Your SlideShare is downloading. ×
0
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
România  7 minuni ale naturii
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

România 7 minuni ale naturii

417

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
417
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. ROMÂNIA7 minuni ale naturii în România Maria TUCA
 • 2. Specii unice în lume - Retezat"Fenomene naturale perfect explicabile", spungeologii despre mai toate minunile naturale aleRomâniei. Probabil aşa şi este. Dar Retezatul are90 de specii de plante care nu se găsescniciunde în lume, iar Delta este cel mai bineconservată din Europa, în timp ce în Apuseni seaflă cel mai mare fenomen carstic din Europa.Şi toate se regăsesc într-o singură ţară.Parcul naţional Retezat a ratat intrarea înminunile naturale ale lumii, dar este o destinaţiede vis. ...
 • 3. . . . Aici există peste 80 de lacuri (aproximativ 38% dinlacurile glaciare de pe teritoriul României) aşezate pegranit si formate din foşti gheţari, toate cu o adâncime depână la 29 de metri. Lacul Bucura este cel mai mare lacglaciar, în timp ce Zănoaga este cel mai adânc dinRomânia. Tăul Agăţat este lacul instalat la o altitudine de2.250 de metri şi mulţi turişti au impresia că zboară dacă îlprivesc. Retezat este binecunoscut şi pentru diversitateasa florală; dintre cele 1.200 de specii de plante existenteîn această rezervaţie, 90 nu mai pot fi văzute în alt loc din lume.
 • 4. Parcul National Retezat Vedere de ansamblu
 • 5. Parcul National RetezatCapre negre – monumente ale naturii
 • 6. Parcul National RetezatLacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România
 • 7. Sfinxul şi Babele : Sculpturi ale naturii Sfinxul Situat la 2.216 m pe Platoul din Munţii Bucegi, atrage prinforma umană pe care natura a sculptat-o de-a lungultimpului. Însă, natura nemulţumindu-se doar cu atât,parcă a suflat peste el şi un strop de personalitate. Binepoziţionat, cu o privire aspră, el dă impresia căsupraveghează acele plaiuri.
 • 8. Sfinxul din Bucegi
 • 9. Sfinxul din Bucegi
 • 10. Babele din BucegiBabele Ciudate şi interesante, Babele atrag turiştii datorită formei lor unice.Pe acest platou, natura a modelat aproape toate stâncile dinîmprejurimi, însă mai are de lucru până să le dea forma finală. Babeleau aspectul unor ciuperci gigantice, dar poate peste vreo 300 de ani,urmaşii noştri o să poată distinge siluetele unor doamne. De-a lungultimpului, în jurul Sfinxului şi al Babelor s-au ţesut legende şi s-auînvârtit zeci de teorii mitologice, năstruşnice ori doar amuzante. Uniiafirmă că n-ar fi naturale, ci modelate cu har şi interes de mânaomului, alţii că "pietrele" din vârf de munte emană energii pozitivenemaiîntâlnite care au apărat ţara de duşmani, iar cei mai "originali"spun că sunt -fără nicio îndoială- urme ale unei civilizaţiiextraterestre.
 • 11. Babele din Bucegi
 • 12. Babele din Bucegi
 • 13. Delta Dunării: deşertul lângă apă Un ţinut exotic, cu peste 1.200 de specii de copaci şiplante, cu cea mai bogată faună ornitologică şiihtiologică, Delta Dunării este cea mai mare rezervaţiede ţinuturi umede din Europa, acoperind o suprafaţă depeste 2.500 km2. În 1991, UNESCO a inclus DeltaDunării, cea mai nouă formă de relief din România,ferită de "progresul industrializării", printre rezervaţiilebiosferei. Suprafaţa Deltei creşte anual cu 40 de metriprin depunerea celor 60 de milioane de tone de aluviuniaduse de fluviu.
 • 14. Delta Dunării
 • 15. Delta Dunării
 • 16. Gura Portiţei : Galapagos de RomâniaAtestată documentar încă din 1710, Gura Portiţei este,probabil, ultima plajă virgină de pe litoralul romanesc. Casă ajungeti acolo, trebuie sa mergeţi cu bacul o orăîntreagă, însă nu se aseamănă cu nicio altă plajă, mai alescă în partea ei stângă se găseste apa dulce a DelteiDunării. În luna iunie, când broaştele ţestoase işi depunouăle, pe această plajă puteţi vedea cârduri întregi care seplimbă în voie, nederanjate de atenţia turistilor. Toţi ceicare au vizitat Gura Portiţei, o fâşie îngustă de nisip, auplecat de acolo cu gândul că se vor întoarce în unul dintrecele mai frumoase locuri din Delta Dunării.
 • 17. Gura Portiţei
 • 18. Gura Portiţei
 • 19. Vulcanii noroioşi : Lava neagră Rezervaţie naturală de tip geologic întinsă pe 30 dehectare, vulcanii noroioşi sunt localizaţi în Subcarpaţii deCurbură.(Buzău) Formaţiunile au apărut datorită erupţiilorde gaze din pământ care antrenează spre suprafaţănămol şi apă. În zonă sunt cunoscuţi sub denumirea depâcle, dar în interiorul lor se produc procese similare caşi în vulcanii adevăraţi. Conurile nu depăşesc 5-6 metriînălţime, iar aşa-zisa lavă este aruncată pe o suprafaţămică.
 • 20. . . . Odată ajunşi în zona vulcanilor noroioşi, turiştii suntsurprinşi de o senzaţie neobişnuită. Când este înnorat,platoul arid cu milioane de crăpături şi torenţi adânciseparaţi de creste seamănă cu un peisaj lunar. Sau, dacăapare soarele, locul pare desprins din plin deşert african,pentru că noroiul uscat virează imediat din gri în galbendeschis. De fapt, noroiul nu este altceva decât un amestec degresii, cuartite, ghipsuri, argile, calcare şi urme de petrol,antrenate din adâncuri de gazele naturale ce provin de lapeste 3.000 de metri adâncime şi care trec printr-un solargilos, combinându-se cu apa din pânza freatică. Maideparte de zona cu cratere, acest tăram aparent ostilvegetaţiei este înconjurat de o explozie verde de naturăsălbatică. Păduricea de liliac aflată în interiorul rezervaţieiVulcanii Noroioşi este poate la fel de frumoasă şi deinteresantă precum vulcanii înşişi.
 • 21. Vulcanii noroioşi
 • 22. Vulcanii noroioşi
 • 23. Cetăţile Ponorului Apa de 10.000 de ani În Munţii Apuseni se află cel mai impresionant fenomencarstic din Europa de Sud-Est. Un munte de piatră de 76de metri are la bază o apă pură, glaciară care şi-a găsitrefugiu aici acum 10.000 de ani.Numit şi Everestul speologiei române, peştera CetăţilePonorului are o galerie principală de 2 kmlungime, activă, în care poate cel mai mare râu subterandin ţară curge formând cascade, repezişuri şi vâltori.
 • 24. Cetăţile Ponorului
 • 25. Cetăţile Ponorului
 • 26. Mărginimea SibiuluiRevista Forbes o consideră cea mai romantică zonă deecoturism din lume. La 400 de metri peste nivelul mării,respiraţi un aer perfect, iar căpiţele de fân sunt peste tot.In aceste locuri de vis, tradiţiile sunt puse la mare cinstede către locuitori. Zona este alcătuită din 18 sate, cucentrul la Săliştea, toate avand o moştenire etnologică,arhitecturală şi istorică unică. Cea mai veche asezare este Răşinari din 1204, urmată deTălmaciu - 1318, Orlat - 1322 şi Săliştea - 1354. Prinaspectele sale de cultură materială şi spirituală,Mărginimea Sibiului se înscrie între cele mai vechi vetreale etnogenezei româneşti. Nunta tradiţională de la Sibiel,peisajele Mărginimii, ospitalitatea oamenilor şi vechimeaagroturismului din Sibiel au adus Mărginimii Sibiului un"Măr de Aur", echivalent al premiului "Oscar" în domeniulturismului.
 • 27. Mărginimea Sibiului
 • 28. Mărginimea Sibiului

×