Hart in actie

1,021 views
864 views

Published on

Published in: Travel, Entertainment & Humor
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,021
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Hart in actie

 1. 1. Mijn lijfstijl is mijn keuze. HART IN ACTIE WEEK 2
 2. 2. Hart in actie Meten is weten: je eigen hartslag speelt in IRun2BFit een grote rol. Met de hartslagmeters die je de komende weken gaat gebruiken kun je snel zien hoe het met je conditie is. Maar wat meet je nu precies als je zo’n meter om hebt? Aan de hand van gegevens van topsporters kunnen we kijken hoe het met jullie fitheid is gesteld.
 3. 3. Hart in actie Meten is weten: je eigen hartslag speelt in IRun2BFit een grote rol. Met de hartslagmeters die je de komende weken gaat gebruiken kun je snel zien hoe het met je conditie is. Maar wat meet je nu precies als je zo’n meter om hebt? Aan de hand van gegevens van topsporters kunnen we kijken hoe het met jullie fitheid is gesteld.
 4. 4. Mijn lijfstijl is mijn keuze. De hartslag is de pompbeweging van het hart. Oftewel de snelheid waarmee het hart slaat in slagen per minuut. De gemiddelde rusthartslag bij een mens is ongeveer tachtig slagen per minuut.
 5. 5. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Een andere naam hiervoor is polsslag, of kortweg pols, omdat de hartslag zeer goed aan de pols te meten is. In één hartslag worden eerst de boezems en daarna de kamers samengetrokken door de hartspier.
 6. 6. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Een stethoscoop is een instrument dat je kunt gebruiken om naar het hart te luisteren. Als je een stethoscoop op je borst zet boven je hart kun je de harttonen horen, die worden veroorzaakt door het sluiten van je hartkleppen.
 7. 7. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Eerst hoor je de mitraal- en tricuspidaalklep aan het begin van de systole (S1, 3a)
 8. 8. Mijn lijfstijl is mijn keuze. … en daarna het sluiten van de aorta- en pulmonalisklep aan het eind van de systole (S2, 3b). Het sluiten van de kleppen zelf maakt echter geen geluid. Het zijn de trillingen als gevolg van de sluiting die het geluid veroorzaken. Meestal is het geluid van S1 ook harder, langer en van een lagere frequentie dan S2.
 9. 9. Mijn lijfstijl is mijn keuze. De hartslag van de mens in rust is ruwweg tussen de 60 en 100 slagen per minuut. 80 is dus een gemiddelde waarde. De rusthartslag kan van persoon tot persoon nog wel eens verschillen.
 10. 10. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Je gezondheid (roken, zout eten), stress of zelfs het weer kan invloed hebben op je rusthartslag. En ook geldt hoe ouder je wordt, hoe hoger de rusthartslag.
 11. 11. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Rusthartslag per minuut bij dieren Mus: 800
 12. 12. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Rusthartslag per minuut bij dieren Muis: 500
 13. 13. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Rusthartslag per minuut bij dieren Mens: 80
 14. 14. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Rusthartslag per minuut bij dieren Topsporters in topconditie: 40
 15. 15. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Rusthartslag per minuut bij dieren Struisvogel: 65
 16. 16. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Rusthartslag per minuut bij dieren Olifant: 25
 17. 17. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Rusthartslag per minuut bij dieren Blauwe vinvis: 3-8
 18. 18. Mijn lijfstijl is mijn keuze. In rust blijft je hartslag redelijk constant. Maar door angst, inspanning of stress kan de hartslag wel tot boven de 200/min oplopen!
 19. 19. Mijn lijfstijl is mijn keuze. De frequentie van samentrekken kan zowel geremd als versneld worden door een hoop prikkels van buitenaf, waaronder hormonale prikkels (met name adrenaline). Een effect van angst is, naast het verhogen van de hartslag, het verwijden van de pupillen.
 20. 20. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Een snelle en makkelijke manier om je hartslag te meten, is met een hartslagmeter. Een hartslagmeter werkt als een toerenteller, die precies aangeeft hoeveel toeren je maakt.
 21. 21. Mijn lijfstijl is mijn keuze. De band om je borst vangt door elektroden de elektrische puls van je hart op. En geeft die weer door aan de ontvanger, in ons geval het horloge. Wij gebruiken hartslagmeters van Polar.
 22. 22. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Hoe snel je hart maximaal kan kloppen, de maximale hartslag, is afhankelijk van je leeftijd. Een vuistregel voor de maximaal haalbare normale hartslag is (220- 90 procent van je leeftijd).
 23. 23. Mijn lijfstijl is mijn keuze. De hartslag van degene op de foto is dus echt aan de hoge kant!
 24. 24. Mijn lijfstijl is mijn keuze. De maximale hartslag kun je gebruiken om trainingsintensiteit te meten en om met een bepaald doel te trainen.
 25. 25. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Om hard te trainen hoef je niet per sé tot je uiterste te gaan. (Juist niet; op de lange termijn is dat niet goed voor je hart). Het gaat er maar net om welk trainingseffect je wilt bereiken. Wedstrijdsporters trainen regelmatig op 85-90% van hun maximale hartslag en vaak nog hoger.
 26. 26. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Maar bij IRun2BFit gaat het vooral om het opdoen van conditie en uithoudingsvermogen. Ideaal voor conditietraining is tussen de 70-85% van je maximale hartslag. Dit tempo kun je herkennen aan dat je nog lekker kunt kletsen met degene naast je.
 27. 27. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Om in goede conditie te blijven zijn uitputtende inspanningen dus niet noodzakelijk. Wel moet je de training minimaal zo'n 20 minuten volhouden. Maar de echte kracht zit hem in de herhaling. Dan ga je echt snel resultaten zien!
 28. 28. Hoe fit ben jij?

×