alameda county library                                               castro valley branch                                 ...
GREEN at a GLANCECASE STUDY                                                  The library serves the growing population of ...
GREEN at a GLANCE                                                                                                         ...
BAY-FRIENDLY at a GLANCE              Bay-Friendly LandscapingCASE STUDY                                                  ...
BAY-FRIENDLY at a GLANCE                                                                                                  ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

CA: Bay-Friendly Landscapes Case Studies - Castro Valley Library

285
-1

Published on

Bay-Friendly Landscapes Case Studies - Castro Valley Library

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
285
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

CA: Bay-Friendly Landscapes Case Studies - Castro Valley Library

  1. 1. alameda county library castro valley branch New Library Facility and Grounds Show How Beautiful Green Can Be The Castro Valley Library COST $11,385,000 (building construction) $2,470,000 (site development is no stranger to green buildings. When the library first and landscaping) $22,276,000 (total project cost) opened in 1918, Castro Valley was a rural community and LOCATION 3600 Norbridge Avenue the library operated out of a recycled chicken coop. Back Castro Valley, California PARCEL SIZE then, ranchers and farmers would ride their horses to the library to pick up a 2.94 acres BUILDING SIZE weekly supply of reading material for their families. 34,537 sq. ft. LANDSCAPE/ HARDSCAPE SIZE In October 2009, the Castro Valley branch of the Alameda County Library 2.15 acres BUILDING TYPE moved from an overcrowded facility it had been occupying since 1962 to a Public library COMPLETION DATE modern, light-filled building with three times more space. Designed as an Fall 2009 energy-efficient, healthy and comfortable place for the community’s children OWNER/DEVELOPER County of Alameda and adults as well as the library’s staff, the new building offers expanded space ARCHITECT Noll & Tam Architects for print and audio-visual collections. It also features inviting reading rooms, Berkeley, California GREEN BUILDING CONSULTANT more public computers, a spacious community meeting room and outdoor Simon & Associates, Inc. San Francisco, California patio, a café and a bookstore—all surrounded by beautiful landscaping. LANDSCAPE ARCHITECT Gates & AssociatesPhOTOGRAPhy By SIBILA SAVAGE, 2009 San Ramon, California BAY-FRIENDLY LANDSCAPE RATER Design, Community & Environment Berkeley, California GENERAL CONTRACTOR W.A. Thomas Company Martinez, California LANDSCAPE CONSTRUCTION CONTRACTOR East Bay Construction Livermore, California CONTACT FOR MORE INFO Carolyn Bloede County of Alameda General Services Agency TEL 510-208-9521 February 2010 p.1
  2. 2. GREEN at a GLANCECASE STUDY The library serves the growing population of Castro Valley, an unincorpo- SUSTAINABLE SITES rated area of Alameda County. Situated in a redevelopment zone that • Transit-friendly location two blocks includes a mix of homes, businesses and civic buildings, the new library from BART train station is adjacent to a section of the Castro Valley Creek that has been unearthed • Bicycle racks and employee shower and restored. facilities installed • Preferred parking designated for “The new building is likely to become a real hub for the community,” said carpools, vanpools and fuel-efficient Michael Cadrecha, an architect with the Alameda County General Services vehicles Agency, which managed the library’s design and construction. And with a • Number of parking spaces reduced BART station only two blocks away, getting to the library will be a lot easier to minimum allowed by code than in its early days. • Pedestrian access promoted with connection to Castro Valley The building was designed to meet the Silver level of the LEED green Creek path building rating system. It is also expected to be designated a Bay-Friendly • Full cut-off design on 95% of Rated Landscape, having earned 86 points on the Bay-Friendly Landscape exterior light fixtures reduces Scorecard, well above the required minimum of 60 points. StopWaste.Org light pollution provided a $75,000 grant to help fund green building and Bay-Friendly WATER EFFICIENCY Landscape design and construction costs. • Low-flow faucets, dual-flush toilets and waterless urinals reduce indoor water use by more than 40% Green Building Features ENERGY & CLIMATE CHANGE • Exceeds California’s building energy PhOTOGRAPhy By SIBILA SAVAGE, 2009 efficiency code (Title 24–2005) by nearly 25% • Underfloor air distribution reduces energy use • Building designed for good daylighting • Exterior and interior shading devices reduce solar gain and glare • Low-e windows have high visible light transmittance and high ShGC • Energy-efficient electric light sources and high quality fixtures selected • Photosensors reduce electric lighting use in response to daylight levels • Enhanced commissioning conducted MATERIALS & RESOURCES • 75% of construction and demolition debris reused or recycled • Recycled-content materials include ENERGY & CLIMATE CHANGE steel framing, gypsum board, ceiling tiles, carpeting tiles, and flyash Daylighting Design. The library was designed to make the most of natural in concrete daylight. The daylighting design provides high quality illumination for • Forest Stewardship Council reading, creates a comfortable, pleasant ambiance, and reduces the use of (FSC)-certified wood used for trim, energy for electric lighting. Photosensors control the electric lights, turning casework, shelving and some them on or off in response to daylight levels. A row of windows placed high furniture on the building’s north side (an architectural feature known as a clerestory) provides abundant natural light. p.2 February 2010
  3. 3. GREEN at a GLANCE CASTRO VALLEY LIBRARY INDOOR ENVIRONMENTAL QUALITY Reading rooms are situated on the building’s south side, where they are • Low-emitting adhesives, sealants, illuminated by a large bank of windows facing Norbridge Avenue. Exterior paints, coatings and carpet used overhangs above the south-facing windows block direct sun in the summer; • Composite wood backing and inside, fabric shades can be drawn when needed to reduce glare. The substrates contain no added urea south-facing windows have a high solar heat gain coefficient (ShGC) to formaldehyde reduce heat penetration. Unlike some high ShGC products that are tinted, • Green cleaning and maintenance these windows have a high visible transmittance. This clear glazing makes practices followed the library more inviting by giving patrons a better view out and giving • Underfloor air distribution provides people passing on foot or in vehicles a better view in. improved indoor air quality • Operable windows in office areas Underfloor Air Distribution. Conventional heating and cooling systems use and in-floor diffusers allow individual a lot of energy to blow air long distances through overhead ducts. Rather thermal comfort control than using ducts, two-thirds of the library is heated and cooled using • Indoor air quality protected during underfloor air distribution, which moves air through a cavity beneath the construction; hVAC system flushed floor (known as a plenum). Eliminating ductwork means less pressure is out before occupancy needed to deliver air, which greatly reduces fan power energy use. “By • Floor mats installed at entrances distributing air from under the floor, you’re able to have much better air to reduce tracked-in pollutants quality circulation and you use less energy to move the air,” said project • Survey of users’ thermal comfort to architect Mati Teiblum with Noll & Tam Architects. be conducted within 6 to 18 months of occupancy • 90% of spaces have views of IMPROVED INDOOR ENVIRONMENTAL QUALITY outdoors Protecting Indoor Air Quality. The air inside buildings typically contains many different contaminants, including dust as well as chemicals emitted by furnishings and building materials. To help keep the library clean and healthy, walk-off mats were installed at the entrances to trap dirt and other tracked-in contaminants. The composite woods used in construction, such as plywood, were made without urea formaldehyde, a carcinogen. The library’s recycled-content carpets carry the Carpet and Rug Institute’s Green Label Plus certification for low emissions, and much of the furniture is certified by GreenGuard for low emissions. In addition, the janitorial staff has been trained in green cleaning and maintenance procedures, including using less-toxic cleaning products. Ventilation and Thermal Comfort. Providing a comfortable environment for the community and staff alike was one of the goals of the project. With conventional air distribution systems, conditioned air delivered by the system mixes with air in the room. This mixing dilutes air pollutants, but also keeps them circulating where occupants can breathe them in. ThePhOTOGRAPhy By SIBILA SAVAGE, 2009 library’s underfloor air distribution system works differently: air is delivered at floor level, and as it gains heat from bodies, equipment and other heat sources, it naturally rises, carrying air pollutants up and away from people. For added comfort, the system’s in-floor diffusers are adjustable, allowing people to increase or decrease air flow in their vicinity. The library’s office areas have windows that open, providing staff with additional control over their comfort. February 2010 p.3
  4. 4. BAY-FRIENDLY at a GLANCE Bay-Friendly LandscapingCASE STUDY LANDSCAPE LOCALLY • Site analysis completed to maximize Practices benefits of Bay-Friendly Landscape practices • Laboratory soil analysis provided Castro Valley Library’s grounds model many principles of Bay-Friendly recommendations for organic soil Landscaping, including landscaping locally, landscaping for less to the amendments and fertilizers landfill, nurturing the soil, conserving energy, and protecting water and LANDSCAPE FOR LESS TO THE LANDFILL air quality. Bay-Friendly Landscaping practices also contributed to many • To reduce labor costs and plant of the project’s LEED credits. waste, plant species installed will not require shearing and will grow The landscaping was designed to complement the building design and to mature size within space allotted; enhance the community. It also integrates with a separate but related overplanting and tight spacing project, the restoration of an adjacent 300-foot-long stretch of the Castro was avoided Valley Creek that had been buried for more than two decades in an • No invasive species were planted underground concrete culvert. Thanks to efforts by the Alameda County • 100% of compost and mulch Flood and Water Conservation District and other partners, a section of used was produced from urban plant waste the creek that flows past the library’s western side has been “daylighted” and the riparian environment restored. The creek improvements help • 75% of construction and demolition debris was reused or recycled control flooding, remove pollutants from stormwater runoff, and create habitat for waterfowl and other birds, fish and amphibians. A creekside • Plant debris was taken to a facility that produces compost and mulch trail and a bridge made from a salvaged railroad flatcar will provide NURTURE THE SOIL pedestrian and bicyclist access between the library and Castro Valley Boulevard to the north. • Soil was not worked when wet • A stormwater pollution prevention plan was prepared for the site • Soil in all landscaped areas was aerated and amended with compost • Fertilizers prohibited by Organic Materials Research Institute were not used CONSERVE WATER • All soil is protected with 2-inch layer of mulch • 1 inch of compost was tilled into all planting areas • 86% of all plants are California native or Mediterranean species that require little or no summer water • No turf was installed • Plants are grouped by hydrozones • high efficiency irrigation system includes a smart irrigation controller • Drip or bubbler irrigation was installed in all narrow CONSERVING WATER landscape beds The landscape architects, Gates & Associates, employed a variety of • Irrigation plans were reviewed by strategies to reduce irrigation water use by at least 50 percent compared an Irrigation Association trained irrigation specialist to a conventional landscape. The first step was to increase the soil’s ability to retain water by aerating the soil and incorporating compost. Research • Maintenance specifications require checking soil moisture content has shown that minimal applications of compost can decrease irrigation with soil probes before watering, requirements by 30 percent and can increase water infiltration by as much adjusting the watering schedule as 125 percent. To further reduce water loss, a 2-inch layer of mulch based on weather conditions and covers the soil in the library’s planted areas. immediately replacing broken irrigation equipment p.4 February 2010
  5. 5. BAY-FRIENDLY at a GLANCE CASTRO VALLEY LIBRARY CONSERVE ENERGY Instead of a traditional water-thirsty lawn, visitors will discover drought- • Deciduous trees shade west-facing tolerant perennial bunch grasses that don’t require mowing, such as Berkeley building walls and windows Sedge (Carex tumulicola) and native Deer Grass (Muhlenbergia rigens). • Full cut-off exterior light fixtures on 90% of exterior light fixtures reduce The site has been planted with a diverse palette of California-native and light pollution Mediterranean plants that thrive with infrequent or occasional watering, • Site lighting does not cast direct beam including trees such as California Buckeye (Aesculus californica) and illumination onto adjacent properties Coast Live Oak (Quercus agrifolia) and flowering shrubs such as Pink PROTECT WATER & AIR QUALITY Rockrose (Cistus incanus), Red-Flowered Buckwheat (Eriogonum grande • Synthetic pre-emergent herbicides var. rubescens) and Sticky Monkey Flower (Mimulus aurantiacus). were not used during construction “A lot of people have the idea that natives are scruffy and uninteresting, • Integrated pest management (IPM) but they can be attractive and striking,” said Gail Donaldson of Gates will be used during maintenance & Associates. “you can do a lot with native plants. We used a variety of • 20% of installed plants are listed colors, shapes and forms from ground level to the canopy.” by Cornflower Farms as attracting beneficial insects Plants with similar water requirements are grouped together so that those • More than 85% of average annual requiring little water can be served by different irrigation valves than runoff is treated in landscape beds, those needing more water. The landscaping plan calls for drip irrigation bioswales and median planters where feasible and appropriate; where spray irrigation is used, it has been carefully designed not to overspray onto paved or nonplanted areas. A smart irrigation controller adjusts irrigation levels based on the weather, and signals if there are leaks in the irrigation system. PROTECTING WATER QUALITY Because Castro Valley is a car-oriented community, parking accounts for much of the library’s site. With conventional site design, large areas of pavement create stormwater management problems as rainwater flowing over asphalt picks up litter, road oil and other pollutants and dumps them into storm drains. During particularly heavy rainstorms, the volume of water flowing off of buildings and paved areas can overwhelm the storm drains. To manage stormwater at the library site, shallow open channels known as swales were constructed and lined with cobbles. These cobbled infiltration swales capture runoff, filter out pollutants and slow the rate at which the runoff flows into the storm drains. The parking lot is graded so that rainwater runs through curb notches into planted medians. The runoff then drains into the swales. “There is a special soil mix used in the swales that is very porous and allows the water to percolate down, so it cleans the stormwater before it hits the storm drain,” said Kimmy Chen of Gates & Associates. In addition to the swales in the parking lot, a swale on the building’s south side captures rainwater from the roof. The cobbled swale has the look of a dry creek, creating a visual connection with the newly daylighted Castro Valley Creek to the west.This case study was written by StopWaste.Org as part landscaping and gardening, visit www.StopWaste.Orgof its Green Building in Alameda County and Bay- or call 510-891-6500. For more information aboutFriendly Landscape programs. For information about Castro Valley Library, visit www.acsustain.org. February 2010 p.5waste reduction, green building, and Bay-Friendly

×