk voor het succes: tips en trucs! Welke maatregelen u ook kiest, besteed veel aandacht aan uw interne communicatie. U wilt het gedrag van uw medewerkers beïnvloeden en dat is vaak een lastig proces. Kunnen uw medewerkers zelf keuzes maken, bijvoorbeeld op vrijwillige basis elders parkeren? Dan is het belangrijk om hen op de juiste manier te stimuleren en te ‘verlei- den’. Is er geen vrijblijvendheid binnen uw parkeerbeleid, bijvoorbeeld omdat bepaalde groepen medewerkers niet meer mogen parkeren? Richt uw communicatie dan vooral op het creëren van draagvlak en het voorkomen van weerstanden. Voor het stimuleren van alternatieven voor de auto, verwijzen we u graag naar onze Slimmer-op-wegwijzers fietsen, openbaar vervoer, flexibel reizen en samen reizen. 6. “U vindt hier vooral ideeën voor de communicatie rondom een parkeerregime en het stimuleren van parkeren op afstand. De meeste tips zijn ook prima bruikbaar voor andere parkeeroplossingen. Heeft u hulp nodig? Bel ons gerust!” Sandra de Geeter • communicatieadviseur, VNM
 15. 15. - 15 - 6.1 Wat wilt u bereiken? Wat u wilt bereiken met uw communicatie, hangt sterk af van de maatregelen die u kiest. Bij de invoering van een parkeerregime kunnen uw communicatiedoelstellingen zijn: -• Medewerkers weten of ze straks wel of niet mogen parkeren bij het bedrijf -• Medewerkers begrijpen de achtergronden van het nieuwe parkeerbeleid -• Medewerkers weten waar ze terecht kunnen met vragen -• Medewerkers weten welke alternatieven zij hebben voor de auto Kiest u voor het stimuleren van alternatieven voor de auto en parkeren op afstand, denk dan aan deze doelstellingen: -• Medewerkers weten waar en hoe ze op afstand kunnen parkeren en hoe ze het laatste stukje kunnen overbruggen -• Medewerkers hebben een positief gevoel over parkeren op afstand -• Medewerkers weten welke alternatieven zij hebben voor de auto -• Medewerkers kennen de voordelen van de alternatieven (zie hiervoor onze andere Slimmer-op-wegwijzers) 6.2 Met wie communiceert u? Stem uw communicatie en de boodschap goed af op de medewerkers van uw bedrijf. Houd rekening met het opleidingsniveau, interesses en mogelijke sentimenten rondom de auto en parkeren. Niet alle medewerkers hebben dezelfde aanpak en boodschap nodig. U kunt bijvoorbeeld deze groepen onderscheiden: -• Management -• Ondernemingsraad -• Medewerkers die met de auto naar het werk komen -• Manager PO -• Medewerkers die al anders omgaan met parkeren -• Medewerkers die door een parkeerregime geen parkeerplaats meer krijgen -• Nieuwe medewerkers
 16. 16. - 16 - 6.3 Management Waarom? Steek veel energie in het management van uw organisatie. De (afdelings/team)managers spelen altijd een bepalende rol bij veranderingen, zeker als deze weerstand kunnen oproepen (ook bij hen zelf). De managers moeten het nieuwe parkeerbeleid positief kunnen uitdragen en inspelen op vragen, bezwaren en onduidelijkheden. Boodschap Besteed aandacht aan de achtergronden van het parkeerbeleid; waarom is dit beleid belangrijk? Leg uit waarom is gekozen voor bepaalde maatregelen (stimuleren, uitbreiden, regime). Licht de alternatieven en regelingen toe. Benoem concreet wat u van de managers verwacht, bijvoorbeeld het informeren van medewerkers, enthousiasmeren, wegnemen van weerstanden of het geven van het goede voorbeeld. Hoe? -• Presentatie in managementoverleg -• Persoonlijke gesprekken met managers (= meest effectief om eventuele bezwaren en weerstanden te bespreken) 6.4 Ondernemingsraad Waarom? Past u de arbeidsvoorwaarden aan, dan heeft u met de ondernemingsraad te maken. Maar ook als de OR geen instemmings- of adviesrecht heeft, is het verstandig om met de OR-leden te communiceren over het nieuwe beleid. De OR communiceert namelijk óók met de medewerkers, hun ‘achterban’. Een goede afstemming draagt bij aan draagvlak bij de OR. Hiermee voorkomt u dat via de OR ongewenste boodschappen over het parkeerbeleid bij uw medewerkers terecht komen. Boodschap Achtergronden van het (nieuwe) beleid en informatie over de voorzieningen, regelingen en mogelijkheden. Aanpak interne communicatie. Vraag eventueel hulp/ondersteuning van de OR.
 17. 17. - 17 - Hoe? -• Presentatie in OR-overleg -• Zo nodig 1-op-1 gesprekken met OR-leden om weerstanden weg te nemen -• Brainstormsessie met de OR 6.5 Manager PO Waarom? De afdeling PO heeft veel contact met (nieuwe) medewerkers, ondermeer over het woon-werkverkeer en arbeidsvoorwaarden. Boodschap Besteed aandacht aan de achtergronden van het het parkeerbeleid; waarom is dit beleid belangrijk? Geef informatie over de voorzieningen, regelingen en mogelijkheden (voor zover niet bij PO bekend). Benoem concreet wat u van de afdeling verwacht. Dit is bijvoorbeeld het informeren van (nieuwe) medewerkers,enthousiasmeren of wegnemen van weerstanden. Hoe? -• 1-op-1-gesprek(ken) met de manager 6.6 Medewerkers die al anders omgaan met parkeren Waarom? Belangrijke groep als u slimmer parkeren wilt stimuleren. Deze collega’s beïnvloeden (bewust en onbewust) de groep collega’s die nog altijd verwachten dat zij bij het bedrijf kunnen parkeren. Het zijn de mensen die het parkeergedrag laten zien dat uw organisatie graag wil. Of het nu gaat om het afzien van een parkeerplaats of op afstand parkeren. U las al dat gedrag ‘besmettelijk’ is. U kunt gebruik maken van dit mechanisme door deze ’slimme parkeerders’ heel zichtbaar te maken. Boodschap Laat hen merken dat hoe zij omgaan met parkeren bijdraagt aan de visie van de organisatie, en dat de organisatie dus blij is met hun gedrag. Vraag hen op te treden als ambassadeur, bijvoorbeeld door een interview in het personeelsblad of op intranet of een column.
 18. 18. - 18 - Hoe? -• 1-op-1-gesprekken met deze medewerkers -• Vrijwel alle acties die ook bij 6.7 zijn beschreven 6.7 Medewerkers die met de auto naar het werk komen Waarom? Dit is de groep waar het uiteindelijk om draait; van deze mensen wilt u het reis- en/of parkeergedrag beïnvloeden. Boodschap (bij stimuleren parkeren op afstand) Communiceer de mogelijkheden en de voordelen voor de medewerker: altijd plek, draagt bij aan voldoende parkeerplek voor klanten etc. Leg uit hoe voor- en natransport werkt, en welke (financiële) afspraken hiervoor zijn. Geef aan welke ­alternatieven er zijn voor medewerkers die hun auto geregeld gebruiken voor zakelijke ritten. Maak het gewenst gedrag zichtbaar (voorbeeldgedrag) of communiceer de ´sociale norm´ (“wist je dat ..% van je collega’s al op afstand parkeert?”). Gedrag is immers besmettelijk, zie het kader over gedragsbeïnvloeding. Boodschap (bij parkeerregime) Communiceer helder wie wel en wie niet meer mogen parkeren. Geef aan bij wie ze terecht kunnen voor vragen. Communiceer hoe ze eventueel bezwaar kunnen maken. Laat de alternatieven voor de auto zien (zie hiervoor de andere Slimmer-op-wegwijzers) en vertel waar ze eventueel op afstand kunnen parkeren. Benoem de voordelen van het parkeerregime, zowel die voor het bedrijf als voor de medewerker, zoals (tijdelijke) extra beloningen voor de medewerker en de verbeterde alternatieven voor de auto, zoals meer ruimte om vanuit huis te werken. Hoe? Zet verschillende communicatiemiddelen in, en zorg voor herhaling. Besteed veel aan­ dacht aan de persoonlijke (1-op-1) communicatie. Dit kost tijd, maar is over het ­algemeen wel het meest effectief. Zorg voor structurele aandacht voor het onderwerp. Personeelsmagazine en intranet -• Interviews met collega’s -• Column van collega (of weblog van directeur) over persoonlijke ervaringen met parkeren. -• Informatieve artikelen
 19. 19. - 19 - -• Kaartje met route naar/van andere parkeerplaats -• Helder overzicht met regels rondom parkeren Lijncommunicatie -• Managers en PO-ers kunnen het onderwerp bespreken in werkoverleggen, in 1-op-1 gesprekken en functioneringsgesprekken -• Presentaties in werkoverleggen Acties -• Geef uw parkeerders op afstand (en/of collega’s die op een andere manier reizen) kans op een extra beloning (gadget, entreekaart evenement, …), door middel van een verloting. U trekt bijvoorbeeld iedere week een winnaar. -• Posters in bedrijfsrestaurant, parkeergarage etc. om de voordelen van parkeren op afstand onder de aandacht te brengen. -• Een ludiek evenement op de P+R in de buurt, een wedstrijd wie het snelst van de P+R bij het bedrijf is. -• Neem de medewerkers in groepjes mee naar de P+R, met het vervoermiddel dat voorhanden is voor het laatste stukje (openbaar vervoer, fiets, pendelbusje). -• Mobiliteitsmarkt bij het bedrijf, met aandacht voor alternatieven, parkeren op afstand etc. En denk ook aan -• Informatiebijeenkomsten over parkeerregime -• Persoonlijke brief om medewerkers te informeren of zij wel of geen parkeerplaats krijgen -• Goede informatie in (online) personeelshandboek -• Speciale mailing of nieuwsbrief die met regelmaat verschijnt -• Inzetten van een helpdesk voor vragen en persoonlijk advies -• Benader de lokale/regionale pers over uw nieuwe beleid en de (eerste) resultaten. Persaandacht kan uw interne boodschap versterken 6.8 Medewerkers die straks geen parkeerplaats meer krijgen Waarom? Dit zijn de medewerkers die het meest direct worden geconfronteerd met de gevolgen van een parkeerregime. Zij zullen hun dagelijkse reisgedrag moeten aanpassen. Binnen deze groep kunt u weerstanden verwachten.
 20. 20. - 20 - Boodschap Zie ook 6.7. Voor deze specifieke groep is het extra belangrijk dat zij weten waar zij terecht kunnen voor vragen. Communiceer hoe ze bezwaar kunnen maken. Geef een persoonlijk reisadvies hoe ze anders kunnen reizen. Leg uit hoe ze in aanmerking komen voor (tijdelijke) extra beloningen of verbeterde alternatieven. Hoe? -• 1-op-1 gesprekken tussen de (PO) manager en de medewerker (wees luisterend oor, toon begrip, maar blijf ook heel duidelijk: zo is het beleid) -• Interview in personeelsmagazine of op intranet met medewerkers die geen parkeerpas meer krijgen (hoe reageerden ze, hoe zijn ze gaan reizen) -• Persoonlijke brief met uitleg van het besluit, en daarbij uitgebreid informatie over de alternatieven, eventuele (tijdelijke) beloningen etc. 6.9 Nieuwe medewerkers Waarom? Deze mensen hebben nog geen ‘gewoontegedrag’ ontwikkeld. Ze zijn eenvoudiger te beïnvloeden met goede argumenten. Heeft u een parkeerregime, dan is het belangrijk dat de nieuwe mensen hiervan direct op de hoogte zijn. Boodschap Laat zien welke visie de organisatie heeft (zoals duurzaamheid) en hoe de nieuwe medewerker hieraan kan bijdragen. Communiceer – als dit mogelijk is – de sociale norm (.. % van onze medewerkers parkeert al op afstand of komt met het openbaar vervoer). Geef heel helder de mogelijkheden aan. Hoe? -• Arbeidsmarktcommunicatie (zoals personeelsadvertenties) -• Introductiegesprek/programma -• Informatiepakket voor nieuwe medewerkers, met duidelijk overzicht van alle ­regelingen voor woon-werkverkeer en parkeermogelijkheden -• Persoonlijk reisadvies
 21. 21. - 21 - Wie kan u verder helpen? Heeft u nog specifieke vragen over slim parkeren? Zoekt u hierbij professionele begeleiding? Neem dan contact op met VNM: 030 – 215 5080, info@vnm.nu of kijk op www.vnm.nu. U kunt zich ook aanmelden voor een van onze themalunches over slim parkeren. Op www.slimreizen.nl vindt u veel praktijkvoorbeelden; werkgevers delen hun kennis en ervaringen, onder andere over parkeeroplossingen. Contactgegevens aanbieders VNM kan voor u de eerste contacten leggen maar u kunt dit ook rechtstreeks doen. Advier BV Shuttle service, chauffeursdiensten, voor- en natransport, parkeerbudget, reserveringssystemen via sms etc. Minze Walvius 015 - 214 0571 www.advier.nl info@advier.nl Besseling Touringcars-Taxi-Koeriersdienst Shuttle service, voor- en natransport etc. Edwin Besseling 033 - 476 5755 travel@besseling.com www.besseling.com 7.
 22. 22. - 22 - Masters in parking Valet parking, shuttle service, chauffeursdiensten, multi-user parkeersysteem Michiel Schat 040 - 296 0071 michiel@mastersinparking.com www.mastersinparking.com MuConsult Ondersteuning o.a. op het gebied van gedragsbeïnvloeding Neeske Abrahamse 033 - 465 5054 n.abrahamse@muconsult.nl www.muconsult.nl P+R Utrecht Bedrijfsabonnementen en losse kaartjes voor P+R Utrecht  info@utrechtpenr.nl www.penrutrecht.nl Utrecht Bereikbaar Pluspas voor gebruik van (tijdelijke) P+R en vervolgvervoer op de snelwegen naar Utrecht (A2-A12-A27-A28).  Teus van Grootveld 030 - 711 1470 vangrootveld@utrechtbereikbaar.nl www.utrechtbereikbaar.nl XTNT Ondersteuning o.a. op het gebied van gedragsbeïnvloeding Gerard Tertoolen 030 – 239 8060 info@xtnt.nl www.xtnt.nl
 23. 23. Colofon Deze Slimmer-op-wegwijzer is een uitgave van VNM – slimmer op weg. Kopieer, download en verspreid de inhoud gerust! Uiteraard wel graag met naamsvermelding. VNM Herculesplein 201A Stadion Galgenwaard (ingang Noord) 3584 AA UTRECHT T 030 - 215 5080 www.vnm.nu/slimparkeren Vormgeving: MetDick, Den Haag; Floris Hollander Print: Drukkerij Aktief, Den Haag Februari 2010 254812 Een initiatief van:

×