Näin minä haluaisin intranetin tukevan työtäni aalto 28.9.2011

1,419 views
1,341 views

Published on

Mitä silloin tapahtuu, kun tieto kulkee? Ihmiset kuljettavat tietoa aktiivisesti. Miten voit edistää ihmisten halua jakaa tietoa työelämässä? Panosta siihen, mitä hyvää jakamisesta organisaatiossasi seuraa yksilölle/tiimille.
Käsikirjoitus https://docs.google.com/document/d/1wzbVWcvXRVZr6SuvOj6A3a9nhbxj2FZRId-APHx6UJE/edit?hl=en_US

Published in: Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,419
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Sosiaalisen median ajattelu ks. ”Silmät auki sosiaaliseen mediaan” http://web.eduskunta.fi/dman/Document.phx?documentId=fu14511100536687&cmd=download
 • http://tuhatsanaa.net/Sosiaalinen%20media%20paljastaa%20ihmiskuvasi Yritän Sometime2011 -avauspuheenvuoroani varten jäsentää aihepiiriä omaa maailmankuvaani ja omia kokemuksiani vasten. Listasin 10 sanaa, joista lähdin liikkeelle, ja pyysin FB-kavereitani tekemään samoin. Ohessa parinkymmenen henkilön yhteinen some-maailmankuva.
 • http://www.flickr.com/photos/-cavin-/2366764272/sizes/l/in/photostream/
 • Varjo-IT ks esim. http://blogit.yle.fi/tuija-taalla-hei/toimistotyolainen-20-surffaa-omalla-koneella-ja-kaistalla ja http://www.tuhatsanaa.net/varjo-IT-esimerkki-ZapMeet
 • http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:0245:FIN:FI:PDF Digitaalitekniikan laajempi ja tehokkaampi käyttö antaa Euroopalle mahdollisuuden vastata keskeisiin haasteisiinsa ja parantaa eurooppalaisten elämänlaatua esimerkiksi paremman terveydenhuollon, turvallisempien ja tehokkaampien liikenneratkaisujen, puhtaamman ympäristön, uusien viestintämahdollisuuksien sekä julkisten palvelujen ja kulttuurisisältöjen helpomman saatavuuden kautta.
 • Asiat kiinnittyvät sekä ihmisiin, projekteihin että kustannuspaikkoihin. Tiedon saatavuus herättää luottamusta ja sitouttaa organisaation tavoitteisiin.
 • Kollaboraatiomahdollisuudet; mahdollisuus aloittaa dokumentteja, joita muokataan reaaliaikaisesti yhdessä, mahdollisuus käynnistää etäkokouksia omalta työasemalta tai kännykästä ja kutsua niihin työkavereita ja vieraita Liikkuva multimedialaite, joka toimii yhteen intranetin kanssa niin voin julkaista kuvia ja tilapäivityksiä ja selata muiden työpäivityksiä Langattomalla datayhteydellä varustetut still- ja videokamera ja sanelin havaintojen tallentamiseen ja julkaisemiseen suoraan intraan Uutisvirta, työkavereiden tilapäivitysten ja kommenttien näkymä, mahdollisuus kommentoida Kalenteri, jossa näkyy omien päivittäismerkintöjen rinnalla omien projektien etapit ja vaiheet Tapaamisten buukkaustyökalu,
 • Metadatastruktuuri / Elementit sisältö (mediaformaattina teksti, linkki, kuvatiedosto, dokumentti, videoleike) ihmiset (toiminta, aikeet, aikaansaannokset; osaamiset) merkitys, konteksti (suoritukset, oppiminen, ihmettely, juhlistaminen) tuotteet (aineeton tai aineellinen työn tulos) organisaatio (kustannuspaikka) ajankohta paikka Unelmien intranetista puuttuu vanhentunut tieto (tieto vanhenee arvokkaasti, koska se on lujasti sidoksissa asiayhteyksiinsä ja ajankohtaan).  
 • http://blogit.yle.fi/aalto/tyokulttuuri-muuttuu-muuttamalla-omaa-toimintaa
 • Asiakkaat Sidosryhmät Tärkeä olla tiivis yhteys asiakkaisiin, asiakasymmärryksen lisääminen tavoitteena organisaation kaikilla tasoilla. Unelmien intranet tukee tätä. Kuinka moniin organisaation viestinnän kerroksiin sidosryhmät voidaan ottaa mukaan? Mitkä osat yrityksen intranetistä ovat sellaisia, joissa avoimuudesta on suoranaista haittaa? Sopimukset, liikesalaisuudet, “salaisen kastikkeen” resepti. Asiakaspalvelu; tuotekehitys: tuotteen käyttökokemus ja parantaminen Crowdsourcing - työkalu Social CRM
 • Päämäärä Digitaalinen työympäristö voi tukea tavoitteellisuutta - voin kertoa kaikille, joita asia mahdollisesti saattaa kiinnostaa, mihin pyrin ja millä keinoin - mahdollistaa sen, että saada apua ja inputtia oikea-aikaisesti - että minua lähestytään juuri minua koskevissa asioissa eikä pommiteta kaikenlaisilla kysymyksillä - että töitäni koskevat kysymykset tulevat perille juuri minulle oikeaan aikaan - että töihini mahdollisesti vaikuttavat seikat tulevat tiedokseni oikeaan aikaan Että voin rauhassa keskittyä työhöni silloin kun on syventymisen aika - Keskittyminen - Mindfulness (että voin vaivattomasti säädellä sitä, milloin minua ei voi häiritä) (Pomodoro-etiketti) (Quarter II - malli! Tärkeää, Ei kiireellistä) -- Miten digitaalinen työympäristö tukee QII - lokeroon pääsemistä riittävän usein? Miten se voisi ennalta ehkäistä sitä että joutuu sammuttelemaan toisten tulipaloja? Voisiko se auttaa olemaan joutumatta lokeroon neljä? (Tee uusi kuva / nelikenttä ) Tilannekuva Työntekijänä minulla on reaaliaikainen tilannekuva yhtiön keskeisistä onnistumisen mittareista. Unelmien intranetissä voin löytää saman tiedon yhtiön tilanteesta kuin korkein johto. Johto osallistuu myös tässä kuvattuun jakamiseen ja kertoo omassa työtilassaan, millaisia asioita tekee yhtiön tavoitteiden saavuttamisen eteen.   
 • Ajankäytön hallinnasta ja kurinalaisuudesta, ”mielen dieeteistä” tulee yhä keskeisempi työelämätaito
 • - Että voin seistä projektieni takana: tieto siitä, mitä olen tehnyt, pysyy tallessa - Että tulee dokumentoiduksi kuinka työ tehtiin ja mitkä seikat vaikuttivat tekemiini ratkaisuihiin - Tiedän, mitä on sovittu koskien mitäkin asiaa, ja voin pysyä ajan tasalla sovituista asioista - Johdonmukaisuus Että näen helposti omassa työtilassani ne asiat, joihin voin vaikuttaa ja deadlinet projekteista, joihin kaivataan panostani - Millainen on työyhteisön yhteinen paikka, jossa nostetaan kissat pöydälle? Ongelmien käsittelyloki. Paikka, josta voin nähdä, että ongelmaksi havaitut asiat ovat ratkaistavien listalla. (“Issue tracker”; tikettijärjestelmä avoimille ongelmille) ← (mitäkö tarkoitan: oletteko kuulleet koskaan kenenkään sanovan, että jonkun pitäisi ”)
 • Annan tilaa työkaverille hoitaa omat hommansa (<--   ei spämmätä meilejä “tiedoksi”) Voin käydä kiinnittämässä nootin kaverin työtilaan asiasta, joka hänen on syytä tietää Minulla on keinot ja välineet ikävistäkin asioista kertomiseen (ikävät uutiset oikea-aikaisesti tiedoksi, vrt. - että töitäni koskevat kysymykset tulevat perille juuri minulle oikeaan aikaan - että töihini mahdollisesti vaikuttavat seikat tulevat tiedokseni oikeaan aikaan Että voin osoittaa työkaverini työn arvostusta olemalla kuulolla (kaverin projekteista “tykkääminen”, tilapäivitysten “tykkääminen” ja kommentointi (Millainen olisi voinko auttaa -nappi”)   :P Digitaalinen ansiomerkki; “Virtuaalisia viirejä, työyhteisön sisäistä arvostusvaluuttaa, jota voi jakaa vain vähän mutta joka on merkki arvostuksesta” Pelillisyyttä: Leaderboard; kuka saanut eniten kannustusta; kuka kannustanut eniten etc. Kaikki ympäristössä tehdyt “eleet” tilastoina.
 • http://blogs.hbr.org/cs/2011/07/provoking_the_future.html every person in the company gets an initial $10,000 in "opinion" money to invest in their colleagues' "idea stocks." After completing a profile, detailing expertise, experience, and interests, a player is launched as an "intellectual capitalist." In addition to immediate investing privileges, any player can propose an idea, from a cost saving or efficiency measure ("Savings Bonds") to an extension of the company's current capabilities ("Bow Jones") to a truly disruptive venture into a new business or technology ("SPAZDAQ").
 • Tulevaisuustyö Nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä on arvokasta jakaa havaintoja ja pohtia niiden merkitystä. Unelmien intranet sisältää suorituksen ja oppimisen lisäksi kerroksen, joka tukee tulevaisuuden ennakoimista. Organisaation ennakointiverkosto on ihanteellisimmillaan extranet, jossa luotettujen kumppanien ja tärkeimpien sidosryhmäedustajien kanssa pohditaan toimintaympäristön muutosta, havaintoja vertaillen ja puntaroiden. Kuten kaikessa muussakin työn tekemisessä, intranetin tarjoama luottamuksellinen ja rajattu digitaalinen tila tukee purskeittaista kasvokkaistyöskentelyä. On helpompi kokoontua kerran vuodessa työpajaan tai seminaariin, jos on pitkin vuotta jakanut ajatuksia yhteisistä kiinnostuksen kohteista verkossa.
 • Tuotekantavisio http://www.youtube.com/watch?v=edk2TgAAfYU
 • Näin minä haluaisin intranetin tukevan työtäni aalto 28.9.2011

  1. 1. Näin minä haluaisin intranetin tukevan työtäni <ul><li>unelma siitä, miten tieto kulkee työpaikan sosiaalisissa verkostoissa </li></ul><ul><li>Puheenvuoro intranet ja sähköinen työpöytä -seminaarissa </li></ul><ul><li>Tuija Aalto, strategiapäällikkö, YLE Internet </li></ul>
  2. 2. Tulevaisuuden työympäristö Ylessä
  3. 3. Ylen innovaatiovalmentajat Facebookissa
  4. 4. Sosiaalinen media on jakamista
  5. 5. Organisaatiokaavio 2.0 CC-BY C а vin 〄
  6. 6. Intranet ei ole enää entisensä <ul><li>Uusi yhteinen digitaalinen työtila muodostuu kymmenistä työkaluista </li></ul><ul><li>Ns. ”Varjo-IT” kuuluu siihen </li></ul>
  7. 7. Kohti työkalujen kirjoa <ul><li>Eristynyt intranet </li></ul><ul><li>Yhteensopivat tietovirrat </li></ul>
  8. 8. Euroopan komissio: Euroopan digitaalistrategia <ul><li>” .. voi onnistua ainoastaan jos sen eri osat ja sovellukset ovat yhteentoimivia ja perustuvat standardeihin ja avoimiin järjestelmäalustoihin” </li></ul><ul><li>Puutteellinen yhteentoimivuus </li></ul><ul><li>Digitaalisen lukutaidon ja osaamisen puute </li></ul>Euroopan komissio: Euroopan digitaalistrategia Kuva 1: Digitaalitalouden hyvä kierre Seitsemän merkittävintä estettä, jotka haittaavat vakavasti TVT:n hyödyntämistä.
  9. 9. Mitä silloin tapahtuu, kun tieto kulkee? <ul><li>Ihmiset kuljettavat tietoa toisilleen aktiivisesti </li></ul><ul><li>Projektiblogit </li></ul><ul><li>Tilapäivitykset </li></ul><ul><li>” Ääneen ajatteleminen” </li></ul>
  10. 10. Mitä silloin tapahtuu, kun tieto kulkee? Friendwheel
  11. 11. Mitä voisit julkaista jo tänään?
  12. 12. Digitaalisen työympäristön työkalupakissa <ul><li>Yksityinen tietotyö </li></ul><ul><li>Tiedon jakamisen helppous, median julkaiseminen </li></ul><ul><li>Yhteiskehittely (esim. yhteiskirjoittaminen) </li></ul><ul><li>Vaivattomat etäkokoukset </li></ul><ul><li>Uutisvirta </li></ul><ul><li>Kalenteri </li></ul><ul><li>Tapaamisten sopiminen </li></ul><ul><li>Käytön sujuvuus muuallakin kuin omalla työpisteellä </li></ul>
  13. 13. Metadata mahdollistaa tiedon löydettävyyden <ul><li>Ihmisten profiilit (aikeet, aikaansaannokset) </li></ul><ul><li>Sisältö (dokumentit, media) </li></ul><ul><li>Merkitys (suoritus, oppiminen) </li></ul><ul><li>Tuote/Hanke (tuotantonumero) </li></ul><ul><li>Organisaatio (kustannuspaikka) </li></ul><ul><li>Ajankohta </li></ul><ul><li>Paikka </li></ul>
  14. 14. Kokouksia on vara vähentää <ul><li>Päätöksenteko </li></ul><ul><li>Aivoriihet, työpajat </li></ul>
  15. 15. Ylen työkulttuurin kulmakivet 2007 Asiakas, päämäärä, vastuu, kunnioitus, riski, oppi, ilo
  16. 16. Arvot unelmien intranetin taustalla <ul><li>Jakaminen </li></ul><ul><li>Avoimuus </li></ul><ul><li>Läpinäkyvyys </li></ul><ul><li>Ihmisen arvostaminen </li></ul>
  17. 17. Asiakas <ul><li>Asiakaspalvelu </li></ul><ul><li>Tuotekehitys </li></ul><ul><li>Kuinka moniin organisaation viestinnän kerroksiin sidosryhmät voidaan ottaa mukaan? </li></ul><ul><li>Missä asioissa avoimuudesta asiakkaiden ja sidosryhmien suuntaan on haittaa? </li></ul>
  18. 18. Päämäärä <ul><li>Tavoitteiden jakaminen </li></ul><ul><li>Omista tehtävistä kertominen </li></ul><ul><li>Kannustusta ja tukea </li></ul><ul><li>Töihin vaikuttavat seikat tiedoksi oikeaan aikaan </li></ul>
  19. 19. Voin syventyä rauhassa <ul><li>Keskittyminen, mindfulness </li></ul><ul><li>Ajankäytön hallinta </li></ul>
  20. 20. Tilannekuva <ul><li>Minulla on reaaliaikainen tilannekuva yhtiön keskeisistä onnistumisen mittareista. </li></ul><ul><li>Johto kertoo omassa työtilassaan, millaisia asioita tekee yhtiön tavoitteiden saavuttamisen eteen.    </li></ul>
  21. 21. Vastuu, johdonmukaisuus <ul><li>Tieto siitä, mitä olen tehnyt </li></ul><ul><li>Mitkä seikat vaikuttivat tekemiini ratkaisuihin </li></ul><ul><li>Tiedän, mitä on sovittu ja kuka vastaa toteutuksesta </li></ul>
  22. 22. Kissapöytä ja kehitysloki <ul><li>Paikka, jossa nostetaan kissat pöydälle </li></ul><ul><li>Kehityskohteiden käsittelyloki </li></ul>
  23. 23. Kunnioitus <ul><li>Voin käydä kiinnittämässä nootin kaverin työtilaan asiasta, joka hänen on syytä tietää </li></ul><ul><li>En spämmää meilejä “tiedoksi” </li></ul>
  24. 24. Voin kannustaa työkaveria <ul><li>Voin osoittaa olevani kuulolla </li></ul><ul><li>Työkaverin projektien seuraaminen </li></ul><ul><li>Tilapäivitysten “tykkääminen” </li></ul>
  25. 25. Ansioitumisen osoittaminen taitomerkein Taitoavain; Marttaliitto; partiomerkki CC-BY psd
  26. 26. Saavutuksia verkostoissa Myötäpäivään: Foursquare, GetGlue, Klout
  27. 27. Riski, innovaatio <ul><li>Rite-Solutions: ”Mutual Fun” –innovaatiopeli </li></ul><ul><li>Vuodesta 2000 alkaen </li></ul><ul><ul><li>50 tuoteideaa </li></ul></ul><ul><ul><li>15 tuotu markkinoille, 20% liikevoitosta </li></ul></ul><ul><ul><li>15 patenttia </li></ul></ul>
  28. 28. Oppiminen <ul><li>Helppo työkalu, jolla voin jakaa oppimaani </li></ul><ul><li>Merkitysten antaminen havainnoille </li></ul><ul><li>Syventyminen, sattumahdollisuudet </li></ul>
  29. 29. Tulevaisuustyö <ul><li>Havaintojen kerääminen </li></ul><ul><li>Ennakointiverkosto, jossa pohditaan toimintaympäristön muutosta </li></ul>
  30. 30. Jaettu ilo <ul><li>Ilakoimisen tila </li></ul><ul><li>Kurittomuus </li></ul><ul><li>Juhlistaminen </li></ul>
  31. 31. Kustannukset ovat mittavat, ja riskit suuret <ul><li>Kustannukset </li></ul><ul><li>Työkulttuurin muutoksen jalkauttaminen </li></ul><ul><li>Johtamistaitojen päivitys </li></ul><ul><li>TVT- taitojen koulutukset </li></ul><ul><li>Riskit </li></ul><ul><li>Päätehtävän katoaminen </li></ul><ul><li>Tietoa pantataan </li></ul><ul><li>Tietosuojaongelmat lisääntyvät </li></ul><ul><li>Muutos karkaa johdon käsistä arvaamattomasti </li></ul>
  32. 32. Mitä etua sosiaalisen median ajattelun tuomisesta työkulttuuriin on? <ul><li>Edut </li></ul><ul><li>Tieto kulkee </li></ul><ul><li>Yhteishenki paranee </li></ul><ul><li>Sitoutuminen organisaation tavoitteisiin lisääntyy </li></ul><ul><li>Työnantajamielikuva paranee </li></ul><ul><li>Mahdollisuudet </li></ul><ul><li>Työn mielekkyys lisääntyy </li></ul><ul><li>Hierarkia ei haittaa </li></ul><ul><li>Innovatiivisuus lisääntyy </li></ul><ul><li>Tuotekehitys tehostuu </li></ul><ul><li>Organisaation maine paranee </li></ul><ul><li>Tulos on vaikuttavampi </li></ul>
  33. 33. Kiitos! Kysymyksiä? [email_address]

  ×