HiFi Colour: Waarom ISO CMYK niet altijd goed genoeg is (2007)

293 views
207 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
293
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

HiFi Colour: Waarom ISO CMYK niet altijd goed genoeg is (2007)

 1. 1. Meer kleur in druk en printEddy Hagen, VIGCHIFI COLOUR: WAAROM ISO CMYKNIET ALTIJD GOED GENOEG IS Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 2. 2. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCVIGC Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie vzw Missie VIGC:  “De competitiviteit van bedrijven versterken door hen te steunen bij innovatie”  Zowel proces- als productinnovatie Hoe vertalen we dat concreet?  Collectieve diensten  Individuele diensten Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 3. 3. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCVIGC Activiteitsterreinen  Trendwatching  Tijdig opportuniteiten en bedreigingen herkennen  Seminaries  Basisinformatie, achtergrondinformatie  Onafhankelijke adviesverlening  Efficiëntieverbeteringen in de productie, administratie  Netwerking Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 4. 4. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCMijn prachtige foto! Ok, dan heb je zo’n mooie foto in HDR, die je wil delen met de hele wereld… De fotoprint was best mooi Maar het drukwerk leek nergens op… Wat is er gebeurd??? Kan dat anders??? Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 5. 5. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat is kleur? Eerst: wat is kleur, hoe kunnen we kleuren definiëren? Kleuren definiëren?  “Da’s toch simpel: RGB of CMYK”  Niet echt… RGB en CMYK zijn namelijk apparaatafhankelijk  Zelfde waardes in sRGB en AdobeRGB geeft andere kleur  Zelfde rasterpercentages in CMYK met andere inkten (bv. andere fabrikant) geeft andere kleur Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 6. 6. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat is kleur? Kleuren definiëren?  RGB: Apparaatafhankelijk Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 7. 7. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat is kleur? Kleuren definiëren?  Dus: nood aan apparaatonafhankelijk systeem  Herhaalbare resultaten, ongeacht tijdstip, ongeacht reproductiemethode  Basis voor definiëren en controleren van kleuren  Basis voor definiëren van kleurverschillen Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 8. 8. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat is kleur? Kleuren definiëren?  Vertrekpunt: 3 eigenschappen van kleur  Hue (kleurtint: groen, blauw, geel, …)  Lightness (licht, donker)  Saturation (fel, dof) Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 9. 9. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat is kleur? Kleuren definiëren?  3-dimensionale modellen  Er zijn er heel wat  Belangrijkste: CIELab  CIE: ‘commission internationale de l’éclairage’  L-as: ‘lightness’  a-as: van magenta naar groen  b-as: van geel naar blauw Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 10. 10. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat is kleur? Kleuren definiëren?  3-dimensionale modellen Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 11. 11. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat is kleur? Kleuren definiëren?  Testbeeld in 3D Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 12. 12. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat is kleur? Kleuren definiëren?  3D: afbakenen kleurbereik, bv. ISOcoated Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 13. 13. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCReproduceren van kleuren Verschillende reproductietechnieken hebben verschillende eigenschappen  Additief (monitor) is anders dan subtractief (drukpers)  De ene techniek (inkjet) is anders dan de andere (vellenoffset)  Het ene ‘apparaat’ is anders dan het andere (bv. 2 monitoren, bv. CMYK-inkt van 2 verschillende leveranciers) Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 14. 14. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCReproduceren van kleuren Verschillende reproductietechnieken hebben verschillende eigenschappen Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 15. 15. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWaarom ISO 12647? Té weinig standaardisatie  Andere inkten  Andere densiteiten  Andere puntaangroei  Veel te veel ‘Fingerspitzengefühl’ en zwarte magie… (onder het mom van ‘vakmanschap’) Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 16. 16. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWaarom ISO 12647? ISO 12647: vastgelegde normen voor…  Inkt (welke kleur heeft ‘magenta’?)  Puntaangroei  Papiertypes  Toleranties (realistische)  Kortom: standaardisatie! Daarom: voorspelbare én herhaalbare resultaten Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 17. 17. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWaarom ISO 12647? “Maar standaardisatie, dat betekent toch een beperking van mijn creativiteit, van mijn vakmanschap!”  Neen!  Voor veel drukkers betekent ISO 12647 een grotere gamut…  En consistentere kwaliteit  En minder inschiet, snellere opstart Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 18. 18. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWaarom ISO 12647? Voor veel drukkers betekent ISO 12647 een grotere gamut… Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 19. 19. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat ligt vast in ISO 12647? ISO 12647 bestaat uit meerdere delen  ISO 12647-1: parameters en meetmethodes  ISO 12647-2: vellenoffset en heatset  ISO 12647-3: coldset  ISO 12647-4: diepdruk  ISO 12647-5: zeefdruk  ISO 12647-6: flexo  ISO 12647-7 (in voorbereiding): proofing process, vertrekkend van digitale data Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 20. 20. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat ligt vast in ISO 12647-2? Verschillende papiertypes  Welke ‘kleur’ en glans heeft het papier ‘Kleuren’ basisinkten  Per papiertype Puntaangroei Toleranties: proef vs oplage, oplagedruk op zich Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 21. 21. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCISO 12647-2 profielen Standaard geïnstalleerd bij Adobe CS Of te downloaden van www.eci.org Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 22. 22. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCIs ISO 12647-2 voldoende? Laat ons even kijken… Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 23. 23. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat als ISO niet voldoende is? Twee groepen van oplossingen:  Hooggepigmenteerde inkten  Multichromie Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 24. 24. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat als ISO niet voldoende is? Hooggepigmenteerde inkten  CMYK-inkten, maar met meer pigmenten in  Maar het blijft 4-kleurendruk  Resultaat: zie drukwerk Nova Art – Tetterode  Hoeveel grotere gamut?  Euh…  Nadelen:  Duurdere inkten  Iets moeilijker te drukken Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 25. 25. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat als ISO niet voldoende is? Multichromie  ‘Normale’ CMYK-inkten + extra inkt(en)  Resultaat: zie drukwerk Spotless5 (dr. Roelofs)  Nadelen:  Extra kleuren betekent extra kosten… (ofwel langere drukpers, ofwel meerdere drukgangen)  Geen standaard prepress, speciale (duurdere) tools Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 26. 26. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat als ISO niet voldoende is? Multichromie  Hexachrome: CMYK + oranje en groen  Opaltone: CMYK + RGB  ‘Custom multichromie’:  CMYK + een of enkele uit een vaste set kleuren  CMYK + een of enkele zelf te kiezen kleuren  Bv. Kodak Spotless, EskoArtwork Equinox en Kaleidoscope, Agfa Alterno Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 27. 27. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCWat als ISO niet voldoende is? Multichromie: CMYK + Groen Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 28. 28. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCMaar vergeet niet… Color management!  Alles moet op mekaar afgestemd zijn  Alle apparaten moeten naar behoren werken  Bv. gecalibreerde monitoren, visuele beoordeling onder D50-licht, afstemmen van meetapparaten, … Standaardisatie van werkmethodes en procedures… Enkel dan krijg je maximale resultaten (binnen een bepaalde technologie) Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 29. 29. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCConclusies ‘Standaard’ drukwerk (ISO 12647) is in heel wat gevallen een verbetering qua gamut Maar soms toch nog te beperkt Er zijn oplossingen, maar daar hangt een prijskaartje aan We moeten vanaf het ontwerp rekening houden met beperkingen output En vooral: vakkennis is nodig, van iedereen Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 30. 30. Meer kleur in druk en printDANK U VOOR UW AANDACHT! Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland.Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 31. 31. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCStrategische Partners VIGC Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.
 32. 32. Meer kleur in druk en print HiFi Colour – Eddy Hagen / VIGCeddy.hagen@vigc.bewww.vigc.bewww.GraphicBrain.com Pimp Your Colours is een initiatief van Uitgeverij Compres, Uitgeverij P/f en het NIDF, naar een idee van MountainView Europe. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van Tetterode en Canon Nederland. Met dank het VIGC, Drukkerij Roelofs, Color Concepts en aan de papier leveranciers Buhrman Ubbens, Proost en Brand en Van Eeghen.

×