Perluasan Kuasa

5,707 views
5,193 views

Published on

1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
5,707
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
104
Actions
Shares
0
Downloads
43
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Perluasan Kuasa

  1. 1. PERLUASAN KUASA CARA-CARA PERLUASAN KUASA1. PENAKLUKAN2.PERKAHWINAN3. MEMBERI BANTUAN KEPADA KERAJAAN LAIN4. KERELAAN RAJA NEGERI LAIN MENJADI NAUNGAN MELAKA
  2. 2. PENAKLUKAN1. TUJUAN: MENJAMIN KESELAMATAN, KEMAKMURAN DAN KEUTUHAN KERAJAAN MELAKA.2. KERAJAAN YANG DITAKLUKI: KAMPAR DAN PAHANG3. FAKTOR KEJAYAAN: KEBIJAKSANAAN SULTAN MELAKA MENGATUR STRATEGI. BANTUAN ASKAR YANG BERANI DAN SANGGUP BERKORBAN.
  3. 3. PERKAHWINANPUTERA DAN PUTERI SULTAN MELAKA DIKAHWINKAN DENGAN PUTERA DAN PUTERI RAJA NEGERI LAIN. Contoh : Pahang, Kelantan dan SiakPERKAHWINAN DAPAT MENGUKUHKAN HUBUNGANPERSAUDARAAN ANTARA KEDUA-DUA KERAJAAN
  4. 4. MEMBERI BANTUAN KEPADA KERAJAAN LAIN1. Kerajaan Melaka pernah membantu Raja Pasai, Sultan Zainal Abidin yang hendak digulingkan daripada takhta.2. Melaka pernah membantu Raja Pasai mengalahkan kerajaan Aru yang mengancam Pasai dan Melaka.3. Oleh itu, kekuasaan Melaka diakui oleh Pasai walaupun kedua- duanya sama taraf.
  5. 5. KERELAAN RAJA NEGERI LAIN MENJADI NAUNGAN MELAKA Ada antara pemerintah yang rela bernaung di bawah pemerintahan Melaka seperti Jambi dan Lingga.Raja-raja yang berada di bawah naungan Melaka biasanya ditabalkan oleh Raja Melaka.

×