Predavanja kreativna industrija,-digitalizacija_i_nasledje
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Predavanja kreativna industrija,-digitalizacija_i_nasledje

on

 • 187 views

Predavanja kreativna industrija,-digitalizacija_i_nasledje

Predavanja kreativna industrija,-digitalizacija_i_nasledje

Statistics

Views

Total Views
187
Views on SlideShare
187
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Predavanja kreativna industrija,-digitalizacija_i_nasledje Predavanja kreativna industrija,-digitalizacija_i_nasledje Presentation Transcript

  • TAMARA OGNJEVIĆ ARTIS CENTAR oktobar 2011
  •  Podrazumeva spoj stvaralaštva i ekonomije, umetnosti i tržišta. Sam pojam je nov, međutim odnos kreativnog i komercijalnog je drevan. Kreativna industrija podrazumeva timski rad, “umrežavanje” i dostupnost najširoj publici, jer teži da samoodrživosti, odnosno ne spada u dotirane vidove kulture i stvaralaštva.
  •  Proces utemeljen na savremenim digitalnim trendovima, objedinjuje kulturu, medije i informisanje sa ciljem da kreira novi vid komunikacije dostupan najširoj publici. Zahvaljujući uticaju digitalnih tehnologija i digitalnog umrežavanja (networking) načini na koje kreiramo i “konzumiramo” kulturne sadržaje zauvek su promenjeni. Konzervativno shvatanje pod digitalizacijom podrazumeva čuvanje podataka iz oblasti nauke, kulture, umetnosti, književnosti kao novo sredstvo arhiviranja baštine.
  •  Digitalizacija u okviru koje projekt Europeana zauzima mesto od izuzetnog značaja predstavlja alat u procesu formiranja novog vida komunikacije. Coulture at the touch of button (Pritiskom na dugme do kulture) novi kredo kulture i kerativne industrije. Digitalizacija je put ka kulturi mlade generacije i nezaustavljiva je.
  •  Može li stari, dobri muzej u novi komunikacijiski kontekst? I “fizička” publika komunicira digitalno prema poslednjim istraživanjima u Luvru – Svaki drugi posetilac više fotograšiše u muzeju nego što neposredno vizuelno komunicira umetnički sadržaj. Praksa pokazuje da veliki promet posetilaca u muzejima ometa usredsredjeno razgledanje, dok digitalna forma i 3D galerije olakšavaju pristup muzejskim sadržajima.
  •  Istraživanja u Luvru i Rijksmuseumu pokazuju da virtuelnu publiku u najvećem % čine studenti, umetnici i visokoobrazovane žene. Večina njih koristi virtuelni servis internet prezentacije kao pripremu za fizičku posetu muzeju. Digitalni sadržaj omogućava publici da i sama bude kreativna i da učestvuje u procesu komunikacije nasleđa. Načini da se ovakvi komunikacijski obrazac uspostave su bezbrojni i kreativno neiscrpni.
  • Muzeji i drugi čuvari baštine imaju velike potencijale za realnu zaradu kroz mehanizme koje nudi digitalizacija – DOWNLOAD THE MONEY! Povezivanje sa privredom i velikim sistemima, industrijom i javnim preduzećima u okviru razmene “dobara” može omogućiti muzeju da sam stvara svoje finansije – Rijksmuseum+Hamma+amsterdamski aerodorm
  •  Proces digitalizacije predstavlja optimalni okvir za saradnju muzeja sa dizajnerima, animatorima, stručnjacima za PR i marketing, savremenim umetnicima, privrednim subjektima, institucijama u oblasti turizma i mnogim drugim faktorima tzv. poslovnog sveta. Kakav rezultat može da da na dugoročnom planu ozbiljna i dobro osmišljena kampanja između starog i novog, stvaralaštva i ekonomije, kulture i medija efektno su pokazali Dejmijan Hrst i Rembrant van Rijen www.fortheloveofgod.nl
  • HVALA NA PAŽNJI!