Dalam bisnes IM, yang saya nak bina adalah stable business kerana dengan
stable business saya tak perlu risaukan tentang s...
Tambahan pula...barang yang saya jual di sana memang barang LAKU KERAS
punya TETAPI semua barang yang saya jual mempunyai ...
atas..saya dah TAPIS banyak perkataan UNCENSORED keluar ketika itu...you
know what I mean



... marah giler!

So malam t...
“Apa yang aku nak buat sekarang ni?” nak capai target income...hoho letih beb...asyik
buat akaun jelah...takpelah aku
ikut...
Sudah jatuh ditimpa tangga pula...
lepas satu...satu saya kena hadap.
Malam tu saya tak boleh tidur malam memikirkan tenta...
Tumpuan saya lebih terarah kepada ebook yang boleh berikan income pantas
dalam masa beberapa hari. Saya temui 2 cara inter...
Saya teruskan hidup...
Well apa yang saya buat adalah saya keluar dari dunia bisnes internet dan cuba
cari bisnes lain yan...
Hidup saya mula kembali sedikit ceria kerana saya sudah boleh mula berfikir
secara rasional dan membuat keputusan kerana i...
Perjalanan Mencari Ilmu...
Saya tak puas hati...saya nak belajar lebih lagi tentang affiliate marketing! So
apa yang saya ...
So petang tu, saya ambil keputusan untuk beli tiket ke seminar beliau...nasib
baik sempat sebab malam tu beliau dah tutup ...
Saya nampak potensinya...tapi yang menjadi halangan saya ketika itu adalah
saya malas nak berikan peluang untuk bersabar d...
Mula-mula sedikit sahaja...lama-lama saya dah improve dan Alhamdulillah
setiap minggu saya boleh list lebih kurang 5-10 we...
Saya pergi berguru dengan beliau secara one to one tentang ebook dan secara
tak langsung saya belajar ASAS bagaimana untuk...
Lepas 3 minggu, list saya dah bertambah sehingga 200 orang dan income
pertama dari list saya ialah RM1,500 SATU HARI!!! Wh...
hanya perlu lakukannya sekali sahaja dan trafik atau pengunjung akan pergi ke
landing page kita. Jadi bukanlah maksud di s...
Dengan beliau saya belajar lebih mendalam dan lebih banyak strategi yang gilagila saya apply pada teknik asas yang saya pe...
Alhamdulillah...
Selepas 3 tahun saya apply teknik yang saya pelajari dan sedikit modification
yang saya lakukan sendiri a...
Sekarang banyak jalan-jalan



.

Selalu balik kampung, Penang...
Dan sayajuga diberi kesempatan dan peluang untuk share lebih banyak lagi
knowledge saya tentang bisnes internet yang saya ...
Dan saya juga gembira...apa yang saya share selama ini pada subscriber,
follower dan client saya telah sedikit sebanyak me...
INGAT!!!
Kita bukannya nak buat duit sehari dua lepas tu pokai
dan cari balik cara nak buat duit pada hari berikutnya.
TET...
Saya betul-betul cadangkan pada anda untuk mula membina mailing list anda



bermula hari ini. Jangan jadi macam saya ya ...
 MULTIPLE STREAMS OF INCOME, bukan sahaja anda boleh hasilkan
income dari satu produk sahaja tetapi macam-macam produk da...
Yelahhh kalau dah tahu memang senang jerr nak buat...tapi kalau tak tahu dan
tak percaya macam saya dulu memang rasa skept...
FB AFFILIATE INCOME
http://l1nk.com/FbIncome
WORKSHOP AFFILIATE INCOME
http://l1nk.com/WokshopFb
Fb affiliate income wokshop
Fb affiliate income wokshop
Fb affiliate income wokshop
Fb affiliate income wokshop
Fb affiliate income wokshop
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Fb affiliate income wokshop

610 views
476 views

Published on

Kisah susah senang seorang internet marketer dari seorang newbie sehingga menjadi pakar pemasaran internet yang boleh dijadikan motivasi dan panduan kepada para pembaca.

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
610
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
28
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fb affiliate income wokshop

  1. 1. Dalam bisnes IM, yang saya nak bina adalah stable business kerana dengan stable business saya tak perlu risaukan tentang soal kewangan...kerana dah tentu bila business saya dah stable, income saya pun akan secara automatic akan stable. Jadi bagaimana saya nak capai impian tersebut? Kisah saya bermula di sini... Pada mula-mula saya buat bisnes internet, yang saya tahu adalah dapatkan produk dan jual. Hasil jualan tersebutlah yang akan berikan saya keuntungan. Saya menjualnya di sebuah platform marketplace yang memang terkenal di internet. Target saya adalah untuk hasilkan RM500 SETIAP HARI...dan jika saya hitung secara matematik saya target pendapatan saya sekitar RM10,000 – RM15,000 SEBULAN. Untuk saya dapatkan pendapatan tersebut, saya perlu letakkan sebanyak 200 barang setiap hari di marketplace tersebut dengan menggunakan kira-kira 10 akaun berbeza. Maksudnya satu akaun listing 20 barang. 20 barang X 10 akaun = 200 barang sehari. Dengan cara ini barulah saya dapat kejar target yang saya letakkan. TETAPI 200 barang sehari tu saya perlu lakukannya hari-hari...saya mula buat kerja saya dari pukul 8 pagi sehinggalah pukul 6 petang NON STOP...kalau rehat pun hanya untuk makan ringan-ringan dan solat sahaja. Saya buat benda ni hari-hari...memang tak rasa terbeban pun sebab dapat hasilkan income...happy laaa.
  2. 2. Tambahan pula...barang yang saya jual di sana memang barang LAKU KERAS punya TETAPI semua barang yang saya jual mempunyai TRADE MARK. Jadi mengikut undang-undang marketplace tersebut, jika mereka dapat listing produk tersebut, mereka tak teragak-agak untuk gantung akaun saya atau tutup terus. “Ahhhh...biasalah hati kena kering...  . Bagi saya kalau setakat kena gantung tu saya masih boleh senyum dan apa yang saya buat adalah hanya buka akaun baru dan listing semula produk seperti biasa. Nanti kalau kena gantung lagi...buat balik dari awal. Saya tak kisah pun. Memang saya pernah buat sehingga 5 akaun satu hari dan terus boleh berniaga dan untung dalam masa seminggu. Jadi saya tak takut semua benda tu! Namun begitu bila demam, saya terpaksa berhenti dari lakukan rutin harian saya untuk listing dan berehat di atas katil. Bila demam, TIADA SALES yang akan masuk ke akaun saya. ZERO USD...TELOR AYAM! Saya hanya gunakan income yang saya hasilkan minggu lepas sahaja untuk minggu saya demam tu. Hari berganti hari, bulan berganti bulan...saya seronok buat rutin harian saya ni...yelah dah berikan hasil lumayan seronok la...cuba kalau tak de hasil atau hasilnya tak berapa lumayan...CONFIRM saya taknak buat. Tapi langit tak selalu cerah... Dalam bisnes internet ni, polisi sesuatu syarikat kerap berubah mengikut keadaan tertentu. Dalam kes saya, marketplace tersebut mengetatkan polisi kerana terdapat beberapa kes penipuan di mana pembeli tidak dapat produk yang dijanjikan sebaliknya peniaga dapat bayaran full dan terus melarikan duit tersebut. Pendek kata, orang lain buat...saya pun terkena tempias nya juga. Kerana nila setitik rosak susu sebelanga, syarikat tersebut mengambil langkah drastik dengan mengetatkan polisi syarikat. Kini semua akaun baru hanya boleh list 100 barang sahaja sebulan. “Adesss....tak sangka plak macam ni b boleh listing banyakkan...dia juga yang untung boleh ambil fee dari aku...kenapa dia buat macam ni plak.. maki-maki depan pc dan tidak puas hati dengan keadaan tersebut. Dialog di
  3. 3. atas..saya dah TAPIS banyak perkataan UNCENSORED keluar ketika itu...you know what I mean  ... marah giler! So malam tu...saya fikir untuk counter masalah ini...  Well pikir punya pikir...TING! Mentol sudah menyala ...dah ada idea untuk esok! Nama pun usahawan kena la kreatif betul dak hehehe... Jadi esok saya pun bangun awal...kerana saya perlu buka lebih banyak akaun...mana taknya...satu akaun dah di hadkan hanya boleh jual 100 barang sahaja dalam masa sebulan...so kalau nak kejar target...saya kena ada sekurang-kurangnya 60 akaun! Tudia....60 akaun nak kena buat...banyak tu... “ Eleh kau ubah polisi ni...aku coun punya”... saya memotivasikan“Takpe...sabarsabarnakdapatdiriduit say besar ni memang macam tu”... barulah persatu. 60 akaun ini berjaya saya siapkan dalam masa 3 hari. “Hahahaha...sekarang aku nak listing! semula...tengah sedap listing bila sampai ke barang yang ke 11...tiba-tiaba saya dapat WARNING keluar dari marketplace tersebut...akaun saya hanya boleh listing 10 barang sahaja! “Hah...bil dibuatnya! ...“tut”...CENSOREDtut... tut-nyumpahsaya. keranamenyump marahkan perubahan polisi secara mendadak.
  4. 4. “Apa yang aku nak buat sekarang ni?” nak capai target income...hoho letih beb...asyik buat akaun jelah...takpelah aku ikut jer flow” saya mententeramkan diri saya Jadi saya teruskan listing sahaja dengan apa yang ada...cukup seminggu saya dapatlah jualan dan keuntungan TETAPI ianya merosot mendadak...selalunya boleh hasilkan RM500 SEHARI...kini cuma RM50 –RM70 je sehari...kalau kali dengan 30 hari...sangat tak berbaloi dengan usaha yang saya lakukan! Tambahan pula saya lakukannya FULL TIME...takkan pendapatan saya seperti bekerja sahaja...dapat RM1,500 – RM2,000 je sebulan. Lebih baik saya kerja...kerja dah tentu tak berapa banyak...tapi hasilnya sama sahaja berbanding saya buat benda ni dari 8 pagi hingga 6 petang NON STOP...fokus gila-gila punya depan PC. Saya mula membaca polisi..ia mengatakan selepas tempoh tertentu barulah saya dapat lsiting semula seperti biasa.” Ok lah...sa bukan company kita...ini pun kira baik lah dah dapat bisnes juga...well yelah sebagai company yang besar dah tentu cuba mententeramkan emosi saya. “Ok...right.kitajusthantarnowsahaja..produk ini pada pembeli yang dah buat bayaran. Ok...buka paypal”...saya be sangat risau. “ Hah...alamak! Tak mungkin ARGHHHHHH ke akaun saya semua kena HOLD...selepas 21 hari barulah payment saya release...”adeh, mcmana nak hantar sangkut...dan mana aku ada duit nak modalkan dulu barang-barang ni semua...semua duit yang masuk semua saya hari tu.
  5. 5. Sudah jatuh ditimpa tangga pula... lepas satu...satu saya kena hadap. Malam tu saya tak boleh tidur malam memikirkan tentang perkara tersebut...”Takkan nak kena buat sampai 6 nak siap tu...lepas tu payment plak semua kena HOLD...adehhhh” r malam tu, mana taknya dah tentu saya kena bayar overhead itu dan ini kalau saya tak dapat nak lakukan seuatu macamana saya nak survive dan bayar overhead saya tu. Malam tu saya tidur dalam keadaan yang sangat tak selesa. Asalkan terjaga sahaja, terus saya mula fikir tentang keadaan bisnes saya. Pagi keesokkannya...saya bangun dan mula bisnes seperti biasa...dengan harapan adanya sinar dan harapan pada bisnes sedia ada. Saya on PC dan termenung panjang melihat marketplace tersebut...zamanzaman kegemilangan dan keseronokkan saya menjana income dari internet kini dah berakhir...dulu saya boleh buat RM15K sebulan...tetapi kini nak buat RM15 sehari pun susah. “Apa yang aku kena buat?” tanya diri Hari tu saya terus membuka internet dan mencari peluang-peluang bisnes internet yang baru. Seharian saya mencari jawapan tersebut dan tanpa disedari saya membeli lebih kurang 10 ebook dengan jumlah pelaburan sebanyak hampir RM500 semata-mata untuk belajar dari setiap ebook tersebut dan mula hasilkan income semula tapi di tempat yang lain.
  6. 6. Tumpuan saya lebih terarah kepada ebook yang boleh berikan income pantas dalam masa beberapa hari. Saya temui 2 cara internet marketing yang boleh hasilkan income dalama masa yang cepat ketika itu. Saya temui website flipping dan juga affiliate marketing. Bila dah berada dalam keadaan panic, saya agak sukar mengawal emosi dan bertindak kurang rasional...saya baca semnua ebook yang saya beli dan saya lakukan kesemua sekali. Ada yang saya boleh buat...ada yang saya buat separuh jalan sahaja...kerana terlalu banyak benda yang saya tak tahu dan perlu belajar serta trial and error. So...bila nak dapat duit ni...adehhhh Siang berganti malam...malam berganti siang...pejam celik pejam celik...2 bulan masa dah berlalu. Saya hidup tak keruan, saya sentiasa dalam keadaan murung dan asyik mengeluh sahaja. Buat itu tak kena...buat ini tak kena. Dah banyak duit saya habiskan untuk beli ebook tapi semuanya tak jadi. Semua ebook tak lengkap! Dah belajar tu dan ini...tapi ada benda yang kecik-kecik yang saya tak tahu. Nak belajar semua dalam masa yang singkat saya memang tak boleh tambahan pula saya kena cari income secepat mungkin dan saya perlukan sekarang juga! Akhirnya...masanya dah tiba untuk saya lupakan tentang bisnes internet. Saya kena move on...tapi saya yakin satu hari nanti saya akan jumpa juga bisnes internet yang betul-betul stable dan akan berikan income TANPA GAGAL setiap hari. Saya tak salahkan marketplace tersebut, sebaliknya menyalahkan diri saya sendiri...kerana apa yang saya buat bukanlah bisnes sebenar...tetapi saya hanya buat duit dari internet sahaja (nasib baik banyak). Saya tengok orang lain masih steady jer sampai hari ni buat duit kat sana...saya jer yang dah stop! Kalau anda juga tahu marketplace mana yang saya maksudkan dan anda masih lagi boleh berjaya jana pendapatan dari marketplace tersebut..saya RESPECT anda! Saya tiada apa yang anda ada...SAYA TAK SABAR & GELOJOH. Saya belajar dari kesilapan pertama saya!
  7. 7. Saya teruskan hidup... Well apa yang saya buat adalah saya keluar dari dunia bisnes internet dan cuba cari bisnes lain yang lebih sesuai dengan diri saya. Alhamdulillah peluang ini muncul tepat pada masanya dan saya memang mempunyai skil tersebut kerana saya pernah lakukannya satu ketika dahulu semasa tamat belajar di university. Saya ditemukan dengan seb Jadi Cikgu Tuisyen Yang Berjaya” dan sewaktu belajar di Kolej Matrikulasi Penang, Yusnizam Yusoff iaitu penulis buku itu sendiri. Saya terus baca buku tersebut dan terus buat tindakan! Alhamdulillah... Dalam masa sebulan saya dah mulakan bisnes tuisyen dari rumah ke rumah saya secara FULL TIME. Incomenya juga SEDAP, dapat dalam RM3K –RM4K setiap bulan dan saya dapat waktu kerja yang sangat fleksibel di mana kelas saya hanya bermula pada pukul 2 petang dan tamat pada pukul 10 malam.
  8. 8. Hidup saya mula kembali sedikit ceria kerana saya sudah boleh mula berfikir secara rasional dan membuat keputusan kerana income tuisyen saya dah mula stable. Saya mula lihat-lihat semula ebook yang pernah saya beli sebelum ini dan mula membuat keputusan untuk cuba bisnes internet buat kali kedua. Saya cuba buat affiliate marketing dahulu... Dengan affiliate marketing, sebenarnya kita mempromosikan produk orang lain (produk digital kebiasaannya) dan akan memperoleh komisyen jika terdapat jualan yang kita hasilkan dari pembelian melalui link affiliate kita. Jadi saya promote menggunakan akaun facebook saya kepada rakan-rakan sekolah saya tentang ebook Temuduga Kerja Kerajaan...pada waktu tu, ramai rakan-rakan saya yang masih tercari-cari peluang kerja di sector kerajaan. Sikitsikit promote...suruh mereka beli...beli...beli! Sikit-sikit tag nama mereka...lama-lama ada yang menyampah...siap unfriend lagi. Lepas tu saya cuba buat di forum pula...dan saya dah lupa dah apa yang saya buat ketika itu...tapi memang tak jadi apa. Saya cek jumlah klik yang saya dapat pun cuma 3-10 klik jer dalam masa 30 hari. So takkan dengan jumlah klik banyak tu boleh dapat hasil ribu-ribu...adehhhh.
  9. 9. Perjalanan Mencari Ilmu... Saya tak puas hati...saya nak belajar lebih lagi tentang affiliate marketing! So apa yang saya buat adalah saya perlu pergi seminar. Tengok-tengok seminar yang terdekat pada waktu itu adalah seminar dari Patric Chan di Kuala Lumpur. “ Alaaaa takkan nak kena pergi samp Seremban ni” gumam“Nantsayailadulu... kalauseorangadaseminar di diri. Seremban baru aku pergi” saya buat ke Nak dijadikan cerita sewaktu khutbah Jumaat, khatib ini ada sebut dalam khutbah beliau tentang ilmu yang ayat Mendatangi Sebailknya Ia Di Datangi” maksudnya...ki guru kita tersebut datang kepada kita, sebaliknya kalau adab berguru ni kita sendiri yang kena datang mencari guru atau ilmu tersebut. Balik dari solat jumaat pula, saya terpandang sebuah buku ke ayat di goole yang saya kurang pasti “The Teacher Will Come When The akan datang (dah bersedia) apabila muridnya dah bersedia untuk terima ilmu tersebut. Nak dengan tak nak...kalau nak berjaya saya mesti pergi berguru dan bukannya suruh guru saya datang ke Seremban barulah nak belajar. Kalau saya serius nak berjaya...saya perlu mulakan langkah saya iaitu....pergi ke KL dan belajar dari guru tersebut.
  10. 10. So petang tu, saya ambil keputusan untuk beli tiket ke seminar beliau...nasib baik sempat sebab malam tu beliau dah tutup offer kerana seat dah penuh! So...pada minggu seterusnya saya hadir ke seminar beliau...dan saya belajar terlalu banyak benda yang saya tak tahu langsung dan meilihat banyaknya peluang nak buat duit dari internet ni. Tetapi beliau katakan pada saya...kalau nak berjaya... TAK BOLEH TIDAK...kena ada mailing list! Hah apa pulak mailing list tu? Mailing list adalah data email pelanggan atau bakal pelanggan yang berminat pada offer kita. Dengan mailing list kita mempunyai FULL CONTROL pada bisnes kita. Apa jadi pun, mailing list tersebut tetap kita punya. So dengan cara ini, barulah kita do less work but make more money! Mendengar penjelasan beliau...saya teringat bisnes internet saya yang mula dahulu...saya tiada database pelanggan atau mereka yang berminat pada offer saya ...ini yang menjadikan saya terpaksa buat banyak akaun dan terpaksa listing banyak barang setiap hari. Jika saya ada mailing list, dah tentu saya boleh follow up mereka dan offer macam-macam produk berkaitan dan dah tentu saya takkan kehilangan sales. Teknik ini jugalah yang di apply oleh syarikat besar dan otai-otai IM seluruh dunia...mereka semua mempunyai mailing list! Tak pernah lagi ada OTAI IM yang takde mailing list...kalau takde mailing list juga...CONFIRM bisnes dia tak lama...last-last jadi macam saya dulu...asyik tukar-tukar akaun, tukar-tukar bisnes semata-mata nak catch up target income bulanan. So saya tekun mendengar seminar beliau hari itu. Cuma masalahnya adalah bila Patric Chan mula cerita bagaimana beliau mula dapatkan subscriber (bakal pelanggan) melalui internet...ya bagaimana beliau kumpul list. Yang nil ah yang saya cukup tak minat dan rasa ragu-ragu-ragu boleh ke benda ni jadi. Hadoyai...nak kena plak buat free report... takut kang buat kerja penat-penat lepas tu still tak dapat hasil seperti yang diharapkan...yang tu yang malas tu.
  11. 11. Saya nampak potensinya...tapi yang menjadi halangan saya ketika itu adalah saya malas nak berikan peluang untuk bersabar dan belajar untuk hasilkan stable income tersebut melalui mailing list. Anda yang membaca ni tolonglah jangan lakukan perkara yang saya lakukan ya! Sabar dan beri peluang untuk diri kita ambil masa untuk hasilkan income yang stable. Itu lebih baik dari try buat macam-macam bisnes tapi hasilnya tak seberapa...TOLONG JANGAN JADI MACAM SAYA DULU! Berbalik pada cerita saya... Saya memang tak puas hati dan tak nak terima bahawa saya kena buat benda tu (bina list) barulah saya boleh hasilkan income melalui affiliate marketing dengan mudah atau hasilkan income dengan banyak kaedah lagi melalui mailing list yang saya bina. SAYA TAK YAKIN IANYA BOLEH! So...saya TOLAK BULAT-BULAT model bisnes melibatkan mailing list...bagi saya ianya memakan masa yang lama dan saya tak Nampak macamana ianya boleh berikan income stable untuk saya. Saya move on! Matlamat saya adalah saya nak buat duit dalam masa yang singkat dan saya nak buat banyak macamana saya pernah buat pada bisnes saya yang pertama dulu. So saya pilih untuk buat website flipping...yang mana ianya boleh hasilkan income dalam masa 3-5 hari jer. Heheh baru lah best! Setelah hampir setahun saya tak rasa penangan duit USD...Alhamdulillah selepas berhempas pulas belajar dan fokus pada bisnes website flipping, akhirnya saya berjaya hasilkan income USD saya semula dalam masa 3 hari sahaja selepas list sebuah website saya di Flippa.
  12. 12. Mula-mula sedikit sahaja...lama-lama saya dah improve dan Alhamdulillah setiap minggu saya boleh list lebih kurang 5-10 website di Flippa hanya menggunakan satu akaun sahaja dan duit yang masuk tiada lagi di HOLD oleh paypal kerana ia marketplace yang berbeza. Boleh katakan setiap hari saya akan manfaatkan masa sebelum pergi tuisyen dengan listing 2-3 website terlebih dahulu...barulah saya pergi tuisyen pada waktu petangnya. Tapi..ianya macam roda! Lama-kelamaan saya tengok saya macam dah start balik buat bisnes website flipping ni macam saya buat bisnes pertama saya dahulu! Saya mulakan semula rutin saya ...setiap hari listing. Well memang la masyuk! Tapi bukan ini yang saya cari... Takkan selama-lamanya saya nak kena listing je memanjang...ini bukan bisnes yang stable...sekali lagi saya hanya buat duit di internet sahaja! Matlamat saya adalah untuk cari sebuah bisnes yang stable yang less work but make more money! Kalau anda memang suka nak buat kerja je memanjang...itu terpulang pada anda lah...saya lebih suka kurang kerja tapi banyak duit  . Nak atau tak...suka atau tidak...saya kena bina mailing list! “Arghhh...benci betul buat...takpebendasayabuat ni.. keputusan untuk berikan diri saya peluang...and kali ini saya perlukan seseorang yang boleh membimbing kesabaran saya, kerana seperti yang anda baca sebelum ni, saya memang tak sabar dan nak buat duit cepat jer. Saya perlukan GURU / MENTOR /SIFU...untuk guide saya. So guru saya yang pertama adalah Tn Jamaludin Bahari...
  13. 13. Saya pergi berguru dengan beliau secara one to one tentang ebook dan secara tak langsung saya belajar ASAS bagaimana untuk bina list dengan cara yang betul Terima kasih banyak-banyak sifu! Itulah permulaan bisnes sebenar saya... Dan saya sedar sebenarnya untuk berjaya, kita perlu belajar dari guru yang betul... kita sendiri perlu cari ilmu dan bukannya tunggu ilmu tersebut datang kepada kita. Saya juga sedar bahawa dalam bisnes internet ianya memerlukan sedikit kesabaran untuk berjaya hasilkan stable income. Saya tak ambil masa setahun pun...cuma 3 minggu jer untuk mula Nampak dan hasilkan income stable. Ingatkan lama...tulah taknak pergi menuntut dengan cikgu lagi...nak pandaipandai buat sorang-sorang...last-last rupanya senang gilerrr! Kalaulah saya tahu dari awal lagi... Mulalah lembaran baru dalam bisnes internet saya... Pada mulanya list saya kecil sahaja...of course la start dengan TIADA LIST iaitu ZERO (0)...
  14. 14. Lepas 3 minggu, list saya dah bertambah sehingga 200 orang dan income pertama dari list saya ialah RM1,500 SATU HARI!!! Which is FAR MORE better dari bisnes pertama dan kedua (website flipping) yang saya buat dahulu. Mana taknya...saya Cuma hantar email sahaja yang hanya mengambil masa 30 minit untuk disiapkan dan selepas tu saya buatlah hal saya sendiri...tengoktengok malam tu akaun saya dibanjiri oleh duit....YAHOO!!!!! Saya dah mula capai matlamat yang saya inginkan iaitu mencari bisnes yang less work more money! Sekarang ni...saya nak bisnes saya stable! Yelah RM1,500 tu sehari jer! Minggu lagi satu tu plak masyuk tak tentu lagi. Still tak stable cuma less work more money sahaja. Sekarang barulah saya percaya bahawa saya memang kena bina mailing list kalau nak income saya stable. Ni barulah BISNES sebenar! So...langkah seterusnya... Saya dah tahu dah bahawa baru dengan 200 list subscriber saya sahaja saya dah boleh hasilkan RM1,500 dengan hantar email yang pertama (dengan syarat kena lakukan campaining dengan cara yang betul) then barulah menjadi! Sekarang ni kena kembangkan list saya... Apa yang saya kena buat adalah promosikan lebih kerap lagi landing page saya di banyak tempat seperti ruang iklan forum, forum signature, thread forum, facebook ads, facebook fanpage, facebook group, solo ads, iklan kat website authority dan macam-macam lagi...asal ada tempat yang boleh promosi saya akan promosi dan berikan orang ramai akses kepada ebook percuma saya...saya hanya tumpukan promosi pada dapatkan lebih banyak subscriber sahaja dan bukan pada menjual produk kerana lebih ramai subscriber lebih besar income saya dan lebih relax kerja saya. Nak kena promosi hari-hari tak sama macam listing hari-hari kerana bila kita promosi hari-hari ada ruang iklan yang berjalan secara automatic ataupun kita
  15. 15. hanya perlu lakukannya sekali sahaja dan trafik atau pengunjung akan pergi ke landing page kita. Jadi bukanlah maksud di sini promosi tu saya perlu buat setiap hari...ada yang saya buat sekali lepas tu tinggal je pun ada... yang saya lakukan setiap hari adalah terlalu sedikit. Pendek kata, saya hanya spend 2-3 hari untuk setup dan promosi sahaja yang lain saya tunggu dan bila tiba masa yang tepat saya akan offer sesuatu dan list saya akan mula berikan duit pada saya. Yang paling syok, setiap kali saya hantar email...pasti ada duit yang masyuk Kerja 30 min sehari tapi masuk macam kerja sebulan.  . Best gila! Saya belajar lagi... Saya tak puas hati kalau hanya seminggu sekali je dapat duit...tak boleh ke hari-hari? Jadi saya ambil keputusan untuk berguru lagi...kali ini saya berguru terus dengan Patric Chan. Dulu belajar dengan Patric Chan, sekarang ni dah pun kongsi pentas dengan Patric Chan dalam satu seminar bersama-sama Tn. Zamri Nanyan dan Gobala Krishnan
  16. 16. Dengan beliau saya belajar lebih mendalam dan lebih banyak strategi yang gilagila saya apply pada teknik asas yang saya pelajari dari Tn Jamal. Saya mula tahu bahawa saya boleh automasikan bisnes saya 100% dan saya boleh sesuka hati saya jana income 365 hari nak lebih pun boleh suka hati saya...100% automatic. Maksudnya hanya SET & FORGET sahaja. Sistem saya sahaja yang akan bekerja untuk saya. Wow yang nilah yang saya cari sebenarnya di awal pembabitan saya dalam bisnes internet. Dengan cara ini juga sebenarnya, saya buat income dari pelbagai cabang hanya menggunakan mailing list sahaja. Saya boleh buat income dari menjual servis saya, saya boleh membuat income dari promosi affiliate, saya boleh buat income dari menjual ebook sendiri dan macam-macam lagi. Dari sekecil-kecil income RM1,000 sehari sampailah ke RM30K sehari pun pernah saya lakukan dari mailing list saya. Memang tak dapat disangkal lagi bahawa dengan mailing list, bisnes saya semakin stable. Ingat! dalam bisnes internet, kita bukannya nak buat income sehari dua atau buat income esok lusa lepas tu pokai...kemudian bila buat baru dapat income. Dalam bisnes internet...matlamat kita adalah untuk hasilkan income hari-hari dengan less work. Takkanlah sampai bila-bila anda nak kerja teruk untuk buat income setiap hari dan tak mempunyai full control pada bisnes anda? Takkan anda nak ikut jejak langkah saya seperti dulu juga? Hmmm...fikir-fikirkan lah! Bagi saya, lagi best suffer 1-2 bulan untuk bina bisnes yang boleh berikan income stable setiap hari daripada kena kerja setiap hari untuk dapatkan income yang konsisten. Memang betul anda boleh catch up target tu...tapi sampai bila anda larat nak buat kerja. Lebih baik less work more money!
  17. 17. Alhamdulillah... Selepas 3 tahun saya apply teknik yang saya pelajari dan sedikit modification yang saya lakukan sendiri akhirnya saya jumpa bisnes internet yang stable. Dulu masa saya mula-mula start bisnes internet...saya buta IT, yang saya tahu kat internet ni cuma tengok youtube dan buat kerja-kerja Microsoft word jer...lain saya tak tahu dan tak nak ambik tahu! Bila dah mula buat bisnes internet pula...saya berdepan dengan konflik dalaman di mana saya GAGAL bezakan “ Dalam tempoh 3 tahun pertama dalam bisnes internet saya lebih suka katakan yang saya hanya BUAT DUIT YANG BANYAK sahaja dari internet. Bisnes Internet saya yang sebenar hanya bermula 3 tahun yang lepas... Masa saya buat duit melalui internet, saya hanya tahu buat duit yang banyak tapi hujung bulan asyik enjoy jerr. Bila saya jatuh dari bisnes internet saya yang pertama baru saya sedar bahawa saya kena cari bisnes yang stable yang less work dan make more money. Ketika saya jatuh dalam bisnes pertama, saya rasakan dunia ini GELAP bagi saya...saya terpaksa hadap bermacam-macam cabaran yang termasuk lah dari... lawyer-lawyer yang mengejar saya untuk kutip hutang, kereta yang hampir di tarik, dipulaukan oleh keluarga, duit tak pernahya cukup...nak keluarkan RM2 untuk beli roti canai dan teh tarik pun saya kena berkira...nak datang seminar pun berhutang dengan kawan. Tapi itu dulu...masa saya mula-mula start... Sekarang....
  18. 18. Sekarang banyak jalan-jalan  . Selalu balik kampung, Penang...
  19. 19. Dan sayajuga diberi kesempatan dan peluang untuk share lebih banyak lagi knowledge saya tentang bisnes internet yang saya jalankan berdasarkan pengalaman yang pernah saya lalui.
  20. 20. Dan saya juga gembira...apa yang saya share selama ini pada subscriber, follower dan client saya telah sedikit sebanyak membantu bisnes mereka...
  21. 21. INGAT!!! Kita bukannya nak buat duit sehari dua lepas tu pokai dan cari balik cara nak buat duit pada hari berikutnya. TETAPI... Kita nak cari BISNES yang boleh buat duit harihari secara konsisten. WORK LESS AND EARN MORE! “Orang yang pandai semestinya pandai buat bisnes...TETAPI orang yang pandai buat bisnes semestinya pandai
  22. 22. Saya betul-betul cadangkan pada anda untuk mula membina mailing list anda  bermula hari ini. Jangan jadi macam saya ya . Sekali lagi saya nak highlight betapa pentingnya anda mempunyai mailing list...              FULL CONTROL, anda mempunyai maklumat potential buyers atau mereka yang sudahpun menjadi client anda. Ini memudahkan anda menghubungi mereka melalui email dan promosikan produk yang boleh membantu mereka.   WORK LESS EARN MORE, pada permulaan anda membina list sekalipun tak banyak benda yang perlu anda lakukan. Hanya lakukan beberapa perkara sahaja dan yang lain-lain akan terhasil secara automatic. Kerja yang minima tapi hasil yang maksima.   SEMUA OTAI IM BUAT, anda lihat sendiri nama-nama hebat dalam industry internet seperti Frank Kern, Ewen Chia, Patric Chan, Zamri Nanyan, Irfan Khairi, Jamaludin Bahari...mereka semua mempunyai mailing list. Takkan anda taknak bina list lagi?   ORANG BARU PUN BOLEH, student saya Affiq Fadzil sudah beberapa kali hasilkan komisyen affiliate dari mailing list beliau yang hanya mempunyai kira-kira 100 orang sahaja. Baru nak start tu...kalau dah sampai 1000 orang confirm...stable income beliau.   DUIT DI HUJUNG JARI, senang sebenarnya kalau anda tahu kerana ikut suka anda bila anda nak buat duit, anda boleh type sedikit email dan kemudian hantar email tersebut yang mengandungi promosi produk anda dan anda akan lihat duit mula masuk. 
  23. 23.  MULTIPLE STREAMS OF INCOME, bukan sahaja anda boleh hasilkan income dari satu produk sahaja tetapi macam-macam produk dan jenis mungkin link affiliate, mungkin ebook anda, mungkin ebook resell rights dan mungkin juga servis anda. Macam-macam caralah untuk anda hasilkan income dari mailing list ni!      AUTOMATIC INCOME, dengan sistem yang betul seperti yang saya gunakan dalam bisnes saya, anda boleh set bisnes anda untuk run secara automatic bagi anda. Maksudnya just set and forget sahaja dan biarkanlah sistem tersebut hasilkan income untuk anda.      HIGH END INCOME, mereka yang jadi subscriber anda akan lebih mempercayai anda kerana anda mempunyai relationship dengan mereka, mana taknya selalu hantar email...jadi mereka akan ingat anda. Jadi lebih mudah untuk anda promote produk-produk high end. Saya  sendiri pernah hasilkan RM30k dalam masa sejam disebabkan saya  lakukan “SESUATU” dengan mempromos saya. Terpulanglah anda mahu mempercayainya atau tidak.      LEBIH MUDAH JANA INCOME, kalau sebelum ni anda dah buat affiliate pun masih tak boleh jalan juga...dah promosi guna macam-macam cara pun still tak boleh juga, ketahuilah bahawa anda terlepas sesuatu...iaitu anda terlepas teknik ini. Cuba beri peluang pada diri anda untuk cuba teknik ini pula dan anda akan rasa penangannya nanti. 
  24. 24. Yelahhh kalau dah tahu memang senang jerr nak buat...tapi kalau tak tahu dan tak percaya macam saya dulu memang rasa skeptikal. Boleh ke tak ni ...betul tak? Tapi bagaimana jika anda dihadiahkan sebuah peluang untuk belajar teknikteknik ini dari saya dan kita buat sama-sama? Well...peluang tu dah tiba sekarang! Mungkin anda sama macam saya dulu...mencari sebuah bisnes yang stable yang boleh berikan income consistent setiap hari. Harus diingat... Mesti ada sebab kenapa hati anda digerakkan untuk membaca sehingga ke bahagian ini... Mungkin... THE TEACHER IS READY, WHEN THE STUDENT ARE! Dengan kata lainnya... kini tiba masa anda... mungkin anda rasa anda tak ready... tetapi ketahuilah bahawa kita tak pernahnya ready. Bila tak readylah... magic happened. Siapa tahu mungkin inilah dorongan rezeki yang anda caricari selama ini. Mungkin selepas ini anda pula akan hasilkan income yang stable. Saya boleh membantu anda capai cita-cita tersebut! JAWAPAN ANDA ADA DI SINI: KLIK LINK DI BAWAH SEKARANG!
  25. 25. FB AFFILIATE INCOME http://l1nk.com/FbIncome WORKSHOP AFFILIATE INCOME http://l1nk.com/WokshopFb

×