Fonaments i evolucio multimedia

141
-1

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
141
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fonaments i evolucio multimedia

 1. 1. Lev Manovich Toni Rebassa Moll – Pac 1Fonaments i evolució multimèdia Grau multimèdia
 2. 2.  La informatització de la cultura condueix al ressorgiment de noves formes culturals (videojocs, mons virtuals) però també redefineix les que ja existien (fotografia i cinema).http://swebloo.com/licencia-de-uso/ Antics mitjans Nous mitjans
 3. 3.  Llenguatge Tracta de situar els nous mitjans en relació a diferents àrees de la cultura del passat i del present. Noves convencions, patrons de disseny recurrents, formes dels nous mitjans. Altres tradicions artístiques i mediatiques. La tecnologia informàtica : propietats de l’ordinador i les formes en que s’empra, l’estructura de la seva interfície, i les principals aplicacions de software. Cultura visual : Organització interna, iconografia i iconologia, experiència de l’espectador davant diferents escenaris visuals com la publicitat, la moda, programes televisius, banners i pancartes publicitàries, etc... Cultura de la informació : Manera en què es presenta la informació en els diferents escenaris i objectes culturals; les senyals de trànsit, pantalles d’aeroports i estacions de tren, menús de pantalles de televisió, grafismes de telenotícies, maquetació de llibres, revistes i premsa, interiorisme a bancs, hotels i llocs d’oci.
 4. 4.  Objecte S’empra com a producte, obra d’art, mitja interactiu, es a dir, una fotografia digital, una pel·lícula composta digitalment, entorn 3D, videojoc, DVD, lloc web. Com a naturalesa modular emprada per la industria i les ciències informàtiques. Com a concepte d’experimentació de laboratori.
 5. 5.  Representació Front a simulació (pantalla): Es refereix a les diverses tecnologies de pantalla com el cine, radar, Tv. Definim pantalla com a un rectangle que enquadra un món virtual. Front a control (Interfases culturals): Representació d’un univers fictici que és tradueix mitjançant un interfase gràfica d’usuari amb les seves icones y menús. Front a acció (Teleacció): Contraposició entre tecnologies de representació (cine, cinta magnètica de vídeo i àudio, i formats d’emmagatzemament digital) i les de comunicació en temps real (tele-; telègraf, telèfon, tèlex, televisió, telepresència). Il·lusionisme visual front a simulació: L il·lusionisme combina tècniques amb la intenció de crear figures que es pareixin visualment a la realitat (pintura en perspectiva, cine, panorama) mentre que la simulació es refereix a processos informàtics que pretenen modelar moviments d’objectes i canvis de forma al llarg del temps en el fenòmens naturals (fum, superfície de l’aigua). Front a informació (Formes): Son conceptes oposats, la immersió de l’usuari en un mon imaginari fictici en contra de l’oferta a un accés eficaç (enciclopèdia electrònica).
 6. 6.  Objecte culturalEls objectes dels nous mitjans son objectes culturals.Es tracte d’identificar els objectes dels nous mitjans com a noves representacions culturals.Es tracta de representacions parcials de la realitat que potencien determinats aspectes delmón i de nosaltres mateixos a costa d’altres objectes.S’empra com a producte, obra d’art, mitja interactiu, es a dir, una fotografia digital, una pel·lículacomposta digitalment, entorn 3D, videojoc, DVD, lloc web.
 7. 7. Segons Manovich els nous mitjans son popularment relacionats amb l’ús de l’ordinador per la distribució ilexhibició més què amb la producció. Es fàcil equivocar-se i identificar els nous mitjans en funció de la forma comarriben al consumidor. Per exemple una fotografia en paper no es un nou mitja però si que ho es si s’hadigitalitzada i s’empra en una pàgina web.Manovich defineix els nous mitjans en relació amb altres elements culturals presents i passats: el cine, lafotografia…El canvi que es produeix per l’entrada dels nous mitjans afecta no només al procés de distribució sinó a totes lesparts de la comunicació: enregistrament, manipulació, emmagatzemament i distribució de texts, imatges i so.Quan els mitjans i l’ordinador es fonen en una sola eina, tots els mitjans es tradueixen a dades numèriques i comresultat d’això les imatges, gràfics, sons, formes, etc... es tornen simples dades matemàtiques... A partir d’aquí elsantics o clàssics mitjans es converteixen en NOUS MITJANS.
 8. 8. 5 Principis Representació Modularitat numèricaAutomatització Variabilitat Transcodificació
 9. 9.  Representació numèricaEls objectes dels nous mitjans, indistintament del seu origen es componen de codi digital, es a dirs’originen en forma numèrica. Les dades d’alguns vells mitjans com les fotografies i escultura soncontinues mentre que la dels nous és continua i discreta.Com a conseqüència d’això els objectes poder esser descrits en termes matemàtics i es podermanipular mitjançant algorismes (modificar contrast, trobar la vora d’una forma, etc).
 10. 10.  Modularitat Els objectes dels nous mitjans tenen sempre la mateixa estructura modular. Els elements mediàtics són representats com a col·leccions de mostres discretes, es a dir, que consta de parts independents, on cada una d’aquestes es descompon amb d’altres mes petites successivament fins arribar a les unitats mínimes com els píxels, punts 3D, o caràcters de text. Ex: el muntatge d’un vídeo amb Adobe Premiere, on podem tenir petits fragments de vídeo, assemblar-los per fer-ne un de més gran.
 11. 11.  Automatització Aquest principi es dona a partir dels dos anteriors, ja que permeten la realització d’automatismes en les operacions de creació, manipulació i accés. Un usuari d’ordinador crea o modifica un objecte mediàtic des de cero mitjançant plantilles i algorismes simples que ajuden a crear presentacions i documents, com acabar per emprar components dintel·ligència artificial per crear motors per els videojocs que per exemple controlen o donen vida als personatges. Imatge amb 3D amb software Creació d’un Powerpoint a partir d’una plantilla d’animació i modelació amb l’assistent.
 12. 12.  Variabilitat Aquest principi també es dona a partir dels dos primers, i no seria possible tampoc sense l’automatització. En un objecte dels nous mitjans poden existir multitud de versions a partir del mateix objecte. Com que els elements es guarden en format digital o en mostres discretes aquests mantenen la seva identitat cosa que fa que es permetin constants canvis i adaptacions en qualssevol moment. Ex: La xarxa social del Facebook canvia automàticament segons els dispositiu mitjançant el qual s’accedeix al seu lloc web.
 13. 13.  Transcodificació La informatització converteix els mitjans en dades numèriques formant una estructura quotidiana per els usuaris i que en el fons la seva estructura fa cas a les convencions establertes de l’organització de les dades de l’ordinador. Transcodificar és traduir alguna cosa a un altre format. L’avanç dels nous mitjans ha dut una nova forma de veure’ls com si constessin de dues capes: la capa cultural i la capa informàtica que s’influeixen mútuament. La revolució dels nous mitjans es la seva programabilitat.
 14. 14. Fractalhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Romanescu.JPGLlicència: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/Cintes casettehttp://es.wikipedia.org/wiki/Cinta_de_casetehttp://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Texto_de_la_Licencia_Creative_Commons_Atribuci%C3%B3n/Compartir-Igual_3.0Càmara fotogràfica digitalhttp://www.sxc.hu/photo/1154485http://www.sxc.hu/txt/license.htmlMà 3D amb creació automatitzadahttp://nataliafarioli-imd2010.blogspot.com.es/2010_10_01_archive.htmlhttp://www.dreamstime.com/stock-image-binary-code-image22333031http://www.dreamstime.com/elterms.php#royaltyfreeCodi binarihttp://www.freepik.es/index.php?goto=41&idd=570775&url=aHR0cDovL3d3dy5zeGMuaHUvcGhvdG8vMTE1OTYxNA==La resta de imatges que no tenen url son pròpies o facilitades per part de la UOC a pacs d’altres semestres.

×