Laporan Case Study
RM400++ dengan Memanipulasikan Psikologi Pelanggan
Oleh : Sabree Hussin
PENDAHULUAN
Assalamualaikum WBT & salam sejahtera,
Pertama sekali saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kerana anda t...
Adakah produk tersebut untuk individu atau perniagaan. Adakah produk tersebut
sesuai dipromosikan untuk golongan tertentu ...
BUKTI TRANSAKSI BERTARIKH 07 JAN 2014 – 08 JAN 2014
Apa produknya?
Inilah saya nak bagitahu.
Produk tersebut ialah produk ebook.
Saya ambil masa sekurang-kurangnya 5 hari unt...
FASA PERTAMA : FASA PERSEDIAAN
Daripada 100 Rahsia Psikologi Pelanggan, mana satu yang saya gunakan bagi menghasilkan jual...
RAHSIA 007: ADA FREE GIFT
Ebook tersebut tidak dijual secara stand alone. Saya juga menawarkan bonus tambahan kepada
pembe...
RAHSIA 027: PRODUK UNIK DAN SUSAH DIJUMPAI
Dah tentu produk ini tak wujud sebelum ini.
Produk ini hanya wujud setelah saya...
RAHSIA 077: MALAS
Ok yang ni subjektif.
Bukanlah nak kata pelanggan saya malas.
Jika mahu, mereka juga boleh hasilkan eboo...
FASA KEDUA: SUSUN STRATEGI
Setiap kali sebelum nak promote sesuatu produk, perkara paling utama sekali ialah
untuk kenalpa...
Senang kan?
Nampak tak yang saya tak campur adukkan satu point dengan point yang lain.
Lagipun saya ada 11 point dan saya ...
FASA KETIGA: PROSES FEEDBACK
Lihat bagaimana feedback ataupun penerimaan daripada sasaran pelanggan anda.
Memandangkan pro...
Senang ke senang cara yang saya tunjukkan ni?
Oh please.
Jangan jawab benda lain selain senang. 
(sebab ia memang senang ...
Strategi menjual, teknik copywriting,
teknik penulisan iklan berkesan, teknik
hipnosis pelanggan, teknik pukau
pelanggan
M...
BACAAN TAMBAHAN
Panduan Promosi di FB Group
Untuk maklumat lanjut…
KLIK DI SINI
Case study rm400++
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Case study rm400++

221

Published on

Published in: Marketing
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
221
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Case study rm400++

  1. 1. Laporan Case Study RM400++ dengan Memanipulasikan Psikologi Pelanggan Oleh : Sabree Hussin
  2. 2. PENDAHULUAN Assalamualaikum WBT & salam sejahtera, Pertama sekali saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kerana anda telah mendapatkan produk saya. Laporan case study ini sesuai dibaca setelah anda selesai membaca ebook utama 100 Rahsia Psikologi Pelanggan. Matlamat saya adalah untuk menghasilkan sebuah panduan yang bersifat straight to the point dan santai. Topik mengenai psikologi pelanggan ini amat berkait rapat dengan aspek psikologi manusia. Jika anda berminat untuk mengetahui dengan lebih mendalam tentang psikologi manusia, anda dipersilakan untuk buat kajian dan pembacaan yang lebih terperinci. Memandangkan saya ingin menyediakan sebuah panduan yang anda boleh aplikasikan dengan segera tanpa perlu anda menelaah selama berjam-jam ataupun berminggu-minggu, maka panduan yang telah saya sediakan ini adalah memadai. Anda boleh anggap ia sebagai short cut untuk kejayaan anda dalam bidang jualan. Bagaimana memanipulasi psikologi pelanggan? Oh sebelum tu, saya harap anda tak salah anggap dengan istilah manipulasi yang saya gunakan dalam konteks perbincangan kita ni. Lagipun kita bukan nak buat benda salah. Apa yang kita manipulasikan ni pun adalah demi keuntungan pelanggan kita. Itu motif kita. Dan peranan kita adalah untuk mempersembahkan produk dan tawaran perkhidmatan kita dengan cara yang menepati kriteria yang digunakan oleh pelanggan dalam proses membuat keputusan sama ada mereka nak beli atau tidak. See? Mana ada kita buat benda tak baik. Mula-mula sekali anda wajib kenal siapa target market dan prospek anda. Anda lihat betul-betul, produk yang ada di tangan anda (atau yang anda ada authoriti untuk promosikan) ini sebenarnya direka khas untuk siapa? Produk tersebut untuk pasaran yang bagaimana?
  3. 3. Adakah produk tersebut untuk individu atau perniagaan. Adakah produk tersebut sesuai dipromosikan untuk golongan tertentu sahaja atau kepada umum? Semua ini main peranan dan anda perlu ambil perhatian. RM400++ Dalam Masa Kurang Daripada 48 Jam Sebenarnya pencapaian ini masih lagi dikira sebagai pencapaian yang biasa-biasa. Bagi tujuan penerangan dan pembentangan case study ini, maka, saya dapati contoh ini sesuai untuk digunakan. Segala material, screenshot mahupun apa sahaja item yang digunakan dalam penulisan ini adalah 100% bagi tujuan pembelajaran dan perkongsian ilmu semata-mata. Saya mohon kerjasama dari anda untuk berfikiran terbuka (untuk menerima ilmu) dan jauhkan sifat-sifat negatif (yang akan menghalang anda untuk mendapatkan ilmu). Jika anda tiba-tiba terdengar bisikan nakal, yang menjurus kearah perkara-perkara negatif yang langsung tak membantu dalam perkembangan anda, maka saya sarankan anda cepat-cepatlah reset/ restart mahupun buatlah apa sahaja yang perlu untuk buang pemikiran negatif tersebut. Hati yang benar-benar ikhlas ingin menuntut ilmu sahaja yang akan mudah menerima manfaat disebalik perkongsian ini. Dan mudah-mudahan anda adalah antara mereka yang terpilih. Wallahua’lam
  4. 4. BUKTI TRANSAKSI BERTARIKH 07 JAN 2014 – 08 JAN 2014
  5. 5. Apa produknya? Inilah saya nak bagitahu. Produk tersebut ialah produk ebook. Saya ambil masa sekurang-kurangnya 5 hari untuk tulis ebook ini dan sunting. Setelah produk ini siap, lalu saya tawarkan produk ini di group FB sahaja.
  6. 6. FASA PERTAMA : FASA PERSEDIAAN Daripada 100 Rahsia Psikologi Pelanggan, mana satu yang saya gunakan bagi menghasilkan jualan untuk ebook ini? Ada beberapa yang saya guna iaitu RAHSIA 007: ADA FREE GIFT RAHSIA 008: DEMONSTRASI PENGGUNAAN PRODUK RAHSIA 016: PAKSAAN RAHSIA 025: NAK JUAL SEMULA RAHSIA 027: PRODUK UNIK DAN SUSAH DIJUMPAI RAHSIA 040: HARGA DINAIKKAN SETELAH CUKUP KUOTA RAHSIA 053: AFTER SALES SUPPORT RAHSIA 063: MEMUDAHKAN URUSAN RAHSIA 064: MENJIMATKAN MASA RAHSIA 073: PRODUK SEDANG POPULAR RAHSIA 077: MALAS Sekurang-kurangnya terdapat 11 angle ataupun sudut yang saya telah gunakan untuk mempromosikan produk saya ini. Andai kata setiap satu point mewakili 1%, bermakna dengan menggunakan 11 point ini sahaja, saya telah meningkatkan kebarangkalian untuk saya hasilkan jualan sehingga 11%! Sebelum kita teruskan perbincangan ini, apa kata anda lihat semula kempen pemasaran yang pernah anda buat sebelum ini. Daripada 100% kebarangkalian kejayaan anda hasilkan jualan, agak-agaknya anda berada dalam berapa peratus ya? Saya akan sentuh satu persatu setiap elemen yang saya gunakan dalam kempen pemasaran yang telah saya lakukan.
  7. 7. RAHSIA 007: ADA FREE GIFT Ebook tersebut tidak dijual secara stand alone. Saya juga menawarkan bonus tambahan kepada pembeli. RAHSIA 008: DEMONSTRASI PENGGUNAAN PRODUK Memandangkan ebook ini mungkin agak asing bagi sesetengah pengguna, maka saya telah menyediakan demonstrasi penggunaan ebook ini. Dalam hal ini demonstrasi dilakukan menerusi pengguna cerita. Saya bawa pembaca untuk membayangkan bagaimana ebook ini bakal beri manfaat kepada bisnes mereka dan bagaimana mudahnya perjalanan bisnes mereka selepas adanya bantuan ebook ini. RAHSIA 016: PAKSAAN Paksaan ini adalah paksaan dari segi harga. Saya ambil konsep Syarikat Penerbangan Air Asia (ehem saya ada cerita kan yang saya pernah kerja untuk Air Asia dulu) Air Asia menggunakan konsep tier pricing. Maksudnya, untuk 10 seat pertama harga murah. 10 seat seterusnya harga dalam kategori medium. Dan seterusnya harga akan jadi bertambah mahal. Jadi, untuk pastikan prospek segera kata YA! SAYA MAHU maka saya gunakan konsep tier pricing ini. Pelanggan ada opsyen untuk beli sekarang sementara harga masih murah, atau boleh tunggu kemudian hari, apabila harga jual telah meningkat. Tekanan adalah dari segi harga. Tak kisahlah sama ada pelanggan nak beli sekarang atau nak beli kemudian, mana-mana satu pun tetap beri keuntungan kepada saya. Manakala bagi perspektif pelanggan, beli sekarang pastilah lebih untung berbanding beli kemudian. RAHSIA 025: NAK JUAL SEMULA Ya! Ebook ini dijual beserta dengan lesen PLR (Private Label Right). Ini bermakna, pembeli ebook ini boleh edit, dan boleh jual semula.
  8. 8. RAHSIA 027: PRODUK UNIK DAN SUSAH DIJUMPAI Dah tentu produk ini tak wujud sebelum ini. Produk ini hanya wujud setelah saya hasilkan dan tulis produk ini. So yes, produk ini unik dan susah di jumpai. RAHSIA 040: HARGA DINAIKKAN SETELAH CUKUP KUOTA Kuota yang saya berikan adalah sedikit sahaja. Sebabnya saya ingin beri ruang dan laluan kepada pelanggan-pelanggan saya untuk jual ebook ini tanpa tekanan dan persaingan dari saya. RAHSIA 053: AFTER SALES SUPPORT Ebook ini hanya dijual menerusi FB Group sahaja. Bermakna, selepas membeli, jika pelanggan ada sebarang masalah dan perlukan bantuan, mereka boleh hubungi saya semula pada bila-bila masa. RAHSIA 063: MEMUDAHKAN URUSAN Dengan adanya ebook ini, pelanggan saya tak perlu lagi bersusah payah nak terangkan tentang bisnes Tune Talk Tone Excel kepada pelanggan mahupun kepada prospek. Bagi ebook ini, suruh mereka baca. Semua maklumat yang diperlukan dah pun dimasukkan kedalam ebook ini. RAHSIA 064: MENJIMATKAN MASA … dan ya tak perlu buang masa nak buat bacaan di google. Buka satu blog ke satu blog, dan akhirnya pening… sebab info yang terkandung tidak ada kesinambungan RAHSIA 073: PRODUK SEDANG POPULAR Pada waktu saya lancarkan produk tersebut, program TTTE memang sedang popular. Jadi memang mudah nak cari mereka yang sesuai untuk saya promosikan produk tersebut.
  9. 9. RAHSIA 077: MALAS Ok yang ni subjektif. Bukanlah nak kata pelanggan saya malas. Jika mahu, mereka juga boleh hasilkan ebook seperti yang saya hasilkan. Walaubagaimanapun, setengah orang dia memang tak ada masa nak buat kerja-kerja mengarang dan menaip. Jadi, kenapa tidak saya offer perkhidmatan saya kepada mereka? Saya mudahkan kerja-kerja mereka, dan pada masa yang sama, saya mendapat bayaran untuk kerja-kerja tersebut. Seperti yang anda dapat lihat. Saya hanya memanipulasikan aspek-aspek positif sahaja dalam usaha untuk memasarkan produk saya. Bagaimana kalau saya manipulasikan dengan cara yang negatif? Boleh. Tetapi risikonya sangat besar untuk saya. Jadi, buat apa nak ambil risiko yang besar sedangkan ada banyak lagi peluang untuk gunakan pendekatan yang lebih positif dan disukai oleh pelanggan. Business is about exchanging value. Saya memberi satu nilai tambah kepada pelanggan, dan sebagai balasan, pelanggan membalasnya semula dengan satu nilai dalam bentuk wang ringgit bagi memberi ganjaran kepada saya kerana memberi tambah nilai sama ada dalam hidup mereka mahupun bagi bisnes mereka.
  10. 10. FASA KEDUA: SUSUN STRATEGI Setiap kali sebelum nak promote sesuatu produk, perkara paling utama sekali ialah untuk kenalpasti sama ada produk tersebut ada permintaan atau tidak. Macam mana cara nak tau sama ada permintaan tu wujud atau tidak? Bertanya. Buat survey. Jadi, saya juga mulakan dengan buat survey. Selepas saya dah confirm produk ini ada permintaan dan boleh jual, maka bermulalah proses soft selling. Cara nak buat soft selling ini pun sangat mudah. Anda masih ingat lagi 11 point yang saya berikan dalam fasa pertama tadi? Saya ambil contoh Rahsia 063: Memudahkan urusan Jadi saya hanya perlu update status di FB Group seperti berikut: Awas! Bisnes TTTE anda dalam bahaya. Setiap hari anda kehilangan sekurang-kurangnya seorang prospek yang sangat berharga! Biar saya jelaskan kenapa anda tak sepatutnya lakukan kesilapan ini. Prospek yang kali pertama dengar tentang bisnes TTTE akan google untuk dapatkan maklumat lanjut. Mereka akan buka satu blog, ke satu blog, dan satu blog. Hinggalah akhirnya mereka baru akan buat keputusan untuk sertai. Walaubagaimanapun, disebabkan prospek ini telah masuk terlalu banyak web semasa buat bacaan, mereka mungkin terklik link affiliate orang lain, dan kesannya? Anda sendiri pun tahu! Anda baru sahaja kehilangan pelanggan. Jadi, atasi masalah ini dengan beri prospek anda ebook bisnes TTTE ini. Ebook ini memudahkan anda untuk beri penerangan dan maklumat yang secukupnya tentang TTTE dan prospek anda juga hanya akan klik pada link affiliate anda seorang sahaja.
  11. 11. Senang kan? Nampak tak yang saya tak campur adukkan satu point dengan point yang lain. Lagipun saya ada 11 point dan saya boleh hasilkan 11 status update yang menarik dan yang berpotensi untuk memikat prospek berbeza untuk beli produk yang sama. Prospek A mungkin membeli sebab mereka ingin jimatkan masa. Prospek B mungkin membeli sebab mereka ingin jual semula. Prospek C mungkin membeli sebab mereka inginkan free gift yang saya tawarkan. … dan Prospek D mungkin membeli sebab mereka nak tahu apa yang saya tulis atau just mereka dah terbiasa beli produk-produk saya. Apa yang saya cuba sampaikan ialah, setiap orang mempunyai motivasi yang berbeza. Sekiranya kita campur adukkan, banyak sangat point dalam satu ayat iklan/status update ini berupaya mengucar-kacirkan mesej jualan yang akan diproses oleh mereka. Elok-elok pelanggan tu memang nak beli, tak pasal-pasal dia jadi konfius, terus tak jadi beli. Siapa yang rugi? Berapa kali anda jumpa iklan di FB yang mana si pengiklan tulis terlalu panjang tentang produk dan servis yang dia promot? Kadang-kadang pening dibuatnya. Kejap cerita pasal nak sihat, kejap cerita pasal nak tambah pendapatan, boleh pulak lepas tu selit pasal nak bawak parents pergi haji, then beli kereta baru… dush! Come on! Saya teringin nak tegur orang macam ni. Please, one point at a time! Tak perlu nak longgokkan semua sekali dalam satu entri.
  12. 12. FASA KETIGA: PROSES FEEDBACK Lihat bagaimana feedback ataupun penerimaan daripada sasaran pelanggan anda. Memandangkan promosi awal saya lakukan hanya di FB Group, maka parameter yang saya lihat ialah  Berapa ramai yang melihat post saya    Berapa banyak like    Berapa ramai yang komen SAYA MAHU    Dan berapa ramai yang terus PM saya dan siap sedia untuk tempah  Jika anda dalam bidang jualan, trust me, people have a lot of money! Kalau hari ini anda promosi sesuatu, dan ditakdirkan sebelum anda tidur pada malam nanti tetap tak ada yang nak beli, bukan 100% salah anda, mahupun ada kelemahan pada produk anda. Boleh jadi ada sedikit (atau banyak) penambahbaikkan yang anda perlu lakukan terhadap cara anda mempersembahkan produk anda kepada golongan sasaran. Kita sambung ya… Mereka yang komen saya mahu, akan saya tag namanya dari masa ke masa, mengikut kesesuaian. Apabila jualan dibuka secara rasminya maka nama-nama pelanggan yang berminat untuk membuat tempahan, akan saya tag pada post tersebut. Contoh Dalam post pertama saya akan beri hint tentang produk. Kemudian saya akan lihat respons positif (atau negatif jika ada) daripada post tersebut. Kita andaikan Abu beri respon dengan mengatakan yang dia minat. Untuk post yang kedua, saya akan terus tag nama Abu. Terima kasih kerana berminat dengan post saya yang [link post asal] Seperti yang saya war-warkan, produk ini kini live. Ada 10 kuota telah disediakan. Maaf, sekarang dah tinggal 9, sebab tadi Abu (tag nama Abu) dah booking awal-awal. Ps: saya yakin kuota untuk 9 orang ini pun tak akan kekal lama.
  13. 13. Senang ke senang cara yang saya tunjukkan ni? Oh please. Jangan jawab benda lain selain senang.  (sebab ia memang senang once anda dah faham resipinya) FASA KEEMPAT: POST MORTERM Pada waktu ini kita akan lihat sejauh mana perancangan kita memberi hasil. Andai kata tak berhasil dimana silapnya? Jika berjaya, dimana puncanya. Kesimpulannya, mana-mana step yang sebenarnya tak beri kebaikkan dan mengganggu kelancaran proses jualan kita, maka kita buang. Kalau ia berguna, maka kita ulang. As simple as that. Sekiranya anda masih lagi asyik ulang-ulang benda yang anda buat sekarang, dan anda lihat masih tak ada sebarang pulangan, jadi, apa kata anda ubah dan perbaiki. FASA KELIMA: ULANGI DENGAN PRODUK LAIN PULA Anda berjaya dapat hasil yang positif dan menepati sasaran anda? Jadi tunggu apa lagi… Ulang proses yang sama untuk produk yang berbeza. Ringkasnya, dalam mana-mana produk yang anda ingin promosikan mahupun ingin jual, anda akan melalui fasa persediaan, susun strategi & lancarkan misi, proses feedback, buat post morterm, dan ulang  Of course ulang step yang berjaya. Step yang gagal, nak buat apa anda ulang? Semoga anda berjaya mempelajari sesuatu yang baru menerusi laporan case study ini.
  14. 14. Strategi menjual, teknik copywriting, teknik penulisan iklan berkesan, teknik hipnosis pelanggan, teknik pukau pelanggan Memperkenalkan… Miliki 100 Rahsia Psikologi Pelanggan Sekarang! KLIK DI SINI
  15. 15. BACAAN TAMBAHAN Panduan Promosi di FB Group Untuk maklumat lanjut… KLIK DI SINI

×