Your SlideShare is downloading. ×
A kommunikáció tranzaktív felfogása Dean Barnlund
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Introducing the official SlideShare app

Stunning, full-screen experience for iPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

A kommunikáció tranzaktív felfogása Dean Barnlund

1,626
views

Published on

Published in: Education

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,626
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. A kommunikáció tranzaktív felfogásaDeanBarnlund
  Készítette: Szűcs Erika Erzsébet
  Informatikus könyvtáros szak
  I.Évfolyam
  Neptun kód: FKIFDN
 • 2. A kommunikáció tranzaktív felfogása
  Közkeletű kommunikációs felfogás, mely szerint a kommunikációban nem anyag vagy energia, hanem információ áramlik egyik helyről a másikra.
  A kommunikáció folyamatában lényegesek az információk (adatok, közlések) cseréje a kommunikáló felek között, áramoltatása egy irányba vagy kölcsönösen.
  A kommunikációban a résztvevők különböző szerepű ágensek (feladó, címzett), szerepük az interakció során cserélődik, az áramló információ pedig bármi lehet: éppúgy vonatkozhat a közlés újdonságára, mint a feladóra vagy a kommunikációs csatorna állapotára is.
 • 3. A kommunikáció matematikai modellje
  A század közepére világszerte elterjedt a telefon és a rádió, a titkosítási eljárások, illetve a rejtjelezett közlemények megfejtése pedig létérdekké vált minden harcban álló fél számára.
  Ezek a kutatások nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy kialakuljon a kommunikáció első formális elmélete, mely az adó- közlemény-vevő hármasán alapult, melybe már beleértették a kódot és a csatornát.
  Így született meg a II. világháború után a kommunikáció matematikai elmélete, mely Claude Shannon és Warren Weaver nevéhez fűződik
 • 4. Barnlund tranzakciós modellje
  DeanBarnlund (1977) tranzakciós modellje
  Nála a modell keretéül szolgáló kutatás már nem technikai jellegű, hiszen azt mondja például, hogy: "a kommunikáció a jelentés evolúcióját írja le", "a kommunikáció folytonos" és "körkörös", "a kommunikáció megismételhetetlen", a "a kommunikáció irreverzibilis", a "kommunikáció összetett". Mindezek azt mutatják, hogy Barnlund nem egy technikai jellegű folyamatról ír, hanem sajátosan az emberi kommunikációról.
 • 5. Barnlund tranzakciós modellje
  A kommunikáció posztulátumai között nála előkelő helyen szerepel a kommunikáció dinamizmusa, mely legfőbb indokként szolgálhat a tranzaktív felfogás mellett.
  A másik indok az, hogy Barnlund szerint a kommunikáció jelentéstulajdonítás, jelentésprodukálás. Márpedig a jelentést valaki tulajdonítja valaminek.
  Van kezdő- és van végpont, ezáltal a kommunikációnak az a szintje van kiemelve, melyben egy adott közlemény egy kiindulópontból egy végpont felé halad. Ebben a megközelítésben tehát a közlemény, az adó és a vevő lesznek a döntő jelentőségű elemek.
 • 6. Barnlund tranzakciós modellje
  Barnlundnál a jelentéstulajdonítás köré épül a modell, ezért lehetővé válik számára nem csak az Én másokkal való, hanem a környezettel, sőt saját magával való kommunikációja is. Így távolodik el Shannon és Weaver elsősorban kommunikációtechnológiai ihletettségű modelljétől
  Barnlund modelljében a személy két részre van osztva, egy kódoló és egy dekódoló részre, s mind a környezetében, mind magában támpontok vannak, melyekre vagy melyekről kódol
 • 7. Barnlund tranzakciós modellje
  A személyközi kommunikáció barnlundi modelljében a közlemények verbális és nem verbális viselkedési támpontokként jelennek meg, a privát támpontok pedig nem csak a válaszközlemény kialakításában, de az értelmezésben, a jelentéstulajdonításban is szerepet játszanak.
  A kommunikációs folyamat pedig nem más, mint az egymásnak kölcsönösen nyújtott támpontok, illetve a nekik tulajdonított jelentőség és jelentés szabályozása a bizonytalanság csökkentése érdekében, ami a kommunikáció célja
  Hiszen a bizonytalanság csökkentésével a cselekedetek értelmezhetők, a szándékok felismerhetők lesznek, azaz létrejön a megértés, és ez elengedhetetlen fontosságú az Én ama szükségletének kielégítése szempontjából, hogy hatékonyan cselekedjék, védekezzék, vagy megerősödjék.
 • 8. Barnlund tranzakciós modellje
  Dean C. Barnlund szerint a kommunikáció kifejezés azokat az aktusokat jelöli, melyeknek keretében kifejlődik a jelentés az emberben akkor, amikor a „neuromotoros” válasz kialakul, illetve módosul.
  A kommunikáció szükségszerű, általa az „én” igyekszik csökkenteni bizonytalanságát, hogy képes legyen hatékonyan cselekedni, védekezni, megerősödni.
  A kommunikáció, leírása szerint, nem reakció valamire, sem nem interakció valamivel, hanem tranzakció, mely által az ember jelentéseket produkál és tulajdonít céljai megvalósítása érdekében.
 • 9. Barnlund tranzakciós modellje
  A kommunikáció posztulátumai (kiindulási feltételei)
  (1) a kommunikáció a jelentés evolúcióját írja le
  – a kommunikáció tranzakció, jelentések produkciója és tulajdonítása a kommunikátor céljainak megvalósítása érdekében
  (2) a kommunikáció dinamikus
  – nem dolog és statikus entitás
  – támpontok (privát és nyilvános) alapján történő absztrahálás
  (3) a kommunikáció folytonos
  (4) a kommunikáció körkörös
  (5) a kommunikáció megismételhetetlen
  (6) a kommunikáció irreverzibilis (megfordíthatatlan)
  (7) a kommunikáció összetett
  – szerkezetileg
  – dinamikájában
  – következményeiben
 • 10. Barnlund tranzakciós modellje
  Barnlund modellje ugyan tranzaktív, csakúgy mint a Shannon-Weaver modell, de attól sok tekintetben eltérő.
  Barnlund megjeleníti az egyénen belül megvalósuló kommunikációt is mint lehetséges kommunikációs formát
  A barnlundi modell ugyan még megmarad a hagyományos információátviteli metaforánál, de a kommunikációt már többszintűnek és többcsatornásnak gondolja, márpedig ezek a megfontolások már nem esnek messze az interaktív felfogástól
 • 11. DeanBarnlund modellje
 • 12. DeanBarnlund modellje
 • 13. Források
  http://communication .hu
  http://ktnye.akti.hu
 • 14. Köszönöm a figyelmet!