A kommunikáció tranzaktív felfogása Dean Barnlund

 • 1,583 views
Uploaded on

 

More in: Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
1,583
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
2
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. A kommunikáció tranzaktív felfogásaDeanBarnlund
  Készítette: Szűcs Erika Erzsébet
  Informatikus könyvtáros szak
  I.Évfolyam
  Neptun kód: FKIFDN
 • 2. A kommunikáció tranzaktív felfogása
  Közkeletű kommunikációs felfogás, mely szerint a kommunikációban nem anyag vagy energia, hanem információ áramlik egyik helyről a másikra.
  A kommunikáció folyamatában lényegesek az információk (adatok, közlések) cseréje a kommunikáló felek között, áramoltatása egy irányba vagy kölcsönösen.
  A kommunikációban a résztvevők különböző szerepű ágensek (feladó, címzett), szerepük az interakció során cserélődik, az áramló információ pedig bármi lehet: éppúgy vonatkozhat a közlés újdonságára, mint a feladóra vagy a kommunikációs csatorna állapotára is.
 • 3. A kommunikáció matematikai modellje
  A század közepére világszerte elterjedt a telefon és a rádió, a titkosítási eljárások, illetve a rejtjelezett közlemények megfejtése pedig létérdekké vált minden harcban álló fél számára.
  Ezek a kutatások nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy kialakuljon a kommunikáció első formális elmélete, mely az adó- közlemény-vevő hármasán alapult, melybe már beleértették a kódot és a csatornát.
  Így született meg a II. világháború után a kommunikáció matematikai elmélete, mely Claude Shannon és Warren Weaver nevéhez fűződik
 • 4. Barnlund tranzakciós modellje
  DeanBarnlund (1977) tranzakciós modellje
  Nála a modell keretéül szolgáló kutatás már nem technikai jellegű, hiszen azt mondja például, hogy: "a kommunikáció a jelentés evolúcióját írja le", "a kommunikáció folytonos" és "körkörös", "a kommunikáció megismételhetetlen", a "a kommunikáció irreverzibilis", a "kommunikáció összetett". Mindezek azt mutatják, hogy Barnlund nem egy technikai jellegű folyamatról ír, hanem sajátosan az emberi kommunikációról.
 • 5. Barnlund tranzakciós modellje
  A kommunikáció posztulátumai között nála előkelő helyen szerepel a kommunikáció dinamizmusa, mely legfőbb indokként szolgálhat a tranzaktív felfogás mellett.
  A másik indok az, hogy Barnlund szerint a kommunikáció jelentéstulajdonítás, jelentésprodukálás. Márpedig a jelentést valaki tulajdonítja valaminek.
  Van kezdő- és van végpont, ezáltal a kommunikációnak az a szintje van kiemelve, melyben egy adott közlemény egy kiindulópontból egy végpont felé halad. Ebben a megközelítésben tehát a közlemény, az adó és a vevő lesznek a döntő jelentőségű elemek.
 • 6. Barnlund tranzakciós modellje
  Barnlundnál a jelentéstulajdonítás köré épül a modell, ezért lehetővé válik számára nem csak az Én másokkal való, hanem a környezettel, sőt saját magával való kommunikációja is. Így távolodik el Shannon és Weaver elsősorban kommunikációtechnológiai ihletettségű modelljétől
  Barnlund modelljében a személy két részre van osztva, egy kódoló és egy dekódoló részre, s mind a környezetében, mind magában támpontok vannak, melyekre vagy melyekről kódol
 • 7. Barnlund tranzakciós modellje
  A személyközi kommunikáció barnlundi modelljében a közlemények verbális és nem verbális viselkedési támpontokként jelennek meg, a privát támpontok pedig nem csak a válaszközlemény kialakításában, de az értelmezésben, a jelentéstulajdonításban is szerepet játszanak.
  A kommunikációs folyamat pedig nem más, mint az egymásnak kölcsönösen nyújtott támpontok, illetve a nekik tulajdonított jelentőség és jelentés szabályozása a bizonytalanság csökkentése érdekében, ami a kommunikáció célja
  Hiszen a bizonytalanság csökkentésével a cselekedetek értelmezhetők, a szándékok felismerhetők lesznek, azaz létrejön a megértés, és ez elengedhetetlen fontosságú az Én ama szükségletének kielégítése szempontjából, hogy hatékonyan cselekedjék, védekezzék, vagy megerősödjék.
 • 8. Barnlund tranzakciós modellje
  Dean C. Barnlund szerint a kommunikáció kifejezés azokat az aktusokat jelöli, melyeknek keretében kifejlődik a jelentés az emberben akkor, amikor a „neuromotoros” válasz kialakul, illetve módosul.
  A kommunikáció szükségszerű, általa az „én” igyekszik csökkenteni bizonytalanságát, hogy képes legyen hatékonyan cselekedni, védekezni, megerősödni.
  A kommunikáció, leírása szerint, nem reakció valamire, sem nem interakció valamivel, hanem tranzakció, mely által az ember jelentéseket produkál és tulajdonít céljai megvalósítása érdekében.
 • 9. Barnlund tranzakciós modellje
  A kommunikáció posztulátumai (kiindulási feltételei)
  (1) a kommunikáció a jelentés evolúcióját írja le
  – a kommunikáció tranzakció, jelentések produkciója és tulajdonítása a kommunikátor céljainak megvalósítása érdekében
  (2) a kommunikáció dinamikus
  – nem dolog és statikus entitás
  – támpontok (privát és nyilvános) alapján történő absztrahálás
  (3) a kommunikáció folytonos
  (4) a kommunikáció körkörös
  (5) a kommunikáció megismételhetetlen
  (6) a kommunikáció irreverzibilis (megfordíthatatlan)
  (7) a kommunikáció összetett
  – szerkezetileg
  – dinamikájában
  – következményeiben
 • 10. Barnlund tranzakciós modellje
  Barnlund modellje ugyan tranzaktív, csakúgy mint a Shannon-Weaver modell, de attól sok tekintetben eltérő.
  Barnlund megjeleníti az egyénen belül megvalósuló kommunikációt is mint lehetséges kommunikációs formát
  A barnlundi modell ugyan még megmarad a hagyományos információátviteli metaforánál, de a kommunikációt már többszintűnek és többcsatornásnak gondolja, márpedig ezek a megfontolások már nem esnek messze az interaktív felfogástól
 • 11. DeanBarnlund modellje
 • 12. DeanBarnlund modellje
 • 13. Források
  http://communication .hu
  http://ktnye.akti.hu
 • 14. Köszönöm a figyelmet!