Your SlideShare is downloading. ×
TUSTIME NİSAN 2010 DÖNEMİ 1. DENEME SINAVI
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

TUSTIME NİSAN 2010 DÖNEMİ 1. DENEME SINAVI

7,081

Published on

TUSTIME NİSAN 2010 DÖNEMİ 1. DENEME SINAVI …

TUSTIME NİSAN 2010 DÖNEMİ 1. DENEME SINAVI
Daha yeni bir kurum olmamıza rağmen sektördeki 15 yıllık deneyimimizin verdiği güçle:

Öğrencisine hak ettiği saygıyı duyan, değer veren ve bireysel olarak ta eğitimiyle ilgilenen, eğitimcisine hak ettiği saygıyı duyan, birlikte büyüyen gelişen, yol arkadaşlığı yapan, personeline hak ettiği değeri veren ve mensubu olduğumuz tüm sağlık sektörüne karşı sorumluluklarını yerine getiren kendini ve haddini bilen bir kurum olmak… Sizce saydığımız bu değerlere olan ihtiyaç tüm sağlık camiası tarafından seslendirilmeye başlanmamış mıdır? diyerek sadece üç ay önce yola çıktık..

Faaliyetimize güçlü ve tüm alanlarda en kaliteli şekilde girdik...
Sınava hazırlık kitapları, kurslar, internet eğitim siteleri, akademik internet siteleri, online deneme sınavları ve bu alanda sektöre öncülük yapmış, bir çok yenilik getirmiş tecrübeli isimlerle yola çıktık.

Tüm şubeleri hazır ve tam donanımlı...
Ferah ve konforlu şekilde tasarlanan şubelerimiz aynı zamanda sizlerin geç saatlere kadar rahatlıkla ders çalışabileceğiniz, dinlenebileceğiniz şekilde düzenlendi.

Tüm hocalarımız alanında deneyimli... Alanında ders sunumu, ders notları ve kitapları en beğenilen eğitim kadrosu TUSTİME’da.

Ders notlarımız alanında en doyurucu ve itina ile hazırlanmış yeni formatında..
Tamamı çıktı. Ders notlarımız usta eğitimcilerimizin özenle hazırladığı, size özel farklı tasarımıyla büyük beğeni topladı.

Soru kitaplarımız çıkmaya başladı... Alanında en iyi soru kitapları çıkmaya başladı.

TUS kampı ve Vaka Kampı en iyi olacak şekilde planlandı... Aynı eğitim kadrosu ile hem İstanbul hem de Ankara’da hizmetinizde.

Tüm TUS soruları kitabımız... Tüm TUS Soruları deyince akla gelen ilk isim olan Doç.Dr. Murat ALPER editörlüğünde belirlenen kriterlerimiz ve kitabın özellikleri sektörde daha çıkmadan ilgi çekti. Taklit edildi. Alanında usta isimlerin yazdığı bu eser hizmetinizde.

STS seviye tespit sınavlarımıza sorular yüklenmeye başladı... Patoloji, Mikrobiyoloji, Biyokimya ve Kadın Doğum Soruları yüklendi. Diğer sorular kısa süre içinde sisteme yüklenecektir. Binlerce soru onlarca değişik sınav. Ayrıca sistem birçok yeni özellikle donatılacaktır. Şimdilik bu farklılıklar sürpriz olsun diyelim.

Websitemiz daha şimdiden nasıl bir gelişme göstereceğimizin bir işaretidir. Eğitimde birçok konunun ilk defa TUSTIME tarafından gündeme getirildiğini gördünüz. Bu ekibimizin yaptıkları yapacaklarının teminatıdır.

Tekrar ediyoruz: Ders Notları, Tüm TUS Soruları, Soru Kitapları, Kurslar, İnternet, Deneme Sınavları, Online Seviye Tespit Sınavları, Off-line sistemi, tüm konularda söz verdiğimiz zamanda söz verdiğimiz kalitede hizmetinizde olmamızın sırrı sektördeki 15 yıllık deneyimimizin verdiği güçtür.

Sevgi ve saygılarımızla...

KURUMSAL, ÖZGÜVENLİ, MÜTEVAZİ…

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
7,081
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
61
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. TEMEL BİLİMLER 1 - 10. sorular : Anatomi 11 - 20. sorular : Fizyoloji-Histoloji-Embriyoloji 21 - 40. sorular : Biyokimya 41 - 60. sorular : Mikrobiyoloji 61 - 80. sorular : Patoloji 81 - 100. sorular : Farmakoloji KLİNİK BİLİMLER 1 - 30. sorular : Dahiliye Bilimler (Dahiliye + Dahili Küçük Stajlar) 31 - 60. sorular : Pediatri 61 - 85. sorular : Cerrahi Bilimler (Genel Cerrahi + Cerrahi Küçük Stajlar) 86 - 100. sorular : Kadın Doğum NİSAN 2010 DÖNEMİ 1. DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI TEMEL BİLİMLER CEVAP ANAHTARI KLİNİK BİLİMLER CEVAP ANAHTARI 1-B 26 - D 51 - C 76 - A 101 - E 126 - E 151 - B 176 - C 2-C 27 - A 52 - D 77 - B 102 - C 127 - C 152 - C 177 - C 3-A 28 - C 53 - B 78 - B 103 - D 128 - A 153 - D 178 - B 4-D 29 - E 54 - B 79 - A 104 - A 129 - A 154 - B 179 - A 5-C 30 - C 55 - E 80 - C 105 - B 130 - D 155 - C 180 - E 6-D 31 - B 56 - E 81 - D 106 - A 131 - E 156 - D 181 - A 7-C 32 - C 57 - B 82 - A 107 - B 132 - C 157 - E 182 - A 8-B 33 - B 58 - D 83 - A 108 - C 133 - C 158 - B 183 - C 9-D 34 - E 59 - C 84 - C 109 - B 134 - D 159 - A 184 - C 10 - E 35 - E 60 - D 85 - C 110 - B 135 - C 160 - C 185 - E 11 - A 36 - B 61 - A 86 - B 111 -E 136 - A 161 - B 186 - E 12 - A 37 - C 62 - D 87 - D 112 - D 137 - C 162 - E 187 - B 13 - B 38 - C 63 - E 88 - D 113 - E 138 - E 163 - B 188 - D 14 - C 39 - C 64 - E 89 - C 114 - C 139 - D 164 - E 189 - E 15 - E 40 - D 65 - C 90 - A 115 - B 140 - E 165 - E 190 - B 16 - C 41 - C 66 - B 91 - A 116 - A 141 - C 166 - D 191- C 17 - C 42 - D 67 - D 92 - C 117 - D 142 - D 167 - C 192 - B 18 - E 43 - E 68 - B 93 - C 118 -D 143 - C 168 - E 193 - C 19 - D 44 - E 69 - C 94 - B 119 - E 144 - A 169 - A 194 - A 20 - D 45 - C 70 - D 95 - D 120 - E 145 - D 170 - B 195 - A 21 - A 46 - B 71 - E 96 - C 121 - C 146 - B 171 - B 196 - B 22 - E 47 - E 72 - D 97 - B 122 - A 147 - E 172 - B 197 - C 23 - C 48 - B 73 - C 98 - C 123 - E 148 - C 173 - B 198 - C 24 - D 49 - A 74 - A 99 - B 124 - E 149 - A 174 - B 199 - A 25 - A 50 - A 75 - E 100 - B 125 - B 150 - A 175- D 200 - D
  • 2. NİSAN 2010 DÖNEMİ 1. DENEME SINAVI TEMEL BİLİMLER TESTİ SORU ve AÇIKLAMALARI Bu testte sırayla Anatomi, Fizyoloji-Histoloji-Embriyoloji, Biyokimya, Mikrobiyoloji, Patoloji, Farmakoloji soruları ve açıklamaları bulunmaktadır. 1. Aşağıdaki anatomik oluşumlardan hangisi fos- CEVAP: C sa pterygopalatina’da bulunur? A) Gang. oticum Lig. transversum genu; diz ekleminin intrakapsüler B) N. maxillaris bağlarından biridir. Meniscus medialis ve meniscus C) N. ophthalmicus lateralis’in ön uçlarını birleştirerek beraber hareket D) Gang. trigeminale etmelerine olanak sağlar. E) N. mandibularis Lig. meniscofemorale anterius ve posterius’un me- niscus lateralis’in arka ucuna tutunması vardır. CEVAP: B Lig. collaterale mediale ise meniscus medialis’e yapışıklığından dolayı diz ekleminin stabilizas- Fossa cranii media’da bulunan n. trigeminus’un yonundan sorumlu esas bağdır. ikinci dalı olan n. maxillaris, fossa cranii me- Lig. cruciatum anterior diz ekleminin intrakapsüler dia’yı for. rotundum vasıtasıyla terk ederek fossa bağlarından biridir ve diz ekleminin ekstensiyonunu pterygopalatina’ya gelir. Buradan da fissura orbi- sınırlayan bağdır. talis inferior yoluyla orbita’nın tabanındaki canalis infraorbitalis’e girerek yüz bölgesine çıkar (n. infraorbitalis adını alır). Diğer şıklarda bulunan gang. oticum ve n. man- dibularis fossa infratemporalis’te, gang. trigeminale fossa cranii media’da yer alır. N. ophthalmicus ise fossa cranii media’yı fissura orbitalis superior yoluyla terk ederek orbita’ya ulaşır. 3. Aşağıdaki kaslardan hangisi kola ve önkola fleksiyon yaptıran kastır? A) M. biceps brachii B) M. brachialis C) M. brachioradialis D) M. coracobrachialis E) M. triceps brachii 2. Diz ekleminde bulunan, meniscus medialis ile CEVAP: A meniscus lateralis’in ön uçlarını birleştirerek beraber hareket etmelerini sağlayan bağ aşa- M. biceps brachii; hem omuz eklemini ön yüzün- ğıdakilerden hangisidir? den hem de dirsek eklemini ön yüzünden kat eden A) Lig. meniscofemorale anterius kas olduğu için hem kola hem de önkola fleksiyon B) Lig. meniscofemorale posterius yaptırabilir. C) Lig. transversum genu M. brachialis; kolun ön bölgesi kaslarındandır, D) Lig. collaterale mediale tendonu dirsek eklemini ön yüzden kat ettiği için E) Lig. cruciatum anterior sadece önkola fleksiyon yaptırır. DENEME SINAVI - 1 3
  • 3. M. brachioradialis; önkolun ekstensor grup 5. Aşağıdaki yapılardan hangisi mediastinum kaslarından olmasına rağmen dirsek eklemi posterior’da bulunmaz? eksenini ön yüzden kat ettiği için sadece önkola A) Ductus thoracicus fleksiyon yaptırır. B) Aorta thoracica M. coracobrachialis; kolun ön bölgesi kasların- C) V. cava inferior dandır, tendonu omuz eklemini ön yüzden kat D) Oesophagus ettiği için sadece kola fleksiyon yaptırır. E) N. vagus M. triceps brachii; kolun arka bölgesi kasıdır, ten- donu dirsek eklemini arka yüzden kat ettiği için CEVAP: C önkola ekstensiyon yaptırır. Mediastinum posterior; kalp ile torakal vertebralar arasındaki boşluktur. Burada aorta thoracica, ductus thoracicus, v. azygos, v. hemiazygos, v. hemiazygos accessoria, oesophagus ve n. vagus’lar gibi önemli oluşumlar yer alır. V. cava inferior; abdomende L5 hiazında v. iliaca communis’lerin birleşmesi ile oluşan bir vendir ve abdomen’i T8 hizasında diaframda bulunan for. vena cava’dan terk ederek hemen diaframın üzerine oturmuş olan kalbe sağ atriyum’undan 4. Femoral herni fıtık kesesi boynunun lateralinde girer. Dolayısıyla mediastinum posterior’da her bulunan anatomik oluşum aşağıdakilerden hangi bir seyri yoktur. hangisidir? A) A. epigatrica inferior B) A. femoralis C) N. femoralis D) V. femoralis E) Lig. inguinale CEVAP: D Femoral herniler, v. femoralis’in medialinde bulunan canalis femoralis’den olur. Dolayısıyla femoral 6. Crista terminalis kalbin neresinde bulunur? herni fıtık kesesi boynunun lateralindeki anatomik A) Sağ ventrikül oluşum aynı zamanda canalis femoralis’inde B) Sol ventrikül lateral sınırını yapan v. femoralis’dir. C) Sol atrium D) Sağ atrium E) Septum interatriale CEVAP: D Sağ atriyum’un ön-üst bölümünde uzanan kısmına auricula dextra denir. Sağ auricula’nın içinde mm. pectinati denen kas lifleri vardır. Sağ atrium dış duvarında sulcus terminalis ise denen bir oluk görülür. Bu oluğun iç yüzde yapmış 4 DENEME SINAVI - 1
  • 4. olduğu çıkıntıya da crista terminalis denir. Crista 8. Aşağıdaki duyulardan hangisi medulla spi- terminalis’in üst ucunda v. cava superior’un açılış nalis’in funiculus posterior’unda seyreder? yerine yakın olacak şekilde nodus sinuatrialis A) Yüzeyel ağrı-ısı duyusu yerleşmiştir. B) Şuurlu proprioseptif duyu C) Hafif dokunma duyusu D) Şuuraltı proprioseptif duyu E) Gıdıklanma duyusu CEVAP: B Şuurlu proprioseptif duyu; medulla spinalis’in funiculus posterior’unda seyreden fasciculus gracilis ve cuneatus ile taşınır. Tabes dorsalis funiculus posterior’u tutan bir hastalıktır. Şuurlu proprioseptif duyu kaybı olan bu hastalarda gözler kapatılınca denge bozukluğu görülür (romberg testi). 7. Plica umbilicalis lateralis içerisinde bulunan a. epigastrica inferior hangi arterin dalıdır? A) A. iliaca communis B) A. iliaca interna C) A. iliaca externa D) A. femoralis E) A. umbilicalis CEVAP: C A. epigastrica inferior çok önemli bir arterdir. Umbilicus’dan mesane’nin üzerine atlayan plikalardan plica umbilicalis lateralis içerisinde seyreden bu arter a. iliaca externa’nın dalıdır. Bu arter trigonum inguinale’nin (Hesselbach 9. Aşağıdaki yapılardan hangisi fissura orbitalis üçgeni) lateral sınırını yapar. Anulus inguinalis superior’dan geçmez? profundus’un hemen medialindeki anatomik A) N. oculomotorius B) N. ophthalmicus oluşum olduğu için inguinal hernilerin direk yada C) V. ophthalmica superior D) A. ophthalmica indirek mi olduklarının ortaya konulmasında önem E) N. abducens arzeder. Aynı zamanda bu arterin r. pubicus dalı yine a. obturatoria’nın r. pubicus dalı ile cerrahlar CEVAP: D için bilinmesinde önemi olan corona motris denilen arter anastomozunu yapar. Fissura Orbitalis Superior (FOS); Sfenoid kemiğin büyük kanadı ile küçük kanadı arasındaki yarıktır. Orbita’yı fossa cranii media’ya bağlar. Bu yarıktan; n. oculomotorius (3), n. trochlearis (4) ve n. abducens (6) (göz kaslarının motor siniri), n. ophtalmicus’un (5-1) dalları (n. nasociliaris, n. frontalis, n. lacrimalis), v. ophthalmica superior ve bazen v. ophthalmica inferior geçer. DENEME SINAVI - 1 5
  • 5. A. ophthalmica; a. carotis interna’nın bir dalıdır ve n. opticus ile beraber canalis opticus’dan geçer. 11. Aşağıdakilerden hangisi enerji gereksindiren moleküler taşınma değildir? 10. Fenestra cochlea ve fenestra vestibuli orta A) Plazmadan, dokulara glikoz alınımı kulak boşluğunun hangi duvarında bulunur? B) İnce barsaktan glikoz emilimi A) Üst duvar B) Ön duvar C) Mide parietal hücresinden asit salınımı C) Arka duvar D) Dış duvar D) Kalsiyumun plazma membranından dışarı E) İç duvar taşınımı E) Potasyumun hücre içine taşınımı CEVAP: E CEVAP: A ORTA KULAK BOŞLUĞUNUN DUVARLARI Orta kulak boşluğunun altı duvarı vardır. Plazmadan dokulara glikoz geçişi enerji gerek- – Paries labyrinthicus (iç duvar); sindirmeyen GLUT ile olmaktadır. Sorudaki diğer Cavitas tympani ile iç kulağı ayıran duvardır. taşınımlar enerji gereksindirirler. Üzerinde; fenestra vestibuli, fenestra cochleae, promontorium ve prominentia canalis facialis denilen yapılar bulunur. 12. Tau protein aşağıdakilerden hangisinin oluşu- – Promontorium; iç kulakta bulunan cochle- munda görev yapar ? a’nın cavitas tympani içine yapmış olduğu A) Mikrotubul çatısı çıkıntıdır. B) Dynein – Fenestra vestibuli (oval pencere); Cavitas C) Miyozin tympani’yi, iç kulaktaki vestibulum’a bağlar. D) Sterosilia Stapes’in tabanı ile kapatılır. E) Sitokeratin çatısı – Fenestra cochleae (yuvarlak pencere); Cavitas tympani’yi cochlea’nın scala tym- CEVAP: A pani’sine bağlar. Membrana tympanica secundaria ile kapatılır. Mikrotubuller tubulin denilen heterodimerik pro- – Prominentia canalis facialis, canalis facia- teinlerden yapılmışlardır. Tubulinlerin polimeri- lis’in, cavitas tympani içine yapmış olduğu zasyonunu tau ve mikrotubul ilişkili protein yap- çıkıntıdır. maktadır. 6 DENEME SINAVI - 1
  • 6. 13. Elektriksel sinapsların oluşumunda görevli 15. Aşağıdakilerden hangisi refleksler için doğru adezyon proteini hangisidir ? değildir ? A) İntegrin A) Refleksler, istemsiz yanıtlar oluştururlar B) Conneksin B) Gerilme refleksi monosinaptiktir C) Tau protein C) Kas iğciği, gerilme refleksinin duyu organıdır D) Myelin kılıf D) Geri çekme refleksi polisinaptiktir E) Kadherin E) Medulla spinalis kesilerinde alt segmentlerde geri çekme refleksi oluşmaz CEVAP: B CEVAP: E Elektriksel sinapslar gap junctionlar tarafından oluşturulan sinapslardır. Yapılarında 6 adet con- Reflesler spinal yanıtlardır. İstemsiz yanıtlardır. neksin proteini bulunur. REFLEKSLER Kadherin proteinleri aynı tip hücrelerin adezyo- Refleksler monosinaptik ve polisinaptik olmak nunu, selktin ise farklı tip hücrelerin adezyonunu üzere ayrılabilir. sağlamaktadır. MONOSİNAPTİK REFLEKS (STRECH REF- LEKS) = GERİLME REFLEKSİ Bir kasın boyu uzatılıp gerilirse, kontraksiyon yanıtı oluşmasına denir. Medulla spinalis üzerinden gerçekleşir. Nörotransmitteri glutamattır. Kas İğciği – Kas boyundaki statik ve dinamik değişik- likleri algılarlar. – Refleks almak için kasın tendonuna refleks çekici ile vurulduğunda kasın boyu uzar. – Kas boyundaki uzama kas iğciği tarafından algılanır ve la lifleri ile medulla spinalise taşı- nır. – Ia lifleri alfa motor nöronlar ile sinaps yapmaktadır. Sonuçta alfa motor (2. motor) nöronu aktive ederek kas kontraksiyonu ile 14. Aşağıdakilerden hangisi uyku-uyanıklık siklu- refleks alınmış olur. Derin tendon refleksi sunda görevli hipotalamik çekirdektir ? mono-sinaptiktir. Derin tendon refleksine A) Lateral hipotalamus gerilme refleksi adı verilir. B) Medial hipotalamus C) Suprakiazmatik çekirdek D) Paraventriküler çekirdek E) Preoptik çekirdek CEVAP: C Suprakiazmatik çekirdek diürnal ritimlerden so- rumludur. Medial hipotalamus tokluk hissi, lateral hipotalamus açlık hissi, paraventriküler çekirdek oksitosin salınımı, preoptik çekirdek ise vucut sı- caklığını regule etmektedir. DENEME SINAVI - 1 7
  • 7. POLİSİNAPTİK REFLEKS (Geri çekme refleksi) Burada CO2 önce H2O ile birleşip, H2CO3 Deride ağrılı uyaranlara karşı oluşan multisinaptik oluşturur. H2CO3, H+ ve HCO3- ye iyonize olur. reflekstir. Yanıt aynı tarafta fleksör kasların Bulbus kemoreseptörler H+ duyarlıdırlar. kasılması ve karşı tarafta ekstansör kasların Periferik Kemoreseptörler (Glomus cismi) kasılması ile olmaktadır. Karşı taraf ekstansiyona Periferik kemoreseptörler (glomus cismi) yalnız çapraz akstansiyon adı verilir. Böylece or-gan hipoksiye (PO2 < 60 mm-Hg) duyarlıdırlar. zarar verici etkenlerden uzaklaşmış olmak- Ayrıca periferik kemoreseptörlerin hipoksiye tadır. duyarlılıkları karbondioksit ve pH değişikliklerinde etkilenir. Karbondioksit artımı ve pH azalması duyarlılığı arttırır. 16. Aşağıdakilerden hangisi inspirasyonun tetik- lenmesinde temel rol oynar ? 17. Aşağıdakilerden hangisi canlıda kalp hızını A) Apnostik bölge arttıran faktörlerden değildir ? B) Pnomotaksik bölge C) Bulbus dorsali A) İnspiryum B) Ağrı D) Bulbus ventrali C) Nöradrenalin D) Sempatik aktivasyon E) Hipokampus E) Sıvı yüklenmesi CEVAP: C CEVAP: C SOLUNUMUN KONTROLÜ Kalp Hızını etkileyen Faktörler HIZLANDIRANLAR Medulla Oblangata – Arter, ventriküldeki baroreseptörlerde uyarıl- Ritm Merkezi: manın azalması – Atril strech reseptörlerin gerilmesi Dorsal: frenik sinir → diyafragma kası (İnspi- – Nefes alma rasyon tetikler) – Ağrı Ventral: interkostal kasları inerve eder. – Hipoksi – Egzersiz Ayrıca kemoreseptör olarak çalışır. – Adrenalin Pons – Tiroid Hormonları – Ateşin yükselmesi 1) Apnöstik Merkez: İnspirasyonu devam – Bainbridge reflex ettirir. YAVAŞLATANLAR 2) Pnömotaksik Merkez: Apnöstik merkezi – Norepinefrin inhibe ederek, inspirasyonu baskılar – Arter, ventriküldeki baroreseptörlerde uyarıl- manın artması Santral Kemoreseptörler: – Nefes verme Bulbus kemoreseptörler CO2, kan pH duyarlı- – Ateşin düşmesi dırlar. Kan CO2 yükseldiğinde önce CO2 kan – Trigeminal Sinirdeki ağrı liflerini uyarmak beyin bariyerinden geçip, BOS a difuze olur. – Kafa içi basıncın artması 8 DENEME SINAVI - 1
  • 8. 18. Aşağıdakilerden hangisi insulin etkilerinden- 19. Aşağıdakilerden hangisi böbrekte filtrasyon dir? bariyerinde yer almaz ? A) Yağ doukundaki hormon duyarlı lipazı aktive A) Podosit eder B) Bazal membran kollagen B) Lipoprotein lipazı inhibe eder C) Bazal membran heparin C) Karaciğerde glikoneogenezi hızlandır D) Mezenjium dokusu D) Hücrelerde glikoz tüketimini azaltır E) Endotel hücresi E) Kan potasyumunda bir miktar düşme oluşturur CEVAP: D CEVAP: E FİLTRASYON MEMBRANI İnsulinin etkileri Glomerül kapiller membranı 3 kattan oluşur. İnsülinin çeşitli dokulara etkileri: Maddelerin bu katlardan filtre olabilirliğini elektrik Yağ dokusu yükleri ve büyüklükleri belirler. 1. Glukoz girişini arttırır. 1- Kapiller endotel 2. Yağ asiti sentezini arttırır. 2- Bazal membran 3. Gliserol fosfat sentezini arttırır. 3- Bowman epitel hücreleri (podositler) 4. Trigliserit yıkımını azaltır. 5. Lipoprotein lipazı aktive eder. 6. Hormona duyarlı lipazı inhibe eder. 7. K+ alımını arttırır. Kas 1. Glukoz girişini arttırır. 2. Glikojen sentezini arttırır. 3. Amino asit alımını arttırır. 4. Ribozomlarda protein sentezini arttırır. Glomerüler kapiller membran, diğer kapillerlerden 5. Protein yıkımını azaltır. yüzlerce kat (300-600) daha geçirgendir. Glo- 6. Glikoneogenik aa serbestlenmesini azaltır. merül kapiller membranın temel bariyeri bazal 7. Keton alımını arttırır. membrandır. Bazal membrandaki Glukoza- 8. K+ alımını arttırır. minoglikanlar güçlü (-) tir. Karaciğer Heparan Sülfat elektronegativiteyi sağlamada 1. Ketogenezi azaltır. önemli görev üstlenir. GAG ları podositler sentez 2. Protein sentezini arttırır. etmektedirler. Bu olay proteinlerin geçişini engeller 3. Lipit sentezini arttırır. ve negatif yüklü maddelerin, nötral ve + yüklü 4. Glikoneogenez azalır ve glikojen sentezi olanlardan daha zor geçmesini sağlar. Nefrotik arttırır. sendromda bu negatif yük bozulmaktadır. Glomerüler filtratın bileşimi şekilli elemanlar ve proteinler hariç plazmaya benzer. Glomerüler filtrasyonu oluşturan temel güç kanın hidrostatik basıncıdır. Aort basıncı 40-50 mmHg’ya düşürüldüğünde idrar oluşumu durur. Normal bir erişkinde dakikada oluşan glomerüler filtrat miktarı 125 ml’dir. DENEME SINAVI - 1 9
  • 9. NOT: Podositlerin ayakları arasını döşeyen protein 21. Bir hastanın beslenme durumu hakkında bilgi Nefrindir. Nefrin eksikliğinde Konjenital nefrotik sahibi olmak için aşağıdaki proteinlerden han- sendrom oluşmaktadır. gisinin bakılması uygun olur? A) Prealbumin B) Hemopeksin C) Haptoglobin 20. Epitelin altında bulunan destek bağ dokusun D) Beta lipoprotein ne ad verilir ? E) İmmunoglobulin A A) Muskularis propria CEVAP: A B) Muskularis mukoza C) Seroza Prealbumin, albumin, retinol bağlayıcı globulin, D) Lamina propria transferrin hastanın beslenme durumunun gös- E) Lamina rara interna teren başlıca proteinlerdir. Aynı zamanda bu proteinler negatif faz reaktanlarındandır. CEVAP: D 22. Aşağıdaki enzimlerden hangisinin eksikliği kanda amonyak yükselmesine neden olur? A) Karbamoil fosfat sentetaz II B) Fenilalanin hidroksilaz C) Sistationinaz D) Tirozinaz GIS HİSTOLOJİSİ E) Argininosüksinat sentaz 1- Mukoza a- Epitel CEVAP: E b- L.propria (Yoğun gland içerir.) Üre sentezinde yer alan enzim eksiklikleri kanda c- Muscularis mukoza (Düz kas lifleri içerir amonyağın yükselmesine neden olur. Fenilalanin mukozanın peristaltizmini sağlar) hidroksilaz eksikliğinde fenil ketonüri; tirozinaz 2- Submukoza: Plexus Meissneri bulunmaktadır. eksikliğinde albinizm, sitationaz eksikliğinde sis- Bu plexus sekresyon kontrolünden sorum- tationinüri görülür. Karbamoil fosfat sentetaz II ludur. pirimidin sentezinde yer alan bir enzimdir. 3- Muskularis propria: Gerçek kas tabakasından Argininosüksinat sentaz ile Sitrullin’e aspartat’dan bulunduğu tabakadır.GIS içeriğinin lümen boyunca amino grubu transferi ile Argininosüksinat sen- iletilmesini sağlar. Plexus Auerbachi denen sinir tezlenir. pleksusu barındırır. Ayrıca bu tabakada peristaltik Yer: Sitozoldür. 1 mol ATP’nin yada iki yüksek aktiviteyi başlatan Cajal hücresi bulunur. Cajal enerjili fosfat bağının kullanıldığı üre döngüsünün hücresi pace-maker özelliği gösterir. bir reaksiyondur. 4- Seroza: muskularisi örten visseral peritondur. 10 DENEME SINAVI - 1
  • 10. CEVAP: D Eksik Hastalık Klinik enzim Immunoglobulinler B lenfositlerinin farklılaşma- N-asetil gluta- Hiperammonemi, genel mat eksikliği amino asidüri, sından oluşan plasma hücreleri tarafından sen- NH3 artışı, konvulsiyon, tezlenir. Hiperammon- Karbamoil mental gerilik gözlenir. emi Tip l P sentaz l Glutamin, alanin ve aspartat artar. NH3, glutamin, alanin Hiperammon- Ornitin ve aspartat (idrar,kan emi TipII (En transkar- ve BOS) artar, sık) bamoilaz 25. Glukagon hormonu, cAMP sentezini uyarmak- İdrar orotik asit artışı tadır. Aşağıdakilerden hangisinin aktivitesi bu Arginino- Sitrullinemi süksinat Sitrullin artışı yolla artmaktadır? sentaz A) Glikojen fosforilaz Argininosüksinat B) HMG KoA reduktaz Argininosuk- Arginino- artışı, Kolay kırılan sinik asidüri süksinaz topaklaşmış saçlar ( C) Asetil KoA karboksilaz trikoreksis nodosa) D) Hidroksi metil glutaril KoA redüktaz Arginin artışı, sistinüri, E) Lipoprotein lipaz Hiperarginine- Arginaz eritrosit arginaz sevi- mi yesi düşük CEVAP: A Glukagon cAMP sentezini uyarır ve proteinlerin 23. Aşağıdaki aminoasitlerden hangisi indol hal- fosforilasyonuna yol açar. Glukagon yağ yıkılımını, kası içeren aminoasitten sentezlenir? yağ yıkılımının hız kısıtlayıcı enzimi olan hormon A) Anserin B) Spermin duyarlı lipazın fosforilasyonu yolu ile gerçekleştirir. C) Serotonin D) Tiroksin Kolesterol sentezini ve yağ asidi sentezini inhibe E) Glutatyon eder. Karaciğerde glikojen fosforilazı aktifleyerek glikojen yıkılımını arttırır. CEVAP: C İndol halkası içeren amino asit triptofandır. Trip- tofandan serotonin, nikotinik asit, melotonin, 26. İnsülin yetersizliğinde, aşağıdaki biyokimyasal kinüramin ve kuanilat sentezlenir. Anserin kar- olaylar veya yollardan hangileri hızlanır? nozinin metilasyonu sentezlenen bir beta alanil A) Karaciğere glukoz transportu dipeptitdir. Spermin bir poliamin olup metionin ve B) Asetil KoA oksidasyonu argininden sentezlenir. Tiroksinin öncüsü tirozindir. C) Glikoliz Glutatyon, gama glutamat, sistein ve glisinden D) Lipoliz oluşan bir dipeptitdir. E) Yağ dokusuna glukoz ve amino asit transportu CEVAP: D 24. İmmunoglobin salgılayan plasma hücrelerinin İnsulin eksikliğinde glikojen ve yağ yıkılımı artar. kaynaklandığı kan hücresi hangisidir? İnsulin kasa ve yağ dokusuna glukoz transportunu A) Bellek hücresi B) Monosit arttırır. Karaciğerde glukozun oksidasyonunu C) T lenfosit D) B lenfosit (glikoliz) ve asetil KoA oksidasyonunu arttırır. E) Makrofaj DENEME SINAVI - 1 11
  • 11. 27. Hedef dokuda aktif hale gelen hormon aşağıda- A) Lökotrien A4 kilerden hangisidir? B) Lipoksin C) Prostasiklin A) Testosteron B) Östrojen-T3 D) ProstaglandinH C) İnsülin D) TSH E) Tromboksan A2 E) Kortizol CEVAP: A CEVAP: E Lokotrienler lipooksijenaz ile oluşur. Siklooksijenaz Testosteron metabolitleri: Metabolizmaları başlı- etkisi ile prostaglandinler ve tromboksanlar ca karaciğerde gerçekleşir ve 17-pozisyonunun sentezlenir. Prostasiklin vazodilatasyon yapar ok-sidasyonu ile 17-keto steroidler meydana ve trombosit agregasyonunu inhibe eder. Pros- gelir. Başlıca 17-metabolitler olan androsteron ve taglandin H öncü prostaglandindir.Trombosit ag- etiocholanolon, karaciğerde glukuronik asidle ve regasyonuna tromboksan A2 dir. sülfatla konjige olarak suda erir hale getirilerek idrarla atılır. En önemli testosteron metaboliti dihidrotestosterondur olup 5-alfa redüktaz ile testosterondan sentezlenir. Hormonun aktif for- mudur. Şekil. Araşidonik asitten primer prostaglandin sentezi 28. Aşağıdaki enzimlerden hangisi dolaşımdaki li- pitlerin hidrolizinde görev alır? A) Gastrik lipaz Şekil. Araşidonik asitten primer prostaglandin sentezi B) Pankreatik lipaz C) Lipoprotein lipaz D) Kolipaz E) Hormon duyarlı lipaz CEVAP: C 30. Karaciğer hastalığı olan bir olguda akut mi- Dolaşımdaki lipoproteinlerin (şilomikron ve VLDL) yokard infarktüsü tanısında hangi enzim ya- hidrolizinde Lipoprotein lipaz yer alır ve Apo C-II rarlıdır? tarafından aktiflenir. Kolipaz, pankreatik lipazın A) Alanin aminotransferaz aktivasyonunda yer alır. Gastrik lipaz kısa zincirli B) Aspartat aminotransferaz Pankreatik lipaz uzun zincirli yağ asitlerinden C) Laktat dehidrogenaz-I oluşan trigliseritlerin hidrolizinde yer alır. Hormon D) Aldolaz duyarlı lipaz ise yağ dokusunda trigliserit yıkı- E) Gama-Glutamil transpeptidaz lımında yer alır. CEVAP: C Alanin aminotransaminaz karaciğer hücre harabi- 29. Araşidonik asidin siklooksijenaz ile meta- yetini, Gama-Glutamil transpeptidaz koleztazı bolize edilmesi sırasında oluşan ve trombosit gösterir. Aldolaz ve Aspartat aminotransferaz agregasyonuna neden olan molekül aşa- (AST) hem karaciğer hemde kas hastalıklarında ğıdakilerden hangisidir? artar. LDH-I, kalp spesifik bir izoenzimdir. 12 DENEME SINAVI - 1
  • 12. 31. Alyuvarlarda redükte glutatyonu (GSH) normal Hekzokinaz glikolizin ilk reaksiyonunu katalizler düzeyde tutmak için hangi iyona gereksinim ve glukozun fosforilasyonunu sağlar. Glukozdan vardır? oluşan Glukoz 6-fosfat glikolize girer. Enzim eksik ise glikoliz ve sonucunda da ATP sentezi oluşamaz A) Kobalt B) Selenyum ve oksijen kullanımı azalır. Glukozun hücrede C) Lityum D) Nikel kullanılabilmesi için glukozun fosforilasyonu ge- E) İyot reklidir. Glukozun fosforilasyonu karaciğerde glukokinaz ile gerçekleşir. Glukokinazın glukoza CEVAP: B ait Km değeri hekzokinazın değerinden daha yüksektir, böylece toklukta glukozunun kandan Hidrojen peroksidi uzaklaştırmak için kullanılan çekilmesi mümkün olmaktadır. GSH-peroksidaz, redükte GSH’ı kullanır ve reaksiyon sonucunda okside GSH oluşur. Glu- tatyon peroksidaz selenyum (Se) bağımlı bir enzimdir. Selenyum antioksidan bir elementtir. Se, selenoproteinlerinin yapı taşıdır. En az 11 selenoprotein karakterize edilmiştir Selenop- roteinlerin bir grubu antioksidan özellik gösterir, 33. Eritrositlerde gliseraldehit 3-fosfat dehidroge- tiroid fonksiyonunun düzenlenmesine yardımcı naz aktivitesinin sürdürülmesinde yer alan re- olurlar ve bağışıklık sistemi içerisinde rol oynarlar. aksiyon hangisidir? Selenyum Eksikliği; Keshan sendromu, endemik bir kardiomiyopatidir. En yaygın belirtileri baş dön- A) Glukoz - Glukoz 6-fosfat mesi, iştah kaybı, bulantı, soğuğa hassaslık, EKG B) Piruvat - Laktat bozuklukları, kardiyojenik şok, kalp büyümesi C) 2-fosfogliserat - 3-fosfogliserat ve sonunda kalp yetmezliğidir. Diğer bir eksiklik D) Glukoz 6-fosfat - Fruktoz 6-fosfat tablosu Kashin- Beck hastalığı‘dır. Kıkırdak nek- E) Asetil KoA - Malonil KoA rozu olup, endemik osteoartrit nedenidir. CEVAP: B Gliseraldehit 3-fosfat dehidrogenaz aktivitesinin sürmesi ortamda NAD+ varlığına bağlıdır. Bu re- aksiyon NAD bağımlıdır ve reaksiyon sonucunda 32. Enerji üretimi için sadece glukozu kullanabilen oluşan oluşan NADH, laktat dehidrogenaz etkisi bir hücrede hekzokinaz aktivitesinin aniden ile Piruvat → Laktat dönüşümü sırasında NAD’a durması halinde aşağıdakilerden hangisi gö- okside edilir. rülecektir? Gliseraldehit 3-fosfat dehidrogenaz, ilk oksidore- A) Hücre mitokondrial elektron transport düksiyon basamağı olup NADH elde edilir. Oluşan sistemini kullanarak enerji üretmeye devam NADH; piruvat-laktat dönüşümünde veya solunum edecektir. zincirinde oksidasyonda uğrar. İyodoasetat, B) Hücre sitrik asit döngüsünü kullanarak enerji Gliseraldehid 3-fosfat dehidrogenazın sülfidril üretmeye devam edecektir. gruplarına bağlanarak enzimi inhibe eder. C) Hücre ATP üretemeyecektir. Laktat dehidrogenaz, sitozolde meydana gelir. D) Hücre anerobik koşullarda ATP üretmeye Ökaryotik hücrelerde, mitokondrisiz hücrelerde ve çalışacaktır. anaerobik koşullarda glikoliz son ürünü laktat’tır. E) Hücrenin oksijen kullanımı artacaktır. Eritrosit, egzersiz yapan kaslarda, lens, kornea, böbrek medullası, testis ve lökositlerde anaerobik CEVAP: C yol yoğundur. DENEME SINAVI - 1 13
  • 13. 34. Redükte formu siyanür ile inhibe olan elektron Tablo. Hemoglobinin oksijene affinitesini etkileyen transport zincirinin elemanı hangisidir? faktörler A) NADH dehidrogenaz Sağa kaydıran faktörler Sola kaydıran durumlar B) Koenzim Q – pH azalması – pH artışı, C) Sit-c1 – pO2 azalması, – pO2 artışı, D) Sit-c – pCO2 artışı , – p CO2 azalması. E) Sit-a+a3 – Temparatür artışı , – 2, 3 Bifosfogliserat – 2, 3 Bifosfogliserat azalması, CEVAP: E artışı – HbF artışı, – CO artışı Siyanür (CN) CO, azit, H2S bileşikleri; sitokrom oksidazı inhibe eder . Sit a ve a3 sitokrom oksida- zın komponentleridir. Siyanür sitokrom oksidaz’ın demirine bağlanarak bunun redüksiyonunu ön- 36. Aşağıdakilerden hangisi kemik yapımını belir- ler. CO ve H2S, oksijen bağlanma bölgelerine lemede kullanılan biyokimyasal belirteçlerden bağlanarak enzimi inhibe eder. biridir? A) Asit fosfataz B) Osteokalsin C) Telopeptitler D) Hidroksilizin E) Hidroksiprolin 35. Aşağıdaki pH değerlerinden hangisinde he- CEVAP: B moglobinin oksijen ile doygunluğu en azdır? A) 7.6 B) 7.4 C) 7.2 Osteoklastik aktivite asit fosfataz ile gözlenir. Hid- D) 7.0 E) 6.8 roksil izin, hidroksi prolin ve telopeptitler kollajen yıkım ürünleridir. Kemikte tip I kollajen bulunur. CEVAP: E Alkali fosfataz ve osteokalsin kemik yapım be- lirteçleridir. Hb-O2, doygunluğu (satürasyonu), pH değişiklik- lerinden etkilenir. pH azalması hemoglobinden oksijen açığa çıkmasını kolaylaştırarak yani satü- rasyonu azaltır ve dissosiyasyon eğrisini sağa kaydırır. pH azalaması ise oksijenin ayrılmasını 37. Aşağıdaki durumlardan hangisinde dışkıda kolaylaştırıp doygunluğu azaltır. OksiHb’den O2’nin dışkı pigmenti bulunmaz? ayrılmasına dissosiasyon denir. pO2 :100 mmHg olduğunda Hb’nin %96-98’ı doymuştur. Parsiyel A) Gilbert sendromu B) Yenidoğan sarılığı O2 basıncı 40 mmHg olduğunda ise oksi Hb C) Tıkanma sarılığı D) Hemolitik anemi komponentlerine ayrılır. p50 değeri: Hemoglobinin E) Yanlış kan transfüzyonu taşıdığı oksijenin %50‘sini bıraktığı oksijen ba- sıncıdır. Miyoglobin için 1 mmHg, hemoglobin CEVAP: C için 26 mmHg’dir. Hb-O2 dissosiasyon eğrisi sigmoid özellik göstermektedir. Sigmoid özellik Hemolitik ikterler: Kan uyumsuzlukları, yan- hemoglobin'deki kooperatif etkiden kaynaklanır. lış kan transfüzyonları, infeksiyonlar, ilaçlar Oksijen dissosiasyon eğrisi sola veya sağa kayar. (rifamisin, sulfanamid, salisilat gibi), hemolitik Sola kayma affiniteyi arttırırken, sağa kayma anemiler, pernisyöz anemi, talessemi, Glukoz 6P affiniteyi azaltır. dehidrogenaz eksikliğinde görülen bulgulardır. 14 DENEME SINAVI - 1
  • 14. Serumda indirekt bilirubin artar,İdrarda urobilino- Sinir hücrelerinin progessif demiyelizasyonu jen artar, İdrarda bilirubin yoktur. Dışkıda uro- B12 eksikliğinde görülür. Metil malonil KoA artışı bilinojen artar malonil KoA’nın kompetitif inhibisyonuna yol açar. Hepatik ikterlerde: Akut ve kronik karaciğer Bunun sonucunda yağ asidi sentezi bozulur. enfeksiyonları, hepatit, siroz da görülen bulgu- lardır. Bilirubinin karaciğere girişinde ki bozukluğa (Gilbert) veya karaciğer içi safra yolları tıkanıklığı- na bağlı olabilir. Serumda her iki bilirubin artar. İdrarda urobilinojen azalır, İdrarda bilirubin bu- lunur. Dışkıda urobilinojen azalır. Crigler Najar ve yeni doğanın fizyolojik sarılığında serumda indirekt bilirubin artar Kolestatik ikterlerde; Serumda direkt bilirubin artar. İdrarda urobilinojen yoktur. idrarda bilirubin bulunur. Dışkıda urobilinojen yoktur (renksiz ga- ita) Şekil. B12 vitaminin koenzim fonksiyonu Bilirubinin safra yollarına atılım defekti: Taş, tümör, parazit gibi olaylar bu tip bir sarılığa yol açar. Dubin-Johnson ve Rotor sendromları bilirubinin intrahepatik safra yolları atılım defektidir. 39. Ökaryotlarda pre-mRNA nın işlenmesinde aşa- ğıdaki mekanizmalardan hangisi rol almaz? A) 5’ ucuna “kep” eklenmesi B) 3’ ucuna poli(A) kuyruğu eklenmesi 38. B12 vitamini eksikliği olan hastaların plazma- C) Rekombinasyononel düzenlenme sında aşağıdakilerden hangisinde yükselme D) Splicing gözlenir? E) Alternatif splicing A) Molanik asit B) Sistein C) Homosistein D) Arginin CEVAP: C E) Aspartat mRNA; RNA polimeraz II tarafından sentezlenen CEVAP: C transkript hnRNA’dır. mRNA prokaryotlarda iş- lenmez. mRNA transkripsiyonundan sonra şu B12 vitamini eksikliği; Emilim bozukluğu sık modifikasyonlar meydana gelir; görülür. İntrinsik faktöre bağlı eksikliği Pernisyöz a- 5’ kepleme; mRNA’nın 5’ terminal kısmına anemidir. Parazitler (D.Latum), pankreatit, alko- 7-metil guanozin eklenir .Kep’in fonksiyonları: lizm, barsak hastalıkları, ilaçlar vitamin eksikliğine – Kepleme işlemi translasyonu kolaylaştırır, yol açar. – mRNA yapısını stabilize eder. Eksikliğinde megaloblastik anemi oluşur. Koba- – Protein sentezi sırasında ribozomlara bağlan- lamin eksikliğinin etkileri en fazla kemik iliğinin mayı sağlar. eritropoetik hücreleri ve barsağın mukozal hüc- – 5’ekzonükleazların sindiriminden korur. releri gibi hızlı bölünen hücrelerde gözlenir. Pürin b- Poli A kuyruğu eklenmesi; DNA tarafından ve timidin biyosentezindeki bloğa bağlı olarak transkript edilmeyen poli A kuyruğu, Poli A DNA sentezi azalır. B12 eksikliği durumunda polimeraz ile mRNA molekülünün 3’ ucuna eklenir. homosistein → metionin dönüşümü bozulur ve Bu kuyruklar mRNA molekülünün stabilizasyonu homosistinüri/homosisteinemi görülür. sağlar, çekirdekten çıkmasını kolaylaştırır. DENEME SINAVI - 1 15
  • 15. c- İntronların uzaklaştırılması: Tek bir polipeptit riboz 5-fosfatın ayrılması sonucu guanin oluşur. zincirinin şifresini bulunduran DNA veya RNA Guanin guanaz ile deamine olarak ksantin segmentine sistron denir. Prokaryot RNA çok üzerinden ürik aside oluşturarak yıkılır. sistron’lu (polisistronik; birden fazla genin kodunu Hipoksantin guanin fosforibozil transferaz, taşır veya monosistronik olabilir), ökaryotik RNA pürin kurtarma yolu enzimidir. ise tek sistron ‘lu (monosistronik; tek bir genin kodonunu taşır) dir. Aminoasit için transkriptin için- deki kod seküensi olup protein sentezine çevrilen yani translasyon yapan bölümlerine ekzon denir. 41. 2 O-2 (süperoksit) + 2 H+ ? H2O2 + 0°2 Bakterinin Intron ise aminoasit için kod olmayan diğer oksijenli ortamda yaşamasını sağlayan aerop bölgelerdir. Fonksiyonları için herhangi bir proteine ve fakültatif anaerop bakterilerde bulunan ve ihtiyaç göstermeyen intronlar "’self splicing"dir. yukarıdaki reaksiyonu katalizleyen enzim aşa- RNA sentezinin olgunlaşması sırasında intronlar ğıdakilerden hangisidir? uzaklaştırılır ve eksonlar birbirleri ile birleştirilir. Bu A) Peroksidaz B) Süperoksidaz işleme "RNA splicing" denir. C) Süperoksid dismutaz D) Oksidaz Rekombinasyononel düzenlenme, DNA’da E) Katalaz gözlenir. CEVAP: C Süperoksid dismutaz enzimi süper oksitten 40. Hangi enzimin eksikliğinde hipoürisemi görül- hidrojen peroksid oluşturur. Hidrojen peroksidi mez? parçalayan enzim ise katalazdır. Aerop ve Fakül- A) Adenozin deaminaz tatif anaeroplarda her iki enzim de bulunur. Mik- B) Ksantin oksidaz roaerofiller ise her iki enzimi de az miktarda C) Molibden eksikliği bulundurduklarından ancak düşük oksijen D) Hipoksantin guanin fosforibozil transferaz yoğunluğunda üreyebilirler. Mutlak anaeroplarda E) Nükleozit fosforilaz iki enzim de yoktur. Bu nedenle oksijenle karşı- laşınca oluşan süperoksidin etkisiyle hemen CEVAP: D ölürler. Aerotoleran anaeropların ise süperoksid dismutazları olduğu için hemen ölmezler ancak Pürin yıkılımının son ürünü, ürik asit olup yer üremeleri durur ve bir müddet sonra ölürler. karaciğerdir. Adenozin (veya AMP) katabolizması; AMP‘den 5’-nükleotidaz ile adenozin, adenozinden 42. Aşağıdaki bakterilerden hangisini üretmek için adenozin deaminaz ile inozin oluşur. Pürin nük- besiyerine kollesterol eklenmelidir? leozit fosforilaz ile inozinden riboz 1-fosfatın A) Mycobacterium B) Leptospira ayrılması sonucunda hipoksantin meydana C) Actinomyces D) Mycoplasma gelir. Hipoksantinden molibden bağımlı ksantin E) Bacillus oksidaz ile ksantin oluşumu sırasında hidrojen peroksit meydana gelir. Ksantin oksidaz prostetik CEVAP: D grup olarak 4 adet demir-sülfür merkezi içeren flavoproteindir FAD). Ksantin, ksantin oksidaz ‘ın Mycoplasma ve ureaplasma'nın hücre zarı üç devam eden etkisi ile ürik aside dönüşür. tabakalı olup kolesterol içerir. Bu nedenle besi- Guanozin (veya GMP) katabolizması; GMP’den yerine kolesterol eklenmesi gerekir. Ureaplasma 5’-nükleotidaz etkisi ile guanozin oluşur. Gua- üreaz pozitif olmasıyla Mycoplasma cinsinden nozinden pürin nükleotit fosforilaz etkisi ile ayrılır. 16 DENEME SINAVI - 1
  • 16. 43. Aşağıdaki bakteriyel enzimlerden hangisi in- 45. Aşağıdaki toksinlerden hangisi adenilat siklazı vazyona katkıda bulunmaz? aktive etmez? A) Kollagenaz A) Kolera toksini B) Koagülaz B) Boğmaca toksini C) IgA proteaz C) Clostridium botulinum toksini D) Lökosidinler D) HLET(B. cereus) E) Labil toksin E) Ödem faktörü (Bacillus anthracis) CEVAP: E CEVAP: C Kollajenaz bakterinin yayılmasını sağlar. Kolera, Boğmaca, Şarbon toksinleri, Bacillus Sadece S. auerusta bulunan Koagülaz pıhtı cereus, E.coli ve Salmonellaların ısıya duyarı oluşturur ve lökositlerden saklanır. toksinleri adenilat siklazı aktive ederek hücre içi cAMP seviyesini artırırlar. Stabil toksin guanilat Ig A proteaz Ig A'yı parçalayarak bakterinin siklazı ve cCAMP'yi artırarak sıvı elektrolit sek- nötralize olmasını önler. Ig A proteaz salgılayan resyonunu artırır. C. botulinum toksini ise asetil bakteriler gonokok, menengokok, pnömokok ve kolin salınmasını engelleyerek çizgili kaslarda yu- H. influenzae'dir. muşak felce neden olur. Lökosidinler lökositleri parçalar. E. coli'de bulunan Labil toksin ise invazyonla ilişkili değildir. Adenilat siklazı aktive eder, hücre içinde cAMP seviyesini yükselterek sıvı ve elektrolit sekresyonuna neden olur. 46. Böbrek nakli nedeniyle immünsüpresif tedavi alan bir hastada menenjit meydana gelmiştir. Bu hastadan lomber ponksiyonla alınan BOS’un +4 C’de kültürü yapılmıştır. Kültürde Gram pozitif kokobasil üremiştir. Takla atma 44. Bakterilerde kapsül ile ilgili aşağıdaki yanıt- tarzında hareket eden ve aktin roketleri saye- lardan hangisi yanlıştır? sinde hücreden hücreye geçebilen bu etkenin A) Zengin besiyerlerinde meydana gelir tedavisinde ilk seçenek olarak aşağıdakilerden B) Kapsül genel olarak karbonhidratlardan hangisi verilmelidir? yapılmıştır A) Seftriakson B) Ampisilin C) Kapsül konakçıda antijenik etki yapar C) Eritromisin D) Siprofloksasin D) Kapsül virülansı arttırır E) Aztreonam E) Kapsül fagositozu hızlandırır CEVAP: B CEVAP: E Listeria monocytogenes immün süpresif hastalarda Kapsül fagositozu önleyen bir virülans faktörüdür. (kanser, organ nakli) en sık yenidoğanda üçüncü Ayrıca konak hücreye yapışmayı sağlar ve bak- en sık menenjit etkenidir. Soğukta zenginleştirme terileri antibiyotiklerden korur. Diğer bir önemli ile kültürü yapılır. 37 C'de hareketsiz olup 22 C'de özelliği antijenik uyarı yapmasıdır. Tüm bakterilerin takla atar tarzda hareket eder. Tedavide en etkili kapsülü polisakkarittir ancak sadece şarbon ba- ilaç ampisilindir. Direnç durumunda vankomisin silinin kapsülü D-glutamik asit yapısındadır. verilir. Sefalosporinlere doğal direnci vardır. DENEME SINAVI - 1 17
  • 17. 47. Balık temizlerken eline kılçık batan bir kişide 49. Bellek B hücrelerinin yüzeyinde reseptör ola- 3 gün sonra parmakta kızarık, ağrılı bir lezyon rak bulunan immünglobulin molekülü aşa- meydana gelmiştir. Yapılan muayenede lezyon- ğıdakilerden hangisidir? da lokal ısı artışı saptanmıştır. Vücut ısısı 36.5 A) IgG B) IgA C olarak ölçülmüştür. Kültürde Gram pozitif, C) IgM D) IgD H2S üreten basiller üremiştir. Bu hastada E) Ig E etken aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) Streptococcus pyogenes CEVAP: A B) Staphylococcus aureus C) Bacillus anhtracis B lenfositlerin yüzeyinde antijen reseptörü olarak D) Clostridium perfringens bulunan immünglobülinler Ig G, Ig M ve Ig D'dir. E) Erysipelothrix rhusiopathiae B lenfositlerin yüzeyinde en çok Ig M bulunur an- cak bellek B lenfositlerin yüzeyinde en çok Ig G CEVAP: E bulunur. Erysipelothrix rhusiopathiae domuz, balık ve kuş- larda bulunur, Erizipeloid etkenidir. Erizipelden farklı olarak sistemik enfeksiyon bulguları yoktur, sadece lokal bulgularla seyreder, ilginç bir şekilde 50. Aşağıdaki kompleman komponentlerinden Gram pozitif olduğu halde vankomisine intrensenk hangisi antikorla kaplanmış hücrelerde memb- direnci vardır. ran sitolizi yapar? A) C1q B) C2a C) C3b D) C5a E) C9 48. Bakterilerde lizojenik mekanizma ile oluşan CEVAP: A hangisidir? C5b6789 kompleksine membran atak kompleks A) Endotoksin denir. Bu kompleks hedef hücre duvarında de- B) Ekzotoksin likler açar. Deliklerin açılmasından asıl sorumlu C) Lipoprotein olan C9 ve C8'dir. C9 eksikliğinde hedef hücre D) Hücre zarı lizisinde azalma olmakla beraber genellikle asem- E) Lipopolisakkarid ptomatiktir. CEVAP: B Bakteriyofajlar, litik ve lizojenik infeksiyon yapa- bilirler. Litik enfeksiyon yaptıklarında bakterileri 51. Özellikle Influenza olmak üzere bazı aşılarda eritirler, lizojenik infeksiyon yaptıklarında ise bak- aşının immunitesini arttırmak için kullanılan teri kromozomu ile birleşerek profaj durumuna skualen aşağıdakilerden hangisine örnek ola- geçerler. Kromozomunda profaj bulunduran bakteri rak gösterilebilir? lizojen bakteridir. Bazı profajlar antibiyotik direnç A) Hapten B) Antijen genleri taşırken bazıları da ekzotoksin yapımını C) Adjuvan D) Sterilizan kodlarlar. Bakteriyofajla kodlanan ekzotoksinler E) Emulgatör Difteri, botulizm, stafilokok, streptokok toksinleri, verotoksin, şigatoksin ve kolera toksinidir. CEVAP: C 18 DENEME SINAVI - 1
  • 18. Aşıların immunitesini arttırmak amacıyla çeşitli 53. İnfluenza virüsünün hücre dışına salınmasını adjuvanlar kullanılır. Adjuvan, içinde bulunduğu sağlayan molekül aşağıdakilerden hangisinde bileşiğin immunitesini arttırır fakat kendisine doğru olarak verilmiştir? karşı antikor oluşturmaz. Hapten’e karşı ise anti- A) Hemaglütinin kor oluşur. 1997’den beri kullanılan ve köpek B) Nöraminidaz balığı karaciğerinden elde edilen skualen isimli C) Gp 160 hidrokarbon yapılı organik bileşik adjuvan olarak D) Füzyon proteini kullanılmaktadır. Bu madde insanda da hücre E) Matriks proteini membranında bulunarak kolesterol, steroid hor- mon sentezi ve D vitamini sentezinde kullanılır. CEVAP: B Alfa-tokoferol E vitamini, Polisorbat 80 ise emul- siyon yapıcı olarak kullanılmaktadır. Civalı bile- Hemaglütinin influenza virüsün hücreye tutunma- şikler aşının sterilitesini sağlamak amacıyla kul- sını, nöraminidaz ise hücre içindeki virüsün dı- lanılır. şarıya salınmasını sağlar. Nöraminidaz ayrıca mukusu parçalayarak virüsün epitel hücresine ulaşmasını da sağlar. 52. Gönüllü olarak kan veren bir kişide Anti HCV pozitif olarak bulunuyor. Daha önce hiçbir 54. Kuş gribinin etkeni aşağıdakilerden hangisi şikayeti olmayan hastanın tekrar testi de po- olabilir? zitif bulunmuştur. Bu kişinin Hepatit C’ye bağlı aktif hastalığının tanısında en duyarlı yöntem A) Coronavirüs aşağıdakilerden hangidir? B) Ortomiksovirüs C) Paramiksovirüs A) ALT, AST düzeyi D) New Castle virüs B) Karaciğer ultrasonografisi E) Bunyavirüs C) RİBA ile AntiHCV tayini D) HCV RNA bakılması CEVAP: B E) ALP ve GGT bakılması Kuş gribinin etkeni ortomikzovirüs ailesinden avian CEVAP: D influenza virüstür. Bu virüsün antijenik tipi H5N1 'dir. Hastalık kanatlılar arasında salgın yapar. İnsana Tanı kanda antikorların gösterilmesi ile konur. Anti- kuş ve tavuklardan bulaşır. İnsandan insana geçiş HCV 1.2. ve 3. Kuşak ELISA testleri ile araştırılır. şimdilik gösterilmemiştir. Tedavide oseltamivir kul- En duyarlı ve özgül olan 3. Kuşaktır. Hastalıktan lanılır. Aşısı henüz geliştirilmemiştir. 1 ay sonra pozitifleşir. Bu nedenle antikorun negatif bulunması hastalığı ekarte ettirmez. ELISA Ig G ve Ig M ayırımı yapmaz. İyileşen hastalarda Anti HCV pozitif kalmaya devam 55. Zarflı virüsler için hangisi yanlıştır? eder. Yalancı pozitiflikler nedeniyle doğrulama için RIBA (Radio İmmuno Blotting Assay) bakılmalıdır. A) Hücreye füzyonla girerler RIBA pozitif ise aktif hastalığı belirlemek için B) Zarf konak hücre membranından elde edilir PCR ile HCV RNA varlığı gösterilir. Kesin tanı C) Hücreden tomurcuklanma ile dışarı atılırlar HCV RNA ile konur. (Anti HCV varlığı kesin tanı D) Herpes virüsler zarflı oldukları halde atılırken koydurmaz, yokluğu tanıyı reddettirmez. Anti hücreyi parçalarlar HCV koruyucu değildir. E) Eter ve alkole dirençlidirler DENEME SINAVI - 1 19
  • 19. CEVAP: E 57. Artrosporlarla bulaşarak akciğerde sferüle dönüşen ve immün yetmezliklilerde ateş, art- Zarflı virüsler hücreye füzyonla girerler ve hücre- ralji ve eritemlere neden olan mantar aşa- den tomurcuklanarak atılırlar. Herpes virüsler ğıdakilerden hangisidir? çekirdek zarından tomurcuklandıkları için hücre A) Histoplasma capsulatum zarını parçalayarak atılırlar. Zarflı virüsler eter, B) Coccidioides immitis alkol, UV ve fizi-kokimyasal etkenlere daha duyar- C) Blastomyces dermatitidis lıdırlar. Mide asidini geçmeleri mümkün değildir. Bu D) Rhizopus nedenle fekooral yolla bulaşamazlar. Bulaşmaları E) Paracoccidioides brasilienis genellikle damlacık çekirdeği (kızamık, kabakulak), kan transfüzyonu (HBV, HIV), köpek ısırığı (kuduz) CEVAP: B veya cinsel yolla (HBV, HIV) olur. Coccidioides immitis dimorfik bir mantardır. Art- rosporları ile bulaşır. Artrosporlar akciğerde sferüle dönüşürler. Sferül içinde endsporlar var- dır. (Rhinosporidium seeberi'nin de sferülü vardır. Rhinosporidium'un diğer özellikleri artık 56. Aşağıdaki mikoz etkenlerinin hangisinde rozet parazit olarak kabul edilmesi ve kültürünün ya- şeklinde mikrokonidiler görülür? pılmamasıdır). Sferülün patlamasıyla yayılarak A) Aspergillus her bir endospor bir sferül oluşturur. İmmün yet- B) Mucor mezliklerde çöl romatizması denen hastalığa C) Rhizopus neden olur. D) Blastomyces E) Sporothrix CEVAP: E 58. Larvalarıyla cildi delerek bulaşan, Larvaları ile katayama sendromuna neden olan hermafrodit Aspergillus hifleri birbirine paralel duvarlı, dü- olan diğer trematodların aksine erkek ve di- zenli ve septalıdır. Dikotom dallanma gösterir. şiliği ayrılmış olan, mesanede granülom oluş- Sporları ışınsal uzantılıdır. Hifler damara ve do- turan, dikensi çıkıntıya sahip yumurtaları kuya invaze olabilir. Mucor, Rhizopus Absidia idrarla atıldığı için tifo geçirenlerde mesanede ve Cunnighamella'nın hifleri birbirine paralel salmonella taşıyıcılığına neden olan helmint olmayan, düzensiz ve septasızdır. 90 C açıyla aşağıdakilerden hangisidir? dallanır. Damar invazyonu Aspergillus'tan daha A) Fasciola hepatica şiddetlidir. Sporları kese içindedir (sporanjiospor). B) Dicroceoelium dendriticum Blastomyces diğer sistemik mantarlar gibi hem C) Paragonimus vvestermanii mikrokonidilerinin inhalasyonu ile hem de farklı D) Schistosoma haematobium olarak köpek ısırması ile bulaşır. E) Strongyloides stercoralis Sprothrix ise diken batması ile bulaşan dimorfik mantardır. En çok lenfokütanöz formu görülür. CEVAP: D Deride ülserasyonlar ve cilt altında kızarık lastik kıvamında ağrısız nodüllere neden olur. Dokuda Schistosoma haematobium larvalarıyla bulaşarak Puro şeklinde maya hücreleri ve asteroid cisimcik/ hastalık yapar. Mesanede granülom oluşturur. er/ görülür. Kültürde çiçek demeti fkasımpatı, Hematüri ve mesane kanserine neden olabilir. rozet) şeklinde hifleri görülür. Tedavide oral Kİ Tifo geçirenlerde idrar taşıyıcılık riskini artırır. damla kullanılır. 20 DENEME SINAVI - 1
  • 20. 59. Aşağıdaki helmintlerden hangisi dispne, öksü- 61. Aşağıdaki hücre içi değişikliklerden hangisi rük ve hemoptiziye yol açarak tüberküloz şiddetli iskemik hasarda hücrede görülen de- benzeri bir tablo oluşturabilir. ğişikliklerdendir? A) Fasciola hepatica A) Artmış kalsiyum B) Artmış pH B) Dracunculus medinensis C) Azalmış sodyum D) ATP artışı C) Paragonymus westermani E) K+ un artması D) Loa loa E) Oncocerca volvulus CEVAP: A CEVAP: C Şiddetli iskemik hasarda hücre içinde oksijenle ATP üretimi azalır. Oksijen azalması ile oksijensiz Paragonymus vvestermani tek akciğer trema- glikolizis artar. Bu yüzden artan laktik asitle hücre todudur. Akciğer kelebeği de denir. Erişkin şek-li içi pH sı düşer. ATP’deki azalma aynı zamanda akciğere yerleşen tek helminttir. Akciğere yerle- membranda görev yapan Na+-K+ pompasının şerek öksürük ve hemoptiziye neden olur. Önemli çalışmamasına yol açar. Bu yüzden hücre içi- bir özelliği iki ara konağa sahip olmasıdır. Birinci ara ne su ve sodyum girmeye, K+ ise azalmaya konak sümüklüböcekler, ikinci ara konak ise tatlı başlar. Şiddetli iskemik hasarın son aşamasında su kabuklularıdır. Kist içeren infekte yengeçlerin hücredeki kalsiyum büyük miktarlarda artar ve yutulması ile bulaşır. İnce barsakta açılan kist- hücre ölümünü tetikler. ten açığa çıkan larvalar diyafragma yoluyla akciğerlere ulaşırlar. Larvaların göçü sırasında öksürük ve karın ağrısı meydana gelebilir. Kronik 62. Granülasyon dokusunda bulunanlar aşağıda- infeksiyonlarda hemoptizi görülür. Klinik olarak kilerden hangisidir? tüberkülozu taklid edebilir, larvalar beyni tutarsa A) Nötrofiller kusma ve epilepsi nöbetleri görülebilir. Tanı B) Makrofajlar balgamda veya dışkıda yumurtaların gösterilmesi C) Granülom yapısı ile konur. Tedavide prazikuantel verilir. D) Fibroblast ve damar proliferasyonu E) Dev hücreler CEVAP: D İnflamasyonda tamir erken dönemde başlar. Ba- 60. Aşağıdakilerden hangisi larva ile bulaşmaz? zen 24 saatten önce fibroblastlar ve vasküler A) Trematodlar endotelyal hücreler prolifere olarak yara iyileş- B) Trichinella spiralis mesinin karakteristik özelliği olan granülasyon C) Ascaris lumbricoides dokusunu oluşturur. Bu doku ödemli ECM içinde D) Ancylostoma brasiliense yeni damar oluşumu, fibroblast proliferasyonu ve E) Strongyloides stercoralis iltihap hücrelerini içeren pembe renkli, yumuşak ve granüler görünümlü dokudur. CEVAP: D Ancylostoma brasiliense yumurtaları insana yan- 63. Aşağıdakilerden hangisi P53 geni ile aktive lışlıkla bulaşır. Erişkin şekli insanda oluşmaz. olarak apoptozis yapan gendir? Sadece larvalarıyla kütanöz larva migrans yapar. A) Bc12 B) BclXL Viseral larva migransın etkeni ise Toxocara canis C) BclXS D) Bad ve cati'dir. E) Bax DENEME SINAVI - 1 21
  • 21. CEVAP: E CEVAP: C Bcl ailesinden olan Bax ve Bak’tır. Bcl-2 ve Bcl- Hipoksik hücre hasarında mitokondride oksijen xL ise antiapopitotik moleküllerdir. Yani Bax ve yokluğuna bağlı fonksiyon engellenmesi ile ATP Bak aktivasyonu, Bcl-2 ve Bcl-xL in inhibisyonu azalır. Hücre zarının sodyum pompası inhibe mitokondriden sitokrom c nin sitoplazmaya geç- olr. Bunun sonucu hücre içi sodyum birikimi su mesine ve apopitozisin artmasına neden olur. tutulmasına ve akut hücresel şişmeye neden Apoptozis daha çok bu yolla oluşur. DNA olur. Sonra granüllü endoplazmik retikulumdan hasarı olan hücrelerde P53, sentezlediği P21 ribozomlar ayrılır, protein sentezi azalır. Hücre aracılığı ile hücre bölünmesini durdurur, hasarlı yüzeyinde tomurcuklar oluşur. Bunların tümü geri DNA nın onarımını gerçekleştirmeye çalışır. DNA dönüşümlü hasradır. Nükleer hiperkromatizm onarımı başarılı bir şekilde gerçekleşmezse P53 yani hücre çekirdeğinin koyu boyanması, nükleer Bax genini uyararak apoptozisi başlatır. kromatinin kümelenmesi sonucu yine reversibl hücre zedelenmesinde görülmektedir. 64. Akciğer hilusundan alınan biyopsinin sonucu Hücre membranlarında parçalanma ise irrever- kronik granülomatöz iltihap olarak rapor edil- sibl hücre zedelenmesinin ilk bulgusudur. miştir. Bu durumda aşağıdaki hastalıklardan hangisi ayırıcı tanıda yer almaz? A) Blastomikozis B) Sarkoidozis C) Berilyozis D) Hipersensitivite pnömonisi 66. Aşağıdakilerden hangisi hücreyi serbest radi- E) Pnömokoksik pnömoni kallere karşı korumaz? CEVAP: E A) Vitamin E B) Vitamin K C) Serüloplazmin D) Sistein E) Glutatyon Kronik granülomatöz iltihap yapan nedenler, başta tüberküloz, mantar enfeksiyonları, Kedi CEVAP: B tırmığı hastalığı, lenfogranüloma venerum gibi enfeksiyöz nedenler, Sarkoidozis, Berilyozis, Crohn hastalığı ve Schistozomiazis gibi parazi- Serbest radikallerin oluşmasına yol açan ne- tozlardır. Hipersensitivite pnömonisinde de ge- denler: cikmiş tipte aşırı duyarlık reaksiyonları tabloya • Radyasyon eklenir ve intestisyel alanı tutan granülomlar gö- • İnflamasyon rülür. Pnömokoksik pnömonide ise akut iltihap • Oksijen toksisitesi elemanları olan nötrofiller tabloya hakimdir. Tedavi • Kimyasal maddeler (CCI4) sonucu rezolüsyonla tamamen iyileşir. • Reperfüzyon hasarı 65. Aşağıdakilerden hangisi hücrede “reversibl” Antioksidanlar hasarı yansıtan bir değişim değildir? • Süperoksid dismutaz A) Organellerde şişme • Glutatyon peroksidaz B) Protein sentezinde azalma • Katalaz C) Hücre membranlarında parçalanma • Vit. E D) Sitoplazmik vakuollenme • Sistein, Glutatyon E) Nükleer hiperkromatizm • Serüloplazmin, Transferrin, Albumin 22 DENEME SINAVI - 1
  • 22. 67. Paratiroidde adenomu olan hastanın renal tü- bağlandığında lökositlerde kalsiyum artar, aktin ve bül hücre epitelinde kalsiyum depolanması miyozin aktive olur, hücre psödopod hareketleri ile aşağıdakilerden hangisine uyar ? inflamasyon odağına ulaşır. Bunlar IL-8, IL-1 ve TNF'dir. Bradikinin ağrıya neden olur ve vasküler A) Distrofik kalsifikasyon permabiliteyi artırır. Histamin vasküler sızıntıya B) Renal tübüler nekroz neden olur, prostaglandin’lerin çeşitli fonk- C) Otofagositoz siyonları vardır ancak kemotaksis yapmaz. C3a D) Metastatik kalsifikasyon mast hücrelerinden histamin salınımı ile vasküler E) Hücresel yaşlanma permabiliteyi artırır. Kemotaksi yapan kompleman C5a tir. CEVAP: D Distrofik kalsifikasyon zedelenmiş, nekrozlu dokuda kalsiyum birikimidir. Kalsiyum metaboliz- 69. Aşağıdakilerden hangisi pleomorfizmi en iyi ması normaldir. Birikim kalsiyum fosfat şeklindedir. tanımlar? H-E boyada mor renkte (bazofilik) görünür. Kalsiyum metabolizması ve serum düzeyi nor- A) Tümörde farklı hücre tiplerinin bulunması maldir. B) Tümörün köken aldığı hücreyi çok iyi taklit etmesi Nekrotik odaklarda (koagülasyon, likefaksiyon, C) Tümör hücre çekirdeklerinde şekil ve boyut kazeöz ve enzimatik yağ nekrozu), aterom farklılığı olması plakları, tüberküloz granülomları, zedelenmiş kalp D) Tümörün köken aldığı dokuya benzemesi kapakçıklarına kalsiyum çökmesidir. Papiller tiroid E) Hücrede çekirdek/sitoplazma oranında artış karsinomu, overin seröz papiller karsinomu ve görülmesi menenjiomda görülen psammoma cisimcikleri de distrofik lameller kalsifikasyon örnekleridir. CEVAP: C Pleomorfizm hücrede ve çekirdeğinde şekil ve 68. Lökositler damardan çıkınca, zedelenmiş ya da boyut farklılıkları olmasıdır. Tümör hücrelerindeki inflamasyonlu dokuya migrasyonu aşağıda- anormal nükleer değişiklikler vardır. DNA hiper- kilerden hangisiyle gerçekleşir ? kromatik boyanır, çünkü DNA sentezi aktiftir. A) Bradikinin B) Kemokinler Nükleus/sitoplazma oranı normalde ¼-6 iken C) Histamin D) Prostaglandinler nükleus lehine artmıştır. Pleomorfizm daha çok E) Kompleman C3a anaplastik tümörlerde izlenir. CEVAP: B Ekstravaze olduktan sonra lökositlerin kimyasal 70. Merdiven çıkmakta zorlanan, omuz ve uyluk böl- bir uyaranı izleyerek zedelenme bölgesine doğ-ru gesinde ağrısı olan, periorbital bölge derisinde gitmesine kemotaksi denir. Kemotaktik ajanlar: ödem ve lila rengi değişimi olan 50 yaşındaki 1- C5a, LTB4, IL-8 bir kadında aşağıdaki otoantikorlardan hangi- 2-Peptid ve lipid yapıda (çözünebilen) bakteri sinin pozitif olma olasılığı en yüksektir? ürünleri A) SS-A B) SS-B 3- Toksik oksijen metabolitleri, katyonik proteinler C) Antisentromer antikor D) Jo-1 4- IL-1, TNF, PAF E) Anti-Sm Kemotaktik etkili sitokinlere kemokin denir. Kemo- taktik etkenler hücre yüzeyindeki reseptörlerine CEVAP: D DENEME SINAVI - 1 23
  • 23. Dermatomiyozitis otoimmün kökenli inflamatuar 72. Aşağıdakilerden hangisi sıklıkla hiperkalsemiye miyopatidir. Klinik olarak : yol açan, bölgesel lenf düğümü yayılımını çoğu – Boyun, göğüs ve ekstremeitelerde simetrik zaman yapmış, ancak bronşun santralinde bü- kas zayıflığı yük kitle oluşturduğundan akciğerde bronş – Üst göz kapağında lila rengi(heliotrop) renk tıkanma semptomları veren ve genellikle erken solukluğu ve periorbital ödem tanıya ulaşılan akciğer tümörüdür ? – Diz ve dirsek derisinde yama tarzında eritemli A) Küçük hücreli karsinom ve erode plaklar (Grotton plakları) B) Bronkoalveoler karsinom – Histolojik olarak lenfosit infiltrasyonu, kas C) Adenokarsinom atrofisi D) Skuamöz hücreli karsinom – Hafif artmış viserak kanser riski (akciğer, over E) Büyük hücreli karsinom ve mide) – Jo-1 (t-RNA sentetaza karşı gelişen Ab) CEVAP: D Akciğerin skuamöz hücreli karsinomları, metaplazi ve bu zeminde displaziden kaynaklanan, sıklıklsa 71. Otoimmün hepatit için doğru olmayan hangisi- ana bronş ağacı bölgesinden kaynaklanan tü- dir? mörlerdir. Bu tümörler ana bronşlarda tıkanıklığa yol açtığından en çok atelektazi, obstrüksiyon ve A) Hastaların % 80 i kadınlardır. bronşektazi yapan akciğer tümörleridir. Ancak B) Serum IgG ve γ globulinde artış vardır erken evredeyken bile sıklıkla hiler lenf nodlarına (normalin 1.5 katından fazla) . metastaz yapar ve hızla büyük kitleler oluşturur. C) Serumda anti-nükleer antikor (ANA), anti-düz Skuamöz hücreli karsinom sigara ile çok yakından kas antikoru (SMA) ve böbrek ve karaciğer alakalı ve erkeklerde sık görülen tümörlerdir. antimikrozom antikorları (anti-LKM1) pozitifliği bulunur. D) Kronik hepatit kliniği verir. E) Serumda anti-mitokondrial antikorlar (AMA) pozitiftir. CEVAP: E 73. Crohn hastalığında aşağıdakilerden hangisi spesifik değildir? Otoimmün hepatitler, kronik hepatitlerin yaklaşık A) Bölgesel tutulum olması % 20 sini oluşturur. Sessiz ama saptanır. bir seyri B) Tutulumun segmental ve atlamalı olması vardır. Klinik ve histolojik olarak viral hepatitlerden C) Rektal tutulumun çok sık görülmesi ayrılamaz. Otoimmün hepatitte serumda IgG D) Sadece mukoza değil, diğer katların da ve γ globulinde artış vardır. Bu artış normalin tutulması 1.5 katından fazladır. Ayrıca ANA, SMA ve anti- E) Granülomların varlığı LKM1 antikorları pozitiftir. Hastaların % 60 ında başka otoimmün hastalıklar da tabloya eşlik CEVAP: C eder. Bu grup hepatitler immunsupresyonla % 80 tedavi edilir. Antimitokondrial antikorların serumda pozitifliği otoimmün hepatitte olmaması gereken, Rektum tutulumu adeta ülseratif kolite özgüdür. ancak primer biliyer sirozda pozitif beklenen bir Crohn’da ise daha çok terminal ileum, ileriye komponenttir. Bu antikor piruvat dehidrogenaz doğru atlamalı olarak tutulur. Tüm duvar katları enzim kompleksinin E2 subünitesine (PDC-E2) inflamasyondan etkilenmiştir. Eşlik eden granü- karşı gelişir. lomlar da sıklıkla vardır. 24 DENEME SINAVI - 1
  • 24. 74. Hangisinde glomerül bazal membranında iki Osteosarkom genç ve çocukluk çağında sık gö- katına çıkma ve immünflorensanda mezengial rülen ve sıklıkla kan yoluyla (hematojen) yayılım nodül vardır? gösteren malign tümördür. Sıklıkla dizde görülen malign, osteoblast kökenli tümördür. Bütün sar- A) Membranoproliferatif glomerülonefrit komlarda eksizyon öncelikli tedavi şeklidir. B) Poststreptokoksik glomerülonefrit C) Fokal segmental glomerülonefrit D) Minimal change hastalığı E) Membranöz glomerülonefrit 77. Hangisi memenin stromasından gelişen bir tü- CEVAP: A mör değildir? A) Fibroadenom B) Meme karsinomu Membranoproliferatif glomerülonefritte bazal C) Filloides tümörü D) Anjiosarkom membran kalınlaşması ve ayrışması nedeniyle E) Lenfanjiom duplikasyon ve immünfloresanda da hücre artışı nedeniyle nodül yapısı izlenir. CEVAP: B Meme karsinomu memenin stromasından değil, 75. Aşağıdakilerden hangisinde hipotiroidi kaçı- epitelinden gelişir. Filloides meme stromasından nılmazdır? gelişen malign, fibroadenom ise benign tümördür. A) Graves hastalığı Anjiosarkom stromadaki damarlardan orijin alan B) Toksik guatr malign, lenfanjioma ise lenfatiklerden köken alan C) TSH salgılayan hipofiz adenomu benign tümördür. D) Folliküler adenom E) Hashimoto hastalığı CEVAP: E 78. Tümörde santral nekroz ve nekroz çevresinde Graves, toksik guatr, TSH salgılayan hipofiz ade- hücre dizelenmesi (palizat) gösteren, mitoz nomu ve hipofiz adenomu artan tiroid hormonu artışı ve hücresellikte artış olan glomerül nedeniyle hipertiroidiye, Hashimoto ise follikül benzeri vasküler endotel proliferasyonu (VEP) hücre harabiyeti ve fibrozis sonucu hipotiroidiye yapan intrakranial tümör aşağıdakilerden yol açar. hangisidir? A) Oligodendroglioma B) Glioblastoma multiforme C) Astrositoma astrostitoma 76. Osteosarkom hakkında hangisi yanlıştır? D) Primer beyin lenfoması E) Astrositoma Grade II A) Bölgesel lenf düğümü metastazı sıktır. B) Osteoblastlardan gelişen malign tümördür. CEVAP: B C) Bir çeşit yeni kemik oluşumu olan osteoid yapımı vardır. D) Çocuk ve gençlerde görülür. Anaplazinin belirgin olduğu ve nekrozun eşlik ettiği E) Temel tedavi şekli eksizyondur. astrositik tümördür. Tümör hücrelerinin nekroz kenarında kalabalıklaşmasına pseudopalizading CEVAP: A denir. Vasküler endotelyal proliferasyon (VEP) belirgindir. DENEME SINAVI - 1 25
  • 25. 79. Aşağıdakilerden hangisi overde multipotan- 81. İlaçların plazma proteinlerine bağlanması ile siyel germ hücrelerinin ektodermal diferansi- ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? asyonu ile karakterli tümördür? A) Genellikle asidik ilaçlar albümine bağlanır. A) Dermoid kist B) Folliküler kist B) Plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanan C) Seröz kist D) Musinöz kist ilaçlar birlikte uygulandıklarında birbirlerinin E) Endometroid kist etkinliğini artırabilir. C) Bazik ilaçlar genellikle α1 asit glikoproteine CEVAP: A bağlanarak taşınır. D) İlaçlar albümine selektif olarak bağlanır. Matür Kistik Teratomlar en sık görülen germ E) Plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanan hücreli over tümörleridir. Teratomların % 90-95 ilaçların genellikle glomerüler filtrasyon ile 'idir. Çoğunlukla 10 yaş öncesinde görülür. Sıklıkla atılımı diğer ilaçlara göre yavaştır. 10 cm’den küçüktür. Genellikle düzgün sınırlı, kesitinde içinde sebasöz keratinize materyal, kıl CEVAP: D yumakları, diş, kıkırdak ve kemik yapıları içeren kistik lezyondur. Mikroskopik olarak matür kistik Plazma proteinlerine bağlanma: teratomların % 99'u ektodermal yönde farklılaşır. Dağılımı belirleyen primer parametre, plazma Kistin duvarı keratinize skuamoz epitel ile döşelidir proteinlerine bağlanma oranıdır. Bu bağlanma .Duvarında kıl follikülleri, ter ve yağ bezleri vardır. en fazla albüminle olur. Bağlanmanın en önemli Der ve eklerini taklit eden bu tümöre dermoid özelliği nonselektif ve reversibl olmasıdır. kist adı da verilir. Plazma proteinlerine bağlanan ilaçlar genelde lipofilik ve zayıf asidik yapıdadırlar. Lipofilik maddeler yağda çözünürler; bu nedenle plazmada bir taşıyıcıya ihtiyaç duyarlar 80. Aşağıdaki patolojilerden hangisinde tümör Albümine bağlı ilaç farmakolojik olarak etki ortaya hücreleri epidermotrofizm gösterirler? çıkartmaz. Etki gösteren ilaç serbest formdur. A) “Hairy cell” lösemi Plazma proteinine bağlanan ilaç vücuttan da atılamaz (albümin glomerüler filtrasyona girmez). B) Hodgkin lenfoma, mikst sellüler tip Sonuç olarak plazma proteinine bağlı ilaç ne etki C) Mikozis fungoides oluşturur ne de vücuttan atılır. Yani tam bir depo D) Multipl Myeloma şekildir. Serbest fraksiyon kullanılıp tüketildikçe E) Burkitt Lenfoma albümine bağlı ilaç bağlandığı yerden ayrılır ve serbest form oluşturur. CEVAP: C Plazma proteinlerine bağlanmış olan ilaçlar; ilaç etkileşimine çok açıktır. Örneğin varfarin; en faz- la plazma proteinine bağlanan ilaçtır (%99.6). Mikozis fungoides CD4+ T lenfositlerle oluşan Serbest fraksiyonu %0.4’dür. Yani antikoagülan primer deri lenfomasıdır. Klinikte psöriazis etkiyi bu %0.4’lük kısım oluşturur. Varfarin tedavisi ile karışan kırmızı-kahverengi yama tarzında alan hasta, plazma proteinlerine bağlanma eğilimi plaklar içerir. Daha sonra plaklar artar, büyür ve gösteren başka bir ilaç aldığında (örneğin NSAİİ), nodül şekline dönüşür. Bu genellikle sistemik varfarinin küçük bir miktarı plazma proteinine tutulumla birliktedir. Yani epidermisteki hücreler bağlandığı yerden ayrılır. Diyelim ki %0.4’lük artık sistemik dolaşıma geçmiştir. O zaman klinik küçük bir kısım daha ayrıldı ve varfarinin serbest olarak adı Sezary sendromu dur. fraksiyonu %0.8’e yükseldi. Serbest fraksiyonun %0.4’den %0.8’e çıkması demek, dozun iki Mikroskopik olarak papiller dermiste ve epidermisin katına çıkması ve belki de toksisite demektir. içinde yayılım gösteren epidermotrofizm), yer Bu nedenle bir ilaç plazma proteinine ne kadar yer epidermal kümeler, mikroapseler oluşturan fazla bağlanıyorsa, ilaç etkileşimine o kadar açık (Pautrier mikroabsesi) atipik lenfositik tümör demektir. hücreleri görülür. 26 DENEME SINAVI - 1
  • 26. 82. İki ilacın aynı doku veya organda birbirinden CEVAP: A bağımsız olarak farklı reseptörleri etkilemesi ve aynı fizyolojik fonksiyon için zıt etkilere Redistribüsyon: neden olmasına ne ad verilir? Redistribüsyon kavramı; genel anestezikler, ben- A) Fizyolojik antagonizma zodiazepinler ve barbitüratlar gibi lipofilitesi çok B) Kimyasal antagonizma yüksek ilaçlar için geçerlidir. C) Kompetitif antagonizma Genel anestezikler, etkilerini santral sinir sisteminde D) İrreversibl antagonizma gösterirler. Bu yüzden ilk uygulanmalarıyla birlikte E) Farmakolojik antagonizma yüksek konsantrasyonda santral sinir sisteminde birikirler. Daha sonra gene hızlı bir şekilde santral CEVAP: A sinir sisteminden çıkar ve toplamda en büyük yapı olan kas dokusuna, oradan da adipoz dokuya Fizyolojik Antagonizma: geçerler. Bu şekilde üç aşamalı bir dağılım, yani Bir maddenin etkisinin, ayrı bir reseptör ve me- redistribüsyon ortaya çıkartırlar. kanizma aracılığıyla ters yönde etki yapan diğer bir ilaç tarafından azaltılması veya ortadan kaldırılmasıdır. Bu tür antagonizmada, antagonistlerin her biri tek başlarına verildiklerinde aslında agonisttirler, fakat fizyolojik etkileri birbirine zıttır. Buna örnek kolinerjik maddelerin yaptığı vazodilatasyonun Redistribüsyon; bir etkinin sonlandırılması meka- katekolaminler tarafından ortadan kaldırılmasıdır. nizmasıdır. Metabolizma ya da atılımla hiçbir Ayrıca bazı doğal maddelerin sentez, depolanma ilişkisi yoktur. Yukarıdaki şekilde nokta nokta ile veya salınımını bozan ilaçlar, bu maddeler gösterilen yerde ilaç SSS’den çıkmıştır. Yani etki aracılığı ile indirekt etki oluşturan ilaçların fiz- ortadan kalkmıştır. Ama ilaç hala kişinin vücu- yolojik antagonistleri sayılır. Buna örnek; ACE dundadır. inhibitörleri ile NSAİİ'lerin birlikte kullanımıdır. ACE inhibitörleri bradikinin birikimine yol açar, bradikinin ise prostaglandin salınımı ile vazodilatasyon yapar. NSAİİ'ler ise prostaglandinlerin sentezini 84. Sinaptik aralığa salınan noradrenalinin sinaptik önleyerek ACE inhibitörlerinin etkisini azaltırlar. kavşaktan uzaklaştırılmasında rol oynayan mekanizma aşağıdakilerden hangisidir? A) COMT tarafından parçalanma 83. Yeniden dağılım (redistribüsyon) aşağıdakiler- B) Efektör hücreler tarafından alınması den hangisinin sonucunda en fazla önem ka- C) Presinaptik nörona reuptake zanır? D) MAO tarafından parçalanma E) Sistemik dolaşıma karışma A) Yağda çözünürlüğü yüksek ilaçların intravenöz olarak hızlı uygulanması B) Yüksek pKa değerine sahip ilaçların topikal CEVAP: C olarak uygulanması C) Düşük pKa değerine sahip ilaçların oral Noradrenalinin Etkisinin Sonlandırılması: uygulanması 1. Sinaptik aralıkta etkiyi oluşturan noradrenalinin D) Suda çözünürlüğü yüksek ilaçların eliminasyonunda en önemli mekanizma; norad- transdermal uygulanması renalinin salındığı presinaptik nörona geri E) Mikroenkapsüle ilaçların oral uygulanması alınmasıdır (up-take-1=nöronal up-take). DENEME SINAVI - 1 27
  • 27. → Bu up-take’i gerçekleştiren oluşum, presinaptik – Myastenia gravis (asetilkolinin etkinliğini nöron hücre membranında bulunan sitoplazmik artırdıkları için) amin pompasıdır. – Glokom (miyozis yaptıkları ve Schlemm ● Sitoplazmik amin pompasını kapatmak; norad- kanalındaki düz kasları kastıkları için) renalinin presinaptik nörona girişini engelleyeceği – Atropin, fenotiyazinler ve benzodiazepinlerle için katekolaminerjik aktiviteyi artırır. Bu pompayı olan zehirlenmelerin tedavisi (antikolinerjik kapatan en önemli maddeler; etkileri engelledikleri için) Trisiklik Antidepresanlar (TAD) Kokain 86. Akut etki ile nörotransmitter salınımını bloke Amfetamin eden, sempatik sinir ucunda membran stabi- → Presinaptik sinir içine giren noradrenalin; ve- lizasyonu ile veziküllerin boşalmasını azaltan ziküler amin pompası ile vezikül içine sokulur. ve santral sinir sistemi geçişi olmayan aşa- ● Veziküler amin pompasını kapatmak; norad- ğıdakilerden hangisidir? renalinin vezikül içine girmesine engel olduğu A) Rezerpin B) Guanetidin için katekolaminerjik aktiviteyi azaltır. Bu pompayı C) Bretilyum D) Bethanidin kapatan en önemli madde; E) Guanfazin Rezerpin 2. Sinaptik aralıktaki noradrenalin bazen plazma- CEVAP: B ya kaçak yapar. Plazmadaki noradrenalin endotel hücresi içine bir re-uptake’e daha uğrar ve etkisi Guanetidin: sonlandırılır (uptake-2 = ekstranöronal up-take). – Akut etki ile transmitter salınımını bloke eder. Bu etkiyi, sempatik sinir ucunda lokal anestezi → Bu pompayı kapayan en önemli maddeler; oluşturarak (membran stabilizasyonu ile vezi- Glukokortikoidler/Mineralokortikoidler küllerin boşalımını azaltır) gösterir. Fenoksibenzamin – Hücre içine alındıktan sonra veziküllerde Teofilin toplanır ve noradrenalinin yerini alır (yalancı nörotransmitter). – Etki gösterebilmesi için noradrenalin ile aynı 85. Aşağıdakilerden hangisi parasempatomimetik- mekanizmayla sinir ucuna alınmalıdır. Kokain lerin endikasyonu değildir? ve trisiklik antidepresan gibi noradrenalin geri A) Myastenia gravis alım blokörleri guanetidinin etkisini bloke B) Glokom eder. C) Gastrointestinal sistemde mekanik tıkanıklık – İlk olarak rezerpin gibi geçici bir şekilde kan D) Nörojenik mesane basıncında yükselme yapar. Daha sonra hi- E) Reflü özefajit potansiyon ve bradikardi oluşturur. – SSS’ye geçmez ve santral yan etkilere yol CEVAP: C açmaz. Parasempatomimetiklerin Endikasyonları: 87. Büyük oranda değişmeden renal itraha uğrayan – Paralitik ileus (tonüs ve peristaltizmi artırdık- ve bu nedenle karaciğer yetmezlikli bir hastada ları için) tercih edilen hipnosedatif aşağıdakilerden – Mesane atonisi ve nörojenik mesane bozukluk- hangisidir? ları (miksiyon regülasyonu sağladıkları için) – Reflü özefajit (alt özefagus sfinkter basıncını A) Tiopental B) Sekobarbital artırdıkları için) C) Heksobarbital D) Apobarbital E) Pentobarbital 28 DENEME SINAVI - 1
  • 28. CEVAP: D Mental fonksiyonları en az etkileyen antiepile- ptiktir. Hipnosedatiflerin metabolizması ve etkisinin Trigeminal nevraljide en tercih edilen ilaçtır. sonlandırılması: Plazma vazopresin düzeyini yükselttiği için dia- Bu ilaçlar lipofiliktirler ve çoğu karaciğerde me- betes insipidus tedavisinde kullanılır. tabolize edilmektedir. Yapıca imipramine çok benzediğinden, antikolinerjik Fakat apobarbital (büyük oranda) ve fenobarbital yan etkileri en fazla olan antiepileptiktir. (%25 oranında) değişmeden renal itraha uğrarlar. Porfiria’lı hastalarda kullanılmamalıdır. Hipnotik olarak kullanılan kısa etkili hipnoseda- tiflerin etkilerinin sonlandırılmasında; beyinden redistribüsyon yoluyla uzaklaştırılmaları önemli rol oynar. 90. Sempatoadrenal hiperaktivasyona yol açarak, kan basıncı ve kardiyak output’u artıran genel 88. Glisinerjik reseptörlere agonist etki gösteren anestezik aşağıdakilerden hangisidir? santral kas gevşetici aşağıdakilerden hangi- A) Ketamin B) Propofol sidir? C) Tiopental D) Etomidat A) Baklofen B) Siklobenzaprin E) Etil klorür C) Diazepam D) Tiokolşikozid E) Klorzoksazon CEVAP: A CEVAP: D Ketamin, diğer genel anesteziklerden farklı olarak beyinde glutamat NMDA reseptörlerini antagonize Tiokolşikozid: eder. Disosiyatif durum denilen ve katalepsiye Glisinerjik reseptörler üzerinde, GABA-A resep- benzeyen bir "çevreden kopma" durumu oluştu- törlerinde agonistik etkisi vardır. GABA-A reseptör rur. Bu disosiyatif anestezide bilinç kaybı oluşur, antagonisti pikrotoksin ve glisin antagonisti olan fakat hasta uyanık gibi görünür. Anestezi sonrası strikninin yaptığı konvülsiyonu önlerler. gece kabusları ve cinsel içerikli rüyalar sıktır. Sempatoadrenal hiperaktivasyona yol açar. Kan basıncını ve kardiyak output’u artırır. Güçlü 89. Adenozin agonisti olan antiepileptik ilaç aşağı- analjezik etkisi bulunur. Kas tonusunda artış dakilerden hangisidir? oluşturur. A) Felbamat B) Fenitoin C) Karbamazepin D) Valproik asid E) Etosüksimid 91. Hemodiyaliz ve kalp cerrahisi sırasında ekstra- CEVAP: C korporal dolaşım sisteminde pıhtı oluşmasının önlenmesi ve trombosit kaybının azaltılması Karbamazepin: için aşağıdaki hangi prostaglandin analoğu Moleküler yapı olarak trisiklik antidepresanlardan kullanılır? imipramine benzer. A) İloprost (PGI2) B) Mizoprostol (PGE2) Adenozin agonistidir. C) Rioprostil (PGE2) D) Enprostil (PGE2) Sodyum kanal blokajı yapar. E) Gemeprost (PGE1) Fenitoinin kullanıldığı tüm epilepsi türlerinde ilk CEVAP: A tercihtir. DENEME SINAVI - 1 29
  • 29. PROSTAGLANDİN ANALOĞU İLAÇLAR azaltmak için kullanılır. Mizoprostol: – PGE1 analoğudur. Latanoprost / Bimatoprost / Travaprost / Unop- – Midede asit sekresyonunu inhibe eder. roston: NSAİİ’lerin ülserojenik etkisini önler. – PGF2α analoğudur. – Abortus oluşturmak için kullanılır. [Mifepriston – Kronik açık açılı glokom tedavisinde kullanılır. (RU 486) da aynı amaçla kullanılır]. Göz içi basıncını aksesuar uveoskleral yolu – En sık oluşturduğu yan etki; sulu diyaredir. kullanarak dolayısıyla da aköz hümör dışa Alprostadil: akımını kolaylaştırarak düşürür. – PGE1 analoğudur. – İriste irreversible kahverengi pigmentasyon – En önemli kullanım endikasyonları; ve göz kuruluğuna neden olabilir. – Direkt olarak korpus kavernozumlara enjek- Rioprostil / Enprostil / Arboprostil: te edilerek erektil impotans tedavisinde kul- – Barsak çeperi ve karaciğerden geçerken lanılabilir. inaktivasyona dayanıklıdırlar. – Duktus arteriyozusu açık halde tutmak için – Antiinflamatuvar analjezik kullanan yüksek kullanılır. riskli yaşlı hastalarda gastrik erozyon, ülser ve – Raynaud sendromu ve tromboangiitis oblite- mide-barsak kanaması oluşmasını önlemek rans gibi periferik vasküler hastalıkların için kullanılırlar. tedavisi için de yararlıdır. Enisoprost: Epoprostenol: – PGE1 analoğudur. – PGI2 analoğudur. – Akut transplant rejeksiyonunu azaltmada – Vazodilatatör ve antiagregan etki için ve siklosporinin nefrotoksik etkisini önlemek kullanılır. amacıyla kullanılır. – Serebrovasküler damar bozukluklarında ve – Gastrik asit ve pepsin salgılanmasını önler. tromboangitis obliteransta faydalıdır. Gemeprost: – Diyaliz sırasında diyaliz boruları içinde – PGE1 analoğudur. trombositlerin çepere yapışmasını önlemek – Terapötik abortus oluşturmak için kullanılır. için kullanılır. Viprostal: – Primer pulmoner hipertansiyon sağ kalp – Ciltten emilebilen bir vazodilatatördür. yetmezliğine neden olur ve fatal seyreder. – Periferik damar hastalıklarında topikal olarak Epoprostenolun uzun süreli kullanımı akci- uygulanır. ğer veya kalp-akciğer transplantasyonu ge- reksinimini geciktirir veya ortadan kaldırır. Betaprost: – Portopulmoner hipertansiyon tedavisinde – PGI2 analoğudur. de başarılıdır ve hastalığa sekonder olarak – Pulmoner hipertansiyon tedavisinde kulla- gelişen karaciğer yetmezliğinde transplan- nılır. tasyonu kolaylaştırmak amacıyla kullanılır. Karboprost: – PGF2α analoğudur. – Abortus oluşturmak için kullanılır. Dinoproston: 92. Flusitozinin antifungal etki mekanizması aşağı- – PGE2 analoğudur. dakilerden hangisidir? – Tıbbi abortus, serviksin olgunlaştırılması, do- A) Hücre zarında porlar açar ğum indüksiyonu ve diğer obstetrik amaçlarla B) Sitokrom P450 enzimini inhibe eder kullanılır. C) DNA ve RNA sentezini inhibe eder İloprost: D) Ribozomal protein biyosentezini inhibe eder – PGI2 analoğudur. E) Skualen epoksidaz enzimini inhibe eder – Ekstrakorporal dolaşıma alınmış olan kanın pıhtılaşmasını önlemek ve trombosit kaybını CEVAP: C 30 DENEME SINAVI - 1
  • 30. Flusitozin florlanmış bir primidin türevidir. Mantar 95. Aşağıdaki kalsiyum kanal blokörlerinden han- hücrelerinde önce 5-fluorourasile dönüşür. Daha gisinin kardiyodepresan etkisi en düşüktür? sonra 5-fluorodeoksiüridin monofosfata dönüşerek A) Verapamil B) Gallopamil DNA sentezini, fluoroüridin trifosfata dönüşerek C) Nimodipin D) Nikardipin RNA sentezini inhibe eder. E) Diltiazem CEVAP: D 93. Balantidium coli tedavisinde aşağıdaki anti- biyotiklerden hangisi tercih edilir? Nikardipin: A) Amoksisilin B) Spiramisin Oral biyoyararlanımı %35’tir. Oral kullanılır ve 20 C) Tetrasiklin D) Gentamisin dakikada etkisi başlar. Plazma yarılanma süresi E) Siprofloksasin 2-4 saattir. Aktif metaboliti yoktur. Karaciğerde büyük ölçüde metabolize edilir. Kardiyak depresan CEVAP: C etkisi en düşük kalsiyum kanal blokürüdür. İLK TERCİH Giardia lamblia Metronidazol Trichomonas vaginalis Metronidazol Pneumocystis carini Ko-trimoksazol 96. Trombosit agregasyonundaki en son basa- Toxoplasma gondii Pirimetamin + Sulfadiazin mağı bloke eden madde aşağıdakilerden han- Leishmania donovani Stiboglukonat sodyum gisidir? Balantidium coli Tetrasiklin A) Dipiridamol B) Anagrelid Trypanosoma brucei Suramin C) Eptifibatid D) Tiklopidin Trypanosoma cruzi Nifurtimox E) Dazoksiben CEVAP: C 94. Selektif β1 bloke edici etkisinin yanı sıra Glikoprotein IIb/IIIa reseptör antagonistleri nitrik oksit (NO) salınımına neden olan ilaç (Absiksimab/Tirofiban/Eptifibatid): aşağıdakilerden hangisidir? Glikoprotein IIb/IIIa reseptörleri trombosit memb- A) Propranolol B) Nebivolol ranında bulunur ve fibrinojen trombin tarafından C) Pindolol D) Labetolol aktive edilerek (fibrine dönüşerek) bu reseptörlere E) Asebutolol bağlanır ve trombositler birbirlerine çapraz bağla agregasyonu oluşturur. CEVAP: B Glikoprotein IIb/IIIa reseptörlerine bağlanmak için fibrinojen ve Von Willebrand faktörü molekülleri Nebivolol: ile yarışırlar ve onların bağlanmasını engellerler. Böylece trombosit agregasyonunun son basa- İntrensek sempatomimetik etki ortaya çıkarmak- mağını inhibe ederler. sızın β1 selektif blokaj etkisi gösterir. Bu etkiye ek olarak NO salınımına da neden olur. Bu da sistemik Agregasyonda kısmi inhibisyon yapan aspirin ve vasküler rezistansı düşürücü etki oluşturur. tiklopidinden daha fazla etkilidirler. Arteriyal kan basıncını sol ventrikül fonksiyonlarını Akut iskemik koroner sendromlarda, koroner deprese etmeden düşürür. arter üzerindeki girişimlerde ve stabil olmayan anginada trombüs ile damar tıkanmasını önlemek Hipertansiyon ve diyastolik kalp yetmezliği teda- için, genellikle düşük doz heparin ve aspirin ile visinde faydalıdır. birlikte kullanılırlar. DENEME SINAVI - 1 31
  • 31. Absiksimab; monoklonal antikordur. İrreversibl et- 99. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi over stimülasyonu ki oluşturur. yapılan kadınlarda prematür LH piklerini engel- Tirofiban; glikoprotein IIb/IIIa reseptörlerinin kom- lemek için kullanılır? petitif antagonistidir. A) Somatrem B) Setroreliks C) Buserelin D) Oktreotid E) Löprolid 97. Hipertansif ve antinatriüretik etkili endojen bir madde yapımını azaltıp, hipotansif ve CEVAP: B natriüretik endojen madde yıkımını azaltarak etki ortaya çıkartan madde aşağıdakilerden GnRH RESEPTÖR ANTAGONİSTLERİ (Setrore- hangisidir? liks/Ganireliks): A) Saralazin B) Kaptopril Gonadotropin salgılatıcı hormon antagonisti özel- C) Aspirin D) Parasetamol liğine sahip sentetik dekapaptidlerdir. E) Prazosin Over stimülasyonu yapılan kadınlarda prematür LH piklerini engellemek için kullanılırlar. CEVAP: B ACE inhibitörleri; hem arteriyollerde, hem de venüllerde vazodilatasyona yol açar. ACE enziminin inhibisyonu ile anjiotensin II sentezi inhibe edilir ve bradikinin parçalanamadığı için birikir. 100. Barsak mukozası üzerinde tahriş edici etkisiyle parasempatik gangliyonları stimüle ederek barsak motilitesini artıran laksatif purgatif 98. Glukozdan sorbitol oluşumunu inhibe eden ve aşağıdakilerden hangisidir? diyabet komplikasyonu gelişimini önleyen ilaç A) Basarin B) Bisakodil aşağıdakilerden hangisidir? C) Metilselüloz D) Sorbitol A) Troglitazon B) Akarboz E) Kepek C) Sorbinil D) Metformin E) Gliklazid CEVAP: B CEVAP: C Stimülan laksatif-purgatifler barsak mukozası üzerinde tahriş edici etkiyi ortaya çıkarırlar. Ayrıca Aldoz Redüktaz İnhibitörleri (Tolrestat/Alres- temas ettikleri yerde duyusal sinir uçlarını ve tatin/Sorbinil): barsak duvarındaki parasempatik gangliyonları – Glukozdan sorbitol oluşumunu inhibe eder- stimüle ederek barsak motilitesini artırırlar. ler. Gebeliğin sonuna doğru bu ilaçlar kullanılma- – Hiperglisemi durumlarında sorbitol bazı malıdırlar. Çünkü, uterus motilitesini de artırırlar. hücrelerde birikerek diyabet komplikasyonları- Ayrıca bu ilaçların uzun süre kullanılması kolonda nın bir kısmını oluşturur. Lenste, retinada, sinir miyenterik pleksusda zedelenme oluşturabilir hücreleri ve böbrekte sorbitol dehidrogenaz (katartik sendrom). bulunmadığı için sorbitol fruktoza dönüşüp – Bisakodil kullanılamaz, hücre içinde birikir, bu da – Antrakinon türevi (senozid A ve B) intrasellüler osmolariteyi artırır. – Laktuloz – Diyabetik nöropati ve retinopati gelişimini – Hint yağı (risinoleik asit) önlemek amacıyla kullanılırlar. – Fenolftalein 32 DENEME SINAVI - 1
  • 32. NİSAN 2010 DÖNEMİ 1. DENEME SINAVI KLİNİK BİLİMLER TESTİ SORU ve AÇIKLAMALARI Bu testte sırayla Dahili Bilimler, Pediatri, Cerrahi Bilimler, Kadın Doğum soruları ve açıklamaları bulunmaktadır. 101. Aşağıdaki EKG (Elektrokardiyogram) trasesi AR PAUSE yani VES’ i gören kalbin toparlanma hangisiyle uyumludur? zamanı. 102. Yukarıdaki soruda görülen EKG bulgusu aşa- ğıdaki hangi ilaca bağlı gelişmiş olabilir? A) Beta Bloker B) ACE (Angiotensin dönüştürücü enzim) A) Sol dal bloğu B) Sağ dal bloğu inhibitörleri C) Sinüsal taşikardi D) Ventriküler taşikardi C) Digital E) Bigemine ventriküler ekstra sistol D) Bosentan E) Spirinolakton CEVAP: E CEVAP: C EKG soruları son yıllarda giderek önem kazanan TUS’un vazgeçilmezi olmuştur. EKG sorularına ön Ne önemi var bigemine olmasının illaki var; zira yargılı ve korkarak yaklaşmak soruyu kaybettirir. TUS ‘un en çok sorulan ilaçları Digitallere bağlı en Bu soruda da daha soruya bakmadan sadece sık görülen aritmidir de ondan ..... şıklara bakarsak 1-2 şık eleyebiliriz. Nasıl? C şıkkı, sinüsal taşikardi, kalp hızı soruda taşikardi ile uyumsuz yani 100 üzeri değil kafadan 1 şık gitti. Gelelim A ve B şıklarına, bir soruda şıklar zıtsa 103. 49 yaşında bayan hasta onkoloji servisinde cevap ya bunlardan biridir ya da ikisi de değildir. akciğer adenokanseri nedeni ile kemoterapi Sol Dal Bloğu alırken ani nefes darlığı gelişiyor. Hastanın yapılan fizik muayenesinde boyun venöz 1. Geniş QRS dolgunluğu ve taşikardi dışında bulgu sap- 2. D1 –aVL ;V5-6 ST çökmesi ve tavşan ku- tanmıyor. Hastanın çekilen EKG ‘sinde voltaj lağı görünümü;yani Rr’ olmalı düşüklüğü izleniyor. 3. V1-3 de ise derin S Bu hastada bir sonraki aşamada yapılması ge- Sağ Dal Bloğu reken ilk tetkik aşağıdakilerden hangisidir? 1. Geniş QRS A) Akciğer grafisi 2. V1-3 ST çökmesi ve tavşan kulağı görü- B) Toraks tomografisi nümü C) Ventilasyon - perfüzyon sintigrafisi EKG bunlarla uyumsuz. D şıkkı, ventriküleri bil- D) Ekokardiyografi miyoruz diyelim hasta değil. Geriye ne kaldı E) D - dimer bigemine ventriküler ekstra sistol(VES) cevap E şıkkı. Nedir peki bu VES ‘ler ? Sizde bu EKG CEVAP: D sorusunu okurken bile olabilen sağlıklı insanda da görülebilen atımlar (Stres, sigara, kahve, çay, Vaka soruları ve TUS... Devamı soru önce tanı TUS vs...) sonra nasıl kesin tanı… Hasta malign hasta ani Nasıl tanıyalım ?GENİŞ QRS ve KOMPANSATU- nefes darlığı mevcut. Boyun venöz dolgunluğu DENEME SINAVI - 1 33
  • 33. sağ kalbe venlerin dönüşü engellenen bir durumu OLANLAR ifade ediyor. Yani sağ kalp yetmezliği olabilir. – PROTEZ KAPAĞI OLANLAR Taşikardi laf kalabalığı... Evet can alıcı yer – DÜZELTME OPERASYONUNDAN SONRA EKG’de voltaj düşüklüğü niye düşşün voltaj V 1-6 İLK 6 AY 10 mv altı, ekstremite derivasyonlarında 5 mv altı – KALP TRANSPLANTASYONU SONRASI amplütüd düşük voltaj kalbin etrafı sarılmış neyle KAPAK HASTALIĞI OLANLAR sıvıyla tabi… Malign hasta perikarda metastaz sonuç: TAMPONAD Bitmedi tanısı EKOKARDİYOGRAFİ tanıyınca kolay… 105. Aşağıdaki hastalardan hangisinin pulmoner DİKKAT Akciğer –Meme CA, Malign melanom, emboli olma olasılığı diğerlerine göre daha lenfoma hastası nefes darlığı TAMPONAD azdır? düşünmek bir soru getirebilir. TAMPONAD da BİLİNMESİ GEREKENLER ANİ A) Meme kanseri nedeni ile kemoterapi NEFES DARLIĞI, SAĞ YETMEZLİK BULGULARI, alan hasta PULSUS PARADOKSUS (Derin inspirasyonda B) Her gün sabah 2 saat yürüyen 40 yaşında sistolik 100 mmHg dan fazla kan basıncı düşüşü), bayan hasta EKG ‘de düşük voltaj, Telede çadır kalp…Tanı C) Bir hafta önce intertrokanterik kırık nedeni ile EKO tedavi perikardiyosentez ............ ortopedi servisinde yatan hasta D) Morbid obes hasta E) Faktör 5 Leiden mutasyonu olan hasta 104. Aşağıdaki hangi hastaya diş çekiminden önce CEVAP: B infektif endokardit profilaksisi verilmesine gerek vardır? Bu da bizden olsun diyelim basit soru hareketli A) Mitral protez kapaklı hasta hareketsiz ayırt ettik DVT’yi emboli yaptık..... B) Kalıcı kalp pili olan hasta C) 35 yaşında, 6 yaşında VSD nedeni opere olan hasta D) Hafif Mitral darlığı E) MVP ile birlikte orta derece mitral yetmezliği 106. Aşağıdaki durumlardan hangisinde hemoptizi olan hasta beklenen bir bulgu değildir? A) Astım CEVAP: A B) Pulmoner tüberküloz C) Bronşiektazi İşte TUSTIME deneme sınavına girmenin farkı D) Akut akciğer ödemi değişen bilgiyi soruda görüyorsun yanlış yapınca E) Aspergilloma üzülmüyorsun doğruyu öğrenip sınava mutlu giriyorsun.Artık profilaksi klavuzu tam dişimize CEVAP: A göre karışık değil kimseye nerede ise önerilmiyor. Peki neyi öğrenelim. Tabi ki verilenleri çünkü daha Hemoptizi toplumda en sık kronik bronşitte göz- az TUS da her zaman azı öğrenmek zaman ve lenir. Kalp hastalığı deyince akla mitral stenoz gel- akıl tasarrufu.... melidir. Yine diğer kapak hastalıkları ve akciğer PROFİLAKSİ ÖNERİLEN KALP HASTALIKLARI ödeminde görülebilir. Bronşiektazi, pulmoner – DAHA ÖNCE ENDOKARDİT GEÇİRENLER tbc, kavite içinde aspergillus hemoptizi yapabilir. – SİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIĞI Astma da beklenen bir bulgu değildir. 34 DENEME SINAVI - 1
  • 34. 107. 40 yaşında bayan hasta iki aydır lösemi nedeni BAZI pnömoni ipuçları: ile hospitalize edilmiştir. 2 gündür titremeyle S.Pnomonia ………. Herpes Labialis yükselen ateş ve periferik katater etrafında Mycoplasma ………. Büllöz Mirinjit kızarıklık saptanıyor. Bu hastada en olası Lejyonella ………. HipoNa, KC va kas enzimlerin- patojen mikroorganizma aşağıdakilerden han- de yükselme gisidir? Pseudomonas ………. Ektima gangrenosum A) Staphylococcus aureus Clamidya psittaci ………. Kuşla temas B) Staphylococcus epidermidis C) Plavobacterium S.aureus ………. PA AC grafisinde pnömo-tacel, D) Pseudomonas aeruginosa kavite, apse, ampiyem E) Salmonella türleri CEVAP: B 109. 45 yaşında erkek hasta baş ağrısı yakınması ile polikliniğe başvuruyor.Yapılan fizik muaye- Eski TUS sorusu adetten bir iki tane olur 2005 nesinde ciltte livedo retikülaris saptanıyor. Nisan’ın biraz modifiye hali katater ve enfeksiyon Bunun dışında tamamen normal bulgular eşittir: Staphylococcus epidermidis... saptanıyor. Yapılan tam idrar tetkikinde +++ proteinüri saptanıyor. Hastada aynı zamanda HbsAg pozitifliği bulunuyor. Zaman zaman he- 108. 23 yaşında daha önceye ait bilinen hastalığı matokezya da tarifleyen hasta kliniğine ileri olmayan hasta son bir haftadır öksürük ve tetkik için yatırılıyor. Bu hastada en olası tanı koyu renkli balgam nedeni ile başvuruyor. aşağıdakilerden hangisidir? Hastanın fizik muayenesinde ateş 38 derece, akciğer sağ bazalde raller, ve kalp hızı 99 atım/ A) Romatoid artirit dk saptanıyor.Yapılan kan tetkiklerinde lökosit B) Poliartiritis nodosa 15.000 /mm3, LDH 550IU, AST 79 IU, ALT 167 C) Wegener Granülomatozu IU saptanıyor. Hastaya klaritromisin tedavisi D) Sjögren sendromu başlanıyor. Hastanın 2 gün sonra genel E) Hipersensivite vasküliti durumu kötüleşiyor. Bilinç bozukluğu nedeni ile acil servise gelen hastada kan sodyum CEVAP: B düzeyi 115 mEq/L saptanıyor. Bu hastada en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? Önce daldan budaktan semptomlar yani baş ağ- A) S. aureus pnömonisi rısı, cilt bulgusu, böbrek, gastrointestinal trakt B) Clamidya pnömonisi tutulumu yani her yeri tutan bir hastalık C) Lejyonella pnömonisi, Evet VASKÜLİT tabi ki.. Damar olan heryerde D) Mycoplasma pnömonisi bulgusu olur. Dahili pratikte tanı konamazsa E) H1 N1 pnömonisi sorun vaskülittir. Ama her vaskülit özel bulgusu ve tutulum yeri CEVAP: C mevcut.. Önce cinsiyet genelde romatolojik hastalıklar ba- Başta yaklaşım doğru toplum kökenli pnomoni yandır. PAN erkektir. Wegener ve Behçet cinsiyet düşündün MAKROLİD başladın. Hasta kötüleşti ayırmaz. ve hipoNa buldun hemen Lejyonella pnömonisi PAN için bilinmesi gerekenler atlamalıyız. Fantastik cevap E şıkkı olur hani PAN Hbs Ag pozitifliği gündemde diye her zaman işaretlemek mantıklı olmaz. GIS tutulumu DENEME SINAVI - 1 35
  • 35. Testis tutulumu ( Eğer testis tutulumu varsa 2 şey CEVAP: E olur ya PAN ya Behçet) Kardiyak tutulum (Yetişkinde koroneri en sık tutan t(14-18) Folliküler lenfoma da görülür. Diğerleri PAN dır.) doğrudur. Muhtelif zamanlar TUS bunları hatırlar. Sinir Sistemi (Vaskülitler içinde mononöritis multi- pleks en sık yapan PAN’dır.) Deri tutulumu Böbrek tutulumu tipiktir. Ama AKCİĞERi TUT- MAZ. Akciğeri tutan PAN mikroskopik PAN’dır. 112. Yirmi beş yaşında bayan hasta halsizlik ve ça- buk yorulma yakınmalar ile başvuruyor. Fizik muayenesinde cilt ve mukozalar soluk, traube sahasında perküsyonda matite bulunuyor. 110. Aşağıdaki romatolojik hastalıklardan hangisin- Tam kan sayımında hemoglobin 8 gr/dl, MCV de C1-2 (atlantoaksiyel eklem) tutulumu tipik- 69 fl, lökosit 7200 mm3, trombosit sayısı tir? 200.000 mm3 olarak bulunuyor. Periferik yaymada hipokromi, mikrositoz, anizositoz, A) Sistemik lupus eritemazosus hedef hücreleri, normoblastalar görülüyor. B) Romatoid Artirit Hemoglobin elektroforezinde Hemoglobin C) Behçet Hastalığı A izlenmiyor. Hakim olarak hemoglobin F D) Ailevi akdeniz ateşi olarak saptanıyor. Demir parametreleri normal E) Skleroderma saptanıyor. CEVAP: B Bu hastada en uygun tedavi nedir? A) İmmünsüpresif tedavi Klasik spot TUS sorusu Romatoid artirit için eklem B) Kan transfüzyonu tutulumu teorik olarak bütün sinoviyal eklemleri C) Kortikosteroid tedavisi tutması yönündedir. Ama pratikte tutmadığı ek- D) Splenektomi lemler hep karşımıza çıkabilir. E) Kemik iliği transplantasyonu RA'nın tutmadığı eklemler CEVAP: D DIF (Distal interfarengeal eklem) Omurga tutulumu (C1-2 hariç ve C1-2 tutulu- Hastada tanı talasemi intermediadır. Hipokrom mu da RA için tipiktir.) mikrositer anemisi olması 2 ihtimali akla getirme- Sakroiliak eklem (Seronegatiflerden en önem- lidir. Demir eksikliği veya talasemi olmalı demeliyiz. li farklarından biri.) Hemoglobin elektroforezinde A’nın yerini F almış ve demir parametreleri normal saptanıyor. O zaman talasemi olmalı ama iki ihtimal daha karşımıza çıkar.Ya talasemi major veya interme- 111. Aşağıdaki neden olduğu tümör ve genetik de- dia olarak düşünmek gerekir. Transfüzyon yapıl- fekt eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır? madan hemoglobin düzeyi 8 gr/dl olduğu için tanı intermediadır. Hemoglobin 6 gr/dl’den daha A) t(11-22)..........Ewing sarkomu düşük ağır bir anemi olsaydı tanı talasemi major B) t( 8-14 )..........Burkıtt Lenfoma olurdu. Ama bu hasta klinik ve laboratuar bulguları C) t(15-17)..........Akut myelositik lösemi M3 (AML ile intermedia ile uyumludur.. Talasemi major ve M3) intermedialı hastalara 9 yaşından sonra elektif D) ret onkogeni ............Meduller tiroid kanseri şartlarda splenektomi yapmak gerekir. E) t( 14-18) ...............Kronik myelositik lösemi 36 DENEME SINAVI - 1
  • 36. 113. Altmış sekiz yaşında erkek hasta inguinal 114. Aşağıdaki durumlardan hangisinde dolaşımda herni nedeni ile opere olmadan önce yapılan geçici olarak retikülosit sayısında artış görü- tetkiklerinde lökosit: 51000/mm3, hemoglobin: lür? 12 mg/dl,trombositler: 183 000 mm3 ve periferik A) Polen alerjisi yaymada %90 olgun lenfosit, %10 nötrofil, erit- B) Bakteriyel enfeksiyon rosit ler ve trombositler normal saptanıyor. C) Deniz seviyesinden yüksek rakıma taşınmak Bu hastada en olası tanı aşağıdakilerden han- D) Kızamık aşısı gisidir? E) Viral enfeksiyon A) Akut myeloblastik lösemi B) Lökomoid reaksiyon CEVAP: C C) Akut lenfoblastik lösemi D) Kronik myeloblastik lösemi Şimdi soru hangisi retikülositoz yapar şeklinde E) Kronik lenfositer lösemi kısaltalım. Retikülosit deyince nedir bu eritrosit prekürsörü yani soruyu hangisi eritrosit sentezini CEVAP: E yada yıkımını artırır diye düşünelim. Yıkım olsa hemen HEMOLİTİK ANEMİ akla gelirdi. Şıklarda olmadığına göre sentez artışı yapan Eğer asemptomatik hastada tesadüfen lökosit durum tabiki yüksek rakım;düşük oksijen parsiyel sayısı 50000 üzerinde ise tanı KLL’dir.Özellikle basıncını kompanse etmek için artan eritrosit ve ileri yaş erkeklerde görülür. prekürsörleri.... Genellikle B kökenli lenfositlerden köken alır. Bu soruya farklı açıdan bakalım;sorudaki enfeksi- – Erişkinde en sık görülen lösemidir. 60 yaş yon ve aşılar kemik iliğini geçici baskılayıp zaten üstünde daha çok görülür. Erkek, kadın oranı hematopoezi baskılayabilir.Yani yüksek rakım 2:1'dir. Etiyolojisinde virüs ve radyasyonun elde kalır.Polen alerjisi peki diyeceksiniz orda şık etkisi yoktur. bulamadık çaresizlik bişeyler koymak için yazılmış – Genellikle asemptomatik olup rutin taramalar bir şık işte... esnasında lökosit sayısının yüksek olması ile tanı konur. Klinik: – Klinikte en sık yaygın lenfadenopati ile heki- me gelirler. 115. Otuz altı yaşında bayan hasta yaklaşık üç – Splenomegali olabilir gündür boyunda hassasiyet,ağrı şikayeti ile – Otoimmün hemolitik anemi, anemi ve trombo- hastaneye başvuruyor. Yapılan muayenede sitopeni bulguları olabilir. tiro-id bezi grade 2 ele geliyor ve palpasyonu – Hipogamoglobulinemiye bağlı kapsüllü bakte- ağrılı olarak tespit ediliyor. Radyoaktif iyot riyel infeksiyonlar sık görülür. alımında azalma,sedimentasyon 110mm/s, serbest T4 ve T3 yüksekliği saptanıyor. Laboratuvar: Hemoglobin ve trombosit normal veya düşüktür. Bu hastada en olası tanı aşağıdakilerden han- Lökosit sayısı > 100.000’dir. PY’da lökositlerin gisidir? % 90’nından fazlası matür lenfosittir. A) Riedel troiditi B) Subakut granülomatöz troidit, C) Hashimato troiditi D) Graves Hastalığı E) Toksik multinodüler guatr CEVAP: B DENEME SINAVI - 1 37
  • 37. Troiditler vaka sorularının endokrinde vazgeçilmez 117. Antitrombin-3 ‘e bağlanıp direkt inhibe eden şeklidir. Soruda can alıcı noktalar ağrı ve sedi- aşağıdakilerden hangi antikoagülandir? mantasyonun 100’ün üzerinde artışıdır. Riedel A) Warfarin sodyum B) Hirudin trioditi özellikle tahta gibi sert palpe edilen ve C) Klopidogrel D) Heparin anaplastik kanser ile karışan formudur. Gravese E) Tiklodipin benzeyen tek nokta hipertroidi laboratuvarı klinik uyumsuzdur. Nodüler guatr atmasyon şık nodül CEVAP: D zaten palpe edilmiyor. Cevap granülomatöz troidit olmalı özellikle genç bayanlarda otoimmün Heparin direkt AT-3’e ve Faktör 10a'ya bağlanıp mekanizma ile ağrılı ve sedimantasyon artışı etki gösterir. Warfarin vitamin K reaktivasyonunu olan durumlarda düşünülmeldir. Diğer adı DE- inhibe eder. QUARVİAN troiditidir.Hastalarda biopside dev hücreler ve fagositler görülebilir. Tedavide aspirin Tiklodipin ve Klopidogrel ADP antagonistidir. direnç varsa steroid verilebilir. Hirudin direkt trombine bağlanıp inhibe eder. Bütün troiditlerin erken dönemi hipertroidik sonra ötroidik en son dönemde hipotroidik olabilir. Bütün tiroiditlerde radyoaktif iyot up- 118. Kırk bir yaşında erkek hasta onüç yıldır ülseratif take düşük olur. kolit tanısı ile izlenen hasta sarılık ve kaşıntı şikayeti ile başvuruyor. Labarotuvar testlerinde total billuribin ve ALP(Alkalen fosfataz) artışı izleniyor.Hastanın yapılan USG’sinde safra kesesinde taş izlenmiyor. Hastaya yapılan ERCP sonucunda safra yollarında tesbih ta- 116. Aşağıdakilerden hangisi diyabetik bir hastada nesi şeklinde görünüm izleniyor. otonom nöropati bulgusu değildir? Bu hastada en olası tanı aşağıdakilerden han- A) Sık idrara çıkma gisidir? B) İstrahat taşikardisi A) Primer Bilier Siroz C) İmpotans B) Hepatorenal sendrom D) Gastoparezi C) Koledokal kistler E) Atonik mesane D) Primer sklerozan kolanjit E) Kardiyak siroz CEVAP: A CEVAP: D Diyabetsiz endokrin sınavı olmaz diye düşünürsek klasik sorulardan biri. TUS sınavı için hastalıklar ve birliktelikler çok Diyabetin otonom sinir sistemi etkilerinden bilme- önemlidir. Hastamız ÜC (Ülseratif kolit) sonrasın- miz gerekenler da safra yollarında problem olduğunu sarılık – İstrahat taşikardisi, ,billuribin artışı ve ALP yüksekliğinden anlıyoruz. – Postural hipotansiyon Hastada Primer skerozan kolanjit çünkü ERCP – Atonik mesane bize tesbih tanesi görünümünü belirtiyor. Bu – Gece diaresi soruyu patolojide de görme şansımız yüksektir. – Kabızlık En önemli ayırıcı tanı yada soru için çeldirici ise – Gastroparezi primer bilier siroz olabilir.Primer bilier siroz genç – İmpotans kadın ve kaşıntı bir araya gelince düşünmek Sık idrara çıkma diyabette solid diüreze bağlı gerekir.Primer bilier siroz ise hashimato ile sıktır. görülen bulgudur. (2 side otoimmün dikkat) 38 DENEME SINAVI - 1
  • 38. 119. Aşağıdaki durumların hangisinde hipoma- Akut böbrek yetmezliğinde diyaliz endikasyonları gnezemi görülmez? mutlaka bilinmelidir. En son 2009 eylül sınavında yine benzer soru gelmiştir. Nefrolojinin temel A) Alkolizm konusu olduğu unutulmamalıdır. Diyaliz endikas- B) Diüretik tedavi yonları şöyle akılda tutulabilir. C) Bartter sendromu D) Tubulointerstisyel nefrit ABY’de tek başına üremik semptomların varlığı E) Kronik böbrek yetersizliği diyaliz endikasyonu iken, diğer durumlar medi- kal tedaviye yanıtsızlık durumlarını içerir. CEVAP: E – ABY’de diyaliz endikasyonları Tedaviye dirençli K yüksekliği Hani adetten dedik eski TUS sorularını sorgu- Tedaviye dirençli kalp yetmezliği lamak... Yine eski bir sorunun mdifiye halidir. Tedaviye dirençli metabolik asidoz Burada her zaman yapmamız gereken az olanı Tedaviye dirençli hipervolemi bilmektir. Hipermagnezemi en önemli nedeni Üremik akciğer, perikardit, ensefalopati ve KBY'dir. Banane Hipomagnezemiden diyebilir- kanama diyatezi siniz. Meraklıları için Hipomagnezemi nedenleri: Hipomagnezemi nedenleri: – Malabsorbsiyon sendromları – Manütrisyon – Alkolizm – Total parenteral beslenme – Diüretik tedavi – Bartter sendromu 121. Hepatit C sirozu nedeniyle 8 sene önce karaci- – Hiperkalsemi ğer nakli olan ve imunsupresyon tedavisi alan – Hiperparatirodi 53 yaşındaki erkek hasta son 1 aydır unut- – Böbrek nakli kanlık, depresyon, sağ ayakta güç kaybı ve – Tubulointerstisyel hastalıklar parestezik semptomlar ile başvuruyor. Yapılan – Volüm artışı tetkiklerde MR da serebullum ve periventriküler Kronik böbrek yetersizliğinde hipomagnezemi demyelinizan plaklar saptanıyor. Hasta takibin- değil hipermagnezemi görülür. Aşırı diyetle alı- de genel durumunun kötüleşmesi nedeniyle mı ve aniasit aşırı kullanımına bağlı da nadiren nöroloji yoğun bakımına yatırılıyor. En olası görülebilir. tanı nedir? A) Akut demiyelinizan ensefalomyelit B) Multipl sklerosis C) Progresif multifokal lokoensefalopati 120. Aşağıdakilerden hangisi akut böbrek yeter- D) Amiyotrofik lateral sklerozis sizliği olan hastalarda diyaliz tedavisi endikas- E) Gullian Barre senromu yonlarından değildir? A) Üremik perikardit CEVAP: C B) Tedaviye dirençli kalp yetmezliği C) Tedaviye dirençli hiponatremi PML, Hücresel immun yetmezlik olan hastalarda D) Tedaviye dirençli hiperkalemi JC-BK virus denilen papovavirus ailesine dahil E) Tedaviye dirençli hipokalsemi virusların yaptığı demiyelinizan yavaş virus enfek- siyonudur. Norolojik kayıp, demans ile seyreder, CEVAP: E ölümcüldür. DENEME SINAVI - 1 39
  • 39. 122. Aşağıdakilerden hangisi Alzheimer’den so- CEVAP: E rumlu olan amiloid tipidir ? A) A-beta Seboreik keratoz deride keratin birikimi ile karek- B) Amiloid ilişkili protein (AA) terize beningn deri lezyonlarıdır. Diğerleri ise C) İmmunglobulin hafif zincir (AL) premalign in-situ lezyonlardır. D) Beta2 mikroglobin E) Kalsitonin CEVAP: A 124. Aşağıdakilerden hangisi şizofrenide görülen pozitif semptomlardan değildir? Alzheimer Demansı A) Katatoni B) Taşkınlık Yaşlılarda en sık demans sebebidir. 2. sıklıkta C) Uygunsuz duygulanım D) Sanrılar Mutiinfart Demans görülür. E) İçe kapanma 1907 yılında Alois Alzheimer tarafından tanım- lanmıştır. Toplumda 85 yaş ve üzerinde %50 CEVAP: E prevalansı vardır. Alzheimer hastalığı beyinde nöron membranında İçe kapanma negatif semptomdur. Diğerleri ise normalde bulunan APP (amiloid prokürsör protein) pozitif semptomlardır. Pozitif semptomlar, klasik parçası olan A-beta birikmesiyle oluşur. antipsikotik ile; negatif semptomlar ise atipik an- APP’den A-beta fragmanını ayıran enzimler olan tipsikotikler ile tedavi edilir. beta ve gama sekretazın genetik faktörlerle hatalı çalışması sonucu amiloidojenik A-betanın (senil plak) oluştuğu sanılmaktadır. Hastalık öncelikle hipokampusu etkiler. 125. Aşağıdaki genel anasteziklerden hangisi kon- 21. kromozomda kalıtılan APP, Down sendromlu vulziyon eşiğini düşürür ? hastalarda fazlaca yapıldığı için 20’li yaşlarda erken demans gelişir. A) Sevoflurain B) Enflurain Aksondaki mikrotübüllerin oluşumunda görev C) Desflurain D) İzoflurain yapan tau proteinin birikimide Alzheimer’da E) Ketamin nörofibriler yumaklar oluşmaktadır. Apo E proteini Alzheimer’deki amiloidotik madde- CEVAP: B nin stabilizasyonu sağlar. Bu nedenle Apo E4 homozigot kişilerde erken demans oluşur. Enflurain konvulziyon eşiğini düşürerek konvul- ziyona neden olabilmektedir. Alzheimer hastalığında öcelikle asetilkolinerjik noronlar kayba uğrar. 126. Aşağıdakilerden hangisi maralji parestika için doğrudur ? 123. Aşağıdakilerden hangisi deride görülen kar- sinoma insitu lezyonlardan değildir? A) Femur iç kısmında uyuşma vardır B) Zayıf kişilerde daha sık görülür A) Bowen hastalığı C) Adson manevrası tanı testi olarak kullanılır B) Queyrat eritroplakisi D) Obturator sinir sıkışması söz konusudur C) Lokoplaki E) İliak kristaya lokal anestezik enjeksiyonu D) Solar keratoz semptomları geçirir. E) Seboreik keratoz 40 DENEME SINAVI - 1
  • 40. CEVAP: E 129. Yukarıdaki hastanın tanısında en yararlı tetkik hangisidir ? Maralji parestetika N.Kutaneus femoris lateralisin, A) BT lig.İnguinale ile SIAS arasında sıkışmasıdır. Femur B) MR lateral yüzünde uyuşma ve ağrı ile karakterizedir. C) Evoked poteniyel destekli EEG Obez kişilerin sorunudur. D) PET E) SPECT CEVAP: A 127. Aşağıdakilerden hangisi glokom için doğru değildir? A) Optik atrofiye sebep olur B) Optik kap derinliği artar. C) Göz içi basıncı her zaman normalden yüksektir D) Periferik iridektomi tedavide yararlıdır E) İlaç tedavisi genellikle başarılı değildir 130. 48 yaşında kadın hasta meme kanseri nedeniyle CEVAP: C sağ mastektomi ve sağ aksiler diseksiyon yapı- lıyor. Operasyondan 2 ay sonra hasta kol ağrısı Glokom göz içi basıncın yükselmesidir. Ancak ve kızarıklık şikayeti ile polikliniğe başvuruyor. bazı hastalarda normal basınçlı glokom denilen, Lokosit:6.800 /mm3, sedimantasyon Normal göz içi basıncı yükselmeden optik cuppingin arttığı olan hastada, genel bakıda sağ kol nabızlarının glokom olabilir. azalmış olduğu gözleniyor. Grafide radius ve el bilek kemiklerinde benekli tarzda osteoporoz izleniyor . En olası tanı nedir ? A) Selülit 128. 32 yaşında erkek, Bodruma tatile gidiyor. B) Anjiosarkom Gürültülü ortamlarda başının dönmesi üze- C) Meme kanseri kemik metastzı rine polikliniğe başvuruyor. İşitme testleri D) Sudeck atrofisi normal olan hastada, herhangi bir anormallik E) İskemik kontraktür saptanmıyor. Bu hasta için en olası tanı nedir? CEVAP: D A) Superior semisirküler kanal dehissansı B) Labirent fistulu Sudeck Artofisi (Refleks Sempatik Distrofi) C) Labirentit Travma, cerrahi, lokal veya sistemik hastalıkları D) Meniere hastalığı takiben, el veya ayakta ağrı, şişlik, renk değişikliği E) Seroz otit ve eklemde sertlikle karakterize vazomotor fonk- siyon bozukluğudur. CEVAP: A Travma, reflex yolla büyük arterlerde değişiklik yapmadan terminal arterlerde devamlı vazo- Superior semisurkuler kanal dehissansında, spazma neden olur. superior semisurkuler kanal üzerinde kemik El ve ayakta şişme, hassasiyet, soğukluk, terleme, çatı olmamasına bağlı özellikle çok gürültülü siyanoz ve hareket kısıtlılığı vardır. Radyolojide ortamlarda vertigo gelişir. Tanısında BT kullanılır. "benekli osteoporoz görünümü" vardır. DENEME SINAVI - 1 41
  • 41. 131. 18 yaşında annenin ilk gebeliğinden, 36 haftalık 133. Yenidoğan bir bebeğin 1. dakika değerlendir- gebelik sonrası 1700 gram olarak doğan be- mesinde solunumunun yüzeyel olduğu, kalp bekte aşağıdakilerden hangisinin görülme ola- tepe atımının dakikada 80 bulunduğu, ekstre- sılığı en düşüktür? mitelerinin siyanotik ve gövdesinin pembe olduğu görülüyor. Alt ekstremitelerinde flek- A) Mekonyum aspirasyon sendromu siyon olan çocuğun burnuna sokulan katetere B) Hipoglisemi ağlama ile yanıt verdiği gözleniyor APGAR C) Hipotermi skoru kaçtır? D) Persistan fetal dolaşım E) Respiratuvar distress sendromu A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8 CEVAP: E CEVAP: C Bu çocuğu değerlendirdiğimizde sınırda prematü- re ve SGA olduğunu görüyoruz. SGA’lı bebek- Bir puan solunumdan, bir puan kalp hızından, lerde glikojen depoları yetersiz olduğundan bir puan cilt renginden, bir puan kas tonusundan hipoglisemi sık görülür. Mekonyum aspirasyon ve iki puan da refleks yanıttan alır. Bu durumda sendromu 34. gebelik haftasından önce hemen apgar skoru 6 dır. hiç görülmeyen ve fetal distress sonucu ortaya Apgar Skorlaması çıkan bir tablodur. Özellikle SGA’lı bebeklerin Bulgu 0 1 2 sorunudur. Hipotermi hem prematüre, hem SGA’lı Gövde Cilt rengi Mor veya pembe, Tamamen hem de term bebeklerde sıkça karşılaşılan bir (Appearence) soluk extremiteler pembe problemdir. Persistan fetal dolaşım yine SGA’lı mor bebeklerde sıktır. Fakat kronik fetal distress altında Kalp hızı Yok <100/dk >100/dk (Pulse) olan SGA’lı bebeklerde akciğer maturasyonu Öksürük- Refleks yanıt Yüz hızlanacağından RDS göreceli olarak oldukça Yok hapşırık-güçlü (Grimace) buruşturma ağlama nadir görülen bir durumdur. Yok Alt Tonus (tüm vücut ekstremi- Aktif hareketli (Activity) ekstansiy- telerde onda) fleksiyon Solunum Düzensiz/ Düzenli- Yok (Respiration) çene atma ağlıyor. 132. Aşağıdakilerden hangisi yenidoğan döneminin 134. Hangisinde neonatal mortalite riski en düşük- normal fizik muayene bulguları arasında yer tür? almaz? A) 39 haftalık ve 2200 gr ağırlığında doğan A) Solunum hızı 40-50/dk arasında değişir yenidoğan B) Kalp atım hızı 120-160/dk arasındadır B) 36 haftalık ve 2400 gr ağırlığında doğan C) Ciltte sklerem gelişmesi yenidoğan D) Toksik eritem oluşması C) 35 haftalık ve 3600 gr ağırlığında doğan E) Yenidoğanda vajinal kanama görülmesi yenidoğan D) 38 haftalık ve 3000 gr. ağırlığında doğan CEVAP: C yenidoğan E) 43 haftalık ve 4500 gr ağırlığında doğan Sklerem: Periferik dolaşım bozukluğu sonucu yenidoğan ortaya çıkar. Özellikle sepsisli yenidoğanlarda kötü prognoz işaretidir. Diğerleri normal FM CEVAP: D bulgusudur. 42 DENEME SINAVI - 1
  • 42. Klasik bir soru. A da SGA’lı bir bebek, B de sınırda A) Bruton agammaglobulinemisi prematüre bir bebek, C de LGA'lı ve prematüre B) Siklik nötropeni bir bebek, D de term bebek, E de ise postterm C) Selektif IgA eksikliği ve LGA lı bir bebek verilmiş. Tabii ki term bebekte D) Di George sendromu mortalite riski en düşük olacaktır. E) AIDS CEVAP: A Bruton agammaglobulinemisi, X’e bağlı olarak 135. 2800 gr ağırlığında, full term bir infant supin geçen bir hastalıktır. Hastalığın semptom ve bul- pozisyona getirildiğinde respiratuar dist-ress guları, anneden gelen transplasental antikorlar geliştiği görülüyor. Hastanın fizik muayene- azalmaya ve kaybolmaya başladığından sonra sinde glossoptozis, mikrognati ve yarık da- yani yaklaşık 4 aylıktan itibaren ortaya çıkar. Etki- mak saptanıyor. Bu hastada en olası tanı lenen erkek çocuklarda lenf dokusu çok azdır. aşağıdakilerden hangisidir? Bu nedenle tüm antikorların yapımı oldukça A) Edwards sendromu B) Down sendromu azalmıştır ve hasta nötropenik olabilir. AIDS’li C) Pierre-Robin sendromu D) Noonan sendromu hastalarda lenf nodları genellikle hipertrofiye E) Prader Willi sendromu olmuştur ve genellikle hipergammaglobulinemi vardır. CEVAP: C Pierre-Robin sendromunda mandibuler hipopla- zi ve buna bağlı mikrognati, yarık damak, ve makroglossi-glossopitozis görülür. Bu hastalar, supin pozisyona getirildiklerinde relatif olarak 137. Kemik yaşı ve takvim yaşı eşit ve boy yaşı ge-ri büyük olan dilleri, geriye düşer ve posterior farinks olan bir çocuğun, büyüme eğrisi normal stan- ve havayolunu tıkar. Hastanın supin pozisyonda dartların altında olmasına karşın standartlara tutulmamasına dikkat etmeli ve gerekirse trake- paralel seyrediyorsa bu boy kısalığının nedeni ostomi uygulanmalıdır. aşağıdakilerden hangisidir? A) Konstitusyonel boy kısalığı B) Hipotiroidi C) Ailesel boy kısalığı 136. İki yaşındaki bir erkek çocuk, ateş, öksürük ve D) Kronik böbrek yetmezliği kısalığı takipne şikayetleri ile getiriliyor. Hastanın fizik E) GH eksikliği muayenesinde, tonsillerinin çok küçük olduğu saptanıyor. Lenfadenopatisi olmayan hasta- CEVAP: C nın AC grafisinde sağ orta lobda infiltrasyon gözleniyor. Periferik yaymasında 2400 beyaz Genetik Boy Kısalığı (Ailevi boy kısalığı): küresi olan hastanın kan kültüründe pnö- – TY=KY>BY dır. (TY genellikle KY ile uyum- mokok ürüyor. Hikayesinden, daha önce bir ludur. Ama bazen 1-2 yıl geri bulunabilir). çok kez pnömoni ve otitis media atağı ve 10 – Bu çocukların boyları kısadır ama anne ve aylıkken Hemofilus influenza tip b bakteri- baba boylarına göre düzeltilmiş büyüme yemisi geçirdiği öğreniliyor. İlk 6 ay hastanın eğrilerinde boyları normal sınırlardadır. tamamen sağlıklı olduğu, bir erkek kardeşinin – Çocukta klinik bir patoloji yoktur. 12 aylık iken, bir ateşli hastalık sırasında – Doğumda kiloları normaldir. öldüğü öğreniliyor. Bu hastada en olası tanı – Puberte normal yaşta başlar. aşağıdakilerden hangisidir? – Nihai boyları kısadır, tedavisi yoktur. DENEME SINAVI - 1 43
  • 43. 138. Nöromotor geriliği olan iki yaşındaki bir ço- Bebeklerde fenilketonüri nedeniyle; cukta kronik rinit tekrarlayan ÜSYE öyküsü, – Kusma korneada matlaşma, hepatosplenomegali ve – İdrar ve terde fare kokusu gibbosite tesbit ediliyor. Bu hastada en olası – Ağır zeka geriliği tanı aşağıdakilerden hangisidir? – Hipo veya hipertonisite – Konvülzif nöbetler A) Krabbe hastalığı B) Morquio hastalığı – Tremor C) Gaucher hastalığı D) Tay-Sachs hastalığı – Açık deri ve saç rengi E) Hurler hastalığı – Mavi göz – Seboreik cilt döküntüleri CEVAP: E Morquio hastalığında nöromotor gerilik genellikle 140. Yenidoğan bir bebek siyanoz ve hepatomegali olmaz. Korneal matlık, Hurler ve Morquio has- ile geliyor. 3/6 sistolik ejeksiyon üfürümü ve talığında görülür. Krabbe veya Tay-Sachs ejeksiyon kliği. EKG’de büyük P dalgası ve sağ hastalığında hepatomegali bulunmaz. Gaucher ventrikül hipertrofisi saptanıyor. Bu hastada hastalığında hepatomegali olabilir fakat korneal en muhtemel tanı aşağıdakilerden hangisidir? matlaşma, kronik rinit ve gibbosite yoktur. Hurler hastalığı, mukopolisakkaridozların en ağır tipi- A) Trikuspid atrezisi dir. Bu çocuklarda tekrarlayan solunum yolu B) Büyük arterlerin transpozisyonu enfeksiyonları ve otitis media görülür. Kornea C) Hipoplastik sol kalp sendromu bulanıklığı yanısıra glokom ve zamanla optik D) Fallot tetralojisi atrofi gelişebilir. Kombine iletim ve nörosensoriyel E) Ağır Pulmoner stenoz tip sağırlık görülebilir. Meninkslerin MPS ile infilt- rasyonu sonucu hidrosefali gelişebilir. CEVAP: E Kritik pulmoner stenoz yenidoğan döneminde siyanoza neden olan nadir bir kalp patolojisidir. Sistolik ejeksiyon üfürümü duyulur ve belirgin sağ 139. Mental retardasyonu, mikrosefalisi, konvülzyon ventrikül hipertrofisi yanında sağ atrial dilatsyon geçirme ve açık saç rengi öyküsü olan, (büyük P dalgası ) vardır. doğum sonrası ilk 2-3 ay belirgin kusmaları olan hastada en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? 141. Altı aylık bebek emmede zayıflık, beslenirken A) Kistik fibrozis terleme, ve gelişme geriliği ile getiriliyor. Solu- B) Hurler Sendromu num sayısı 80/dk, kalp hızı 170/dk, kan basın- C) Mukolipidoz cı üst ve alt ekstremitelerde 90/60 mmHg. D) Fenilketonüri Kalp muayenesinde 4/6 pansistolik üfürüm ve E) Albinizm middi-yastolik üfürüm saptanıyor. CEVAP: D Telekardiyogramda kardiyomegalisi görülen hastanın en olası tanısı aşağıdakilerden han- gisidir? Fenilalanini tirozine çeviren fenilalanin hidrok- silaz aktivitesinin azlığı nedeniyle ortaya çıkan A) ASD B) Eisenmenger sendromu fenilketonüride fazla miktarda biriken fenilalaninin C) VSD D) Aort koartasyonu anormal yıkım ürünleri, normal metabolizmayı E) Büyük damar transpozisyonu bozarak beyin hasarına neden olurlar. CEVAP: C 44 DENEME SINAVI - 1
  • 44. Soldan sağa şantı olan büyük VSD’lerde belirgin CEVAP: C kalp yetmezliği görülür. Semptomlar doğumda artmış bulunan pulmoner vasküler direncin 1-3 Koanal atrezi tanısını süratle koymak, tedaviye aylar arasında düşmeye başlaması ile belirgin cevap vermesi, ama saptanamaması ve teda-vi hale gelir. Pulmoner vasküler direnç düşünce edilmemesi nedeniyle ölümcül olması bakımın- soldan sağa sant artar. dan önemlidir. Yenidoğanların çoğu zorunlu olarak burun yoluyla solunum yaparlar çünkü ağızları yoluyla yeterli bir şekilde nefes alamazlar. 142. Aşağıdaki siyanotik konjenital kalp hastalıkları- Koanal atrezili çocuklar beslenme ya da uykuda nın hangisinde pulmoner kan akımı azalmaz? artmış bir solunum güçlüğü çekerler ve ağlarken A) ASD daha iyi olurlar. Orofarengeal hava yolları, B) Fallot tetralojisi pozisyonlama, dil fiksasyonu ve endotrakeal C) Triküspid atrezisi entübüsyon dahil çeşitli uygun çözüm arama D) Büyük arterlerin transpozisyonu önlemleri açık bir hava yolu sağlayabilmek E) Ebstein anomalisi için kullanılmış ancak en etkeni nazal tüplerin yerleştirilmesi ile yapılan cerrahi düzeltme CEVAP: D olmuştur. Farenkse burun yoluyla bir kateterin sokulamaması ile tanı konulabilir. Pulmoner kan akımının azaldığı siyanotik kon- jenital kalp hastalıkları: – Pulmoner darlık + ASD – Pulmoner atrezi – Fallot tetralojisi 144. Dört yaşındaki bir çocuk solunum sıkıntısı – Trikuspit atrezisi ve öksürük şikayetleri ile getiriliyor. Çocukta – Pulmoner atrezi + hipolastik sağ ventrikül stridor ve havlar tarzda öksürük, takipne ve – Transpozisyon + pulmoner darlık solunum sıkıntısı tespit ediliyor. Ateşi 37,4°C – Ebstein anomalisi olarak ölçülüyor. Bu hasta için “en olası tanı Arttığı hastalıklar: ve etken” aşağıdakilerden hangisidir? – Hipoplastik sol kalp sendromu A) Viral krup – Parainfluenza – Total anormal venöz dönüş B) Epiglottit – H.influenza – Transpozisyon C) Bakteriyel trakeit – S. aureus – Trunkus arteriosus D) Retrofaringeal abse – Aneorobik bakteriler E) Peritonsiller abse – A grubu streptokoklar 143. Yenidoğan bir çocuk siyanoz ve apne nöbetleri CEVAP: A geçirmektedir; beslenme esnasında durumu kötüleşmekte fakat ağladığı zaman rengi pem- Krup genelde selim bir hastalık olup bu yaş- beleşmekte ve daha iyi görünmektedir. Bu larda sıktır. Ancak çocuklarda hava yolları küçük hastada tanıya yönelik olarak ilk yapılması çaplı olduğu için akut obstrüksiyon her zaman gereken aşağıdakilerden hangisidir? olası ciddiyet taşır. Krup daha çok bronşiolit A) Ekokardiyogram etkeni olan RSV ile de oluşabilirse de en sık B) Arteryal kan gazı alınması etken parainfluenza Tip 1 virüsüdür. Krup olan C) Buruna katater sokulması hastanın istirahatte eğer solunum sıkıntısı ve D) Kardiyak kateterizasyon sitridoru varsa rasemik epinefrin ve oral veya E) Damak ve larenksin bronkoskopik değerlen- intramusküler uzun etkili steroid kullanılabilir. dirilmesi Oksijen tüm siyanotik infantlar için gereklidir. DENEME SINAVI - 1 45
  • 45. 145. Üç yaşındaki çocukta tekrarlayan öksürük, CEVAP: E pnömoni, sinüzit mevcuttur. Ter testi normal bulunuyor ve mutasyon sonucu da negatif Eritema infeksiyozum (5. hastalık) çocuklarda sık bulunuyor. Tekrarlayan orta kulak iltihabı olarak görülebilen ve parvovirüs B 19’un yol açtığı öyküsü de olan olguda tanı için aşağıdaki bir hastalıktır. TORCH infeksiyonları arasında hangi test yapılmalıdır? yer alır ama konjenital malformasyon değil non- A) Kantitatif immunglobilinler immün hidrops fetalis nedenidir. Döküntünün B) IgG subgrupları ortaya çıkması ile bulaşma riski ortadan kalkar. C) CBC D) Elektron mikroskopi ile nazal mukoza incele- mesi E) HIV serolojisi 148. Serebral palsiye en az eşlik eden bulgu aşa- CEVAP: D ğıdakilerden hangisidir ? İmmün yetmezlik önemli bir ayırıcı tanı nedeni A) Öğrenme güçlüğü B) Epilepsi olmasına rağmen situs inversus, kronik sinüzit, C) Körlük D) Mental retardasyon otit ve bronşektaziye yol açan pnömoni primer E) Strabismus silier diskineziye (immotil silia sendromunu) düşündürmektedir. Otit kistik fibroziste sık olma- CEVAP: C makla birlikte primer silier diskinezide sıktır. Körlük serebral palside çok nadiren görülen bir komplikasyondur. 146. Hemorajik sistit, konjunktivit, farenjit ve ishal Strabismus (%40), aşağıdakilerden hangisiyle ilişkilidir? Mental retardasyon veya öğrenme güçlüğü A) Respiratuar sinsiyal virus (%40-50), B) Adenovirus Davranış problemleri (%20) C) Rhinovirus Epilepsi (%30) sık görülür. D) Herpes simplex virus E) Parainfluenza virus CEVAP: B 149. Konvülziyon geçiren bir çocuğun fizik muaye- Özellikle farenjit ve konjunktivit birlikteliğinde ilk nesinde deride hipopigmente lezyonları ve akla gelecek olan etken adenovirüstür. Hemorajik adenoma sebaseumu olduğu, radyolojik sistitin de en sık nedenleri arasında yer alır. görüntülemede beynin gri cevherinde sklerotik değişiklikleri bulunduğu ve ilerleyici mental retardasyon olduğu tesbit ediliyor. Bu hastada 147. Aşağıdakilerden hangisi eritema infeksiyozum en uygun tanı aşağıdakilerden hangisidir? için yanlıştır? A) Tüberosklerozis A) Etken parvovirüstür B) Sturge-Weber hastalığı B) Döküntünün ortaya çıkması ile bulaştırıcılık C) Nörofibromatozis kaybolur D) Moya moya hastalığı C) Fetusta yapısal malformasyon yapmaz. E) Canavan hastalığı D) 10-14 günlük kuluçka süresi vardır E) Konvulsiyonla sık olarak beraberdir CEVAP: A 46 DENEME SINAVI - 1
  • 46. Tüberosklerozisin en karakteristik lezyonu adeno- CEVAP: B ma sebaseumdur. Hipopigmente maküller oval ya da düzensiz şekilli çapı birkaç mm’den birkaç Konjenital klor diyaresi doğum sonrası başlayan ve cm’ye kadar değişen kol, gövde ve bacakta aşırı elektrolit kaybı ile giden bir durumdur. Na ve olan lezyonlardır. Otozomal geçiş gösteren, kor- K kaybı belirgindir. Kompansasyon mekanizması teks gri cevherinde sklerotik alanlar bulunan bir olarak hastalarda alkaloz gelişir. nörokütanöz sendromdur. Klinikte en fazla konvül- züyonlar görülür. Vakaların %60-70’inde mental defektler, 1/3’ünde ise ilk bir yılda infantil spazm izlenir. 152. Altı yaşında kız çocukta bir üst solunum yolu enfeksiyonundan 3 hafta sonra jeneralize ödem gelişiyor. Kan basıncı normal, idrar 150. On aylık kız bebek, ek besinlere geçiş ile birlikte tetkikinde her büyük büyütme alanında başlayan karın şişliği, diyare, huzursuzluk, 2-5 eritrosit görülüyor, 4+ proteinürisi olan kilo almada duraksama ile sağlık merkezine hastanın böbrek fonksiyon testleri normal, getiriliyor. Muayenesinde irrite olduğu ve çabuk total kolesterolü 402 mg/dl, serum albumini ağladığı, deri altı yağ dokusunun inceldiği, 1.9 g/dL, antistreptolizin O titresi 1:32 ve C3: deride vesikuller içeren eritamatöz makuler 93 mg/dL. bulunuyor. Bu hastada en olası tanı döküntüleri ve anemisi olduğu saptanıyor. En aşağıdakilerden han-gisidir? olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Poststreptokokal glomerülonefrit A) Çöliak hastalığı B) Kistik fibrozis B) Membranoproliferatif glomerülonefrit C) Laktoz intoleransı D) Ülseratif kolit C) Minimal lezyon hastalığı E) Crohn hastalığı D) Hemolitik üremik sendrom E) Fokal glomeruloskleroz CEVAP: A CEVAP: C Lütfen unutmayalım! Eğer malabsorbsiyon ve büyüme geriliği ile ilgili bir soru soruluyorsa ilk Hipoalbüminemi, proteinüri ödem ve hiperlipi- bakılacak olan akciğer enfeksiyonu olup olmama- demi nefrotik sendrom ile uyumludur. Tansiyon, sıdır. AC enfeksiyonu varlığında ilk düşünülecek azotemi, ödem, hematüri nefrit düşündürmekle olan Kistik fibrozis, yokluğunda ise Çölyak has- beraber minimal lezyon nefrotik sendromda da talığıdır. olabilir. ASO titresi 1/256’dan düşük değilse anlamlı değildir. Tam idrar tahlilinde 2-5 eritrosit normal sınırlarda yer alır hematüri anlamına 151. Üç aylık bir erkek bebek doğumundan beri olan gelmez. Burada bahsedilen hasta nefritik değil ishal ve kilo alamama şikayeti ile getiriliyor. nefrotik sendromdur. Genel durumu bozuk, oldukça dehidrate olan çocuğa sıvı replasman tedavisi başlanıyor. Kan gazında metabolik alkaloz tesbit ediliyor. Serumda Na 125, K :2.5 bulunan çocukta en olası tanı nedir? 153. On bir yaşında kız çocuk güçsüzlük ve döküntü şikayeti ile getiriliyor. Hastanın FM’de boynunu A) Laktoz intoleransı dik tutamama ve göz kapaklarında heliotrop B) Konjenital klorür diyaresi diskolorasyon tespit ediliyor. Son zamanlarda C) Sükraz intoleransı saç taramada zorlanıyor. Bu hastada en olası D) Herediter fruktoz intoleransı tanı aşağıdakilerden hangisidir? E) Eozinofilik enterit DENEME SINAVI - 1 47
  • 47. A) Skleroderma B) FMF alanları olan hastanın derin tendon refleksleri C) Bakteriyel menenjit D) Dermatomyozit de artmış olarak saptanıyor. Laboratuvar E) Myastenia gravis incelemelerinde Hb:7 g/dl, Trombosit:26000/ mm3, Lökosit:3300/mm3 saptanan hastanın CEVAP: D koagülasyon testleri kanama zamanı uzunluğu dışında normal. En olası tanı aşağıdakilerden Dermatomyozit hangisidir? – En sık görülen pediatrik inflamatuar myo- A) Wiskott- Aldrich Sendromu pati nedenidir. B) Fanconi Anemisi – Ortalama başlangıç yaşı-6-7 yıl. C) Nörofibramotozis – Kız/erkek: 3.2/1 D) Diskeratozis Konjenita – Hastalık yorgunluk, hafif ateş ve kilo kaybı E) Diamond- Blackfan Sendromu ile başlar – Karekteristik cilt lezyonu olan heliotropik raşla CEVAP: B devam eder. – Vaskülitin ilk ortaya çıktığı yer tırnak yatağıdır. Konjenital anomalileri ve pansitopenisi olan bu Tırnak dibi kapilleroskopi ile tırnak diplerinde hastada düşünülecek tanı Fanconi aplastik ane- çukurlaşma (pitting) gösterilebilir. misi olacaktır. Bu hastalığı kesinlikle Fanconi – Tedavi edilmezse myozit ve subkutan sendromu ile (Proksimal renal tübüler asidoz) ka- kalsifikasyonlarla devam eder rıştırmamak gerekir. Sadece isim benzerliği var!!! Kesin tanı için 4 kriter gerekir: 1- Simetrik proksimal kas güçsüzlüğü (Gowers arazı (+)) 2- Yükselmiş kas enzimleri (CPK, LDH, AST, 155. Safra taşı, bacak ağrıları ve ülserleri, pulmoner Aldolaz) trombüs, dalakta otoinfarktüs görülen, hastalık 3- Anormal EMG (miyopati ve denervasyon) aşağıdakilerden hangisidir? 4- Kas biyopsisinde enflamasyon, vaskülit veya A) Talasemi major B) Talasemi minör nekroz C) Orak hücreli anemi D) Herediter sferositoz 5- Deri bulguları: Heliotropik döküntü (Karek- E) G6PD eksikliği teristik) veya gottron papülleri. LABORATUAR BULGULARI CEVAP: C: – Kas enzimleri artmış (CPK, LDH, AST, Aldolaz) ORAK HÜCRE HEMOGLOBİNOPATİSİ (SİCKLE – ANA (+) ama diğer antikorlar (Anti Ro-La, Anti CELL ANEMİ) Sm ve Antids DNA) NEGATİF – Sedimenatsyon hızı genellikle normal Anormal hemoglobinler arasında en sık gö- – Romatoid faktör (RF) negatif rülenidir. – Anti Jo antikorlar (+) (JDM’de Akciğer tu- Klinik ve lab. tulumu için önemli bir gösterge) – Anemi, retikülositoz, sarılık – Tekrarlayıcı İskelet-kas ve karın ağrızı epizodları 154. Mikrosefali ve boy kısalığı nedeni ile takip – Hemoglobin elektroforezinde HbS, HbF de edilen dokuz yaşında erkek bir hasta vücutta artış, HbS > HbA peteşi tarzında kanamalar nedeni ile poliklinik- – Erken çocukluk döneminde splenomegali, te görülüyor. Fizik muayenesinde ayrıca yaşla otosplenektomi sırtta ve gövde ön yüzde hiper-hipopigmente – Bakteriel sepsis riskinde artış 48 DENEME SINAVI - 1
  • 48. beta zinciri içermeyen HbF’in infantta fazla Diğer klinik bulgular: miktarda bulunması nedeniyle homozigot orak – Salmonella osteomiyeliti: El ve ayağın uzun hücreli aneminin semptomları 1 yaşına kadar kemiklerinde sıktır. Birden fazla yerde, bilateral belirginleşmez. Postnatal dönemde HbF’in gi- ve simetrik tutulum gözlenir. Orak hücreli derek azalması HbS oranının artmasına ve semp- anemide salmonella osteomiyelitine yaka- tomların giderek belirginleşmesine neden olur. * lanma riski artmıştır. (ama osteomiye-litin İntravasküler oraklaşma 6-8 haftadan itibaren en sık nedeni yine stafilokoklardır.) başlar, ancak semptomların belirginleşmesi – Bacak Ülserleri: Tipik olarak diz etrafında, 5-6 aydan sonra başlar. medial ve lateral malleol civarında derin Klinik bulgulardan iki ana neden sorumludur. infeksiyon ve ülserasyonlar ile karakterizedir. Kronik anemi, ödem, sickling, vasküler 1) Kronik hemolitik anemi: Eritropoetik kapasite staz ve çinko eksikliğine bağlı olabileceği 6-20 kat artmıştır. Eritrosit yaşam süresi belirgin düşünülmektedir.5 yaş altında çok nadirdir azalmıştır, ortalama 10 gün (1-21 gün). – Nörolojik Komplikasyonları: Serebral 2) Vazooklüzyon: Oraklaşan eritrositle kan da- vasküler olay, vazooklüzyon ve infarkt marlarını tıkayarak o bölgenin beslenmesini SSS’nin herhangi bir yerinde gelişebilir. engeller. – Karaciğer Komplikasyonları: Karaciğer Krizler: sinüzoidlerinden geçen eritrositler düşük – Vazo-okluzif krizler (ağrılı kriz, iskelet-kas oksijen basıncı nedeniyle burada oraklaşır sistemi krizleri): En sık görülen krizlerdir. ve akışı bloke eder. Hepatik hücre harabiyeti, Küçük çocuklarda infeksiyon, dehidratasyon, yağlı dejenerasyon, atrofi, hemosiderin depo- asidoz ve soğuk ağrılı krizi başlatabilir. 5 lanması görülür. 3 yaşından küçük çocuklarda yaş altı çocuklarda başlangıç bulgusu safra taşı görülür. olan daktilittir (el-ayak sendromu) Daktilit – Dalak Komplikasyonları: Splenik konjes- tablosunda her iki elde belirgin şişlik hiperemi yona bağlı splenomegali olur. Ancak dalak ve ağrı vardır. Akut batın bulgularına, serebral fonksiyonu bozuktur. Tekrarlayan infarktlarla infaktüse bağlı hemiplejiye ve AC infarktüsüne fibrozis ve otosplenektomi gelişir. (pnömoniden ayırt edilemez) neden olabilir. – Böbrek Fonksiyonları da progressif bozulur, – Aplastik kriz: viral bir infeksiyonu (Parvo virüs diffüz glomerüler ve tubüler fibrozis oluşur. B19) takiben oluşur. Retikülositopeni vardır. Hastalarda hipostenüri ve poliüri görülür. Bu epizod 10-14 gün içinde kendiliğinden Renal papiller nekroz ve nefrotik sendrom düzelir. görülebilir. – Sekestrasyon krizi: Sadece genç hastalarda – İnfeksiyon: Orak hücreli hastalarda hipo- görülür. Bilinmeyen bir nedenle fazla splenizm ve opsonizasyon bozukluğu nede- miktarda kan karaciğer veya dalakta göllenir. niyle, S. pneumoniae ve H. influenzae in- Dalak massif boyutlara ulaşır, hızla dolaşım feksiyonlarına yatkınlık vardır. Özellikle sp- kollapsı gelişir. Eğer hasta derhal hidrate lenektomi sonrası pnömokok menenjiti edilmez ve kan transfüzyonu yapılmaz ise ve sepsis sık görülür. Demir yüklenmesi hızla ölümle sonuçlanabilir. Ancak hidrasyon olup desferroksamin tedavisi alanlarda Y. ve transfüzyon sekestre olan kanın tekrar enterocolitica infeksiyonu sıktır. Ölümün dolaşıma katılmasını sağlar, bu kısa sürede 1. sıklıkta nedeni bakteriyel sepsisdir. ortaya çıkan kriz orak hücre anemisinde 2. sıklıkta ölüm nedenidir. – Hiperhemolitik kriz: Nadir görülen bu durum homozigot orak hücre anemisi olan bir kişide aynı zamanda G6PD eksikliğinin olması durumunda oksidan bir ilaca maruz kaldığında veya infeksiyonların seyri sırasında görülür. DENEME SINAVI - 1 49
  • 49. 156. Yirmi dört aylık bebeğin rutin taraması sıra- Düşük risk sında 10,2 gr/dl Hb değeri olduğu saptanıyor. – 1-9 yaş aralığında olma Boy-kilo olarak persentilleri normal olan – B hücre prekürsör fenotipi ve sitolojik olarak ve laboratuar değerlerinde MCV: 65 fl L1 tip retikulosit: %1 saptanan hastanın, Fe ve total – Lökosit sayısı < 50,000/mm3 demir bağlama kapasitesi-ferritin normal – t(12;21), t(12;22) pozitifliği Hb elektroforezi de normal olan hastada en – Hiperdiploidi muhtemel tanı aşağıdakilerden hangisidir? – Trizomi 4 ve 10 – MSS ve testis tutulumu olmayan A) Kronik hastalık anemisi – Tedaviye erken yanıt B) Sideroblastik anemi – TEL/AML 1 gen rearrangment C) Demir eksikliği anemisi D) Alfa talasemi taşıyıcısı ALL‛de en önemli prognoz faktörü uygun risk E) Beta talasemi intermedia klasifikasyonunu yapıp ona göre tedaviyi seçmektir. Tedavi yoksa hastalık fatal olduğu CEVAP: D için en önemli prognostik faktör tedavidir (Nelson 2007 bilgisi). Standart risk Hb:10,2 MCV: 65 demir bağlama kapasitesi ve – T hücre fenotipi veya B hücre prekürsör tipinde ferritin normal, hemoglobin elektroforezi normal; olup düşük yada yüksek risk sınıflaması MCV düşük. kriterlerine uymayanlar Kronik hastalık anemisinde: Ferritin genellikle Yüksek risk (Nelson 2007 bilgisi) artmış veya normal, demir ve demir bağlama kapa- – Matür B hücreliler ve sitolojik olarak L3 sitesi azalmış, genelde normokrom-normositerdir. – <1 yaş ve >10 yaş üzerinde olma Demir eksikliği anemisinde serum demiri düşer – Lökosit sayısı >50,000/mm3 demir bağlama kapasitesi artar ve ferritin düşer. – Hipodiploidi Beta talasemi intermediada Hb elektroforezi nor- – MSS lösemisi, HSM, LAP, mediastinel kitle mal değildir. Hemoglobin A2 artmıştır. – t(9;22) yada bcr-abl füzyonu ve t(4;11) Soruda tariflenen tablo alfa talasemi taşıyıcısına olması uymaktadır. Bu hastalarda elektroforez normaldir. – t(1;19) olması – MLL gen rearrangment – Tedaviye erken yanıtı kötü (indüksiyona cevap vermeme ya da indüksiyonun 22. veya 157. Aşağıdakilerden hangisi çocukluk ALL’sinde 33. gününde KİA‛da >%5 blast varlığı relaps riskinin ortalamadan yüksek olduğunun göstergesidir? A) 1-9 yaş arasında B) Beyaz küre sayısının 50000/mm3’ün altında 158. Üç yaşında, karın ağrısı, karında şişlik ya- olması kınmalarıyla getirilen bir hastanın fizik C) Hiperdiploidi incelemesinde karında kitle tespit ediliyor. D) Trizomi 10 Abdominal ultrasonagrafide gözlenen kitleye E) Hepatomegali ilaveten akciğer grafisinde coin lezyon varsa tanı aşağıdakilerden hangisi olabilir? Cevap E: A) Nöroblastom B) Wilm’s tümörü C) Hepatoblastoma D) Adrenal tümör ALL‛de Risk Klasifikasyonu (Özet) (Nelson E) Rhabdomyosarkom 2007 bilgisi). CEVAP: B 50 DENEME SINAVI - 1
  • 50. Wilm’s tümörü’nün ortalama görülme yaşı 160. Doğum sonrası ilk birkaç gün iyi olan bebekte 3’dür. Semptomları, karında şişlik, karın ağrısı, daha sonra kusma ve elektrolit bozukluğu ateş, hematüri hipertansiyon olabilir. Aniridi, gelişmiştir. Ambigus genitalya ve tuz kaybet- hemihipertrofi, konjenital GİS anomalileriyle birlik- tiren tip konjenital adrenal hiperplazisi olan bir te olabilir. Wilm’s tümöründe Abdominal USG ve bebeğin kromozom analizi sonucu 46XY olarak CT de semptomlar vena cava inferiorda tümör geldiğine göre enzim defekti aşağıdakilerden trombozları olabilmektedir. hangisi olabilir? A) Komple 21-hidroksilaz eksikliği B) Parsiyel 21-hidroksilaz eksikliği 159. On dört yaşında ve uzun boylu bir erkek has- C) 3.Beta hidroksi steroid dehidrogenaz eksikliği tanın fizik muayenesinde, aksiller ve pubik D) 11-hidroksilaz eksikliği kıllanmasının olmadığı görülüyor. İnfantil E) 17-hidroksilaz eksikliği görünümde olan penis ve skrotumu, büyük oranda pubik yağ dokusu ile çevrelenmiş olan CEVAP: C hastanın kromozom analizi sonucu, 46 XY karyotipinde bulunuyor. Serum follikül stimüle 161. Aşağıdakilerden hangisi kontamine yaralara edici hormon (FSH) ve Luteinizan hormon (LH) örnektir? seviyeleri yüksek bulunuyor. Bu hastada en A) Elektif şartlarda yapılan fıtık ameliyatı olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? B) Akut kolesistit nedeniyle yapılan A) Primer hipogonadizm B) Swyer sendromu kolesistektomi C) Adrenal hiperplazi D) Noonan sendromu C) Perfore apandisit sonucu oluşmuş apse E) Klinefelter sendromu drenajı ve appendektomi D) Tiroidektomi CEVAP: A E) Elektif şartlarda kolon tümörü nedeniyle yapılan kolon rezeksiyonu Güzel bir soru dikkatsizce yapılırsa hemen cevap olarak Klinefelter işaretlenir ve yanlış yapılmış CEVAP: B olur. Hastanın kromozom analizi sonucuna dikkat edilirse 46 XY. Hipergonadotropik hipogonadizm- CERRAHI YARALARIN SINIFLAMASI lerin en sık nedeni Klinefelter sendromudur ama TEMİZ YARALAR: Dezenfektanla uygun şekilde kromozom analizi sonucu çoğunlukla 47 XXY’dir. hazırlanmış deriye yapılan insizyonlar olup İkinci sırada ise primer gonadal yetmezlik gelir. GIS ve GÜS veya solunum yollarına kesınlıkle girilmeyen amelıyatlardır. Elektif şartlarda asepsı Soru: 160 Konjenital Adrenal Hiperplazi Enzim Kız Erkek Laboratuar İdrar 17-Ketosteroid Ambigius genitalya Makrogenitalya 17 OHP, renin ve ACTH 21 hidroksilaz artmış Tuz kaybı Tuz kaybı yüksek Makrogenitalya Ambigius genitalya 11 deoksikortizol ve DOC 11 hidroksilaz Hipertansiyon artmış Hipertansiyon yüksek Renin düşük Ambigius genitalya Ambigius genitalya 3 β HSD DHEAS ve renin yüksek artmış Tuz kaybı Tuz kaybı 17 OHP düşük ACTH seksüel gelişim normal Ambigius genitalya 17 hidroksilaz yüksek artmış Hipertansiyon Hipertansiyon Renin düşük Lipoid form seksüel gelişim normal Ambigius genitalya Tüm steroidler düşük, artmış (StAR defekti) Tuz kaybı Tuz kaybı ACTH ve renin yüksek DENEME SINAVI - 1 51
  • 51. kurallarının bozulmadığı prımer kapatılmış ve TRAVMADA ARTAN HORMONLAR drene edılmemiş kesilerdir. İnflamasyon yoktur Epinefrin (ilk artan), norepinefrin,dopamin,beta ve travmatık değildır. Beklenen enfeksion oranı endorfin, GH, prolaktin oksitosin, glukagon, en fazla %2'dir. Troid amelıyatlarıö fıtık ameliyatı renin-AT-aldosteron, somatstatin, ADH, histamin, kalça eklemı protez amelıyatı kalp damar kininler, serotonin, ACTH, kortizol (en uzun süre amelıyatları proksımal gastrık vagatomi yüksek kalan hormon) TEMİZ KONTAMINE YARALAR: Dezenfektanla TRAVMADA AZALAN HORMONLAR: uygun şekılde hazırlanmış derıye yapılan ınsızyon- İnsülin (en çok azalan) T3, TSH, seks steroidleri, lar olup GIS,GÜS veya solunum yollarının kont- FSH/LH, IGF-1 rollü ve kontaminasyon mınımum olacak şekılde açıldığı durumlardır. Beklenen enfeksıyon ora-nı en fazla %10'dur ve profılaktık antıbıyotık kul- lanımı ile %3-5'e düşer. Tonsıllektomı, vajen 163. Aşağıdakilerden hangisi septik şokun hiper- ameliyatları, nefrektomı, elektıf kolesıstektomı, dinamik, normovolemik, sıcak dönemi için gastrektomı, elektıf kolonrezeksıonu, komplike uygun değildir? olmayan apandısıt. A) Kalp debisi normal ya da artmıştır. KONTAMINE YARALAR: Yaranın major kontamı- B) Hipertansiyon ve taşikardi. nasyonu sözkonusudur. Bütün taze açık travmatık C) Nabız basıncı normaldir. yaralar bu gruba girer. Organ açılması GIS içeri- D) Cilt kuru,pembe ve sıcaktır. ğinin sahaya akması enfekte safra Ya da ıdrar E) Arterio-venöz O2 farkı azalır. varlığında GÜS ya da safra yollarına yapılan girişimler. Akut kolesıstıt, inflamatuar hastalıklar CEVAP: B (crohn hastalığı) perfore apandısıt, obstrukte -nekrotık kolon rezeksıyonu. Beklenen enfeksıyon Septik şokun hiper dinamik döneminde gelişen oranı %15-20'dır. Antıbıyotık profılaksısı ıle olaylardan endotoksinin İNOS enzimini uyararak enfeksıyon oranı %5-10'a ıner. nitrikoksit salımına neden olması sorumludur. NO ENFEKTE VE KIRLI YARALAR: Cerrahı ınsız- çok potent vazodilatotördür. yondan önce gelişmiş pürülan enfeksion varlığı – Atım hacmi azalır, miyokard depresyonu ve karın içinde gaita varlığı gecikmiş perforasyon negatif inotropik etki intraabtominal apse, nekrotik doku, tramvatik – Kalp debisi normal ya da artmıştır yabancı cisimler, gecikmiş travmatik yaralar,açık – Cilt sıcak pembe ve kurudur kırıklar. İnfeksiyon oranı %50'dir. Bu grupta profi- – Hipotansiyon ve taşikardi laktik antibiyotik kullanılmaz, tedaviye yönelik – Nabız basıncı normaldir antibiyotik verilir. Kirli-enfekte ameliyatlarda cilt – Takipne altı ve cilt diklimez, sekonder iyileşmeye bıraklır. – A-V oksijen farkı azalır – İdrar normal artmış ya da azalmış olabilir. 162. Major cerrahi travmadan sonra en uzun süre 164. Transfüze edilen kan ve kan ürünleri için aşa- kanda yüksek kalan hormon aşağıdakilerden ğıdakilerden hangisi yanlıştır? hangisidir? A) Taze donmuş plazma: Az miktarda trombosit A) İnsulin B) Epinefrin faktörV ve faktörVIII içerir. C) Norepinefrin D) Dopamin B) Yıkanmış eritrosit süspansiyonları: Çe- E) Kortizol şitli yöntemlerle lökositlerin azaltıldığı febril, nonhemolitik,allerjik transfüzyon reaksiyonları- CEVAP: E nın görülmediği kan ürünüdür. 52 DENEME SINAVI - 1
  • 52. C) Trombosit süspansiyonu: Plazma içinde ve CEVAP: E tromboferez yapılarak hazırlanır. D) Taze donmuş plazma: 1 Ü TDP koagülasyon Tariflenen hastada ateş, kanda lökosit yüksekli-ği faktör aktivitesini %3 arttırır, ABO uyumu bilirubin değerinin yüksekliği özgeçmişinde her- gereklidir fakat Rh uyumu şart değildir. hangi bir özellik bulunmamasının pleflebit tanısı E) Kriopresipitat: FaktörII, FaktörX ve FaktörXI'i koydurmaktadır. içerir. CEVAP: E KAN ÜRÜNLERİ: Taze donmuş plazma: Vitamin k' ya bağlı faktör- ler, Faktör 5 ve az miktarda Faktör 8 içerir. Tüm 166. Divertikülitler için aşağıdakilerden hangisi pıhtılaşma faktörlerinden az miktarda bulunur, 1 yanlıştır? üntide TDP koagülasyon faktör aktivitesini %3 A) Divertikülozisin en sık komplikasyonudur artırır, ABO uyumu gereklidir fakat Rh uyumu şart B) Yaşlı hastalarda sol alt kadran ağrısı, ateş değildir. ve kanda lökosit artışı varsa tanıda ilk Trombosit süspansiyonu: Plazma içinde ya da düşünülmesi gereken hastalıktır. tromboferez yapılarak hazırlanır. C) Divertikülitlere bağlı en sık görülen Kriyopresipitat: F1, F8, F13, vWF içerir. fistüller kolovezikal, ikinci sıklıkta kolovaginal F8 konsantresi: En fazla hepatit C riski taşıyan fistüllerdir. kan ürünüdür. D) Akut divertikülit atağının tanısında en güvenilir Yıkanmış eritrosit süspansiyonu: Radyasyon yı- tetkik kolonoskopidir kama ve diğer yöntemlerle lökositle azaltılır. febril, E) Divertikilit atakları sırasında %60-70 hastada non hemolitik allerjik tranfüzyon reaksiyonları gö- obstrüksiyon komplikasyonu gelişir rülmez, CMV bulaşma riski daha azdır. Eritrosit süspansiyonu: Allerjik reaksiyonlar CEVAP: D banka kanına göre daha az görülür volüm replas- manı için kullanılmaz içinde Na,K, sitrat ve laktik DİVERTİKÜLİTLER: Divertikülozisin en sık komp- asit miktarı daha azdır. likasyonudur. Dar boyunlu divertiküllerde fekalitin divertikül ağzını tıkaması sonucu divertikül içind Taze tam kan: Az miktarda trombosit, F5, F8 sekresyonların birikimi sonucunda basınç artışı içerir. ve bakteri proliferasyonu sonucu enfekte olur. divertikül ensık sigmoid kolonda olur. 1. Yaşlı hasta sol alt kadran ağrısı ateş lökositöz 165. 25 yaşında erkek hasta bulantı ve karın ağrısı varsa ikl olarak divertikülit düşünülür. nedeniyle acil servise başvuruyor. Özgeç- mişinde herhangi bir özellik olmayan hastanın 2. Divertikülit atağı ssırasında vakaların 2/3'de FM de 39 C ateş, sağ alt kadranda rebound ve değişik dercelerde obstrüksiyon olabilir hassasiyet tespit ediliyor. Labaratuarda ise 3. Serbest perforasyon kapalı perforasyon inter- WBC:17000 mm³ Total bilirubin: 4.2 mg/dl ve len fistüller gelişebilir. En sık gelişen fistüller idrarda 4-5 eritrosit, 4-5 lökosit saptanıyor. kolovezikal ikinci sıklıkta ise kolavizekal fistüller Tariflenen hastada en olası tanı aşağıdakilerden gelişebilir hangisidir? 4. Akut divertikülit atağında tanı için en güvenilir A) Akut kolesistit B) Ürolitiazis tetkik abdominal BT dir. C) Akut apandisit D) Akut kolanjit 5. Akut döneminde kolonoskopi ve baryumlu ko- E) Pileflebit lonoskopi kontrendikedir. DENEME SINAVI - 1 53
  • 53. 167. Travmalı hastalarda aldosteron salınımını en 169. Yukarıdaki soruda tariflenen hastada en uy- potent uyaran faktör aşağıdakilerden hangisi- gun tedavi aşağıdakilerden hangisidir? dir? A) Sıvı açığını izotonik %0.9 NaCl ile replase A) Hiperkalemi B) Angiotensin II edip, sıvı içine K ilave etmek C) ACTH D) Hiponatremi B) Nazogastrik drenajı durdurup sıvı kaybını E) Hipernatremi önlemek C) Hastayı yoğun bakım ünitesine alıp entübe CEVAP: C etmek D) NaHCO3 infüzyonu yapmak Travmalı hastalarda aldesteron salımının en po- E) Sıvı açığını %5 dekstrozlu ringer laktat ile tent uyaranı ACTH dır. Normal koşullarda AT II gidermek aldesteron salgısın attırır. CEVAP: A 168. Akut kolesistit tanısı olan 60 yaşında erkek Tariflenen hastanın tedavisinde sıvı açığının ka- hastaya laparoskopik kolesistektomi plan- patılması gerekmektedir. Hipokaleminin düzel- lanıyor. Operasyon esnasında kesenin çevre tilmesi alkolozun düzelmasi için gereklidir.volüm dokulara aşırı yapışık olması ve disseksiyonun açığı devam ettikçe böbrek tübüllerinden su ve tuz yapılamaması nedeniyle açık cerrahiye karar retansiyonu ile beraber bikarbonat geri emilimide veriliyor ve sağ subkostal insizyonla kolesis- devam eder. tektomi yapılıyor. Postoperatif dönemde uzamış paralitik ileus gelişiyor ve NG dekom- presyon uygulanıyor. Postoperatif 3.günde santral venöz basınç:4 mmHg, TA:130/90 mmHg, Nabız:130/dk. Hastanın bakılan kan gazında pH:7.52, pO2:84 mmHg, pCO2:56 170. 3 gün önce araç içi trafik kazası geçirdiğini mmHg, HCO3:40 mg/dl, Na:129 mg/dl, K:3.1 ifade ederek acil servise getirilen hastanın mg/dl olarak tespit ediliyor. Bu hastadaki yapılan FM de sağ tibia ön yüzde lenf akımına mevcut asit-baz bozukluğu aşağıdakilerden paralel seyreden trase boyunca kızarıklık ve hangisidir? hafif lenfödem tespit ediliyor. Tabloya neden olan en olası mikroorganizma aşağıdakilerden A) Dekompanse metabolik alkaloz hangisidir? B) Kompanse respiratuar asidoz C) Kombine metabolik ve respiratuar asidoz A) Stafilokok D) Kombine metabolik ve respiratuar alkaloz B) Streptokok E) Kompanse metabolik alkaloz C) E.Coli D) Pseudomonas CEVAP: E E) C.perfirigens CEVAP: B Tanımlanan hastada uzamış ileus ve NG dekompresyona bağlı mide sıvısı kaybı nedeniyle Tariflenen hastanın tanısı lenfanjit olup selilüt gelişmiş hipokalemi ve metabolik alkoloz tablosu ve lenfanjit gibi yüzeyel enfeksiyonlarda mevcuttur santral venöz basınçın düşük olması sorumlu organizma genellikle A grubu beta ve taşikardi sıvı açığını göstermektedir aynı hemolitik streptokoklardır. Karbonkül, fronkül zamanda hipokloremi olmasıda beklenir. PCO2 paronişi hidradenitis gibi püy oluşan yüzeyel nin artışı metabolik alkolozu kompanse etmek üzere hiventilasyon geliştiğini gösterir. enfeksiyonlardan s.aureus sorumludur. 54 DENEME SINAVI - 1
  • 54. 171. Yukarıdaki hastanın tedavisinde tercih edilme- CEVAP: B si gereken en uygun antibiyotik aşağıdakiler- den hangisidir? Yukarıda tipik olarak peptik ulcus perforasyonu A) Klindamisin B) Penisilin-G tanımlanmaktadır. Fizik muayenede ağrının ani C) Sefalotin D) Tetrasiklin başlaması tahta karın bulgusu ve hikayesinde NSAİİ E) Sefaleksin kullanımı olması tanıyı kuvvetlendirmektedir. CEVAP: B Tariflenen hasta lenfanjıt olup hastanın tedavisin- 174. Yukarıdaki hastanın tanısı için ilk yapılması de penisilin G kullanılır. gereken tetkik aşağıdakilerden hangisidir? A) BT angiografi B) PA akciğer grafisi C) EKG 172. Trombosit fonksiyonları için aşağıdakilerden D) USG hangisi yanlıştır? E) Baryumlu özefagus grafisi A) Aspirinin trombositler üzerine olan agregas- yonu önleyici etkisi geri dönüşsüzdür. CEVAP: B B) Heparin ve düşük molekül ağırlıklı heparinler trombosit agregasyonunu önlerler. Bir önceki hastanın tanısı için ilk yapılması ge- C) Trombositlerin yaşam süresi yaklaşık 7-8 reken tetkik direk grafide diafram altı serbast gündür. havanın varlığının tesbıt edilmesidir. PA /AC D) Trombositler adezyon fonksiyonları için grafisi ya da ADB grafisi çekilmelidir. VWF'e ihtiyaç duyarlar. E) Varfarin trombositler üzerine etkili değildir. 175. Gastrointestinal fistüllerin en sık nedeni aşağı- CEVAP: B dakilerden hangisidir? Heparin trombosit agregasyonunu engellemez. A) Crohn hastalığı Ancak heparin kullanılan hastaların %3'ünde oto- B) Divertikülit immün trombositopeni gelişebilir. C) Tüberküloz D) Geçirilmiş operasyonlar E) Tümörler CEVAP: D 173. Ani başlayan şiddetli ve yaygın karın ağrısı nedeniyle acil servise getirilen 37 yaşındaki Sorunun seçeneklerindeki her durum fistüllere erkek hastanın FM de tahta karın bulgusu mev- sebep olabilir. Ancak sıklık sıralamasında ilk sıra- cut olup hastanın hikâyesinde NSAİİ kullanma yı geçirilmiş operasyonlar alır. öyküsü olduğu tespit ediliyor. Bu hastada en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Mezenterik iskemi 176. Batın ön duvarında en sık görülen fıtık aşağı- B) Peptik ulkus perforasyonu dakilerden hangisidir? C) Myokard İnfarktüsü D) Pulmoner emboli A) Umblikal herni B) Epigastrik herni E) Ürolitiazis C) İnsizyonel herni D) Paraumblikal herni E) Lomber herni DENEME SINAVI - 1 55
  • 55. CEVAP: C 179. Yukarıdaki hastada tanı için ilk yapılması gere- ken tetkik aşağıdakilerden hangisidir? Batın ön duvarında yer alan fıtıklara (inguınal A) Direkt grafi B) MRI bölge fıtıkları hariç) ventral herni denir. Ensık C) BT D) Endoskopi görülen insizyonel herni ikinci sıklıkta görülen ise E) EndoUSG umlıkal hernidir. CEVAP: A Tarif edilen hastada ilk yapılması gereken tetkik perforasyon düşünüldüğünden direkt grafi olma- lıdır. 177. Özefagus karsinomunun lokal invazyonunu göstermede en güvenilir tetkik aşağıdakilerden hangisidir? A) BT B) MRI 180. Aşağıdakilerden hangisi tiroid nodüllerinde C) EndoUSG D) Torakoskopi malignite riskini arttıran faktörlerden değil- E) Angiografi dir? A) Nodül çapının 4cm den büyük olması CEVAP: C B) Rekürren kistik nodül C) Bası semptomlari oluştaracak kadar büyük Özefagus CA'nın lokal yayılımını göstermede nodül en yararlı tetkık ENDOSONOGRAFİDİR. Bunun D) Hastanın yaşının 60 ve üzeri olması dışında BT ve MRI de yapılabilir. E) Hastanın kadın olması CEVAP: E 178. 50 yaşında erkek hasta aşırı derecede kusma, Hastanın erkek olması, 4 cm büyük 3 kez yapılan öğürme sonrası retrosternel yanma, ağrı aspirasyona rağmen tekrarlayan, ses kısıklığı ve ve yutma güçlüğü nedeniyle acil servise bası semptomları oluşturan USG'de kompleks başvuruyor. FM de akciğer sesleri sol alt yapıdaki nodüller, 25 yaş altı ve 60 yaş üstü lobda alınamıyor. Ateş: 38.5C, TA:120/70 hastalardaki soliter nödüller yüksek malignite riski mmHg, solunum sayısı 32/dk olarak tespit taşır. ediliyor. Hastanın tanısı için en uygun tetkik aşağıdakilerden hangisidir? A) BT 181. 16 yaşında erkek, bacak bölgesinde ağrı ve B) Suda eriyen opak madde ile özefagografi yüksek ateş ile başvuruyor. Yapılan tetkiklerin- C) Baryumlu Özefagus-mide-duodenum grafisi de lokosit: 25.300 /mm3, sedimantasyon: 110 D) Endoskopi mm/h saptanıyor. Grafide tibiada yumuşak E) MRI doku şişliği dışında patoloji saptanmıyor. Bu hastada en olası tanı nedir ? CEVAP: B A) Osteomiyelit B) Osteosarkom C) Osteokondrom D) Hemanjiom Tarif edilen hastanın tanısı BOOR HAVE sendro- E) Derin ven trombozu mudur. Perforasyon durumunda en yararlı tetkık suda eriyen opak madde ile çekılecek grafidir. CEVAP: A 56 DENEME SINAVI - 1
  • 56. Ateş ve sedimentasyon bu durumun enfeksiyona CEVAP: C bağlı olduğunu göstermektedir. Osteomiyelitlerde ilk 10 günde direkt grafide bulgu izlenmez. İlk 10 Hastada Evre D (metastatik) prostat kanseri ta- günde lokosit işaretli (Ga 67) sintigrafisi tanı için nımlanmaktadır. Prostat kanseri hormon bağımlı kullanılır. olduğu için orşektomi en kolay tedavi yöntemidir. 182. Aşağıdaki tümörlerin hangisinin tedavisinde sadece radyoterapi kullanılır ? A) Nazofarinks kanseri 185. Aşağıdakilerden hangisi yenidoğanda karın B) Karaciğer kanseri kitlesinin sık görülen sebeplerinden değildir? C) Prostat Adeno kanseri A) Hidronefroz B) Multikistik displastik böbrek D) Meme duktal kanseri C) Fekalom D) Noroblastom E) Larinks kanseri E) Over kisti CEVAP: A CEVAP: E Nazofarinks kanserinde tek tedavi seçeneği rad- Over kist adelosan dönemde karın kitlesi oluş- yoterapidir. turabilir. Yenidoğanda çok nadirdir. 183. Yukarıdaki hastanın tanısında en yararlı tetkik hangisidir ? 186. Genital sistemin embriyolojik gelişim süre- A) BT B) PET cinde, aşağıdakilerden hangisi en son tamaml- C) Sintigrafi D) Doppler USG anır? E) Anjiografi A) Primitif seks kordların gelişimi CEVAP: C B) Labioskrotal şişliklerin oluşumu C) Paramezonefrik kanalların füzyonu D) Klitoris ve vajinal vestibulumun gelişimi 184. 65 yaşında erkek hasta bel ve kalça ağrısı ile E) Vajenin kanalizasyonu başvuruyor. Konvansiyonel grafilerde L1-L3 sklerotik değişiklikler izleniyor. Sintigrafide CEVAP: E metastatik olduğu düşünülen lezyonlardan, humerus ve kraniumda da tesbit ediliyor. Son Embriyonik gelişim sırasında genital sistemde 1 yıldır prostatizm semptomları olan hastada, en erken ürorektal septum ve genital tüberkül PSA 23 ng/ml saptanıyor. Yapılan postat gelişimi gerçekleşirken (4-6. gebelik haftasında), biopsisinde Gleason 5 prostat kanseri tesbit en geç (20. gebelik haftasında) vajenin kanali- ediliyor. Bu hastada tedavide en iyi yaklaşım zasyonu gerçekleşir. Üriner sistemde ise en erken ne olmalıdır ? sırasıyla pronefroz, mezonefroz, metanefroz ve üreter tomurcuklanması gelişirken (4-6. gebelik A) Radiakal prostatektomi haftasında), toplayıcı kanal sisteminin tamam- B) Prostatatektomi ve radyoterapi lanması ise 32. gebelik haftasında olur. Aşağıdaki C) Orşiektomi tabloda genital ve üriner sistemin embriyolojik D) Kemoterapi gelişim süreci kronolojik olarak verilmiştir. E) Radyoterapi DENEME SINAVI - 1 57
  • 57. Gebelik CEVAP: B Genital gelişim Üriner gelişim haftası 4-6 Ürorektal septum Pronefroz Reprodüktif yaş grubundaki kadınlarda en sık Mezonefroz/me- Kloakal katlantılar, gözlenen adneksiyel kitleler non-neoplastik kitleler zonefrik kanal genital tüberkül, üreter olup, bunlar arasında da en sık follikül kistlerine tomurcukları, metanef- Mezonefrik kanal ve roz ve genital kabartının rastlanır. Follikül kisti, benign bir oluşum olup, üreterlerin mesane oluşumu duvarına ekstrofisi ultrasonografide basit, ince duvarlı, hipoekojen Genital gelişimin kistik yapı olarak gözlenir. Sıklıkla tümör belirteçleri Majör ve minör ka- 6-7 farklanmamış fazının likslerin oluşumu negatif (normal sınırlarda) olarak bulunur. Soruda tamamlanması Primitif seks kordların verilen yaş grubunda, bir kadında en sık rastlanan gelişimi Paramezonefrik Böbreklerin basit kistik oluşum follikül kistidir. Diğer şıklar kanalların oluşumu yükselmesi Labioskrotal şişlikler irdelendiğinde matür kistik teratom aynı yaş Distal paramezonefrik Böbrekler fonksi- grubunda en sık izlenen neoplastik over kistidir 8-11 kanalların füzyonu yonel hale gelir ancak ultrasonografide heterojen ekolu komplike Sinuvajinal kistik görünüm izlenir. Matür kistik teratom en sık tomurcukların oluşumu torsiyone olan over kistidir. Klitoris ve vajinal 12 vestibulumun gelişimi Korpus luteum kisti ve teka lutein kisti de non- 20 Vajenin kanalizasyonu neoplastik over kistleridir ancak follikül kistlerine Renal toplayıcı oranla daha az oranda rastlanır. Korpus luteum 32 kanal sisteminin tamamlanması kisti en sık rüptüre olan ve batın içi kanama nedeni olan over kistidir; ultrasonografide kist içi kanama görüntüsünün tipik özelliği olan ince fibriler bantlar gözlenir. Teka lutein kistleri ise 187. Yirmi bir yaşında, gravida 0 kadın hasta acil yüksek hCG düzeyleri ile ilişkili olup, tipik olarak servise pelvik ağrı, adet düzensizliği yakınma- mol hidatiform ve çoğul gebelikle birliktelik ları ile başvurmuştur. Yapılan değerlendirmede gösterirler. Teka lutein kistleri ultrasonografide uterus normal boyutlarda, sağ adenksiyal multiseptalı, heterojen kistik yapılar halinde alanda yaklaşık 6-7 cm boyutlarında kistik kit- gözlenirler. le belirlenmiştir. Ultrasonografide sağ over Polikistik over, reprodüktif yaş grubunda anovu- kaynaklı 65 mm çaplı, basit kistik oluşum lasyonun ve hirsutizmin en sık nedenidir ve belirlenmiş, CA-125 değeri normal sınırlar ultrasonografide overlerde 2-10 mm çaplı çok içinde bulunmuştur. Bu hastada en olası tanı sayıda follikül izlenir. aşağıdakilerden hangisidir? Yukarıdaki tabloda yaş ve sıklıklarına göre adne- A) Matür kistik teratom B) Follikül kisti ksiyel kitle nedenleri yer almaktadır: C) Polikistik over D) Korpus luteum kisti E) Teka lutein kisti Soru: 187 Yaş ve Sıklıklarına Göre Pelvik Kitle Nedenleri İnfant Prepubertal Adölesan Reprodüktif Perimenopozal Postmenopozal Fonksiyonel Fonksiyonel Fonksiyonel Ovaryen tümör Fonksiyonel kist Fibroidler kist kist kist (benign veya malign) Germ hücreli Germ hücreli Epitelyal ovaryan Gebelik Gebelik Fonksiyonel kist tümör tümör tümör Dermoid kist veya diğer Uterin Barsak hastalığı (malign Fonksiyonel kist germ hücreli tümörler fibroidler tümör veya inflamatuar) Obstrükte vajinal veya Epitelyal Metastaz uterin anomaliler ovaryan tümör Epitelyal ovaryan tümör 58 DENEME SINAVI - 1
  • 58. 188. Aşağıdaki kontraseptif yöntemlerden hangisi- yatan bir kromozomal anomali bulunur (%70-80). nin kullanılması halinde meydana gelen bir Kistik higromaya eşlik eden en sık kromozomal gebeliğin ektopik olma riski en yüksektir? anomali Turner sendromudur ve tüm olguların 3/4’de izlenir. Bununla birlikte gastroşizis ve tek A) Bakırlı rahim içi araç umbilikal arter varlığında fetal anöploidi riski B) Kondom minimaldir (Eylül 2004 TUS sorusu). Duodenal C) Levonorgestrelli rahim içi araç atrezi ve diyafram hernisi olgularının %20-30’da D) Tubal sterilizasyon fetal anöploidi saptanmaktadır. Gastroşizis, fetal E) Depo medroksiprogesteron asetat vasküler oklüzyona sekonder olarak karın ön duvar defekti sonucu fetal barsakların herniasyonudur CEVAP: D ve varlığında prognoz oldukça iyidir; sağkalım %90’ın üzerindedir. Tüm modern kontraseptif yöntemler, gebelik sayısında azalma oluşturdukları için, ektopik gebelik gelişimini sayısal olarak azaltırlar. Kont- raseptif yöntemlerle ektopik gebelik gelişimi arasındaki ilişki incelendiğinde geçirilmiş tu- bal cerrahi en önemli risk faktörü olarak belirlenir ve tubal sterilizasyon en yüksek riski taşır. Bununla birlikte meydana gelen gebeliğin ektopik olma ihtimalini artırmayan kontraseptif 190. 26 yaşında, 39 haftalık bir gebe acil servise su yöntemler kombine oral kontraseptifler ve gelmesi ve ağrılarının sıklaşması yakınmasıyla bariyer kontraseptif yöntemlerdir (kondom başvurmuştur. Yapılan pelvik muayenede ve diyafram). Günümüzde hiçbir kontraseptif hastanın 6-7 cm’lik servikal açıklığı ve %80 yöntemi kullanmamak, artan gebelik sayısına silinmesi olduğu, ultrasonografik olarak amni- paralel olarak ektopik gebelikler de artacağından, on sıvısının yeterli olduğu izlenmiştir. ektopik gebelik açısından en riskli durum olarak değerlendirilebilir. 189. Aşağıdakilerden hangisinin varlığında, fetusta kromozomal anomali riski en yüksektir? A) Gastroşizis B) Tek umbilikal arter C) Duodenal atrezi D) Diyafram hernisi E) Kistik higroma NST trasesi yukarıdaki şekilde verilen olguya CEVAP: E bundan sonra yapılması gereken en uygun yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir? Genetik sonografi sırasında herhangi bir yapısal anomali saptandığında buna eşlik eden kromozo- A) Antibiyotik proflaksisi ile birlikte eylem mal bir anomali varlığı riski %20-25 civarındadır. indüksiyonu Çok sayıda yapısal anomali varlığında, anomali B) Spontan olarak eylemin izlenmesi sayısı ile doğru orantılı olarak kromozomal C) Acil forseps uygulaması anomali riski de artmaktadır. Kistik higroma D) Acil vakum uygulaması fetusta lenfatik sistem oluşumu sırasında ortaya E) Acil sezaryen doğum çıkan yapısal ve fonksiyonel değişimlere bağlı olarak gelişen bir malformasyondur ve sıklıkla altta CEVAP: B DENEME SINAVI - 1 59
  • 59. Verilen olguda, term bir gebelikte aktif eylem Doğum Yolu Laserasyonları tanımlanmaktadır. Hastada 6-7 cm servikal Deri ve mukozalar yırtılmış, kas 1. derece laserasyon açıklık ve %80 silinme eylemin ilerlediğini ve kı- ve fasyalar sağlamdır sa bir süre içinde doğumun gerçekleşeceğini Deri ve mukozalarla birlikte kas 2. derece laserasyon düşündürmektedir. Amnion sıvısının yeterli ve fasyalar da yırtılmıştır olması da en azından kordon komplikasyon Laserasyon anal sfinkteri içine 3. derece laserasyon riskini azaltmaktadır. Verilen NST trasesinde, alacak kadar uzamıştır kontraksiyonun tepe yaptığı noktada fetal kalp Laserasyon rektum mukozasını 4. derece laserasyon içine alacak kadar ilerlemiştir hızı deselerasyonun en düşük noktada olduğu izlenmektedir. Uterin kontraksiyon ile fetal kalp hızı trasesinin verilen örnekteki gibi ayna görün- tüsü verecek şekilde ortaya çıkması halinde tanı sıklıkla erken deselerasyondur ve erken deselerasyon çoğunlukla eylemin geç evrelerinde fetal başın pelviste basıya uğraması nedeniyle gelişir. Fetus için ciddi bir duruma işaret etmez ve sıklıkla benign bir gelişimdir. Erken deselerasyon varlığında sıklıkla eylem spontan olarak izlenir ve 192. Monozigot ikizlerde, embriyonun bölünmesi komplikasyon oranı oldukça düşüktür. en sık fertilizasyonu takiben kaçıncı günler ara-sında gerçekleşir? A) 0-3. gün B) 4-8. gün C) 9-13. gün D) 14-21. gün E) >21. gün 191. Spontan vajinal doğum sonrası anal sfinkterin CEVAP: B kısmen laserasyonu saptanan bir olguda pel- vik laserasyonun derecesi aşağıdakilerden hangisidir? Eski TUS sorusu (Nisan 1989) benzeri soru. Monozigot ikizlerde embriyonun bölünme zamanı A) 1. derece B) 2. derece ile ortaya çıkan fenotipik yapı arasında ilişki C) 3. derece D) 4. derece vardır. Bölünme ilk 3 gün içinde gerçekleşirse E) 5. derece diamniotik-dikoryonik gebelik meydana gelirken, bölünmenin 4-8. günler arasında gerçekleşmesi CEVAP: C halinde diamniotik-monokoryonik gebelik geli- şir. Diamniotik-monokoryonik gebelik monozigot Perinede gözlenen laserasyonlar 4 kategoride ikizlerde en sık rastlanan formdur ve bu durum incelenir. 1. ve 2. derece laserasyonlar vajinal do- monozigot ikizlerde bölünmenin en sık 4-8. ğumlarda sıklıkla izlenirken, çoğunlukla ciddi bir günler arasında gerçekleştiğini ifade eder. problem oluşturmazlar. Bununla birlikte 3. ve 4. Bölünmenin ilk haftadan sonra (8. günden sonra) derece perine laserasyonları doğumun önemli bir gerçekleşmesi halinde ise monoamniotik- komplikasyonudur. monokoryonik ikizler ortaya çıkar. Bölünme 2. 3. derece laserasyonda anal sfinkter kısmen haftadan sonra (14. günden sonra) gerçekleşirse, veya tamamen zedelenmiş iken, 4. derece la- yapışık ikizlik meydana gelmektedir. Yapışık serasyonda olay rektum mukozasına kadar ikizlik monozigotik ikiz gebelikte en nadir uzanmaktadır. rastlanan formdur. 60 DENEME SINAVI - 1
  • 60. 193. 3 saat önce doğum yapan bir kadında ortaya Midsiklus yaklaştıkça östrojen ve progesteron çıkan vajinal kanama nedeniyle yapılan muaye- düzeylerinde ortaya çıkan yükselme, LH ve nede uterusun kontrakte olduğu izlenmiştir. daha az belirgin olarak da FSH düzeylerinde bir artışa neden olur. Bu yükselmede östrojen baş Bu olguda aşağıdaki postpartum kanama aktör, progesteron yardımcı faktördür ve E2’nin etiyolojik faktörlerden hangisinin bulunma meydana getirdiği pozitif geri-besleme etki- ihtimali en yüksektir? sine bağlı olarak LH pikini gelişmektedir. LH piki A) Plasenta retansiyonu ovulasyonun gerçekleşmesi için gerekli birçok B) Uterin apopleksi folliküler mekanizmayı başlatır ve ovulasyonun C) Vajinal ya da servikal laserasyon gerçekleşmesi için primer faktördür. LH pikinin D) Plasenta implantasyon bozuklukları başlamasından 32-36 saat sonra graff follikülü E) Uterin inversiyon yırtılır ve oosit atılarak ovulasyon tamamlanır. He- men ovulasyon öncesinde primer oosit 1. mayoz CEVAP: C bölünmeyi tamamlamış ve sekonder oosit mey- dana gelmiştir. Artmış postpartum kanama, doğumu takiben genital sistemden olan kanamanın normal tekil gebelikler için >500 mL, sezaryen ve çoğul vajinal 195. 25 yaşında, nulligravid bir polikistik over doğumlar için >1000 mL’nin üzerinde olmasıdır. sendromu olgusunda aşağıdaki ovulasyon in- Erken postpartum evrede (doğumu takip eden düksiyonu yöntemlerinden hangisi ilk tercih ilk 24 saat) fazla miktardaki kanamanın en sık olmalıdır? nedeni uterin atoni iken, geç postpartum evrede (> ilk 24 saat) en önemli neden ise plasenta A) Klomifen sitrat B) Tamoksifen retansiyonudur. C) Metformin D) Saf FSH E) GnRH analoğu Tanımlanan olguda erken postpartum kanama mevcuttur ve hastanın yapılan kontrolünde CEVAP: A uterusta atoni olmadığı ortaya konmuştur. Bu olgularda erken postpartum kanamanın ikinci Kafa içinde yer kaplayan herhangi bir lezyonu en sık nedeni olan servikal ya da vajinal bulunmayan, normogonadotropik anovulasyon laserasyonların araştırılması gerekir. olguları dünya sağlık örgütü (WHO) amenore/ anovulasyon sınıflaması 2. grubuna girer. Bu grupta tipik olarak polikistik over sendromu (PCOS) yer alır ve PCOS olgularında ovulasyon indüksiyonu planlanıyorsa ilk tercih klomifen sitrat (CC) olmalıdır. Klomifen sitrat bir selektif östrojen modülatörüdür (SERM) ve hipotalamik 194. Menstrual siklusta, ovulasyon öncesinde göz- östrojen reseptörleri üzerine antagonist etkisiyle lenen LH pikinden temel olarak sorumlu etken gonadotropin düzeylerini artırır. aşağıdakilerden hangisidir? Metformin, biguanid grubu oral antiglisemik A) Midsiklustaki östrojen piki ajandır ve PCOS olgularında insülin duyarlılığını B) Dominant follikül seçilmesi artırarak ovulatuar yanıtı potansiyelize eder. C) Midsiklustaki inhibin yükselmesi Metformin PCOS olgularında tek başına yada D) Midsiklustaki FSH piki CC ile birlikte kullanılabilir. E) İnsülin benzeri büyüme faktörü-1 düzeylerinde Hipogonadotropik hipogonadizmi olan tüm azalma anovulatuar olgularda ise öncelikle gonadotro- pinler (FSH veya HMG) ile ovulasyon indüksiyonu CEVAP: A yapılmalıdır. DENEME SINAVI - 1 61
  • 61. 196. Primer infertilite yakınması ile başvuran çiftin 197. Aşağıdakilerden hangisi kombine oral kontra- değerlendirmesinde, semen analizinde hacim septiflerin kontrasepsiyon dışı faydaları ara- 3 mL, sperm sayısı 35 milyon/mm3, hareketli sında değildir? sperm oranı %40, normal morfoloji gösteren A) Demir eksikliği anemisini önler. sperm oranı Kruger kriterlerine göre %15 ise B) Romatoid artrit riskini azaltır. bu durumu aşağıdakilerden hangisi tanımlar? C) Serviks kanseri riskini azaltır. A) Azoospermi B) Astenozoospermi D) Endometrium kanseri riskini azaltır. C) Astenoteratozoospermi D) Hipospermi E) Memede fibrokistik hastalık riskini azaltır. E) Astenooligozoospermi CEVAP: C CEVAP: B Eski TUS sorusu (Nisan 2000). Kombine oral Verilen olguda semen analiz parametreleri değer- kontraseptiflerin (KOK) kontrasepsiyon dışı fayda- lendirildiğinde hacmin yeterli (3 mL), konsantras- ları aşağıdaki tabloda verilmiştir: yonun (35 milyon/mm3) normal, hareketli sperm oranının normal değer olarak kabul edilen %50 KOK Kontrasepsiyon Dışı Faydaları den düşük ve Kruger kriterlerine göre sperm Kesin olarak ortaya konmuş: morfoloji skorunun normal sınırlarda (%15) – Over ve endometrium kanseri insidansını olduğu izlenmektedir. Bu veriler ile belirtilen ol- azaltır. guda sadece motil sperm oranlarında patoloji – Mensturasyon, miktarca daha az, daha saptanmıştır ve bu durun astenozoospermi olarak kısa ve düzenli hale gelir. Demir eksikliği adlandırılır. Aşağıda normal sperm parametreleri anemisi riski azalır. Disfonksiyonel uterus yer almaktadır: kanaması tedavisinde kullanılabilir. Normal Sperm Parametreleri: – Dismenore ve Mittelschmerz azalır. – Hacim: >2mL – Benign meme hastalıklarını azaltır (fib- – Sperm sayısı: >20 milyon/mL roadenom). – pH: 7.2-7.8 – Fonksiyonel over kist oluşumunu azaltır. – Hareketli sperm oranı: >%50 (a+b) – Pelvik infeksiyon riskini ve şiddetini azaltır. – Lökosit sayısı: <1 milyon/mL – Ektopik gebeliği riskini azaltır. – Sperm morfolojisi: ≥%30 normal formlar – Myoma uteri gelişimini azaltır (düşük (Kruger kriterlerine göre: >%14) doz preparatların fibroidler üzerine etkisi – Likefaksiyon süresi: <30 dk yoktur). Tanımlar: – Kolon kanseri riskini azaltır. – Astenozoospermi → İleriye dönük hareketli Muhtemel faydalar: sperm oranının %50’den az olması (önemli – Kemik dansitesini artırır, osteoporoz riskini prognostik faktördür) azaltır. – Oligozoospermi → Sperm sayısının 20 mil- – Aterosklerozu önler. yon/mL’den az olması – Akne ve hirsutizme iyi gelir (levonorgestrel – Azoospermi → Ejekülatta sperm olmaması içeren düşük doz preparatlar). – Teratozoospermi → Normal morfolojideki – Romatoid artrit riskini azaltır. spermlerin oranının %30’dan az olması – Muhtemelen daha az endometriozis. (önemli prognostik faktördür) – Daha az premenstruel şikayetler. – Astenooligozoospermi → Astenozoospermi + Oligozoospermi Tablodan görüleceği üzere, KOK’in servikal pato- – Aspermi → Ejekülat olmaması lojiler üzerine koruyucu etkisi yoktur. Bununla – Hipospermi → Ejekülat hacminin 2 mL’den az birlikte 1 yıldan uzun süreli KOK kullanımı ile olması 62 DENEME SINAVI - 1
  • 62. CIN riski artmaktadır. İnvazif serviks kanseri 199. Aşağıdakilerden hangisi endometrium kanse- riski, 5 yıllık kullanım sonrasında artar ve 10 rinde en sık karşılaşılan klinik semptom ya da yıllık kullanım sonrasında risk 2 kat artmıştır. bulgudur? Ayrıca, KOK kullanımı ile servikal adenokanser A) Postmenopozal kanama için göreceli risk artışı bildirilmiştir ve risk artışı B) Abdominal distansiyon kullanım süresi ile doğru orantılıdır. C) Vajinal akıntı D) Vulva ve vajende kaşıntı E) Postkoital kanama 198. 30 yaşında, multipar bir kadının servikal si- tolojik örneklemesi sonucu düşük gradeli ser- CEVAP: A vikal intraepitelyal lezyon (LSIL) olarak rapor edilmiştir. Endometrium kanserinde %90 olguda anormal Serviks kanseri için her hangi bir risk faktörü uterin kanama görülür. Bunlar çoğunlukla post- taşımayan bu olguda bundan sonraki en uygun menopozal kanama şeklindedir. Premenopozal yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir? dönemde menometroraji veya menoraji şeklinde A) Seri servikal sitolojik örnekleme kanamalar görülebilir. Hematometra veya piyo- B) HPV DNA araştırılması metra (özellikle postmenopozal olgularda, endo- C) Kolposkopi ± biyopsi servikal kanal obliterasyonuna bağlı olarak) veya D) Konizasyon çevre dokulara baskı sonucu %10 olguda pelvik E) Konizasyon ile birlikte endoservikal küretaj ağrı görülebilir. (ECC) Abdominal distansiyon tipik olarak over kanse- rinde rastlanan bir bulgu iken, postkoital kanama CEVAP: C ve vajinal akıntı ise tipik olarak serviks ve daha az oranda izlenen vajen kanseri için önemli Pap smear bir tarama yöntemidir ve sadece semptomlardır. Vulvar kaşıntı ise vulva kanserinin SIL taraması için kullanılır. Diğer jinekolojik ilk bulgusu olabilir. kanserlerin taranmasında uygun değildir. Bununla birlikte kesin tanı doku biyopsisinin histolojik incelenmesiyle konulur. Bu nedenle servikal sitolo- jik örnekleme sonrasında LSIL gelen olgularda kolposkopi ve kolposkopi eşliğinde biyopsi en uygun yaklaşımdır. Aşağıdaki tabloda servikal sitolojik tanı ve en uygun yaklaşım verilmektedir: Servikal Sitolojik Tanı ve Yönetimi Smear sonucu Temel yaklaşım Seri servikal sitoloji, HPV ASC-US tiplemesi, kolposkopi ASC-H Kolposkopi ± biyopsi LGSIL Kolposkopi ± biyopsi HGSIL Kolposkopi ± biyopsi Kolposkopi + ECC (endoser- AGC-NOS vikal küretaj) AGC-neoplazi lehine Konizasyon AIS Konizasyon DENEME SINAVI - 1 63
  • 63. 200. Aşağıdakilerden hangisi germ hücreli over tü- Over Kanseri Histopatolojisi mörüdür? – Seröz A) Seröz kistadenom – Müsinöz B) Müsinöz kistadenokarsinom – Endometrioid C) Granüloza hücreli tümör Epitelyal – Berrak hücreli (clear cell-mezo- D) Matür kistik teratom nefroid) E) Brenner tümörü – Brenner – İndifferansiye CEVAP: D – Disgerminom – Teratom (matür/immatür kistik- Matür kistik teratom benign germ hücreli tümör olup solid) adolesanlarda ve gebelikte en sık rastlanan – Endodermal sinüs tümörü (EST) neoplastik over tümörüdür. En sık rastlanan – Embriyonal karsinom Germ komplikasyonu (özellikle gebelikte olmak üzere) – Koryokarsinom Hücreli torsiyon, infeksiyon ve rüptürü sonrası gelişebilen – Gonadoblastom kimyasal peritonit tablosudur. – Mikst germ hücreli – Poliembriyoma Over tümörlerinin histolojik tipleri aşağıdaki tab- – Spesifik (struma ovarii, karsinoid loda verilmiştir: tümör) – Granüloza-teka hücreli – Sertoli-Leydig hücreli Seks Kord – Gynandroblastoma ve Stromal – Lipoid hücreli – Fibroma – Sarkom Nonspesifik – Hemanjiom Mezenkimal – Lenfoma – Meme, kolon, mide, endometrium, Metastatik lenfoma 64 DENEME SINAVI - 1

×