Tietoturva

329 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
329
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
25
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tietoturva

  1. 1. Tietoturvahttp://www.tietoturvakoulu.fi/http://www.tietoturvaopas.fi/1. Suojaa tietokoneesi- Muista pitää käyttöjärjestelmä ajan tasalla.- Käytä virustentorjuntaohjelmaa.- Käytä palomuuria.- Ota varmuuskopiot tärkeistä tiedostoista.- Ole tarkkana mitä lataat verkosta.Virukset, madot ja troijan hevosetVirukset ja madot ovat haittaohjelmia, jotka leviävät sähköpostin tai www-sivujen kautta.Aktivoitu virus aiheuttaa haittaa tiedostoille ja ohjelmille.Madot leviävät viruksia nopeammin suoraan koneelta toiselle. Sähköpostimato voiesimerkiksi lähettää itsensä kaikkiin käyttäjän koneen osoitekirjassa oleviinsähköpostiosoitteisiin. Verkkomadot etsivät Internetiin kytkettyjä koneita, joihin ei oleasennettu viimeisimpiä käyttöjärjestelmän korjauspäivityksiä.Troijan hevoseksi kutsutaan haittaohjelmaa, joka naamioidaan vaikkapa viattomannäköiseksi peliksi, mutta joka aktivoituna voi tuhota tiedostoja tietämättäsi.Hakkerit ja krakkeritTietomurtautujia kutsutaan hakkereiksi tai krakkereiksi. He voivat murtautua verkon kauttasuojaamattomalle tietokoneelle ja käyttää sitä tai varastaa tiedostoja ja käyttää niitä vääriintarkoituksiin.Tietomurroilta suojaudutaan ennen kaikkea palomuurilla ja pitämällä käyttöjärjestelmä ajantasalla.RoskapostitEi-toivottua, suurina massoina lähetettyä sähköpostiviestintää kutsutaan yleiskielessäroskapostiksi. Se ruuhkauttaa sähköpostijärjestelmiä ja tukkii ihmisten sähköpostilaatikoita.Jotkut sähköpostimadot toimivat roskapostittajien työkaluna.Viisi sääntöä sähköpostista: 1. Älä koskaan avaa epäilyttäviä viestejä, vaan poista ne suoraan viestivalikosta. 2. Älä vastaa roskapostiviestiin. 3. Ota käyttöön operaattorin ja sähköpostiohjelman mahdollinen roskapostin suodatusominaisuus. 4. Luovuta harkiten sähköpostiosoitteesi esimerkiksi Internet-sivujen kyselyihin ja keskustelupalstoille. 5. Älä lähetä ketjuviestejä ja kiertokirjeitä edelleen.
  2. 2. Muista myösSulje arveluttavat pop-upit. Jos tietokoneesi näytölle ilmaantuu pieni ruutu, ns. pop-up-ikkuna, jossa houkutellaan klikkaamaan ruutua, varminta on sulkea se yläkulman x-merkistä. Koskaan ei voi olla varma mitä ohjelma todellisuudessa tekee, vaikka klikkaisi"No"-kohtaa.Älä tule huijatuksi. Netissä on helppo häivyttää henkilöllisyytensä. Sen vuoksi on hyvävarmistua aina toisen osapuolen henkilöllisyydestä (esim. keskustelupalstoilla). Omiahenkilötietoja ei pitäisi koskaan luovuttaa netin kautta muille kuin luotettaville osapuolille.Jos jollakin sivustolla kysytään henkilötietoja, tarkista että sivuston ylläpitäjä kertoorekisteriselosteessa mihin tietoja käytetään ja luovutetaanko niitä edelleen.2. Turvaa itsesi verkossa- Mieti mihin annat henkilötietosi.- Harkitse kenen kanssa keskustelet.- Pidä mielessä, että netissä kaikki ei ole kivaa tai totta.3. Noudata pelisääntöjä- Myös netissä on noudatettava lakia.- Muista hyvät käytöstavat!Mitä netissä saa ja mitä ei saa tehdä?Internet on julkinen paikka. Siellä liikkuessa tulee noudattaa yhteisiä pelisääntöjä – aivankuten liikenteessä tulee noudattaa liikennesääntöjä.Laki koskee myös nettiäVaikka useimmat lait on kirjoitettu ennen tietoverkkojen yleistymistä, lait koskevat myösInternetiä. Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös verkossa.Internet mahdollistaa ennennäkemättömän viestinnän vapauden, mutta siitä seuraa myösvastuuta. Esimerkiksi www-sivun tekijä on aina itse vastuussa sivujensa sisällöstä jalainmukaisuudesta.TekijänoikeudetTekijänoikeus suojaa idean toteuttamistapaa, mutta ei ideaa. Aineistoa voi kopioidaverkosta omaan käyttöön, mutta kopioidun materiaalin väittäminen omaksi on kiellettyä.Jos materiaalia käyttää esimerkiksi omassa esitelmässään, lähde on mainittava.Luvattomasti netissä julkaistun aineiston (esim. monet vertaisverkoissa olevat laittomatelokuvakopiot tai musiikkitallenteet) välittäminen eteenpäin on laitonta.
  3. 3. Netistä ei saa edes omaan käyttöön kopioida maksutta lisenssiä vaativia ohjelmia taitietokantoja.Aineiston luvaton käyttö voi johtaa taloudellisiin korvausvaatimuksiin ja muihinoikeudellisiin seuraamuksiin.Hyviä osoitteitaTEOSTO musiikkiteosten käyttöluvathttp://www.teosto.fi/GRAMEX äänitallenteiden käyttöluvathttp://www.gramex.fi/KUVASTORY kuvateosten käyttöluvathttp://www.kuvastory.fi/KOPIOSTO muiden teosten käyttöluvat sekä TEKIJÄNOIKEUSHAKEMISTOhttp://www.kopiosto.fi/KOPIRAITTIhttp://www.kopiraitti.fi/TietosuojastaMuista! Kerran verkkoon laittamaasi tietoa et saa halutessasi välttämättä pois.Tarkista! Varmista aina, että tiedät kenelle ja mitä tarkoitusta varten tietojasi annat.Mieti! Onko järkevää laittaa kotisivuille omia tietojasi, koska et voi tietää, mihin niitä tullaankäyttämään.Huom! Henkilörekisteriin sisältyviä oppilaiden nimiä, valokuvia ja muita henkilötietoja voiviedä koulun kotisivuille vain oppilaiden tai heidän vanhempiensa suostumuksella.Lähteitä- Ohje Internetin käyttäjille (www.tietosuoja.fi/28656.htm)- Ota oppaaksi henkilötietolaki (www.tietosuoja.fi/15939.htm)- Tietosuoja turvaa oikeutesi (www.tietosuoja.fi/15938.htm)- Laadi tietosuojaseloste (www.tietosuoja.fi/27983.htm)NetikettiOperaattoreiden yhdessä sopima ohjeistus käyttäytymisestä Internetissä. Lisätietojanetiketistä: http://www.ficom.fi/fi/a_uutisaread.html?Id=982219844.html
  4. 4. MuutaMitkä ovat henkilötietoja?Nimi ja osoite – kyllä, mutta henkilötietoja ovat niiden ohella myös muut tiedot, jotkavoidaan yhdistää sinuun.Mikä on kummipankki?Kummipankin kautta koulut ja opettajat voivat maksutta hakea tukihenkilön kertomaanturvallisen netinkäytön perusteista.Tavoitteena on, että kummitoiminta lisää opettajien ja vanhempien tietoturvatietoisuutta.Sen kautta opettajat ja vanhemmat pystyvät paremmin kertomaan lapsille netinpelisäännöistä ja huomioimaan entistä enemmän tietoturva-asioita opetuksessa.Tietoturvakummeja haetaan kummipankista seutukunnan ja kielitoivomuksen mukaan.Kun sopiva kummi löytyy, opettaja täyttää sähköisen lomakkeen, jossa hän ilmoittaayhteystietojensa lisäksi tilaisuuden luonteen ja toivotun ajankohdan. Sähköinen lomakeohjautuu kummin sähköpostiin, minkä jälkeen kummi ja opettajat voivat jatkaa keskusteluasähköpostitse.Kaikki kummit tulevat Tietoturvapäivä 2005 -hankkeessa mukana olevista organisaatioista.

×