Florenta

649 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
649
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Florenta

 1. 1. Florenta Ciucian Maria Stefana Clasa a-XII-a C CNOG Sibiu
 2. 2. Florenta Firenze “Orasul muzeu”
 3. 3. • La poalele Apeninilor din regiunea Toscana si Emilia-Romagna, intr-o larga vale inclinata si inconjurata de coline unduioase,se inalta Florenta,o destinatie turistica privilegiata,al carei trecut glorios isi rasfrange ecourile pe strazile,in edificiile si in pietele cu o arhitectura aparte. • Este cel mai populat oraș din Toscana.
 4. 4. • Orașul se află pe râul Arno și este cunoscut pentru istoria și importanța sa în Evul Mediu și în Renaștere, în special pentru arta și arhitectura sa. Un centru comercial și economic medieval, fiind unul dintre cele mai bogate orașe ale timpurilor, Florența este considerat locul de naștere al Renașterii italiene; de fapt a fost numită Atena din Evul Mediu. A fost mult timp sub conducerea de facto a Familiei Medici. Din 1865 până în 1870 orașul a fost de asemenea capitala Regatului Italiei.
 5. 5. • Centrul istoric al Florenței atrage anual milioane de turiști și a fost declarat de UNESCO Patrimoniu mondial în 1982. Florența este considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, iar arta, moștenirea istorică și culturală își păstrează și astăzi impactul major în lume. Orașul are de asemenea în Europa un impact major în muzică, arhitectură, educație, bucătări e, modă, filozofie, știință și religie. Centrul istoric din Florența conține numeroase piețe elegante (piazza), palate renascentiste (palazzi), academii, parcuri, grădini, bi serici, mânăstiri, muzee, galerii de artă și ateliere. Orașul a fost de asemenea nominalizat, potrivit unui studiu din 2007, ca cea mai dorită destinație turistică din lume.
 6. 6. Orașul oferă o gamă largă de colecții de artă, în special cele găzduite de Palazzo Pitti și de la Galeria Uffizi, (care primește aproximativ 1,6 milioane de turiști pe an). Florența este probabil ultimul oraș conservat al Renașterii din lume și este considerat de mulți ca fiind capitala italiană a artei. Acesta a fost locul de naștere sau de domiciliu a numeroase personalități istorice marcante, cum ar fi: Dante, Boccaccio, Leonardo da Vinci, Botticelli, Niccolò Machiavelli, Brunelleschi, Michelangelo, Donatello, Galileo Galilei, Caterina de' Medici, Antonio Meucci, Guccio Gucci, Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli, Florence Nightingale și Emilio Pucci
 7. 7. Personalitati Durante degli Alighieri (Dante Alighieri) a fost un poet și filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu. Autor al „Divinei Comedii”, capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă italiană, Sommo Poeta („poet în cel mai înalt grad”). • Giovanni Boccaccio a fost un poet și umanist italian. Cu povestirile sale reunite în Il Decamerone („Decameronul”, 1470) a influențat nu numai dezvoltarea literaturii italiene, dar a și creat modelul genului de nuvelă, reluat în creația multor scriitori europeni. • • Leonardo da Vinci a fost un pictor, sculptor, arhitect și om de știință italian. Om de spirit universal, în același timp artist, om de știință și inventator, Leonardo încarnează spiritul universalist al Renașterii și rămâne unul dintre oamenii cei mai importanți din acea epocă.
 8. 8. Sandro Botticelli - de fapt Alessandro di Mariano Filipepi - a fost un pictor italian, unul din cei mai mari reprezentanți ai Renașterii italiene. Frumusețea și grația figurilor create de el, precizia liniilor și redarea mișcării fac din lucrările sale o operă ce simbolizează pictura epocii. Caracteristic artei lui Botticelli este și faptul că figurile pictate de el prezintă profunde sentimente umane. • Niccolò di Bernardo dei Machiavelli, cunoscut mai ales cu numele Niccolò Machiavelli, a fost un diplomat, funcționar public, filozof, om politic și scriitor italian. • Filippo Brunelleschi (Filippo di ser Brunellesco Lapi)a fost un bijutier, inginer constructor, arhitect și sculptor florentin, dintre creatorii Renașterii italiene timpurii. Alături de Masaccio în pictură, Lorenzo Ghiberti în sculptură și Donatello Brunelleschi a revoluționat arhitectura și arta plastică introducând în spațiul plastic perspectiva, respectiv, metoda perspectivei liniare, o metodă rațională, o convenție prin care se crea un spațiu tridimensional coerent, omogen și infinit pe o suprafață bidimensională
 9. 9. • Michelangelo Buonarroti a fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului. Donato di Niccolò di Betto• Bardi cunoscut sub numele de Donatello a fost un sculptor și pictor italian, primul și cel mai strălucit sculptor din pragul Renașterii. Galileo Galilei a fost un fizician, matematician, astron om și filosof italian care a jucat un rol important în Revoluția Științifică. Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne”, „părintele fizicii moderne”, „părintele științei”, și „părintele științei moderne”. Stephen Hawking a spus că „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.”
 10. 10. Caterina de' Medici a fost regina Franței și soția regelui Henric al II-lea al Franței, precum și mamă a trei regi aparținând Casei de Valois. Mai întâi regină, apoi regentă a Franței, Caterina a fost o figură emblematică a secolului al XVI-lea. Numele său este legat de războaiele religioase. Rolul său în masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu face din ea o figură controversată, chiar și în prezent. • Antonio Santi Giuseppe Meucci a fost un inventator italian. Începând cu 1857 a inventat și dezvoltat un aparat care transmitea vocea umană la distanță, aparat care este numit astăzi telefon. Florence Nightingale a fost precursoarea serviciului sanitar modern. Florence Nightingale a fost nu numai prima infirmieră modernă, dar și un statistician important.
 11. 11. • Roberto Cavalli-este un designer de moda italian. El este cunoscut pentru imprimeurile exotice detaliate . Salvatore Ferragamo-designer de pantofi-cunoscut pentru pantofii “handmade” unicat.
 12. 12. • Guccico Gucci,a fost un om de afaceri si designer italian, fondatorul Casei de Moda Gucci. Emilio Pucci-a fost un designer de moda si politician din Florența. El este cunoscut pentru imprimeurile cu forme geometrice .
 13. 13. Despre Baptisteriu se crede ca a fost la origine un templu pagan dedicat zeului razboilui, Marte, probabil edificat de romani pentru celebrarea infrangerii etruscilor din Fiesole si infiintarea orasului Florenta. Se crede ca Baptisteriul a devenit un edificiu crestin in secolul al IV-lea, in timpul lui Constantin primul imparat roman care s-a convertit la crestinism - insa nu exista dovezi arheologice care sa confirme aceasta teorie. Baptisteriul Sf.Ioan Botezatorul - stil romanic Battistero di San Giovanni
 14. 14. • Baptisteriul Sf.Ioan Botezătorul ("Poarta Paradisului" creată de Lorenzo Ghiberti)
 15. 15. Basilica di Santa Maria del Fiore Domul Santa Maria del Fiore este catedrala Arhidiocezei Romano-Catolice a Florenței, cunoscută pentru arhitectura sa, și mai ales, pentru domul său distinctiv. Este cea de a doua biserică ca mărime din Italia , după Bazilica Sfântul Petru din Roma . Numele său, Biserica Sfintei Maria a Florilor, se referă la floarea de liliac, care este simbolul Florenței, sau la însuși numele vechi al orașului, Fiorenza. Pe de altă parte, un document din secolul al XV-lea afirmă că numele s-ar referi la Cristos. Proiectantul si arhitectul acesteia Este Filippo Brunelleschi. Stil goticoroman
 16. 16. Santa Maria Novella și Santa Croce - stil gotic (cu monumentele funerare ale lui Dante, Michelangelo, Galileo Galilei, Niccolò Machiavelli ș. a.), San Lorenzo (construit în 390, reconstruit în 1425 de Brunelleschi, monumentele funerare ale dinastiei Medici.
 17. 17. San Lorenzo
 18. 18. Palate ale Renasterii • Palazzo Vecchio • Este una din cele mai reprezentative monumente-simbol din Florenta. Edificiul da spre Piata Signoriei, care, pe vremuri, era locul intrunirilor populare, scena sentintelor si executiilor, dar si a sarbatorilor somptuoase. • Construit intre sfarsitul sec. al XIII-lea si inceputul sec. al XIV-lea, cel mai probabil dupa un proiect realizat de Arnolfo di Cambio, ca sediu al Prioratului si al gonfalonierului judecator, el se ridica pe locul in care, in epoca romana, se gasea un amfiteatru vechi cu un stal semicircular. • Sapaturile arheologice facute in subteranele palatului au scos la iveala trei suprafete cu vestigii ale scenei romane.Au mai fost descoperite coliere, vesela de pret, monede, oseminte.
 19. 19. “Salonul celor 500”
 20. 20. Culoar supraetajat lung de peste 1 km, comandat de Cosimo I de Medici,pentru a lega Palazzo Vecchio de Palatul Pitti.
 21. 21. Balcon protejat cu grilaj care dadea direct in Biserica ‘Santa Felicita” si care le permitea membrilor familiei Medici sa asiste la celebrarile liturgice fara sa fie vazuti si fara sa se amestece printre ceilalti credinciosi.
 22. 22. Palazzo Pitti • • • Palazzo Pitti este un palat, în principal renascentist din Florența, Italia. Este situat pe partea de sud a râului Arno, la o distanță scurtă de Ponte Vecchio. Partea principală a palatului datează din 1458 și a fost prima oară reședința din oraș a lui Luca Pitti, un bancher ambițios florentin. Palatul a fost cumparat de familia Medici în 1549 și a devenit resedința familiilor care conduceau Marele Ducat al Toscanei. A crescut transformându-se într-o casă comoară deoarece generațiile, care au urmat mai târziu au adus aici picturi, plăci, bijuterii și posesiuni de lux. La sfârșitul secolului 18, palatul a fost folosit ca o bază a puterii de către Napoleon, iar mai târziu a servit pentru o scurtă perioadă ca palatul regal principal al Italiei recent unite. Palatul și conținutul său au fost donate italienilor de către Regele Victor Emanuel al III-lea în 1919 și ușile au fost deschise pentru public ca fiind una dintre cele mai mari galerii de artă din Florența. Astăzi, găzduiește mai multe colecții minore în plus față de cele ale familiei Medici și este complet deschis pentru public.
 23. 23. Galeria Uffizi • • Galeria Uffizi (italiană: Galleria degli Uffizi) este cel mai cunoscut muzeu din Florența. Colecția sa de pictură renascentistă, găzduită de un palat din secolul al XVI-lea, este cu adevărat deosebită și conține lucrări ale celor mai celebri pictori ai epocii, inclusiv Michelangelo, Leonardo da Vinci și Botticelli. Este cel mai vechi muzeu din Europa și deține cea mai mare pinacotecă renascentistă, conform UNESCO.
 24. 24. Colectii Rafael, Madonna cu sticletele Sandro Botticelli, Nașterea lui Venus
 25. 25. Leonardo da Vinci, Buna Vestire
 26. 26. Michelangelo, S fânta Familie
 27. 27. Tiziano, Venus din Urbino Caravaggio, Bacch us
 28. 28. Statui Fantana lui Neptun din Piazza Della Signoria Statuia ecvestra a lui Cosimo I din Piazza Della Signoria
 29. 29. David este o sculptură, capodoperă a Renașterii, creată între 1501 și 1504 de artistul italian Michelangelo. Este o statuie de marmură albă care măsoară 4,34 metri (5,17 metri împreună cu soclul) a unui bărbat nud. Statuia îl reprezintă pe eroul biblic David. Statuia a fost realizată dintrun bloc de marmură albă de Carrara, abandonată după eșecul altor sculptori. Michelangelo a știut să profite din plin de strâmtimea blocului de marmură și să forțeze unul din defecte (o spărtură în care artistul a săpat spațiul dintre brațul drept și tors) în favoarea sa. Michelangelo l-a reprezentat pe David cu praștia în mână, chiar înainte de lupta cu Goliat. Inițial plasat în fața clădirii Palazzo Vecchio, în Piazza della Signoria, originalul se află, din 1873, expus la Galleria dell'Accademia din Florența.
 30. 30. Hercule ucigand centaurul Nessus la Loggia dei Lanzi Florenta
 31. 31. Sculptura Bachus a lui Michelangelo, din Muzeul Bargello din Florenta
 32. 32. Bibliografie: http://ro.wikipedia.org/wiki/Floren%C8%9Ba http://aliceeetraveler.blogspot.ro/2010/04/florenta-orasulmuzeu.html Colectia National Geografic-Locuri celebre

×