Antwoord 20 Workshop: Open Data voor gemeenten

2,091 views

Published on

De mogelijkheden die open data biedt voor gemeenten.

Published in: Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,091
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
13
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Antwoord 20 Workshop: Open Data voor gemeenten

 1. 1. tonzijlstra.eu knowledge work, learning, social media Open Data en lokale overheden Amersfoort, 31 augustus 2011Dank jullie wel, en dank voor de uitnodiging hier te spreken. .... Mij is gevraagd om overopen data te spreken, een thema waar ik me nu ruim 3 jaar met veel enthousiasme mee bezighoud. Eigenlijk om 2 redenen.
 2. 2. Networked life, networked work, networked learning Digital Disruption Wave disruptiegolfhttp://www.flickr.com/photos/73416633@N00/ Ten eerste is open data een uitdrukking van een complex en spannend veranderproces bij overheden. De disruptiegolf van digitalisering die eerder de muziekindustrie en uitgeverij trof, treft nu de overheid. Veelal is de standaard reactie er een van nog meer doen wat je al deed, en de hakken in het zand. Zoals de muziekindustrie en uitgeverijwereld al in de praktijk leerde werkt dat niet. Het is buigen of barsten, je aanpassen om je rol in te kunnen blijven vervullen en vertrouwen te herwinnen, of jezelf overbodig maken en jezelf uitrangeren. Dit is geen optionele keus, naar mijn mening, daarvoor zijn onze publieke instanties, de publieke zaak en onze samenleving veel te waardevol.
 3. 3. onbenutte overvloedTen tweede omdat we het over heel veel data hebben. De overheid verzamelt voor al haartaken informatie. En na die taak blijft die schat ongebruikt liggen. Helemaal in tijden vaneconomische krapte en toenemende maatschappelijke complexiteit zoals nu, is hetongehoord die overvloed onbenut te laten. Want in die data ligt veel potentieel besloten. Omcomplexe vragen te helpen beantwoorden, en als grondstof voor sociale, wetenschappelijkeen economische activiteit.
 4. 4. “if you love somebody, set them free” http://www.flickr.com/photos/ableman/1883979655/Echter die potentie is alleen aan te boren als je de data vrij ter beschikking stelt. Elke drempel betekentuitsluiting, ontmoediging. Omdat niet is te voorspellen wat je er allemaal mee kunt, is vrij kunnenexperimenteren noodzaak. Alleen zonder drempels kan er echt worden geïnnoveerd. Bouw jedrempels in krijg je vooral meer van ‘t zelfde, en sorteer je je eigen teleurstelling al voor.
 5. 5. http://www.flickr.com/photos/jmarty/128010935/ http://www.flickr.com/photos/wiccked/133164205/http://www.flickr.com/photos/cobalt/2886340385/ En dat brengt ons bij Open Data. Het is goed even stil te staan bij de definitie, want niet alles waar Open op staat is ook open.
 6. 6. Open Data • Compleet: alle openbare data en informatie • Primair: brongegevens, niet geaggregeerd • Tijdig: zo snel als kan, om nu te behouden • Toegankelijk: voor iedereen, voor elk legaal gebruik, zonder (fin.) drempels • Machine leesbaar: voor automatische verwerking • Non-discriminatoir: zonder opgaaf v. reden, zonder registratie • Open standaarden: zodat het format geen drempel is • Open licentie: geen beperking o.b.v. auteurswet, databankenwet, of geheimhoudingDit zijn eigenschappen die data tot open data maken. ...[lijstje doorlopen]...Eigenlijk staat daar “zonder technische, juridische of organisatorische hindernissen”.Dat is Open Data.En het is niet verwonderlijk dat dit juist nu een thema is. Digitalisering en internet hebbennamelijk allerlei randvoorwaardelijke technische en organisatorische hindernissenweggenomen, en de EU en de Staat hebben allerlei juridische hindernissen weggenomen. Ditis simpelweg een logisch vervolg van het pad waar we al op zitten.En is die overheidsdata een maal open data dan komt de potentie ook tot uitdrukking, opallerlei terreinen.
 7. 7. democratische controleDemocratische controle zoals op deze Deense site waar je de parlementaire activiteit van elklid kunt volgen, evenals de voortgang van wetsvoorstellen. Deze informatie is beschikbaar,maar niet op de parlementssite zelf. Dus bouwde een burger deze site. Kamerleden zijn zelfde grootste gebruikers van de site.
 8. 8. transparantie
 9. 9. Networked life, networked frankfurt gestaltenwork, networked learning participatie
 10. 10. Networked life, networked Findtoilet work, networked learning zelfredzaamheidvoor kleine groepen
 11. 11. zelfredzaamheidvoor grote groepen
 12. 12. efficiëntere overheid
 13. 13. effectievere overheid
 14. 14. nieuwe diensten
 15. 15. http://weblab.ab-c.nl/ nieuwe producten
 16. 16. nieuwe overheidsdiensten
 17. 17. http://www.fastcompany.com/1776331/esoc-empirical-study-of-conflict-stanford-princeton Fast Company, 29-8-2011 nieuwe kennis
 18. 18. overvloed in de aanbiedingEr is dus een overvloed in de aanbieding, we hoeven hem alleen maar te ontsluiten. Geenwonder dus dat op veel plekken overheden al zeer actief zijn met het publiceren vandatasets, in de hoop dat anderen er nieuwe waarde mee kunnen scheppen, in welke vorm danook.
 19. 19. VSDe VS was de eerste met een portaal waarop data centraal vindbaar was.
 20. 20. data.worldbank.orgEn vele anderen volgden: Wereldbank
 21. 21. aporta.esSpanje
 22. 22. AustraliëAustralie
 23. 23. New ZealandNieuw Zeeland,
 24. 24. GriekenlandGriekenland,
 25. 25. UKde UK, Kenya en nog een heel stel.
 26. 26. BaskenlandEn het is niet alleen een nationaal verschijnsel, maar juist ook regionaal en lokaal. Zoals hierin Baskenland
 27. 27. Piemonteof de Piemonte regio in Italie,
 28. 28. WenenEn steden, zoals Wenen, Parijs, Rennes, Dublin, Londen, Vancouver, San Francisco en Berlijn,om er slechts enkelen te noemen.
 29. 29. En in Nederland?En in Nederland wordt er ook hard aan open data gewerkt, en momenteel dan vooral aan derandvoorwaarden.Er is een beginnend data-register, nu met 64 datasets, een zeer bescheiden begin (al begonde VS met 47 en bouwde dat in een jaar uit naar 250.000, werk aan de winkel Paul!), dat voorBZK bij ICTU wordt beheerd.
 30. 30. http://www.flickr.com/photos/docjohnboy/4106899304/ WOB / EU PSI Directive / INSPIRE / ÅrhusDe wettelijke kaders zijn vrij helder.De WOB geeft aan waar openbaarheid begint en eindigt.De WOB, EU PSI Directive, INSPIRE Directive en de Arhus conventie scheppen kaders waaropenbaarheid en hergebruik van informatie door iedereen de norm is. Exclusieveovereenkomsten voor hergebruik zijn daarbij sinds enkele jaren verbodenWettelijk staat u niets in de weg aan open data te doen, sterker nog u wordt zelfsaangemoedigd het te doen. En die aanmoediging krijgt meer en meer een voorschrijvendkarakter.
 31. 31. Open standaarden verplichtEn enkele technische voorwaarden zijn ook al geregeld. Sinds 2008, al 3 jaar dus, bent uallemaal verplicht open standaarden te hanteren. Al houden zich maar weinigen daaraan ismijn ervaring in de dagelijkse communicatie met overheden. Zo is het nog steeds zo dat alsik een open document format file stuur, de kantoorsoftware veelal niet is ingericht die teopenen.
 32. 32. BZK & EL&I open overheid / e-overheid economisch / innovatie potentieel vrije licentie (geen auteursrecht / databankenrecht of beperkingen) incrementele verstrekkingskostenDe ministeries van Binnenlandse Zaken en EL&I trekken inmiddels samen op om open data bijde overheid flink vooruit te helpen. De richting is daarbij helder.
 33. 33. Hack de OverheidEn er zijn groepen actieve burgers zoals Hack de Overheid, een groep programmeurs diewerkt aan het beschikbaar krijgen van overheidsdata, om daar mooie dingen mee te bouwen.En als u schrikt van het woord hacken, dan roep ik u op vooral de definitie daarvan eens opWikipedia op te zoeken. Het is niet wat de krant u vertelt dat het is. (Eigenlijk is niks zoals dekrant u vertelt dat het is)
 34. 34. LinkedIn groepOp LinkedIn vinden belangstellenden binnen en buiten de overheid elkaar.
 35. 35. ambtenaar20.nlEn op Ambtenaar 2.0 vind je gelijkgezinden uit alle geledingen van de overheid, en ook vandaarbuiten.
 36. 36. Amsterdam Enschede Eindhoven Rotterdam Steden in Nederland In Nederland zijn meerdere steden nu actief, en daar zie je samenwerking tussen ambtenaren en inwoners: Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam, Enschede, Nijmegen. Ook provincies alsNoord-Holland en Noord-Brabant beginnen zich hierin te mengen.
 37. 37. Actief uitnodigend uitnodiging / handreiking http://www.flickr.com/photos/dhammza/492882480/Het wordt tijd dat alle gemeenten zich gaan bezighouden met open data. In hun eigen belang.Vandaar dat ik u wil uitnodigen in actie te komen, en een handreiking wil doen hoe die actie er uit kan zien.
 38. 38. Kost te veel; Wat is de business case? Heeft commerciële waarde; Mogelijke privacy problemen; Vertrouwelijke informatie; Het is niet van ons, en weten niet van wie; Het is niet van ons en leverancier geeft geen toestemming; De kwaliteit is niet zo goed denken we; We weten niet waar het is; Het is niet onze taak; Het is niet in een nuttig formaat; Ik heb de bevoegdheid niet; Mensen zullen het misbruiken; Mensen zullen het verkeerd gebruiken; Alleen wij snappen de data; Daar komen rechtszaken van; De bestanden zouden te groot zijn; Daar hebben we geen bandbreedte voor; Het begint met dit, maar waar eindigt het? Het is wel te vinden, maar niet te openen; Het is gedateerd, te oud; We hebben het niet digitaal; We weten niet of we het wel mogen van de wet; Onze minister zegt nee; Dit hebben we nog nooit eerder gedaan, dus nu ook niet; Ik zie het nut er niet van Networked life, networked in; Kan me niet voorstellen dat ook maar iemand het interessant zou vinden; Geen tijd; Geen middelen; Ze WOBben het maar; We zullen het publiceren, work, networked learning maar dan wel 90% geredigeerd; Het is niet compleet; Het is niet foutvrij; Ligt commercieel gevoelig; Als iemand het combineert met andere dingen wordt het link; Mensen zouden er maar de verkeerde dingen uit halen; Mensen zouden er maar in verdwalen; Leidt alleen maar tot oeverloze discussies; We kunnen bevestigen noch ontkennen dat we dat verzamelen; Dan krijgen we feedback, en daar kunnen we niet mee omgaan; Onze IT supplier zegt dat het niet kan; Onze IT supplier wil er te veel geld voor; Onze site kan dat niet aan; Het staat al on- line! (maar onvindbaar en in PDF); Als iemand het downloadt en later hergebruikt dan is het verouderd; Ik kan geen verantwoordelijkheid nemen voor al het mogelijke hergebruik; Dan worden mensen boos; Onze data weerspreekt de data van een ander departement (die dossierhouder is); Alleen wij hebben verstand van …. (statistiek, weer, geo, wetgeving); Dan verstoren we de markt; Dan worden alleen wij zelf er maar weer mee aangevallen.Er zijn legio uitvluchten te bedenken om niet in beweging te komen. En ik denk dat ik zeinmiddels allemaal heb gehoord. Elk van de dingen in dit lijstje klinkt als een redelijke vraagof een redelijk probleem, maar ze worden vooral gebruikt als smoes. Door ze op een abstractniveau op te werpen, in plaats van in concrete gevallen. In een concrete situatie smelten dezevragen namelijk weg, of ze worden beantwoordbaar. Stel je ze in het algemeen, is het eenvijgenblad voor stilzitten, een in schijnredelijkheid verpakt “ik heb er geen zin in”. Behandeldeze punten in concrete contexten.
 39. 39. lokaal is waar ‘t gebeurdLokaal is waar het gebeurd en waar je de mensen en de ruimte vindt om dingen uit teproberen, om uit te vinden wat werkt. En dus zie je dat lokale open data initiatieven groeienals kool. Niet alleen in Canada waar het in 2009 begon met Vancouver
 40. 40. Nederland Duitsland Oostenrijk Groot Brittannië Canada Finland Italië België Frankrijk Verenigde Staten Ierland SpanjeMaar in allerlei landen, juist ook hier in Europa.
 41. 41. Networked life, networked work, networked= life Participation learning lokaal is waar je leeftOp het lokale niveau raak je namelijk direct aan ieders leefomgeving. Daar is dus het snelst zichtbaar hoe opendata benut kan worden. Daar zijn ook de lijnen tussen burgers, beslissers en uitvoerders het kortst en is iedereenhet makkelijkst te benaderen. De schaal van de vraagstukken is daar behapbaar. En daar kunnen contacten tussenindividuen het gebrek aan ingeregelde structuren opvangen, en dat is noodzakelijk in de opbouwfase van eennieuw fenomeen, waar we nog aan het uitvinden zijn hoe we e.e.a. het beste kunnen regelen. Sociale cohesie ishet steigerwerk waar op je kunt leunen.
 42. 42. Waar beginnen?Maar waar begin je?
 43. 43. veel te overwinnenHet primaire perspectief is een berg werk met onzekere uitkomsten. Dit is een overzicht van alle barrieres dietijdens de recente SharePSI workshop in Brussel werden genoemd rondom open data. Interessant is dat de tweegrootste groepen barrieres niet gaan over de technische en juridische aspecten, maar over het maken van deveranderingsslag, de transitie.Bovenin de verandering voor de overheid. Van algemene geslotenheid naar de meer praktische vraag naar kostenen opbrengsten.En linksonder de verandering voor de hergebruiker, van toegang krijgen tot leren iets met de data te doen tot hetvinden van nieuwe business models daarbij.
 44. 44. oplossingsroutesVoor tal van die barriers bestaan ook mogelijke oplossingsroutes. Dit is een overzicht vanalles wat in diezelfde workshop onlangs werd genoemd. En al ben ik er nog mee bezig omeen kaart van te maken....
 45. 45. Oplossingsassen • bovenaf-midden-onderaf • korte-middellange-lange termijn • transitie - het nieuwe ‘normaal’ • klein - middelgroot - groot • en dat allemaal tegelijker zijn in de oplossingen die mensen hebben gevonden of suggereren 4 assen te zien. Deeerste is dat TBL gelijk heeft: het moet van de top, het midden en de onderkant komen. Maarer zijn meer assen. En op al die assen zijn op alle plekken acties nodig.Begin waar je bent, wat je nu kunt. Maar met een groter beeld in je hoofd.
 46. 46. Aspecten • technisch openen • juridisch openen • organisatorisch/sociaal openenEr zijn 3 aspecten waar je aan de slag kunt:technisch openen, juridisch openen, organisatorisch/sociaal openen.De meeste focus wordt veelal op de 1e twee gelegd, lekker traditioneel, maar zijn eigenlijkrelatief het eenvoudigst want niet complex van karakter. Vooral met de gedachte van kleinbeginnen en dan uitbouwen in je hoofd. De echte energie en ‘t echte werk zit in de sociale enorganisatorische kant. Daar zit de complexiteit.Laten we ze alledrie even bekijken.
 47. 47. Networked life, networked Technisch openenwork, API, .xml, .html, .kml, json, (.csv, networked learning zet het in je inkoopeisen)
 48. 48. * zet het on-line** machineleesbaar (.xls, sql dump bijv)*** open standaardnetworked Networked life, (xml, rdf, json, csv)**** open linkbare data (uri’s) work, networked learning***** link naar andermans data
 49. 49. begin met wat je hebt
 50. 50. meldt ‘t aanen meld je bestanden aan bij data.overheid.nl
 51. 51. Networked life, networked Enschede, Rotterdamwork, networked learning
 52. 52. Juridisch openen (licentie aan openbare data hangen:hergebruik toestaan, zekerheid geven, zet het in je inkoopeisen):Networked life, networkedwork, networked learning Creative Commons 0 of BY Geen databankenrecht claimen Incrementele verstrekkingskosten
 53. 53. Networked life, networked rijksoverheid.nlwork, networked learning rijksoverheid.nl
 54. 54. Sociaal/organisatorisch Networked life, networked openen learning work, networked (vindbaarheid, direct contact en samenwerking met betrokkenen én hergebruikers)Dit is de crux, eerst een paar uitgangspunten.
 55. 55. Imperfectie: Mee leren omgaanImperfectie wordt vaak aangegrepen om dan maar niets te doen. Maar van niets doen gaat deimperfectie niet weg. Niets doen omdat niet iedereen meedoet is afschuiven. Imperfectie maggeen showstopper zijn.
 56. 56. De ‘hergebruiker’ bestaat niet http://www.flickr.com/photos/twose/887903401/En de typische hergebruiker bestaat ook niet. Dus we moeten ons best doen om niemand perongeluk buiten te sluiten. Bedenk dus niet wat er zal gaan gebeuren, en probeer je niet naardie verwachtingen te richten.
 57. 57. http://www.flickr.com/photos/factoryjoe/195492568/ ‘Hergebruik’ is niet te voorspellennieuwe dingen beginnen op onverwachte plekken, en is niet te voorspellen.
 58. 58. Welke data eerst?Doe ook geen moeite om te gaan vragen burgers welke data ze eerst willen. Daar komt hetlijstje op links uit. Verrassend he? De burgers weten net zo min wat ze willen met die data.Daar kom je pas achter als je er mee kunt spelen, experimenteren, en dan moet ‘t er eerstzijn. Neem dus om te beginnen gewoon dat lijstje hier op links, dan ben je al vast van start.
 59. 59. Vraag ‘t gewoon doorlopendEn geef mensen de mogelijkheid om zelf vragen te stellen of ideeen in te dienen.
 60. 60. Openheid/open data is jullie instrument, Networked life, networked niet alleen verplichting, work, networked learning niet andermans doelProbeer niet te raden wat een ander wil. Ga bij je zelf te rade wat je wilt. Dat is een primastartpunt. Zie openheid als een instrument!
 61. 61. Hoe helpt open data jullie Networked life, networked beleidsuitvoering? work, networked learningDit betekent dat open data geen IM of IT ding is. Maar iets dat midden in de operationelewerkzaamheden hoort.
 62. 62. Hoe helpt open data jullie Networked life, networked doelgroepen? work, networked learning burgers (wijken, MKB, studenten, kunstenaars ....)En hoe kun je je stakeholders helpen op een manier waardoor ze vervolgens een kleinerberoep doen op jouw diensten. Ook hier kan data een instrument zijn.
 63. 63. Overheid in klassieke model ‘oplossingen’ bestuurders beleidsmakers Networked life, networked work, networked learning vragen organisaties burgersKijk naar open data als een manier om van de overheid een platform te maken.
 64. 64. Overheid in klassieke model bestuurders beleidsmakersNetworked life, networked maatschappelijk middenveldwork, networked learning massa organisaties burgers
 65. 65. Overheid als platform welke data v. andere dept. hebben jullie nodig? en wat heb je te bieden? vragen bestuurders beleidsmakers Networked life, networked burger welke open data heeft maatschappelijk middenveld nodig om jullie work, data (privacy, bedrijfsbelang, welke networked learninglossen, vragen op te of het zelf te doen? informatievoordeel hier oplossen) in welke vorm? discussie over hoe burger E ook dient te veranderen. oplossingen massa organisaties burgers welke open data maakt relatie doelgroep/consument mogelijk?je bent dan bezig van de overheid een platform te maken.
 66. 66. Maak het concreet,een dataset, een taak Networked life, klein, Houd het networked work,Experimenteer networked learning met boeren, burgers, en buitenlui. (safe to fail)Maak het concreet: koppel het aan je eigen taken en beleidsdoelen.
 67. 67. beter inzichtEr liggen kansen om beter inzicht te krijgen in het eigen werk
 68. 68. groen-onderhoud in EnschedeOf zie open data als een middel om je bezuinigingsdoelstelling op een andere manier terealiseren. Dat is de uitdaging die ik met mijn eigen woonplaats Enschede ben aangegaan.Hoe helpt data de taken v.d. gemeente. Vorig jaar was in Sept in Enschede het geld voorgroenonderhoud op. Men wilde burgers betrekken. Als je de data rondom onderhoud terbeschikking stelt, wordt dat makkelijker, anders komt het niet van de grond. Dit jaar geef ikEnschede elf dagen van mijn tijd, in ruil voor datasets, om die link te leggen.
 69. 69. Networked life, networked Anders werken? work, networked learning Andere instrumenten!Als je anders wilt werken dan ook andere instrumenten.
 70. 70. Data is ‘t sociaal object Networked voor networked life, work, networked learning participatieData voedt daarbij participatie, levert de gespreksstof voor participatie.
 71. 71. http://www.flickr.com/photos/vredeseilanden/3646968183/ Networked life, networked work, networked talking Participation as learning participatie? En dan niet deze vorm van participatie, meepraten in een stoffig zaaltje in de aanloop naar beleid
 72. 72. Networked life, networked work, networked= life Participation learning participatie!Maar deze vorm: volop meedraaien in je eigen omgeving.
 73. 73. Networked life, pad naar Participatie is networked work, networkeddata gebruik van learningEn binnen participatie wordt data gebruikt. Dat hergebruik is niet ‘misbruik maken van’ of ‘geld verdienen over derug van de belastingbetaler’ maar participatie in de samenleving.
 74. 74. betrek burgers bij je werk-uitvoeringhet is een pad om burgers echt bij je werk te betrekken.
 75. 75. en moedig derden aanom data ook te publiceren.
 76. 76. know the gov does not exist. Networkedcivil servant find 1 life, networked work, networked learning De overheid: 1 ambtenaar/local hero is genoegEr hoeft nog geen staand beleid te zijn om data te publiceren. Je kunt het vast ook al zelf.(Mijn eerste local hero is de figuur in het blauwe hemd) Patrick Reijnders. Hier tijdens een hackdag die we samenorganiseerden, en waarvoor hij de data regelde. Met dat eerste contact kwamen we binnen een jaar van niets naareen ambitieuze open data motie afgelopen maart. Waardoor we nu nog meer werk te doen hebben dan daarvoor :)Maar let wel: het moet een echt gesprek zijn. Niet een vergadering.
 77. 77. ambtenaren hebben passie voor publieke zaak http://www.flickr.com/photos/-sel-/60124583/En voor de niet ambtenaren onder ons, of voor die momenten waarop je niet in functie bent:Alle ambtenaren hebben passie voor de publieke zaak. Soms is dat wat verstopt, zoals bijdeze 2, onder een laagje cynisme. Maar cynisme is ook maar gefrustreerd idealisme. Blijf dusop deuren kloppen en ga in gesprek. Vind je local hero. 1 is genoeg om te beginnen, maarvind er meer.
 78. 78. delen is een mustWat je ook doet, delen is een must. Zodat anderen voort kunnen bouwen op jouw ervaring.
 79. 79. Dus als je een motie aanneemt zet ‘t online. Zoals Enschede en Vancouver deden.
 80. 80. opendatachallenge.orgEn gebruik schaamteloos wat anderen al hebben gedaan. Laat je inspireren door devoorbeelden die je vindt: welke data hoort daarbij, welke mensen in de stad? Bij de diverseapp-wedstrijden zie je mooie voorbeelden die ook in de eigen gemeente zouden kunnen.
 81. 81. ourservices.euOp ourservices.eu vind je ruim 150 voorbeelden van publieke diensten die ofwel doorburgers is gebouwd met data van de overheid, ofwel door overheden is gebouwd metgegevens aangedragen door burgers.
 82. 82. appsforamsterdam.nl
 83. 83. Actief uitnodigend welkom! http://www.flickr.com/photos/dhammza/492882480/Met Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Enschede zijn we nu bezig om samen sneller tekunnen handelen. Jullie zijn welkom om daarbij aan te sluiten. Om te kopiëren, om te experimenteren, en om onste voorzien van jullie ervaring en inspiratie.
 84. 84. Aan de slag!Rest nog 1 ding om te zeggen: Aan de slag!
 85. 85. tonzijlstra.eu knowledge work, learning, social media CreditsAll photos: Ton Zijlstra, by nc saExcept where mentioned on the photo.Slides: http://slideshare.net/tonzijlstraBlog: http://zylstra.org/blogContact: ton@tonzijlstra.euSkype: ton_zylstra

×