SMART training - Fase 2, deel 2

320 views
235 views

Published on

Fase 1, deel 2 van de Smart board training voor AT scholen ontwikkeld door het ATI.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
320
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • SMART training - Fase 2, deel 2

  1. 1. SMART BoardFase 1: Basisfuncties van Notebook Deel 2: Functies
  2. 2. Notebook StartschermIn dit bestand vind je de uitleg die hoort bij het tweede deel van fase 1. Denadruk ligt hierbij op het gebruik van de functies in Notebook. Wanneer jeNotebook opent verschijnen de basisfuncties. De functies staan links in debovenbalk (zie rood kader).
  3. 3. Fase 1: De Bovenbalk de functies de gereedschappen De bovenbalk bestaat uit 2 onderdelen.- Met ‘de functies’ kun je het bestand als geheel veranderen, bijvoorbeeld eennieuwe dia invoegen in je les.- Met ‘de gereedschappen’ kun je binnen een dia bewerkingen uitvoeren,bijvoorbeeld tekst invoegen.
  4. 4. Deel 2: Functies de functies de gereedschappen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 In het tweede deel richten we ons op de functies.We bespreken 10 functies; bladeren (1), pagina toevoegen (2), bestand openen(3), bestand opslaan (4), ongedaan maken (5), object verwijderen (6), schermaan/uit (7), volledig scherm (8), duaal scherm (9) en screen capture (10).
  5. 5. Functie: BladerenDe functie ‘bladeren’ geeft je de mogelijkheid om met behulp van de peilensnel door het Notebook bestand te bladeren. Het werkt dus niet zoalsbijvoorbeeld PowerPoint, waarbij je klikt om een pagina vooruit te gaan. Jegebruikt in Notebook de peilen, ofterwijl de bladerfunctie.Opdracht: Voor deze opdracht heb je een Notebook bestand nodig! Open het Notebookbestand dat je de vorige training hebt gemaakt. Probeer door dit bestand te bladeren met defunctie ‘bladeren’. Lukt dit? Waarom wel/niet?
  6. 6. Functie: Pagina toevoegenDe functie ‘pagina toevoegen’ geeft je de mogelijkheid om met één muisklikeen nieuwe pagina aan een bestand toe te voegen. De pagina wordt directingevoegd onder de huidige pagina. Snelcombinatie hiervoor is ‘shift_ctrl_m’.Opdracht: Selecteer de pagina in je bestand.Voeg een nieuwe pagina toe. Je hebt nu je bestandvergroot met één pagina. Schrijf op deze pagina je naam met behulp van de schrijf tool.
  7. 7. Functie: Bestand openenDe functie ‘bestand openen’ geeft je de mogelijkheid om Notebook bestandente openen. Je kunt hiermee bestanden openen met de extensie ‘.Notebook’.Snelcombinatie hiervoor is ‘ctrl_o’.Opdracht: Sluit je huidige Notebook bestand af door de optie ‘Sluiten’ te kiezen in ‘File’. Sla dewijzigingen op. Open het bestand weer middels de ‘bestand openen’ functie.
  8. 8. Functie: Bestand opslaanDe functie ‘opslaan’ geeft je de mogelijkheid om de wijzigingen die je maakt inhet Notebook bestand waarin je werkt direct op te slaan. Snelcombinatiehiervoor is ‘ctrl_s’.Opdracht: Selecteer de laatste pagina.Voeg een nieuwe pagina toe. Sla de gemaakte wijziging opdoor gebruik te maken van de ‘opslaan’ functie.
  9. 9. Functie: Ongedaan makenDe functie ‘ongedaan maken’ geeft je de mogelijkheid om een net gamaaktewijziging ongedaan te maken. Snelcombinatie hiervoor is ‘ctrl_z’.Opdracht: Selecteer de eerste pagina. Maak een wijziging op de pagina bijvoorbeeld hetverwijderen van één van de figuren. Gebruik de functie ‘ongedaan maken’ om de wijziging terug tedraaien.
  10. 10. Functie: Object verwijderenDe functie ‘object verwijderen’ geeft je de mogelijkheid om binnen de paginaeen object te verwijderen. Selecteer eerst het object met ‘selectie’ en klikvervolgens op ‘object verwijderen’ om het bestand te verwijderen.Snelcombinatie hiervoor is ‘backspace’.Opdracht: Selecteer een object binnen je bestand.Verwijder dit object. Kies vervolgens‘ongedaan maken’ om het object weer terug te laten komen.
  11. 11. Functie: Scherm aan/uitDe functie ‘scherm’ geeft je de mogelijkheid om de pagina te bedekken meteen grijs scherm. Door nogmaal op het schermicoon te drukken verdwijnt hetscherm weer. Je kunt het scherm naar beneden trekken. Hierdoor kun je erook voor kiezen om slechts een deel van de pagina te bedekken en/of tijdensje les steeds meer van de pagina te laten zien. Snelcombinatie hiervoor is‘ctrl_shift_m’.Opdracht: Selecteer de tweede pagina. Kies de scherm optie. Bedek het scherm zo dat je jeeigen naam niet meer kunt zien.
  12. 12. Functie: Volledig schermDe functie ‘volledig scherm’ geeft je de mogelijkheid om het Notebookbestand volledig te tonen, zonder dat de Notebook iconen in beeld zijn.Linksonder verschrijnt een menu, waarmee je tussen de pagina’s kuntbladeren en de functie ‘volledig scherm’ weer kunt afsluiten. Snelcombinatiehiervoor is ‘ctrl_f’.Opdracht: Kies optie ‘volledig scherm’. Blader tussen je pagina’s en sluit vervolgens het ‘volledigscherm’ weer af.
  13. 13. Functie: Duaal schermDe functie ‘duaal scherm’ geeft je de mogelijkheid om twee pagina’s tegelijk inbeeld te hebben. Je kunt dus twee pagina’s laten zien en bewerken. Handig ombijvoorbeeld het verband te laten zien tussen twee pagina’s. Door nogmaalsop deze optie te klikken is er weer één pagina te zien.Opdracht: Kies optie ‘duaal scherm’. Nu zie je beide pagina’s van je Notebook bestand in éénoogopslag. Kies nogmaals de optie om weer één pagina op het scherm te zien.
  14. 14. Functie: Screen Capture 1 2 3 4De functie ‘screen capture’ kan worden gebruikt om screen shots te maken van wat je in eenscherm ziet. Handig om bijvoorbeeld een webpagina of een deel van een webpagina op te slaanals plaatje en in Notebook te laten zien. Bij het selecteren van deze functie verschijnt een menumet 4 opties. Met de eerste optie (1) kun je een selectie maken van het deel van het beedlschermdat je wilt opslaan. De tweede optie (2) maakt direct een ‘screen shot’ van het gehele scherm. Dederde optie maakt een afbeelding van het deel van het scherm waarin gewerkt wordt en delaatste optie geeft je de mogelijkheid om heel specifiek te selecteren. De screen capture wordtdirect in je Notebook opgeslagen.Opdracht: Open het internet. Kies een pagina uit en maak van deze pagina een screen shot metbehulp van de ‘screen capture’ functie.
  15. 15. Gefeliciteerd!Je hebt nu het tweede deel van Fase 1, basisfuncties van Notebook afgerond.

  ×