Loslaten is geloven in de kracht van nieuw leven (Allerheiligen 2013)

1,536 views

Published on

Teksten en liederen die geprojecteerd werden tijdens de Allerheiligenviering van 2013 rond het thema: “Loslaten is geloven in de kracht van nieuw leven” op Ten Bos (Sint Amanduskerk Erembodegem)
De teksten van onze vieringen zijn te vinden op de website: http://www.kerkembodegem.be/tenbos/liturgie/vieringen.html

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,536
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
759
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Loslaten is geloven in de kracht van nieuw leven (Allerheiligen 2013)

 1. 1. Wie kan zeilen zonder wind, Zonder riemen roeien? Wie kan scheiden van een vriend, Zonder dat tranen vloeien? Ik kan zeilen zonder wind, Zonder riemen roeien. Maar niet scheiden van een vriend, Zonder dat tranen vloeien! Voert de zee mij ver van huis, Ver van al mijn vrienden, Eens brengt zij mij toch weer thuis, Om hen weer te vinden! (Vam kan segla/ Zweedse folksong / vertaling Juliaan Wilmots)
 2. 2. Wat ik gewild heb, wat ik gedaan heb wat mij gedaan werd, wat ik misdaan heb,. Wat ongezegd bleef wat onverzoend bleef, wat niet gekend werd wat ongebruikt bleef al het beschamende neem het van mij en dat ik dit was en geen ander dit overschot van stof van de aarde: dit was mijn liefde. Hier ben ik. Draag mij, God in barmhartigheid. Til mij op uit al mijn kleinheid. Koester mij in barmhartigheid: Vader, Moeder, God met ons. Heer ontferm U over ons Christus ontferm U over ons. Heer ontferm U
 3. 3. Draag mij, God in barmhartigheid. Til mij op uit al mijn kleinheid. Koester mij in barmhartigheid: Vader, Moeder, God met ons. Heer ontferm U over ons Christus ontferm U over ons. Heer ontferm U (Oosterhuis/Oomen)
 4. 4. In this heart lies for you A lark born only for you Who sings only to you. My love… In dit hart ligt voor jou een leeuwerik, alleen geboren voor jou. Mijn liefste. I a1m waiting for you For only to adore you My heart is for you. My love… Ik wacht op jou, alleen al om je te aanbidden, mijn hart is voor jou. Mijn liefste. This is my grief for you For only the loss of you The hurting of you. My love… Dit is mijn verdriet over jou, omdat ik je verloor, de pijn... Mijn liefste. There are rays on the weather Soon these tears will have cried All loneliness have died. My love… I will have you with me In my arms only For you are only. My love… Er verschijnen zonnestralen weldra zijn alle tranen gedroogd is alle eenzaamheid verdwenen mijn liefste Je bent weer bij me, in mijn armen want jij bent de enige mijn liefste
 5. 5. Geloofsbelevenis [Vg] Wij geloven in een God die zielsveel van ons mensen houdt
 6. 6. [Al.] Wij geloven in God die we niet kunnen zien maar die zichtbaar wordt als we ons liefdevol inzetten voor anderen.
 7. 7. [Vg] Wij geloven in God, die het lijden en geweld niet verhindert...
 8. 8. [Al.] ... maar die wil dat wij mensen die lijden ondersteunen, en dat wij blijvend zouden zoeken naar vrede en gerechtigheid.
 9. 9. [Vg] Wij geloven in God die ruimhartig en mild is maar streng voor ieder die mensen uitsluit, wegstoot vanwege uiterlijkheden, afkomst of geslacht.
 10. 10. [Al] Wij geloven in God die ons een eigen verantwoordelijkheid heeft gegeven en die wil dat wij deze aarde leefbaar maken voor iedereen. Een God die mensen aanmoedigt om het goede te doen.
 11. 11. [Vg] Wij geloven dat vanwege Jezus Christus
 12. 12. [Al] Hij heeft ons voorgedaan wat echte liefde is. Zijn Geest en Zijn persoon leven tot op vandaag verder, als wij hier samenkomen, als wij troost zijn voor elkaar, als wij durven geloven in een betere wereld en trouw zijn aan Gods droom. Dan is het leven sterker dan de dood, veertig-, zestig-, hondervoud.
 13. 13. Roep onze namen dat wij u horen dat wij weer ademen dat wij u leven (Huub Oosterhuis / Tom Löwenthal)
 14. 14. Om te zien een nieuwe aarde om te gaan een wereld wijd om een zacht en onbezwaarde mens te zijn in nieuwe tijd. Om een stem uit vuur te horen om een naam van eeuwigheid om steeds nieuw die naam te horen. om in nacht en ontij-uren, en er daagt geen morgenrood, staande voor de heetste vuren niet te vluchten in de dood. Dat wij onze zielen keren naar het land van wijn en brood Dat wij ons daartoe bekeren. Dat wij onze weg van dagen zonder spijt ten einde gaan, dat wij willig zijn te dragen en te doen wat moet gedaan - onze doden niet verzwijgen, allen recht doen naam voor naam. En dan nu in vrede zwijgen
 15. 15. (naar Oosterhuis Huub / ‘Als gij naar de woorden luistert’)
 16. 16. [Vg] Rond de tafel Jij, naamloze, niet te benoemen, onuitsprekelijke God: kracht zonder macht, sprekende stilte, fluistering van liefde, onrust in onze vrede en vrede in onze onrust, oase en woestijn, vervulling en leegte.
 17. 17. [Al] Jij, vogel die aanvliegt, even bij ons neerstrijkt en dan weer heenvliegt: Je laat ons naar Jou gissen, Jou hier en daar en nu en dan vermoeden in sporen van liefde, in mensen die goed zijn,
 18. 18. [Vg] Jij, ongrijpbare, onmisbare God, steeds op uittocht, ons vooruit naar nieuwe einders van menswording wees zon en horizon voor ons!
 19. 19. [Al] Jij, Geest van leven, drijfkracht tot niets anders dan menselijkheid en ongelogen liefde; ’Ik-zal-er-zijn’ is onze kracht, een naam om mee te leven.
 20. 20. [Vg] Jij, die waait waar Je wilt, maar altijd om mensen aan mensen terug te geven en aan jouw aarde, om het minste onder de aandacht te brengen van het meeste, om het zwakke aan te bevelen bij het sterke,
 21. 21. [Al] om als een zwakke bries of stormenderhand ons te bevrijden uit onze scenario’s van geweld, uit een cultuur van ieder-voor-zich, sleur ons met Je mee, waai ons bijeen tot mensen van vrede, tot mensen voor mensen. (rechtstaan
 22. 22. [Vg] Jij, Geest van leven, speurbaar, tastbaar in wat een mens als Jezus onder ons heeft voorgeleefd: die ons voorging in weten van elkaar, in breken voor elkaar; die brood en wijn genomen heeft om zich met zijn vrienden toe te breken naar een nieuwe wereld, toen hij, in de nacht... Zo blijf Jij in ons leven aanwezig, als stem in de leegte, die ons roept om net als Jezus de weg doorheen het lijden te gaan.
 23. 23. [Al] Omwille van hem, ga verder met ons, geef ons niet op en stuw ons in de richting van jouw onvoltooide naam: ‘Ik zal er zijn’ .
 24. 24. [Vg] Zend ons Jouw Geest, omwille van Hem, Hij heeft het ons beloofd: als warmte in kille momenten, als troostende woorden in de ijzige stilte, als Jouw liefde die ons draagt in lege en schijnbaar zinloze periodes van ons leven.
 25. 25. [Al] Help ons om de leegte van ons bestaan niet zomaar opvullen, maar ze te dragen en te verdragen, en vooral elkaar in moeilijke momenten verder te dragen.
 26. 26. [Vg] We bidden vandaag ook heel speciaal voor onze lieve doden, in stilte, vanuit het diepste van ons hart… Zorg voor hen, Vader, in afwachting van ons weerzien in Jouw huis.
 27. 27. [Al] Ook voor alle grote en kleine heiligen, willen vandaag speciaal bidden, dat ze voor ons een oproep en appél mogen blijven, een open venster op jouw koninkrijk van vrede.
 28. 28. Onze Vader verborgen, uw Naam worde zichtbaar in ons, uw koninkrijk kome op aarde uw wil geschiede, een wereld met bomen tot in de hemel, waar water schoonheid en brood gerechtigheid is en genade -
 29. 29. waar vrede niet hoeft bevochten, waar troost en vergeving is en mensen spreken als mensen waar kinderen helder en jong zijn, dieren niet worden gepijnigd nooit één mens meer gemarteld, niet één mens meer geknecht.
 30. 30. Doof de hel in ons hoofd leg uw hand op ons hart breek het ijzer met handen breek de macht van het kwaad. Van U is de toekomst kome wat komt. (Oosterhuis Huub / Löwenthal Tom)
 31. 31. (Stufkens Hein / de Vries Fokke)
 32. 32. Terwijl de blaren onverstoorbaar vallen, ontwaakt de stille dodentuin - heel evenin een zee van bloemen. Gemis dat zacht wordt aangeraakt of in een plooi gelegd. Gedachtenis die zich -liefst in een zonnig hoekjevan je ziel gaat nestelen. Waar zijn ze heen, al die geliefden? Zwijgzaam geworden en onzichtbaar. Maar voor wie lief heeft, niet afwezig. Hier rust alleen het stof dat aan de aarde toebehoort. Zij wonen om ons heen. In al wat uit het licht ontstaat, maar onaantastbaar is. In dageraad en avondschemer. In warmte en in woorden die wij nooit vergeten. In schoonheid die ons optilt. Soms in een onnoembaar weten. En in de stilte van een God die zegt: ‘Ik zal er zijn’ (Kris Gelaude)
 33. 33. Nu de Weg jou komt groeten zal de wind weer waaien in je rug. Laat Gods licht jou dragen, warm als de zon, als regen die je zachtjes kust. En we zien elkaar ooit weer, we zien elkaar ooit weer, blijf nu maar even in de palm van Gods hand. (An Irish Blessing / Jamar E. Moore – vert. P. Biesbrouck)

×