Jätehuollon lajitteluohje
Jätehuolto Technopoliksessa
Suomessa jätehuoltoa ohjaa jätelaki (Jätelaki 17.6.2011/646) ja Valtioneuvoston
asetus jätteis...
Keräyspaperi
Syntypaikalla paperi kerätään ja lajitellaan lajitteluastioihin. Niittejä ja klemmareita ei

Pahvi

tarvitse ...
Biojäte
Biojätettä syntyy eniten ravintoloiden ruuanvalmistuksessa ja ruuan tähteistä. Jäte

Keräyslasi
Useimmissa Technop...
Pienmetalli
Pienmetallia ovat pääasiassa erikseen kerättävät tyhjät metallipakkaukset. Metalliromuun kuuluvat isommat meta...
Energiahyötykäyttö
Jätteiden polton pääasiallinen muoto on tällä hetkellä Suomessa ns. rinnakkaispoltto.

Energiajätteesee...
Poltettava jäte (energiajäte2)

Keräyspaperi

 arinapolttolaitos
Poltettava jäte on yhdyskuntajätettä (sekajätettä), jost...
Jätteiden lajittelumahdollisuudet eri paikkakunnilla

Oulu

Kuopio

Jyväskylä

Tampere

Vantaa

lisäksi ravintoloissa

lis...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Jätehuollon lajitteluohje Technopolis

1,650 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,650
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
652
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Jätehuollon lajitteluohje Technopolis

  1. 1. Jätehuollon lajitteluohje
  2. 2. Jätehuolto Technopoliksessa Suomessa jätehuoltoa ohjaa jätelaki (Jätelaki 17.6.2011/646) ja Valtioneuvoston asetus jätteistä (179/2012). Lain tavoitteena on tukea kestävää kehitystä edistämällä luonnonvarojen järkevää käyttöä sekä ehkäisemällä ja torjumalla jätteistä aiheutuvaa vaaraa ja haittaa terveydelle tai ympäristölle. Lisäksi paikalliset jätehuoltomääräykset ohjaavat toimisto-, liike- ja teollisuuskiinteistöjen jätehuoltoa. 2 luku Yleiset velvollisuudet ja periaatteet 8 § Yleinen velvollisuus noudattaa etusijajärjestystä Kaikessa toiminnassa on mahdollisuuksien mukaan noudatettava seuraavaa etusijajärjestystä: Ensisijaisesti on vähennettävä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta. Jos jätettä kuitenkin syntyy, jätteen haltijan on ensisijaisesti valmisteltava jäte uudelleenkäyttöä varten tai toissijaisesti kierrätettävä se. Jos kierrätys ei ole mahdollista, jätteen haltijan on hyödynnettävä jäte muulla tavoin, mukaan lukien hyödyntäminen energiana. Jos hyödyntäminen ei ole mahdollista, jäte on loppukäsiteltävä Jätehuollon avainasiat Lajittelemalla kootaan samantyyppinen jäte samaan paikkaan, josta niiden kuljetus jatkokäsittely helpottuu ja tehostuu. Jätteen kierrätyksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa jäte valmistetaan tuotteeksi, materiaaliksi tai aineeksi joko alkuperäiseen tai muuhun tarkoitukseen, jätteen kierrätyksenä ei pidetä jätteen hyödyntämistä energiana eikä jätteen valmistamista polttoaineeksi tai maantäyttöön käytettäväksi aineeksi. Jätteen hyödyntämisellä tarkoitetaan toimintaa, jonka ensisijaisena tuloksena jäte käytetään hyödyksi tuotantolaitoksessa tai muualla taloudessa siten, että sillä korvataan kyseiseen tarkoitukseen muutoin käytettäviä aineita tai esineitä, mukaan lukien jätteen valmistelu tällaista tarkoitusta varten. Jätteen loppukäsittelyllä tarkoitetaan jätteen sijoittamista kaatopaikalle, polttoa ilman energian talteenottoa tai muuta näihin rinnastettavaa toimintaa, joka ei ole jätteen hyödyntämistä, vaikka toiminnan toissijaisena seurauksena on jätteen sisältämän aineen tai energian hyödyntäminen, mukaan lukien jätteen valmistelu loppukäsittelyä varten. Ympäristöystävällinen toiminta tarkoittaa Tähän ympäristöohjeeseen on koottu tiedot siitä, lajitel- sitä, että valitaan jo etukäteen sellaiset toimin- laan erityyppiset jätteet. Jätteiden lajittelupisteet ovat tatavat, ettei turhaa jätettä edes pääse synty- vapaasti kaikkien Technopoliksen kiinteistöissä toimivien mään. Säästämällä ympäristöä säästät lähes yritysten käytössä. Säilytä ohje ja kerro asiasta muillekin. aina myös kustannuksia.
  3. 3. Keräyspaperi Syntypaikalla paperi kerätään ja lajitellaan lajitteluastioihin. Niittejä ja klemmareita ei Pahvi tarvitse poistaa. Toimistoista paperi viedään kiinteistöjen jäteasemille paperinke- myös pahvipaalaimet, joilla Technopoliksen kiinteistöhuolto paalaa pahvin jo paikan räysastioihin, josta se kuljetaan hyväksytylle jätteen vastaanottajalle. Jatkokäsittelys- päällä. sä keräyspaperi siistataan, eli painovärit pestään pois. Sen jälkeen paperi käytetään Pahvia ei saa laittaa keräyspaperin joukkoon, sillä se käsitellään uusiokäyttöön eri sanomalehti- ja pehmopaperin valmistukseen. tavalla kuin paperi. Pahvi hyödynnetään siistaamattomana ruskeana kuituna mm. Paperinkeräykseen sopivat: paperirullien hylsyjen, kirjansidontakartonkien sekä paperisäkkien valmistuksessa. Pahvi kerätään keräyspisteissä oleviin pahvirullakoihin. Joissakin keräyspisteissä on + sanoma- ja aikakauslehdet + mainokset, esitteet ja vastaavat painotuotteet + uusiopaperit + ruskea pahvi ja kartonki + valkoiset ja värilliset kopiopaperit ja jatkolomakkeet + voimapaperi ja ruskeat kirjekuoret + valkoiset ja uusiopaperiset kirjekuoret (teippejä, etikettejä tai hakasia ei tarvitse poistaa) + valkoinen ruutulehtiöpaperi (ilman pahvitaustaa) Pahvinkeräykseen sopivat: Paperinkeräykseen eivät sovi: - kopiopaperin kääreet - pahvi ja kartonki - märkä tai likainen pahvi ja voimapaperi - roskat, märät tai likaiset paperit - folio- tai kelmupaperi - vahatut tai folioidut pakkaukset (mm. maito- ja mehutölkit) - styroksi - muovit, teipit, voi- ja kelmupaperit - muovi - lahjapaperit, tapetit, rakennuslevyt - ja paperit Pahvinkeräykseen eivät sovi:
  4. 4. Biojäte Biojätettä syntyy eniten ravintoloiden ruuanvalmistuksessa ja ruuan tähteistä. Jäte Keräyslasi Useimmissa Technopoliksen kiinteistöissä lasijätettä syntyy niin vähän, että se voi- kerätään biojäte-merkittyihin astioihin. Biojätteisiin ei saa laittaa nestemäisiä jätteitä, daan laittaa sekajätteen joukkoon. Osassa kiinteistöistä lasijätteelle on omat keräys- koska astiat voivat jäätyä talvella. Technopoliksesta biojäte toimitetaan jatkokäsitte- astiansa. Keräyslasista tehdään uusiolasia, lasipakkauksia sekä lasivillaa. Pantilliset lyyn, jossa se kompostoidaan mullaksi, tislataan polttoaineeksi tai mädättämällä lasipakkaukset kannattaa palauttaa niiden vastaanottopisteisiin. tuotetaan energiaa. Lasinkeräykseen sopivat: Biojätteisiin sopivat: + ruokajätteet, hedelmien, juuresten, vihannesten ja kananmunien kuoret + kahvin- ja teenporot + suodatinpussit + talouspaperi ja paperiset lautasliinat Biojätteisiin eivät sovi: + liuos- ja infuusionestepullot + reagenssipullot ja ampullit + tavalliset lasipullot ja -purkit + vauvanruokapurkit, juomalasit, mehu- ja juomapullot. (tyhjennä pakkaukset, huuhtele ne ja poista korkit) Lasinkeräykseen eivät sovi: - muovi, metalli ja lasi - posliini, keramiikka ja kristalli - tuhka, siivouspöly ja tupakantumpit - hehkulamput tai lämpölasi - vaipat, maito- tai mehutölkit, viili- ja jogurttipurkit - autonlasit tai ikkunalasit
  5. 5. Pienmetalli Pienmetallia ovat pääasiassa erikseen kerättävät tyhjät metallipakkaukset. Metalliromuun kuuluvat isommat metalliset esineet. Kaatopaikkajäte/sekajäte Kaikki se jäljelle jäävä jäte, jota ei voi lajitella edellä esitettyihin ryhmiin tai jolle ei ole varattu omaa keräysastiaa, toimitetaan sekajäteastioihin.. Kaatopaikalle loppusijoitettavalla jätteessä ei saa lajitella vaarallisia jätteitä. Pienmetallin keräykseen SAA LAITTAA + säilyke- ja juomatölkit + alumiinivuoat ja -foliot Vaarallinen jäte (ent. ongelmajäte) Vaarallinen jäte voi myrkyllisyytensä tai muun ominaisuutensa takia aiheuttaa erityis- + tyhjät ja kuivat maalipurkit tä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. + tyhjät aerosolipurkit (, jotka eivät hölsky tai pihise) + pienet metalliesineet, kuten saranat, ruuvit, ruokailuvälineet + metallikannet ja -korkit, tuikkukynttilöiden metallikuoret Tyypillisiä vaarallisia jätteitä ovat: + paristot + loisteputket ja lamput + pienet akut Huuhtaise elintarvikkeita sisältäneet metallipakkaukset kylmällä vedellä jäämien + maali- ja liuotinainejätteet poistamiseksi. + kiinteät öljyjätteet + laboratoriojätteet Vaarallisille jätteille on kullekin jätetyypille omat astiansa. Vaarallisien jätteiden vastaanotosta sovitaan erikseen esim. laboratoriotoimintoja harjoittavissa yrityksissä.
  6. 6. Energiahyötykäyttö Jätteiden polton pääasiallinen muoto on tällä hetkellä Suomessa ns. rinnakkaispoltto. Energiajätteeseen SAA LAITTAA - Siinä syntypaikkalajitellusta jätemateriaalista valmistettu kierrätyspolttoaine (pääosin muovituotteet, jotka on merkitty muovilajin osoittavalla tunnuksella 01, 02, 04, 05 tai 06 uusiutuvaa energiaa) korvaa fossiilisia polttoaineita teollisuuden ja yhdyskuntien - muovikassit, -pussit ja -kelmut voimalaitoksissa ja vähentää näin kasvihuonekaasuja sähkön- ja lämmöntuotannos- - muoviset ja kartonkiset kertakäyttöastiat sa. Toinen tapa hyödyntää energiaksi käsittelemätöntä yhdyskuntajätettä on ns. - styroksi massapoltto jätevoimalassa. - vaahtomuovi - sellainen paperi, kartonki ja puu, joka ei kuulu erilliskeräykseen Miten polttoprosessit eroavat toisistaan? Poista elintarvikejäämät pakkauksista, huuhtaise tarvittaessa kylmällä vedellä. Rinnakkaispoltossa ennen polttoprosessia energiajäte vaatii minimissään murskauksen, useimmiten myös karkean epäorgaanisen aineksen poistamisen. Rinnakkaispol- Energiajätteeseen EI SAA LAITTAA tossa jätteessä ei saa olla epäpuhtauksia kuten lasia ja metallia(alumiinia), jotka haittaavat polttoprosessia. Pääsääntöisesti rinnakkaispoltto tuottaa lämmöntuotan- - nossa korkeamman hyötysuhteen kuin ns. massapoltto. Voimalaitos, jossa on rinnakkaispoltto voi käyttää yleensä myös muuta polttoainetta, jos poltettavaa jätettä ei muovia (merkitty tunnuksella 07) - ole riittävästi. Jätteen energiahyödyntäminen massapolttolaitoksessa ei välttämättä muuta polttoainetta kuin jätettä. Energiajäte (kierrätyspolttoaine) ns. rinnakkaispolttolaitos foliovuoratut sipsipussit ja – purkit - VHS-, C- ja värikasetteja - mappeja, muovitaskuja, piirtoheitinkalvoja, kontaktimuovia, ruskeaa pakkausteippiä - jätettä on muun muassa muovijäte. monia rakentamisessa käytettyjä muoveja, kuten tapetit, lattiapäällysteet, listat, putket, letkut Energiajäte on syntypaikalla erikseen kerättyä ja lajiteltua jätettä, jota ei voi kierrättää materiaalina, mutta joka voidaan käyttää hyödyksi energian tuotannossa. Tällaista alumiinia sisältäviä tuotteita, kuten kahvipaketit, foliovuoratut mehutölkit, vaadi mitään varsinaista esikäsittelyä ja arinateknologian myötä jäte voi sisältää myös jonkin verran huonosti palavia materiaaleja. Massapolttolaitos ei voi käyttää PVC- muovia (merkitty tunnuksella 03), sekoitemuovi saattaa sisältää PVC- - vaippoja ja vastaavia hygieniatuotteita
  7. 7. Poltettava jäte (energiajäte2) Keräyspaperi  arinapolttolaitos Poltettava jäte on yhdyskuntajätettä (sekajätettä), josta on syntypaikalla lajiteltu bio- Pahvi jätteet sekä materiaalina hyödynnettävät jätejakeet pois. Kiinteistöstä riippuen keräyspisteessä on keräysväline sekajätteille tai poltettavalle jätteelle (energiajäte2). Biojäte Keräysvälineisiin ei saa lajitella vaarallisia jätteitä. Energiajäte Poltettava jäte/ Energiajäte 2 Täällä hetkellä Suomessa Technopolis paikkakunnilla lajitellaan: Keräyslasi Jätelaki (17.6.2011/646) antaa kunnille tämän lain täytäntöön panemiseksi tarpeellisia paikallisista oloista johtuvia, kuntaa tai sen osaa koskevia yleisiä määräyksiä. Pienmetalli tästä johtuen eri paikkakunnilla saattaa olla erilaisia vaatimuksia jätteiden lajittelulle. Lisäksi eri paikkakunnailla saattaa jätteiden vastaanottajilla olla erilaisia vaatimuksia Kaatopaikkajäte/ sekajäte jätteiden koostumuksen suhteen. Vaarallinen jäte
  8. 8. Jätteiden lajittelumahdollisuudet eri paikkakunnilla Oulu Kuopio Jyväskylä Tampere Vantaa lisäksi ravintoloissa lisäksi ravintoloissa Espoo Ruoholahti Lappeenranta lisäksi ravintoloissa lisäksi ravintoloissa lisäksi ravintoloissa lisäksi ravintoloissa lisäksi ravintoloissa lisäksi ravintoloissa

×