Transalpina

332 views

Published on

Transalpina.

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
332
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transalpina

 1. 1. TRANSALPINA Drumul Regelui Să redescoperim ROMÂNIA !
 2. 3. Transalpina este cel mai î nalt drum rutier din Romania ş i chiar din î ntregul lan ţ al Mun ţ ilor Carpa ţ i, at â t din Romania c â t ş i din afara ei, ating â nd altitudinea maxim ă    î n Pasul Urdele - 2145 m.  Soseaua  traverseaz ă Mun ţ ii  Par â ng de la N la S fiind paralel ă cu Valea Oltului ş i Valea Jiului afl â ndu-se î ntre acestea. De ş i este mai î nalt ă mai veche ş i mai frumoas ă dec â t Transf ă g ă ra ş anul, este mai pu ţ in cunoscut ă pentru  c ă , Transalpina, cu toate c ă este catalogat  drum national, DN 67c (par ţ ial), nu a fost p â n ă   î n 2009 niciodat ă asfaltat ă .     Transalpina a fost co n s t ruit ă de armatele romane î n drumul lor spre Sarmisegetusa, pavat ă cu piatr ă de Regele Carol al II-lea dup ă 1930 ş i reablitat ă de nem ţ i î n al II-lea razboi mondial dup ă care a a fost uitat ă . Faptul c ă a fost uitat ă ş i a devenit  un drum greu de parcurs a  ajutat Transalpina s ă - ş i p ă streze  neatins ă s ă lb ă ticia ş i farmecul aparte pe care pu ţ ine locuri din ţ ara î l mai au. Este printre pu ţ inele drumuri din ţ ar ă pe care se poat e ajunge cu ma ş ina p â n ă la.. . nori ş i chiar deasupra lor.
 3. 5. Linia violet reprezint ă traseul original al Transalpinei, a ş a cum a fost ea inaugurat ă de Regele Carol al -II-lea î n 1938. Linia violet î ntrerupt ă reprezint ă un traseu alternativ al Transalpinei, datorit ă faptului c ă pe por ţ iunea Jina - Sugag  drumul este î n lucru  nefiind î nc ă asfaltat. De ş i î nc ă neasfaltat ă aceast ă por ţ iune nu pune probleme de traversare nici unei ma ş ini pentru c ă drumul fost l ă rgit ş i tasat iar acum se lucreaz ă la terasare.   Linia violet dubl ă dintre Obâ r ş ia Lotrulu i ş i  R â nca reprezinta zona cea mai frumoas ă   din Transalpina   ADEVARATA TRANSALPINA .
 4. 6. Fotografie internet
 5. 8. Fotografie făcută în anul 2009
 6. 12. Transalpina, denumită şi "Drumul Regelui"  face legatura între Transilvania şi Oltenia. Aflat la peste 2.000 de metri altitudine, Transalpina este cel mai înalt drum din România care poate fi traversat cu maşina, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m).       Deşi mai înaltă decât Transfăgărăşanul este mai puţin cunoscută decât acesta pentru că nu a fost niciodată asfaltată, chiar dacă figurează ca şi drum naţional pe toate hărtile, fie ele tipărite sau GPS.       In anul 2009 a început asfaltarea şi modernizarea acestui drum pe o distanţă de 148 de kilometri, între Sebeş, judeţul Alba si Bengeşti judeţul Gorj. La începutul lunii august 2011 mai mult de 98% din Transalpina era deja asfaltată. Se preconizeaza ca întreaga Transalpina va fi  asfaltată şi modernizată până la finele anului 2011.       Începuturile acestui drum sunt neclare. Unele surse susţin că a fost construit prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărţile de istorie este trecut sub denumirea de "coridorul IV strategic roman".        Există şi o legendă locală, care spune că, la sfârşitul secolului XVIII şi la începutul secolului XIX, fiecare familie de localnici a participat la construirea unei porţiuni din acest drum, în funcţie de posibilităţile fizice şi financiare ale sale. Potrivit altor surse, şoseaua a fost construită şi pietruită de germani în timpul primului razboi mondial, din raţiuni militare, însă a fost foarte puţin folosită. Transalpina a fost reconstruită în perioada interbelică şi dată în folosinţă în 1938. Drumul a mai fost reabilitat în timpul celui de-al doilea razboi mondial, când germanii aveau nevoie de această cale de acces din motive militare. De atunci Transalpina a fost foarte puţin întreţinută.
 7. 26.         Traseul era folosit din timpuri  străvechi de către păstorii din Marginimea Sibiului care îşi treceau turmele în Oltenia, fiind nu mai mult decât o cărăruie prăpăstioasă pentru cai, numită sugestiv "Poteca Dracului".        Inaugurarea Transalpinei s-a facut în primele zile ale anului 1938 de către regele Carol al II-lea la Poiana Sibiului. La acea vreme, drumul era considerat o mare realizare tehnică, cu rol economic, strategic şi militar, cu atât mai mult cu cât oamenilor le era proaspătă în minte perioada  în care li se impusese religia catolică şi când unele familii au plecat pe acest drum pentru a-şi păstra tradiţia. Conform memoriilor localnicilor, circa 200 de localnici din Jina, aflat acum in judetul Sibiu, însoţiţi de preotul satului, au luat drumul bejaniei, traversând munţii pe "Poteca Dracului" şi stabilindu-se în localitatea Corbii de Piatră din actualul judet Arges. Aşa se explică şi faptul că locuitorii din Marginimea Sibiului şi cei din localitaţile Novaci, Vaideeni şi Babeni, aflate dincolo de munţi, în judetul Vâlcea, au aceleaşi costume naţionale, aceleaşi tradiţii şi aceeaşi ocupaţie: păstoritul, fiind cunoscuţi sub numele de "ungureni".       Transalpina - Drumul Regelui, porneşte  din Jina de unde coboară pe o distanţă de 7 km până la Sugag. De aici începe urcusul. După câţiva kilometri se ajunge la barajul Tău şi apoi la barajul Oaşa. Transalpina continuă traversând în partea stângă Barajul Oaşa mergând apoi până la Obârşia Lotrului.
 8. 34. Fotografie făcută în anul 2009
 9. 35.        De la Obârşia Lotrului, aflată într-o vale cu o deschidere foarte frumoasă, sunt mai multe posibilităţi: se  poate merge în stânga spre Brezoi care se află la circa 60 km, trecând pe lângă Lacul Vidra şi apoi prin staţiunea Voineasa, sau în dreapta spre Petrila - 28 de km. Pentru a continua însă Drumul Regelui, Transalpina, DN 67C trebuie mers înainte spre Novaci. De fapt, de abia acum începe cea mai spectaculoasă parte a Drumului Regal, drumul prin zona alpină, adevărata Transalpina. Serpentinele se înşiruie una după alta, ducându-ne în locuri tot mai înalte: Stefanu, Carbunele, Muntinu, Urdele. Dintr-o dată muntele  dispare, iar în faţă se întinde platoul de pe varful Păpuşa de unde se coboară în Staţiunea Rânca şi apoi la Novaci unde ia sfârşit Transalpina.         In 1938, la inaugurarea Transalpinei, Carol al II-lea şi suita sa au parcurs traseul Novaci - Sălişte în opt ore. In zilele noastre datorit ă   lucr ă rilor aflate î n curs pe traseul Jina - Sugag, Transalpina este parcurs ă pe traseul Sebe ş - Sugag - Ob â r ş ia Lotrului - R â nca - Novaci î ntr-un timp de aproximativ 3 - 4 ore.
 10. 42. Mun ţii Parâng - Vârful Ie z er – 2157 m
 11. 43. Munţii Parâng – Vârful Mohorul - 2237 m
 12. 44. Fotografie făcută în anul 2009
 13. 50. Fotografie - internet
 14. 51. Statiunea Rânca - fotografie internet
 15. 52. Fotografii & realizare 8 August 2011 Vangelis Conquest of Paradise

×