Personvern i Norge
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Personvern i Norge

on

  • 1,798 views

Utkast til en informativ presentasjon om tilstanden til personvern i Norge.

Utkast til en informativ presentasjon om tilstanden til personvern i Norge.

Statistics

Views

Total Views
1,798
Views on SlideShare
1,794
Embed Views
4

Actions

Likes
1
Downloads
4
Comments
2

2 Embeds 4

http://www.slideshare.net 2
http://www.linkedin.com 2

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

CC Attribution License

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel

12 of 2

  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
  • Tusen takk for positiv tilbakemelding! Dette er et utkast og det vil komme mer detaljer rundt iam.no, skandalen ved Sørlandes sykehus, m.m..
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
  • Kjempe bra! (Y)
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

    Personvern i Norge Personvern i Norge Presentation Transcript

    • Personvern i Norge Lær og forstå personvern (Utkast, uferdig, «work in progress») Sondre Bjellås www.sondreb.com Viktigste kilde: Wikipedia
    • Personopplysninger Personopplysninger er opplysninger og vurderinger som kan knyttes til en enkeltperson.
    • Personvern Personvern handler om å beskytte og behandle personopplysninger med diskresjon og respekt.
    • Personvern ... og det handler å kontrollere informasjon om en selv og hva den brukes til.
    • Personopplysningsloven I Norge har vi Personopplysningsloven som er den viktigste rettskilden for beskyttelse av personvern.
    • Personopplysningsloven Personopplysningsloven har forbud mot å lagre unødvendige personopplysninger.
    • Personopplysningsloven 14. April 2000: Lov vedtatt 1. Januar 2001: Trådte i kraft
    • Personverndirektivet Personverndirektivet (EF-direktiv 95/46/EF) er grunnlaget for personopplysningsloven. Direktivet regulerer all elektronisk behandling av personopplysninger.
    • Personverndirektivet «Den registrerte har rett til opplysninger om behandlingen og kan kreve innsyn hos den behandlingsansvarlige (artikkel 10-13).»
    • Personverndirektivet (EØS) Direktivet tillatter overføring av informasjon til enkelte stater (bl.a. Argentina, Canada, Sveits og USA) ettersom de har et «tilfredsstillende beskyttelsesnivå»
    • 9/11/2001 World Trade Center blir angrepet, USA erklærer krig mot terrorisme. Alle mulige midler iverksettes og godkjennes for dette målet.
    • 9/15/2007 Datalagringsdirektivet blir iverksatt.
    • Datalagringsdirektivet Datalagringsdirektivet (EU-direktiv 2006/24/EF) pålegger lagring av trafikkinformasjon som e- post, telefoni og nettrafikk. Opplysningene skal lagres i minst 6 mnd. og maksimalt 2 år.
    • Datalagringsdirektivet Trafikkinformasjon som lagres skal inneholde nok opplysninger til å identifisere all digital kommunikasjon. E-post, sms, telefonsamtaler og nettrafikk.
    • Datalagringsdirektivet Datalagringsdirektivet omhandler innsamling og loggføring av (person)opplysninger som skal kunne benyttes til å bekjempe terrorisme og kriminalitet.
    • Datalagringsdirektivet Arbeiderpartiet ønsker åpent at Norge skal iverksette direktivet. «Så fremt det ikke vil få klare negative konsekvenser for personvernet».
    • Datalagringsdirektivet De fleste andre partiene har ytret at det er klare negative konsekvenser.
    • Terror Alle land ønsker å bekjempe terrorisme. De gjøre det med å sikre seg enkel og umiddelbar tilgang på personopplysninger til alle som reiser til landet.
    • Terror Vi er i 6. ledd alle koblet til hverandre. Verden krymper stadig med globalisering og vennskap på tvers av land og stater. Vi er alle i nettverk med terrorister.
    • Terror Blir vi fortalt hvordan opplysningene våre blir loggført, analysert, kategorisert, utvekslet og sammenstilt av det offentlige (og private)?
    • Informasjonssikkerhet «Tre av fem som er sagt opp eller bytter oppdragsgiver, sier at de tar med seg sensitiv informasjon som en form for «sluttoppgjør».» Ref: http://www.siste.no/teknologi/article4193522.ece
    • Informasjonssikkerhet «Undersøkelsen viser også at bedriftene ikke ser datatyveri som et stort problem. Kun to av 10 bedrifter gjennomfører kontroller av hva slags data tidligere ansatte tar med seg.»
    • Passord på avveier Flere norske offentlige tjenester lagrer våre personlige passord uten kryptering. Det betyr at hvem som helst som har tilgang på datasystemet, kan finne ditt passord.
    • Passord på avveier Svar fra en offentlig tjeneste: «Brukerdata som er lagret på .... er på en sikker server, vi har gode brannmurer som hindrer uvedkommende adgang til dette.»
    • Passord på avveier Hva med de tre av fem som er sagt opp, er de også uvedkommende?
    • Passord på avveier 7. Oktober 2009: Flere titalls tusen passord på avveier hos Hotmail, Gmail og Yahoo. Dette betyr at flere titalls mennesker har blitt lurt av et phising angrep, ikke at Hotmail, Gmail eller Yahoo har blitt hacket.
    • Passord på avveier Aldri gi fra deg dine personlige passord uten at du er ganske sikker på at tjenesten er «ekte». Hvorfor «ganske sikker»?
    • Passord på avveier ...fordi du kan aldri vite med fullstendig sikkerhet. Hvordan kan man vite at tjenesten lagrer ditt passord sikkert?
    • Passord på avveier Du kan aldri vite det.
    • Passord på avveier Hvis noen sender deg ditt passord på e-post, kan du vite ganske sikkert at ansvarlige bak tjenesten ikke respekterer deg som en kunde eller din rett til personvern.
    • Datasikkerhet Datasikkerhet er mulig, men det er komplisert. Datasikkerhet er kostbart, men lønner seg.
    • Datasikkerhet Datasikkerhet blir aldri feilfri, det eneste som er sikkert er at det alltid eksisterer sikkerhetsfeil.
    • Unngår unødvendig lagring Sikkerhet er vanskelig, innbrudd i datasystemet vil alltid forekomme. Feil vil alltid kunne oppstå. Derfor kan vi aldri tillatte oss at brudd på loven setter vårt personvern i vare.
    • Unngår unødvendig lagring Følg loven, personopplysninger skal ikke lagres lengre enn det som er nødvendige for behandlingen. Hvis informasjonen ikke er lagret, kan den heller ikke stjeles.
    • Takk deg selv for tiden du brukte Sondre Bjellås www.sondreb.com Presentasjon er lisensiert under Creative Commons Attribution