Your SlideShare is downloading. ×
Preview Panduan Dominasi Fb Group
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Saving this for later?

Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime - even offline.

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Preview Panduan Dominasi Fb Group

159
views

Published on

Published in: Marketing

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
159
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Bismillahir Rohmaanir Rohim. Assalamualaikum WBT dan salam hormat saya ucapkan kepada tuan-tuan dan puan-puan kerana sudi mendapatkan ebook saya yang saya beri judul Dominasi Facebook Group. Ebook kecil yang berada dihadapan anda ini adalah hasil pengalaman dan eksperimen yang saya jalankan dalam kerja-kerja pemasaran yang saya lakukan di FB. Seperti yang kita tahu strategi pemasaran sentiasa berubah. Ia berubah selari dengan perkembangan ilmu pengetahuan manusia. Strategi pemasaran yang kita tahu dan yang kita lakukan pada hari ini mungkin tak lagi berkesan jika kita ulangi pada keesokkan hari. Ini adalah kerana, apabila seseorang itu dah ter’biasa’ dengan trik dan teknik seorang marketer yang bermotifkan ingin mendapatkan jualan semata-mata, kita akan mula berhati-hati. Kita akan mula jadi defensif tak kira walau macam mana menarik sekalipun tawaran yang dihidang didepan mata kita. Pembeli kini semakin bijak. Malahan kerap kali saya jumpa kategori pembeli yang mengamalkan konsep… Lebih baik rugi sebab tak beli daripada rugi sebab beli. Kalau rugi sebab tak beli, at least duit masih ada lagi. Tetapi, kalau rugi sebab beli, duit dah habis, hati pun sakit sebab rasa rugi. Ebook ini adalah versi 2.0 Kali pertama jualannya dibuka adalah pada 04 December 2013 dan ianya dijual secara tertutup hanya ditawarkan kepada rakan-rakan terdekat sahaja. Dalam versi 2.0 ini saya masukkan bab “the Missing Chapter” yang khusus membincangkan bagaimana buat duit dengan Facebook Group. Apa yang saya muatkan dalam ebook ini adalah untuk tujuan perkongsian informasi. Justeru, saya mengharapkan anda dapat memberikan pertimbangan yang sewajarnya apabila anda ingin mempraktikkan apa yang didedahkan dalam ebook ini. Saya tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian, sama ada dari segi wang ringgit, harta, masa dan sebagainya sepanjang anda menggunakan informasi yang terkandung dalam ebook ini. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 2. Segala maklumat yang terkandung dalam ebook ini adalah tepat dan benar pada waktu ianya dihasilkan. Teknik ini juga merupakan teknik yang saya gunakan dalam pemasaran di FB, dan ianya berikan pulangan yang memberangsangkan kepada saya. Dan ya, sebahagian daripada teknik yang saya bincangkan masih lagi saya gunakan sampai sekarang. Walaubagaimanapun, setiap orang mungkin akan mendapat hasil yang berbeza. Perbezaan dari segi hasil ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor seperti pengalaman, kredibiliti, kaedah penulisan, kaedah persembahan dan lain-lain. Walaubagaimanapun, saya percaya, dengan mindset yang betul, anda pasti boleh kecapi kejayaan melalui teknik pemasaran yang saya dedahkan ini. Saya doakan semoga anda berjaya. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 3. PERINGATAN Ebook ini adalah ebook berbayar. Ia adalah untuk kegunaan peribadi sahaja. Sebarang bentuk penyebaran ataupun ulang siar tanpa kebenaran daripada penulis, sama ada secara bertulis atau verbal adalah tidak dibenarkan sama sekali. Sila hormati hasil penat lelah dan kerja keras penulis. Ebook ini [Tidak Boleh] Dijual [Tidak Boleh] Diberi percuma sebagai hadiah atau bonus [Tidak Boleh] Mengaku hak milik anda [Tidak Boleh] Mengubah isi kandungan ebook ini Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 4. Ada beberapa perkara PENTING yang saya nak ingatkan kepada anda. 1. Anda sebenarnya bukan sahaja seorang internet marketer, malah pada masa yang sama anda adalah seorang jurujual. 2. Sebagai seorang jurujual online, senjata anda adalah Teknik Promosi, Strategi Pemasaran & Ayat-ayat Jualan. 3. Jurujual yang berkaliber akan menutup segala jejak dan tidak akan mendedahkan sebarang informasi, lebih-lebih lagi tentang keupayaan dirinya daripada dilihat oleh pesaing. 4. Pemasaran di Facebook adalah pemasaran TANPA PRIVACY. Ini bermakna, setiap apa yang anda lakukan ada banyak pihak yang memerhati. Antara mereka yang akan memerhatikan setiap gerak geri anda adalah prospek anda, pelanggan anda, pelanggan yang pernah berurusan dengan anda, rakan- rakan anda, rakan niaga anda & pesaing anda. 5. Sebagai jurujual, anda memerlukan satu mekanisme dan strategi yang ampuh. Anda perlu bijak menentukan kandungan yang bagaimana yang sesuai ditatap oleh umum, dan kandungan yang bagaimana yang perlu diselindung dari pengetahuan orang yang tak sepatutnya. 6. Ada banyak insiden seperti berikut terjadi dalam pemasaran di FB a. Pelanggan anda dicuri b. Ayat-ayat POWER yang anda hasilkan ditiru c. Strategi pemasaran dan idea bisnes anda diciplak d. Orang ‘menumpang’ iklan dalam FBAds yang anda buat e. Orang menyamar sebagai diri anda 7. Justeru, anda perlukan satu platform dan fungsi dalam FB yang berikan lebih nilai privacy dalam kaedah dan kempen pemasaran anda. 8. Seorang jurujual profesional, dia akan membuat usaha jualan ditempat yang dia mempunyai potensi dan kebarangkalian untuk mendapat jualan yang tinggi. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 5. 9. Ini bermakna, jurujual profesional akan memilih satu lokasi yang strategik dimana dia adalah seorang yang dominan di tempat tersebut. a. Dia tak perlu takut kehilangan jualan b. Dia tak perlu takut akan kewujudan gangguan daripada peniaga lain c. Dia adalah ‘king’ yang memonopoli pentas jualan d. Sasaran pelanggan adalah mereka yang benar-benar berpotensi dan memiliki minat yang sama dengan apa yang dia bakal tawarkan e. Kuasa veto ditangan beliau, dan pendek kata dia mempunyai semua kelebihan yang tak ada pada orang lain 10. Terdapat satu fungsi dalam FB yang sangat berkuasa jika anda tahu bagaimana nak mengeksploitasi kekuatan tersebut dalam kerja-kerja pemasaran anda. 11. Dalam ebook ini, saya dedahkan Teknik Pemasaran Facebook Group. Saya perkenalkan… Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 6. EBOOK DOMINASI PEMASARAN FACEBOOK GROUP Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 7. FACEBOOK GROUP GELANGGANG TERBAIK BINA KREDIBILITI & MEMPENGARUHI PROSPEK Apa yang buatkan seseorang tu berminat untuk join mana-mana group di FB? Pasti ada sesuatu yang dia mahukan. Antara contoh yang selalu berlaku sehingga memotivasikan pengguna FB untuk sertai group FB adalah kerana 1. Mereka PERCAYA group tersebut boleh beri nilai tambah terhadap diri mereka. Ini biasa berlaku kepada group yang menjanjikan perkongsian info kualiti tinggi kepada ahlinya. Contohnya group yang membincangkan strategi perniagaan dan pemasaran affiliate, group yang mengajar bagaimana menulis ayat jualan yang memikat, group yang beri khidmat bantuan dan sebagainya. 2. Mereka ingin bersama dan bergaul dengan orang-orang yang hebat dan berpengaruh. Seperti yang kita faham, kita akan jadi lebih hebat apabila kita bersama- sama dengan orang-orang yang hebat. 3. Manusia suka hidup dalam komuniti. Ini merupakan perkara asas yang mendorong manusia untuk bercampur dengan orang-orang yang boleh beri mereka perasaan seperti berada dalam keluarga sendiri. 4. Manusia suka bergaul dengan orang yang memiliki minat yang sama. Kini anda dah tau kenapa orang suka join group FB. Kali ini saya akan bincangkan kenapa orang BENCI join group di FB 1. Group tersebut langsung mati dan tak beri tambah nilai. Tiada perkongsian yang baru dan berguna. 2. Group penuh dengan iklan 3. Group yang tak ada motif dan hala tuju yang tetap. Setiap ahlinya bercerita hal- hal yang langsung tak ada kena mengena dengan tujuan group dicipta 4. Mereka di add secara ‘paksa’ untuk join group tersebut. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 8. Bagaimana memujuk prospek untuk sertai group yang anda buat. Dalam strategi Dominasi Facebook Group, kita akan tubuhkan group kita sendiri. Jangan salah faham yang kita akan conquer group orang lain. No. Bukan macam tu kaedahnya. Kita kena ada rasa hormat pada group yang ditubuhkan oleh orang lain. Perumpamaannya adalah seperti rumah orang, mana boleh kita suka-suka hati nak buat macam rumah sendiri. Untuk memujuk prospek supaya menyertai group kita, ia bermula dengan tawaran yang anda berikan. Sejauh mana tawaran yang anda berikan benar-benar menarik pada penilaian prospek anda. Ini bermakna, tawaran anda perlu jelas, straight to the point, tidak berniat jahat, dan menepati 4 sebab yang saya berikan kenapa orang suka join group FB yang di tubuhkan. Bagaimana nak dapatkan mereka yang mungkin berminat dengan group yang bakal anda tubuhkan? Senang sahaja. Jawapannya adalah di group FB yang sama kategori dengan group yang anda bakal tubuhkan. Buat tawaran di situ dan nyatakan apa kelebihan yang bakal mereka perolehi sekiranya menyertai group anda. Tawaran anda mestilah jelas dan tak berniat jahat, atau semata-mata nak promote barang atau beriklan. Gunakan konsep WIIFM (what in it for me). Prospek tak minat nak join group, tetapi dia minat dengan kebaikkan dan kelebihan yang bakal mereka perolehi setelah join group. Strategi ini saya guna berulang-ulang kali dan ia memang mudah nak tarik pengguna FB untuk join group yang saya tubuhkan. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 9. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah buatkan prospek anda faham dengan jelas kelebihan menyertai group anda. Anda tak ada idea? Mungkin salah satu daripada idea berikut dapat membantu anda. Berikut adalah contoh yang mungkin sesuai. Anda seharus sesuaikan idea-idea berikut dengan kesesuaian tawaran atau produk yang anda berikan 1. Dengan menyertai group yang anda tubuhkan, prospek akan dapat informasi-informasi terbaru dengan cepat 2. Prospek akan dapat keistimewaan dari segi penjimatan, diskaun dan harga ahli 3. Prospek akan dapat free gift 4. Prospek akan dapat join aktiviti yang eksklusif untuk ahli 5. Prospek akan dapat tawaran, promosi istimewa untuk produk-produk tertentu dan untuk masa-masa tertentu 6. Prospek akan dapat mengetahui insider secret (sesuai untuk group pelaburan) Sebenarnya ada banyak lagi. Bergantung pada jenis perniagaan yang anda jalankan, pasti ada sesuatu yang ‘istimewa’ yang dapat anda tawarkan kepada prospek anda untuk sertai group FB anda. Tanpa melengahkan masa, kita akan terus kepada strategi pemasaran group FB Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 10. STRATEGI COVER PHOTO Selamat datang ke group FB. Dimana perkara pertama yang akan dilihat oleh ahlinya adalah Cover Photo yang besar saiznya. Design cover photo ini dengan memasukkan ayat-ayat yang mengiklankan produk anda. Ini termasuklah gambar produk, kebaikkan & kelebihan produk. Masukkan maklumat lengkap mengenai produk/servis yang anda promosikan. Dimana? Jawapannya adalah diruangan description yang terdapat dalam gambar. Kita boleh edit dan masukkan link url serta maklumat-maklumat berkaitan tentang produk. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 11. Adakah anda tak pasti nak iklankan apa pada ruangan cover photo? Apa kata anda buka tawaran kepada ahli group anda untuk ___. Kandungan seterusnya saya dedahkan di versi berbayar Layari http://l1nk.com/1ozrlk Untuk mendapatkan versi penuh ebook ini. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 12. STRATEGI XXX XXX Fungsi XXX XXX adalah fungsi eksklusif yang disediakan khusus untuk admin sahaja. Kandungan seterusnya saya dedahkan di versi berbayar Layari http://l1nk.com/1ozrlk Untuk mendapatkan versi penuh ebook ini. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 13. STRATEGI BISUKAN PROSPEK Kita tak mahu ada ahli group yang ambik kesempatan untuk mempromosikan produk mereka di group kita. Kandungan seterusnya saya dedahkan di versi berbayar Layari http://l1nk.com/1ozrlk Untuk mendapatkan versi penuh ebook ini. Dengan ini, anda adalah ‘King’ di group anda. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 14. STRATEGI XXX SULIT Bagi memastikan kesetiaan ahli group anda untuk kekal bersama anda, anda boleh kongsikan ______ dan sebagainya. Kandungan seterusnya saya dedahkan di versi berbayar Layari http://l1nk.com/1ozrlk Untuk mendapatkan versi penuh ebook ini. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 15. STRATEGI PEMASARAN PM Strategi ini sangat BERKUASA! Tetapi sangat BAHAYA jika anda tidak berhati-hati ketika menggunakannya. Caranya mudah sahaja. Kandungan seterusnya saya dedahkan di versi berbayar Layari http://l1nk.com/1ozrlk Untuk mendapatkan versi penuh ebook ini. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 16. STRATEGI ___ Kandungan seterusnya saya dedahkan di versi berbayar Layari http://l1nk.com/1ozrlk Untuk mendapatkan versi penuh ebook ini. Jadi, mereka tak akan terlepas daripada melihat tawaran-tawaran terbaru dari anda. STRATEGI PEMASARAN TANPA BATASAN Ini salah satu favorite saya. Memandangkan ini adalah group saya sendiri, maka saya akan promosikan apa sahaja yang relevan dan sesuai di group tersebut. Ia sama ada produk saya sendiri. Servis saya sendiri. Produk affiliate ataupun produk dropship. STRATEGI TAGGING Tagging is bad for business? Ya. Memang betul. Kandungan seterusnya saya dedahkan di versi berbayar Layari http://l1nk.com/1ozrlk Untuk mendapatkan versi penuh ebook ini. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 17. Saya ni cepat bosan orangnya. Dan saya yakin, ada ramai lagi yang mempunyai perangai macam saya. Saya tak suka stick lama-lama dengan satu strategi pemasaran. Sebab tu saya akan sentiasa lakukan eksperimen demi eksperimen. Namun ada juga masa-masa tertentu, eksperimen saya GAGAL! Ada ketikanya saya sendiri tak berjaya kenal pasti apa puncanya yang menyebabkan saya gagal. Apabila saya tiba pada keadaan macam tu, maka saya sedar, itulah masanya untuk saya “Upgrade” ilmu yang saya miliki. Saya akan beli bahan-bahan pembelajaran sama ada dalam bentuk buku, ebook, video dan sebagainya. Kandungan seterusnya saya dedahkan di versi berbayar Layari http://l1nk.com/1ozrlk Untuk mendapatkan versi penuh ebook ini. Kegunaan Facebook Fan Page adalah untuk _____. Manakala Facebook Group adalah untuk dapatkan jualan. (seal the deal) Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 18. STRATEGI FACEBOOK FANPAGE + FACEBOOK GROUP Memandangkan saya ada banyak FB Fanpage, maka saya hanya update status yang mengiklankan tentang FB Group yang saya tubuhkan. Berikut adalah ayat yang saya gunakan untuk update status. Anda boleh tiru bulat- bulat atau boleh adjust mana-mana yang sesuai. Kandungan seterusnya saya dedahkan di versi berbayar Layari http://l1nk.com/1ozrlk Untuk mendapatkan versi penuh ebook ini. Adakah cara saya ni berjaya mendatangkan jualan? Sila lihat muka surat seterusnya. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 19. Saya tutup beberapa maklumat penting tentang pembeli ini bagi menjaga privacy beliau. Walaubagaimanapun, apa yang ingin saya sampaikan ialah kaedah ini boleh digunakan untuk hasilkan jualan. Kaedah ini ada kekurangan, terutama sekali jika anda sedang mempromosikan produk affiliate. Sebaik-baiknya anda gunakan kaedah ini untuk menjual produk fizikal atau sesuatu yang unik, yang hanya boleh diperolehi melalui anda sahaja. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 20. STRATEGI PREMIUM __ Seperti yang anda boleh lihat, perkataan premium ini sinonim dengan bayaran. Kalau anda langsung tak ada idea macam mana nak buat duit dengan group FB, apa kata anda ______ . Kandungan seterusnya saya dedahkan di versi berbayar Layari http://l1nk.com/1ozrlk Untuk mendapatkan versi penuh ebook ini. Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin
  • 21. PENUTUP Alhamdulilah. Dengan berakhirnya pembacaan ebook ini, anda telahpun mengetahui Strategi Pemasaran Dominasi Group FB. Adakah teknik ini sama dengan teknik yang anda ketahui dan biasa gunakan? Jika jawapan anda ialah tidak sama, saya galakkan anda untuk cuba teknik ini. Saya benar- benar yakin teknik ini pasti dapat beri kebaikkan kepada anda. Saya juga berharap semoga pelaburan anda untuk memiliki ebook ini sangat- sangat berbaloi. Jika terdapat sebarang kekurangan, saya mohon kemaafan dari anda. Namun, saya telah lakukan yang TERBAIK dalam memastikan anda mendapatkan maklumat yang tepat dan boleh dipraktikkan pada hari ini juga. Sebagai pembeli yang SAH anda jugak layak untuk mendapat versi kemaskini yang akan saya lancarkan dimasa akan datang. Ikhlas, Sabree Hussin www.sabreehussin.com Hak Cipta Terpelihara. Ebook Dominasi Pemasaran Facebook Group Dibawakan Eksklusif Oleh Sabree Hussin