Het idee <ul><li>Op zoek naar de ‘match’ </li></ul>
<ul><li>Vraag </li></ul>
<ul><li>Aanbod </li></ul>
<ul><li>Match </li></ul>
Ons idee
De marktplaats <ul><li>voor alle vormen van content </li></ul>
De website <ul><li>mobiel en sociale netwerken </li></ul>
De positionering uitgever uitgever uitgever uitgever uitgever freelancer freelancer freelancer freelancer freelancer
Ons doel <ul><li>meer en meer diverse producties </li></ul>
Het onderzoek
Onderdelen <ul><li>Interviews </li></ul><ul><li>Enquete </li></ul><ul><li>Buitenland </li></ul><ul><li>Praktijktest </li><...
Dank voor uw aandacht! <ul><li>Bert Kok: bert@journalist.nl </li></ul><ul><li>Marijn Deurloo: marijn@journalist.nl </li><...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Bert Kok - Journalist.nl, marktplaats voor journalistiek

746 views

Published on

Presentatie gehouden op het seminar Innovatie in de Pers op 8 december 2009.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
746
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
40
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Niet schrikken dames en heren... U bent nog steeds op het goede seminar. Ik wil u graag iets vertellen over Journalist.nl en het idee achter dit initiatief. Vier jaar geleden leerde ik mijn huidige vriendin kennen op de datingsite OneHello, die overigens nu is opgegaan in Relatieplanet. Ik werkte toen in de mediasector bij het ANP, mijn vriendin als personeelsmanager bij een groot autobedrijf. Ik woonde in Utrecht, zij in Woubrugge. De kans dat we elkaar In het ‘gewone’ leven waren tegengekomen, was erg klein. Maar dankzij deze datingsite hebben we elkaar toch leren kennen. We zijn nog steeds gelukkig samen. In de journalistiek is het bijeenbrengen van vraag en aanbod op internet nog niet van de grond gekomen. Daar wil Journalist.nl verandering in brengen.
 • Stel u bent een beeldredacteur. Iedere dag bent u op zoek naar mooie foto’s voor uw krant, tijdschrift of website. U maakt gebruikt van persbureaus en andere fotoleveranciers en u heeft waarschijnlijk ook een eigen netwerk van freelancers. Toch lukt het lang niet altijd de juiste foto te vinden, op het juiste tijdstip en voor de juiste prijs.
 • Bent u freelance fotograaf, dan bent u dagelijks op zoek naar opdrachten of afnemers van uw materiaal. Natuurlijk heeft u uw vaste netwerk van klanten, maar u bent altijd op zoek naar meer afnemers.
 • Zo is ons concept ontstaan: het bijeenbrengen van vraag en aanbod om zo een mooie match tot stand te brengen.
 • De oplossing lag voor de hand. We hebben niets nieuws verzonnen, maar bieden een platform voor een bestaand proces. Op het World Economic Forum in Davos vroeg de baas van een grote Amerikaanse nieuwsorganisatie aan Mark Zuckerberg van Facebook: “Hoe begin ik een community?”. Het antwoord van Zuckerberg was: “Die begin je niet. Die zijn er al en die mensen doen al wat ze willen doen. Je kunt ze hooguit helpen dat beter te doen”. Journalist.nl is dus niets nieuws onder de zon. Uitgevers en journalisten weten elkaar vaak al te vinden, we willen dat proces alleen beter faciliteren.
 • Wij willen die twee partijen bij elkaar brengen op een marktplaats, een uitwisselingsplatform voor allerlei vormen van content. Of nu het tekst is, foto, video, graphics, multimediale producties of journalistieke diensten in de vorm van uren, dat maakt niet uit. Wij denken dat er behoefte is aan zo’n marktplaats, noemt het een datingsite voor uitgevers en journalisten. Daar zou best wel iets heel moois uit kunnen opbloeien.
 • Wij willen natuurlijk erg graag weten hoe uitgevers en journalisten willen dat zo’n marktplaats er uitziet. Daar hebben we zelf ook wel ideeën over. En omdat we het graag voor iedereen tastbaar willen maken, gaan we binnenkort van start met een website. Uiteraard krijgt die site ook koppelingen naar mobiel en sociale netwerken als LinkedIn, Facebook en Twitter.
 • Uitgevers hebben nu al hun lijntjes liggen met freelancers. Andersom natuurlijk ook. Klik! Wij willen die uitgevers graag ook met andere freelancers in contact te brengen, mensen die op dit moment buiten die bestaande netwerken vallen. Voor freelance journalisten willen we nieuwe afzetkanalen openen. Maar Journalist.nl biedt ook uitgevers de mogelijkheid hun content aan andere afnemers te verkopen.
 • Want daar moet het natuurlijk toe leiden: de marktplaats moet meerwaarde opleveren voor alle betrokkenen. Media moeten producties kunnen laten maken die anders niet haalbaar waren geweest, terwijl journalisten producties kunnen publiceren waarvoor ze anders geen fondsen en publicatieplatform zouden kunnen vinden. Daarnaast biedt ons platform aan alle betrokkenen flexibiliteit, terwijl het hele proces van contentproductie ook efficiënter wordt. We proberen het freelance gebeuren van het individuele naar het structurele niveau te tillen. We zien het dagelijks om ons heen: de journalistiek is steeds meer een freelance omgeving aan het worden. Gisteren bijvoorbeeld maakte Trouw bekend dat het de twee nog overgebleven vaste fotografen ontslaat en alleen maar met freelancers gaat werken. Ook het ANP gaat steeds meer met freelance fotografen werken.
 • We zijn heel blij dat het Stimuleringsfond voor de Pers ons een subsidie heeft toegekend om onderzoek te gaan doen naar ons concept. We zijn ook heel blij met de samenwerking met de Hogeschool Utrecht en Piet Bakker, die het onderzoek gaat leiden. Met de website geven we een aanzet hoe het platform er uit kan komen te zien, maar het is niet meer dan dat. Wij willen heel graag van alle betrokken partijen in de markt horen hoe zij er tegenaan kijken.
 • Het onderzoek valt in 4 delen uiteen: We gaan interviews doen met vrijwel alle belangrijke spelers, de dagbladuitgevers natuurlijk, maar ook met tijdschriften, radio en tv. Ook gaan we praten met de journalistieke opleidingen en de vak- en belangenorganisaties. Verder gaan we een uitgebreide internet survey doen onder mediaprofessionals. We willen ook vergelijkbare buitenlandse initiatieven in kaart brengen, kijken hoe zij het doen en of daar lessen uit te trekken zijn. En binnenkort gaat ook de website de lucht in, zodat we het concept ook in de praktijk kunnen testen en de partijen die we gaan interviewen een idee kunnen geven hoe zo’n marktplaats er uit zou kunnen zien.
 • Als u nog vragen heeft, stuur ons een e-mail! Het is helaas niet gelukt om deze presentatie op tijd op de usb-stick te krijgen die aan iedereen zal worden uitgereikt. Maar ik heb begrepen dat deze presentatie wel op de website komt van het Stimuleringsfonds.
 • Bert Kok - Journalist.nl, marktplaats voor journalistiek

  1. 2. Het idee <ul><li>Op zoek naar de ‘match’ </li></ul>
  2. 3. <ul><li>Vraag </li></ul>
  3. 4. <ul><li>Aanbod </li></ul>
  4. 5. <ul><li>Match </li></ul>
  5. 6. Ons idee
  6. 7. De marktplaats <ul><li>voor alle vormen van content </li></ul>
  7. 8. De website <ul><li>mobiel en sociale netwerken </li></ul>
  8. 9. De positionering uitgever uitgever uitgever uitgever uitgever freelancer freelancer freelancer freelancer freelancer
  9. 10. Ons doel <ul><li>meer en meer diverse producties </li></ul>
  10. 11. Het onderzoek
  11. 12. Onderdelen <ul><li>Interviews </li></ul><ul><li>Enquete </li></ul><ul><li>Buitenland </li></ul><ul><li>Praktijktest </li></ul>
  12. 13. Dank voor uw aandacht! <ul><li>Bert Kok: bert@journalist.nl </li></ul><ul><li>Marijn Deurloo: marijn@journalist.nl </li></ul>

  ×