Your SlideShare is downloading. ×
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Fb affiliate income wokshop 2
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Fb affiliate income wokshop 2

210

Published on

(Sambungan) Kisah susah senang seorang internet marketer dari seorang newbie sehingga menjadi pakar pemasaran internet yang boleh dijadikan motivasi dan panduan kepada para pembaca.

(Sambungan) Kisah susah senang seorang internet marketer dari seorang newbie sehingga menjadi pakar pemasaran internet yang boleh dijadikan motivasi dan panduan kepada para pembaca.

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
210
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Ini adalah kesinambungan cerita “Kalaulah saya tahu dari mula saya buat benda ni” Kejayaan itu tidak datang bergolek!
  • 2. Sekali lagi, dalam perjalanan bisnes internet saya...saya ingin mencari bisnes yang stable yang mana boleh LESS WORK dan hasilkan MORE MONEY! Kerana saya nak lifestyle macam ni... Nak buat apa... buat! Nak pergi mana... pergi! Nak makan apa... makan! Nak shopping apa... shopping! Boleh buat macam-macam benda tanpa fikirkan masa dan wang! Yang ni yang saya cari jelas dalam hidup saya. Tapi realitinya bukannya mudah tetapi ianya bukanlah mustahil kalau kita tahu caranya. Masa saya start mula-mula dulu...saya pun tak tahu apa dan nak mula macamana. Pendek kata, tak faham sangat pun tapi buat aje la...dah buat baru faham  . OK, Saya sambung cerita saya di mana saya tak sempat nak cerita habis dalam bahagian di mana saya struggle dalam membina bisnes stable saya. Saya mula bina bisnes saya... EBOOK MAT SALLEH
  • 3. Sebaik sahaja bisnes tuisyen saya mula hasilkan income tambahan yang stable lebih kurang RM3k sebulan, saya pun dah mula boleh berfikir secara rasional dan mula membelek-belek fail-fail ebook yang saya beli terlebih dahulu ketika saya mengalami kejatuhan dalam bisnes. Disamping saya membuat duit tanbahan melalui flippa, saya teruskan pencarian saya ke arah bagaimana untuk bina bisnes yang stable. Saya TAKNAK dan TAK SANGGUP jatuh lagi! Bagi saya di Flippa, saya hanya boleh buat duit RM3K -5K tambahan setiap bulan TETAPI bukan itu matlamat saya, saya tak nak terikat dengan polisi atau perlu bekerja untuk hasilkan income. Sewaktu sedang membelek-belek fail ebook dalam PC saya, saya jumpa sebuah ebook Mat Salleh “How To Make Income silap saya itulah tajuknya. Saya print ebook tersebut dan membawanya bersama ketika pergi mengajar tuisyen. Yelah sambil-sambil student saya buat latihan yang saya berikan, boleh juga saya baca ebook tu...takdelah duduk tercongok jerr. Dalam ebook tersebut, ianya menceritakan tentang database...di mana database merupakan aset pada bisnes kita, mana taknya bila kita dah tahu pelanggan yang berminat pada bisnes atau produk kita, ianya lebih mudah untuk kita hasilkan jualan. Dalam ebook tu juga ada diterangkan bagaimana untuk collect database tersebut. Huh...kalau saya nak cerita benda ni kat sini...confirm ianya terlalu teknikal dan membosankan. Dah tentu anda malas nak baca...saya sendiri pun ambil masa yang lama nak khatam ebook tu. But at the end, ebook ni bagus...saya tahu strategi yang digunakan ni boleh digunapakai tetapi saya tetap tak yakin yang saya boleh lakukannya dan ianya akan mengambil masa yang lama. Saya TAK PUAS HATI, saya nakkan lebih jawapan yang boleh meyakinkan saya!
  • 4. SAYA BELI EBOOK LAGI! Saya tahu kalau setakat beli satu ebook lepas tu nak hasilkan ribu-ribu memang mustahil lah sebab memang tiada ebook pun yang lengkap! Saya masih tak tahu itu dan ini... Jadi saya cuba dapatkan beberapa ebook lagi di pasaran Malaysia dan juga international, saya peruntukkan hanya RM300 sahaja setiap bulan untuk pelaburan ilmu ini. Kalau tak cukup, tunggu gaji tuisyen next month baru saya beli. Kali ni saya print dan baca ebook ini dalam kelas tuisyen, saya hadam semua ilmu dari ebook ni macam nak pergi ambil exam besar, kadang-kadang ibu bapa student pun ada bertanya “Cikgu  “lebih kurang la” jawab saya ringkas Ada masa free jer, saya akan belek-belek kertas-kertas yang saya print... tak dapat nak baca betul, belek pun jadilah...mana la tahu tengah-tengah belek tu jumpa point yang penting. Selepas 4 bulan lamanya, dah lebih kurang 18 ebook berkaitan dengan database dan mailing list telah saya khatam dan saya telah belanjakan lebih
  • 5. dari RM1,500 dah jadi overbudget tu, kalau ikutkan sebulan RM300 jerr...baru 4 bulan dah RM1500++ tapi tak buat-buat juga. Isteri saya pun tanya “Bila awak nak “entahlah...saya tak yakinlah, kalau “apa yangyakinnya?”tak saya mendengus “Huh. masuk dalam mailing list kita dan lepas tu nak beli produk kita kalau diorang tak percaya? Diorang yang cerita dalam ebook ni semua orang yang dah berjaya, memanglah senang-senang jer hantar email buat sales, saya ni bukannya orang kenal...sapa nak beli dari saya, silap-silap buka email pun taknak” panjang keluhan saya. Isteri “Dah try ker?” saya senyum dan menjaw katary dulu“tbaru kita tahu boleh ke tak, macam kita buat math dulu...kita pun tak tahu juga tapi bila kita try, Saya hangguk kepala tanda setuju tetapi saya masih tak yakin. Saya teruskan mencari... “Nak kata-ebook sebelumebookniyang aku baca ditulis berdasarkan teori, takkan kot...takkan semua ebook berdasarkan teori jer, takkan semua testimonial ebook-ebook yang aku beli ni semuanya menipu, takkanlah menipu adalah satu-satunya cara diorang ni berjaya ke diorang ni buat duit dengan menulis ebook padahal diorang tak buat ke arah kegagalan. “Arghhh...sudah! sudah! sudah! jangan saya ketepikan hasutan syaitan  . THINK POSITIVE! Malam tu, saya mula setup sistem sedikit demi sedikit...maklumlah kita baru belajar...sikit-sikit saya refer youtube tengok tutorial bagaimana nak buat benda-benda teknikal ni...nak pasang tu nak pasang ni...huish banyak kerja ni... “Arghhh, malaslah...tidor lagitusaya tidurbagus” lebih awal dari biasa, pukul 10:30 dah tidur...boringlah belajar benda-benda ni, buka video yang ni, orang ni kata macam ni...bukak video yang lagi satu, orang ni plak kata macam ni...pening-pening. Pada keesokkan paginya, saya start fresh dan mula kerja-kerja saya selepas subuh. Saya sangat bersemagat untuk memulakan kerja pada hari tersebut.
  • 6. Dengan penuh FOKUS, saya buat kerja saya dan target by the end of the day semuanya akan siap 100%. SEMANGAT GILERRRR... Seharian juga saya ambil masa untuk setup...  Dan akhirnya.... tak siap juga hehehe...teknikal sangat. Cewah...tadi mulamula bersemangat tapi bila dah nak dekat satu hari dah mula dah hilang semangat, apa la yang tak kena ni? EMAIL DARI SIFU... Selang beberapa hari... Saya dapat email dari Patric Chan, yang mana salah satu ebook yang dimiliki oleh saya adalah di tulis oleh beliau, dalam email tersebut beliau maklumkan tentang seminar LIVE di KL. Hati saya betul-betul teringin nak pergi ke seminar tersebut, tetapi factor lokasi dan kos untuk ke seminar tersebut menjadi penghalang buat diri saya. “Takpelah nanti dia buat seminar di S mula berikan alasan pada diri sendiri. Tup tup memang terkena hari tu masa k tidak mendatangi, sebaliknya ia di da belajar kita lah perlu cari cikgu.
  • 7. Tapi, waktu tu duit saya cukup-cukup jer untuk belanja bulan tu...kalau saya nak invest untuk hadir ke seminar Patric ni, CONFIRM duit saya tak cukup! So saya berfikir sejenak dan mula ber untuk buat bisnes yang nak hasilkan ribuan atau mungkin juta ringgit ni...jangan mimpilah nak berduit! Kalau duit banyak tu pun aku tak boleh nak sediakan... memang selama-lamanyalah asyik tak gerak dan takde progress dalam hidup” saya memotivasikan diri RM100 ni, aku nak duduk jer dan biarkan peluang ni berlalu, mungkin dengan RM100 yang aku invest hari ini akan berikan pulangan ribuan ringgit di kemudian hari...siapa tahu?” bisik ha So, saya terus fikir... “aku memang RM100”... apa yang perlu aku buat ada terus saya capai handphone dan orang pertama sekali yang saya hubungi adalah ayah saya sendiri. TERIMA KASIH ABAH... “Abah, nak pinjam duit sikitlah? Bole dari ayah saya, saya ni dah beristeri...ketika itu satu sen pun saya tak pernah dan dapat berikan pada mak dan ayah saya...apa yang ada cukup-cukup untuk isteri dan saya serta modal bisnes saya sahaja.
  • 8. “Nak pinjam berapa tu, kalau sikit t banyak tak berupaya la” jawab ayah sa jawab Ok,sayaAbahada “duit banyak tu tapi hang nak buat apa tu?” tanya ayah Naksaya,pieminar,“belajaq bisnes internet, Abah” ringkas ja “Huhhh...takpalahmbik,Abah doakanlahhanghangaberjaya...bok mai number akaun hang...malam sat gi aba memahami. “Terima kasih, Abah” saya b phone selepas selesai berbual. RM500 tu saya terpaksa pinjam kerana saya pergi ke seminar bersama Isteri dan dah tentu kos minyak, tol, makan dan sebagainya perlu saya ambil kira. Saya pandang ke langit... “Hmmm... apa nak jadi dengan aku ni, Takkan sampai diorang dah tua pun aku nak kena minta duit diorang lagi... sepatutnya aku yang bagi... bukan diorangsaya mengeluhyang. “Akubagi!” akan buat sungguh-sungguh, dan satu hari nanti aku akan bagi mak ayah aku kesenangan... aku nak berikan merekaRIMA yang KASIH ABAH. **Bergenang air mata saya ketika saya menulis perenggan ini... mengenangkan jasa ibu dan abah saya. Segala yang saya usahakan ini adalah untuk saya, isteri dan keluarga saya. Saya doakan juga anda yang sedang membaca perenggan ini berjaya dalam bisnes anda dan bahagiankanlah keluarga kita bila dah berjaya nanti. SEMANGAT BERSEMINAR
  • 9. Alhamdulillah nasib baik pendaftaran masih dibuka, sebaik sahaja menerima duit dari ayah saya, saya terus bayar kos seminar sebanyak RM99 seorang dan disebabkan saya datang bersama Isteri, jadi ianya hampir mencecah RM200. Lewat malam tu, hanya beberapa jam sahaja selepas saya buat bayaran... pendaftaran telah di TUTUP! Saya dan isteri tidur awal malam tu kerana esoknya kami akan menghadiri seminar Patric Chan dan saya pun dah talk sabar lagi nak menuntut dari beliau. DAN saya nak tanya banyak bend dengan beliau ni... get ready Patric! Esok pagi selepas subuh, saya dan isteri bingkas bangun dan terus bersiap untuk ke seminar. Kalau datang awal ni, boleh duduk depan... dapat tengok dan belajar lebih dekat. Alhamdulillah kami berdua sampai dalam pukul 8:30 pagi, ketika itu pintu dewan seminar masih belum dibuka dan terdapat beberapa Top Internet Marketer turut hadir ke seminar tersebut antaranya Raja Kamil, Jamaludin Bahari dan Zamri Nanyan. Mereka ini semua adalah TOP IM senior dan masih lagi TOP sehingga ke hari ini. Ada yang menjadi guru saya, ada yang kini dah pun jadi bisnes partner saya. Waktu tu, saya betul-betul kagum melihat dan dapat bertemu dengan mereka. Bila bersalam, rasa macam bersalam dengan ARTIS hehehe. Siap ambil-ambil gambar lagi...mana gambar-gambar tu pun saya dah tak ingat letak mana lagi . Sedang saya sibuk ambil gambar, pintu dewan pun dibuka. Saya dan isteri bergegas masuk ke dewan dan kami duduk di barisan kedua dari depan. Barisan pertama DAH PENUH! Dewan tu penuh dengan seramai 250 orang peserta. Video Intro kejayaan Patric Chan mula dimainkan di screen depan dewan. Teruja saya lihat kejayaan beliau...dah ada rumah yang besar menghadap laut kereta yang hebat dan lifestyle yang saya impikan. Saya nak jadi seperti beliau. “Please welcome...Patric Chan” emcee sebaik sahaja video selesai dimainkan. Semua orang dalam dewan berdiri bagi
  • 10. memberi penghormatan pada Patric Chan selaku speaker pada hari tersebut. Gamat dewan tu seketika dengan sorakkan yang gemuruh. Patric Chan mula memberikan talk beliau dan saya mengamati setiap bait yang disampaikan dari awal sehingga habis. MENUNGGU GURU Guru mesti dihormati... saya amalkan benda ni bukan sahaja dari bangku sekolah tetapi sehinggalah belajar bisnes internet, dan saya pasti anda juga menghormati guru anda. Di dalam kepala saya ni, memang ada banyak soalan yang hendak saya tanyakan pada beliau, kalau nak tanya masa seminar LIVE tu saya mungkin malu kerana soalan-soalan saya ni BASIC sangat.. pun tak tahu”...yelah dah tak tahu na So apa yang saya buat untuk dapatkan jawapan adalah menunggu sehingga ke akhir program dan sehingga peserta dah mula pulang. Pada ketika ini, saya akan tunggu dan cari Patric Chan. Kalau boleh saya jadi orang terakhir sekali...sebab boleh tanya kaw2 punya. Tunggu punya tunggu...akhirnya semua orang dah balik tinggal Patric Chan dan staf beliau sahaja...barulah saya dan isteri saya mengambil kesempatan untuk bertanya. Saya tanya beliau “Patric, I’m not li buy from me?” Saya cumanitakde nakorang kenalkepasti... macamana client saya nak percaya dan beli produk dari saya. Itu yang merunsingkan saya! Jadi Patric tengok saya “What’s your jawab saya. “Well Hafis, I wasifI canlike y do it...you can to! HaveI’veyoutriedtry lastity I’m not convince” jawab saya. “You n cannot help to convince you more bec yet!” itulahanPatricChanjawap.Naktaknak saya kena buat juga!
  • 11. TAKE ACTION 3 hari selepas pulang dari seminar Patric Chan, saya tanpa banyak soal lagi terus take action. Apa yang saya dah belajar dari seminar beliau, terus saya praktikkan nampaknya belajar dari seminar beliau ni lebih clear dan saya tahu apa yang saya perlu buat langkah demi langkah. Kerja yang minggu lepas tak siap-siap tu dapat saya siapkan dalam masa setengah hari sahaja. Alhamdulillah sekarang makin jelas. TETAPI... Ada lagi “tetapi”nya... macamana plak offer ni? Terlupa nak tanya Patric tentang benda ni, walaupun dia dah explain sedikit tapi ada beberapa perkara yang perlu sedikit pencerahan. Jadi saya fikir, saya taknak kerja saya terbantut! Buat ini stuck, buat itu stuck. Saya nak orang yang boleh berikan jawapan tepat dan boleh beritahu saya apa yang saya buat tu betul atau tidak. Kena berguru! Jadi setelah berbual dengan Tn Jamaluddin Bahari tempph hari di seminar Patric Chan, saya berjaya dapat contact number beliau ketika itu. Saya terus hubungi beliau dan bertanyakan tentang Personal Coaching. Kena fahamlah, bila melibatkan personal coaching dah tentu yurannya berjumlah ribuan ringgit kerana saya faham nilai ilmu yang diberikan nanti akan hasilkan lebih banyak income dari nilai yang dilaburkan. Saya juga faham masa guru saya sangat bernilai...kalau mereka nak FOKUS mengajar saya ianya
  • 12. mestilah setimpal dengan apa yang mereka boleh hasilkan dalam bisnes mereka sendiri contohnya kalau mereka buat RM500 dalam masa sejam melalui jualan ebook mereka jadi dah tentu untuk masa sejam bersama saya ni juga nilainya mestilah setimpal juga. Saya dah bersedia untuk PERSONAL COACHING. Terus terang saya katakan, cash saya bulan tu dah habis... siap pinjam ayah saya untuk pergi seminar...kalau saya pinjam lagi kat ayah kali ni... confirm tak dapat. Lagipun cukup-cukup lah tu. Dia dah banyak tolong. So, saya beritahu pada Isteri saya dan dia bersedia membantu bisnes saya dengan membuat bayaran coaching menggunakan credit card. Berapa bayarannya? Ianya adalah RAHSIA saya dgn Tn. Jamal  . Jadi sepanjang proses coaching tersebut, saya kerap berjumpa dengan beliau dan selalu tanya soalan sehingga betul-betul faham. Memang betul pun, bila kita dah mula buat baru lebih senang nak faham...kalau tengok orang buat, mungkin banyak benda yang kita tak faham dan rasakan benda ni susah. Serentak dengan pelancaran ebook saya yang pertama, saya juga belajar tentang mailing list / email marketing direct dari Tn. Jamal. KEJAYAAN DEMI KEJAYAAN Semenjak itu, saya lebih jelas bukan sekadar faham sahaja tapi saya nampak potensi yang lebih besar lagi dari email marketing. Ianya adalah cara bagaimana saya boleh hasilkan pendapatan pasif dari internet.
  • 13. Hasil pertama saya adalah sebanyak RM1,500 dalam masa satu hari sahaja hanya dari menghantar email sahaja yang cuma ambil masa 30minit untuk disiapkan. Saya tak salahkan anda kalau anda tak percaya kerana anda tak mengalaminya sendiri dan mungkin anda pun sama macam saya di awal-awal dulu yang masih tak convience juga. Cuma RM1,500 tu saya hasilkan pada minggu pertama tu jerlah... minggu seterusnya saya tulis email lagi dan eh RM700 masuk dalam masa 24 jam selepas email itu di hantar. Pada ketika itu, list, email yang saya kumpulkan hanya dalam 300 orang sahaja...memang sikit sangat. TOTAL yang saya dah hasilkan dalam 2 minggu pertama adalah RM2,200 dengan hanya 300 email sahaja! Banyak tu! Bayangkan kalau ada 3,000 email yang aktif dan sedang mengikuti kempen saya...dah tentu anda boleh kira sendiri berapa anggaran kasarnya. BISNES SEMAKIN BERKEMBANG Setiap hari hingga ke saat saya menulis ini, saya masih lagi memperbesarkan mailing list saya. Alhamdulillah, setiap hari ada sahaja duit yang masuk ke akaun saya samada dari maybank, cimb, paypal dan sebagainya...everywhere dan kerja saya semakin relax. Bagi saya... Semakin besar mailing list, semakin banyak income Semakin besar mailing list, semakin ringan kerja Semakin besar mailing list, semakin BEBAS kewangan saya. Dari masa kesemasa, saya terus bina list dan setup beberapa sistem untuk automasikan bisnes internet saya. Dalam internet ni, banyak benda sebenarnya yang boleh kita gunakan (software) untuk membantu meningkatkan kecekapan bisnes kita. Contohnya, kalau bisnes offline, kita perlu ada pekerja untuk lakukan marketing untuk kita, tetapi di online, minisite yang akan bantu bekerja untuk
  • 14. kita dan duit terus masuk ke akaun kita. Segala-galanya kita boleh gunakan sistem untuk bekerja untuk kita. Cuma bagaimana nak setup dan promote di peringkat awal sahaja yang kita perlu tahu bagaimana untuk lakukannya. MOTIVASI UNTUK ANDA Sewaktu saya sedang menulis cerita ini dalam masa 3 jam, saya telah pun hasilkan sebanyak RM270 (bersih). Kalau ikutkan bila plak masa saya nak tulis cerita ini dan bila pula masa saya nak hasilkan income sebanyak tu dalam masa yang sama. Tapi itulah dengan email marketing dan beberapa sistem yang saya apply untuk bisnes saya, saya boleh lakukan banyak benda lain lagi. Bisnes saya jadi LESS WORK, MORE MONEY! Alhamdulillah... ini adalah sebahagian screenshot akaun personal maybank saya pada tarikh 3 Feb –6 Feb, ianya menghasilkan hampir RM3,000 dalam masa 3 hari (lebih kurang RM1,000 setiap hari).
  • 15. Kini juga saya dapat peruntukkan masa untuk berjalan-jalan bersama isteri yang banyak support bisnes saya dari bawah ... Kerap kali juga, saya dapat pulang ke kampung berjumpa ibu dan abah saya. Dulu saya pendam azampadaibu danuntukabah,kini sedikit“medemiberi” sedikit saya mampu memberi bila mereka perlukan. Saya harap dengan perkongsian saya ini ianya memberi semangat untuk anda mulakan bisnes internet yang stable. Mulakan empayar bisnes internet anda dengan mula kumpul list. InsyaAllah, lama kelamaan anda akan WORK LESS and MAKE MORE MONEY! Mungkin ini boleh membantu untuk bina bisnes stable anda! KLIK LINK DI BAWAH SEKARANG!
  • 16. FB AFFILIATE INCOME http://l1nk.com/FbIncome WORKSHOP AFFILIATE INCOME http://l1nk.com/WokshopFb

×