0
Table of Contents


Introduction


Project 01 - UTECH Phases 1-3


Project 02 - Shelter


Project 03 - Precedent Study and...
Introduction

This booklet consists of a semester of projects designed to
reinforce the notions of form, memory, ritual an...
project 01 - utech - phases 1-3
Phase 1 - Master Plan

The development of a scheme for a designated site locat-
ed on the campus of the University of Tech...
Analysis of the surrounding areas of the site as it pertains to context   The location of proposed walkways was driven by ...
Phase 2 - Detail


                                                Like all things that exist in the world today there are...
Phase 3 - Structure


It was the intention to design a space that was conducive to
socializing and studying whether it be ...
Phase 3 - Structure

Despite its simplistic shape the pavilion facilitates more than
it was originally expected to in term...
Exterior Rendered Perspective




                               Exterior Rendered Perspective




Images of the physical ...
project 02 - shelter
Project 02 - Shelter

In this project the requirements suggest that the student
should understand the purpose of detailing...
Process

The main concept was to metaphorically create a structure
that spoke of the site and its natural elements as well...
Final Design

Titled the “BREATHING SHELTER” the structure is a unique
design incorporating recycled corrugated sheets, re...
Detail

Seeing that the basis of the design was a series of moveable
volumes the development of a detail which incorporate...
Exterior Rendered Perspective




                               Interior Rendered Perspective




Images of the physical ...
project 03 - precedent - double house
Double House - Architect Associates Tonoma


                                          An elegant design created by the ar...
PUBLIC vs PRIVATE SPACES                                        Double House - Architect Associates Tonoma

              ...
Double House - Architect Associates Tonoma

Due to the restrictions imposed on the site by the neighbouring
houses the arc...
The central garden is reminiscent of a traditional zen garden, incorporating elements like rocks and small trees to act as...
project 03 - sustainable house
Sustainable House

Located on Kingsway Avenue Kingston Jamaica, the site
measures 40m deep by 44.4m wide and is situated b...
Floor Plan

Unlike traditional houses, the public spaces are located
on the upper level with the exception of the studio. ...
The main concept of the two main functions of the
house was always meant to be treated in independ-
ently as they both rel...
Sustainability

Creating a home that is sustainable is not only using re-
cycled products or just reusing water. It is a s...
View from road
                                      Interior of model - First floor




View from south west corner of si...
Exterior perspective - Solar panels and rain water collection    Interior perspective - Mobile Dining Room




Exterior pe...
Sesmester 2 Portfolio
Sesmester 2 Portfolio
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Sesmester 2 Portfolio

1,979

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
1,979
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
61
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "Sesmester 2 Portfolio"

  1. 1. Table of Contents Introduction Project 01 - UTECH Phases 1-3 Project 02 - Shelter Project 03 - Precedent Study and Sustainable House
  2. 2. Introduction This booklet consists of a semester of projects designed to reinforce the notions of form, memory, ritual and mediation. It also introduces the student to more explicit theories of ar- chitecture. The knowledge of details, connectivity, site (rural and urban), and design implications as a result of a more practical approach to designing. Design studio iv provided a more all round basis in which one can move forward in appreciating how buildings are assembled and how spaces can be created by structure and how materials are con- nected and used to give a structure its aesthetic appeal. The projects range from: - An urban design which incorporates a master plan and a small urban structure which emphasizes on material and structure. - A personal rural shelter which introduces sustainability as a driving factor in design - A precedent project which allows the student to analyse works of architecture that possess the ideas to be conveyed in the final project. - A sustainable home set in an urban environment which will allow the student to integrate all knowledge attained dur- ing the course of the semester.
  3. 3. project 01 - utech - phases 1-3
  4. 4. Phase 1 - Master Plan The development of a scheme for a designated site locat- ed on the campus of the University of Technology, Jamaica formed the first of three phases this project underwent. A high pedestrian traffic area situated between two build- ings, both consisting of 3 storeys which belong to two facul- ties of different nature. The site is mainly landscaped with major and minor walkways linking corners of the site are the only hard surfaces that exist. The urban scheme is to accommodate the erection of two student pavilions which are to serve as areas for a multitude of activities but mainly for studying and relaxation. It should incorporate landscaping, new or additional walkways, fa- cade upgrades of the surrounding buildings and other fea- tures all of which are designed around the existing trees. project 01 - utech - phases 1-3
  5. 5. Analysis of the surrounding areas of the site as it pertains to context The location of proposed walkways was driven by wanting to have per- was imperative to the design. Location of adjacent buildings and sons experience the landscape as well as use it as a respite area. A new use, washrooms, existing landscape, sensory items and present use central walkway linking the main entry point on a straight path below played an important role as well in determining a suitable design. a glazed canopy with lay by areas mid way. At these lay by areas, The type of area created by the existing elements was critical as the one can sit and chat while the reflecting pool glistens in the sun and a introduction of elements into this area would impact on the usage pavilion beyond creates interest with its unique design and aesthetic and perception. appeal. project 01 - utech - phases 1-3
  6. 6. Phase 2 - Detail Like all things that exist in the world today there are connec- tions that make most things unique in the way they operate and function. This phase introduced the student to traditional ways of con- necting items together and encouraged research and de- velopment of new ways in which this connection could be Preliminary details based on previous designs made. The detail was meant to be a part of the basis for the design of the main structure. It required the student to ensure that the connection of the materials and structure was resolved before the pavilion design was completed. It was the intention to create a detail that could express the needs of the pavilion. With that in mind the marrying of the main functions of the furniture (i.e. Area for sitting and work- ing) seemed to be an appropriate route to take. This single entity which had two purposes was fixed to the edge of the slab along the south and west end of the pavil- ion and created both peripheral seating at the upper area and a desk along the lower. It utilizes a steel frame and lami- nated glass or 3 form ecoresin as the finish. While the project did not emphasize on sustainability it was the intention to have it be nevertheless. Bolted to the slab with expansion bolts and suspended via stainless steel cables on the ends and centre the “DESKSEAT” created usuable space all around. “DESKSEAT” - detail of fixing and suspension project 01 - utech - phases 1-3
  7. 7. Phase 3 - Structure It was the intention to design a space that was conducive to socializing and studying whether it be by group or individu- ally. However, in creating such a space within the 50 sq.m. limit to accommodate the number of persons required was a task. To have a structure that related to the university rep- resent the vernacular of the community made the manipu- lation of forms an exercise that proved to be crucial in the final product. project 01 - utech - phases 1-3
  8. 8. Phase 3 - Structure Despite its simplistic shape the pavilion facilitates more than it was originally expected to in terms of number of users. With the integration of the detail which accommodates approxi- mately 14 persons on the lower level. The upper level of pe- ripheral seating can hold up to 12 additional persons. The group seating accommodates approximately 20 persons. The floating seats at the lower level along the west elevation is covered by a 3m overhang which suspends from it a hori- zontal louvre system to shade that area from the afternoon sun. project 01 - utech - phases 1-3
  9. 9. Exterior Rendered Perspective Exterior Rendered Perspective Images of the physical model Interior Rendered Perspective project 01 - utech - phases 1-3
  10. 10. project 02 - shelter
  11. 11. Project 02 - Shelter In this project the requirements suggest that the student should understand the purpose of detailing, synergy be- tween structure and environment, the notion of dwelling and sustainability. The site is located in a river bed in the area of Gordon Town, Jamaica. This river bed with its natural stream can be trans- formed into a raging river during a downpour. The main site is approximately 25.8m deep by 75m long and in it sits an immediate site of 15 sq.m. in which the shelter is to be placed. The site comprises of shrubbery, large boulders and a vast expanse of trees all around and the streams flows from east to west much like the prevailing winds. project 02 - shelter
  12. 12. Process The main concept was to metaphorically create a structure that spoke of the site and its natural elements as well as be creative and sustainable. This entailed a rigorous exercise in shape and form altera- tions in order to satisfy the required spatial needs. Designing within the 9 sq.m. area was not a huge task but achieving the proper circulation and order of processes was one of the challenges faced. project 02 - shelter
  13. 13. Final Design Titled the “BREATHING SHELTER” the structure is a unique design incorporating recycled corrugated sheets, reconsti- tuted r.h.s. members and construction plywood as the main structure. Similar to the rib cage of a human during breathing the shel- ter operates in the same manner. It is an abstraction of the feeling when entering the site from the top at road level to the descent down to the site. The sigh of relief is the begin- ning of the journey around the site. The shelter can be assembled as a kit of parts and is meant to be a permanent structure. Each volume simply slides into the main core (study area) and access to each space can- not be attained unless it is slid out. project 02 - shelter
  14. 14. Detail Seeing that the basis of the design was a series of moveable volumes the development of a detail which incorporated the various elements of the shelter was not hard. The created detail was the sliding mechanism and shows how the parts of the structure are connected and how the movement is achieved. The drawing to the left shows all of the working parts of the mechanism and incorporates off the shelf items as apart of its sustainability. The images below simply show the structure and how it is as- sembled and how it moves to simulate the breathing factor. project 02 - shelter
  15. 15. Exterior Rendered Perspective Interior Rendered Perspective Images of the physical model Exterior Rendered Perspective project 02 - shelter
  16. 16. project 03 - precedent - double house
  17. 17. Double House - Architect Associates Tonoma An elegant design created by the architect which responds to a small site in a residential neighbourhood in Hyougo, Japan. Using form as the primary generator and climatic mediation as the secondary the house is oriented to maximize space requirements. The primarily rectilinear forms operate along the east-west axis with the entry porch situated just off of the road. Surrounded by houses on three sides and a large expanse of rice paddy field to the east this white structure blends well with its surroundings. SITE PLAN Main Use: Private House Location: Himeji Hyougo, Japan Site Area: 155.74 sq/m Building Area: 85.84 sq/m Structure: Timber Structure Building Skin: Galvalume Steel Sheets project 03 - precedent - double house
  18. 18. PUBLIC vs PRIVATE SPACES Double House - Architect Associates Tonoma The house is divided into public and private spaces, the public being on the ground floor and the private on the up- per. The both volumes are separated by a central courtyard which acts as a green space. Public Spaces Private Spaces UTILITY / CIRCULATION vs. LIVING SPACES As seen in the diagrams to the left, the living spaces take up a major part of the area and the utility areas are all on the ground floor. Living Utility Circulation project 03 - precedent - double house
  19. 19. Double House - Architect Associates Tonoma Due to the restrictions imposed on the site by the neighbouring houses the architect devised methods in order to capture as much natural light as possible and to attract as much of the wind from the rice fields as possible to naturally ventilate the house. project 03 - precedent - double house
  20. 20. The central garden is reminiscent of a traditional zen garden, incorporating elements like rocks and small trees to act as a green space between the two houses. project 03 - precedent - double house
  21. 21. project 03 - sustainable house
  22. 22. Sustainable House Located on Kingsway Avenue Kingston Jamaica, the site measures 40m deep by 44.4m wide and is situated between two gated communities. The house is to accommodate three generations of a fam- ily. Apart from the living spaces there is to be a space for rehearsal and teaching as both parents are musicians, one of which is a teacher and the other an active member of the church choir. Approach In order to capitalize on the prevailing day-time winds from the south east and night-time from the north the building was oriented with its front elevation facing due north. Also, because of the site’s geographical position the southern end of receives a fair amount of sun and approximately 5m from the boundary is in shade for most of the year. project 03 - sustainable house
  23. 23. Floor Plan Unlike traditional houses, the public spaces are located on the upper level with the exception of the studio. This allowed the public area to be able to use the terrace areas on either side. Access to the ground floor private spaces is via a sliding door that blends in with the wall. The harsh entry beyond the portico ushers visitors to the public spaces omitting the need to venture elsewhere. The private spaces exist as a self contained element. The floor to floor height is 3.6m and the ceiling to the rooms are 3.0m, This 600mm space above the bedroom create an air pocket where the cross ventilation can take place. Seeing that one of the criteria was the grand-parents wanted to be close to the family but still have their own space, separating the spaces by a courtyard allowed the sitting area of the main house to open up to the liv- ing area of the grandparents space. The studio operated independently of the house, de- spite being incorporated into the same footprint. It is accessed via large warehouse type doors on either end and has its own washroom facilities. As one enters the public space on the first floor, you are greeted with a terrace on the eastern side and a mobile dining room which like the bedrooms is an in- dependent structure within the large building. This mo- bile dining room is placed on steel casters and can be wheeled out onto the terrace and rotated according to the mood and time of day. With its two opened fac- es and two closed faces it can be use to create a pri- vacy barrier or just simply be a space to look through. project 03 - sustainable house
  24. 24. The main concept of the two main functions of the house was always meant to be treated in independ- ently as they both relate to activities of different nature. The form of the house as a whole was to be two recti- linear forms that intersect at a point. This point can be referred to as the mediation point. Here, the staircase was used as this tool as it mediates between public and private and culminates at a point where interaction is at its highest. It is meant to act as a pivotal point where the basis of family stems and the whole notion of to- getherness. Whilst it was the intention to have an open plan for the living spaces initial sketches and plans which placed them on the ground floor begged the question of its relevance at that level. With much research and inves- tigation it was deliberately placed on the first floor not only for the views and space but to create a simple flow in and out of the house. The last place you are before leaving the house is your bedroom and the first place you go when you return home is your bedroom. Thus the concept of the reversal of the spaces. project 03 - sustainable house
  25. 25. Sustainability Creating a home that is sustainable is not only using re- cycled products or just reusing water. It is a state of mind that calls for awareness and a need to be envi- ronmentally friendly. The main sustainable items in this project consist of re- constituted structural steel members for the main struc- ture, Isowalls (low gauge sheet metal wall panels with Styrofoam insulation), rainwater storage, passive cool- ing and solar water heaters. As shown on the image to the left, a simple and eco- nomical system for use in toilets whereby the rain wa- ter from the roof of the upper floor is collected via a r.w.d.p. which flows into a catchment area which has a maximum capacity of 9500 gal. This water is piped to the pump room located by the powder room on the ground floor and is distributed to the washrooms throughout the house. project 03 - sustainable house
  26. 26. View from road Interior of model - First floor View from south west corner of site project 03 - sustainable house
  27. 27. Exterior perspective - Solar panels and rain water collection Interior perspective - Mobile Dining Room Exterior perspective - View from road and context project 03 - sustainable house
  1. A particular slide catching your eye?

    Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×