PCT Turisme i Oci Vila-Seca

494 views

Published on

Presentació de Salvador Antón, director del PCT Turisme i Oci de Vila-Seca

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
494
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

PCT Turisme i Oci Vila-Seca

 1. 1. Jornada ‘Experiències d’innovació en l’entorn delconeixement aplicades al sector turístic’ Vila-seca, 19 d’octubre de 2011
 2. 2. PCT de Turisme i Oci: Antecedents (I)Els agents públics i privats de Tarragona juntament amb la Universitat Rovira i Virgili hanposat en marxa des de fa més de 10 anys una estratègia de creació de plataformesinnovadores de desenvolupament i difusió del coneixement turístic.1998 Inici del Servei d’Assistència Municipal en Turisme finançat pel Patronat deTurisme de la Diputació de Tarragona i executat pel Grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (GRATET) de la URV. 1999 Creació de la Fundació d’Estudis Turístics Costa Daurada (FETCD).2001 Inici d’activitats de l’Observatori de Turisme de Costa Daurada, creat per la FETCD. El Pla Estratègic de Recerca de la URV té en compte el sector turístic com a àmbit prioritari de desenvolupament de la universitat. 2002 Creació de l’Escola Universitària de Turisme i Oci de la URV.
 3. 3. PCT de Turisme i Oci: Antecedents (II)2003 Proposta de creació d’un centre de cooperació universitat-empresa amb la Federació Empresarial d’Hosteleria i Turisme de Tarragona. 2005 Constitució de la societat Parc Científic i Tecnològic de la Costa Daurada SL per impulsar un centre tecnològic en turisme i oci. Resolució favorable del MEC per finançar el préstec per al centre proposat per aquesta societat.2007 Implantació del programa de Polítiques Verticals de recerca en turismepromogut per la URV per al PCT de Turisme i Oci, amb la participació dels grups de recerca de la URV.
 4. 4. PCT de Turisme i Oci: Antecedents (III)2009 i 2010 El turisme i l’oci és un dels cinc àmbits estratègics de la proposta de Campus Internacional d’Excel·lència Catalunya Sud (CEICS) promoguda per la URV. El projecte CEICS, en la convocatòria de 2010, rep la qualificació de ‘Campus d’Excel·lència Internacional’ en la categoria d’àmbit regional. 2010 El mes de juny se celebra la inauguració oficial de les instal·lacions del PCT de Turisme i Oci al Campus Vila-seca de la URV.
 5. 5. PCT de Turisme i Oci: Impulsors PARC Ajuntament Federació Empresarial CIENTÍFIC I URV d’Hosteleria i Turisme de de Vila-seca la província de Tarragona TECNOLÒGIC DE TURISME I OCIMembre associat de la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (Xpcat)
 6. 6. PCT de Turisme i Oci: Missió Esdevenir un pol de knowledge-economy en turisme amb projecció internacional, així com generar un entorn ideal per a la inversió en R+D+i en turisme i oci.
 7. 7. PCT de Turisme i Oci: Principis Afavorir la sostenibilitat i competitivitat de destinacions, empreses i recursos Assegurar la independència i l’excel·lència Promoure la cooperació intersectorial en l’àmbit del turisme i l’oci (cultura, comerç, esdeveniments, esports) Integrar els professionals en l’activitat d’R+D+i Focalitzar els programes en projectes a mig i llarg termini (75% recerca i innovació estratègica + 25% recerca aplicada de caràcter tàctic) Potenciar la creació de Sistemes d’Informació Turística útils i eficients Implementar un programa tecnològic pel que fa a: desenvolupament de continguts, eines de gestió, aprofitament i ús de xarxes socials, tecnologies mòbils, disseny d’experiències i control de sistemes de transport
 8. 8. PCT de Turisme i Oci: Serveis a empreses i organitzacions Telefonia Sala de reunions Internet Mobiliari Anella Científica Cooperació Aula de I nnovació CLÚSTER formació “Impulsar la creació i el creixement d’empreses innovadores mitjançant mecanismes d’incubació i de generació centrífuga (spin-off ) i proporciona altres serveis de valor afegit com també espai i instal·lacions de gran qualitat”. International Association of Science Parks (IASP).
 9. 9. PCT de Turisme i Oci: Desenvolupament de programes d’innovació -Captació de finançament públic Consorci per a la millora de la competitiu per a recerca aplicada competitivitat del turisme i l’oci a (FEDER, Avanza, INTERREG,...) les comarques de Tarragona -Programes de Transferència Fundació d’Estudis Turístics Observatori de Turisme de Costa Daurada (FETCD) Costa Daurada
 10. 10. PCT de Turisme i Oci: Programes d’R+D+I (I)Sistemes d’informació: creació de bases de dades per al coneixement del’activitat turística en destinacions locals Anàlisi de conjuntura Caracterització de demanda Enotur Data SystemIntel·ligència de mercats: instruments de coneixement per als agents privats ipúblics Programa Mercats Think Tank Baròmetre Enotur Tendències Enotur
 11. 11. PCT de Turisme i Oci: Programes d’R+D+I (II)Transferència: valor per al sector Plans de Competitivitat Plans estratègics Formació in com pany en el nivell de direcció i gestió E-learning Manuals de producteProducte: desenvolupament d’iniciatives innovadores País del Vi El Paisatge dels GenisTecnologia: aplicacions tecnològiques per a la gestió i la satisfacció del turista Plataforma Programa E-negoci Tracking SIGTur Eno SigTur Mòbil
 12. 12. PCT de Turisme i Oci: Programes tecnològics (I)PROGRAMAPlataforma Disseny de l’estructura i el procés funcional d’una plataforma electrònica per a l’accés interactiu i la gestió(Software en procés d’informació de mercats per a les destinacionsd’implementació en turístiques locals. Incrementa l’eficiència de la recollidafase pilot) de dades del sector privat i de la presa de decisions del sector.
 13. 13. PCT de Turisme i Oci: Programes tecnològics (II)PROGRAMAE-negoci Aplicació tecnològica que permet millorar la gestió del preu per part de les PIME.(Prototip) L’eina, validada amb el sector empresarial, permet la comparació de preus de comercialització d’allotjaments en diferents destinacions.
 14. 14. PCT de Turisme i Oci: Programes tecnològics (III)PROGRAMATracking Programa per a l’anàlisi de la mobilitat dels visitants basat en eines de georreferenciació avançada (GPS).(Prototip) S’han desenvolupat estudis per al casc històric de Tarragona i per a la zona Salou-Cambrils-la Pineda.
 15. 15. PCT de Turisme i Oci: Programes tecnològics (IV)PROGRAMASIGTur / E-destinació Sistema de recomanació intel·ligent a través d’un SIG que integra aplicacions digitals sobre la destinació i(Prototip) la transmissió de preferències a l’usuari. Es dota al sector d’un sistema per a la gestió intel·ligent de la destinació amb capacitat de millora de la competitivitat de les empreses.
 16. 16. PCT de Turisme i Oci: Programes tecnològics (V)PROGRAMAEno SigTur Mòbil Sistema intel·ligent de recomanació d’activitats i recursos del producte enoturístic, que es podrà(En fase de disseny) consultar a través d’internet i del mòbil. L’eina permetrà al turista dissenyar les experiències que viurà a la destinació segons les seves característiques i disponibilitat de temps. El sistema oferirà als operadors i destinacions un accés comú a la informació disponible per a la gestió de l’enoturisme.
 17. 17. PCT de Turisme i Oci: Programes tecnològics (VI)PROGRAMADiGiTUR Sistema que integra continguts digitals interactius per a l’exploració i el descobriment del territori a través de(En fase de disseny) dispositius mòbils iPhone i Android. Mostrarà als turistes la informació de forma visual mitjançant realitat augmentada, mapes dinàmics i codis QR; i els permetrà compartir les seves experiències gràcies a la interacció 2.0. Posarà a disposició dels operadors turístics un mòdul de gestió per incorporar la seva pròpia informació. Aliança:
 18. 18. PCT de Turisme e Oci: Direcció científica El PCT de Turisme i Oci estableix convenis de direcció científica o assessorament tècnic amb els grups de recerca de la URV, • especialitzats en turisme i oci • especialitzats en qualsevol disciplina relacionada amb els projectes d’innovació i transferència (enginyeria informàtica, geografia, comunicació,…) Grups de recerca que han participat en activitats del PCT: • “Anàlisi Territorial i Estudis Turístics” (GRATET) • “Economia i Gestió del Sector Turístic” • “Indústria i Territori” (GRIT) • “Tecnologies Intel·ligents Avançades per a la Gestió del Coneixement” (ITAKA) • “Investigacions Urbanes i Rurals” • “Canvi climàtic” (GRCC) • “Factor humà, organitzacions i mercats” (FHOM) • “Comerç Electrònic Segur” (CRISES) • “Anàlisi Econòmica i Salut” (AES) • “Quantitative Urban and Regional Economics” (QURE)
 19. 19. Conclusió: La innovació com a estratègia EMPRESA Valors competitius basats en el Serveis coneixement de tecnologia Serveis • La cooperació com a resposta a les necessitats d’innovació d’innovació • La integració en xarxa com a sistemaUNIVERSITAT per millorar la governança de laoInvestigadors destinacióoPersonal docent • La generació i difusió de coneixementoGrups de recerca especialitzats d’abast global • El coneixement (recerca + innovació + desenvolupament) com a component de l’excel·lència turística de la destinació
 20. 20. +34 977 394 871 info@pct-turisme.cat www.pct-turisme.catMantinguem-nos en contacte a: PCT de Turismo y Ocio @PCT_Turismo

×