Your SlideShare is downloading. ×
0
28032012 Jan Peter Bergfeld, 10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp. Stichting Inlichtingenbureau
28032012 Jan Peter Bergfeld, 10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp. Stichting Inlichtingenbureau
28032012 Jan Peter Bergfeld, 10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp. Stichting Inlichtingenbureau
28032012 Jan Peter Bergfeld, 10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp. Stichting Inlichtingenbureau
28032012 Jan Peter Bergfeld, 10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp. Stichting Inlichtingenbureau
28032012 Jan Peter Bergfeld, 10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp. Stichting Inlichtingenbureau
28032012 Jan Peter Bergfeld, 10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp. Stichting Inlichtingenbureau
28032012 Jan Peter Bergfeld, 10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp. Stichting Inlichtingenbureau
28032012 Jan Peter Bergfeld, 10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp. Stichting Inlichtingenbureau
28032012 Jan Peter Bergfeld, 10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp. Stichting Inlichtingenbureau
28032012 Jan Peter Bergfeld, 10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp. Stichting Inlichtingenbureau
28032012 Jan Peter Bergfeld, 10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp. Stichting Inlichtingenbureau
28032012 Jan Peter Bergfeld, 10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp. Stichting Inlichtingenbureau
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

28032012 Jan Peter Bergfeld, 10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp. Stichting Inlichtingenbureau

456

Published on

10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp …

10 Aandachtspunten voor ePortfoliosystemen op basis van de Wbp
Jan Peter Bergfeld, Stichting Inlichtingenbureau

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
456
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Privacy-aandachtspunten bij e-portfoliotoepassingen Jan Peter Bergfeld
  • 2. Indeling• Introductie Inlichtingenbureau “Wij zorgen dat burgers krijgen waar ze recht op hebben”• Definities Wet bescherming persoonsgegevens• Privacy-uitgangspunten• Afronding: privacy als kwaliteitsaspect van de dienstverlening
  • 3. Juridisch kader• Grondwet artikel 10• EU-richtlijn dataprotectie• Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp)
  • 4. Wbp-definitiesVerwerking van persoonsgegevens:Elke handeling of elk geheel van handelingen met betrekkingtot persoonsgegevens, waaronder in ieder geval het:Verzamelen, vastleggen, ordenen, bewaren, bijwerken, wijzigen, opvragen,raadplegen, gebruiken, verstrekken d.m.v. doorzending, verspreiding of enigeandere vorm van ter beschikkingstelling, samenbrengen, met elkaar in verbandbrengen, alsmede het afschermen, uitwissen of vernietigen vanpersoonsgegevens.Verantwoordelijke: stelt alleen of tezamen met anderen het doel van ende middelen voor de verwerking van persoonsgegevens vast.Bewerker: degene die t.b.v. de verantwoordelijke persoonsgegevens verwerkt,zonder aan diens rechtstreeks gezag te zijn onderworpen.
  • 5. Doelspecificatie / doelbindingWbp art. 7: Persoonsgegevens worden voor welbepaalde,uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleindenverzameld.E-portfolio: een verzameling van doelgericht bij elkaar gebrachteelektronische gegevens en documenten (bestanden), die wordtbeheerd door het lerende en werkende individu. Het doel van hetsamenstellen van een e-portfolio is het tonen van resultaten (eneventueel het leerproces) aan anderen.
  • 6. Verzamelbeperking / gebruikersbeperkingWbp art. 11 lid 1: Persoonsgegevens worden slechts verwerkt voor zover zijtoereikend, ter zake dienend en niet bovenmatig zijn.Wbp art. 9 lid 1: Persoonsgegevens worden niet verder verwerkt opeen wijze die onverenigbaar is met de doeleinden waarvoor ze zijnverkregen.
  • 7. Verzamelbeperking / gebruikersbeperkingLinked In: We use the information you provide to (…..) send youservice or promotional communications through email (…..)
  • 8. GegevenskwaliteitArtikel 11 lid 2 Wbp: “De verantwoordelijke treft de nodigemaatregelen opdat persoonsgegevens, gelet op de doeleindenwaarvoor zij worden verzameld of vervolgens worden verwerkt,juist en nauwkeurig zijn”.
  • 9. Informatiebeveiliging Artikel 13 Wbp: draagt de verantwoordelijke op om passende technische en organisatorische maatregelen ten uitvoer te leggen om persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies of tegen enige vorm van onrechtmatige verwerking. Deze maatregelen garanderen, rekening houdend met (1.) de stand van de techniek en (2.) de kosten van detenuitvoerlegging, een passend beveiligingsniveau.
  • 10. Informatiebeveiliging(…) However, since the internet is not a 100% secure environment,we cannot ensure or warrant the security of any information youtransmit to Linked in
  • 11. Verantwoordelijkheid / aansprakelijkheidHet uitgangspunt is dat de verantwoordelijke verantwoordelijk enaansprakelijk is voor de gegevensverwerking.
  • 12. Transparantie / inzagerechtArt. 27 Wbp: verwerking melden bij College bescherming persoonsgegevensof bij door verantwoordelijke door de verantwoordelijke benoemdeFunctionarisvoor de gegevensbescherming.Art. 35/36 Wbp: inzage- en correctierecht voor betrokkene
  • 13. ConclusiePrivacy kan en moet een kwaliteitsaspect van de dienstverlening zijn. Datdwingt tot heldere keuzes en afwegingen door de leiding van de organisatie.Een privacyjurist kan daarbij ondersteunen maar kan dat niet overnemen.Een op schrift gestelde privacy policy kan invulling geven aan de privacy-uitgangspunten.

×