Z optimizacijo strani do popolne prevlade na trgu

951 views
892 views

Published on

Kako delujejo iskalniki, kako prilagoditi jim prilagoditi spletno stran, kako izdelati vsebino, kako najti prave učinkovite ključne besede in še več ...Oglejte si Spletnik Webinar

Published in: Business, Technology, Design
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
951
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • SEO optimizacija strani je ogrodje vaše on-line marketinške strategije za dosego vaših CILJEV.Oziroma, če se drugače izrazim, vaša spletna stran je vaše najmočnejše orodje za tisto pravo povečanje števila kupcev.
 • Optimizacijo strani lahko gledamo z dveh strani. Razvrščanja in iskanja.Razvrščanje se nanaša na tehnike, ki so v pomoč pri uvrščanju spletne strani na višjih pozicijah v iskalnikih. To pomeni, da je potrebno zadostiti potrebam zapletenim iskalniškim algoritmom.Po drugi strani je namen takšne rigoroznosti, da uporabnikom, torej nam, pomaga da hitreje in lažje najdemo pravo informacijo, storitev ali pa izdelek, ki si ga želimo.Pomembno je, da je zadovoljen tako spletni pajek kot tudi uporabniki.
 • Zelo pomembno dejstvo, ki ga je treba upoštevati. … vidimo, na kakšen način nek tekst beremo obiskovalci in kako spletni pajki.Za isto mizo torej serviramo isto jed, vendar na dveh različnih krožnikih …
 • Najprej pa poglejmo še nekaj dejstev v zvezi z iskalniki …
 • Večina uporabnikov interneta svoj nakupni proces prične z on-line raziskavo, kjer primerjajo cene, kakovost in pa izkušnje uporabnikov. Vsak nakup se dejansko več ali manj začne na internetu. Če ni to ravno kruh pa salama.
 • 57%uporabnikov interneta iskalnike uporablja VSAKDAN. (Pri nas 81 % Google, 18 % Najdi.si, 1 % ostalo)46%dnevnih iskanjse nanaša na info o izdelkih ali storitvah.20%vseh mesečnih iskanj se nanaša na iskanje ponudbe.… še kakšno leto nazaj je bil ta odstotek veliko manjši.
 • In Če nekako povzamem v nekaj besedah.
 • Če na svetu mesečno opravimo 88 mrd iskanj jih v Sloveniji okoli 60 mio. Vsak slovenski uporabnik interneta (ki jih je okoli 1,3 mio)V povprečju na mesec išče vsaj 46 krat.Na minuto po svetu opravimo kar 2 mio iskanj, od tega 1500 v Sloveniji.
 • Če odpremo iskalnik in v iskalno okence vpišemo ključno besedo se nam ponavadi prikažejo plačljivi in organski rezultati.Razemerje je nekje 75 : 25.Tukaj se ponavadi ljudje sprešujemo, Kako lahko plačljivi rezultati vplivajo na organske in obratno. Višanje pozicij v organskih rezultatih posredno vpliva na cenejšo ceno na klik med plačljivimi rezultati. To je dejstvo. Z optimizacijo strani ne le, da napredujemo v organskih rezultatih, s tem namreč vplivamo tudi na oceno kakovosti, na podlagi česar Google sploh podeljuje določeno ceno na klik posameznemu oglaševalcu. V obratni smeri, z oglaševanjem na klik, ponavadi nadomestimo pomanjkanje dobrih pozicij in pa ugotoovimo, katere ključne besede sploh dobro konvertirajo, imajo veliko število iskanj in so tudi po težavnosti najbolj relevantne za bolj dolgoročno optimizacjo. Zmotno je razmišljati, da z zakupom ključnih besed lahko neposredno vplivamo na višje pozicije v organskih rezultatih. Fascinanten podatek je, da največ ljudi klika le in izključno prvi naravni zadetek. Sicer se odstotki spreminjajo, ker nikoli niso isti zadetki, se pa vseeno v povprečju ponavadi gibljejo med 40 in celo 50 odstotki. Kaj to lahko recimo pomeni za dejavnost, kot je v našem primeru “prevajanje”.
 • Kot primer … Če rečemo, da ima beseda prevajanje mesečno v povprečju okoli 74.000 iskanj, to za prvo pozicijo v organskih rezultatih pomeni okoli 30.000 obiskovalcev. Za primerjavo … Rezultat na 8. poziciji jih ima recimo “samo” okoli 740. Da za rezultate na 2., 3. strani sploh ne omenjamo. Torej nič .Lahko rečemo, da se kar 62% organskih klikov zgodi na prvih treh pozicijah v organskih rezultatihm kar pomeni okoli 50% vseh, ki pridejo iskat informacije na 1. strani v iskalniku Google. Tukaj v takšnih primerih, ko je konkurenca zelo huda, bi tudi mi kot SEO strokovnjaki, težko kakšnemu naročniku garantirali prvo pozicijo. Bi bil pa to za nas seveda zelo velik izziv.
 • To je jasno
 • Kako torej do teh PRVIH POZICIJ? Kaj je recept?
 • S kakšno vrsto jedi bi zadovoljili pajka. Kaj mislite? Svežo, naravno? Ali umetno in organizmu škodljivo, torej z junk foodom?Mogoče bi si pajek želel drugače, glede na to, da mu pogled vleče bolj na levo stran, ampak spletni pajek je robot, ki zaenkrat še ne razmišlja ravno veliko, torej je naprogramiran, da mu je všeč tisto, kar je najbolj “zdravo” in naravno. Recept za optimizacijo strani je sledeč …
 • Kako izbrati tiste prave ključne besede?
 • Dobili smo recimo vprašanje …… in če podamo odgovoro na to…
 • Ste si kdaj predstavljali, da bo ena sama samcata ključna beseda kdaj tako pomembna? Konec koncev ji ta pridevnik “ključna” kar pristoji.
 • Kakorkoli. 3 stvari so najbolj pomembne pri izbiri ključne besede. Volumen iskanja, Relevatnost in pa težavnost oz. konkurenčnost. Če iz vsega tega izluščimo najboljše, dobimo ključno besedo, ki bo za vašo spletno stran, za vaše kupce in konec koncev tudi za vaš posel lahko najbolj ustrezna.Ni vedno najboljša izbira tista ključna beseda, ki ima največ iskanj. To si zapomnite.
 • Ko recimo določimo 1. filter – torej Volumen iskanja – je tukaj najboljše uporabiti Googlov Keyword tool, kjer lahko vidite koliko mesečnih iskanj se zgodi recimo na besedo prevajanje. Kar 74.000 iskanj. Pa recimo, da se zaenkrat odločimo za to besedo.
 • Izvedeti želite koliko ljudi, ki v iskalnik vpiše določeno ključno besedo naj bi kupilo od vas … hja malo težje, vendar pa lahko do tega podatka pridete ali z lastnim predvidevanjem na podlagi vaše pozicije in temu primerne prodaje ali pa še bolje, z merjenjem konverzije in morebitnim zakupom ključnih besed na Googlu. V primeru besede “prevajanje” bi se vprašal, ali ni to malo presplošna beseda? Znano je namreč, da ima glede na ostale klučne besede iz branže, zelo nizek CTR. Sicer pa je ena od dražjih ključnih besed. Kaj če nekdo ponuja prevajanje samo iz angleščine v slovenščino, ali ne bi bilo bolj smiselno uporabiti besedo kot naprimer prevajanje iz angleščine v slovenščino? Čeprav z veliko manj obiskovalci, a vendar zelo relevantnimi.
 • Veliko se da izvedeti že iz vaše konkurence oz. strani, ki so uvrščene nekje med 50 prvimi zadetki v iskalnikih.Kakšna je moč v teh straneh? Ali tudi oni redno izvajajo optimizacijo? Kje so vaše prednosti pred njimi? Dober pokazatelj težavnosti in konkurence so seveda oglasi na Googlu. Pri besedi prevajanje smo našteli 26 podjetij, ki oglašujejo, torej lahko predvidevamo, da je vseh konkurentov tukaj še veliko več. Saj veste, slovenci smo bili vedno dobri v jezikih…
 • Če primerjamo konkurenčnost ključne besede “MIZE”, oz. njeno popularnost je seveda daleč prva, kar se tiče miz. Kaj pa okrogle lesene mize?Za tistega, ki jih prodaja, je to zlata vredna beseda. Sicer je veliko manj iskanj, je pa za njo tudi veliko manjša konkurenca in zelo nizek strošek, če se ta zakupuje preko Googla. Takšnim besedam pravimo, da so na dolgem repu. Po angleško longtail keywords. Po večih longtail ključnih besedah, kot se spletna stran uvršča na prvo stran, več bo takšnih obiskovalcev, ki jim pravimo kvalificirani kupci. Našim naročnikom dostikrat odvsetujemo optimizacijo na splošne besede, ker je to lahko vedno dvorezen meč. Veliko večja investicija in veliko večje tveganje. Pri longtail ključnih besedah, pa največkrat lahko prvo pozicijo tudi garantiramo. Odvisno seveda spet za katero dejavnost gre.
 • Zelo pomembno tako za spletne pajke kot tudi uporabnike.
 • Naj mimogrede omenim, da si lahko videe na temo optimizacije ogledate tudi na spodnji povezavi, torej na spletni strani optimizacija-strani.com.
 • Če recimo želite, da je čimveč vaših strani indeksiranih v iskalnikih, je danes zato potrebno narediti nekaj več kot pa pred leti. Potrebno je stalno objavljati svežo vsebino in na spletno stran dovajati povratne povezave. Na grafu vidimo, kaj se zgodi, če na začetku sicer dodamo veliko povezav na določeno novo vsebino, vendar pa potem to dejanje opustimo. Spletna stran, ki se jo nekdo pritakne samo in izključno ob njeni izdelavi in potem nič več, se kmalu izgubi v povprečju.
 • Drugače je, če vsebine in povezave dodajamo postopoma, saj potem vašo spletno stran pajek obišče pogosteje in posledično je lahko zaradi tega vaša spletna stran veliko bolj indeksirana in izpostavljena potencialnim obiskovalcem.
 • Ko se načrtuje vsebina je seveda potrebno razmišljati tudi korak naprej. Dobro je vedeti, kakšno vlogo ima posamezna podstran v sklopu spletne strani in kako lahko pripomore k dviganju PR-a, ki seveda vpliva na višje pozicije v iskalnikih. Recimo, da imamo spletno stran, ki jo optimiziramo na eno ključno besedo. Želimo si, da se kot prvi rezultat pojavi povezava do naše prve strani.Tu so še stran s ponudbo, kontaktna stran, stran s pogostimi vprašanji in pa blog. Če predpostavimo, da bomo v prihodnje gradili tudi povratne povezave, bomo v naslednjem slajdu videli, kaj takšna struktura lahko pomeni za t.i. Link Juice
 • Mogoče bomo lažje razumeli takole … če si vsako od strani predstavljamo kot kozarec soka. Naš cilj je, čimbolj napolniti kozarec na prvi strani. Z optimizirano vsebino na ostalih podstraneh, in povezavami na prvo stran, je naš namen, da ta sok pretočimo v prvi kozarec. S tem ko dodajamo povratne povezave iz drugih strani, seveda sveže stisnjen sok dovajamo tudi iz njihovega sadovnjaka. Na ta način polnimo prvi kozarec in tako je prva stran, kar se tiče izbrane ključne besede najmočnejša. Če bi šlo za dve, tri ali več ključnih besed, po katerih bi želeli optimizirati spletno stran, bi morali do vrha napolniti več kozarcev. Za vsako ključno besedo torej 1 poln kozarec svežega soka.
 • Če se še malo dotaknemo zdrave strukture spletne strani z notranjimi povezavami. Vsaka spletna stran mora imeti določeno hierarhijo in mora se vedeti, katera stran je tista, na katero želimo privabiti kupce. Upoštevajmo, da manj kot je klikov manjši je osip tistih, ki bi vas želeli kontaktirati. Recimo, da ima vsaka od glavnih podstrani še svoje podstrani, ki ji dovajajo sveži link juice. Če k spletni strani dodamo blog in tja dodajamo članke, se na ta način seveda doda še dodatni link juice, kar je dobro za spletno stran kot celoto. Ne smemo pa definitivno pozabiti na kontaktni obrazec, do katerega morajo uporabniki imeti možnost dostopa iz katerekoli strani ali članka iz bloga.
 • S tako zdravo strukturo ne le da uporabnikom omogočamo oddajo kontakta v največ 3 klikih, temveč s tem spletno stran naredimo tudi merljivo.Lahko primerjamo različne nakupne poti. In temu primerno potem tudi uravnavamo priroteto posameznih podstrani. Vidimo primere, kako lahko obiskovalec pride do kontaktnega obrazca. Ali preko strani o nas, preko strani s ponudbo ali pa direktno preko članka, bodisi takoj na kontaktni obrazec bodisi preko ene od podstrani. S tem vam želim zopet pokazati, da je pri optimizaciji strani poleg prilagodljivosti spletne strani iskalnikom, zelo pomembna tudi uporabniška izkušnja.
 • Kaj so tiste najbolj pomembne stvari pri prilagajanju speltne strani iskalnikom.
 • Recimo, da smo izbrali ključne besede, strukturirali speltno stran, dodali vsebine in jih prilagodili iskalnikom, sedaj pa želimo spletno stran tudi pozicionirati. Oglejmo si kako do povratnih povezav z visokim PR-om in kako za ta namen izkoristiti družbena omrežja.
 • Potrebno je vedeti, da je off-site optimizacija spletne strani veliko bolj pomembna.
 • Stanko nas je recimo vprašal, kako pridobiti čimveč povezav nad pr 4 brezplačno.
 • ENOSTAVNO. Dejansko vas naravna in kakovstna povezava ne bi smela stati NIČ. In to je tisto kar je v speltnem marketingu lepo. DirektorijiPartnerjiVsebina je kraljZačnite z blogom, pridružite se blogosferiOzdelajte orodje (monitor k. b.)Drugo: viralno, video, fotoPR Social mediaFAQ, forumi, wikiDoločite potencial posameznega vira in nato izboljšujte kakovost povratne povezaveSpremljajte vaše obstoječe povratne povezave in določite tiste, ki dovajajo za vas najbolj kvalificiran obiskPreverite povratne povezave vaših tekmecev in si tako odprite nova obzorja in možnosti za izgradnjo le teh.
 • Poznamo eno pravilo … torej vse je med seboj povezano.
 • Zakaj tako izpostavljam bloganje … oglejmo si nekaj dejstev.
 • Podjetja, ki imajo tudi blog imajo s tem 434% več možnosti, da jih najdejo potencialni kupci.
 • Imajo kar 97% več notranjih povezav, preko katerih denimo prelivajo svoj link juice.
 • Kar 236% več potencialnih kupcev pride na strani, ki imajo v Googlovem indeksu več kot 300 strani.
 • Dejstvo je, da bolj kot te najde Google, več obiskovalcev bo prišlo na spletno stran, seveda.
 • Veliko več podjetij ima sedaj svoj blog.
 • K temu je prispevalo seveda tudi zavedanje podjetij, da je to pomembna stvar. Ta trend se bo sveeda še nadaljeval.
 • Tudi vi preberete kakšen blog?
 • Če je nek izdelek ali storitev podprta tudi s kakšnim člankom, tako seveda uporabniki zelo hitro lahko pidejo do pomembne informacije, ki jih bo privedla h končni odločitvi.
 • Podjetja, ki imajo svj blog imajo 55% več obiskovalcev.
 • Podjetja, ki ciljajo na končne uporabnike imajo glede na raziskavo kar 88% več kupcev na mesec, kot tista, ki ga nimajo!
 • B2B podjetja jih imajo 67% več
 • Podjetja z vel kot 50 članki na blogu generirajo kar 77% več mesečnih potencialnih kupcev! Kaj torej počne kakovostna vsebina.
 • Kakovostno vsebino je sveeda potrebno tudi vzdržeavti. Bolj pogosto kot se dodaja, več potencialnih kupcev bo prišlo na speltno starn.
 • Kaj pa Družbena omrežja?
 • Vsi jih uporabljamo, kajne? Po lanskoletni raziskavi RIS-a pri tem nismo daleč od zahodnih držav. Največji delež je seveda še vedno med mladimi, vendar pa se nekako kar vsi že vključujemo v te vode.
 • Povprečno število ur na teden, ki jih porabimo za socialne medije je že več kot 4.
 • Kakšen vpliv ima to lahko na vašo prodajo?
 • Komunicirabnje preko družbenih omrežij aktovno vpliva na nakupe. Pri tem prednjačijo prijatelji in ljudje podobni vam.Če je nekdo kupil nek izdelek in ga polajkal v facebooku, boste to videli in to vam bo dalo, če ste ga ravno tudi vi mislili kupiti, dodatno prepričanje v to, da je vaša odločitev prava.
 • Socialni mediji B2B podjetjem pomagajo k boljšim iskalnim rezultatomSocialni mediji torej vplivajo na povečanje povratnih povezav in s tem tudi posredno na organske in plačljive rezultate. Gre za brezplačne povezave.
 • Zanimiv je podatek, da ima v B2B sferi največji učinek Linkedin. Sicer je to poatek na svetovni ravni, a ker smo tudi mi tem povprečju, je to lahko dober znak tudi za tiste, ki na Facebooku nekako ne najdejo prave klientele. Saj veste, prodajati žerjave preko facebook-a nekako ni v kontekstu. Karikiram.
 • Obratno je, ko gre za končne uporabnike. No, zanimivo je, da ima pri obeh drugi največji vpliv BLOG.
 • Kako pa zdaj vse to izmeriti, analizirati, spremljati, in sproti optimizirati ...
 • Najprej moramo poskrbeti da je spletna stran izmerljiva. Torej da lahko pri merjenju uporabimo določena orodja. Tukaj sem izpostavil orodja, ki so v večini brezplačna in jih pri optimizaciji strani uporabljamo tudi mi. Z Google webmaster toolom, boste lahko preverjali ali ste spletno stran uspešno prilagodili iskalnikom in ali so jo ti poindeksirali tako kot ste načrtovali. S pomočjo Google adwords oglaševanjem, boste poleg kvalificiranih kupcev dobili zelo koristne informacije o tem, katera ključna beseda konvertira najbolj in katere ključne besede so za vas predrage in nepotrebne. Tudi to merjenje se vzpostavi s pomočjo kode na speltni strani. Google Analytics je kralj kar se tiče analitike o čemer bom povedal v nadaljevanju. Z Google optimizerjem lahko izvajamo A/B in multivariacijski tetsing, s pomočjo katerega izločamo strani, za katere nam je Google analytics povedal, da niso učinkovite.Poleg tega, če ga še ne uporabljate, se lahko brezplačno prijavite tudi na Spletnik monitor ključnih besed, kjer spremljate pozicije vaših ključnih besed.
 • Skratka, lepo je imeti raznorazne informacije in podatke. Kot so pozicije, število dnevnih obsikovalcev, število kakovostnih poevzav, primerjavo s konkurenti, število lajkov na spletni strani, uspešnost optimizirane nakupne poti, uspešnost posameznega testiranega lijaka in pa naprimer to, da lahko dokaj natančno izračunamo, kdaj se nam povrne investicija.
 • Naj za vas naredim še kratko primerjavo med samostojno optimizacijo in optimizacijo s strokovnjakom. Kaj so prednosti in slabosti.
 • Če optimizirate sami, si zapomnite, da to ni ZF! Če boste dosledni kar se tiče vsebin, če boste “družabni” in če si boste pri tem pomagali še z prej naštetimi orodji, potem ni vrag, da boste veliko pripomogli k boljšim uvrstitvam že sami. Začnite z malim in dodajajte relevantne vsebine konsistentno. In seveda, da boste vedeli, kaj deluje in ne, merite in testirajte. Nikoli se ne morete primerjati z neko drugo stranjo. Vsaka stran je unikatna in zato potrebna svojega merjenja.
 • Kaj je pomembno pri izbiri SEO strokovnjaka. Če nimate časa ali znanja, je seveda to delo bolje prepustiti njim. Ko gre za izbiro ponudnika, je bolj kot cena seveda pomembna kakovost optimizacije, ker ta na dolgi rok lahko drastično vpliva na posel. Koliko denarja ste torej pripravljeni vložiti v vašo prodajno mašino? Če bi vedeli, kdaj se vam bo povrnila investicija, ne glede, kakšna je?No, seo strokovnjak mora na enostaven način ….
 • Pomembno je tudi …. Vedeti morate, kaj so vaši cilji (povečan obisk ali samo prva pozicija za neko ključno besedo, za katero mogoče niti ne veste ali ima potencial)Zavedati se morate učinkovitosti spletne strani in vrednosti ključnih besed. Morda se sliši drastično, vendar pa nekatera podjetja zaradi napačno izbrane ključne besede, dejansko ne poslujejo več.Optimizacija strani ni samo eno dejanje, temveč veriga dejanj skozi celoten čas poslovanja. Ta se morajo izvajati konsistentno. Ko se pozicije dosežejo, jih je potrebno tudi vzdrževati. Če ne, bodo prišli drugi, ki so glede tega bolj dejavni. In vedno več bo takšnih, prostora na 1. strani pa je samo za 10 podjetij.Pomembno je vedeti kdo piše vsebine. Izvajalec ali vi? Ker mora ta biti optimizirana se je o tem seveda dobro podučiti.Zelo pomembno pri najemu strokovnjaka je tudi, da veste kaj vključuje njihova cena. Zavedajte se, da ura SEO strokovnjaka stane med 30 in 50 evri. In še to, Seo strokovnjak mora imeti veliko znanja iz vseh področij, ki se tičejo interneta. Tako kar se tiče izdelave strani, oglaševanja, grafičnega oblikovanja, nastopa na družbenih omrežjih in predvsem spletne analitike, ki je tukaj nekako še najbolj pomembna.
 • Če morda še niste prepričani v dobrobit profesionalne optimizacije strani, se za konec še enkrat vprašajmo, kaj s tem lahko pridobite.
 • Z optimizacijo strani do popolne prevlade na trgu

  1. 1. Spletnik WEBINAR:Z optimizacijo strani do popolne prevlade na trgu<br />Predavatelj: Uroš Bogdanović<br />
  2. 2. SEO optimizacija strani <br />je ogrodje vaše <br />on-line marketinške strategije za dosego vaših CILJEV.<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  3. 3. SEO OPTIMIZACIJA STRANI <br />RAZVRŠČANJE …<br />Nanaša se na tehnike, ki so v pomoč pri uvrščanju spletne strani na višjih pozicijah v organskih rezultatih<br />… in ISKANJE<br />Pomaga ljudem, da hitreje in lažje najdejo vašo storitev oz. izdelek in da so z informacijo in uporabniško izkušnjo zadovoljni. <br />www.optimizacija-strani.com<br />
  4. 4. Kaj je SEO – Optimizacija za iskalnike?<br />Optimizacija za iskalnike (SEO – Search Engine Optimization) je proces, s pomočjo katerega na spletno stran privabimo več kvalitetnih obiskovalcev preko „naravnih rezultatov“ iskalnikov ter povratnih povezav iz drugih spletnih mest, kjer se ti nahajajo.<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  5. 5. Pajki vsebino vidijo drugače kot uporabniki!<br /><font=“Myriad”>HTML tekst <b>uporabnikom</b> <i>izgleda drugače </i> kot pa <a href=“http://www.google.si”> pajkom <a></font> <br />HTML tekst uporabnikomizgleda drugače kot pa pajkom<br /><b> = odebeljen tekst<br /><i> = poševni tekst<br /><h1> = H1 naslov<br /><img alt text = “Lesene mize”><br />www.optimizacija-strani.com<br />
  6. 6. … ISKALNIKI …<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  7. 7. … Naše delo in prosti čas se začneta z ISKANJEM<br />Oči, <br />Kaj je to fuzbal?<br />Nimam pojma sinko, <br />Vprašaj na Googlu?<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  8. 8. Večina uporabnikov interneta svoj nakupni proces prične z on-line raziskavo, kjer primerjajo cene, kakovost in pa izkušnje uporabnikov. <br />Četudi nakup opravijo fizično, v trgovini, na lokaciji, njihov nakupni proces vedno začnejo na internetu, s pomočjo iskalnikov seveda. <br />… Pa četudi je to mogoče samo iskanje lokacije na zemljevidu.<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  9. 9. 57%uporabnikov interneta iskalnike uporablja VSAKDAN.<br />46%dnevnih iskanjse nanaša na info o izdelkih ali storitvah.<br />20%vseh mesečnih iskanj se nanaša na iskanje ponudbe.<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  10. 10. Kako delujejo iskalniki?<br />Googlovi pajki imajo nalogo, da „prelezejo“ internet in si ob tem beležijo nove spletne strani in svežo vsebino. <br />Če imajo pajki z spletno stranjo lepo izkušnjo, se bodo vedno vračali po nove informacije/svežo vsebino<br /> Rezultati v SERPu so plod trenutnega Googlovega indeksa, ki temelji na kompleksnem algoritmu<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  11. 11. Stanje uporabe iskalnikov<br /><ul><li>Iskalniki so druga najbolj uporabljana spletna aplikacija takoj za e-mailom.
  12. 12. Z vsakim dnem so iskalniki bogatejši z informacijami
  13. 13. Google ima v svojem indeksu več kot trilion straniVsak dan doda še 2 mrd.
  14. 14. Tako kot se mi zanašamo na iskalnike, tako tudi oni potrebujejo našo pomoč.</li></ul>www.optimizacija-strani.com<br />
  15. 15. “Biti na PRVI STRANI v Googlu ni več opcija, ampak NUJA!”<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  16. 16. V svetovnem merilu mesečno opravimo 88.000.000.000iskanj (v Sloveniji - 60 mio)<br />NA SEKUNDO --------------- 34.000 (slo 25)<br /> NA MINUTO ----------------- 2.000.000 (slo 1.500)<br /> NA URO ----------------------121.000.000 (slo 85.000)<br /> NA DAN ----------------------3.000.000.000 (slo 2 mio)<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  17. 17. 41%<br />13%<br />8%<br />5%<br />Plačljivi rezultati (PPC)<br />4%<br />3%<br />25%<br />75%<br />2%<br />1%<br />Organski rezultati (SEO)<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  18. 18. 74.000 <br />mesečnih ISKANJ<br />41%<br />= 30.000obiskovalcev <br />13%<br />= 9.620obiskovalcev <br />= 5.920obiskovalcev <br />8%<br />Plačljivi rezultati (PPC)<br />62% vseh organskih klikov se zgodi NA PRVIH TREH POZICIJAH.<br />25%<br />75%<br />= 740obiskovalcev <br />1%<br />Organski rezultati (SEO)<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  19. 19. 80% vseh uporabnikov NIKOLIne gre dalje od prve strani!<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  20. 20. … RECEPT <br />za optimizacijo strani…<br />VIR: http://www.optimizacija-strani.com/uvod-v-seo.html<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  21. 21. ?<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  22. 22. Recept za SEO <br />1. Izbira ključnih besed<br />2. Izdelava optimizirane vsebine<br /> - določanje strukture spletne strani<br />3. Prilagoditev spletne strani iskalnikom<br />4. Izgradnja povratnih povezav + On-line PR<br />5. Merjenje in testiranje<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  23. 23. … 1. IZBIRA KLJUČNIH BESED …<br />VIR: http://www.optimizacija-strani.com/iskanje-kljucnih-besed.html<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  24. 24. Vi sprašujete …<br />“Smo v fazi prenove strani. Kakšna so priporočila za ključne besede, ponavljajoče se besede ali veliko različnih besed z istim pomenom, da so zadetki bolj možni? <br />Ključne besede: Na katerih lokacijah so močnejše? ... Naslovi, menuji, naslovi slik, v pdf, v tekstu.” <br />- Marjeta -<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  25. 25. www.optimizacija-strani.com<br />
  26. 26. Izbira ključnih besed<br />Relevantnost (cilj = visoka)<br />Volumen iskanja (cilj = velik)<br />KB<br />Težavnost, konkurenčnost (cilj = nizka)<br />
  27. 27. Izbira ključnih besed- Volumen iskanja - <br /><ul><li>Želite izvedeti koliko ljudi v povprečju dejansko išče določeno ključno besedo na mesec
  28. 28. Vsi podatki so predvidevanja
  29. 29. Keyword tool</li></ul>V<br />
  30. 30. Izbira ključnih besed- Relevantnost - <br />Izbira ključnih besed- Relevantnost - <br />Izbira ključnih besed- Relevantnost - <br /><ul><li>Izvedeti želite koliko ljudi, ki v iskalnik vpiše določeno ključno besedo naj bi kupilo od vas
  31. 31. Ustvarite si lastna predvidevanja
  32. 32. Merite rezultate
  33. 33. Primerjajte s PPC oglaševanjem</li></ul>V<br />R<br />
  34. 34. Izbira ključnih besed- Težavnost / konkurenca - <br /><ul><li>Želite izvedeti kakšna je možnost, da pridete na prvo stran v Googlu
  35. 35. Kakšna je moč v obstoječih spletnih straneh
  36. 36. Strošek oglaševanja na Googlu
  37. 37. Število rezultatov (slaba ideja)</li></ul>V<br />R<br />T<br />KB<br />KB<br />KB<br />KB<br />
  38. 38. SPLOŠNE KLJUČNE BESEDE<br />Veliko število iskanj <br />Visokstrošek<br />Velika konkurenca<br />MIZE<br />LONGTAIL KLJUČNE BESEDE<br />Majhno število iskanj <br />Nizekstrošek<br />Majhna konkurenca<br />Popularnost<br />Lesene mize<br />Okrogle lesene mize<br />Ključne besede<br />Vir: Spletnik.si<br />
  39. 39. … 2. PRIPRAVA <br />OPTIMIZIRANE VSEBINE …<br />VIR: http://www.optimizacija-strani.com/optimizacija-vsebine.html<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  40. 40. Optimizacija spletne strani znovo vsebino<br />http://www.optimizacija-strani.com/video.html<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: Spletnik.si<br />
  41. 41. Optimizacija spletne strani znovo vsebino <br />Število<br /> indeksiranih strani<br />Št. povezav<br />Čas<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: Spletnik.si<br />
  42. 42. Optimizacija spletne strani znovo vsebino<br />Št. povezav<br />Konstantno<br />Število indeksiranih strani<br />Čas<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: Spletnik.si<br />
  43. 43. Razporejanje LINK JUICA in dviganje PR-a<br />Prva <br />stran<br />Ponudba<br />Blog<br />Kontakt<br />FAQ<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  44. 44. Razporejanje LINK JUICA in dviganje PR-a<br />Prva <br />stran<br />Ponudba<br />Blog<br />Kontakt<br />FAQ<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  45. 45. STRUKTURA spletne strani<br />Prva stran<br />Cenik<br />Storitev 1<br />Storitev 2<br />O nas<br />FAQ<br />Kontakt<br />Blog<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: Spletnik.si<br />
  46. 46. Prva stran<br />STRUKTURA spletne strani<br />Cenik<br />Storitev 1<br />Storitev 2<br />O nas<br />FAQ<br />Kontakt<br />Blog<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: Spletnik.si<br />
  47. 47. … 3. PRILAGODITEV STRANI <br />ISKALNIKOM …<br />VIR: http://www.optimizacija-strani.com/prilagoditev-spletne-strani-iskalnikom.html<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  48. 48. On-site dejavnikiOn-site – Pozitivni (ključna beseda)<br />ZELO SLABO<br />Http://www.ensitra.si/?gclid=CM6p2Pf4vKkCFVEh3wodKkBrf<br />http://www.ensitra.si/index.jsp?pg=p/programi/besedni-zaklad/seznam-zakladi-tuji-jeziki<br />http://puting.com/?ID=6<br />Bolje kot nič<br />http://men.style.com/news/gadgets/092006<br />http://www.nasa.gov/home/index.html?skipIntro=1<br />http://www.funtrade.net/kuhinje/jedilne-mize/lesene-mize<br />OK<br />http://www.tetim.si/vhodna-vrata<br />http://www.prevajanje.com/prevajanje-tecaji.html<br />IDENTIFIKACIJA<br />URL naslov | Domena<br /><ul><li>Opis vsebine
  49. 49. Kratko in jedrnato
  50. 50. Statičen naslov
  51. 51. Številke so boljše v besedi
  52. 52. Ključne besede
  53. 53. Poddomene
  54. 54. Čimmanj v mapah
  55. 55. Vezaj je najboljši (-)
  56. 56. Majhne črke
  57. 57. Kako bo razmišljal uporabnik</li></ul>www.optimizacija-strani.com<br />
  58. 58. On-site dejavnikiOn-site – Pozitivni (ključna beseda)<br />IDENTIFIKACIJA<br />URL naslov | Domena<br /><ul><li>Izbira ključne besede
  59. 59. Unikatna domena
  60. 60. .com, .si, .net, .eu, .edu, .org
  61. 61. Enostavna za zapomniti
  62. 62. Enostavna za vpisati
  63. 63. Kratko in jedrnato
  64. 64. Domena opisuje znamko
  65. 65. Kopiranje imena domene
  66. 66. Vezaji in številke
  67. 67. Preverite če že obstaja, zakupite z večimi končnicami …</li></ul>www.optimizacija-strani.com<br />
  68. 68. On-site dejavnikiOn-site – Pozitivni (ključna beseda)<br />GLAVA SPLETNE STRANI – [head]<br />Naslov strani | Meta ključne besede | Meta opis <br /><title>Optimizacija strani | Spletnik SEO</title> <br /><meta name="keywords" content="Optimizacija strani, optimizacija spletne strani"> <br /><meta name="description" content="Optimizacija strani je lahko odločilna za vaš posel in vas lahko dvigne prav do neba. Izstrelite se, bodite PRVI v iskalnikih!"><br />www.optimizacija-strani.com<br />
  69. 69. On-site dejavnikiOn-site – Pozitivni (ključna beseda)<br />TELO SPLETNE STRANI – [body]<br />h1, h2, h3 | Pogostost KB | Relevantnost KB<br />- Naslov spletne strani<br />- URL naslov<br />- Navigacija<br />- H1 naslov<br />- H2 naslov<br />- Tekst<br />- Slika<br />
  70. 70. On-site dejavnikiOn-site – Pozitivni (ključna beseda)<br />TELO SPLETNE STRANI – [body]<br />h1, h2, h3 | Pogostost KB | Relevantnost KB<br />3% do 7%<br />- Naslov spletne strani<br />- URL naslov<br />- Navigacija<br />1/15<br />- H1 naslov<br />- H2 naslov<br />- Tekst<br />- Slika<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  71. 71. … 3. Off-site optimizacija<br />(Izgradnja povratnih povezav, On-line PR) …<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  72. 72. Off-site dejavnikiIzgradnja povratnih povezav<br />IDENTIFIKACIJA<br />Zakup Domene za VEČ LET<br />POVRATNE POVEZAVE IZ DRUGIH VIROV<br />Število povezav / Kakovost povezav | Page Rank <br />Število domen | Relevantnost strani | Uvrstitev strani<br />DMOZ | No Follow | Konkurenca<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  73. 73. Off-site dejavniki(Black Hat) – Nedovoljeno!<br />Kupovanje obiska | Nobena povratna povezava<br />Link Farms | Kraja spletne strani | Kraja vsebine<br />Počasen strežnik | Premalo različnih domen<br />“Puščanje” Link Juica | Stara neprenovljena vsebina<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  74. 74. Optimizacija strani =25 % On-site<br />+ 75 % Off-site<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  75. 75. Vi sprašujete …<br />“Kako pridobiti čimveč povezav nad PR4 brezplačno?”<br />- Stanko -<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  76. 76. BLOGanje<br />Imeniki<br />Direktoriji<br />Partnerji<br />Iskalniki<br />Orodja<br />forumi<br />Socialna omrežja<br />Vir: Spletnik.si<br />
  77. 77. PRAVILO:<br />“Več kot imate vsebine bogate s ciljanimi ključnimi besedami, več boste imeli povezav, več boste imeli indeksiranih strani in bolj vas bodo priporočali obiskovalci”<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  78. 78. … BLOGANJE …<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  79. 79. PODJETJA, KI IMAJO TUDI BLOG imajo 434% več indeksiranih strani v iskalnikih. Torej 434% več možnosti, da jih najdejo!!!<br />434%<br />Pov. št. indeksiranih spletnih strani, ki nimajo bloga.<br />Pov. št. indeksiranih spletnih strani, ki imajo blog.<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  80. 80. PODJETJA, KI IMAJO TUDI BLOG imajo 97% več NOTRANJIH POVEZAV. <br />97%<br />Pov. št. notranjih povezav, ki nimajo bloga.<br />Pov. št. notranjih povezav, ki imajo blog.<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  81. 81. NA SPLETNE STRANI, KI SO BOLJE POINDEKSIRANE pride VELIKO VEČ POTENCIALNIH KUPCEV. <br />74<br />236%<br />Povprečno število mesečnih potencialnih kupcev<br />22<br />12<br />7<br />5<br />< 60<br />60 do 120<br />121 do 175<br />176 do 310<br />> 311<br />Število indeksiranih strani<br />Vir: HubSpot<br />
  82. 82. “Če te Google ne najde, <br />te ne bo našel nihče!”<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  83. 83. DEJSTVO:<br />Na internetu je okoli <br />152 000 000 blogov!<br />100.000 v Sloveniji<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  84. 84. Število uporabnikov interneta, ki berejo bloge NARAŠČA<br />65%<br />61%<br />55%<br />2010<br />2008<br />2009<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  85. 85. Danes je 31% več blogerjev, kot jih je bilo pa recimo 3 leta nazaj <br />28,1<br />26,2<br />24,0<br />22,9<br />2011<br />2008<br />2009<br />2010<br />Število blogerjev (v mio), ki blog osvežijo vsaj 1x mesečno<br />Vir: HubSpot<br />
  86. 86. Večina ljudi bere blog več kot 1x na dan<br />46<br />32<br />18<br />3<br />3<br />< 1x mes<br />1x mesečno<br />1x tedensko<br />1x na dan<br />> 1x na dan<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  87. 87. Članki v blogu vplivajo na naročila/nakupe<br />Odločitev o storitvi/ izdelku<br />21%<br />Filtriranje končne izbire<br />19%<br />Podpora, odgovori na vprašanja<br />19%<br />Raziskovanje storitev/ izdelkov<br />17%<br />Zagotovitev<br />14%<br />Navdušenje<br />13%<br />Prepričanje v nakup<br />7%<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  88. 88. PODJETJA, ki IMAJO SVOJ BLOG imajo55% več obiskovalcev! <br />2.250<br />55%<br />1.480<br />Mesečnih obiskovalcev<br />nimajo bloga<br />imajo blog<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  89. 89. B2C podjetja, ki imajo svoj blog ustvarijo kar 88% več potencialnih kupcev na mesec kot tista, ki ga nimajo! <br />15<br />88%<br />Povprečnih mesečnih potencialnih kupcev<br />8<br />nimajo bloga<br />imajo blog<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  90. 90. B2B podjetja, ki imajo svoj blog ustvarijo kar 67% več potencialnih kupcev na mesec kot tista, ki ga nimajo! <br />15<br />67%<br />Povprečnih mesečnih potencialnih kupcev<br />9<br />nimajo bloga<br />imajo blog<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  91. 91. Podjetja, z več kot 50 članki na blogu v povprečju generirajo kar 77% več mesečnih potencialnih kupcev! <br />23<br />77%<br />Povprečnih mesečnih potencialnih kupcev<br />13<br />10<br />10<br />> 51<br />< 12<br />12 - 23<br />24 - 51<br />Število člankov na blogu<br />Vir: HubSpot<br />
  92. 92. Pogostost bloganja ima direkten in pomemben vpliv na število potencialnih kupcev.<br />89%<br />78%<br />76%<br />72%<br />Povprečnih mesečnih potencialnih kupcev<br />49%<br />33%<br />< mes<br />mesečno<br />tedensko<br />večkrat tedensko<br />dnevno<br />večkrat dnevno <br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  93. 93. … DRUŽBENAOMREŽJA …<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  94. 94. Vsi uporabljamo socialne medije<br />Ne glede na starost!<br />77%<br />74%<br />66%<br />65%<br />63%<br />52%<br />38%<br />26%<br />10 - 15<br />16 - 20<br />21 - 25<br />26 - 30<br />31 - 35<br />36 - 40<br />51+<br />41 - 50<br />Uporaba socialnih medijev glede na starost uporabnikov<br />Vir: RIS<br />
  95. 95. Svet postaja vse bolj in bolj socialen<br />4,6<br />4,4<br />3,7<br />2,9<br />2,7<br />2,3<br />1,8<br />nakupi<br />brskanje<br />igre<br />Socialno<br />Novice<br />E-mail<br />Multimedija<br />Povprečno število ur/teden porabljenih za socialne medije<br />Vir: HubSpot<br />
  96. 96. PRAVILO:<br />“Socialna omrežja imajo veliko vrednost za vaš posel”<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  97. 97. Komuniciranje preko socialnih omrežij aktivno vpliva na nakupe<br />55%<br />55%<br />51%<br />39%<br />38%<br />35%<br />26%<br />Prijatelji<br />Podobni vam<br />strokovnjaki<br />On-line prijatelji<br />znamke<br />Vplivni blogerji<br />distributorji<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  98. 98. Socialni mediji B2B podjetjem pomagajo k boljšim iskalnim rezultatom<br />48%<br />Povratne povezave<br />45%<br />Povečanje Page Ranka<br />40%<br />Vpliv na organske rezultate<br />26%<br />Vpliv na PPC rezultate <br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  99. 99. Največji odstotek konverzij za B2B se zgodi preko LinkedIna<br />61%<br />55%<br />41%<br />39%<br />TWITTER<br />LINKEDIN<br />BLOG<br />FACEBOOK<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  100. 100. Največji odstotek konverzij za B2C se zgodi preko Facebooka<br />67%<br />63%<br />53%<br />39%<br />LINKEDIN<br />FACEBOOK<br />BLOG<br />TWITTER<br />www.optimizacija-strani.com<br />Vir: HubSpot<br />
  101. 101. … 5. MERJENJE…<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  102. 102. Vzpostavitev merjenja<br /><ul><li>Google Webmaster Tool (koda na strani)
  103. 103. Google Adwords (koda na strani)
  104. 104. Google Analytics (koda na strani)
  105. 105. Google Website Optimizer (koda na strani)
  106. 106. Spletnik Monitor ključnih besed</li></ul>www.optimizacija-strani.com<br />
  107. 107. Kazalci merjenja<br /><ul><li>Pozicije ključnih besed v iskalnikih
  108. 108. Število unikatnih obiskovalcev na spletni strani
  109. 109. Število kakovostnih povratnih povezav
  110. 110. Primerjava s konkurenco
  111. 111. Število zbranih kontaktov, leadov, (lajkov)
  112. 112. Uspešnost nakupne poti (SERP, stran, prodaja)
  113. 113. Uspešnost posameznega Funnela (lijaka)
  114. 114. ROI</li></ul>www.optimizacija-strani.com<br />
  115. 115. … Samostojno ali <br />s SEO strokovnjakom? …<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  116. 116. Samostojna optimizacija strani<br /><ul><li>To ni znanstvena fantastika!
  117. 117. Vsebina je kralj
  118. 118. Berite veliko blogov, sodelujte v “socialni” sferi
  119. 119. Investirajte (čas = denar) v orodja s katerimi si lahko pomagate
  120. 120. Začnite z malim in delajte konsistentno (sveža vsebina)
  121. 121. Merite in testirajte, da izveste kaj deluje (vsaka stran je unikatna)</li></ul>www.optimizacija-strani.com<br />
  122. 122. Optimizacija strani s SEO strokovnjakom<br /><ul><li>Na enostaven način morajo razložiti, kaj je tisto kar omogoča višje pozicije
  123. 123. Pojasniti vam morajo potek optimizacije
  124. 124. Izdelati morajo znati kakovostno vsebino
  125. 125. Njihova spletna stran mora biti dobro optimizirana
  126. 126. Njihove reference, šoukejsi morajo biti dobro optimizirani
  127. 127. Rezultate merijo v leadih in konverzijah
  128. 128. Do vas niso prišli preko hladnega klica</li></ul>www.optimizacija-strani.com<br />
  129. 129. Ko najemate SEO strokovnjaka<br /><ul><li>Vedeti morate kaj so vaši cilji (obisk & potencialni kupci)
  130. 130. Zavedati se morate učinkovitosti spletne strani in vrednosti ključnih besed
  131. 131. Optimizacija traja neprekinjeno, do prvih rezultatov v 1 do 12 mesecev
  132. 132. Vsebina je kralj, kdo jo piše in objavlja?
  133. 133. Bodo naredili najtežje delo?
  134. 134. Kaj vključuje cena?</li></ul>www.optimizacija-strani.com<br />
  135. 135. Zakaj SEO optimizacija strani?<br /> Povečana možnost, da bo nekdo našel ponudbo preko interneta<br /> Izpostavljenost na internetu pripomore h kredibilnosti in zavedanju znamke<br /> Izboljšane pozicije ni nujno, da vedno izboljšajo prodajo<br />Razmišljati je potrebno v koži kupca<br />Močna povezava med SEO in marketingom podjetja<br />Vloga spletne strani je čimbolj enostavno in hitro podajanje informacij ter „1 klik“ do naročila ali oddaje kontakta<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  136. 136. Objava odgovorov<br />Anketa<br />… Vprašanja in odgovori …<br />Komentarji, predlogi, kritike …<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  137. 137. Vi sprašujete …<br />“Kako dolgo traja, <br />da me Google indeksira v iskalnik?”<br />- Mirko -<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  138. 138. Vi sprašujete …<br />“Kako pritegniti več obiska na spletno stran, kjer je tudi spletna trgovina?”<br />- Janja -<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  139. 139. Vi sprašujete …<br />“Imam malo zastarelo web stran. Urejam z Joomlo. Je pa že nekaj let stara domena. Enake artikle prodajata dva konkurenta, katere strani sta jim naredila neko Koroško podjetje in Spletnik in sta pred mano. Sicer tudi jaz nisem tako slab. Na prvi strani Googlea sem četrti. Kako bi "prehitel" vas (Spletnik) in Korošce?”<br />- Edvard -<br />www.optimizacija-strani.com<br />
  140. 140. Spletnik WEBINAR:Z optimizacijo strani do popolne prevlade na trgu<br />Predavatelj: Uroš Bogdanović<br />

  ×