Safety and Privacy Tips from Google Presentation

353 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
353
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Safety and Privacy Tips from Google Presentation

 1. 1. Google препоръки забезопасност и защита
 2. 2. С.Михайлова ИУ Варна 2013
 3. 3. С.Михайлова ИУ Варна 2013Google членува в редица организации,които помагат на фирмите даподобрят сигурността напотребителите си и да направятмрежата по-безопасна чрез спиране,намаляване на въздействието ипочистване на уебсайтове съсзлонамерен или друг вреден софтуер .
 4. 4. С.Михайлова ИУ Варна 2013Подсигуряване на паролите Използването на уникални (различни) пароли Ако паролите се записват, трябва да е на тайнои недостъпно място Паролата, трябва да се състои от букви, цифри исимволи Използването на фраза за парола, която еизвестна само за вас Настройване и актуализиране на опциите, завъзстановяване на паролата (чрез актуаленемайл, чрез SMS и др.)
 5. 5. С.Михайлова ИУ Варна 2013Предотвратяване на кражба насамоличността Не трябва, да се отговаря на съобщения и емайлиот неизвестни податели, изискващи лични даннии/или финансова информация(потребителскиимена, пароли, ЕГН, номера на банкови сметки,ПИН кодове и др.). Не трябва, да се попълват формуляри за вход,които изискват горе изброените и други личниданни
 6. 6. С.Михайлова ИУ Варна 2013 Ако от профил на познат човек, се изисква нетипичнаинформация, възможно е в профила му, да е проникнатоот киберпрестъпник, който по този начин се опитва, дасе добере до ваши лични данни, да поиска финансовапомощ от вас или да ви измами. Паролата не бива да се изпраща, споделя с други хора. Проверявайте, дали връзката започва с https Подавайте сигнали за съмнителни профили,подозрителни емайли и измами. Поддържане на браузъра и ОС актуални и надеждни.
 7. 7. С.Михайлова ИУ Варна 2013Безопасно търсене При строг режим – изключват се сексуалноориентираните клипове и нецензурно съдържание При умерен режим на филтриране – изключватсе клипове, но не и нецензурно съдържание Изключен режим
 8. 8. С.Михайлова ИУ Варна 2013Сигурност при търсенето и нередностиGoogle използва три подхода, за борба снередностите в Интернет: Инструменти, за контролиране на дейносттаонлайн Съвместна дейност с правни органи и партньориза спиране на нелегалното съдържание Онлайн обучение за безопасност в Интернет
 9. 9. С.Михайлова ИУ Варна 2013Търсене чрез SSLТърсенето чрез SSL, предлага сигурна и частна практическаработа. Когато се търси чрез SSL, URL адресът съдържадопълнително https. Браузърът, може да представи този типтърсене, чрез изображение на катинар в лентата за адреса. SSL серазличава от обикновеното търсене с това, че шифрова канала закомуникация, между компютъра и Google. Например, ако секликне върху реклама, до рекламодателя, се изпраща шифрованURL адрес, който включва заявката. SSL спомага, за товастранните посредници, например интернет кафета, да не виждатотговора на заявката.
 10. 10. С.Михайлова ИУ Варна 2013Google инструменти за сигурност изащитаРежим “инкогнито” в Google Chrome В режим „инкогнито“ страниците, които отваряте и файловете,които изтегляте, не се записват в историята на сърфиране илиизтегляне на браузъра. Можете да ползвате тази функция и вChrome за Android – а сега Chrome е браузърът по подразбиране зановите продукти с Android, което ви позволява да сърфиратеповерително в мрежата от телефона или таблета си.Google Talk Google Talk функцията за чат в Gmail и други продуктипозволява, да се спре записа на разговорите в чата.
 11. 11. С.Михайлова ИУ Варна 2013Google кръгове Кръговете в Google + помагат да управлявате приятелите иконтактите си. Можете, да поставите приятелите си в единкръг, семейството си – в друг. След това, можете по всяко време,да споделяте с точните хора подходящо съдържание, катонапример публикации в Google +, видеоклипове в YouTube илималки обяви в Local.YouTube YouTube е създаден, за да могат хората да споделят идеи с целиясвят. Понякога обаче по-скоро искате да ги споделите само смалка група приятели или да ги запазите за себе си. Можете да гонаправите, като изберете при качването на видеоклипа си той дае скрит или частен.Настройки на профила в Google На страницата „Настройки на профила“ можете да видите услугии информация, свързани с профила ви в Google, и да променитенастройките си за сигурност и поверителност.
 12. 12. С.Михайлова ИУ Варна 2013Фишинг Фишингът е съобщение или сайт, който се опитва да подведе, заразкриване на лични данни. Съобщенията, може да поискат да севъведе номер на лична карта, ПИН кодове, ЕГН, данни за карта идр. Ако се притеснявате за легитимността на имейл, изпратен отGoogle, можете да подадете сигнал. Във формуляра ще има въпрос„Съобщението изглежда ли да е от някой, който се представя заGoogle?“. Не пропускайте да изберете „Да“. Ако сте потребител на Gmail, можете да подадете сигнал, чесъобщение е опит за фишинг, чрез връзката в заглавката насъобщението.
 13. 13. С.Михайлова ИУ Варна 2013СпуфингСпуфинг е фалшифицирането на адреса в полето„От” на емайла, като се показва неверен подател.Като се кликне върху „Отговор”и се избере„Показване на оригинала”, може да се види адресана подателя в „Reply – To”. Ако не използватеGmail, може да се обърнете към хоста си заелектронната поща, за информация. Акополучите съобщение със спуфинг е необходимо, даподадете сигнал за получения емайл.
 14. 14. С.Михайлова ИУ Варна 2013Съвети за безопасност Свързвайте се с хора, на които имате доверие Задайте очакванията Помислете, преди да публикувате Бъдете активен застъпник, не пасивен наблюдател Не всичко в интернет е вярно... Използване на сигурни мрежи
 15. 15. С.Михайлова ИУ Варна 2013Google предоставя много съвети ипрепоръки за безопасно сърфиране вмрежата. На потребителското внимание сепредлагат начини за безопасно търсене,полезни съвети за работа онлайн, защитана личните данни, защита срещу спам,фишинг, подсигуряване на паролите и др.Google предоставя полезни съвети и начини,за предпазване от злоупотреби инепристойно съдържание.
 16. 16. С.Михайлова ИУ Варна 2013 Сигурността на данните, може да се увеличи, чрезизползването на филтри и филтриране насъдържанието, които много от съвременните програмипредлагат. Интернет представлява предимно социална среда, вкоято могат да срещнат не само приятели, но инепознати. Когато сте в мрежата, можете да бъдетенаранен или измамен. Google сътрудничи с онлайн организации, изследователи,неправителствени организации и други фирми, коитодържат на сигурността, за да се направи присъствиетоонлайн по-безопасно за всички.
 17. 17. С.Михайлова ИУ Варна 2013Използвана литература: http://www.google.com/intl/bg_bg/goodtoknow/familysafety/faq/ http://support.google.com/wallet/bin/answer.py?hl=bg&answer=42821&topic=8942&ctx=topic http://www.google.bg/intl/bg/goodtoknow/ http://www.google.com.gh/intl/bg/goodtoknow/online-safety/security-tools/ http://bg.wikipedia.org/wiki
 18. 18. С.Михайлова ИУ Варна 2013Благодаря завниманието!

×