Scrierea

557 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
557
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Scrierea

 1. 1. SCRIEREAScrierea reprezinta un sistem de simboluri si reguli de combinare aacestora, folosit pentru a înregistra (scrie) pe un suport fizic enunturiformulate într-o anumita limba (numita astfel limba scrisa), în asa fel încît celcare vede simbolurile scrise sa le poata descifra (citi) fara ajutorul celui carele-a scris.
 2. 2. PICTOGRAMA Pictograma este Tăbliţele de la Tărtăria sunt mai vechi cu unun simbol, un desen sau un mileniu decât monumentele scrierii sumerienesir de desene simbolice,sugestive, prin care suntredate concepte, obiecte,activitati, locuri si idei inunele sisteme de scriere.
 3. 3. SCRIEREA CUNEIFORMA Scrierea cuneiformă este printre primele forme de expresie prin scrierePapirusul din lume. Scrisul cuneiform a fostlui Ani inventat, probabil, cu aproximativ 5.000 de ani in urmă și consistă din adâncituri în formă de cuie, săpate în piatră sau imprimate pe tăblițe de argilă; a fost folosit de unele popoare orientale antice.
 4. 4. SCRIEREA CUNEIFORMAScrierea cuneiformă este printreprimele forme de expresie prinscriere din lume Pe tablite de lut moale, cu penita de trestie.
 5. 5. PRIMUL COD LEGISLATIVCodul lui Hammurabi este oculegere de cazuri dejurisprudență, a fost gravatpe o stelă de bazalt,descoperită la Susa, peteritoriul actualului Iran, în1901-1902, și păstrată înmuzeul Luvru din Paris.
 6. 6. HIEROGLIFELEHieroglifele sunt caractere ale sistemului de scriere al Egiptului antic ceconțin o combinație de elemente logografice, alfabetice și ideografice.
 7. 7. TURNUL BABELFaimosul rege Nabucodonosor al II-lea, a construit in Babilon un imens turn.Tablitele inscriptionate cu 107 cuneiforme descifrate recent reprezinta un textbabilonian, care ofera informatii interesante despre modul in care a fost construitun turn impresionant, identificat de unii specialisti cu biblicul Turn Babel.
 8. 8. SCRIERE NEDESCIFRATAPrima scriere cunoscuta estecea cuneiforma, folosita inurma cu peste 5.000 de ani inMesopotamia. Civilizatiile auinventat de-atunci sute desisteme diferite de scriere -Opt au ramas incanedescifrate
 9. 9. SCRIERE ALFABETICA Un alfabet este o multime redusă de simboluri, fiecare dintre ele reprezentînd un fonem.În timp, este posibil ca limba vorbită să evolueze mai repede decît limbascrisă, caz în care literele alfabetului, în anumite limbi, să reprezinte fonemeale limbii într-un stadiu anterior al acesteia.

×