Your SlideShare is downloading. ×
0
How to Answer 10
Common Interview
Questions
INTRODUCTION
The interview is your opportunity to shine. Never
assume the the panel knows you or has read your
resume or a...
Questions You Might Be
Asked
Question #1: Tell me about yourself
Answer:
This question is often used to break the ice. The...
Question #3: What is your major weakness?
Answer:
Answer this is a positive manner by showing how you
overcame a specific ...
Question #4: How would others describe you?
Answer:
This is another way of asking "How do you think you will
fit in?" You ...
Question # 5: What do you consider the most
important idea you contributed or your most
noteworthy accomplishment in your ...
Question # 6: What are your strengths? Or, if
you were hired, what ideas/talents could you
contribute to the position or o...
Question #7: What relevant experience do you
have?
Answer:
Hopefully if you're applying for this position you have
bags of...
Question #8: Why should we hire you?
Answer:
As I'm sure you know, "because I'm great" or "I really
need a job" are not go...
Question # 9: Where do you see yourself in five
years?
Answer:
Do not say you don’t know (even if you don’t) and do not
fo...
Question # 10: Do you have any questions that
you want to ask?
Answer:
This is not an option. As a job applicant, you want...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

How to Answer 10 Common Interview Questions

754

Published on

Published in: Career, Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
754
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
54
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "How to Answer 10 Common Interview Questions"

  1. 1. How to Answer 10 Common Interview Questions
  2. 2. INTRODUCTION The interview is your opportunity to shine. Never assume the the panel knows you or has read your resume or application. It takes a lot of time and effort to get an interview in the first place – so don’t blow it by not being ready. Interviewing is a skill, you can only improve your style and expertise with practice.
  3. 3. Questions You Might Be Asked Question #1: Tell me about yourself Answer: This question is often used to break the ice. The important thing to remember is to keep the answer brief and make sure that it relates to the job. Question #2: Why are you interested in working for this company? Answer: State the positive things that you have learned about the company and how they fit with your career goals. This shows the employer that you cared enough about the interview to prepare for it.
  4. 4. Question #3: What is your major weakness? Answer: Answer this is a positive manner by showing how you overcame a specific weakness. For example, "Sample Answers: • In the past, it was difficult for me to accept criticism from my peers. I have learned to value and solicit this input, and it has improved my job performance. • I like to make sure my work is perfect, so I tend to spend a little too much time checking it. However, I’ve come to a good balance by setting up a system to ensure everything is done correctly the first time. • I’ve learned to make my perfectionism work to my advantage at work. I am excellent at meeting deadlines, and with my attention to detail, I know my work is correct.
  5. 5. Question #4: How would others describe you? Answer: This is another way of asking "How do you think you will fit in?" You can prepare for this question before the interview by asking friends and/or people you have worked with how they would describe you. Sample Answer: • Words others have used to describe me are: hard working, trustworthy, self- starter, and a team-player
  6. 6. Question # 5: What do you consider the most important idea you contributed or your most noteworthy accomplishment in your last job? Answer: Describe specific examples of how effective you have been in your other positions, change you have implemented, and goals you have achieved.
  7. 7. Question # 6: What are your strengths? Or, if you were hired, what ideas/talents could you contribute to the position or our company? Answer: These questions give you an opportunity to sell yourself and qualify you as the best candidate for the job. Be sure to show how your strengths could be used on the job and could benefit the company. Sample Answers: • I pride myself on my customer service skills and my ability to resolve what could be difficult situations. • My time management skills are excellent and I’m organized, efficient, and take pride in excelling at my work
  8. 8. Question #7: What relevant experience do you have? Answer: Hopefully if you're applying for this position you have bags of related experience, and if that's the case you should mention it all. But if you're switching careers or trying something a little different, your experience may initially not look like it's matching up. That's when you need a little honest creativity to match the experiences required with the ones you have. People skills are people skills after all, you just need to show how customer service skills can be used in any work environment.
  9. 9. Question #8: Why should we hire you? Answer: As I'm sure you know, "because I'm great" or "I really need a job" are not good answers here. This is a time to give the employer a laundry list of your greatest talents that just so happen to match the job description. Sample Answer: • Summarize your experiences: I have the skills outlined in the job description and I bring 10+ years of expertise to this position.
  10. 10. Question # 9: Where do you see yourself in five years? Answer: Do not say you don’t know (even if you don’t) and do not focus on your personal life (it’s nice that you want to get married or that you want to buy a house, but that’s not relevant). Show the employer you’ve thought about your career path and that your professional goals align with the job.
  11. 11. Question # 10: Do you have any questions that you want to ask? Answer: This is not an option. As a job applicant, you want to show your interest and curiosity about the company you chose to apply. Aside from knowing company facts and information, one other way to show your interest is to ask questions if the interviewer gives you that opportunity to do so. It is also important to know the kind of questions you ought to ask. For a list of questions you should ask the employer, follow this link: http://www.recruiter.com/i/10-great-questions-to-ask-at-interview/
  1. A particular slide catching your eye?

    Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×