Presentatie laaggeletterdheid vrouwen van nu 17 november 2010

399 views
335 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
399
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • ik wàs hoofd bibliotheek aalburg en daarnaast specialist 50+. Door organisatiewijziging: geen hoofd meer. Maar nog wel: specialist 50+ en ook Cultureel Ondernemer: alle activiteiten volwassenen voor alle bibliotheken. Contactpersoon voor Laaggeletterdheid, Bibliotheekdienst-aan-Huis, Aangepast Lezen (voorziening voor mensen die niet meer op een gewone manier een boek kunnen lezen).
 • Veel voordelen van één bibliotheek: Overal lenen, overal inleveren. Boeken gratis van ene bibliotheek naar de andere.
 • 23 basisbibliotheken Verbonden in Brabantse Bibliotheeknetwerk.
 • Wat is gastlenen? Met je eigen bibliotheekpas (PAARSE) ga je in Oosterhout naar de bibliotheek. Je laat je inschrijven als gastlener met hetzelfde pasje. Je kiest een boek. Je mag het boek bij onze bibliotheken weer inleveren. Zonder extra kosten. Nu: gastlenen bij veel Brabantse bibliotheken en veel bibliotheken in Gelderland. Nog niet: Midden- Brabant waar ook Waalwijk bij zit. Doelstelling: alle Brabantse bibliotheken. Doel: heel Nederland in de toekomst.
 • Begin dit jaar: nieuwe actie gestart om de bibliotheek “nieuw leven in te blazen”. Om meer voordelen te koppelen aan een lidmaatschap van de bibliotheek. (HET)ONTDEK DE BIEB. Nu: kijk op: www.denieuwebiebpas.nl Speerpunten: gemaksdiensten en het gebruiken van je biebpas voor andere culturele en sportieve evenementen.
 • VOORBEELDEN: Kunst & Cultuur: 2 e kaartje gratis. Noordbrabants Museum in Den Bosch. Stedelijk Museum in Den Bosch. Van Abbe Museum in Eindhoven. Voorbeelden Sport en Spel tot 50% korting: Bowlen in Het Vennenbos. Subtropisch Zwemparadijs in Het Vennenbos. Sportiom in Den Bosch. Voorbeelden Natuur en Beleving tot 50% korting: BillyBird park Hemelrijk in Volkel. Het Dierenrijk in Nuenen. De Kasteeltuinen in Arcen. Safaripark De Beekse Bergen. Zoo Parc in Overloon.
 • Natuurlijk kun je Lezen in de bibliotheek. Hierbij allerlei toepassingen: Voorleesboeken, kranten en tijdschriften (JE MAG GRATIS NAAR BINNEN, ZONDER LIDMAATSCHAP, OM DE KRANT TE LEZEN!), op vakantie, we hebben veel kookboeken, veel boeken over kunst en cultuur, je kunt lezen in de trein: met gewone boeken, maar ook met de zgn. dwarsliggers, of met een e-reader.
 • Ook in de inleiding al genoemd. Tijdens mijn studie heb ik ook onderzocht wat de bibliotheek kan bieden voor mensen die lezen moeilijk vinden. HEEL VEEL.
 • Ontstaan Leeskringen: Dit jaar viert de Nederlandse Bond voor Plattelandsvrouwen, Vrouwen van Nu, haar 40-jarig jubileum. Tijdens de eerste bijeenkomst op 20 oktober 1970 in Steenwijk werden de plannen voor het oprichten van leeskringen voor het eerst uitgewerkt. En waarom een leeskring oprichten? De leden van de Bond van Plattelandsvrouwn bedachten, dat hun kinderen vor school allerlei boeken moesten lezen van schrijvers, waar zij zelf nog nooit van gehoord hadden. En daar wilden die vrouwen alles van weten! Eind jaren ’60 kwam deze vraag terecht bij de Bond. Daarmee zijn ze grondig aan de slag gegaan. Toen zijn overal in het land de leeskringen ontstaan. MAAR: niet voor iedereen is het zo vanzelfsprekend zich aan te sluiten bij een leeskring. Weet u waar Leeskringen zijn ontstaan? Veel mensen denken dat je een hoog literair niveau moet hebben om bij een leeskring te kunnen. En: soms ligt het niveau van de boeken ook hoog. Dit zou betekenen dat het onmogelijk is voor mensen die niet zo goed kunnen lezen, dat ze niet bij een leeskring kunnen aansluiten. De bibliotheek wil samen met het Da Vinci College graag een leesgroep met boeken die wat gemakkelijker leesbaar zijn. Binnen het Da Vinci zijn daar enkele geïnteresseerden voor, maar nog niet genoeg om te starten. Misschien weten jullie iemand die dat graag zou willen? Ik doe een dringend beroep op jullie, om dat in je eigen kennissenkring eens na te gaan. Wij zouden heel graag zo’n groep willen opstarten.
 • In waarschijnlijk alle vestigingen van Bibliotheken Altena zullen er TIJDENS OPENINGSTIJDEN inloopspreekuren worden georganiseerd. Scholieren van het Voortgezet Onderwijs, o.a. van De Schans uit Sleeuwijk en het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg zijn in de bibliotheek. U kunt er terecht met al uw vragen over bijvoorbeeld: internet, email, Hyves, blogs, Twitter, maar ook over uw mobiele telefoon, digitale camera. U kunt vragen hoe u een advertentie op Marktplaats zet. U kunt vragen hoe je een programma kunt terugkijken op “Uitzending gemist”. Deze JUNIOR MEDIATRAINERS zullen u wegwijs, MEDIAWIJS maken.
 • Tineke het woord geven!
 • Presentatie laaggeletterdheid vrouwen van nu 17 november 2010

  1. 1. Voorstellen: Tryntsje van Vessem contactpersoon Laaggeletterdheid
  2. 2. Bibliotheken Altena: 1 bibliotheek 7 vestigingen
  3. 3. leden Altena 13.500 25 % Ned. bevolking lid in Altena: ongeveer gelijk 6 dagen / week open via internet: 24 / 7
  4. 4. Onderdeel van het Brabantse Bibliotheek Netwerk
  5. 5. Voordelen Netwerk: Kennisdeling Gastlenen
  6. 6. (her)ontdek de bieb www.denieuwebiebpas.nl
  7. 7. <ul><li>Dit kun je doen met je biebpas : </li></ul><ul><li>tot eind van het jaar: </li></ul><ul><li>Kunst & Cultuur: 2 e kaartje gratis </li></ul><ul><li>Sport & Spel: tot 50% korting </li></ul><ul><li>Natuur en Beleving: tot 50% korting </li></ul>
  8. 8. Lezen
  9. 9. De Bibliotheek is er voor iedereen gratis naar binnen!
  10. 10. Lezen kàn voor iedereen Beginnende lezers Gevorderde lezers Slechtzienden Bibliotheekdienst-aan-Huis Foto- en platen-boeken
  11. 11. Lezen & Schrijven moeilijk? Verrassen & Verleidn
  12. 12. Veel materiaal voor mensen die lezen en schrijven moeilijk vinden Tijdschriften Her-taalde boeken Luisterboeken Boeken met CD Boeken met DVD
  13. 13. En verder? DVD’s CD’s CD’s uit Rotterdam e-readers
  14. 14. De bibliotheek wil SAMENWERKEN !
  15. 15. met de Vrouwen van Nu Programma 2011
  16. 16. Met de Vrouwen van Nu bij bijv. leeskringen . Hulp bij boeken, boekenkeuze. Oprichten Leeskringen. Leeskring voor laaggeletterden?
  17. 17. met de scholen van het Voortgezet Onderwijs
  18. 18. met het ROC Da Vinci College en het DVC wil dat ook!
  19. 19. SAMENWERKING RESULTAAT!
  20. 20. EINDE DANK VOOR UW AANDACHT!

  ×